|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: Kolejna część naszego wątku będzie nosiła nazwę: | |||
| Mamy z dziećmi dokazują, a dwupaki wyczekują |
|
14 | 40,00% |
| listopadowo-grudniowe mamusie 2013 |
|
2 | 5,71% |
| Jeszcze trochę, jeszcze chwilka i porodów będzie kilka |
|
0 | 0% |
| Już ostatnie brzuchatki pakują do szpitala manatki |
|
12 | 34,29% |
ten co teraz.
|
|
7 | 20,00% |
| Głosujący: 35. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3001 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Ręce składam, modły wznoszę - CHCĘ MIEĆ PORÓD JAK NEMOSEK Mamy XI-XII 2013. cz
|
|
#3002 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Ręce składam, modły wznoszę - CHCĘ MIEĆ PORÓD JAK NEMOSEK Mamy XI-XII 2013. cz
czy czkawka moze pojawić sie po nieprawidłowym odbiciu?
Zauważyłam dzisiaj taki schemat u młodego. : jemy, odbijamy, jemy odbijamy i chwile czekamy w pionie , dostajemy czkawki i ulewamy, mija 15 minut i dalej czkamy i jeszcze co nieco ulewamy, czkawka sie kończy i jestemy głodni, wkładamy rączki do buźki i znów ulewamy. DAĆ JEŚĆ ZNÓW? daje wode, by sprawdzić czy nie chce ssać (smoka odrzuca) wypije 5-10ml i już wiemy ze to nie mleko, jest płacz i szukanie butli ew. cyca. Ide zagęscić jeszcze 30 ml (wczesniej zjedzone 120!) i schemat sie powtarza. Teraz zasnął okryty kocykiem i kołderką bo jak ulał to już nie zdążyłam przebrać wiec ma lekko mokrą bluzeczkę.. a nie chce go budzić bo jak płakał to oczka miał takie malutkie już, zmęczone tym. Bo dzisiaj tak dwa razy już było. Rano tak samo.. tyle ze później nie zasnął... wydae mi sie ze przez tą czkawkę tak sie mećzy bo ulewa.. ![]() lusesita- haha, moje koty w koszu siedzą non stop
|
#3003 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Mam kolejne pierniczki - teraz możemy podjadać
Cytat:
Ta koszula białą-body też fajna.Co do sukienki to ładna jest ale nie widzi mi się na chrzciny, bo to taka z wiskozy jest cienka, wolałabym coś innego. Jeszcze zależy kiedy będziecie chrzcić, czy Ci zimno w pupkę w niej nie będzie. Cytat:
Cytat:
Cytat:
BRAWO! Moje gratulacje! Trzymam kciuki za karmiene, oby się Wam udało jakiś system wypracować. [1=a55edcd592b5250bfc801a5 34a15031ff4f0e57e_5ee55a8 e308ca;43891533]Dziewczynki podczytałabym Was, gdybym miała lepszy internet, a tak to wchodzę szybko w wolnej chwili i zaraz mi się gubi zasięg, a mały się budzi i rezygnuję z dalszych prób. Więc tak szybko donoszę co u nas: wczoraj byłam na zdjęciu szwu, czekałam godzinę, Michał w samochodzie już zaczął marudzić. Lekarz był niezbyt miły, jęczał, że przyszłam w 8 dobie (bo 6 była sobotą, a położne nie kazały zawracać głowy w weekend). No, ale grunt, że już. Czuję się świetnie i zachodzę w głowę dlaczego moja 1 cc była taka jakaś nieudana- wtedy czułam się po stokroć gorzej. Teraz już śmigam jak dawniej i muszę sobie przypominać, że tydzień temu miałam operację- inaczej nosiłabym krzesła i myła podłogi na kolanach ;p Jeśli chodzi o Michasia- macierzyństwo weryfikuje wiele kwestii... Pozbyłam się chyba wszystkich zasad, które miałam przy Oli ;p Śpi z nami, potrzebował smoczka więc mu go dałam- inaczej nie odczepiłabym go od cyca. Wysypiam się i staram mieć jak najwięcej czasu dla Oli, która ciągle pyta czy ją kocham. Przeżywa wszystko na swój sposób, ale mówi, że kocha Michasia. Mąż bardzo mi pomaga, praktycznie tylko on przewija małego, pomaga w kąpaniu. Przez to, że był przy skurczach, że był po cc, że pocałował mnie, podziękował i był u nas codziennie- bardzo się zbliżyliśmy. Więc u nas dobrze Jestem szczęśliwa. Mam nadzieję, że każda z Was jest i że wszystkie trudy macierzyństwa niebawem się rozwieją i zostanie sama radość ![]() Pozdrawiam ![]() Tak więc u nas dobrze [/QUOTE]Fajnie się to czyta Cieszę się, że jest tak dobrze ![]() Cytat:
Śliczności, a pajac z liskiem i ten różowy z biedronką są przesłodkie!
|
|
#3004 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#3005 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Babku i basiula bardzo optymistyczne opisy. Dla Was wielkie ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() No nie możesz bo szkoda.
|
|
#3006 | |
|
Zakorzenienie
|
nie wygoniłam
![]() Cytat:
|
|
|
|
|
#3007 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Ciekawe czemu to znieczulenie prdestalo dzialac? Moze zle sie wkuli? Za mala dawka?? [1=a55edcd592b5250bfc801a5 34a15031ff4f0e57e_5ee55a8 e308ca;43891533]Dziewczynki podczytałabym Was, gdybym miała lepszy internet, a tak to wchodzę szybko w wolnej chwili i zaraz mi się gubi zasięg, a mały się budzi i rezygnuję z dalszych prób. Więc tak szybko donoszę co u nas: wczoraj byłam na zdjęciu szwu, czekałam godzinę, Michał w samochodzie już zaczął marudzić. Lekarz był niezbyt miły, jęczał, że przyszłam w 8 dobie (bo 6 była sobotą, a położne nie kazały zawracać głowy w weekend). No, ale grunt, że już. Czuję się świetnie i zachodzę w głowę dlaczego moja 1 cc była taka jakaś nieudana- wtedy czułam się po stokroć gorzej. Teraz już śmigam jak dawniej i muszę sobie przypominać, że tydzień temu miałam operację- inaczej nosiłabym krzesła i myła podłogi na kolanach ;p Jeśli chodzi o Michasia- macierzyństwo weryfikuje wiele kwestii... Pozbyłam się chyba wszystkich zasad, które miałam przy Oli ;p Śpi z nami, potrzebował smoczka więc mu go dałam- inaczej nie odczepiłabym go od cyca. Wysypiam się i staram mieć jak najwięcej czasu dla Oli, która ciągle pyta czy ją kocham. Przeżywa wszystko na swój sposób, ale mówi, że kocha Michasia. Mąż bardzo mi pomaga, praktycznie tylko on przewija małego, pomaga w kąpaniu. Przez to, że był przy skurczach, że był po cc, że pocałował mnie, podziękował i był u nas codziennie- bardzo się zbliżyliśmy. Więc u nas dobrze Jestem szczęśliwa. Mam nadzieję, że każda z Was jest i że wszystkie trudy macierzyństwa niebawem się rozwieją i zostanie sama radość ![]() Pozdrawiam ![]() Tak więc u nas dobrze [/QUOTE]![]() Jestes szczesliwa a to najwazniejsze ! Super ze do tego jeszcze dobrze sie czujesz ) Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#3008 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale chociaż kontakt utrzymujecie![]() Cytat:
![]() Cytat:
Wgl jaki czeski film, majster naprawił nam tę rurę w lazience i okazało się, że w piwnicy dalej leci. I oczywiście wspólnota na neigo z ryjem jak tam zszedł, że bla bla i ma to zrobić i kto to będzie sprzątal. No darli się na niego z zarządu ci że chyba pół województwa ich słyszało... no i się wkurzył majster i ich z☠☠☠ał i na końcu dodał, że ta usterka nie jest NASZA tylko ich, bo na dole w piwnicy kolanko od pionu wody jest pęknięte, bo to stara rura i po prostu jak my wymieniliśmy rury to ta woda szybciej spływa i zunk... No smiech na sali. A nasza super sąsiadka to juz wgl mistrzostwo świata, ona właśnie w zarządzie jest też... nie mamy domofonu podłączonego, bo robią korytarz no nie, więc napierw majster jak wchodził zadzwonił do niej, a że mieszkamy na parterze to wyszła, zobaczya, że to on, zaśmiała się i zamknęła drzwi. NO LUDZIE?!?! wtf?! A swoja drogą ja i moja czapka miś z uszami mówimy Wam, że tej zimy mróz nam da w dupke popalić
|
|||
|
|
|
#3009 |
|
Zakorzenienie
|
moj maz kupił mi rano przed praca chleb
wszystko byloby ok gdyby nie byl cebulowy......... a takie pyszne sniadanie sobie zrobilam...lusesita- a moje nawet na małego nie reagują... podejda powachaja i ida.. ta jedna czasem polozy sie obok ale jak maly zacxyna plakac to ucieka i obserwuje z odległosci
|
#3010 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
za opis i ekspresowy poród. Ból czułaś, bo nie dostałaś w odpowiednim czasie następnej dawki. Ja bardzo tego pilnowałam, ale mnie nie słuchali i też ból dwa razy wrócił. Przed samymi partymi między innymi, ale położna stwierdziła, że już mi nie potrzebna następna dawka ![]() Cytat:
za ogarnięcie męża. Tak i też miałam o to pytać. Ja jem w małych dawkach, ale bardzo często. Nawet w nocy musiałam biszkoptami się ratować ![]() Drugie pytanie też chciałam zadać Jesteśmy na podobnym etapie chyba stąd ta zbieżność pytań ![]() Lekarka w szpitalu kazała mi karmić po pół godziny na jedną pierś. Czyli jedno karmienie powinno trwać godzinę U mnie to niewykonalne, bo Fifiol zasypia. Dlatego karmie z jednej piersi około pół godziny łącznie, co 10 minut wybudzając małego np. zmianą pampersa, czy odbijaniem. Jakoś dziwnie to napisałam, ale wiecie o co chodzi mam nadzieje ![]() Swoją drogą mojemu dziecku rzadko się odbija, nie wiem czy to dobrze, czy źle. i za cycolenie.
|
||
|
|
|
#3011 | |
|
Zadomowienie
|
A ja się zarzekałam, że dzisiaj sobie upiekę i nic mi z tego nie wyszło. Dopadł mnie niesamowity leń.
![]() Cytat:
|
|
|
#3012 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do karmienia. Mysle ze dziecko samo Ci da znac kiedy bedzie mialo dosc. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 15:09 ---------- Poprzedni post napisano o 15:05 ---------- Moja znajoma dała córce na imie Zara. Podoba Wam sie? Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#3013 |
|
Zadomowienie
|
Babku, Basiula
za opisy.To i ja wkleję swój, a co ![]() 12.11- zgłosiłam się na ktg, skurcze zapisały się spore, ale nieregularne, ze względu na skończony 38 t i poprzednie cięcie dr zadecydował o pozostawieniu mnie już w szpitalu, jeszcze tylko szybkie USG i zonk- jakim cudem mój Szkrabik przybrał aż tyle? Na usg wyszło, że Adaśko waży- 4300, 4400, a 3 tyg wcześniej waga była 3070 . Po usg wszystko jasne- nie mam co marzyć nawet o porodzie SN - tylko cięcie Zabrali mnie na patologię i kazali odpoczywać, po chwili przychodzi położna i mówi, żeby na 7.00 rano się przygotować, pójdziemy na porodówkę bo będą ciąć Oczywiście nocka nieprzespana.13.11 - na porodówce. Podłączyli mnie pod ktg, kroplówkę i czekam. Ze mną na sali jeszcze jedna dziewczyna czeka na CC. Męża na razie nie mogli wpuścić, lekarze na odprawie, a ja w stresie. Po chwili przychodzi położna, zerka na nasze wykresy, u sąsiadki ok, podchodzi do mnie i uśmieszek " o Pani to tutaj ładnie rodzi, czuje Pani skurcze?" - a ja zdziwiona mówię, że tak w skali do 10 to 3, może 4, ale tak nieszczególnie, poleciała po lekarza, ten zaskoczony jak to można nie czuć skurczy i szybka decyzja- spotykamy się za 5 minut na sali operacyjnej. Zadzwoniłam szybko do męża, a ten akurat poza zasięgiem. Godzina 8. 24 leżę już stole, anestozjolog (fajna babka) zaczyna coś podśpiewywać pod nosem - aż zaczęłam się zastanawiać czy przypadkiem nie wzionęła sobie jakiegoś gazu czy coś. Przyszedł operator, zasłonili mnie zasłonką, poczułam tylko jeszcze jak dr przejechał tym płynem dezynfekującym po brzuchu i czuję, że coś jest nie tak, słabszy oddech, kręci się w głowie i mam mroczki przed oczami- myślę sobie, że zaraz im tu odlecę, zdołałam tylko wydusić, że mi słabo, anestezjolog rzuciła okiem na monitorki - bradykardia, szybko podała mi jakiś lek, nic, druga dawka, nic, inny lek i ok, wracam do normalności. W samą porę, po dosłownie 2 minutkach usłyszałam - jest! chłop jak dąb , zdążyłam tylko pomyśleć czemu go nie słyszę i w tym momencie rozległ się ten najpiękniejszy dźwięk świata-pierwszy krzyk dziecka wytuliłam to małe, cieplutkie ciałko i zabrali go na noworodki - mąż już tam czatował, a dr dalej mnie zszywał i tak jak zazwyczaj cięcie trwa ok. pół godziny u mnie trwało godzinę i piętnaście minut. Ale efekt jest niezły- blizna może cm dłuższa, ale dużo, dużo ładniejsza niż poprzednio.![]() Ola, Ania, Ślimaczek moje gratulacje!
|
|
|
|
#3014 |
|
Zakorzenienie
|
No tak tylko w szpitalu kazali mi go wybudzać tak żeby karmienia były najpóźniej co 3h, więc się zastanawiam jak długo mam to robić.
|
|
|
|
#3015 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Nie strasz tą zimą, ja nie chcę! Chcę na długie spacerki chodzić a nie brnąć w zaspach przy temperaturze - 20 stopni :P Lepiej pokaż misia z uszami ![]() Cytat:
Cytat:
Dzięki za opis Co tam pichcicie na obiad? Bo ja ostatnio jakoś weny nie mam. Została mi kalafiorowa z wczoraj i zrobię kluski śląskie z cebulką.
|
|
#3016 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#3017 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Uszaka wkleję później, bo tż ma na swoim telefonie zdjęcie ![]() A zima to taka mogłaby być bezśnieżna, chociaż mi tęskno za śniegiem. Juz czuje atmosferę świąt, a najchętniej to bym już choinke ubrała ![]() ---------- Dopisano o 14:41 ---------- Poprzedni post napisano o 14:40 ---------- a na obiad mam ziemniaki w łupinkach i serek wiejski. Codziennie od tygodnia jem to na zmianę z nalesnikami |
||
|
|
|
#3018 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Fajny porod ![]() ale skad taka waga,ojoj???? nasza wazy teraz 3600,tzn tydzien temu wazyla.moze tez dobijemy do ponad 4 ![]() ![]() Cytat:
przed swietami moze buc bialo,ale 27.12 niech juz sie stopi:p ja mam pierogi ruskie,a maz z,miesem:p Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
||
|
|
|
#3019 |
|
Zadomowienie
|
babku ale ja dostałam o 22 dawke niby próbna a o 22:30 własciwa a o 23 urodziła sie mała także powinno jeszcze działać przecież.......tylko przy wkuwaniu pani cos mówiła że w nie te kręgi sie wbiła że wyżej bo nie zauwazyła moze to miało znaczenie..............
|
#3020 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny mam pytanie jak odciągnięcie mleko i stoi w temp. pokojowej to podajecie je w tej temp czy podgrzewacie do tych 37 stopni?
|
|
|
|
#3021 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czyli CC mialas zrobione dlatego ze waga małego spora tak? Wydaje mi sie ze lekarz ktory robił Ci usg musiał sie pomylic , bo to chyba nie mozliwe 1.2kg w 3 tygodnie? Cytat:
Mysle ze jesli ładnie przybiera przez np 4 tygodnie to jeden tydzien moze odpusc z wybudzaniem I zobacz jak waga sie trzyma .. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 16:26 ---------- Poprzedni post napisano o 16:18 ---------- Cytat:
jeszcze Ci o tym powiedziała Chyba rozszyfrowałam moja terrorystke Przyszla moja mama. Połozyła sie z nia na chwile I spia obie juz 2h . Ona potrzebuje towarzystwa do spania Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 16:27 ---------- Poprzedni post napisano o 16:26 ---------- Cytat:
Na poczatku tego nie robiłam I nie chciała butli ciagnać. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#3022 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
|
|
|
#3023 |
|
Wtajemniczenie
|
Zazdroszcze wam porodow z ZZo. Ja oba mialam bez. 18 i 16 godzin.
Fajna rzecz, ale przeciez moze byc tyle powiklan. Ja podpisalam zgode na Zzo ale mi nie dano.Niby najpierw bylo za wczesnie (po 12 godzinach skurczy bez przerw) a potem niby za pozno.Taaaaa ![]() Byla u mnie polozna i dala mi cwiczenia na miesnie kegla.A od stycznia ide do niej na kurs gimnastyki po porodzie.Podobno daje wyciska na miesnie brzucha. |
|
|
|
#3024 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ryba, w kwestii ciuszków na chrzciny - mi się najbardziej podoba pierwsza opcja, ta z HM. Lubię właśnie takie rzeczy. A kiedy planujecie te chrzciny robić? Bo ta sukienka dla Ciebie ładna, ale też mi się wydaje, że raczej pasuje na cieplejsze już dni... eeee... za bardzo kojarzy mi się z moją pracą ![]() I znam jeszcze psa, co ma tak na imię składniki na ciasto kupione, ale będę robić je wieczorem.
|
|
#3025 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
tutaj i u rodziców - już zapowiedziałam . A co do atmosfery świątecznej to właśnie próbowałam uśpić Jaśka i zamiast kołysanek włączyłam piosenki świąteczne Cytat:
---------- Dopisano o 15:38 ---------- Poprzedni post napisano o 15:36 ---------- Włączyłam właśnie suszarkę żeby wysuszyć włosy a siedzę i dmucham po sobie bo mi zimno A Jasiek leży i przeżuwa w buzi to co się mu zwróciło kombinowałam żeby mu to jakoś "wylać" z buzi ale nie ma szans nawet
|
|||
|
|
|
#3026 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a kto będzie moją parą na 2/12 albo 5/12 ![]() niunia?
|
|
|
|
|
#3027 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
masakra Co do suszarki muszę sie przyznac, ze ja jestem od takiego nadmuchiwania siebie uzależniona kocham ciepełko i jak tylko mi zimno lub źle, smutno to się grzeje. Ale ostatania jest niezła, bo już 3 lata wytrzymuje - to moja rekordistka:x
|
|
|
|
|
#3028 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3029 | |
|
Zakorzenienie
|
ja mogę być parą na grudzień, a najlepiej 1.12, tak jakoś mi się ta data podoba. Ostatnio tż nawet mówiłam, że Ula może wyjść 1.12
![]() ---------- Dopisano o 15:54 ---------- Poprzedni post napisano o 15:52 ---------- Cytat:
A co do siostrzeństwa - nigdy nie wiadomo gdzie Twój lub mój tata się szlajali ---------- Dopisano o 15:58 ---------- Poprzedni post napisano o 15:54 ---------- Bożenka mnie kłuje
|
|
|
|
|
#3030 |
|
Raczkowanie
|
JAAAA!!!!!!!!!! Ja chcę być!
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:40.

Jestem szczęśliwa. Mam nadzieję, że każda z Was jest i że wszystkie trudy macierzyństwa niebawem się rozwieją i zostanie sama radość 

KCIUKI DLA ANI

i po prostu jak my wymieniliśmy rury to ta woda szybciej spływa i zunk... No smiech na sali. A nasza super sąsiadka to juz wgl mistrzostwo świata, ona właśnie w zarządzie jest też... nie mamy domofonu podłączonego, bo robią korytarz no nie, więc napierw majster jak wchodził zadzwonił do niej, a że mieszkamy na parterze to wyszła, zobaczya, że to on, zaśmiała się i zamknęła drzwi. NO LUDZIE?!?! wtf?! 

Zabrali mnie na patologię i kazali odpoczywać, po chwili przychodzi położna i mówi, żeby na 7.00 rano się przygotować, pójdziemy na porodówkę bo będą ciąć
Oczywiście nocka nieprzespana.

kocham ciepełko i jak tylko mi zimno lub źle, smutno to się grzeje. Ale ostatania jest niezła, bo już 3 lata wytrzymuje - to moja rekordistka:x