Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 cz. 3 - Strona 115 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-11-27, 10:41   #3421
magduś2
Wtajemniczenie

GG do magduś2
Dot.: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 cz. 3

Ja kupiłam maxi cosi cabrio fix używany za 200 warto przejrzeć tablice i allegro

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 1385548858303.jpg (40,5 KB, 29 załadowań)

21.04.2012

18.03.2014 Agatka
magduś2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-27, 10:52   #3422
thidien
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez magduś2 Pokaż wiadomość
Ja kupiłam maxi cosi cabrio fix używany za 200 warto przejrzeć tablice i allegro
używany bym kupiła tylko od bliskiej rodziny albo bliskiej przyjaciółki - żebym miała pewność ile ten fotelik w swoim życiu przeżył - jeśli był mało używany, oczywiście bezwypadkowy, to i owszem

ale jeśli ma już kilka lat, bo ktoś go wcześniej też od kogoś odkupił... mikropęknięć nie widać gołym okiem, pewności o bezwypadkowości (choćby małej stłuczce) też brak

i tak najważniejsze, żeby tak naprawdę nigdy się te fotleiki nam nie przydały czego sobie i Wam wszystkim życzę
II kreski 1.12.2015
thidien jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-27, 10:56   #3423
magduś2
Wtajemniczenie

GG do magduś2

Cytat:
Napisane przez thidien Pokaż wiadomość
używany bym kupiła tylko od bliskiej rodziny albo bliskiej przyjaciółki - żebym miała pewność ile ten fotelik w swoim życiu przeżył - jeśli był mało używany, oczywiście bezwypadkowy, to i owszem

ale jeśli ma już kilka lat, bo ktoś go wcześniej też od kogoś odkupił... mikropęknięć nie widać gołym okiem, pewności o bezwypadkowości (choćby małej stłuczce) też brak

i tak najważniejsze, żeby tak naprawdę nigdy się te fotleiki nam nie przydały czego sobie i Wam wszystkim życzę

Ten jest jak nowy, sąsiadka mało go używała więc jak dla mnie okazja,
bardzo dużo jeździmy autem więc wiedziałam, że musi być dobry.

Dziewczyny wracam do tematu materaca do łóżeczka. Tu jest najtaniej w necie ten Hevea 140/70 http://interjoker.pl/materac-dziecie...-70-x-140-cm-0 właśnie kupiłam

21.04.2012

18.03.2014 Agatka
Stary 2013-11-27, 11:03   #3424
side85
Zakorzenienie

Wyślij wiadomość przez MSN do side85

Cytat:
Napisane przez virginia Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny
Oglądam DDTVN, w przerwach reklamy, w tym wiele takich z zabawkami itp dla dzieci i myślę sobie, jak by było fajnie trzymać już maleństwo w swoich objęciach. Wczoraj w wiadomościach znów mówili o tym chłopczyku, co się urodził w 25tc i ogólnie o wcześniakach, o 'kangurowaniu' i też mnie tak naszło. Wy też tak macie?
Też tak mamy

Powiem więcej, dzisiaj w Pytaniu na śniadanie mówili o otulaczkach woombies i tak sie napatrzyłam że i tak chciałam kupić ale z motherhood bo kosztuje teraz w smyku 35zł i kupiłam od razu:
https://www.google.pl/search?client=...ml%3B900%3B850
dokładnie ten i zdecydowałam się w takim razie bo i tak chciałam kupić z tej serii rożek że kupię ochraniacz dopasowany z tego materiału i pościel. Wogóle nie wiem czy to oglądałyście mówili jakie to super dla dzieciaków że śpią pięknie w tym bo czują się jak w łonie i jak szukam opini ludzi to bardzo sobie chwalą ten wynalazek

Cytat:
Napisane przez teQiba Pokaż wiadomość
Ja tez mialam w starych papierach wpisane, ale lekarz stwierdzil ze to nie wystarczy i dal mi skierowanie i teraz mam aktualne - lekarz nic u Ciebie na ten temat nie mowil?
Bo to chyba bardzo wazne jest - jak trafilam do szpitala to od razu po karcie ciazy wolali o potwierdzenie grupy krwi.
Mój lekarz powiedział że obowiązkowo musimy zrobić jeszcze raz bo w latach 80tych to różne rzeczy się w książeczkach pisało Mój wynik (chyba koszt 60-70zł) wpiął od razu w kartę ciąży bo powiedział że to super ważne)

Cytat:
Napisane przez Karolcia2401 Pokaż wiadomość
Przyszłam na was nakrzyczeć, bo przez te wasze lumpkowe łowy i ja się skusiłam Tylko u mnie wcale nie tanio jakoś bardzo, bo wydałam aż 79 zł Ale za to malutka moja ma 4 pary spodni, sukienkę, polarek z kapturkiem i taką oto jak w załączniku kamizelkę
Byłam też przez was () w biedronce po czekoladę belgijską, nie było ale kupiłam cukierki krówkowe
piękna kamiezelka!

Cytat:
Napisane przez mmhym Pokaż wiadomość
Musisz jeszcze do Biedronki wstapić po coś

[/COLOR]Jeszcze Was zostawię z piosenką przy której ja się ostatnio popłakałam - masakra z tymi hormonami, przecież jeszcze nie urodziłam

No przecież byłam w Biedrze Kupiłam sobei batonik czytaj czekolady Tiki-Taki i Malagę które służą mi ostatnio za batoniki i dla chrześniaka do paczki mikołajkowej jakieś słodycze.
W SH byłyśmy z mamą innym niż zazwyczaj i było byle co ...nie zmienia to faktu że nie wyszłyśmy z kilkoma pajacykami i dwoma sweterkami

A Kaśka Groniec jest suuuuper Moja krajanka bo z Zabrza Nie wiem czemu zawsze wydawało mi się że z Gliwic. (Wiedziałam że lubisz dobre rzeczy )

---------- Dopisano o 12:03 ---------- Poprzedni post napisano o 12:00 ----------

Piotruś od rana się kręcił w brzyszku chyba obraca się na występy o 16,30 w obiektywie kamery pana ginekologa. Będzie piękniś jak tatuś bo za każdym razem jak idziemy do lekarza kręci się jakby układał lepszym profilem

Trzymać dzisiaj kciuki!

Edytowane przez side85
Czas edycji: 2013-11-27 o 11:02
side85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-27, 11:06   #3425
thidien
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez magduś2 Pokaż wiadomość
Ten jest jak nowy, sąsiadka mało go używała więc jak dla mnie okazja,
bardzo dużo jeździmy autem więc wiedziałam, że musi być dobry
no właśnie - tylko pod takim warunkiem, że jest się pewnym źródła
II kreski 1.12.2015
Stary 2013-11-27, 11:31   #3426
Ela87
Zakorzenienie

Witam z rana
Wstałam pół godziny temu Teraz muszę Was nadrobić

Cytat:
Napisane przez bebe97 Pokaż wiadomość
Ale pewnie jak tylko wezmę leki, zaraz będe odsypiać. Chciałam tylko sie pochwalić, ze wczoraj i do mnie przyszła grzechotka z FP oraz dla uczczenia półmetka ciąży kupiłam kocyk w Pepco
Mnie ten kocyk nie urzekł w pepco jak byłam Wygląd fajny, ale nie wzięłam

Cytat:
Napisane przez side85 Pokaż wiadomość
ide się umyć i znikam na kilka godzin bo nie zgadniecie gdzie idę
a) po mandarynki
b) do SH z maminką
c) po mandarynki i do SH

C

Cytat:
Napisane przez meluzyna87 Pokaż wiadomość
za udane wizyty. Czytam Was i czytam i weny nie mam pisać. Takie głupoty mi się znowu śniły, że aż musiałam wstać z łóżka i sie przejsć, bo stresa miałam, żeby zasnąć co by sie dalej nie śniło Taka śpiąca jestem dziś, jak mało kiedy, więc pewnie skończe Was nadrabiać i słowa nie napisze
o wadach wzroku, ja chodze w okularach, chyba na okres porodu bede musiała kupić soczewki, bo przecież jak mi nie pozwolą mieć okularów na porodówce to będę jak Stępień z 13 posterunku Jeszcze płci dziecka nie odróżnie niby to tylko -2,75 ale dla mnie bez okularów to ślepota zupełna
A pozwolą na porodówce w soczewkach siedzieć? Może tuż po porodzie założysz okulary i zobaczysz dziecko

Cytat:
Napisane przez meluzyna87 Pokaż wiadomość
aha i chyba mam żebro skopane przez dziecko albo nie wiem, bo pod lewą piersią mnie kość boli
Mnie czasami też pod cyckiem boli, ale nie wiem czy to mała, czy przemieszczające się narządy

Ela87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-27, 11:34   #3427
marima
Raczkowanie

Właśnie kobietki jak to jest, czy można rodzić w soczewkach czy okularach? sama mam wadę -2 i kiepskawo widzę. a podczas pacia trzeba mieć zamknięte oczy coby naczynka na nich nie popękały
marima jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-11-27, 11:34   #3428
Castia
Wtajemniczenie

kolba

jestem, nadrabiam
jest dobrze skurcze się uspokoiły, szyjka w miarę ok.
biorę Buscopan/nospę i magnez - i nic nie robię
Castia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-27, 11:48   #3429
monkaa321
Zakorzenienie

side85 ja też bardzo chciałam kupić otulacz, ogólnie to się śmiałąm do tż jak mu tłumaczyłam o tym 4 trymestrze, że to dziecko tak jakby do kiszki włożyć
a mówisz że teraz promocja, to obczaje jeszcze all i najwyżej kupię, choć w smyku jakoś kolory mnie nie powalają

castia super wieści

---------- Dopisano o 12:48 ---------- Poprzedni post napisano o 12:41 ----------

a można by dziecko w rożku tak mocno opatulić i też by się chyba sprawdzało
Pod moim sercem,inne bije serce... Nieznane, a jakże bliskie i jakże kochane. Pod moim sercem małe rączki dziecka, cichutko pukają do mojego serca. Myślę, sobie wtedy: może być wspanialej? Noszę w sobie życie, które Bóg mi daje!

Edytowane przez monkaa321
Czas edycji: 2013-11-27 o 11:42
monkaa321 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-27, 11:49   #3430
Ela87
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny, chciałam też Was spytać o oznaczenie grupy krwi - jak to się robi? Ja mam gdzieś w starych papierach ze szpitala napisane, że mam ARh+ ale czy to wystarczy, czy trzeba jakieś specjalne badania robić? Któraś z Was już to robiła?
Ja mam książeczkę z krwiodawstwa i lekarz mi powiedział, że w zupełności wystarczy Trzeba się pewnie orientować w swoim szpitalu najlepiej, czy wystarczy takie zaświadczenie jak masz, czy nie.

Cytat:
Przyszłam na was nakrzyczeć, bo przez te wasze lumpkowe łowy i ja się skusiłam Tylko u mnie wcale nie tanio jakoś bardzo, bo wydałam aż 79 zł Ale za to malutka moja ma 4 pary spodni, sukienkę, polarek z kapturkiem i taką oto jak w załączniku kamizelkę
Byłam też przez was () w biedronce po czekoladę belgijską, nie było ale kupiłam cukierki krówkowe
Ja na dwóch posiedzeniach w lumpkach wydałam 90zł

Cytat:
Napisane przez marima Pokaż wiadomość
U nas w szpitalu nie wypuszczą dziecka bez fotelika, ale np w Poznaniu już podobno nie robią problemu, więc wypuszczą i nawet w gondoli. my kupujemy najpierw nosidełko, bo mamy auto, nawet dwa więc się przyda, no i mama TŻta mieszka na 11 piętrze więc żeby do windy nie ładować całego wózka małego będziemy przemieszczać na krótkich odległościach właśnie w nosidełku, czy też będziemy go zabierać w nosidełku na krótkie zakupy. ale jeśli ktoś nie ma auta i nie chce kupować specjalnie takiego nosidełka, to dla mnie bez sensu że w niektórych szpitalach jest taki przepis i trzeba. szwagier nie ma auta i pożyczał od kogoś nosidełko właśnie na jeden raz żeby odebrać małego ze szpitala, bo potem i tak z niego nie mieli jak korzystać

Warto się zapytać i upewnić jakie zasady panują w szpitalu w którym chcecie rodzić
Dla mnie to jest totalny bez sens

A co jeśli wracam autobusem, to mnie z wózkiem nie wypuszczą? Ewentualnie mogę kłamać powiedzieć, że wracam na nogach z wózkiem, a pod szpitalem wsiąść w samochód, a wózek zapakować do bagażnika.
A jeśli mam fotelik 0-25 który nie robi za nosidełko, to pielęgniarka ze mną idzie zobaczyć czy aby na pewno mam fotelik? Porąbało ich. Co ich obchodzi jak wiozę dziecko?
Uruchomiłam się no.... Ja bym się awanturowała. Co mnie za nogi będą trzymać? Ochronę wezwą?

Stary 2013-11-27, 11:51   #3431
side85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez monkaa321 Pokaż wiadomość
side85 ja też bardzo chciałam kupić otulacz, ogólnie to się śmiałąm do tż jak mu tłumaczyłam o tym 4 trymestrze, że to dziecko tak jakby do kiszki włożyć
a mówisz że teraz promocja, to obczaje jeszcze all i najwyżej kupię, choć w smyku jakoś kolory mnie nie powalają
wiesz co w smyku jest promocja ale o 5zł a ja najbardziej lubię rzeczy odbierać w paczkomacie, nei dość że najtaniej bo 8,50zł to masz na drugi dzień i mam koło domu i po prostu idę kiedy chcę i biorę co moje Dlatego poszukałam na allegro sprzedawcę który wysyła do paczkomatów i tam zamówiłam, wyszło to samo
Motherhood ma małą gamę kolorystyczną ale i tak wzięłam od nich taki w zielono-niebieskie groszki do tego można dopasowć pościel, ochraniacz i rożek i inne rzeczy więc stwierdziłam że pójdę tym tropem...

---------- Dopisano o 12:51 ---------- Poprzedni post napisano o 12:49 ----------

spytałaś jeszcze o rożek:
rożek rożkiem - też kupię do noszenia go bo jest łatwo nosić dzidziusia w rożku ale do samego spania kupiłam otulaczek. Mówili też w tym programie tv że takie dzieciaki śpią szybciej same bez ululania go...
Stary 2013-11-27, 11:57   #3432
cayenneOna
Zadomowienie

Dziewczyny z DE, które miały testy na glukoze naczczo (na czczo ? ). Jakie mialyscie wyniki, zwl po godzinie? Miałam na czczo 89, po godzinie 179, a po dwóch 119, diabetolog mówi, że co prawda jest to w górnych granicach, ale cukrzycy ciazowej nie mam, nie wiem co myśleć...

cayenneOna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-27, 11:58   #3433
magduś2
Wtajemniczenie

GG do magduś2

Cytat:
Napisane przez cayenneOna Pokaż wiadomość
Dziewczyny z DE, które miały testy na glukoze naczczo (na czczo ? ). Jakie mialyscie wyniki, zwl po godzinie? Miałam na czczo 89, po godzinie 179, a po dwóch 119, diabetolog mówi, że co prawda jest to w górnych granicach, ale cukrzycy ciazowej nie mam, nie wiem co myśleć...

że nie masz cukrzycy, gratulacje!

21.04.2012

18.03.2014 Agatka
Stary 2013-11-27, 11:58   #3434
cayenneOna
Zadomowienie

[QUOTE=cayenneOna;43909112]Dziewczyny z DE, które miały testy na glukoze naczczo (na czczo ? ). Jakie mialyscie wyniki, zwl po godzinie? Miałam na czczo 89, po godzinie 179, a po dwóch 119, diabetolog mówi, że co prawda jest to w górnych granicach, ale cukrzycy ciazowej nie mam, nie wiem co myśleć...

Słodkie mamy w PL- mialyscie robione badania po godzinie czy dwóch?

cayenneOna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-27, 11:59   #3435
monkaa321
Zakorzenienie

ah, czyli na all kupowałaś, Bo patrzę, że na ich sklepie mają teraz promocje i przesypła PP to 4,5 a ja bym mogłą nawet do empiku jechać odebrać bo mam niedaleko i w ogóle to ja tez do smyka mogę pojechać z tym że chyba w sklepie już ta promocja nie obowiązuje
ja nigdy u nich nic nie kupowałam ale jeszcze znalazłam jeden rożek to bym miała i otulacz i rożka
Pod moim sercem,inne bije serce... Nieznane, a jakże bliskie i jakże kochane. Pod moim sercem małe rączki dziecka, cichutko pukają do mojego serca. Myślę, sobie wtedy: może być wspanialej? Noszę w sobie życie, które Bóg mi daje!

Stary 2013-11-27, 12:00   #3436
Ela87
Zakorzenienie

Cytat:
.
Ja miałam tylko po dwóch godzinach.

Stary 2013-11-27, 12:02   #3437
asienka213
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez 111kicia111 Pokaż wiadomość
Dziewczyny dziecko ze szpitala powinno sie przewozić do domu w foteliku tak?

Cytat:
Napisane przez BeautifulLie Pokaż wiadomość
Dzien dobry. Wczoraj tez mialam wizytę u gina, z synusiem wszysko ok ze mna tez następną wizytę mam 17 grudnia . Po lekarzu kupiliśmy wózek strasznie sie ciesze pochwale sie jak będę miała dostęp do komputera buziaki :-*
pochwal sie koniecznie

Cytat:

Dziewczyny, rozglądacie się już za prezentami bożonarodzeniowymi?
pomalu sie rozgladam i narazie na rozgladaniu sie konczy
jak zwyle zostawie wszystko na ostatnia chwile

Cytat:
Napisane przez agunia4ever Pokaż wiadomość

Co do perfum to moim faworytem są Calvin Klein Euphoria
moim tez

Cytat:
A ten fotelik 0-13 ile posłuzy dziecku? Czy mogłabyś mi podac nazwę tego fotelika, który kupiłas? Wiem że maxi cosi maja 4 w testach ale sa az po 800 zł.
na mniej wiecej rok

Cytat:
zmienilas avatar i cie nie poznalam
sliczna ta kamizelka

Cytat:
Napisane przez marima Pokaż wiadomość
Właśnie kobietki jak to jest, czy można rodzić w soczewkach czy okularach? sama mam wadę -2 i kiepskawo widzę. a podczas pacia trzeba mieć zamknięte oczy coby naczynka na nich nie popękały
serio ja zamykalam oczy przy porodzie ale to przychodzi automatycznie, jak sie tak drzesz i pchasz

asienka213 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-27, 12:03   #3438
Ela87
Zakorzenienie

Miałam jeszcze wypowiedzieć się na temat fotelika.
Nie wiem jaki kupię i czym będę się kierowała.
Nie ufam w 100 procentach tym testom, ze tak powiem. Nie wiem na ile w tym reklamy
Poza tym to zestawienie z fotelik.info już jest naprawdę przestarzałe i ponad połowa fotelików nie jest już dostępna, chyba, że używane.

Może się oburzycie na moje myślenie, ale przy stłuczce zwykłej, to każdy fotelik pomoże, natomiast przy porządnej kraksie nawet najlepsze foteliki nie pomogą niestety

Stary 2013-11-27, 12:05   #3439
kate1623
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Castia Pokaż wiadomość

kolba

jestem, nadrabiam
jest dobrze skurcze się uspokoiły, szyjka w miarę ok.
biorę Buscopan/nospę i magnez - i nic nie robię
Ooo super że wszystko w porządku

Dziś Majka też daje czadu od rana, aż zastanawiam się czy to normalne

Maja

Czytam
kate1623 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-11-27, 12:07   #3440
Castia
Wtajemniczenie

pewnie żadna nie poczuła bo delikatniutko was przeleciałam

mariolas nie pocieszam ale trzeba mieć nadzieję że będzie dobrze!

cayenne no to super że cukier w normie!
ja miałam glukozę robioną tylko po 2h!

elunkaa wow twój mały mężczyzna to już jak paczka cukru
super!
Stary 2013-11-27, 12:07   #3441
thidien
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Ela87 Pokaż wiadomość
Ja mam książeczkę z krwiodawstwa i lekarz mi powiedział, że w zupełności wystarczy Trzeba się pewnie orientować w swoim szpitalu najlepiej, czy wystarczy takie zaświadczenie jak masz, czy nie.
mi babka przy oznacznaiu grupy mówiła w laboratorium, że jak ma się jakiś papiór na grupę, jak np. książeczka z krwiodawstwa to można tego oznaczenia nie robić (kiedyś oddawałam krew, ale książeczki nie miałam i lekarz powiedział, że musi mieć to na papierze, stąd badanie na grupę krwi i moje zapewnienie ustne niestety nie wystarcza)
II kreski 1.12.2015
Stary 2013-11-27, 12:10   #3442
agunia4ever
Zadomowienie

TeQiba wpisz mi wizytę 17.12.2013 g.15:30 i USG 11.12.2013 g.15:30

---------- Dopisano o 13:10 ---------- Poprzedni post napisano o 13:08 ----------

Castia dobrze że już lepiej u Ciebie

Impossible is nothing

I ślubuję Ci... Szczęśliwa żona od 9.11.2013r.

I kocham Cię ponad wszystko... Szczęśliwa mama od 06.04.2014r.

Sławcio
agunia4ever jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-27, 12:10   #3443
Castia
Wtajemniczenie

kicia z doświadczenia wiem że fotelik ten 0-13kg do roku nie starczy. w sumie zależy jakie dziecko jest(czy wysokie) ale jak moja siedziała już bardzo stabilnie to jej się nóżki nie mieściły w tym foteliku, strasznie kopała w siedzenie no bo jeździła tyłem, odpychała się i jak miała coś koło 9-10 miesięcy przesiadła się do normalnego fotelika, przodem do kierunku jazdy 9-18kg
Stary 2013-11-27, 12:11   #3444
Ela87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez thidien Pokaż wiadomość
mi babka przy oznacznaiu grupy mówiła w laboratorium, że jak ma się jakiś papiór na grupę, jak np. książeczka z krwiodawstwa to można tego oznaczenia nie robić (kiedyś oddawałam krew, ale książeczki nie miałam i lekarz powiedział, że musi mieć to na papierze, stąd badanie na grupę krwi i moje zapewnienie ustne niestety nie wystarcza)
Mój lekarz spisał z książeczki grupę na kartę ciąży. Chociaż książeczkę i tak będę miała na porodówce ze sobą, to nie wiem czy nie wystarczy tylko wpis lekarza jaką mam grupę.

Stary 2013-11-27, 12:12   #3445
Castia
Wtajemniczenie

dzięki dziewczyny

ale dziś mały daje czadu. są dni że mam skurcze normalne jak na te tygodnie a są dni że mnie wszystko boli, skurcze co chwila i mam wrażenie że rodzić będę ehh
wlasnie dzis taki dzien - takze lezę na kanapie i nic nie robię
Stary 2013-11-27, 12:12   #3446
ag9
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez bebe97 Pokaż wiadomość
Pierwsza

Ale pewnie jak tylko wezmę leki, zaraz będe odsypiać. Chciałam tylko sie pochwalić, ze wczoraj i do mnie przyszła grzechotka z FP oraz dla uczczenia półmetka ciąży kupiłam kocyk w Pepco
Fajny kocyk

Cytat:
Dziewczyny dziecko ze szpitala powinno sie przewozić do domu w foteliku tak? Ja swoja córcię przewoziłam w rozku na rekach ale to było 10 lat temu i wtedy nawet nie pomyslałam ze fotelik musi być, tymbardziej ze nie mielismy swojego samochodu. Kiedys pisałyscie że kupujecie fotelik maxi cosi. Ja się zastanawiam nad http://allegro.pl/chicco-eletta-2012...723081036.html
Chciałabym kupić fotelik taki zeby słuzył dziecko dłuzej a nie tylko na pierwszy rok. Ten fotelik ma 2 punkty w testach bezpieczeństwa i cena jak dla mnie ok jesli miałby starczyc na 3 lata.
Co myslicie o tym foteliku warto?
Jeśli fotelik ma w teście zderzeniowym 2 punkty (w skali 1-5) to znaczy że się w tym teście nie sprawdził. Eksperci mówią, że 3 to minimum. Ja bym takiego na pewno nie kupiła.

Cytat:
Dziewczyny, chciałam też Was spytać o oznaczenie grupy krwi - jak to się robi? Ja mam gdzieś w starych papierach ze szpitala napisane, że mam ARh+ ale czy to wystarczy, czy trzeba jakieś specjalne badania robić? Któraś z Was już to robiła?

111kicia111, no właśnie czy nie można dziecka przewieźć w rożku lub nosidełku? I wgl w takim foteliku to dziecko jest przecież w pozycji siedzącej - czy to na to nie za szybko? Ja też nie chcę kupować fotelika tylko na trochę. Ten, który znalazłaś fajnie wygląda i powinien posłużyć na dłużej.
Ja robiłam oznaczenie grupy krwi na samym początku ciąży. Wydaje mi się, że trzeba mieć aktualne to. Mnie nawet nikt nie pytał czy znam (mam potwierdzoną) grupę krwi tylko po prostu dostałam skierowanie.

Co do przewożenia dziecka w rożku, to ryzykujesz w ten sposób życie dziecka! Fotelik MUSI być, dostosowany do noworodka (pozycja leżąca, montowany pod kątem 45 stopni do siedzenia).

Cytat:
111kicia111 jeśli chodzi o fotelik to sama się zastanawiałam nad 0-18kg. Jedynie te 2 gwiazdki to trochę mało, kojarzy mi się, że przy takiej ocenie foteliki w testach się rozlatywały zależy jak mocna jest ta 2 ale jeśli byście rzadko korzystali albo nie jechali zbyt daleko, przez spokojne miejscowości to możliwe że bym kupiła... Nie umiem Ci doradzić
A jakie to ma znaczenie czy często czy rzadko przewozi się dziecko? Wypadek można mieć nawet 5m pod domem albo jadąc raz na rok. Nigdy nie masz pewności że ktoś w ciebie nie wjedzie, coś ci nie wyskoczy na drodze albo nie będziesz musiała gwałtownie hamować.

Cytat:
A co jeśli wracam autobusem, to mnie z wózkiem nie wypuszczą? Ewentualnie mogę kłamać powiedzieć, że wracam na nogach z wózkiem, a pod szpitalem wsiąść w samochód, a wózek zapakować do bagażnika.
A jeśli mam fotelik 0-25 który nie robi za nosidełko, to pielęgniarka ze mną idzie zobaczyć czy aby na pewno mam fotelik? Porąbało ich. Co ich obchodzi jak wiozę dziecko?
Uruchomiłam się no.... Ja bym się awanturowała. Co mnie za nogi będą trzymać? Ochronę wezwą?
Oczywiście że możesz tak zrobić, ale nie zrobisz na złość im, tylko raczej sobie albo swojemu dziecku jeśli coś się stanie...

[QUOTE=cayenneOna;43909143]
Cytat:

Miałam pobieraną krew na czczo, po godzinie i po 2 godzinach.

Mariola - myśl pozytywnie, może nie będzie wcale tak źle.
Stary 2013-11-27, 12:22   #3447
side85
Zakorzenienie

Cytat:
ah, czyli na all kupowałaś, Bo patrzę, że na ich sklepie mają teraz promocje i przesypła PP to 4,5 a ja bym mogłą nawet do empiku jechać odebrać bo mam niedaleko i w ogóle to ja tez do smyka mogę pojechać z tym że chyba w sklepie już ta promocja nie obowiązuje
ja nigdy u nich nic nie kupowałam ale jeszcze znalazłam jeden rożek to bym miała i otulacz i rożka
wiesz co właśnie podobno przeważnie można odbierać w Empiku ale wyczytałam na ich stronie bo nie było takiej możliwości że chwilowo nie można z uwagi na okres świąteczny i obłożenie towarem w Empikach i dopiero po świętach do tego wrócą.
Tak więc zamówiłam na allegro u jednego sprzedawcy, ale chyba i tak zdecyduje się jeszcze w Smyku na to:
http://www.smyk.com/motherhood-kompl...t-niemowlaka-p
Ja generalnie prawie nigdy nic nie kupuję przez internet bo wolę dać 5zł więcej ale widzieć to co kupuję, dotknąć, mieć to od razu ale skusiłam się bo w Smykach stacjonarnych ich nie mają, to samo z rożkami Motherhood w kropki a jak czytałam opinie w internecie to są najlepsze wg matek które używały różnych.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-11-27, 12:24   #3448
teQiba
Moderator

Cytat:
Napisane przez Tequillla Pokaż wiadomość
Jest na to sposób: lampka nocna
Sprytne
Musze sie rozejrzec za takowa

Cytat:
Napisane przez kate1623
Dzisiaj przyszła mi paczka z apteki gemini już mam coraz więcej rzeczy odhaczonych na liście wyprawkowej. Dodatkowo dali mi parę próbek w tym krem do twarzy dla kobiet 50+
Do mnie wczoraj I dostalam te same probki
Jeszcze jedno zamowienie i apteczana czesc powinna byc w komplecie

Cytat:
Dokladnie to samo pomyslalam
Nie maja prawa tak robic

Cytat:
Miałam jeszcze wypowiedzieć się na temat fotelika.
Nie wiem jaki kupię i czym będę się kierowała.
Nie ufam w 100 procentach tym testom, ze tak powiem. Nie wiem na ile w tym reklamy
Poza tym to zestawienie z fotelik.info już jest naprawdę przestarzałe i ponad połowa fotelików nie jest już dostępna, chyba, że używane.

Może się oburzycie na moje myślenie, ale przy stłuczce zwykłej, to każdy fotelik pomoże, natomiast przy porządnej kraksie nawet najlepsze foteliki nie pomogą niestety
I po raz kolejny sie z Toba zgadzam
Co wiecej - ostatnio w sklepie z wozkami, sprzedawca powiedzial mi ze te testy ADAC sa zwyczajnie przereklamowane, bo w Polsce homologacja gwarantuje bezpieczenstwo fotelika i zeby fotelik w ogole zostal dopuszczony do sprzedazy to musi przejsc pozytywnie crash-testy, a to ze ludzie zaczeli sobie szukac potwierdzenia w Niemieckich testach to zwykla nadgorliwosc... Nie wiem ile w tym prawdy, ale brzmi wiarygodnie.
Stary 2013-11-27, 12:25   #3449
Castia
Wtajemniczenie

czytam was i dyskusję na temat fotelików -
dziewczyny zdajecie sobie sprawę ile takie dzieciątko waży podczas stłuczki?
co by było jakby wam z rąk wypadło...
nie no. ja bym nie pomyslała NIGDY o przewozeniu dziecka na rękach/ w gondoli/rozku itp

obejrzyjcie kilka filmików na youtube jak wygląda z pozoru mała stłuczka, jak zachowują się foteliki, pasażerowie itd

Edytowane przez Castia
Czas edycji: 2013-11-27 o 12:27
Stary 2013-11-27, 12:29   #3450
monkaa321
Zakorzenienie

ja pomyslałam w sensie ekonomicznym. jeśli się rzadko jeździ to też szkoda wydać 400-500zł na fotelik, a jeśli dodatkowo jest to spokojna miejscowość gdzie rzadko są wypadki, prędzej jakieś stłuczki to też uważam że super wypaśny nie jest konieczny, bo "średni" też zapewni bezpieczeństwo, co prawda już nie tak duże jak ten dobry. Wiadomo że wypadek może być zawsze. Ale gdybym mieszkała w rodzinnej miejscowości gdzie wszystko mam "na piechotę" do załatwienia to prawdopodobnie bym się zastanawiała. No taka moja opinia
My się zdecydowaliśmy jednak na MC

---------- Dopisano o 13:29 ---------- Poprzedni post napisano o 13:26 ----------

Cytat:
Napisane przez Castia Pokaż wiadomość
czytam was i dyskusję na temat fotelików -
dziewczyny zdajecie sobie sprawę ile takie dzieciątko waży podczas stłuczki?
co by było jakby wam z rąk wypadło...
nie no. ja bym nie pomyslała NIGDY o przewozeniu dziecka na rękach/ w gondoli/rozku itp

obejrzyjcie kilka filmików na youtube jak wygląda z pozoru mała stłuczka, jak zachowują się foteliki, pasażerowie itd
ja też nie wyobrażam sobie przewożenia dziecka bez fotelika

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości