|
Notka |
|
Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3721 |
Zadomowienie
|
Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XVIII część niech się kręci
No właśnie miałam kiedyś te z Rosmanna takie gorsze. Bez tego "dzyndzelka" przy rączce. Hmm... wydawały mi się ok, choć ostre jakoś szczególnie nie były. Potem zaczęłam nimi ciąć różne rzeczy i obecnie robią mi więcej szkody z włosami niż pożytku;/ Aktualnie mam na końcach kilka kołtunów, bo włosy od farbowania na końcach są już strasznie sianowate i wyglądają jak martwe. Nie chcę iść do fryzjera, bo aktualnie mam włosy najdłuższe od bardzo dawna. Te końce myślę, że sama zetnę, bo jak mi włosy urosły to mam jakąś za dużą przerwę między mocno pocieniowaną górą a wiszącym smętnie dołem. Mimo, że moje włosy kochają cieniowanie to postanowiłam zapuszczać włosy na prosto coby objętości nabrały
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3722 |
Zakorzenienie
|
Iwonsia01 Jeśli te z Rossmana nie robiły Ci szkody to kup takie same. Najważniejsze żeby nie ciąć nimi niczego innego, schowaj je gdzieś żeby domowników nie korciło
![]() Co do końcówek to ja bym jednak obcięła, no chociaż trochę jeśli szkoda Ci długości. Sama piszesz, że "smętnie wiszą i są sianowate". Tak samo widzą je inni. Lepiej mieć włosy krótsze a piękne. Poza tym uważam, że jeśli włos jest już zniszczony na końcu, rozdwojony, to może się to przeciągać do góry. Wiesz o co mi chodzi? Tak jak pęknięty paznokieć, na początku może być mała rysa, która i tak pęknie wyżej . Dlatego szkoda tej długości. Zapuszczasz od cebulek a pozwalasz aby łamały się od końca, takie błędne koło.
Pędzlomaniactwo, kosmetykomaniactwo, włosomaniactwo, zaczęło się od 2012 r. Oby nowe mnie nie dopadło, bo czasu na życie nie wystarczy... ![]() Konkursomaniactwo '15 ************************* ******************** "Upadłaś? Wstań, popraw koronę i zasuwaj dalej! " ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3723 |
Zadomowienie
|
Ja mam nożyczki z Superpharm już ok. roku i jestem zadowolona, zapłaciłam za nie 25zł. Co ciekawe, odkąd obcinam włosy sama, nie widuję za bardzo rozdwojonych końcówek, czasami jakaś się zdarzy, a nie zabezpieczam ich silikonami w ogóle bo zawsze zapomina. Może fryzjerki zawsze mnie obcinały tępymi?
![]() Zrobiłam dziś żel lniany z przepisu Eloe (2 łyżki siemienia, szklanka wody), ale wyszedł mi strasznie gęsty, nasionka były oblepione glutkiem i ciężko było go odcedzić i w efekcie wyszło mi żelu bardzo malutko, niecałe pół szklanki - a może nawet mniej. Nie wiem czy za długo gotowałam (15 minut), czy następnym razem powinnam użyć szklanki wody i łyżki siemienia? |
![]() ![]() |
![]() |
#3724 |
Zadomowienie
|
Masz rację, od rana biję się z myślami czy jednak nie zapisać się na dziś do fryzjera. Chodzę non stop do łazienki, macam je, oglądam:P Też jestem zdania, że lepiej krótsze a zadbane, ale jak sobie pomyślę ile ja już zapuszczam te włosy
![]() ![]() Nie mam już siły nad nimi. Chyba faktycznie zetnę i będzie spokój. Ostatnio zastanawiałam się nawet nad cięciem prostym do ramion, ale takich włosów nie miałam bardzooooooooooo długo i boje się, że będę żałować. |
![]() ![]() |
![]() |
#3725 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Aj, napisałam wczoraj i poszłam do pracy, no a w pracy to już nie mam czasu na spokojne pisanie (teraz też jestem). Staram się zoptymalizować tę całą pielęgnację, czyli używać kolejne produkty w najodpowiedniejszym dla ich działania czasie, nie za dużo i nie za długo. Pewnie, że łuski nie są pancerne i coś tam do włosa zawsze się dostanie, ale po co trzymać maskę przez 2 godziny przed myciem, skoro można 15 minut po przygotowaniu włosa? No i pewnie, że jak wyjdę na dwór, na deszcz, to łuski się otworzą, ale przecież nie o tym pisałam, bo nie latam z maską w torebce, żeby ją nałożyć jak tylko mi łuski otworzą ![]() Aha, płynem do higieny int. jeszcze nie myłam, no i już raczej nie umyję ![]() Octu też, dałam 3/4 łyżki na litr, i było za dużo. Czytałam o herbatce z hibiskusa, może to jest jakiś pomysł, ale na razie używam tylko chłodnej wody i też nie jest źle. Wracając do stylizatorów, to wczoraj dałam dość dużo (mniej więcej łyżkę) żelu bielendy czarna rzepa ze starym składem, miałam sucharki, odgniotłam, i po jakichś 3 godzinach już miałam zwykłe fale z lekko posklejanymi końcami, to rozczesałam. Na szczęście nawet lubię moje rozczesane fale. Ile Wy dajecie tego żelu? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3726 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3727 |
Zadomowienie
|
okey
![]() ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#3728 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#3729 |
Wtajemniczenie
|
Używała któraś z Was Kallosa Keratin? Czytałam że jest lepszy od mlecznego. Chyba go wyprobuje tylko chce poznac Wasze opinie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3730 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 10:36 ---------- Poprzedni post napisano o 10:32 ---------- Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#3731 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja czasem jak przegladam blogi to tez patrzę na włosy właścicielki... to wiele wyjaśnia.... Cytat:
![]() Bo fale nigdy nie będą lokami - może w budowie włosa sa podobne, ale wizualnie bardzo się różnią. Cytat:
![]() Eloe by sie przydała albo Ajrisz żeby nam o tym ph poopowiadać. Ja pamietam ze też keidys wrzuciłam jakąś "rewelację" z tego bloga ![]() Najlepszą odpowiedzią Floria, jest obserwacja. ![]() Co by blog nie pisał moje włosy po myciu odzywką (ponad rok) są błyszczace i miękkie, a co najwązniejsze nie sypie mi się skóra głowy, co po szamponach bywało. I używam zawsze b/s, d/d potem. Scrabble, Myszka dzięki za porady... no coż zapisywać, próbować...taaaa... Ja wczoraj ... ehem harakiri ... - sięgnałam po czarnego gliss-kura ![]() tak wiem, fuj - to takie testy czy wywalić czy nie ![]() A, jeszcze coś mam, widziłayscie TEN szampon: https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,5...lamliwych.html na moim jest jeszcze napisane: Odbudowujący...
...najmniejsze państwo świata Obok biegnie czas, lecz nas to nie dotyczy... ![]() ![]() Syzyf była kobietą ![]() Edytowane przez konspiracja Czas edycji: 2013-11-27 o 09:52 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#3732 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
[QUOTE=konspiracja;4390680 4] Ja też nie wiem czy nie pójdę tą drogą jak mi juz włosy odrosną... ![]() Ja czasem nie używam stylizatora, ale bez niego moje włosy może i się skręcają, ale taką "taflą", znaczy przez całe włosy idą takie zagniecenia jakby, gdzieniegdzie pseudorulonik się w tym syfie znajdzie. Chodzi mi o to, że nie potrafią się same zdefiniować w pasma fal. Cytat:
A skręciły się jak szalone pewnie od keratyny, której produkty GlissKura zwykle mają sporo. Swoją drogą czarna seria to moja ulubiona zawsze była. Cytat:
![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#3733 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() No właśnie ale ja staram się unikać, a keratyne to sobie dodaje ze zbiorów właśnych ![]() Cytat:
Co polecasz z szamponów - żeby nie było - pozstaje przy myciu odżywka, ale coś z pieniaczy też musze mieć na stanie. Tego Fitomedu Niusi nigdzie nie widzialam koło siebie.
...najmniejsze państwo świata Obok biegnie czas, lecz nas to nie dotyczy... ![]() ![]() Syzyf była kobietą ![]() Edytowane przez konspiracja Czas edycji: 2013-11-27 o 10:41 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3734 |
Zadomowienie
|
Oj tam, przesadzacie z krytyką. Najlepsze jest to, że zasady pielęgnacji podane na przykład przez Eloe i na tamtym blogu są praktycznie biorąc takie same, ja z tego wszystkiego co robiłam, wycofałam tylko ewentualne nakładanie maski lub odżywki na czas przed myciem - przecież to nie taka znowu rewolucja? A napisałam o tym pH, bo co jakiś czas piszą osoby, że długo już dbają o włosy, ale mają niezadowalające efekty, więc może przyjrzałyby się tej pielęgnacji pod tym kątem. W każdym razie dla mnie to jest na prawdę logiczne, i wybrałam to, omijając resztę, w tym wygląd włosów właścicielki bloga, który mnie się też wcale nie podoba
![]() Przy okazji zaobserwowałam ciekawe zjawiska, socjologiczno-psychologiczne, pod postacią komentarzy na tamtym blogu i na innych blogach, ale to już zupełnie inny temat. A w temacie - rosyjskie kosmetyki jak na razie spisują się bardzo dobrze. Włosy "dzień po" są świeże, odpowiednio błyszczące i nawilżone, bez zbytniego puchu. |
![]() ![]() |
![]() |
#3735 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Nie lubię szamponów z silikonami. ---------- Dopisano o 12:00 ---------- Poprzedni post napisano o 11:57 ---------- A co do polecenia - uwielbiam Barwę żurawinową. Teraz kupiłam jakiś szampon Ziai (figowy), zobaczymy, jak się spisze. Mam resztkę Joanny z Apteczki Babuni - miód i mleko, ale jakoś pupy mi nie urwał ten szampon, może przez proteiny. Ogólnie zwykle patrzę, żeby szampon nie miał oblepiaczy, raczej protein też i żeby nie było też kilometrów ekstraktów w składzie. Też tego nie lubię. Wolę raczej proste szampony. |
||
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3736 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3737 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Czuję się jak wywołana do tablicy jako posiadaczka skromnie pofalowanych włosów stosująca nieudolnie pielęgnację CG. Jeśli panuje rozróżnienie włosów na proste, kręcone i sklejone, to chyba ja mam przyjemność posiadać ten trzeci rodzaj włosów. Chciałabym dowiedzieć się, w jaki sposób mogę utrzymać skręt (czy coś skrętopodobnego, sklejenie, zwał jak zwał) nie stosując żadnych stylizatorów. Zwłaszcza, że stosunkowo niedawno (miesiąc i 7 dni) zauważyłam, że moje włosy są falowane, a nie proste z efektem skrzywienia ![]() ![]() Zastanawiam się, czy są stylizatory (jakiekolwiek), które nie sklejają włosów, a potrafią utrzymać skręt. Nie jestem jeszcze na etapie zdania się całkowicie na naturę i brak jakiejkolwiek stylizacji, bo muszę w jakiś sposób „przyzwyczaić” włosy do ich własnego skrętu. Swoją drogą, nie widziałam jeszcze falowanych włosów w typie 2A, które nie byłyby albo „sklejone”, albo spuszone. Z resztą nie jestem pewna nawet tego, że mam 2A, bo włosy kręcą mi się mocno od spodu, robią mi się tam duże korkociągi. Więc jak toto stylizować aby siebie i innych nie brzydzić? ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#3738 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3739 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ta ziaja ma dobry skład? Cytat:
Cytat:
![]() Zobacz na włosy Martaakow - zrobione w wersji rozprostowanej ![]() Nie wiem, nie wiem, nie znam odpowiedzi na te pytania, a chętnie bym się dowiedziała. jedynie odgniecenie żelu przychodzi mi do głowy
...najmniejsze państwo świata Obok biegnie czas, lecz nas to nie dotyczy... ![]() ![]() Syzyf była kobietą ![]() Edytowane przez konspiracja Czas edycji: 2013-11-27 o 12:53 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#3740 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Widziałam włosy Martaakow, te w wersji wielokolorowej o ile się nie mylę? Podobają mi się i to baardzo ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3741 | |||
Zakorzenienie
|
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,3...ormalnych.html
Moim zdaniem tak. Żadnych udziwnień, a tak lubię najbardziej. Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 14:08 ---------- Poprzedni post napisano o 14:06 ---------- Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#3742 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny wczoraj myślałam, że padnę
![]() Podchodzi do mnie facet i zaczyna dotykać moich włosów ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3743 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Pokaż aktualnie włosy, proszę ![]() ---------- Dopisano o 14:23 ---------- Poprzedni post napisano o 14:18 ---------- Cytat:
![]() ![]() Ale włosy to masz piękne ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3744 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3745 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Brakuje Ci objętości a przecież po ścięciu zniszczonych końcówek włosy wyglądają na gęstsze , w ten sposób masz 2w1 ![]()
Pędzlomaniactwo, kosmetykomaniactwo, włosomaniactwo, zaczęło się od 2012 r. Oby nowe mnie nie dopadło, bo czasu na życie nie wystarczy... ![]() Konkursomaniactwo '15 ************************* ******************** "Upadłaś? Wstań, popraw koronę i zasuwaj dalej! " ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3746 |
Rozeznanie
|
Tak z ciekawości - Imperfecta ile cm mierzy Twój kucyk w obwodzie?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3747 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
#3748 |
Rozeznanie
|
Muszę dodać, że jest coś w tym, co pisała Floria na temat rozchylających się łusek. Zaobserwowałam na sobie, że najlepsze rezultaty olejowania mam wtedy, kiedy olej dam na mokre, umyte szamponem włosy. Jeszcze jak dodam do tego odżywkę, to już w ogóle jest dobrze. Na mokrych bez mycia już nie ma takiego efektu.
Macie jakiś pomysł do czego można zużyć Sesę, jeśli na włosy się nie nadaje? Jako olejek eteryczny raczej też nie da rady ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3749 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Edytowane przez Wiolkaa93 Czas edycji: 2013-11-27 o 13:48 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3750 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sama nie raz spałam z olejem na głowie ale czy jest sens aby tak to wydłużać? Nie oceniam, że ktoś robi źle, chodzi mi o to czy warto? Maski na włosach trzymam najwyżej godzinę, tak sobie myślę że co innego kiedy nakłada się coś "aktywnego " na skalp, to że może podziałać dłużej zanim zmyjemy pewnie ma sens. W skórze jest jakieś mikrokrążenie... coś się wchłania czyli na plus. Ale do włosa więcej dobrych składników na raz nie wejdzie, nie wsiąknie . Co myślicie, na jaki czas zostawiacie maski czy oleje?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:16.