Letnią porą nasze serca rozpromienieją sie miłością- Mamusie czerwcowe 2014 - Strona 45 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Wybieramy Prowadząca II część naszego wątku
Aldrin 7 25,93%
Kakusia 0 0%
Berenika_26 4 14,81%
agaaga89 2 7,41%
Ramona_85 0 0%
eweden 0 0%
Prowansja88 0 0%
Pradip 0 0%
Sola1 2 7,41%
pater86 6 22,22%
TroppoSensibile 0 0%
sylvuniaa84 0 0%
kamilla123 0 0%
beat@ 0 0%
NecroKitty 0 0%
Anteria 0 0%
Kucyk_Truskawkowy 1 3,70%
malin30 3 11,11%
alingles 0 0%
Monica80 0 0%
poziomkka 0 0%
Mala_Czarno_Biala 0 0%
Majkela12 1 3,70%
zaaaabcia 0 0%
Sylwia__88 1 3,70%
Głosujący: 27. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-11-27, 16:03   #1321
zubi89
Zakorzenienie

Dot.: Letnią porą nasze serca rozpromienieją sie miłością- Mamusie czerwcowe 2014

Cytat:
Napisane przez Prowansja88 Pokaż wiadomość
Mamusie..
przedyskutowałyśmy już temat jedzenia, wózków itd a nikt nie wspomniał o imieniu dla Dzidziusia. Nie macie z tym kłopotu? Czy płeć znana czy nie, tak czy inaczej musimy mieć wymyślone 2: męskie i damskie, bo do porodu zawsze jakiś % niepewności istnieje.
Dla dziewczynki mam dwa: Kaja i Liwia Zawsze chciałam mieć Maje, od lat, ale bardzo popularne teraz.
Dla chłopca: Miłosz? Mikołaj?
Do żadnego męskiego nie mam przekonania. Próbuję wybrac od paru lat, ale jakoś nic mi się nie podoba ;( obawiam się, że będzie no name
Jak u Was?
My na początku chcieliśmy dla dziewczynki: Zosia później Maja, Zuzia a teraz już ostatecznie mam nadzieje Maja
Dla chłopca od początku: Patryk

---------- Dopisano o 16:03 ---------- Poprzedni post napisano o 16:02 ----------

Cytat:
Napisane przez pater86 Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny, nie udzielam się za bardzo ostatnio i do 10 grudnia będę Was tylko podczytywać, trzymać za Was kciuki i cieszyć się dobrymi informacjami Ustalili mi termin egzaminu i jestem przerażona, że tak szybko :/ !!! Więc właśnie gotuje zupę i idę się uczyć... Zamierzam przestać za ok 2 tygodnie i wtedy też wrócę w piątek jeszcze czeka mnie wizyta u lekarza, jak znajdę czas to napisze Wam co wypatrzył, oby wszystko dobrze!!! Proszę trzymajcie kciuki, żeby to wszystko weszło mi do głowy, bo na razie idzie kiepsko Pozdrawiam!
Trzymam mocno wracaj do nas z dobrymi wieściami z wizyty i powodzenia na egzaminie

Niespodzianka 21.10.2021r.
zubi89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-27, 16:10   #1322
poziomkka
Zadomowienie

Dot.: Letnią porą nasze serca rozpromienieją sie miłością- Mamusie czerwcowe 2014

bazile dzidzia jest cudna i też mi się zdaje, że będzie dziewczynka

Prowansja88 Przeoczyłam chyba Twoj wpis odnośnie maleństwa. Cieszę się, że dzidziuś rośnie i wszystko ok
Jeśli chodzi o wybór imienia, to my mamy chyba od 2 lat wybrane imię dla chłopca, ale nie powiem jakie, bo jest mało popularne i chcę, żeby tak zostało Jeśli chodzi o dziewczynkę, to mamy wielki problem z mężem. Właściwie to on ma problem, bo podobają mu się raptem 2 imiona, które mi nie pasują, a z kolei mi się podoba ze 20 imion, które jemu nie pasują, gdyż jak to stwierdził nie wiadomo, czy to imię dla człowieka, czy dla zwierzątka ;/;/ Dziwny ten mój mąż
poziomkka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-27, 16:12   #1323
morin
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Rybka12321 Pokaż wiadomość
Aaaaaa no i ostatnio mnie zdziwiło, bo wypisując mi zwolnienie dzwonił się pytać kogoś jak to zrobić, bo powiedział, że on nigdy nie wypisuje nie wiem, czy miał na myśli, że ktoś za niego wypisuje, bo nie wierzę, że nie miał pacjentek, które potrzebowały zwolnienia. .
Ja też chodze do ordynatora i nigdy nie dostalam zwolnienia od niego, myślę że już na tym stanowisku poprostu się tego nie robi. Zawsze wypisuje mi je ktoś inny ale nie tylko on równiez wielu rodzinnych rzeciez sami nie wypisują tych zwolnień nie masz co się martwić bo na pewno wieeeelu kobietom potrzebne jest zwolnienie nie wierze że nie.

poziomka moja koleżanka z pracy chodziła do lekarza z Puław który pracował w tamtejszym szpitalu i generalnie nie była zachwycona ale mówia że to i tak z Puław był najlepszy lekarz więc może być tak że wcale lepiej nie trafisz, może poprostu kwestia przyzwyczajenia się do danej osoby choć wiem że łatwo mówić. Ja chodziłam wcześniej do lekarki która pracuje też w szpitalu w lublinie ale jeszcze nie wiedziałam że jestem w ciązy, ona zrobiła usg i nie widziała ciąży a wtedy bylam w 5 tc. Troche mnie to zdziwiło jak już zrobiłam test i postanowiłam zmienić lekarza ale była to dobra decyzja bo teraz jestem naprawdę zadowolona choć mój lekarz nie jest zbyt wylewny ale co trzeba to powie.

Dziś wybrałam się do sklepu bo chciałam sobie ugotować zupę ale mało rano zjadłam była godzina 14 ja od rana na serku danona i nagle zawroty głowy mdłości myślałam że nie dojdę do domu yhhh na szczęście troche lepiej było na dworze, miały te mdłości już przechodzić a tu nic :/

Edytowane przez morin
Czas edycji: 2013-11-27 o 16:14
morin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-27, 16:15   #1324
zophiee
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sylvuniaa84 Pokaż wiadomość
Można jakos pokombinować zeby zrobic badania na NFZ ? Czy jak sie juz zdecydowałam na prywatnego lekarza to musze badania prywatnie robic? Teraz mam ich strasznie duzo i wyjdzie mi cos około 300 zł :/ + USG na wizycie to ten miesiąc wciągnie kasy sporo...

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Żeby zrobić badania na NFZ musisz mieć skierowanie od lekarza, a nie od prywatnego ginekologa. Także zapisz się do ginekologa najbliżej siebie w państwowej placówce, i od niego bierz skierowania na badania. Niestety musisz się pewnie liczyć z kolejką oczekujących na kilka ładnych tygodni

---------- Dopisano o 16:15 ---------- Poprzedni post napisano o 16:13 ----------

Cytat:
Cześć dziewczyny, nie udzielam się za bardzo ostatnio i do 10 grudnia będę Was tylko podczytywać, trzymać za Was kciuki i cieszyć się dobrymi informacjami Ustalili mi termin egzaminu i jestem przerażona, że tak szybko :/ !!! Więc właśnie gotuje zupę i idę się uczyć... Zamierzam przestać za ok 2 tygodnie i wtedy też wrócę w piątek jeszcze czeka mnie wizyta u lekarza, jak znajdę czas to napisze Wam co wypatrzył, oby wszystko dobrze!!! Proszę trzymajcie kciuki, żeby to wszystko weszło mi do głowy, bo na razie idzie kiepsko Pozdrawiam!
Powodzenia
uważam, ze lepiej jak się teraz zepniesz, niż jakbyś miała uczyć się po porodzie...
Głowa do góry! Będzie dobrze!
zophiee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-27, 16:16   #1325
ANTERIA
Zakorzenienie

GG do ANTERIA

Heh myśmy się nie mogli dogadać ale doszliśmy do porozumienia i nasze maleństwo będzie miało na imię Zosia albo Raduś
Stary 2013-11-27, 16:16   #1326
D0tk4
Zadomowienie

Cytat:
Mamusie..
przedyskutowałyśmy już temat jedzenia, wózków itd a nikt nie wspomniał o imieniu dla Dzidziusia. Nie macie z tym kłopotu?
U nas nie ma problemu z imieniem dla chłopca - na pewno będzie Bartosz (Bartuś ). jeżeli o dziewczynkę, to mamy problem. Podoba mi się Zuzia, ale tyle tych Zuź teraz jest, że mnie to odstrasza. Mężowi podoba się Maja, co mnie nie bardzo przekonuje. Myślimy nad Izą, ale nie jesteśmy pewni.... Oby był chłopiec, to problem z głowy :P
D0tk4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-27, 16:21   #1327
zophiee
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ANTERIA Pokaż wiadomość
Cześć dziewczynki, wróciłam właśnie z pracy i mam nową pomoc Przyszła dziewczyna po niemiecku nie mówi ani słowa no ale jest ze Słowacji więc po polsku się jakoś dogadujemy, cieszę się bardzo, mam nadzieję że zostanie już z nami bo to na prawdę mi dużo ulży w pracy

Do tego praktycznie mijają mi objawy ciążowe, wy tak panikowałyście jak wam zanikły te objawy ze i ja zaczynam się martwić że może coś nie tak, na szczęście (o ironio) dzisiaj dopadły mnie znowu bóle pleców, pośladka i uda więc malec pewnie i tam się gdzieś wierci już... Jutro idę zapisać się na te badania genetyczne, a wizytę normalną mam dopiero 12 grudnia, nigdy aż tak długo nie musiałam czekać i aż się martwię. No ale teraz to już będzie tylko lepiej mam nadzieję
No to super informacje ;-)
Mi najbardziej podobało się to ostatnie USG- widać było jak ludzik się rusza, przebiera nóżkami.. coś pięknego, aż się łezka w oku zakręciła...
Pewnie też tak będzie przy pierwszych ruchach, które poczujemy

---------- Dopisano o 16:21 ---------- Poprzedni post napisano o 16:18 ----------

Cytat:
Napisane przez D0tk4 Pokaż wiadomość
U nas nie ma problemu z imieniem dla chłopca - na pewno będzie Bartosz (Bartuś ). jeżeli o dziewczynkę, to mamy problem. Podoba mi się Zuzia, ale tyle tych Zuź teraz jest, że mnie to odstrasza. Mężowi podoba się Maja, co mnie nie bardzo przekonuje. Myślimy nad Izą, ale nie jesteśmy pewni.... Oby był chłopiec, to problem z głowy :P
My mamy dla dziewczynki 2 opcje : Basia lub Hania
Z chłopcem gorzej: Antoś albo Borys

Zobaczymy jak już poznamy płeć... jeszcze jakieś 4-5 tygodni i może coś już się okaże Może będzie piękny prezent na święta
Stary 2013-11-27, 17:13   #1328
sylvuniaa84
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez zophiee Pokaż wiadomość
Żeby zrobić badania na NFZ musisz mieć skierowanie od lekarza, a nie od prywatnego ginekologa. Także zapisz się do ginekologa najbliżej siebie w państwowej placówce, i od niego bierz skierowania na badania. Niestety musisz się pewnie liczyć z kolejką oczekujących na kilka ładnych tygodni

---------- Dopisano o 16:15 ---------- Poprzedni post napisano o 16:13 ----------

Powodzenia
uważam, ze lepiej jak się teraz zepniesz, niż jakbyś miała uczyć się po porodzie...
Głowa do góry! Będzie dobrze!
Mam załozona kartę ciąży u gina który prowadzi moją ciążę prywatnie.
Co mam powiedzieć lekarzowi na NFZ ? ma mi zakładac druga kartę?
jak bylam kiedyś na NFZ potwierdzić ciążę to mi powiedział że nie da mi skierowania na badania dopuki się nie zdecyduje czy bedzie prowadził moją ciążę,bo jak da mi skierowanie a ja zrobie badania i pujde do kogoś innego,to on na tym jest stratny bo za badania musi płacić i to nie ma sesu dla niego bo pacjetka jego nie bede..

Chyba że tak mozna a ja nie wiem ? jakie macie doświadczenie w tym?
Stary 2013-11-27, 17:36   #1329
majkela12
Zadomowienie

Cytat:
Licząc wg ostatniej @ dziś mam ostatni dzień 11 TC, byłam na USG genetycznym, Pan dr pooglądał i pomierzył mojego dzidziusia. Ma już 6cm, dużą główkę, pękaty brzuszek, rączki i nóżki. Przezierność, wszystkie przepływy, narządy (serduszko, mózg, zołądek, pęcherz) OK. Możliwość wystąpienia wad genetycznych znikoma.
Więc super ) TP wg USG prawie tydzień wcześniej niż wg miesiączki.
Z dnia na dzień potęguje się moja senność. Nie potrafie rano wstać, jak wstanę, pokręce się i mogłbym zasnąć znowu... Spac, spać, spać, spać...! Mdłosci bywają, ale nie są bardzo upierdliwe.

Do napisania.
super, że z dzidkiem wszystko w porządku i faktycznie jaki duży człowieczek

Cytat:
Napisane przez eweden Pokaż wiadomość
No to i ja się zdecyduje zapoznać i napisać, mimo, że wy już tyle stron naprodukowałyście, chyba nie jestem w stanie wszystkiego ogarnąć mam nadzieję, że można się przyłączyć?
Witaj

Cytat:
Napisane przez Pradip Pokaż wiadomość
mam nadzieję że szybko się pogodzicie moj też czasem jak się obrazi to jak ten osioł widzi tylko swoje racje i się nie odezwie
Cytat:
Napisane przez TroppoSensibile Pokaż wiadomość
majkela12 ciche dni na pewno miną... muszą ale narobiłaś smaka tymi naleśnikami... i chodzą za mną jagody
Cytat:
Napisane przez agaaga89 Pokaż wiadomość
Malwinka, bardzo ładne I faktycznie rzadko spotykane, a szkoda, śliczne imię, bardzo dziewczęce
Życzę szybkiego godzenia z Tżtem, ponoć to godzenie jest najfajniejsze Ochłonie i zrozumie, że jest dla Was podporą i musi odrzucić swoje złości i być z Wami... A na te naleśniki to ja w takim razie się piszę
, ale dalej cisza. Wczoraj słowa ze sobą praktycznie nie zamieniliśmy. Poszłam nawet wcześniej spać. Ach, najgorsze jest to, że oboje jesteśmy takie uparciuchy. Nie czuję się winna, więc ja przepraszać nie będę poczekam cierpliwie choć nie powiem, że jest mi
(a naleśniorów nic nie zostawiłam, z synkiem zjedliśmy, ale jak chcecie zaproszę Was jutro, bo pewnie znowu zrobię, bo jeszcze mi zostało niezdrowej bitej śmietany)

agaaga89 trzymam już od wczoraj

Cytat:
W każdym razie trzymajcie dziś wieczorem kciuki za moją wizytę.
Oczywiście

Cytat:
Napisane przez ANTERIA Pokaż wiadomość
Cześć dziewczynki, wróciłam właśnie z pracy i mam nową pomoc Przyszła dziewczyna po niemiecku nie mówi ani słowa no ale jest ze Słowacji więc po polsku się jakoś dogadujemy, cieszę się bardzo, mam nadzieję że zostanie już z nami bo to na prawdę mi dużo ulży w pracy
To fajnie, w końcu będzie Ci lżej

Cytat:
Napisane przez bazile Pokaż wiadomość
I ja juz jestem po wizycie.Moja Dzidzia ma sie super,ma juz 6 cm.I doprowadzila mnie dzisiaj do pelnej euforii gdy tylko pojawila sie na ekranie machala raczkami i nozkami,buszowala po calym brzuchu . totalne przeciwnienstwo do mojego Synka.On to byl leniuch,nigdy na usg sie nie wysilal,chyba raz tylko pomachal i nic wiecej.
Mi lekarz czesto mowi,co w danej chwili robi i czasem cos tlumaczy.
Dzis pytalam czy MOZNA JESC SLEDZIE.POWIEDZIAL,ZE TAK.
Mam zdjecie,ale nie widac jeszcze tak pieknie,zrobilam male podpowiedzi..
Nastepna wizyte mam dopiero 3 stycznia zwykla,a z usg ok 24 stycznia,to bedzie pogranicze 20 tygodnia
tyle czasu
super, że wszystko ok i też spora już kruszynka, a zdjątko

Cytat:
Mamusie..
przedyskutowałyśmy już temat jedzenia, wózków itd a nikt nie wspomniał o imieniu dla Dzidziusia. Nie macie z tym kłopotu? Czy płeć znana czy nie, tak czy inaczej musimy mieć wymyślone 2: męskie i damskie, bo do porodu zawsze jakiś % niepewności istnieje.
Dla dziewczynki mam dwa: Kaja i Liwia Zawsze chciałam mieć Maje, od lat, ale bardzo popularne teraz.
Do żadnego męskiego nie mam przekonania. Próbuję wybrac od paru lat, ale jakoś nic mi się nie podoba ;( obawiam się, że będzie no name
Jak u Was?
Dla dziewczynki, kurcze podobają nam się same oklepane: Zosia, Zuzia,Julcia,Misia, Hania i pewnie jakby co któreś z tych.
Dla chłopca też nie lepiej, bo Franek, Filip, Kuba

Cytat:
za wizytę i egzamin.

----------------------------
Za to, że przegapiłam temat u gina i nie mam zaświadczenia, nie mogę sobie wyjść wcześniej z pracy do lekarza, ani spóźnić się jak będę robiła rano badania i muszę to odrabiać, więc siedzę od dzisiaj po 9h w pracy
Jeszcze musiałam w pracy przenieść kilka cięższych rzeczy, a koleżanka z którą byłam nie wie o ciąży więc nie miałam wyjścia Więc jednym słowem znowu dzień do. Byle by do świąt, byle by do świąt
Stary 2013-11-27, 17:44   #1330
zophiee
Zakorzenienie

Cytat:
Mam załozona kartę ciąży u gina który prowadzi moją ciążę prywatnie.
Co mam powiedzieć lekarzowi na NFZ ? ma mi zakładac druga kartę?
jak bylam kiedyś na NFZ potwierdzić ciążę to mi powiedział że nie da mi skierowania na badania dopuki się nie zdecyduje czy bedzie prowadził moją ciążę,bo jak da mi skierowanie a ja zrobie badania i pujde do kogoś innego,to on na tym jest stratny bo za badania musi płacić i to nie ma sesu dla niego bo pacjetka jego nie bede..

Chyba że tak mozna a ja nie wiem ? jakie macie doświadczenie w tym?
Kurczę, no nie wiem, nie chciałabym cię wprowadzić w błąd
Nie wiem jak to jest do końca.
Ja mam założoną kartę ciąży na NFZ ( tu chodzę na regularne wizyty) z lekarki jestem zadowolona na 80%. Myślę, że od połowy 2 trymestru zacznę też chodzić na prywatne wizyty kontrolne, i wtedy jeszcze nie wiem jak z badaniami...
Stary 2013-11-27, 17:49   #1331
sylvuniaa84
Zadomowienie

Cytat:
Kurczę, no nie wiem, nie chciałabym cię wprowadzić w błąd
Nie wiem jak to jest do końca.
Ja mam założoną kartę ciąży na NFZ ( tu chodzę na regularne wizyty) z lekarki jestem zadowolona na 80%. Myślę, że od połowy 2 trymestru zacznę też chodzić na prywatne wizyty kontrolne, i wtedy jeszcze nie wiem jak z badaniami...
chyba zostanę jednak przy prywatnych mój TŻ mi mówi że mam nie kombinowac
Stary 2013-11-27, 18:38   #1332
TroppoSensibile
Raczkowanie

Cieszę się dziewczyny, że u Was wszystko dobrze, dzidzie rosną i cieszą oko

Ja dziś jestem po 7 usg (kontrolnym na wyjście) i jutro na szczęście wychodzę ze szpitala

Co do imion to od początku jakoś razem nam się umyślił Adaś Nie biorę pod uwagę, że to ktoś inny, bo już nawet myślę w takich kategoriach. Jeśli byłaby córcia (bardzo bym się cieszyła) to z imieniem będzie problem. Mój TŻ wybrał takie imiona, że mi na samo ich wypowiadanie włosy dęba stały. Mnie z kolei podoba się Anna, Hanna, Alicja, Zofia albo Aleksandra. Chciałabym mieć Aneczkę, ale jemu się nie podoba Na szczęście jest czas
TroppoSensibile jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-27, 18:55   #1333
Sola1
Zakorzenienie

Cytat:

Ja dziś jestem po 7 usg (kontrolnym na wyjście) i jutro na szczęście wychodzę ze szpitala

Co do imion to od początku jakoś razem nam się umyślił Adaś Nie biorę pod uwagę, że to ktoś inny, bo już nawet myślę w takich kategoriach. Jeśli byłaby córcia (bardzo bym się cieszyła) to z imieniem będzie problem. Mój TŻ wybrał takie imiona, że mi na samo ich wypowiadanie włosy dęba stały. Mnie z kolei podoba się Anna, Hanna, Alicja, Zofia albo Aleksandra. Chciałabym mieć Aneczkę, ale jemu się nie podoba Na szczęście jest czas
To super, ze wychodzisz

Ania bardzo ładne imię i w sumie rzadko spotykane wśród małych dzieci w dobie Brajanów i Dżesik.

Mnie nie przeszkadza, że dużo dzieci ma tak samo na imię. Nie widzę problemu, że w klasie są 2 Kasie itp. Nie przepadam za bardzo wyszukanymi imionami, bo wydaje mi się, że dzieci nie lubią takiej oryginalności. Ale w sumie teraz taka moda to pewnie jest inaczej niż kiedyś.
Jedyne co to nie chcę dawać imion jakie są u mnie w rodzinie, bo potem jest problem np. z prezentami na święta.

U mnie na chwilę obecną Aleksandra i Alicja jeśli chodzi o dziewczynkę, ale to jeszcze może się zmienić. A jesli o chłopca to nie wiem, bo te imiona co mi się podobają np. Adaś to właśnie są w rodzinie. Także na chwilę obecną jeszcze nic nie wiem.
Sola1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-27, 19:16   #1334
agaaga89
Zakorzenienie

Ja już po wizycie, widziałam moje cudowne zdrowe maleństwo !! Lekarka przebadała mnie nawet dokładniej niż jak poszłam prywatnie, ciągle tylko mówiła "o jak pięknie", "o jaki dobry wymiar" a mnie czułam jak kamień spada z serca... Maleństwo ma już 7,4 cm i waży 84g, moje 84g szczęścia termin dalej przesunięty o tydzień, wychodzi na koniec maja, ale tak jak już kiedyś pisałam, pewnie się wyrówna Tż był ze mną w gabinecie, był w lekkim szoku jak oglądał Maleństwo, ale uśmiech nie spełzł mu z buzi do teraz Pobierali mi też krew na te testy pappa, już pominę, że znów 3 wkłucia i 3 krwiaki, bo nie chciała lecieć krew Generalnie jestem ogromnie szczęśliwa!!!
No i teraz mogę się przyznać, że drugi lekarz powiedział, że widzi póki co dziewczynkę, ale wiadomo, że z dziewczynki może wyjść chłopczyk więc czekamy oficjalnie do stycznia na takie wieści
Dostaliśmy z 10 zdjęć, ale wrzucam tylko takie gdzie widać okruszka i jego piękne długie nóżki oraz jak siedzi po turecku
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 12,6.jpg (34,5 KB, 31 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 12,6,2.jpg (37,1 KB, 29 załadowań)

agaaga89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-27, 19:26   #1335
zophiee
Zakorzenienie

Cytat:
Ja już po wizycie, widziałam moje cudowne zdrowe maleństwo !! Lekarka przebadała mnie nawet dokładniej niż jak poszłam prywatnie, ciągle tylko mówiła "o jak pięknie", "o jaki dobry wymiar" a mnie czułam jak kamień spada z serca... Maleństwo ma już 7,4 cm i waży 84g, moje 84g szczęścia termin dalej przesunięty o tydzień, wychodzi na koniec maja, ale tak jak już kiedyś pisałam, pewnie się wyrówna Tż był ze mną w gabinecie, był w lekkim szoku jak oglądał Maleństwo, ale uśmiech nie spełzł mu z buzi do teraz Pobierali mi też krew na te testy pappa, już pominę, że znów 3 wkłucia i 3 krwiaki, bo nie chciała lecieć krew Generalnie jestem ogromnie szczęśliwa!!!
No i teraz mogę się przyznać, że drugi lekarz powiedział, że widzi póki co dziewczynkę, ale wiadomo, że z dziewczynki może wyjść chłopczyk więc czekamy oficjalnie do stycznia na takie wieści
Dostaliśmy z 10 zdjęć, ale wrzucam tylko takie gdzie widać okruszka i jego piękne długie nóżki oraz jak siedzi po turecku
Pięknie

---------- Dopisano o 19:26 ---------- Poprzedni post napisano o 19:25 ----------

Cytat:

Super, że wychodzisz. Ja ostatnio spędziłam dobę na patologii ciąży i mi wystarczy! Co jak co, w domu najlepiej!
Stary 2013-11-27, 19:32   #1336
Sola1
Zakorzenienie

Cytat:
Jakie cudowne dzieciątko

Super, że wszystko ok
Stary 2013-11-27, 20:42   #1337
eweden
Raczkowanie

Rybka12321 ja też mam wątpliwości co do swojego gina. Chodzę na NFZ, niby nie mam żadnych zastrzeżeń, bo lekarz jest wyrozumiały, cierpliwy, miły, poświęca pacjentkom dużo czasu i patrząc na poczekalni ile ciężarówek do niego czeka to chyba naprawdę jest w porządku. Jednak zastanawiałam się czy nie lepiej pójść gdzieś prywatnie, bo większość znajomych tak chodzi i sama się już pogubiłam. Za moim lekarzem przemawia jeszcze to, że jak miałam wątpliwe te wyniki toxo, kazał mi iść do przyszpitalnej poradni i podał swój prywatny nr tel żeby w razie problemów z przyjęciem dzwonić. Oj chyba wydziwiam ale prywatnie idę jutro na usg i już się nie mogę doczekać

bazile, agaaga89 przepiękne wasze dzidzie!!!

Co do kupowania ubranek, wózka czy innych gadżetów to ja przesądna nie jestem i gdybym miała nieograniczone fundusze to na pewno coś bym już kupiła, a tak narazie muszę oszczędzać. A poszaleje za miesiąc, 2 czy 3

Prowansja88 ja mam wieeeelki problem z imieniem dla chłopca, wogóle nie mamy pomysłu... Dla dziewczynki bardziej, mi się podoba np Marianna, ale nie dyskutowałam jeszcze z mężem na temat imienia
eweden jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-27, 20:43   #1338
Prowansja88
Raczkowanie

agaaga89 Super! Brawo!
Chcesz czuć się, wyglądać i żyć lepiej?
Praca z domu, praca przy dzieciach, dodatkowa podpora finansowa-> napisz!

Edytowane przez Prowansja88
Czas edycji: 2013-11-27 o 20:44
Prowansja88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-27, 20:57   #1339
bazile
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez zubi89 Pokaż wiadomość
Jakie maleństwo już duże (mam przeczucie, że u Ciebie będzie córcia ) Ja idę we wtorek to będzie już 12 t 5 d ciekawe ile moje będzie już mieć cm
a dziekuje,oby sie sprawdzilo
Cytat:
Mamusie..
Jak u Was?
och,ja probowalam z moim mezem poruszyc ten temat,ale On chce jeszcze z tym poczekac,az poznamy plec.
U mnie bedzie problem,bo od zawsze chcialam Zuzie,ale popularnosc mnie odstrasza.Potem myslalam o Izie,ale jakos mi przeszlo.I teraz nie mam nic to w temcie dziewczynek.
A z chlopcem,hm tez bedzie ciezko,mi sie podoba wlasnie Mikolaj,ale niemiecki odpowiednik juz
Takze narazie nie rozmyslam za bardzo w tym temacie,mam nadzieje,ze bede mogla juz myslec na powaznie pod koniec stycznia
Cytat:
Ja już po wizycie, widziałam moje cudowne zdrowe maleństwo !! Lekarka przebadała mnie nawet dokładniej niż jak poszłam prywatnie, ciągle tylko mówiła "o jak pięknie", "o jaki dobry wymiar" a mnie czułam jak kamień spada z serca... Maleństwo ma już 7,4 cm i waży 84g, moje 84g szczęścia termin dalej przesunięty o tydzień, wychodzi na koniec maja, ale tak jak już kiedyś pisałam, pewnie się wyrówna
takie wiadomosci super sie czyta,oby zawsze tylko takie byly!
No tak,jak narazie to moze i byc dziewczynka,ale wiadomo,ze "przecinek" zawsze moze "dorosnac"

Dzieki Dziewczyny
Tak,nasze skojarzenie to tez,ze troche kosmicznie dzidzia wyglada.A ja po dzisiejszym usg,coraz bardziej przekonuje sie,ze bedzie dziewczynka bo wiecie,chlopy to leniuchy a dziolchy sa aktywne zawsze.I dzis pobuszowala sobie taka mala istotka po moim brzuchu i dala mamie nadzieje...
A tak powaznie,to strasznie sie ciesze,ze wszystko jest ok.

---------- Dopisano o 20:57 ---------- Poprzedni post napisano o 20:55 ----------

Cytat:

super,na pewno czujesz sie juz pelna energii,mysl o powrocie do domu odrazu czlowieka podbudowuje.Ciesze sie,ze juz lepiej u Was

bazile jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-27, 22:30   #1340
kamilla123
Rozeznanie

Witam!

Cieszę, się że same dobre wieści od lekarzy (zazdroszczę, bo też już chcę do gina!!!)) Niech nam dzidzie zdrowo rosną

Aga robiłaś prenatalne (krew) prywatnie? Jaki koszt u Ciebie?

Suwaczka sobie ustawię, ale jutro, bo dzisiaj jakoś weny brak.

Co do chodzenia z partnerem na usg to różnie to wygląda, bo jak prywatnie chodzisz to możesz nawet z babcią sobie wejść, ale jak na NFZ to raczej mężów nie wpuszczają. Kilka razy zdarzyło mi się być u gina na NFZ i nie widziałam nigdy ciężarnej żeby z partnerem wchodziła. Tak jest przynajmniej u mnie. Ale wszystko pewnie zależy od samego lekarza

Cytat:
Można jakos pokombinować zeby zrobic badania na NFZ ? Czy jak sie juz zdecydowałam na prywatnego lekarza to musze badania prywatnie robic? Teraz mam ich strasznie duzo i wyjdzie mi cos około 300 zł :/ + USG na wizycie to ten miesiąc wciągnie kasy sporo...

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
No ciężko tak pokombinować, badania robisz średnio co 2 miesiące więc musiałabyś prowadzić ciążę u dwóch lekarzy, a to bez sensu. A na co masz teraz skierowanie, że tak dużo Ci wyszło? Ja za pierwsze zapłaciłam jakieś 150 zł. Potem to masz głównie samą morfologię, mocz, glukozę, to już nie powinno Ci wyjść więcej niż 20-30 zł i to własnie co 2 miesiące więc nie powinno być tak źle

---------- Dopisano o 22:30 ---------- Poprzedni post napisano o 22:24 ----------

Co do imion to 2 konkretnych jeszcze nie mamy, ale te co mi się podobają to:
- Amelia, Hania, Magdalena, Weronika, Helena..........
- Wojtuś, Tymek, Szymek, Tomuś........
Oj ciężko będzie
kamilla123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-28, 07:47   #1341
Aldrin
Zakorzenienie

Cytat:
super że boombelkiem wszystko ok lubie czytać takie dobre wieści

Co do imion to sama nie wiem podobają mi się dla dziewczynki: Natalia, Magda, Agnieszka ale chłopca: Łukasz, Mariusz, Przemek, Daniel i pewnie będzie problem się zdecydować
Stary 2013-11-28, 08:14   #1342
sylvuniaa84
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez bazile Pokaż wiadomość
suuuper!

witaj i rozgosc sie

Wspolczuej Wam Dziewczyny tych dylematow z lekarzami,zycze zebyscie podjely trafne decyzje i byly zadowolone.

I ja juz jestem po wizycie.Moja Dzidzia ma sie super,ma juz 6 cm.I doprowadzila mnie dzisiaj do pelnej euforii gdy tylko pojawila sie na ekranie machala raczkami i nozkami,buszowala po calym brzuchu . totalne przeciwnienstwo do mojego Synka.On to byl leniuch,nigdy na usg sie nie wysilal,chyba raz tylko pomachal i nic wiecej.
Mi lekarz czesto mowi,co w danej chwili robi i czasem cos tlumaczy.
Dzis pytalam czy MOZNA JESC SLEDZIE.POWIEDZIAL,ZE TAK.
Mam zdjecie,ale nie widac jeszcze tak pieknie,zrobilam male podpowiedzi..
Nastepna wizyte mam dopiero 3 stycznia zwykla,a z usg ok 24 stycznia,to bedzie pogranicze 20 tygodnia
tyle czasu

Nie pytam za kazdym razem...ale jesli Ktoras chetna do dopisania na 1 strone,to podajcie dane.
6 cm to już duży bejbik

Cytat:
Mamusie..
Jak u Was?
córce podoba sie imie dla dziewczynki Natasza ale mi ani troszkę.Mamy czas myslec jeszcze

Cytat:
trzymamy kciukasy

Cytat:
słodziutkie

Cytat:
Napisane przez kamilla123 Pokaż wiadomość
Witam!

Cieszę, się że same dobre wieści od lekarzy (zazdroszczę, bo też już chcę do gina!!!)) Niech nam dzidzie zdrowo rosną

Suwaczka sobie ustawię, ale jutro, bo dzisiaj jakoś weny brak.

Co do chodzenia z partnerem na usg to różnie to wygląda, bo jak prywatnie chodzisz to możesz nawet z babcią sobie wejść, ale jak na NFZ to raczej mężów nie wpuszczają. Kilka razy zdarzyło mi się być u gina na NFZ i nie widziałam nigdy ciężarnej żeby z partnerem wchodziła. Tak jest przynajmniej u mnie. Ale wszystko pewnie zależy od samego lekarza

No ciężko tak pokombinować, badania robisz średnio co 2 miesiące więc musiałabyś prowadzić ciążę u dwóch lekarzy, a to bez sensu. A na co masz teraz skierowanie, że tak dużo Ci wyszło? Ja za pierwsze zapłaciłam jakieś 150 zł. Potem to masz głównie samą morfologię, mocz, glukozę, to już nie powinno Ci wyjść więcej niż 20-30 zł i to własnie co 2 miesiące więc nie powinno być tak źle

---------- Dopisano o 22:30 ---------- Poprzedni post napisano o 22:24 ----------

Co do imion to 2 konkretnych jeszcze nie mamy, ale te co mi się podobają to:
- Amelia, Hania, Magdalena, Weronika, Helena..........
- Wojtuś, Tymek, Szymek, Tomuś........
Oj ciężko będzie
dziwne to jest,lekarz to lekarz i moim zdaniem czy prywatny czy nie dla czego miał by zabronić wejść tatusiowi ?
no chyba że jakiś foch ma

Badania dużo mnie wyniosa bo tam jest cala lista jakie mam zrobić od toksoplazmy,różyczki po hiv i inne... do tego ogólne krwi,moczu,grupa krwi. wyjdzie 300 zł bo juz pytalam... nastepne bedą juz co miesiąc ok 30 zł to nie ma zle.

ja jeszcze nie mysle o tym ale mam chrzesniaka Szymka

Edytowane przez sylvuniaa84
Czas edycji: 2013-11-28 o 08:17
sylvuniaa84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-28, 08:40   #1343
agaaga89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kamilla123 Pokaż wiadomość
Ja byłam z podejrzeniem powiększenia przezierności, czyli nfz refundowało mi badania bo byłam w grupie ryzyka Szczerze to nie spodziewałam się, że zrobią mi te testy, ale w tej klinice do której mnie wysłał mówiła pielęgniarka, że to norma przy badaniach prenatalnych zawsze robią a skoro jeszcze złapałam się na refundowane to nie ma co żałować...

Cytat:
dziwne to jest,lekarz to lekarz i moim zdaniem czy prywatny czy nie dla czego miał by zabronić wejść tatusiowi ?
no chyba że jakiś foch ma
Ja tak samo jak Kamilla słyszałam i przeżyłam różne historie, np. do mojego lekarza prowadzącego w przychodni rejonowej nie może wejść partner z kolei prywatnie nawet pół rodziny do dwa razy mniejszego gabinetu wpuści.

agaaga89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-28, 09:51   #1344
sylvuniaa84
Zadomowienie

dziewczyny nie wiem czy to w tym watku czy innym brzuchatki dostawały jakies paczki,czy ulotki,książeczki.. od jakiejś firmy dla dzisdziusiów? nie mogę teraz odnalezc.. macie moze link do stronki?
Stary 2013-11-28, 09:54   #1345
Rybka12321
Raczkowanie

Zacytowałam, ale gdzieś mi wcięło spróbuję z pamięci.

Co do imienia, to ja całe życie chciałam dla chłopca Szymon, ale obecnie to imię je bardzo popularne i jakoś odechciałam. Myślę, że jak poznam płeć, to wtedy się z mężem zastanowimy.

Trzymam kciuki za Pater, żeby nauka szła łatwo i za egzamin

Aga gratuluję udanej wizyty, dzidzia śliczna

TroppoSensible dobrze, że dziś wychodzisz, obyś już nie musiała wracać

To tyle z pamięci, mam nadeję, że nikogo nie pomyliłam

A co na mojej wczorajszej wizycie. Dzidzia ma 5,12 cm i tak jakoś fajnie machała, że widziałam paluszki u rąk i nóg Lekarz próbował mi wczoraj zrobić to badanie genetyczne, ale udało mu się sprawdzić, że jest mózg i dobrze się rozwinął, potem z 10 min mi gmerał i gmerał aż chwilami bolało i słuchał jakiś szmerów i chyba bicia serca i w kółko powtarzał, że to jeszcze nie to, coś przełączał, pstrykał i w końcu powiedział, że na tym sprzęcie nie da rady. Idę za tydzień gdeś tam indziej i mi zrobi na lepszym sprzęcie. Nie policzył mi za to wczorajsze usg. A tamten duży krwiak się wchłonąl, ale pojawiły nie dwa następne na szczęscie łożysko się już przyczepiło, no ale dalej mam leżeć. Ja się chyba nie pozbędę tych krwiaków

Wczoraj jak onwszystko pytałam, to mi odpowiadał, był miły i wogóle wcaoraj czułam się u niego w dobrych rękach. Już sama nie wiem, czy wcześniej przesadzałam, czy co, prawda jest taka, że ja chcę moją ginkę i to chyba o to chodzi. Ale ona wraca dopiero w lipcu, wiec zostanę u tego, już nie będę kombinować.
Rybka12321 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-28, 10:06   #1346
zophiee
Zakorzenienie

Cześć dziewczyny ;-)
Czy Wy ćwiczycie coś? Jakiś pilates, lub jogę dla ciężarnych??
Myślałam o bardziej zorganizowanych zajęciach, ale ciężko mi będzie zgrać się godzinowo... bo godziny typowo dla kobiet które nie pracują.
Czytałam, że takie ćwiczenia pomagają przy porodzie- a ja się nastawiam na poród naturalny.

Czy Wy wybrałyście już szpital w którym chcecie rodzić?
Dziewczyny z Warszawy lub okolic, macie już coś na oku?
Ja zaczynam się powoli przymierzać, bo już leci 14tc, niedługo święta pakowanie, przeprowadzka a po Nowym roku, trzeba będzi esię już rozglądać za szkołą rodzenia... a chiałabym chodzić na zajęcia do szpitala w którym będę rodzić...ech, coraz więcej dylematów
Rybka12321 Brawo za wizytę. No i fajnie, że przekonujesz się do lekarza ;-)

Dobrego dnia
Stary 2013-11-28, 10:15   #1347
Rybka12321
Raczkowanie

Cytat:
Cześć dziewczyny ;-)
Myślałam o bardziej zorganizowanych zajęciach, ale ciężko mi będzie zgrać się godzinowo... bo godziny typowo dla kobiet które nie pracują.
Czytałam, że takie ćwiczenia pomagają przy porodzie- a ja się nastawiam na poród naturalny.

Ja zaczynam się powoli przymierzać, bo już leci 14tc, niedługo święta pakowanie, przeprowadzka a po Nowym roku, trzeba będzi esię już rozglądać za szkołą rodzenia... a chiałabym chodzić na zajęcia do szpitala w którym będę rodzić...ech, coraz więcej dylematów

Dobrego dnia
Ja nie ćwiczę, bo leżę, ale jak będzie lepiej, to zamierzam się zapisać na jakieś ćwiczenia na kręgosłup, bo mam z nim spore plomemy, które w ciąży mogą się pogorszyć.

Co do porodu, to dla mnie to odleeeeeeeeeegły temat Jeśli wszystko będzie ok i dotrwam do terminu, to nastawiam się na poród w klinice celebrytów a jeśli musiałabym z jichś powodów jednak pomyśleć o szpitalu państwowym, to może Orłowskiego, moja ulubiona ginka tam pracuje i w miarę dobre opinie słyszałam o tym szpitalu. Chociaż najbardziej to chciałabym na żelaznej, no ale tam raczej nie ma szans.
Rybka12321 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-28, 10:50   #1348
Aldrin
Zakorzenienie

Cytat:
dziewczyny nie wiem czy to w tym watku czy innym brzuchatki dostawały jakies paczki,czy ulotki,książeczki.. od jakiejś firmy dla dzisdziusiów? nie mogę teraz odnalezc.. macie moze link do stronki?
Na maj czerwiec były te linki ale takie podstawowe to fischer price, bebilon, jonsson

Cytat:
A co na mojej wczorajszej wizycie. Dzidzia ma 5,12 cm i tak jakoś fajnie machała, że widziałam paluszki u rąk i nóg Lekarz próbował mi wczoraj zrobić to badanie genetyczne, ale udało mu się sprawdzić, że jest mózg i dobrze się rozwinął, potem z 10 min mi gmerał i gmerał aż chwilami bolało i słuchał jakiś szmerów i chyba bicia serca i w kółko powtarzał, że to jeszcze nie to, coś przełączał, pstrykał i w końcu powiedział, że na tym sprzęcie nie da rady. Idę za tydzień gdeś tam indziej i mi zrobi na lepszym sprzęcie. Nie policzył mi za to wczorajsze usg. A tamten duży krwiak się wchłonąl, ale pojawiły nie dwa następne na szczęscie łożysko się już przyczepiło, no ale dalej mam leżeć. Ja się chyba nie pozbędę tych krwiaków

Wczoraj jak onwszystko pytałam, to mi odpowiadał, był miły i wogóle wcaoraj czułam się u niego w dobrych rękach. Już sama nie wiem, czy wcześniej przesadzałam, czy co, prawda jest taka, że ja chcę moją ginkę i to chyba o to chodzi. Ale ona wraca dopiero w lipcu, wiec zostanę u tego, już nie będę kombinować.
To lekarz się fajnie zachowała jak nie wziął kasy za to usg a zaproponował inne, lekarze trzeba pytać o każdą pierdołę, bo sam od siebie nie każdy mówi niestety
Krwiaki się wchłoną spokojnie

Cytat:
Cześć dziewczyny ;-)

Dobrego dnia
Ja miałam plany ćwiczyć w domu ale parę razy tylko ćwiczyłam i jakoś teraz nie mogę się zmobilizować

Mój lekarz sie przeniósł do jednego ze szpitala w którym chciałam rodzić, wiec nie mam się już nad czym zastanawiać, pójdę ale to niestety nie okolice Warszawy
Stary 2013-11-28, 11:05   #1349
Sola1
Zakorzenienie

Cytat:

Cytat:
Cześć dziewczyny ;-)

Dobrego dnia
Ja przez tą kosmówkę narazie odpuściłam ćwiczenia, ale jak wszystko będzie ok to wrócę, bo lepiej się czuję jak ćwiczę.

Ja nastawiam się ponownie na IMiD. A jak nie będzie miejsc to druga opcja Solec. Chodziłam do IMiD na szkołę rodzenia. Jeśli mogę coś zasugerować to warto zwrócić tutaj w Warszawie na odległość. Bo jak będą godziny szczytu to może być problem dostać się z jednego końca Wawy na drugi.
A tak ogólnie to z tego co się orientuję to raczej wszędzie w Wawie na porodówkach jest kultura - mówię oczywiscie o osobach z którymi miałam kontakt. Róznie jest na oddziale noworodkowym, gdzie się trafia po porodzie. Ale to już ma się buzię, żeby mówić. Najważniejsze, żeby dziecko urodziło się zdrowo. Ja trafilam na fajny personel. Ale to tez zalezy od zmiany na jaką się trafi.

A co do lekarzy prowadzących ciążę i pracujących w szpitalach to jest naprawdę różnie - mam na mysli sytuacje, kiedy kobieta zapisuje się do lekarza mając nadzieję, że lekarz będzie przy niej. Są oczywiście tacy, którzy widząc swoją pacjentkę w szpitalu przejmują opiekę nad nimi, ale spotkałam się z sytuacjami, gdzie jak kobieta trafiała do szpitala i lekarz prowadzący miał ją gdzieś i udawał, że jej nie zna. Nie piszę tego, żeby straszyć, ale warto się zorientować jak to jest jesli nie wiemy.
Stary 2013-11-28, 11:09   #1350
sylvuniaa84
Zadomowienie

Ja mam szpital wybrany tam gdzie jest mój lekarz,mam cesarkę więc mi na tym zależy aby był
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości