Czy dziecko przed ślubem to naprawdę taki wstyd? - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-11-28, 23:48   #91
Linea86
Raczkowanie

Dot.: Czy dziecko przed ślubem to naprawdę taki wstyd?

Dziewczyny trochę odbiegłyście od tematu Rozliczacie dziewczynę z jej wydatków i liczycie każdego grosza. Zaplanowała sobie wesele a Wy ja pouczacie że lepiej jakby te pieniądze przeznaczyła na dziecko To jej pieniądze jej sprawa. Problemem były stosunki z rodzicami tż których nie da się inaczej polepszyc jak pokajać i siedzieć cicho skoro mają dalej razem mieszkać. A to czy są odpowiedzialni, gotowi itd to już nie nasza sprawa I nie nam to oceniać.
Linea86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-28, 23:48   #92
golgie
Zakorzenienie

GG do golgie

Dodam jeszcze, że pojawienie się dziecka generuje wiele konfliktów między młodymi,nie jest tak, że jest różowy, słodkie bobas ,a Wy spijacie sobie miód z dziubków.
Nie raz i nie dwa będą nieporozumienia(większe bądź mniejsze) ,a świadkami będą teście i może zaczną trzymać stronę któregoś z Was ,a od tego prosta droga do rozwalenia wszystkiego.Dziecko, oczywiście, będzie świadkiem tego wszystkiego-czaaad

Moja fragrantica

WYMIANA
golgie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-28, 23:52   #93
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

Cytat:
Napisane przez nowa87 Pokaż wiadomość
ale zanim wybudujemy chyba musimy gdzies mieszkac prawda??
Jasne tyle,ze mozna wziac slub cywilny,kredyt,zbudować dom i wtedy urządzać weselicho.Albo kupić dom,opcja szybsza.

inna opcja ,wynajem skromnego mieszkania i oszczędzanie na czym innym

Dziecko grzeczne/niegrzeczne to stan umysłu matki a nie dziecka.

POMOC dla dzieci z Tanzanii https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=675684
stokrotka_to_ja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-28, 23:53   #94
golgie
Zakorzenienie

GG do golgie

Cytat:
Napisane przez stokrotka_to_ja Pokaż wiadomość
Golgie zdrowe dziecko to przecież też ogromny wydatek,wyprawka to pikuś ,zakładając ze autorka zamierza karmić piersią odchodzą wydatki związane z mlekiem (tak przy okazji,przy alergii to tez jest dobry sposób karmienia,nawet bardziej wskazany ),ale pieluchy,ubrania,niezbędn e akcesoria typu fotelik samochodowy,czasem jakaś książka czy zabawka,wyjście gdzieś ,to wszystko generuje koszty,i wydatki rosną proporcjonalnie do wieku dziecka. Autorka jakby tego nie zauważa.
To prawda ,ale nie chciałam już do cna dołować autorki
A dziecko przed ślubem, to nie wstyd, jeśli ma dojrzałych, stabilnych emocjonalnie i materialnie rodziców

Moja fragrantica

WYMIANA
Stary 2013-11-28, 23:54   #95
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

Cytat:
a kto powiedział ze nie wiem ile kosztuje utrzymanie dziecka? wiem jakie to sa wydatki i koszty i dlatego uważacie, że mamy zamieszkac osobo wywalajac kase na czynsz itp.. wtedy bedzie nam łatwiej tak??
ja też wiedziałam ile kosztuje dziecko,dopóki go nie miałam możesz sobie wyliczyć z ołówkiem w ręku średnie zuzycie pieluch,ich ceny,koszt ubranek,ew.mleka itd,a w praktyce i tak Ci wyjdzie inaczej

Stary 2013-11-28, 23:54   #96
dardo
Przyczajenie

Mi jest zupełnie obcy Twój problem. Autorko wątku, bo choćmoże gówniara jestem, to jednak nasze życie planowaliliśmy tak, że teraz po ślubie, wprowadzamy się już do siebie i na swoim będziemy gotowi na dzidziusia, kiedy będzie miał przyjść to przyjdzie .

Ale ja nie rozmumiem, jak można nie dbać w ciąży o swój spokój, jeżeli juz to dziecko jest, powinniście jak najszybciej szukać swego miejsca, to wązniejsze niż wesela. Ślub przeciez dla siebie możecie wziąć, ale jak się urodzi dziecko, łatwiej Wam nie będzie od tego, że się teraz już miotacie między zagniewaną rodziną.

Życzę powodzenia i mądrości w podejmowaniu decyzji!
dardo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-28, 23:56   #97
nowa87
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez golgie Pokaż wiadomość
Dodam jeszcze, że pojawienie się dziecka generuje wiele konfliktów między młodymi,nie jest tak, że jest różowy, słodkie bobas ,a Wy spijacie sobie miód z dziubków.
Nie raz i nie dwa będą nieporozumienia(większe bądź mniejsze) ,a świadkami będą teście i może zaczną trzymać stronę któregoś z Was ,a od tego prosta droga do rozwalenia wszystkiego.Dziecko, oczywiście, będzie świadkiem tego wszystkiego-czaaad
o jaciee.. czyli najlepiej nie mieć dziecka bo to koszty o których nie zdaje sobie sprawy i generator dodatkowych problemów, nie robić wesela bo to strata czasu i pieniędzy wogóle najlepiej nie brać ślubu bo to przecież nic nie zmienia.. No i wziąć kredyt na mieszkanie, które bede spałacac prawdopodobne tak długo jak i przypuszczalnie mogła bym budować dom, który będzie tylko moim tworem beztroskiej wyobraźni..
dziękuje za wszystkie rady juz wszystko wiem

Edytowane przez elvegirl
Czas edycji: 2013-11-29 o 09:37 Powód: przywrócenie posta
nowa87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-28, 23:57   #98
ahoooj
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kisielova Pokaż wiadomość

mały, skromny obiad po uroczystości tez by był spędzeniem czasu z najbliższymi i świętowaniem tego dnia.
ale co ja tam wiem.
No nie wiesz, bo to nie może być obiad rodzinny, tylko weselicho, na które odkładają teraz wszystkie pieniędze, pal licho własne mieszkanko i komfort życia, przecież to musi być prawdziwa wiejska impreza!

Z resztą, nie wnikam w koszta wesela. Dziwi mnie tylko i wyłącznie fakt, że osoby jawnie przyznające się do tego, że ich nie stać na własny kąt, starają się o dziecko, po czym są zaszokowani, że teściom, u których mieszkają, może to nie pasować.
Chyba znaliście poglądy swoich teściów na temat dziecka przed ślubem, może wypadałoby ich uprzedzić, że planujecie nowego lokatora w ich domu?

Bo od tego zależy również ich komfort życia. Nie możecie w takim wypadku robić wszystkiego, co Wam się podoba, właśnie przez mieszkanie z teściami. Mieszkając na własnym można by przymknąć oko na to, co mówią rodzice, ale w takiej sytuacji uważam, że jakieś tam prawo głosu mają. Mimo to, że jest to niby Wasze życie, jesteście dorośli, ale mieszkacie z rodzicami. Trzeba w takim wypadku zaakceptować to, że z takim życiem wiąże się przestrzeganie zasad gospodarzy. Przynajmniej ja to tak odbieram.

Edytowane przez ahoooj
Czas edycji: 2013-11-29 o 00:10
ahoooj jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-28, 23:58   #99
Hedvigis
Zakorzenienie

Odchodząc od rozliczeń finansowych, napiszę co do pytania autorki czy to jest wstyd czy nie... W mojej miejscowości dla ludzi starszej daty wstydem jest mieszkanie z drugą połową przed ślubem, a nie ciąża. Zauważyłam, że ciąża wzbudza mniejsze emocje niż to mieszkanie razem
Co do teściów to mam takie trochę poczucie, że się urwali z choinki W momencie, w którym się do nich wprowadzałaś powinni się liczyć z tym, że mogą się stać dziadkami w każdej chwili

VI 2012 (start): 23 cm
X 2014: 60 cm
Dziś: 52 cm

Hedvigis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-28, 23:59   #100
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

Cytat:
Napisane przez golgie Pokaż wiadomość
A dziecko przed ślubem, to nie wstyd, jeśli ma dojrzałych, stabilnych emocjonalnie i materialnie rodziców
dziecko to ogólnie nie wstyd ,bo niby czemu ślub zmienia dużo mniej niż dziecko

A wracając do tematu wątku..Autorko,jeśli innej opcji niż wspólne mieszkanie nie ma,to niestety nie widzę innego wyjścia niż położenie uszu po sobie i ustalenie z góry pewnych rzeczy na przyszłość (udział w rachunkach ,obowiązkach domowych, pozniej kwestie związane z dzieckiem).

Stary 2013-11-29, 00:02   #101
skazana_na_bluesa
.

wiecie mniej więcej ile kasy będziecie potrzebować na budowę domu? pi razy oko + 1/3 tej kwoty na nieprzewidziane koszty...

macie zdolność kredytową?
oszczędności (nie mówię o tych na wesele)?
wiecie jaki musicie mieć wkład własny?

---------- Dopisano o 00:02 ---------- Poprzedni post napisano o 00:00 ----------

Cytat:
a kto powiedział ze nie wiem ile kosztuje utrzymanie dziecka? wiem jakie to sa wydatki i koszty i dlatego uważacie, że mamy zamieszkac osobo wywalajac kase na czynsz itp.. wtedy bedzie nam łatwiej tak??
czytaj ze zrozumieniem.
głupotą jest organizowanie wesela, kiedy tę kasę można przeznaczyć na wkład własny.
głupotą jest porywać się na budowę domu, kiedy nie ma się do tego warunków. najlepiej zacząć od zakupu czegoś własnego, nawet małego. a jak sytuacja pozwoli to wtedy zmienić na większe/budować dom.

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-29, 00:02   #102
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

Cytat:
o jaciee.. czyli najlepiej nie mieć dziecka bo to koszty o których nie zdaje sobie sprawy i generator dodatkowych problemów, nie robić wesela bo to strata czasu i pieniędzy wogóle najlepiej nie brać ślubu bo to przecież nic nie zmienia.. No i wziąć kredyt na mieszkanie, które bede spałacac prawdopodobne tak długo jak i przypuszczalnie mogła bym budować dom, który będzie tylko moim tworem beztroskiej wyobraźni..
ślub nic nie zmienia,serio,szczególnie jesli już razem mieszkacie

a budowa ...no cóż,szybko się przekonasz,ze to nie będzie tylko wytwór wyobraźni,ale multum pozwoleń,projektów i użerania się,wiele rzeczy trzeba zmieniać w trakcie i efekt końcowy zwykle się rozmija z pierwotną wizją

Stary 2013-11-29, 00:03   #103
golgie
Zakorzenienie

GG do golgie

Cytat:
o jaciee.. czyli 1.najlepiej nie mieć dziecka bo to koszty o których nie zdaje sobie sprawy i generator dodatkowych problemów, nie robić wesela bo to strata czasu i pieniędzy wogóle 2.najlepiej nie brać ślubu bo to przecież nic nie zmienia.. No i 3.wziąć kredyt na mieszkanie, które bede spałacac prawdopodobne tak długo jak i przypuszczalnie mogła bym budować dom, który będzie tylko moim tworem beztroskiej wyobraźni..
Ad. 1-nie mieć go jest najlepiej, jeśli nie można zapewnić mu należytego spokoju, bo nikt mi nie wmówi ,że dziecko nigdy nie będzie świadkiem różnorakich kłótni, nieporozumień wynikających z mieszkania ,,na kupie"
Ad.2W życiu bym czegoś takiego nie napisała, mam zupełnie inne poglądy.W której mojej wypowiedzi to przeczytałaś?Możesz zacytować?
Ad.3Zrozum, że wtedy stworzyłabyś miejsce dla własnej rodziny, którą zdecydowałaś się założyć.Poza tym widzę, że zakładasz ,że budować dom będziesz 20-30 lat, bo pewnie tyle zajęłoby spłacanie kredytu.Czy teściowie o tym wiedzą?

Moja fragrantica

WYMIANA
Stary 2013-11-29, 00:05   #104
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

Cytat:
Napisane przez skazana_na_bluesa Pokaż wiadomość
czytaj ze zrozumieniem.
głupotą jest organizowanie wesela, kiedy tę kasę można przeznaczyć na wkład własny.
głupotą jest porywać się na budowę domu, kiedy nie ma się do tego warunków. najlepiej zacząć od zakupu czegoś własnego, nawet małego. a jak sytuacja pozwoli to wtedy zmienić na większe/budować dom.
zgadzam się

Mieszkanie mozna spłacić i sprzedać,mając tym samym część kwoty potrzebnej na budowę domu i większą wiarygodność w banku jesli trzeba byłoby brać kredyt.

Stary 2013-11-29, 00:06   #105
Mick
Rozeznanie

Autorko, nie ma innej rady, niż położenie uszu po sobie i pokajanie się przed teściami. Oni zapewne założyli, że pomieszkacie z nimi najwyżej kilka lat i wyniesiecie się na swoje; tymczasem sprowadzacie im na głowę dziecko, które oddala Waszą wyprowadzkę. Przez pierwsze lata pewnie nie odłożycie nic lub malutko, skoro Ty "nie potrafisz przewidzieć swojej sytuacji finansowej za rok czy dwa lata" (wnioskuję, że nie masz stabilnej pracy - popraw mnie, jeśli się mylę). Nie dziw się, że teściom może być nie w smak dekada z rodziną syna na głowie... albo dłużej i to nie tylko z jednym wnukiem, jeśli chcecie mieć więcej dzieci.

Innego rozwiązania nie widzę, no bo jak: mąż u rodziców, Ty z dzieckiem u mamy?...

Kobiety, ja się z Wami w większości zgadzam co do lekkomyślności młodych, ale przestańcie zaglądać im do portfela, bo to się robi niesmaczne.
Mick jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-29, 00:07   #106
nowa87
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez skazana_na_bluesa;4 3937221
wiecie mniej więcej ile kasy będziecie potrzebować na budowę domu? pi razy oko + 1/3 tej kwoty na nieprzewidziane koszty...

macie zdolność kredytową?
oszczędności (nie mówię o tych na wesele)?
wiecie jaki musicie mieć wkład własny?

---------- Dopisano o 00:02 ---------- Poprzedni post napisano o 00:00 ----------

czytaj ze zrozumieniem.
założyłam wątek, nie po to aby obliczać naszą zdolność kredytową i finanse jakie mamy na poszczególne aspekty naszego, życia bo to nasza sprawa.. Chodziło mi o stosunki z rodzicami narzeczonego, wiem że to pewnie kwestia czasu kiedy zrozumieją ze to nie koniec świata, bo się na nas nie wypieli.. po prostu atmosfera nie sprzyja w tym momencie mieszkaniu u nich..
Także nie potrzebuje wiecje porad

Edytowane przez elvegirl
Czas edycji: 2013-11-29 o 09:37 Powód: przywrócenie posta
Stary 2013-11-29, 00:09   #107
Linea86
Raczkowanie

Nie bierzecie pod uwagę jednej kwestii, jeśli rodzice nie mogą pogodzić się z tym, że dziecko będzie przed ślubem to co by powiedzieli gdyby oni zechcieli ten ślub przełożyć/odwołać. Nie wydaje mi się żeby byli tym zachwyceni. I druga sprawa jeśli rodzice dokładają się/ płacą za wesele to mogą nie chcec tych pieniedzy przeznaczyć na żaden wkład własny
Linea86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-29, 00:13   #108
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

Cytat:
założyłam wątek, nie po to aby obliczać naszą zdolność kredytową i finanse jakie mamy na poszczególne aspekty naszego, życia bo to nasza sprawa.. Chodziło mi o stosunki z rodzicami narzeczonego, wiem że to pewnie kwestia czasu kiedy zrozumieją ze to nie koniec świata, bo się na nas nie wypieli.. po prostu atmosfera nie sprzyja w tym momencie mieszkaniu u nich..
Także nie potrzebuje wiecje porad
Nowa popraw mnie jesli się mylę,ale czy to nie Ty załozyłaś (albo udzielałaś się )jakiś czas temu wątek o tym jak uzyskać pomoc od państwa w przypadku narodzin dziecka?

Stary 2013-11-29, 00:20   #109
nowa87
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez stokrotka_to_ja;439 37346
Nowa popraw mnie jesli się mylę,ale czy to nie Ty załozyłaś (albo udzielałaś się )jakiś czas temu wątek o tym jak uzyskać pomoc od państwa w przypadku narodzin dziecka?
tak to ja pytałam o możliwości finansowe, z których mogłabym skorzystać po urodzeniu dziecka i co w zwiazku z tym?? to dalej nie oznacza że nas na to dziecko nie stać, zresztą to nasz problem czy sobie z tym wszystkim poradzimy czy nie.. Nie takie było pytanie w wątku więc nie widzę sensu ciągnąć tematu finansowego..

Edytowane przez elvegirl
Czas edycji: 2013-11-29 o 09:38 Powód: przywrócenie posta
Stary 2013-11-29, 00:22   #110
Malla
Nie depcze krokusów

Cytat:
Napisane przez stokrotka_to_ja Pokaż wiadomość
Mieszkanie mozna spłacić i sprzedać,mając tym samym część kwoty potrzebnej na budowę domu i większą wiarygodność w banku jesli trzeba byłoby brać kredyt.
To musieliby mieć duże oszczędności, żeby ot, tak spłacić mieszkanie i sprzedać, żeby mieć na dom
Cytat:
to ze robimy wesele nie znaczy ze nie bedziemy miec wkładu własnego.. nie chcemy jedynie ponosic niepotrzebnych kosztów zwiazanych ze stancją skoro mozemy tego uniknac
I wolicie mieszkać jedno tu, a drugie tam, bo masz konflikt z jego rodzicami?
Przecież i tak musicie płacić za rachunki, nie mieszkacie całkiem za darmo. Czy warto zasypiać daleko od ojca swego dziecka z powodu oszczędzania 200 zł miesięcznie na wynajmie? A co potem, dziecko będzie przerzucane od jednych dziadków do drugich, w zależności od tego, z którymi się pokłócisz?
Stary 2013-11-29, 00:24   #111
150f22149d232a15625e38a732d46b6c6e220cbb_63e043022f3b0
Konto usunięte

Nowa dalej nie odpisałaś, gdzie jest Twój narzeczony i jak się zapatruje na ten konflikt.
150f22149d232a15625e38a732d46b6c6e220cbb_63e043022f3b0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-29, 00:27   #112
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

Cytat:
tak to ja pytałam o możliwości finansowe, z których mogłabym skorzystać po urodzeniu dziecka i co w zwiazku z tym?? to dalej nie oznacza że nas na to dziecko nie stać, zresztą to nasz problem czy sobie z tym wszystkim poradzimy czy nie.. Nie takie było pytanie w wątku więc nie widzę sensu ciągnąć tematu finansowego..
czyli dobrze skojarzyłam...

Życzę wam powodzenia,ale jeśli Ty nie masz dochodów i nie pracujesz , po urodzeniu dziecka prędko do pracy nie wrócisz,to Twój partner naprawdę musi mieć duży i bardzo stabilny dochód,jeśli chcecie szybko wybudować dom.Niestety wydaje mi się,ze pchacie się w częsty schemat...I nie mam zamiaru Ci dokuczyć,nie o to mi chodzi,moze po prostu obecna sytuacja jest dobrym bodźcem do tego,zeby jednak odłożyć w czasie marzenie o domu i poszukać teraz własnego kąta,bo w razie konfliktu wyprowadzka z dzieckiem będzie trudniejsza,a z tego co piszesz wynika ze budowa nie będzie trwała roku czy dwóch

Edytowane przez stokrotka_to_ja
Czas edycji: 2013-11-29 o 00:32
Stary 2013-11-29, 00:28   #113
Mevianne
Raczkowanie

Taaa... Cytuję Twoje wiadomości sprzed tygodnia:

Cytat:
Ja jestem bezrobotna
Cytat:
nie mam żadnych dochodów
A wg Ciebie

Cytat:
to dalej nie oznacza że nas na to dziecko nie stać
I jeszcze na dom chcesz odkładać

O i doczytałam, że wesele będzie na 250 osób. No to odłożycie...

W tej sytuacji to nie masz za wiele do rozmyślania. Wygląda na to, że u teściów i to najprawdopodobniej na ich garnuszku trochę pomieszkacie więc, jak pisały dziewczyny, pozostaje położyć uszy po sobie.

Edytowane przez Mevianne
Czas edycji: 2013-11-29 o 00:32
Mevianne jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-29, 00:29   #114
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

Cytat:
Napisane przez Malla Pokaż wiadomość
To musieliby mieć duże oszczędności, żeby ot, tak spłacić mieszkanie i sprzedać, żeby mieć na dom
nie mówię,ze ot tak,ale po 10-15 latach samodzielnegomieszkania,przy dobrych ,stabilnych dochodach (bo zakładam ,ze ktoś decydując się na budowę takie posiada),można tak zrobić

Stary 2013-11-29, 00:34   #115
nowa87
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Mevianne Pokaż wiadomość
Taaa... Cytuję Twoje wiadomości sprzed tygodnia:

A wg Ciebie

I jeszcze na dom chcesz odkładać
to że ja nie mam dochodów nie znaczy ze nie ma ich mój narzeczony.. i nie znaczy to że nie bedziemy mieć zadnego wsparcia.. jak by nas nie było stać to nie robili bysmy wesela chyba logiczne.. dziecku tez niczego nie zabraknie.. a dom moze nie od razu ale będziemy budować

Edytowane przez elvegirl
Czas edycji: 2013-11-29 o 09:39 Powód: przywrócenie posta
Stary 2013-11-29, 00:37   #116
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

Cytat:
to że ja nie mam dochodów nie znaczy ze nie ma ich mój narzeczony.. i nie znaczy to że nie bedziemy mieć zadnego wsparcia.. jak by nas nie było stać to nie robili bysmy wesela chyba logiczne.. dziecku tez niczego nie zabraknie.. a dom moze nie od razu ale będziemy budować
i właśnie o to chyba większości tu chodzi,ze traktujesz to 'wsparcie' jako dochód, w takiej sytuacji wspierający ma prawo jak najbardziej do wtrącania się w twoje życie...

Stary 2013-11-29, 00:42   #117
skazana_na_bluesa
.

nie zależy mi na tym, żebyś rozliczała się na forum, ale przelicz sobie na spokojnie to, o co zapytałam.

cóż możesz zrobić? tylko się kajać, teść jest u siebie, więc może wszystko. może być niezadowolony, że wasza mglista budowa domu przeciągnie się w czasie o dobrych kilka lat.

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-29, 00:42   #118
Flashdance
Zadomowienie

Dziecko przed ślubem to nie wstyd, ale kiedyś taki pogląd panował. Niektórzy starsi ludzie nadal mogą tak myśleć. Widocznie Twoi teściowie do nich należą. Nie zmienisz ich poglądów. Mieszkaliście z nimi i nie wiedzieliście jakie mają poglądy na takie sprawy? To dziwne.

Zdecydowaliście się mieszkać z rodzicami w ich domu. To niestety ma swoje konsekwencje. Jedną z nich jest to że to jest ich dom, a nie wasz. To wy musicie się dostosować a nie oni. Teściowie mają takie poglądy a nie inne i tego nie zmienisz. Teściowie częściowo was utrzymują i w ich mniemaniu mogą uczestniczyć w waszych wyborach życiowych. Teściowie częściowo płacą za wasze wesele i w ich mniemaniu mogą brać udział w decyzjach dotyczących tej imprezy. To jest skutek bycia uzależnionym finansowo od innych (przynajmniej częściowo). Podjęliście takie a nie inne decyzje. To są między innymi ich konsekwencje.

Jeśli dalej chcesz mieszkać z teściami musisz załagodzić konflikt, bo to Ty korzystasz z ich pomocy i dobrej woli. To Ty korzystasz z ich domu. Teściowie częściowo płacą na Twoje utrzymanie, częściowo płaca za wesele i będą płacić na dziecko Mają prawo być niezadowoleni i mają prawo to niezadowolenie okazać jeśli im coś się nie podoba. Przygotuj się że jesli nadal będziecie razem mieszkać takie konflikty mogą się zdarzyć jeszcze nie raz.

No i autorka się obraziła i pokasowała posty. Czyżby odpowiedzi się nie spodobały?

Edytowane przez Flashdance
Czas edycji: 2013-11-29 o 01:08
Flashdance jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-29, 01:22   #119
niebieskie_oczko
Zakorzenienie

Euuu wygoniłyście Autorkę

Może jestem niemiła, ale bardzo nie lubię takich ludzi, którzy będą brać pieniądze na dziecko (lub cokolwiek innego, bo nie mają dochodu własnego), ale ostro będą stawiać dom. Rozumiem, że socjal to takie kieszonkowe na budowę?
Podróże 2014: Wiedeń, Bratysława, Londyn, Lwów, Budapeszt, Ostrava, Berlin, Budva, Paryż
K&K
niebieskie_oczko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-29, 01:59   #120
tiniaczek
Zakorzenienie

Oho,kolejna pani Obrazilam-sie-na was-bo-piszecie-prawde

Podsumowujac:
1. Brak swojego kata, mieszkanie z tesciami, z ktorymi juz Ci nie po drodze, a Ty uciekasz do mamy,
2. Planowana wpadka
3. Dochody niestabilne, niepozwalajace na normalne samodzielne zycie, w tym Ty jestes bezrobotna, mimo 27 lat na karku,
4. Weselicho na 250 osob, ktore funduja Wam rodzice,bo Was nie stac. Przeciez to z 50 tysiecy, 1/3- 1/4 kosztu budowy nieduzego domu, no ale wesele sie zwroci, prawda?
5. Juz kombinujesz, jak zdobyc socjal. Czyli co? Stac Cie na dziecko czy nie?

Ile Wy macie lat? 19? Zenujace.

Autorko, Twoje posty i tak zostana przywrocone
tiniaczek jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości