Jakie studia wybrać? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja

Notka

Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych!

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-11-22, 16:23   #1
wusia00
Raczkowanie

Jakie studia wybrać?

Mam problem z podjęciem decyzji dotyczącej wyboru studiów.
Aktualnie chodze do klasy językowej (angielski + niemiecki), początkowo myślałam, że zdecyduję sie na jakąś filologie, jednak praca nauczyciela mi nie odpowiada, a co gorsza - absolwentów filologii jest bez liku więc z praca ciężko, a ponad to nie interesuje mnie kultura itd krajów anglojęzycznych ani żadnych innych, po prostu lubię znać języki Klasę o profilu językowym wybrałam dlatego, że j. obce zawsze szybko wchodziły mi do głowy.
Teraz troszkę żałuję, że nie wybrałam czegoś na profilu matematycznym, bo z matmy jakoś zawsze dobrze mi szło a chciałabym iść na studia bardziej w kierunku technicznym, które wydają mi się ciekawe I w ogóle jestem typem ciekawym świata (jak co działa, z czego jest zrobione itp.), z resztą robiłam test predyspozycji zawodowych, który też podpowiada, że zawody dla mnie to antropolog, astronom, archeolog, biolog, chemik, filozof, geolog, geograf, fizyk, farmaceuta, matematyk, historyk, meteorolog, programista, politolog, statystyk, socjolog,archiwista, bileter, agent celny, agent ubezpieczeniowy, edytor, inkasent, kasjer, kosztorysant, księgowy, notariusz, radca prawny, recepcjonista, rzeczoznawca, statystyk, syndyk, stenograf, urzędnik biurowy, technik BHP, wizytator.

Jak widzicie - duża rozbieżność: z jednej strony języki, z drugiej hmm. Może był ktoś w podobnej sytuacji i może polecić jakie studia byłyby dla mnie odpowednie?
Z góry dziękuję za pomoc.

Zapomniałam dodać, że na maturze zdaję angielski rozszerzony i podstawowy i niemiecki podstawowy.

"Brakuje nam odwagi, żeby podążać za marzeniami, za znakami.
Może stąd bierze się smutek?"
Paulo Coelho

Edytowane przez wusia00
Czas edycji: 2013-11-22 o 16:26
wusia00 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-22, 18:06   #2
rumpyk
Przyczajenie

Lokalizacja: Polska. Choć nie wiem, czy na stałe. Przecież i tak nie będzie kasy na moją emeryturę xD
Dot.: Jakie studia wybrać?

osobiście nie polecam studiów filologicznych. Samo to, że dobrze idzie Ci nauka języka nie wystarcza, trzeba mieć do tego pasję. sam kończę licencjat z anglistyki, i straciłem juz motywację do studiowania. Co prawda dokończe jeszcze trzeci rok, ale na magisterkę w życiu się nie wybiorę. No i nie oszukujmy się - moja wykładowczyni powiedziała, że może z 10% z nas absolwentów znajdzie pracę w zawodzie, rynek już jest nasycony.
rumpyk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-22, 18:12   #3
wusia00
Raczkowanie

Alternatywą była lingwistyka, ale niestety nigdzie w poblizu nie ma, a praca po niej i tak nie jest pewna. Gdybym myślała o tym wcześniej, zdecydowałabym się na rozszerzoną z matmy, ale już chyba troszkę 'too late'

Paulo Coelho
Stary 2013-11-22, 18:36   #4
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
mm444 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-22, 19:03   #5
wusia00
Raczkowanie

Geografia - co to to nieee Z matma radze sobie dobrze w sumie nawet bardzo dobrze Tylko nie wiem jak by to było z rozszerzeniem. A co do wyboru przedmiotów to zależało mi, żeby jednak zdawać niemiecki, bo przynajmniej mam udokumentowane, że umiem Początkowo miałam zamiar rozszerzony polski, ale to tylko gdybym chciała na filologię więc raczej z niego zrezygnuje
Jednak boję się, że mój umysł nie jest wystarczająco ścisły na rozszerzoną matmę, a jeśli już to czy poradziłabym sobie później na studiach

Paulo Coelho
Stary 2013-11-22, 19:08   #6
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
Stary 2013-11-22, 19:24   #7
wusia00
Raczkowanie

Ale jeśli pójdę na studia techniczne to już matma jest absolutną podstawą
Myślałam tez np o transporcie, logistyce, bo w zawodzie języki też w są przydatne, ale właśnie potrzebna jest matma.
Żeby mi ktoś kopniaka dał i powiedział, że dam radę i, że to studia dla mnie...

Paulo Coelho
Stary 2013-11-22, 19:32   #8
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez wusia00 Pokaż wiadomość
Ale jeśli pójdę na studia techniczne to już matma jest absolutną podstawą
Myślałam tez np o transporcie, logistyce, bo w zawodzie języki też w są przydatne, ale właśnie potrzebna jest matma.
Żeby mi ktoś kopniaka dał i powiedział, że dam radę i, że to studia dla mnie...
To nadchodzę: DASZ RADĘ! wiem, bo sama napisałam podstawę z matmy, poszłam na Automatykę i Robotykę ale mi się znudziło (nie uczyli mnie nic związanego z zawodem) i przeniosłam się na informatykę stosowaną i daję radę, może nawet będę się starać o stypendium za wysoką średnią nie brałam nawet pod uwagę matmy rozszerzonej na maturze bo wiedziałam, że nie zdążę się przygotować a teraz daję radę z matmą bez problemu
pffe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-22, 19:37   #9
wusia00
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez pffe Pokaż wiadomość
To nadchodzę: DASZ RADĘ! wiem, bo sama napisałam podstawę z matmy, poszłam na Automatykę i Robotykę ale mi się znudziło (nie uczyli mnie nic związanego z zawodem) i przeniosłam się na informatykę stosowaną i daję radę, może nawet będę się starać o stypendium za wysoką średnią nie brałam nawet pod uwagę matmy rozszerzonej na maturze bo wiedziałam, że nie zdążę się przygotować a teraz daję radę z matmą bez problemu
A na ile napisałaś tą matmę? Bo o ile mi dobrze wiadomo to automatyka i robotyka chyba tez wymaga matmy. A gdzie ją w ogóle studiowałas?

Paulo Coelho
Stary 2013-11-22, 20:27   #10
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
Stary 2013-11-22, 21:10   #11
wusia00
Raczkowanie

Jednak i tak czuję, że rozszerzenie z matmy to nie dla mnie Lepiej przyłożyć się dobrze do podstawy

Paulo Coelho
Stary 2013-11-22, 22:55   #12
magnoliaa
Raczkowanie

Cytat:
Alternatywą była lingwistyka, ale niestety nigdzie w poblizu nie ma, a praca po niej i tak nie jest pewna. Gdybym myślała o tym wcześniej, zdecydowałabym się na rozszerzoną z matmy, ale już chyba troszkę 'too late'
Too late? W listopadzie? Przecież to prawie pół roku! Ja zmieniałam swoje maturalne przedmioty w lutym, z uczyć się zaczęłam na miesiąc przed maturą... Widzę, że czasy bardzo się zmieniły...
Stary 2013-11-22, 23:25   #13
Zielony24
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez magnoliaa Pokaż wiadomość
Too late? W listopadzie? Przecież to prawie pół roku! Ja zmieniałam swoje maturalne przedmioty w lutym, z uczyć się zaczęłam na miesiąc przed maturą... Widzę, że czasy bardzo się zmieniły...
To sie akurat nie zmienilo
Zielony24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-23, 02:39   #14
Hemikryptofit
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez magnoliaa Pokaż wiadomość
Too late? W listopadzie? Przecież to prawie pół roku!
Też mi się wydaje, że to wystarczająca ilość czasu, ja też mniej więcej się tyle przygotowywałam i naprawdę było bardzo dobrze. Matura w ogóle nie jest trudna, a teraz matma ma dość niski poziom. A Ty ją w końcu lubisz. Wiadomo że nie ma co Cię namawiać na siłę, ale moim zdaniem przemyśl to. Wystarczy dobry zbiorek na blaszkę .

Drodzy maturzyści -nie wiem skąd się biorą te mity że na studiach technicznych to jest wielce skomplikowana matematyka i jest ona podstawą. Nic z tych rzeczy. Zależy to jeszcze od kierunku, ( no ale jeśli Ty rozważasz tranpsort to już w ogóle nie ma o czym mówić ), matma na technicznych to polega na rozwiązywaniu zadań według schematu i żadnych zdolności do tego nie potrzeba. A potem to się kalkulatora używa. Dziękuję, koniec manifestu.

Także powodzenia i do działa, a jak już będziesz na studiach to polecam kurs e-trapez
Hemikryptofit jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-23, 07:15   #15
pffe
BAN stały

Cytat:
A na ile napisałaś tą matmę? Bo o ile mi dobrze wiadomo to automatyka i robotyka chyba tez wymaga matmy. A gdzie ją w ogóle studiowałas?
Politechnika Łódzka
Oczywiście, że wymaga matmy.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Stary 2013-11-23, 09:39   #16
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
Stary 2013-11-23, 10:20   #17
Lilllu
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez mm444 Pokaż wiadomość
Treść usunięta
Dokładnie. Dlatego ja mimo, że jakaś super świetna z matmy nie jestem, to postanowiłam pisać rozszerzenie. Zawsze lepiej zdobyć te 10 pkt, które po przeliczeniu razy 2 lub 3 moga okazać się na wagę złota.

Lilllu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-23, 10:53   #18
looolitka
Raczkowanie

Cytat:
Mam problem z podjęciem decyzji dotyczącej wyboru studiów.
Aktualnie chodze do klasy językowej (angielski + niemiecki), początkowo myślałam, że zdecyduję sie na jakąś filologie, jednak praca nauczyciela mi nie odpowiada, a co gorsza - absolwentów filologii jest bez liku więc z praca ciężko, a ponad to nie interesuje mnie kultura itd krajów anglojęzycznych ani żadnych innych, po prostu lubię znać języki Klasę o profilu językowym wybrałam dlatego, że j. obce zawsze szybko wchodziły mi do głowy.
Teraz troszkę żałuję, że nie wybrałam czegoś na profilu matematycznym, bo z matmy jakoś zawsze dobrze mi szło a chciałabym iść na studia bardziej w kierunku technicznym, które wydają mi się ciekawe I w ogóle jestem typem ciekawym świata (jak co działa, z czego jest zrobione itp.), z resztą robiłam test predyspozycji zawodowych, który też podpowiada, że zawody dla mnie to antropolog, astronom, archeolog, biolog, chemik, filozof, geolog, geograf, fizyk, farmaceuta, matematyk, historyk, meteorolog, programista, politolog, statystyk, socjolog,archiwista, bileter, agent celny, agent ubezpieczeniowy, edytor, inkasent, kasjer, kosztorysant, księgowy, notariusz, radca prawny, recepcjonista, rzeczoznawca, statystyk, syndyk, stenograf, urzędnik biurowy, technik BHP, wizytator.

Jak widzicie - duża rozbieżność: z jednej strony języki, z drugiej hmm. Może był ktoś w podobnej sytuacji i może polecić jakie studia byłyby dla mnie odpowednie?
Z góry dziękuję za pomoc.

Zapomniałam dodać, że na maturze zdaję angielski rozszerzony i podstawowy i niemiecki podstawowy.

Jesli myślisz troche o matmie.. to może zainteresuje Cie pomysł studiowania na politechnice po Ang.
W warszawie bez fajnych wyników z matur mat-fiz na studia po polsku cieżko się dostać, jednak kierunki po angielski wciąż sa bardzo słabo oblegane. A to super sprawa w dzisiejszych czasach masz dyplom inżyniera świetnej uczelni, kierunków spory wybór i praca dobra póżniej, a z biegłum angielskim możesz szukać pracy i w Polsce i za granic . Z doświadczenia znajomych wiem tez, że matura rozszerzona spokojnie wystarcza by sobie poradzić.

Odsyłam do wyszukania większej ilości inf w necie. Sama wątek znam dość pobieżnie.

Edytowane przez looolitka
Czas edycji: 2013-11-23 o 10:56
looolitka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-23, 11:10   #19
wusia00
Raczkowanie

Jeśli byłabym pewna co chcę studiować to próbowałabym z ta matmą z tym, że nie wiem czy gdy wybiorę jakies studia to mi się nie odwidzi, bo stwierdzę, że to nie dla mnie. Z jednej strony to studia humanistyczne nie dla mnie (język można podciągną na kursie itd) i zawsze miałam bardziej męski zainteresowania a z drugiej to czy po jakichś technicznych znajdę pracę w moim rejonie, bo też wiadomo, że prędzej przyjmą inżyniera mężczyznę niż kobietę.

A czy któraś z was ma tytuł inżyniera? Ciekawa jestem właśnie jak jest z pracą później no i w ogóle na uczelni, bo nie mam ochoty na jakieś seksistowskie komentarze itd.

Paulo Coelho
Stary 2013-11-23, 14:28   #20
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
Stary 2013-11-24, 09:08   #21
pffe
BAN stały

Cytat:
Jeśli byłabym pewna co chcę studiować to próbowałabym z ta matmą z tym, że nie wiem czy gdy wybiorę jakies studia to mi się nie odwidzi, bo stwierdzę, że to nie dla mnie. Z jednej strony to studia humanistyczne nie dla mnie (język można podciągną na kursie itd) i zawsze miałam bardziej męski zainteresowania a z drugiej to czy po jakichś technicznych znajdę pracę w moim rejonie, bo też wiadomo, że prędzej przyjmą inżyniera mężczyznę niż kobietę.

A czy któraś z was ma tytuł inżyniera? Ciekawa jestem właśnie jak jest z pracą później no i w ogóle na uczelni, bo nie mam ochoty na jakieś seksistowskie komentarze itd.
U mnie jeden robi takie komentarze ale mu od pierwszych zajęć pokazałam, że umiem i że jestem coś warta i dał mi spokój. Za to inna dziewczyna nic nie umiała typ nazwał ją kaczką informatyczną ale skargi nic nie dały więc stwierdziła, że przetrwa te jego głupie gadanie.

Stary 2013-11-24, 13:10   #22
wusia00
Raczkowanie

Jakoś nigdy nie nastawiałam się na rozszerzoną matme, bo wydawało mi się, że to tylko dla klas np. mat-fiz. Sama nie wiem jakie studia bym chciała i mnie to dobija. Nie ma nic konkretnego co by mnie interesowało, a nie chcę później pracować w zawodzie, który nie da mi żadnej satysfakcji. Chyba muszę iść do pedagoga

Paulo Coelho
Stary 2013-11-25, 11:29   #23
pffe
BAN stały

Cytat:
Jakoś nigdy nie nastawiałam się na rozszerzoną matme, bo wydawało mi się, że to tylko dla klas np. mat-fiz. Sama nie wiem jakie studia bym chciała i mnie to dobija. Nie ma nic konkretnego co by mnie interesowało, a nie chcę później pracować w zawodzie, który nie da mi żadnej satysfakcji. Chyba muszę iść do pedagoga
A co ma pedagog do tego?
Sprawdziłaś spis wszystkich kierunków i nic?

Stary 2013-11-25, 18:02   #24
wusia00
Raczkowanie

Są różne testy predyspozycji zawodowej (na internecie są zazwyczaj płatne), a wiem, że u nas w szkole jest taka możliwość

Paulo Coelho
Stary 2013-11-29, 01:19   #25
Hemikryptofit
Raczkowanie

Jest takie doradztwo - ale moim zdaniem niewiele Ci pomoże. U mnie też było i te ich wynik jakieś takie kompletnie nieadekwatne były. Musisz sama się na tym zastanowić, może spróbuj na dni otwarte na uczulenie się wybrać. Co do matmy R, lepiej ja zdawać, bo liczą ją na większości kierunkach/uczuleniach, będziesz miała większy wybór. Dobry zbiorek, filmiki na youtube ( moim zdaniem bardzo pomocne; jak i wszystkie kursy internetowe ) i jedziesz. Zdążysz się dobrze przygotować. Ale jeśli chodzi o moją opinie to transport to akurat bardzo średni kierunek. Praca niezbyt fascynująca i nie jest z nią kolorowo.

Edytowane przez Hemikryptofit
Czas edycji: 2013-11-29 o 01:22
Hemikryptofit jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-29, 01:26   #26
MissChievousTess
Zakorzenienie

Jeśli znasz niemiecki to możesz pomyśleć o jakiejś filologii języków skandynawskich.
Nie chcę niczego sugerować, ale obecnie jest w cenie np. język duński.
Znajomość szwedzkiego czy norweskiego to też niezła opcja.
A niemiecki daje Ci solidne podstawy do nauki tych języków.
MissChievousTess jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-29, 13:00   #27
wusia00
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Hemikryptofit Pokaż wiadomość
Jest takie doradztwo - ale moim zdaniem niewiele Ci pomoże. U mnie też było i te ich wynik jakieś takie kompletnie nieadekwatne były. Musisz sama się na tym zastanowić, może spróbuj na dni otwarte na uczulenie się wybrać. Co do matmy R, lepiej ja zdawać, bo liczą ją na większości kierunkach/uczuleniach, będziesz miała większy wybór. Dobry zbiorek, filmiki na youtube ( moim zdaniem bardzo pomocne; jak i wszystkie kursy internetowe ) i jedziesz. Zdążysz się dobrze przygotować. Ale jeśli chodzi o moją opinie to transport to akurat bardzo średni kierunek. Praca niezbyt fascynująca i nie jest z nią kolorowo.
Zapytam jeszcze mojej matematyczki czy w razie jakichś wątpliwości by mi pomogła
Myślałam tez o rachunkowości, tylko nie wiem na czym dokładnie studia polegają i czy praca później jako tako jest.

Cytat:
Napisane przez MissChievousTess Pokaż wiadomość
Jeśli znasz niemiecki to możesz pomyśleć o jakiejś filologii języków skandynawskich.
Nie chcę niczego sugerować, ale obecnie jest w cenie np. język duński.
Znajomość szwedzkiego czy norweskiego to też niezła opcja.
A niemiecki daje Ci solidne podstawy do nauki tych języków.
Początkowo rzeczywiście myślałam o filologii, ale jakoś niezbyt widzi mi się nauka o kulturze, literaturze itp
Może jakiś kurs nie byłby złym pomysłem

Paulo Coelho
Stary 2013-12-05, 16:56   #28
Endegeneska
Raczkowanie

GG do Endegeneska Send a message via Skype™ to Endegeneska

Podstawa niemiecki? Czemu? Z podstawą na lingwistykę i tak ciężko byłoby się dostać. Bardzo.

Wiele Ci nie można doradzić, Ty musisz wyczuć, w czym wyczuwasz nadzieję. Wiele osób jednak idzie na techniczne bo tak a potem płacze (choć są też tacy, co jednak dają sobie radę i potrafią to polubić). Moja współlokatorka niby nie-humanistka, bo po bio-chemie w końcu, nie daje sobie rady na inżynierii materiałowej i codziennie beczy. Ale przypadki chodzą po ludziach.

Niszowe filologie to naprawdę dobry pomysł. Oczywiście niekoniecznie turkologia czy języki środkowej Afryki ;p, ale takie jednak liczące się. Polecam rozważenie tego. Przy polskim R, niem R i ang R dostałabyś się np. na szwedzki, norweski czy chiński na UAM. Na UW mają podobne przedmioty, no ale progi są wysokie. Po co iść na średniego poziomu studia techniczne, ledwo je ukończyć i być lewym, sztucznym inżynierem, bo się nie miało punktów z matmy? ;p

Takie małe sugestie oczywiście. Tylko sugestie, nawet nie rady.

PS rachunkowość też się wypełniła już jak ekonomia.

Edytowane przez Endegeneska
Czas edycji: 2013-12-05 o 16:57
Endegeneska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-06, 13:19   #29
wusia00
Raczkowanie

Gdybym mieszkała W Warszawie, Poznaniu itp to rzeczywiście myślałabym o takich filologiach, ale wszystkie uczelnie są hen daleko i nawet nie mam co na nie liczyć. Poza tym nauka historii i literatury innego kraju jest zwyczajna strata czasu, bo mnie ona nie interesuje, dlatego wspominałam o kursie. Nawet nauczyciele od języków mówią, że jak nie chcę sie być tłumaczem ani nauczycielem to po co filologia Znać język + mieć ukończony dobry kierunek to już coś.

Paulo Coelho
Stary 2013-12-06, 13:38   #30
Baby14
Zakorzenienie

Cytat:
Gdybym mieszkała W Warszawie, Poznaniu itp to rzeczywiście myślałabym o takich filologiach, ale wszystkie uczelnie są hen daleko i nawet nie mam co na nie liczyć. Poza tym nauka historii i literatury innego kraju jest zwyczajna strata czasu, bo mnie ona nie interesuje, dlatego wspominałam o kursie. Nawet nauczyciele od języków mówią, że jak nie chcę sie być tłumaczem ani nauczycielem to po co filologia Znać język + mieć ukończony dobry kierunek to już coś.
A nie masz możliwości przeprowadzić się do większego miasta?

Co do pogrubionego zdania : życzę Ci żebyś na studiach technicznych znalazła czas i miała wystarczające fudusze , żeby uczęszczać na kursy językowe
Baby14 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości