Trądzik - cz. 4. - Strona 23 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Zdrowie ogólnie

Notka

Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną!

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-11-29, 12:33   #661
taktaktoja
Raczkowanie

Dot.: Trądzik-cz. 4.

Cytat:
Napisane przez Doris1981 Pokaż wiadomość
Oby nie było potem nawrotu.
Opcja nawrotu jest zawsze możliwa,przyjęcie tej właściwej dawki skumulowanej niczego nie gwarantuje - i tu akurat nie jest już kwestia ile czasu się przyjmuje izo.Jesteś może jedną z użytkowniczek forum internetowego o nazwie tegoż leku?
ty dla siebie
odchodząc zawstydzona aż brzydka zrozum
że naprawdę razem można się tylko rozstawać
taktaktoja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-29, 12:40   #662
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez taktaktoja Pokaż wiadomość
(...)
Jesteś może jedną z użytkowniczek forum internetowego o nazwie tegoż leku?
Eee, jeszcze raz poproszę pytanie, bo nie wiem o co chodzi. Chodzi Ci o forum o nazwie izotek, czy o bycie forumowiczem i jednocześnie bycie osobą biorącą ten lek?
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-29, 12:43   #663
taktaktoja
Raczkowanie

Cytat:
Eee, jeszcze raz poproszę pytanie, bo nie wiem o co chodzi. Chodzi Ci o forum o nazwie izotek, czy o bycie forumowiczem i jednocześnie bycie osobą biorącą ten lek?
Zamotałam,przepraszam Chodzi mi o to,czy jesteś użytkowniczką forum izotek
ty dla siebie
odchodząc zawstydzona aż brzydka zrozum
że naprawdę razem można się tylko rozstawać
taktaktoja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-29, 12:45   #664
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez taktaktoja Pokaż wiadomość
Zamotałam,przepraszam Chodzi mi o to,czy jesteś użytkowniczką forum izotek
Nie. Ja tam wierzę tylko mojej dermatolog i jej doświadczeniu.
Stary 2013-11-29, 15:01   #665
de_wu
Rozeznanie

Ja ważyłam wtedy 54 kg przy 166 cm wzrostu
Jak cera doris? Pewnie już gładziutka
de_wu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-29, 15:25   #666
visionAM
Zakorzenienie

ja mam 25 lat i cały czas walczę z trądzikiem, wciąż odsuwam od siebie myśli o kuracji izotekiem, bo raz jest lepiej, raz gorzej w chwili obecnej jest nawet znośnie, biorę hormony, bo zdiagnozowano u mnie PCO, bardzo dbam o pielęgnację twarzy, używam kwasów itp. itd. ale nie wyobrażam sobie żebym do końca życia miała się z tym męczyć... albo żebym na przykład przed ślubem trzęsła się ze strachu czy mi coś wyskoczy czy nie... więc ogólnie daję sobie czas teraz przez zimę - chcę porobić zabiegi kwasami, zobaczymy czy coś się poprawi. Jeśli nadal będą przykre niespodzianki zostawiające ciężko schodzące blizny, to w przyszłym roku bez wahania zgłoszę się po Izo. Chociaż nie wiem czy dostanę, bo w sumie moja skóra nie wygląda najgorzej - jedynym czynnikiem, który przemawia za terapią jest to, że trądzik z nawrotami męczy mnie już 13 lat.
visionAM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-29, 16:46   #667
karmazynka99
Zakorzenienie

Cytat:
A ja biorę i czuję się świetnie. Nie demonizujmy. Jednemu aspiryna zaszkodzi, innemu nie. W pewnym wieku nie ma co latać za kolejnymi kuracjami, czy metodami, tylko trzeba podjąć decyzję o konkretnym leczeniu.
teraz a nie wiadomo jakie przyniesie skutki w przyszłości, na każdego działa wszystko inaczej, ja tylko sugeruję zeby nie brac jeśli da sie wyleczyc innymi metodami, ale jak ktos chce to sam wie jakie sa wady i zalety i jesli mu to odpowiada to nich bierze dalej

Doceniamy dopiero kiedy stracimy.

Zapuszczanie włosów z wizażem : 65cm completed

Moja pielęgnacja włosów
karmazynka99 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-30, 11:52   #668
--Olka--
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kynka15 Pokaż wiadomość
enzymatyczny albo mechaniczny jestem już 1,5 miesiąca po kuracji i nie wiem czy nie porobią mi sie po tym peelingu dodatkowe blizny...
Po enzymatycznym na pewno nie, mnie dermatolog pozwoliła stosować nawet w czasie kuracji. Natomiast mechanicznych w ogóle nie stosuję z uwagi na naczynka, nie będę się wypowiadać.

Cytat:
W pewnym wieku nie ma co latać za kolejnymi kuracjami, czy metodami, tylko trzeba podjąć decyzję o konkretnym leczeniu.
Aaa! Doris, już w ogóle zapomniałam, że ty też na izo jesteś! Ja od połowy maja. A propos dużych dawek w krótkim czasie lub małych w krótkim, to dużo czytałam na ten temat i nigdzie nie znalazłam jednoznacznej odpowiedzi, ale wywnioskowałam, że generalnie: przy ostrym rzucie trądziku stosuje się krótszą a mocniejszą kurację (w sensie np. 60 mg przez pół roku), natomiast przy nie tak bardzo już nasilonym trądziku, trwającym jednak od kilku/-nastu lat - dłuższą a lżejszą ( w sensie 20-3-mg przez rok).

Cytat:
Napisane przez visionAM Pokaż wiadomość
ja mam 25 lat i cały czas walczę z trądzikiem, wciąż odsuwam od siebie myśli o kuracji izotekiem, bo raz jest lepiej, raz gorzej w chwili obecnej jest nawet znośnie, biorę hormony, bo zdiagnozowano u mnie PCO, bardzo dbam o pielęgnację twarzy, używam kwasów itp. itd. ale nie wyobrażam sobie żebym do końca życia miała się z tym męczyć... albo żebym na przykład przed ślubem trzęsła się ze strachu czy mi coś wyskoczy czy nie... więc ogólnie daję sobie czas teraz przez zimę - chcę porobić zabiegi kwasami, zobaczymy czy coś się poprawi. Jeśli nadal będą przykre niespodzianki zostawiające ciężko schodzące blizny, to w przyszłym roku bez wahania zgłoszę się po Izo.
Nie wiem czy pamiętasz, ale byłam w identycznej sytuacji. Mam 25 lat, zdecydowałam się na wiosnę. Obecnie cerę mam wymarzoną. Bez stanów zapalnych! Blizny i przebarwienia są, ale co tam. Nie budzę się ze strachem, nie sprawdzam co chwila w lustrze czy wyglądam źle czy jeszcze gorzej. Nie wie jak będzie po, ale absolutnie nie żałuję. Życzę poprawy, ale tak jak piszesz - jeśli do wiosny nie będzie radykalna, to nie wahaj się.

Cytat:
Chociaż nie wiem czy dostanę, bo w sumie moja skóra nie wygląda najgorzej - jedynym czynnikiem, który przemawia za terapią jest to, że trądzik z nawrotami męczy mnie już 13 lat.
Ale co to znaczy nie najgorzej? Ja wiosną po izo do dermy poszłam z prawie czystą twarzą. Za to z widocznymi głębokimi bliznami i zdjęcia sprzed 2 tygodni (spory wysyp). Była bardziej przekonana do kuracji niż ja.

Cytat:
Napisane przez karmazynka99 Pokaż wiadomość
ja tylko sugeruję zeby nie brac jeśli da sie wyleczyc innymi metodami
Okej. Tylko sugeruj w takim razie gdzie indziej, a nie dziewczynom, które zmagają się z trądzikiem od kilkunastu lat, sięgały już po wszystkie możliwe sposoby, przetestowały wszelkie leki, diety, itd., znają skutki uboczne izo, ale nasilony trądzik do tego stopnia wpłynął na ich życie, że zdecydowały się mimo wszystko na leczenie izo (podkreślam: leczenie). I mają gdzieś dobre rady, że się trują a wystarczyłaby "woda z mydłem, i picie bratka". Gdybyśmy miały opcję wyleczenia się innymi metodami, to dawno byśmy się nimi wyleczyły.

Edytowane przez --Olka--
Czas edycji: 2013-11-30 o 11:54
--Olka-- jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-30, 12:55   #669
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez --Olka-- Pokaż wiadomość
(...)
Okej. Tylko sugeruj w takim razie gdzie indziej, a nie dziewczynom, które zmagają się z trądzikiem od kilkunastu lat, sięgały już po wszystkie możliwe sposoby, przetestowały wszelkie leki, diety, itd., znają skutki uboczne izo, ale nasilony trądzik do tego stopnia wpłynął na ich życie, że zdecydowały się mimo wszystko na leczenie izo (podkreślam: leczenie). I mają gdzieś dobre rady, że się trują a wystarczyłaby "woda z mydłem, i picie bratka". Gdybyśmy miały opcję wyleczenia się innymi metodami, to dawno byśmy się nimi wyleczyły.
Amen.
Stary 2013-11-30, 15:19   #670
Figula94
Zadomowienie

Cytat:
Amen.
A ja się z tym nie zgodzę, bo nie tylko picie bratka i diety to inne metody, no ale cóż... Bronić tez nikomu nie będę izoteku, bo sama próbuję kuracji antygrzybicznej (chociaż nie wiem, czy mam), a jeśli nie pomoże to badania tarczycy i gdyby się okazało, że z nią w porządku, grzybów nie ma to dopiero Izotek.

I nie chcę nikogo obrażać, ale dodam, ze diety niektórych trwają zdecydowanie za krótko i są zbyt mało rygorystyczne bardzo często. A przy oczyszczeniu ziołami, czy czymś innym też powinno się stosować dietę, bo co z takiego oczyszczania, jak i tak się ciągle nowy syf dostarcza...

Edytowane przez Figula94
Czas edycji: 2013-11-30 o 15:22
Figula94 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-30, 15:29   #671
karmazynka99
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez --Olka-- Pokaż wiadomość
mogę sugerowac, gdzie chcę po to jest forum, nie wiem w jakiej sytuacji jest każda dziewczyna, i nie mówie ze bratek pomoze, bo po sobie wiem, ze nie pomoże, zreszta nic takiego nie wspomniałam, akurat majac na mysli inne metody, myslalam o retinoidach zewnetrznych chociażby, a nie wodzie z mydłem, czy kremach nie wiem typu nivea.

kazdy ma wlasne życie zrobi co chce, ja nic nikomu nie kaze, chcialam dobrze, ale jak widac zostało to źle odebrane

Moja pielęgnacja włosów

Edytowane przez karmazynka99
Czas edycji: 2013-11-30 o 15:30
Stary 2013-11-30, 15:37   #672
mary_poppins
sissy that walk

Widzę, że jest tu sporo dziewczyn, u których trądzik jest pochodną problemów hormonalnych. W związku z tym mam pytanie: czy po rozpoczęciu kuracji hormonalnej trądzik chociaż w jakimś stopniu u Was ustąpił? Byłam z tym ostatnio u endo, dostałam badania, wykonałam i jeden wynik wskazuje na to, że coś tam jest na rzeczy. Tylko pytanie, czy leczenie da też realne i widoczne efekty w kwestii trądziku

Btw, endokrynolog też mi mówił o Izoteku, więc skoro lekarze nie podchodzą do tego negatywnie, to przecież nie ma co trząść portkami.

Edytowane przez mary_poppins
Czas edycji: 2013-11-30 o 15:40
mary_poppins jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-30, 15:41   #673
karmazynka99
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mary_poppins Pokaż wiadomość
Widzę, że jest tu sporo dziewczyn, u których trądzik jest pochodną problemów hormonalnych. W związku z tym mam pytanie: czy po rozpoczęciu kuracji hormonalnej trądzik chociaż w jakimś stopniu u Was ustąpił? Byłam z tym ostatnio u endo, dostałam badania, wykonałam i jeden wynik wskazuje na to, że coś tam jest na rzeczy. Tylko pytanie, czy leczenie da też realne i widoczne efekty w kwestii trądziku

Btw, endokrynolog też mi mówił o Izoteku, więc skoro lekarze nie podchodzą do tego negatywnie, to przecież nie ma co trząść portkami.
co masz na mysli mowiac terapia hormonalna? tabletki anty?

Moja pielęgnacja włosów
Stary 2013-11-30, 15:49   #674
mary_poppins
sissy that walk

Cytat:
co masz na mysli mowiac terapia hormonalna? tabletki anty?
Niestety sama nie wiem co mam na myśli, bo nie wiem jakie leki bierze się przy np. PCO Generalnie chodzi o proces odzyskiwania równowagi hormonalnej przy tego typu problemach, których objawem jest m.in. trądzik.
Stary 2013-11-30, 15:53   #675
karmazynka99
Zakorzenienie

Cytat:
Niestety sama nie wiem co mam na myśli, bo nie wiem jakie leki bierze się przy np. PCO Generalnie chodzi o proces odzyskiwania równowagi hormonalnej przy tego typu problemach, których objawem jest m.in. trądzik.
bo jesli chodzi o anty to mi trądzik przeszedł ( z tym że ja ich nie zaczełam brac ze względu na trądzik) podskórne gule zniknely całkowicie, nic nie wyskakuje ale nie wiem jak będzie w przypadku odstawienia, jest duże prawdopodobieństwo ze powróci

Moja pielęgnacja włosów
Stary 2013-11-30, 15:57   #676
mary_poppins
sissy that walk

Cytat:
bo jesli chodzi o anty to mi trądzik przeszedł ( z tym że ja ich nie zaczełam brac ze względu na trądzik) podskórne gule zniknely całkowicie, nic nie wyskakuje ale nie wiem jak będzie w przypadku odstawienia, jest duże prawdopodobieństwo ze powróci
Rozumiem No niestety niektóre sprawy są nie do wyleczenia i jest dobrze, dopóki się bierze leki. Ale nawet jakby tak miało być, to mam nadzieję, że poprawa jest, i nie trzeba się do tego katować maściami itp.
Stary 2013-11-30, 16:04   #677
karmazynka99
Zakorzenienie

Cytat:
Rozumiem No niestety niektóre sprawy są nie do wyleczenia i jest dobrze, dopóki się bierze leki. Ale nawet jakby tak miało być, to mam nadzieję, że poprawa jest, i nie trzeba się do tego katować maściami itp.
no wlasnie

ja i tak caly czas w sumie uzywam jakis masci bo pozbywam sie przebarwień

Moja pielęgnacja włosów
Stary 2013-11-30, 17:35   #678
visionAM
Zakorzenienie

przy PCO po prostu bierzesz tabletki antykoncepcyjne i tyle - to jest ta cała "terapia hormonalna" Ja biorę Yasminelle już od roku i poprawa w stanie cery jest, ale szału nie ma. Są jeszcze tabletki typu Cyprest, czyli typowo antyandrogenne, przeciwtrądzikowe. Jak brałam właśnie wspomniany Cyprest to niemal całkowicie pozbyłam się trądziku - było to 3-4 lata temu. Skutki odstawienia odczuwam do dziś Zdecydowanie lepiej toleruję słabsze tabletki typu Yasminelle.
Stary 2013-11-30, 17:39   #679
mary_poppins
sissy that walk

Cytat:
przy PCO po prostu bierzesz tabletki antykoncepcyjne i tyle - to jest ta cała "terapia hormonalna" Ja biorę Yasminelle już od roku i poprawa w stanie cery jest, ale szału nie ma. Są jeszcze tabletki typu Cyprest, czyli typowo antyandrogenne, przeciwtrądzikowe. Jak brałam właśnie wspomniany Cyprest to niemal całkowicie pozbyłam się trądziku - było to 3-4 lata temu. Skutki odstawienia odczuwam do dziś Zdecydowanie lepiej toleruję słabsze tabletki typu Yasminelle.
Dziękuję A co było nie w porządku przy Cypreście?
Stary 2013-11-30, 17:45   #680
visionAM
Zakorzenienie

Podczas zażywania wszystko było OK, ale jak odstawiłam miałam duże problemy, rozregulowała mi się gospodarka hormonalna, przytyłam prawie 20kg, przez prawie rok nie miałam okresu mimo odwiedzania coraz to różnych specjalistów.
Stary 2014-02-02, 17:52   #681
masquenada
BAN stały

Cytat:
W praktyce stosuje się jedynie tabletki antykoncepcyjne, ewentualnie Androcur (bardzo silny lek, który ma za zadanie obniżyć poziom testosteronu). Ja mam trądzik spowodowany właśnie zbyt wysokim testosteronem i u mnie zarówno tabletki jak i Androcur dały świetny efekt. Od kiedy biorę tabletki (jakieś 3-4 lata już) nie uważam się za osobę z trądzikiem, lecz osobą ze sporadycznymi nie doskonałościami Dermatolodzy już nie chcą mi leczyć trądziku, jedynym problemem są blizny i przebarwienia. No i na szczęście póki co bardzo dobrze znoszę przyjmowanie tabletek oraz ich odstawienie np. na miesiąc, tzn. normalnie miesiączkuje, ogólnie czuję się dobrze. Jednak wiem, że jak odstawię tabletki na stałe trądzik powróci, póki co to jedyne lekarstwo jakie znalazłam, cieszę się tym co mam.
masquenada jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-02, 17:56   #682
visionAM
Zakorzenienie

A jakie tabletki antykoncepcyjne bierzesz?
Stary 2014-02-02, 19:06   #683
masquenada
BAN stały

Cytat:
A jakie tabletki antykoncepcyjne bierzesz?
Zaczynałam od Diane, później Qlaira, obecnie już dość długo Yasmin.
masquenada jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-16, 11:46   #684
visionAM
Zakorzenienie

Jakiś czas temu pisałam tutaj, że daję sobie kilka miesięcy na poprawę stanu cery i jeśli nie bęzie rezultatów to zgłaszam się do dermatologa z chęcią kuracji retinoidami. A więc rezultaty są i skórę twarzy mam w o wiele lepszym stanie niż jeszcze pół roku temu, ale niestety wciąż co jakiś czas pojawiają mi się ropne wykwity, które powodują masakryczne przebarwienia, więc postanowiłam iść do dermatologa. Wizytę mam dopiero w marcu. Póki co opiszę Wam co stosowałam, może komuś się przyda albo pomoże:

Mycie twarzy - żel Biały Jeleń z aloesem i ogórkiem, zamiennie z żelem ziołowym Fitomed z mydlnicą lekarską. Ten drugi dość mocno oczyszczający i wysuszający, więc stosowany tylko od czasu do czasu.

Przywracanie naturalnego pH - hydrolaty ze strony Beauty Ever. Najlepiej na mnie działa hydrolat z kwiatu pomarańczy, oczarowy oraz z kocanki. Dodatkowo do hydrolatu z kocanki dorzucam kwas kojowy, który idealnie się w nim rozpuszcza i przyspiesza gojenie oraz rozjaśnia blizny pozapalane. Ewentualnie stosuję też wodę termalną z Avene.

Nawilżanie -Ewa Natura krem z melissą, idealny, niezapychający. Przy większych mrozach albo po peelingu Avene Cicilfate.

Złuszczanie - raz w tygodniu peeling mikrodermabrazja diamentowa z Bielendy - można kupić w saszetkach w Rossmannie, dla mnie to peeling idealny. Stosuję go oczywiście tylko, gdy nie mam żadnych ropnych wykwitów.

Punktowo - Hascoderm oraz pasta Lassari
Stary 2014-02-16, 11:51   #685
april_20
Zadomowienie

A ja mogę polecić przemywanie twarzy wacikiem zmoczonym w mleku Koloryt ładnie się wyrównuje i wypryski szybciej goją. Stosuje dopiero tydzień a efekty już widzę i jestem z nich bardzo zadowolona.
april_20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-16, 11:56   #686
visionAM
Zakorzenienie

Też kiedyś tak robiłam, ale niestety nie działało to na mnie.

A słyszałyście o zakwaszeniu organizmu? Podobno nabiał ma duży wpływ na to, ja z ciekawości ograniczam teraz spożycie mleka itp. zobaczymy czy to wpłynie na moją cerę
Stary 2014-02-16, 13:27   #687
april_20
Zadomowienie

Cytat:
Też kiedyś tak robiłam, ale niestety nie działało to na mnie.

A słyszałyście o zakwaszeniu organizmu? Podobno nabiał ma duży wpływ na to, ja z ciekawości ograniczam teraz spożycie mleka itp. zobaczymy czy to wpłynie na moją cerę
Nie słyszałam, mleka nie piję bo nie lubię, tylko do kawy najwyżej ogólnie ja zauważyłam dużą poprawę po ograniczeniu mycia twarzy wodą. Teraz przemywam ją sokiem z aloesu. Jedynie po maseczkach myję ją wodą. Możecie polecić jakiś dobry peeling enzymatyczny?
april_20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-16, 21:23   #688
--Olka--
Zakorzenienie

Cytat:
Ja od tygodnia jestem na diecie bezmlecznej i bezglutenowej. Ale akurat z powodu niedoczynności (prawdopodobnie Haschi). Może to placebo, ale czuję się lepiej. Jeśli chodzi o wpływ na cerę, to nie mogę nic na ten temat powiedzieć, bo aktualnie wyprysków nie mam - 9 miesiąc izotretinoiny.
Stary 2014-02-16, 23:50   #689
Lirriel
Zadomowienie

A ja właśnie mam WYSYP na całą twarz - albo sama klindamycyna, albo w interakcji z czymś zrobiła się TAKA reakcja alergiczna, że chce się płakać. Nie sądziłam, że coś takiego się stanie, kiedyś brałam klindamycynę zewnętrznie na trądzik, więc myślałam, że branie jej doustnie nie zaszkodzi cerze, a tu zonk. Coś koszmarnego.
Ja generalnie obmyślam rozstanie z pigułkami antykoncepcyjnymi. Poprawiły mi cerę mocno, ale nadal nie jest dobrze, więc chyba jednak zabiorę się za poszukiwania dobrego dermatologa. Tylko że to jeszcze potrwa jakiś czas, właśnie jestem w trakcie dość skomplikowanych zabiegów szczękowo-zębowych, co kosztuje swoje, więc nie chciałabym sobie dokładać wydatków.
Lirriel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-17, 11:08   #690
littlewonders
Raczkowanie

Cytat:
Podczas zażywania wszystko było OK, ale jak odstawiłam miałam duże problemy, rozregulowała mi się gospodarka hormonalna, przytyłam prawie 20kg, przez prawie rok nie miałam okresu mimo odwiedzania coraz to różnych specjalistów.
Przytyłaś PO odstawieniu pigułek?
Zawsze myślałam że tyje się w trakcie, a po odstawieniu chudnie?

A co do mleka, to mi bardzo pogarsza cerę, odstawienie go niesamowicie pomogło!

Edytowane przez littlewonders
Czas edycji: 2014-02-17 o 11:09
littlewonders jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zdrowie ogólnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości