Jak ten czas szybko leci, już czujemy ruchy Naszych dzieci. Mamusie maj-czerwiec 2014 - Strona 93 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-11-29, 14:25   #2761
kasiab91
Zakorzenienie

Dot.: Jak ten czas szybko leci, już czujemy ruchy Naszych dzieci. Mamusie maj-czerwie

Cytat:
Napisane przez Ramona_85 Pokaż wiadomość
Słuchajcie, to naprawdę zależy też od dziecka, jak się rozwija
Moja siostrzenica za 2 tygodnie skończy 2 lata, a mówi tylko "mama, tata, baba, dziadzia" itp., ponieważ jest troszkę upośledzona, no ale to inna bajka
Z tym, że wszystko rozumie, jest bardzo mądra, potrafi sama iść sobie sięgnąć z komody sweterek, jak rodzice dyskutują, czy mają jej założyć coś grubszego na wyjście czy nie
Jest przekochana, tyle złego przeszła, jednak takie dzieci są chyba bardziej kochane
Tak zależy od dziecka, rozumiem. Studiuję pedagogikę i wiem, że każde rozwija się inaczej. Tu akurat mamy różnicę roku. Mój chrześniak kończy za tydzień 3 lata i mówi tyle co Twoja 2 letnia siostrzenica. Ja też wiem, że narządy mowy rozwijają się inaczej itp. Tylko jeżeli rodzice myślą, że włączą tv, bajkę na laptopie czy dadzą komórkę i to te dzieci czegoś nauczy no sorry ale chyba to jest jakies nieporozumienie Wiem, że to dziecko rozwija się super, powtarza za mną słowa, szybko łapie jak wyklejamy coś w książkach. Staram się mu kupowac książki takie normalne, bo przyzwyczajony jest do edukacyjnych, gdzie go to rozprasza moim zdaniem. Jak nauczyłam ile ma lat tak załapał szybko i rodzice przychodzą po niego i się dziwią, że F tak dużo umie. Wystarczy chciec z tym dzieckiem posiedziec 2 godziny dziennie i efekty można uzyskac po 2 tygodniach...
Oni są na tyle leniwi, że tego dziecka nie ubierają tylko on potrafi chodzic cały dzień w pieluszce... Wyobraźcie to sobie I teraz powiedzcie czy to wina dziecka, że się wolno rozwija czy rodziców??

---------- Dopisano o 14:25 ---------- Poprzedni post napisano o 14:23 ----------

Cytat:
Napisane przez niegrzeczna88 Pokaż wiadomość
Iga padła bawiła się w łóżeczku nagle tak cicho się zrobiło ja patrze a ona śpi

sałatka składa się z makaronu ryżowego, rzodkiewek, papryki czerwonej, ogórka świeżego, szynki konserwowej i koperku, do tego dodajesz troszkę majonezu lub jogurtu jak kto woli.
Sałatka bardzo prosta, szybka i tania a jaka pyyyyszna
Dziękuję za przepis Skorzystam na pewno
MAMA- 03.05.2014
http://www.suwaczki.com/tickers/ex2btv73n5x6okj5.png

kasiab91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-29, 14:27   #2762
JJJustynAAA
Zakorzenienie

Dot.: Jak ten czas szybko leci, już czujemy ruchy Naszych dzieci. Mamusie maj-czerwie

Ilkas, niegrzeczna w klubie na moim profilu jest kalendarz.
A tu link do sprzedającego:
http://allegro.pl/foto-kalendarz-z-z...694635159.html

zmykam pod prysznic i idę się szykować.

Wpadnę pewnie dopiero jutro

Nie piszcie zbyt dużo

No i pamiętajcie o głosach

Miłego po południa i wieczorku.

Mama Franka

JJJustynAAA jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-29, 14:31   #2763
martuszka0
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez janeczka7891 Pokaż wiadomość
Szałot - sałatka jarzynowa - pychota
Pierwszy raz widzę, że na tę sałatkę tak się mówi u nas to po prostu sałatka jarzynowa
Cytat:
Napisane przez kasian86 Pokaż wiadomość
A dzisiaj w ogóle mój TŻ ma urodziny

Cytat:
Napisane przez ilkas Pokaż wiadomość
ojjj..to jak lubi steki to tam na serio są pycha. Knajpa nazywa się Road American Restaurant
dziękuję
Cytat:
Napisane przez gosius91 Pokaż wiadomość
Hmm.. Dzień dobry - chociaż czy taki dobry on jest to ja nie wiem.. Nie mam siły stukać w tą klawiaturę na laptopie.. Noc w plecy, dosłownie. A to co wczoraj się działo - to istny koszmar, na razie nie będę o tym pisać, może w swoim czasie w klubie..

Po wizycie wczorajszej nawet okey - lekarz mnie zbadał, bez usg, zmierzył tylko tetno malenstwu. Stwierdził ze tak luzniej sie zrobiło, czyli wyzej dziecko - tak ? Dobrze zrozumiałam
Wyniki wyszły dobre. Nie zlecił mi zadnych badan. W sumie to dobrze, bo troche kasy zostanie na swieta. Kolejna wizyte mam dopiero na poczatku stycznia..
Kazał juz odstawic luteine, ale jeszcze wziełam wczoraj i dzisiaj - bo wczoraj miałam straszna stresujaca sytuacje, ze sie cała trzesłam i sie bałam, i wolałam wziac..

Gratuluje wszystkim mamusia wkroczenia w nowe tygodnie Zostaje nam mniej niz wiecej powoli..
Kochana, nie stresuj się, mam nadzieję, że już jest lepiej...
Cytat:
Napisane przez kasiab91 Pokaż wiadomość
No ja akurat w tym przypadku winię rodziców. Nie wiem "zrobili" sobie dziecko, bo? I tu nikt nie umie odpowiedziec... Najchętniej to bym go zabierała do siebie, ale teraz nie dam rady. On jest rozpieszczony do granic możliwosci. Ma do swojej dyspozycji telewizor 24 na dobę dodatkowo laptop gdzie lecą bajki non stop, no i dwa telefony komórkowe rodziców gdzie dzwoni do każdego. Słuchajcie wiem jak rozwija się dziecko gdzie rodzice czytają bajki, dużo opowiadają i starają się rozmawiac. Mój cioteczny brat w jego wieku recytował lokomotywę, jak Ziut. Tu mały nie mówi nic praktycznie, no mama, tata i podstawowe wyrazy. Zadatki ma wielkie. Powtarza po mnie dużo. Ale mama jego przeważnie śpi w ciagu dnia, ojciec w pracy, a dziecko same Dosłownie. Ma każdą zabawkę jaka się pojawi na rynku, samochód na akumulator za 400zł gdzie jeździł w nim raz!! Tu naprawdę moglabym dużo pisac, ale nie na głównym. No i chyba najgorsze dla mnie jest to, że on nie siusia na nocnik jeszcze...
Napisałam tu o winie rodziców, bo to prawda. Decydując się na dziecko bierzemy pełną odpowiedzialnośc za jego rozwój fizyczny i umysłowy!!! Niektórzy tego nie rozumieją i to jest przerażające jak dla mnie!!!

Miłych imprezek!!!
Zgadzam się, że w niektórych przypadkach winni są rodzice, bo są przecież tacy, którzy rzeczywiście posadzą dzieciaka na cały dzień przed TV i "mają spokój" albo nie rozmawiają z dziećmi, nie spędzają wolnego czasu... Przykre to jest a są też rodzice, którzy mimo tego, że są zapracowani to i tak każdą wolną chwilę chcą być z dzieckiem, bo wiadomo, że czas spędzony z mamą czy tatą jest najcenniejszy. Decydując się na dziecko trzeba być świadomym, że trzeba mieć dla niego czas, i czasem niestety trzeba poświęcić swój wolny dla dzieci... Przynajmniej jest takie moje zdanie...
Ale też wiadomo, że są takie dzieci, które później zaczynają chodzić czy mówić mimo tego, że się z nimi trenuje...
martuszka0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-29, 14:40   #2764
pomarancza24
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Nikii89 Pokaż wiadomość
Pomarańcza wczoraj ją wyprałam , jeszcze jest wilgotna . Jak wyschnie to ją ubiorę i zrobię foto
To super, czekam na foto bo chce sobie w weekend zamówić;-)

Cytat:
Napisane przez Doneuś Pokaż wiadomość
Witam po krótkiej przerwie

Urodzinki małej w przedszkolu beda jednak w poniedziałek do jutra jeszcze mamy antybiotyk. Wczoraj robilismy urodzinki w domu dla rodziny fajnie było MImi szalała

A wogóle poszliśmy z nia wczoraj do dentysty bo zrobił jej się babel ropny na dziaśle i okazało sie że ma martwy ząbek dokładniej jedynke.
Tak podejrzewałam ze cos sie dzieje bo zaczął jej lekko ciemniec ten zabek.
I okazało sie ze nawet od lekkiego uderzenie ząbek może obumrzec.
Całe szczeście ze to mleczaki.

I byłam na badaniach z dzidzią wszystko ok. Kość nosowa jest przezierność w normie Fajnie maluch fikał nóżkam) Juz chciałabym poczuc ruchy ...
Fajnie

Cytat:
Napisane przez coodmalina Pokaż wiadomość
Witajcie... pospaliśmy dziś z Ziutem do 9 ale z kopyta zaczęliśmy dzień i już obiad prawie zrobiony, mieszkanie ogarnięte, teraz czekam na dostawę z alma.24 i będziemy robić pierniczki jadalne, bo w weekend robimy z sąsiadkami takie ozdobne

ja śpię w stoperach już ponad 3 lata, mojemu Tż-towi nawet zabieg prostowania przegrody nosowej i plastyka podniebienia nie pomogły... jedyny plus tego chrapania jest taki że Ziut zasypia przy nim natychmiastowo

we wrześniu wygrałam udział w warsztatach "Dziecko w obiektywie", szczegóły na stronie lubiefotografie.pl, po warsztatach mieliśmy wysłać swoje zdjęcia z pociechą, ale tylko te z warsztatów. No i jedno z naszych zdjęć wisiało, wczoraj na wystawie wieńczącej warsztaty, więc byliśmy bardzo zadowoleni

Ziut... początkowo chciał wracać do domu, ale jak zaczęli grać, a szczególnie na bębnach to już wsiąkł. Koncert był świetny, bo orkiestra włączała do zabawy dzieciaki, więc same rozumiecie Później dzieciaki mogły pograć na instrumentach, więc do bębnów dostępu nie było, bo całkowicie zajął je Ziut. Pani Bębniarka wzięła mój numer telefonu, bo organizuje warsztaty bebniarskie dla dorosłych i dzieci, i da mi znać, bo widzi Ziuta w swoim zespole. Sama byłam zdziwiona że on kumał o co chodzi, ona wybijała mu rytm rękami a on to samo wybijał w bębny... fajowsko było. No i zapytanie o prezenty... Ziut rozwalił tym wszystkich, tym bardziej że jeden z członków orkiestry wygląda jak Mikołaj, dodatkowo miał na głowie czerwoną czapkę, więc wiadomo do kogo podszedł. Później wdał się w dyskusję z Panem Mikołajem, podał listę swoich prezentów, opowiedział mu o swoim wyścigowym czerwonym samochodzie który chce zbudować ... było super.
Jak czytam Twoje opowieści o Ziucie to tez chce mieć już dziecko:-D

Cytat:
Napisane przez gosius91 Pokaż wiadomość
Dziękuje No, tak jak pisałam NIKON D3000. Miałam okazję wczoraj zrobić kilka zdjęć chrześnicy. No, radzi sobie całkiem dobrze jak na moją amatorską pracę..

Dzieki, Super, ze dzidzia rosnie ;

A jak jakosciowo w koncu te body ?

Wydaje mi sie, ze bardzo dobrze zrobiłas - a co jesli faktycznie Twoja cora by tam zemdlala ?

Ooo, to nie uzywany był w ogole - i nie działa nie spotkałam sie jeszcze z takimi rzeczami

a dla kogo? i jaki budzet ?

Hmm.. Dzień dobry - chociaż czy taki dobry on jest to ja nie wiem.. Nie mam siły stukać w tą klawiaturę na laptopie.. Noc w plecy, dosłownie. A to co wczoraj się działo - to istny koszmar, na razie nie będę o tym pisać, może w swoim czasie w klubie..

Po wizycie wczorajszej nawet okey - lekarz mnie zbadał, bez usg, zmierzył tylko tetno malenstwu. Stwierdził ze tak luzniej sie zrobiło, czyli wyzej dziecko - tak ? Dobrze zrozumiałam :c
Wyniki wyszły dobre. Nie zlecił mi zadnych badan. W sumie to dobrze, bo troche kasy zostanie na swieta. Kolejna wizyte mam dopiero na poczatku stycznia..
Kazał juz odstawic luteine, ale jeszcze wziełam wczoraj i dzisiaj - bo wczoraj miałam straszna stresujaca sytuacje, ze sie cała trzesłam i sie bałam, i wolałam wziac..

Gratuluje wszystkim mamusia wkroczenia w nowe tygodnie Zostaje nam mniej niz wiecej powoli..
On co się działo? Staraj się nie denerwować

Ndrobiłam wad w pracy będę mieć mniej wieczorem.
Mi dziś przyszły dwie paczki, prezenty dla taty i męża. Tata dostanie radio budowlane do słuchania w garażu bo spędza tam dużo czasu a ostatnio jak widział je u mojego męża to mu się bardzo podobało, masz dostanie perfum, mama taki piękny półmisek na stół i ozdoby, dla siostry i szwagra jeszcze nie wiem, dla chrześniaka klocki lego, dla znajomych jakąś rzecz do kuchni i ich syna klocki.
pomarancza24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-29, 14:50   #2765
coodmalina
Raczkowanie

Cytat:
czy mówisz o takim kalendarzu co to się zdjęcia swoje daje i potem powstaje z tego kalendarz, że w każdym miesiącu inne zdjęcie? I to taki kalendarz do powieszenia na ścianę? Bo ja gdzieś o tym czytałam i tak pomyślałam, że to byłby super pomysł na prezent dla rodziców moich i męża..i chciałam zapytać gdzie to robisz? Masz jakieś sprawdzone namiary na kogoś?
ja kupuję ten grupon i zamawiam zdjęcia według instrukcji

http://www.groupon.pl/oferty/cala-po...-z-oo/30500619
coodmalina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-29, 14:54   #2766
meniaa94
Wtajemniczenie

gosius91 jednak poleciałam i kupiłam tą szczoteczkę z oral-b,wolałam nie ryzykować bo nie wiem do kiedy jest promocja i jakbym poleciała po niedzieli to moze by już nie było,a jednak 35 zł w kieszeni to nawet sporo czyli już połowę prezentu mam ... i dokupię mu do tego albo pudełko wędkarskie na pierdułki,albo ciepłe czarne rękawiczki które mu się przydadzą do wojska albo coś z ubrań ( koszula,sweter ) zobaczymy

coodmalina uff to Ty masz już z głowy prezenty skoro już uplanowałaś

paulka0212 to jest chyba najgorszy problem - prezent dla tż ... wiem co czujesz,ale na szczęście mam połowę prezentu schowałam go u rodziców bo w domu by wygrzebał skurczybyk Ja to mam w ogóle problem bo 30 listopada ma urodziny a zaraz prezent pod choinkę trzeba,ale w tym roku mam z głowy bo prezent na urodziny dostał 2 miesiace przed urodzinami tak sam chciał,nie mógł się doczekać golarki elektrycznej ... bo twierdził,że mu w pracy potrzebna,bo w wojsku dzień w dzień musi być ogolony a tak na sucho to łatwiej i szybciej .

niegrzeczna88 też robię taką sałatką z makaronu ryżowego do tego papryka,ogórek,kukurydza, rzodkiewka ale zamiast szynki to paluszki krabowe i majonez,jest wyśmienita !

Zaszłam na mieście do textil market od razu i zrobiłam prezencik Gabrysi kupiłam jej takie body różowe śliczne z kotkiem + kaftanik z misiami różowy,do szpitala jak znalazł. Patrzyłam kocyki bo są fajne i tanie 30 zł,ale za mały ... nie da rady owinąć dziecka,jedynie przykryć .
Stary 2013-11-29, 14:58   #2767
paulka0212
Wtajemniczenie

Co do prezentów mamy spotkanie rodzinne w niedziele, bo mają jakiś pomysł
TŻ coś mówił żebyśmy sobie prezentów nie robili, tylko kupili sobie co chcemy. Muszę to przemyśleć

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

03.09.2011 - Szczęśliwa mężatka

24.09.2013 3w1

13.05.2014 Najszczęśliwsza Mama pod słońcem

Zosia 2645g 52cm 10pkt
Ania 2475 50cm 10pkt

paulka0212 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-29, 15:00   #2768
Ramona_85
Zakorzenienie

Cytat:
Tak zależy od dziecka, rozumiem. Studiuję pedagogikę i wiem, że każde rozwija się inaczej. Tu akurat mamy różnicę roku. Mój chrześniak kończy za tydzień 3 lata i mówi tyle co Twoja 2 letnia siostrzenica.

Oni są na tyle leniwi, że tego dziecka nie ubierają tylko on potrafi chodzic cały dzień w pieluszce... Wyobraźcie to sobie I teraz powiedzcie czy to wina dziecka, że się wolno rozwija czy rodziców??
Heh, no to pocieszyłaś mnie trochę, bo my się tu wszyscy zamartwiamy, kiedy ona zacznie mówić, bo już powinna jej brat zaczął mówić w wieku 1,5 roku, to wcześnie dość wydaje mi się.

Z tą pieluchą to juz przesada
Współczuję temu maluchowi
Ramona_85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-29, 15:03   #2769
beatusia10
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez meniaa94 Pokaż wiadomość
VwVampirka !! to nie to samo ! chcę normalnego czerwonego,słodkiego,socz ystego arbuza !
Menia, nie wiem, czy to Cię pocieszy, ale jak wychodziłam we wtorek ze szpitala, to mąż kupił mi ogromnego, 5-kilogramowego arbuza.. aż się zaśliniłam, jak go zobaczyłam no i co? w domu go rozkroiłam na pół, aa w środku galareta no myślałam, że się rozpłaczę.. więc faktycznie- pozostają nam lizaki, póki co

a co do ruchów dziecka, to ja pierwszy raz poczułam w ubiegły czwartek wieczorem (czyli był to 16 tydzień 3dzień), później przez kilka dni nic (ale w tym czasie leżałam w szpitalu, więc stres i w ogóle), ale odkąd wyszłam ze szpitala ruchy są codziennie, najczęściej wieczorem.. i póki co też muszę się wsłuchiwać w nie.. mój lekarz powiedział, że pierwsze ruchy właśnie nie są regularne, poza tym wiadomo, nie zawsze zwrócimy na nie uwagę, jak np. jesteśmy czymś zajęte, itd.

no nadrobiłam cały wątek, siedziałam wczoraj calusieńki dzień i dziś chyba ze 2 godziny.. ale w końcu jestem na bieżąco

jedno, co mi się rzuciło bardzo w oczy- Wy naprawdę głaszczecie brzuszki? bo jak byłam w szpitalu, to jak ktokolwiek- lekarz czy położna, zobaczyli, że jakaś dziewczyna głaszcze brzuszek, to zwracali uwagę, że nie wolno, bo wtedy pobudza się skurcze macicy i może dojść do przedwczesnego porodu... nie wiem, ile w tym prawdy, ale w ciągu 4. dni pobytu w szpitalu, co chwilę to słyszałam

też mam przeboje z tymi lekarzami- odstawiłam tabletki jak wycofali cilest, chyba jakoś w maju, no i pierwszy okres dostałam planowo, drugi po 34 dniach, a na trzeci czekałam chyba z 50 dni.. ale jak się długo bierze tabletki, to podobno tak jest, że trzeba wywoływać okres.. no więc dla pewności zrobiłam test, który wyszedł negatywnie. poszłam więc do mojego lekarza, ten zrobił mi usg i stwierdził, że mam powiększone endometrium, bo długo brałam tabletki i odstawiłam, i dlatego, ale że gdybym nie powiedziała, że robiłam test, to powiedziałby, że to ciąża. Byłam w 5. tygodniu.. kazał mi brać luteinę 2 tygodnie i wrócić.. w tym czasie zrobiłam sobie beta-hcg i wyszła ciąża.. no więc poszłam do lekarza, wypisał mi skierowanie na badania, z czego wszystko musiałam zrobić płatnie i jeszcze zażądał 30zł za zdjęcie z nfz (chodziłam na nfz). musiałam więc zmienić lekarza. po pilnym przestudiowaniu opinii, w końcu wybrałam innego. no i byłam u niego 3 razy (też na nfz), ale więcej już chyba nie pójdę.. w szpitalu wszyscy go krytykowali, bo tego samego dnia, co poszłam do szpitala, to rano byłam u niego i bez żadnego stresu wysłał mnie do internisty.. na L4 nie ma opcji, wizyta trwa 10 minut, z badań mam zrobioną tylko morfologię, mocz, grupę krwi, hbs, wr, glukozę i toxo. teraz dostałam skierowanie na mocz i morfologię. poza tym ten lekarz nie pozwala wejść partnerowi na usg, nie pracuje też w szpitalu, a w związku z moją chorobą poród będzie trudny i dobrze byłoby, żeby lekarz prowadzący go odbierał.. no więc chyba zacznę chodzić prywatnie.. no więc wizytę prywatną u tego nowego mam 16.12. o 18.20, a na nfz u dotychczasowego 20.12. o 8.30. chyba pójdę na obie wizyty i zobaczymy co dalej

a co do imienia, to dla dziewczynki mieliśmy wybrane Laura z chłopcem mamy problem- tak jak mówicie- dużo jest ładnych, ale dla własnego syna, jakoś niekoniecznie jeszcze przed zapoznaniem się z wątkiem zaczęliśmy rozważać imię Oskar, chociaż nie wiem, bo czegoś mi brakuje w tym imieniu.. dla mnie najpiękniejsze jest Aleksander, ale mój mąż niestety go nie trawi i nie ma opcji ;( Olaf też mi się podoba, ale mężowi niekoniecznie..

no. to się napisałam jak
beatusia10 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-29, 15:08   #2770
madziuuula
Zakorzenienie

GG do madziuuula

Cytat:
Napisane przez Donuś Pokaż wiadomość
A wogóle poszliśmy z nia wczoraj do dentysty bo zrobił jej się babel ropny na dziaśle i okazało sie że ma martwy ząbek dokładniej jedynke.
Tak podejrzewałam ze cos sie dzieje bo zaczął jej lekko ciemniec ten zabek.
I okazało sie ze nawet od lekkiego uderzenie ząbek może obumrzec.
Całe szczeście ze to mleczaki...
Ojej biedna i co tylko sie uderzyła??

Cytat:
Podwójne mamusie..pamiętacie kiedy Wasze dzieci przestawiły się z dwóch drzemek na jedną dziennie? Bo coś mi moja Mila świruje od kilku dni. Zawsze spała 10:00-11:30 i potem 14:30-15:30 – tak średnio A od kilku dni średnio chce jej się spać o tej 10..a dziś to mi zasnęła i obudziła się po 30 minutach :/
To chyba różne bo Olaf jaieś 15-16 miesicy

Cytat:
Napisane przez coodmalina Pokaż wiadomość
zamawiam, szczególnie jak jestem sama z Ziutem i brakuje mi np. wody mineralnej, Pan mi przynosi ciężkie rzeczy do domu, nie muszę dźwigać, jak dla mnie to fajna sprawa, robię wtedy listę wszystkich ciężkości i mam z głowy, nigdy mi się nie trafiło żeby czegoś brakowało, polecam ja robię w alma.24 muszę jeszcze wypróbować tesco
O właśnie sie nad tym zastanawiam myślę o tesco na świateczne zakupy coby koleji ominąć

Cytat:
Napisane przez janeczka7891 Pokaż wiadomość
ogólnie narządy do mowy rozwijają się do 3 roku życia więc to normalne. Powiem Ci, ze interesowałam się tym tematem bo mój mały będzie miał 2 latka a sam wiele nie mówi, wszyscy mi mówią że trzeba do 3 lat czekać. Ja z nim ćwiczę różne sylaby itp ale to nie jest proste. Ewidentnie struny głosowe nie są jeszcze gotowe, próbuje składać usta do niektórych liter ale nie potrafi, czesto też nosowe dziwnie próbuje wymówić więc trzeba czekac. Dołowało mnie to troszkę bo niektóre dzieci w jego wieku już pięknie po 2,3 wyrazy łączą a niektóre zdanie potrafią powiedzieć.
No dokładnie widze po bratanku i po Olafie mój nadal trzy słowa na krzyż :p Choć od dwóch dni zaczął nowe głoski używać

Cytat:
Napisane przez Ramona_85 Pokaż wiadomość
Moja siostrzenica za 2 tygodnie skończy 2 lata, a mówi tylko "mama, tata, baba, dziadzia" itp., ponieważ jest troszkę upośledzona, no ale to inna bajka
Z tym, że wszystko rozumie, jest bardzo mądra, potrafi sama iść sobie sięgnąć z komody sweterek, jak rodzice dyskutują, czy mają jej założyć coś grubszego na wyjście czy nie
Jest przekochana, tyle złego przeszła, jednak takie dzieci są chyba bardziej kochane
Mój tez tyle mówi
Nie ma co porównywać dzieci już na samym początu wątku Zamyślona o tym mówiła

[COLOR=Green]Nasza wielka miłość na maleńkich nóżkach
Marianek i Rysiu
madziuuula jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-29, 15:22   #2771
Lucynka20xd
Wtajemniczenie

GG do Lucynka20xd

Ale mnie teraz drzemka wzięła, ale jestem z siebie dumna , byłam w realu i zrobiłam zakupy dla dzieciaków na Mikołaja i zyskałam na tym bo od jutra do 6 grudnia dostałam do wydania w realu kwotę 100 zł także fajnie się opłaciło .
Zmeczyły mnie te zakupy ale zostanie tylko kupić coś słodkiego i ładnie zapakować.. Uwielbiam pakować prezenty

Za niedługo skoki więc trzeba oglądnąć by Tż-towi dać znać jest ogromnym fanem a niestety jest w pracy .

Kocham , Tęsknie, Czekam . . . ♥♥♥♥♥

Adrianek ♥♥
30.05.2014 /3700g,59cm/

http://www.suwaczki.com/tickers/relg2n0aqox8ccd7.png

Lucynka20xd jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-29, 15:24   #2772
monijaaa
Zadomowienie

Ale mi sie strasznie spac chce, a koniec pracy o 19

Za to w weekend odespie.

01.10.2013 Dwie piękne kreseczki

15.06.2014 - 2850 gram szczęścia - Kacperek
Ja pod sercem Cię nosiłam,
Ja o Twe zdrowie najgoręcej prosiłam.
Jestem przy Tobie od pierwszego grama.
Tyś moje dziecko, a ja...Twoja mama!
monijaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-29, 15:28   #2773
Ramona_85
Zakorzenienie

Już posprzatałam gruntownie łazienkę i wc, na dzis fajrant
kurna, chyba nie pojade do miasta dziś, nie dzwonią w związku z pralką
Ramona_85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-29, 15:30   #2774
meniaa94
Wtajemniczenie

beatusia10 no dzięki ... wystarczy mi to,że Ci kupił ! ja nigdzie nie mogę żadnego znaleźć ... ale skoro mówisz,że w środku nie za bardzo to naprawdę jedynie lizakami możemy się nacieszyć ...
A co do głaskania brzuszka też to słyszałam od mojej ciotki ... ale weź i go nie głaszcz . Zawsze jak leżę z tż to podginam bluzkę i proszę go żeby "pomiział" mnie po brzuszku ...
nie wyobrażam sobie nie dotykać brzucha przez cała ciążę ...
Laura to piękne imię naprawdę,śliczne no to nad chłopakiem musicie jeszcze pomyśleć ... u nas tz upierał się na Adama,ale później miał być Sebastian ale jest Gabrysia !

Lucynka20 szkoda,że ja nie mam dzieciaczków w rodzinie którym mogłabym tez robić prezenty jest tylko siostrzeniec,ale niestety są oni na Islandii ... więc trudno . Za to będe moją córcie rozpieszczała
Dla brata rodzonego rodzi się syn w lutym,ale niestety nie rozmawiam z nim ... i nie wiem kiedy się "pogodzimy" ... Miałam być chrzestną,ale niestety wyszła taka sytuacja że muszą poszukać innej. Znalazł sobie taką żonę że brak słów ... Wzięli ślub z przymusu ... Ale to naprawdę aż żal pisać ...
Stary 2013-11-29, 15:47   #2775
Lucynka20xd
Wtajemniczenie

GG do Lucynka20xd

Cytat:
Napisane przez meniaa94;43944755[B
][/B]

Lucynka20 szkoda,że ja nie mam dzieciaczków w rodzinie którym mogłabym tez robić prezenty jest tylko siostrzeniec,ale niestety są oni na Islandii ... więc trudno . Za to będe moją córcie rozpieszczała
Dla brata rodzonego rodzi się syn w lutym,ale niestety nie rozmawiam z nim ... i nie wiem kiedy się "pogodzimy" ... Miałam być chrzestną,ale niestety wyszła taka sytuacja że muszą poszukać innej. Znalazł sobie taką żonę że brak słów ... Wzięli ślub z przymusu ... Ale to naprawdę aż żal pisać ...
Ojj meniaa94 rozumiem Cię, no u nas jest za to dużoooo dzieci, ale my jeździmy w Mikołaja tylko do chrześniaków a że chrześniaki też mają rodzeństwo więc głupio by było im coś tez nie kupić. Też mam szwagrów i szwagierki że pożal się.... no ale z rodzeństwem rozmawiam naszczęście , z nimi nie muszę A mój Tż ma imieniny w Wigilie i jeszcze jest gwiazdka zaraz po Nowym Roku w marcu ma urodziny hehe Wogóle u nas w rodzinie w każdym miesiącu jest jakaś impreza

Kocham , Tęsknie, Czekam . . . ♥♥♥♥♥

Adrianek ♥♥
30.05.2014 /3700g,59cm/

http://www.suwaczki.com/tickers/relg2n0aqox8ccd7.png

Lucynka20xd jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-29, 15:52   #2776
beatusia10
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez meniaa94 Pokaż wiadomość
beatusia10 no dzięki ... wystarczy mi to,że Ci kupił ! ja nigdzie nie mogę żadnego znaleźć ... ale skoro mówisz,że w środku nie za bardzo to naprawdę jedynie lizakami możemy się nacieszyć ...
A co do głaskania brzuszka też to słyszałam od mojej ciotki ... ale weź i go nie głaszcz . Zawsze jak leżę z tż to podginam bluzkę i proszę go żeby "pomiział" mnie po brzuszku ...
nie wyobrażam sobie nie dotykać brzucha przez cała ciążę ...
Laura to piękne imię naprawdę,śliczne no to nad chłopakiem musicie jeszcze pomyśleć ... u nas tz upierał się na Adama,ale później miał być Sebastian ale jest Gabrysia !
ja mam taki sposób, że po prostu kładę rękę na brzuszku w miejscu, w którym czuję ruchy i tak sobie trzymam mój mąż to póki co boi się dotykać brzucha a co do imion, to mój mąż jest Sebastian, więc odpada no nic, myślimy, ale ciężko jest Fabian też mi się podoba, mężowi też, ale Jemu kojarzy się z pawianem.. no i tak mnie tym rozbawił ostatnio, że ciągle się śmieję.. i kolejne imię odpada naprawdę ciężki temat..
beatusia10 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-29, 16:11   #2777
kaorlak
Zadomowienie

Cytat:
No ja akurat w tym przypadku winię rodziców. Nie wiem "zrobili" sobie dziecko, bo? I tu nikt nie umie odpowiedziec... Najchętniej to bym go zabierała do siebie, ale teraz nie dam rady. On jest rozpieszczony do granic możliwosci. Ma do swojej dyspozycji telewizor 24 na dobę dodatkowo laptop gdzie lecą bajki non stop, no i dwa telefony komórkowe rodziców gdzie dzwoni do każdego. Słuchajcie wiem jak rozwija się dziecko gdzie rodzice czytają bajki, dużo opowiadają i starają się rozmawiac. Mój cioteczny brat w jego wieku recytował lokomotywę, jak Ziut. Tu mały nie mówi nic praktycznie, no mama, tata i podstawowe wyrazy. Zadatki ma wielkie. Powtarza po mnie dużo. Ale mama jego przeważnie śpi w ciagu dnia, ojciec w pracy, a dziecko same Dosłownie. Ma każdą zabawkę jaka się pojawi na rynku, samochód na akumulator za 400zł gdzie jeździł w nim raz!! Tu naprawdę moglabym dużo pisac, ale nie na głównym. No i chyba najgorsze dla mnie jest to, że on nie siusia na nocnik jeszcze...
Napisałam tu o winie rodziców, bo to prawda. Decydując się na dziecko bierzemy pełną odpowiedzialnośc za jego rozwój fizyczny i umysłowy!!! Niektórzy tego nie rozumieją i to jest przerażające jak dla mnie!!!

Miłych imprezek!!!
Kasiab to rzeczywiście bardzo przykre, że rodzice nie zajmują się swoim własnym dzieckiem. Może jak tak bardzo są ,,zmęczeni" to warto zaproponować by wysłali dzieciaka do przedszkola? Piszesz że już ma prawie 3 latka to może warto to rozważyć? Zamiast tego autka za 400zł i drogich zabawek? Tam przynajmniej by się czegoś nauczył
kaorlak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-29, 16:17   #2778
kasiab91
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez beatusia10 Pokaż wiadomość
ja mam taki sposób, że po prostu kładę rękę na brzuszku w miejscu, w którym czuję ruchy i tak sobie trzymam mój mąż to póki co boi się dotykać brzucha a co do imion, to mój mąż jest Sebastian, więc odpada no nic, myślimy, ale ciężko jest Fabian też mi się podoba, mężowi też, ale Jemu kojarzy się z pawianem.. no i tak mnie tym rozbawił ostatnio, że ciągle się śmieję.. i kolejne imię odpada naprawdę ciężki temat..
Tak imię to ciężki orzech do zgryzienia... Dobrze, że u nas już wybrane... Chyba, że nam się odmieni

Co do świąt to prezenty zrobimy tylko rodzicom raczej, mojemu bratu i siostrzeńcowi i bratankowi męża. No chyba, że nam coś odbije to każdy dostanie po zdjęciu naszym ślubnym. Ale wątpie w to

---------- Dopisano o 16:17 ---------- Poprzedni post napisano o 16:15 ----------

Cytat:
Napisane przez kaorlak Pokaż wiadomość
Kasiab to rzeczywiście bardzo przykre, że rodzice nie zajmują się swoim własnym dzieckiem. Może jak tak bardzo są ,,zmęczeni" to warto zaproponować by wysłali dzieciaka do przedszkola? Piszesz że już ma prawie 3 latka to może warto to rozważyć? Zamiast tego autka za 400zł i drogich zabawek? Tam przynajmniej by się czegoś nauczył
Kochana Mały dostał się do przedszkola w tym roku, lecz nie byl odpieluchowany więc nie poszedł. Jego mama jakoś się do tego nie pali A sam przecież się tego nie nauczy...
MAMA- 03.05.2014

Stary 2013-11-29, 16:19   #2779
Emilia 25
404 Not Found

Cytat:
Napisane przez Nikii89 Pokaż wiadomość
Ramona no to pracowity dzień

Lucynka gratuluję II trymestru

Agaaga Tobie również gratuluje II trymestru mam takie samo wrażenie , że dopiero co test robiłam. I zdrówka dla Ciebie

Emilia gratuluje 17tc .
A to na zwolnienie idziesz od stycznia czy jednak prędzej ??
Chyba od początku lutego tak na stałe, ale jak się coś po drodze zdarzy to rozpaczać nie będę.

Cytat:
Napisane przez agaaga89 Pokaż wiadomość
Jasne, na spokojnie się nauczy stanowiska a i Tobie będzie łatwiej z myślą, że w razie czego nie zostawisz szefowej z pustym stołkiem tylko jest ktoś kto jest w stanie Cię zastąpić z dnia na dzień A potem uciekaj na zwolnienie i oszczędzaj się!!
Taki mam zamiar.

Cytat:
Napisane przez Aldrin Pokaż wiadomość
Witajcie w piątek

17 już? jak ten czas szybko leci
Strasznie szybko.
Pamiętam jak robiłam test.

Stary 2013-11-29, 16:25   #2780
kaorlak
Zadomowienie

Cytat:

[/COLOR]
Kochana Mały dostał się do przedszkola w tym roku, lecz nie byl odpieluchowany więc nie poszedł. Jego mama jakoś się do tego nie pali A sam przecież się tego nie nauczy...
No tak masz rację, dziecko musi być odpieluchowane ciężko do mnie dociera fakt że 3-latek może jeszcze chodzić z pieluchą Ktoś im w ogóle powiedział jak ta sprawa wygląda z boku? Ja wiem, że mogą nie życzyć sobie wtrącania się, ale może chociaż przez chwilę się zastanowią jak to wszystko wygląda
Stary 2013-11-29, 16:27   #2781
Emilia 25
404 Not Found

Cytat:
Napisane przez asia27100 Pokaż wiadomość
gratki 17 tygodnia!

ja dostałam dzis telefon z biura czy też nie dałąbym rady przyjść pare razy podszkolić babkę, która będzie mnie zastępować... znając mój "burdel" w komputerze, chyba bede musieć jej pokazać co gdzie i jak....

raczej tak

też musze dom ogarnąć... dzis wpadają koleżanki. powiem im o ciąży i obejrzą jak się urządziliśmy (czytaj: obejrza kartony, bo na jutro jestem umówiona na meble )
U nas jest o tyle dobrze, że ważne rzeczy są pokatalogowane na wspólnym dysku.

Cytat:
Bry!
Zrobiłam sobie latte karmelową, ale pychaaaa! Komu jeszcze?

Kupiłam też dzisiaj witaminy - Pharmaton Matruelle na dwa miesiące za 79 zł. Chyba niezła cena, one są z DHA

Głodnemu chleb na myśli

gratuluję

Gratuluję!!! Dobrze że już troszkę lepiej

gratuluję!!!

za zdrowe śniadanko. Ja mam już też dość chleba i dzisiaj jadłyśmy z Misią musli z jogurtem

za wizytę

To też tak nie do końca, że winni są rodzice. Po części może, ale większość zależy od dziecka. Mój mały kuzynek prawie do 4 lat wydawała jedynie dźwięki typu yyyyyy Ile moja ciotka najeździła się z nim po lekarzach. W końcu przyszedł dzień że zaczął mówić praktycznie zdaniami.

U mnie dzisiaj na obiad pomidorówka z wczoraj i usmażę kilka naleśników z serem i sosem truskawkowym Któraś niedawno pisała że robi i mnie natchnęło
Dziękuję za gratulacje.

Cytat:
Napisane przez VwVampirka Pokaż wiadomość
Fajnie, że chociaż 1 pracodawca pomyślał o tym wcześniej Będziesz mogła odejść z czystym sumieniem...
Korporacja. Nie ma ludzi nie zastąpionych. ale mnie zapewniają że to tylko osoba na zastępstwo i że mam do czego wracać.

Stary 2013-11-29, 16:36   #2782
kasiab91
Zakorzenienie

Cytat:
No tak masz rację, dziecko musi być odpieluchowane ciężko do mnie dociera fakt że 3-latek może jeszcze chodzić z pieluchą Ktoś im w ogóle powiedział jak ta sprawa wygląda z boku? Ja wiem, że mogą nie życzyć sobie wtrącania się, ale może chociaż przez chwilę się zastanowią jak to wszystko wygląda
Tak mówiło im to sporo osób szczególnie, że jej siostra ma w Małego wieku córkę, która chodzi do przedszkola, mówi pełnymi zdaniami i pięknie zaczyna mówic po angielsku. Mama maluszka twierdzi, że to z dzieckiem jest coś nie tak. Już chciała do psychologa jechac, ale jedna z ciotek uświadomiła ją, że to jej potrzebna jest pomoc specjalisty nie dziecku. Ta kobieta była wychowawcą w przedszkolu przez wiele wiele lat i wie co mówi. Niestety nie przyniosło to skutku.
MAMA- 03.05.2014

Stary 2013-11-29, 16:47   #2783
kaorlak
Zadomowienie

Cytat:
Tak mówiło im to sporo osób szczególnie, że jej siostra ma w Małego wieku córkę, która chodzi do przedszkola, mówi pełnymi zdaniami i pięknie zaczyna mówic po angielsku. Mama maluszka twierdzi, że to z dzieckiem jest coś nie tak. Już chciała do psychologa jechac, ale jedna z ciotek uświadomiła ją, że to jej potrzebna jest pomoc specjalisty nie dziecku. Ta kobieta była wychowawcą w przedszkolu przez wiele wiele lat i wie co mówi. Niestety nie przyniosło to skutku.
Przykra sprawa Szkoda dziecka
Stary 2013-11-29, 16:55   #2784
paulka0212
Wtajemniczenie

Cytat:
Przykra sprawa Szkoda dziecka
I to bardzo....
U męża w rodzinie jest (przynajmniej dla mnie) przykra sytuacja.
Ciocia Łukasza urodziła w wieku ponad 40 lat syna Michała, dziecko jest naprawdę bardzo inteligentne, często kupujemy mu książeczki i jak się z nim posiedzi to chętnie je rozwiązuje... niestety jak My wyjedziemy nie ma nikt czasu dla niego i książeczki idą w kąt. a tam w domu są sami dorośli, ojciec małego który pije, a jak Michał to widzi to go wyzywa od najgorszych...zapomniałam dodać że 5 lat skończy w styczniu.
Nie odróżnia kolorów, liczy do 10... jego ulunionym zajęciem jest patrzenie jak mama robie drzewo i jej pomagać....
Chodzić na pole, pomagać przy jakiś lekkich pracach.
Ja się zastanawiam gdzie jest jego dzieciństwo.... zabawa itp
Na pytanie czy cieszy się że idzie niedługo do szkoły to stwierdził że nie, że on nigdzie nie pójdzie. Woli iść na robotę.

24.09.2013 3w1

Zosia 2645g 52cm 10pkt
Ania 2475 50cm 10pkt

Edytowane przez paulka0212
Czas edycji: 2013-11-29 o 16:58
Stary 2013-11-29, 16:58   #2785
monijaaa
Zadomowienie

Piszecie o prezentach .

Ja procz przezentu dla meza i siebie nie mam nic ogaranietego . musze na spokojnie podliczyc ilosc prezentow i to jakos ogarnac z tzetem

01.10.2013 Dwie piękne kreseczki

15.06.2014 - 2850 gram szczęścia - Kacperek
Ja pod sercem Cię nosiłam,
Ja o Twe zdrowie najgoręcej prosiłam.
Jestem przy Tobie od pierwszego grama.
Tyś moje dziecko, a ja...Twoja mama!
monijaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-29, 17:13   #2786
Carmenaa_88
Zakorzenienie

Cytat:
Tak zależy od dziecka, rozumiem. Studiuję pedagogikę i wiem, że każde rozwija się inaczej. Tu akurat mamy różnicę roku. Mój chrześniak kończy za tydzień 3 lata i mówi tyle co Twoja 2 letnia siostrzenica. Ja też wiem, że narządy mowy rozwijają się inaczej itp. Tylko jeżeli rodzice myślą, że włączą tv, bajkę na laptopie czy dadzą komórkę i to te dzieci czegoś nauczy no sorry ale chyba to jest jakies nieporozumienie Wiem, że to dziecko rozwija się super, powtarza za mną słowa, szybko łapie jak wyklejamy coś w książkach. Staram się mu kupowac książki takie normalne, bo przyzwyczajony jest do edukacyjnych, gdzie go to rozprasza moim zdaniem. Jak nauczyłam ile ma lat tak załapał szybko i rodzice przychodzą po niego i się dziwią, że F tak dużo umie. Wystarczy chciec z tym dzieckiem posiedziec 2 godziny dziennie i efekty można uzyskac po 2 tygodniach...
powiem Ci, że trochę mi przykrość sprawiłaś, bo mój też ma ponad 3 lata i dopiero uczy się mówić. Umie ileś słów, niektóre przekręca, ale dalej dużo mówi po swojemu Lekarka kazała mi czekać, bo stwierdziła, że logopeda nic z tym nie zrobi skoro w domu uczę go mówić.
Póki co dziennie ćwiczymy przynajmniej jedne słówko, ale różnie to mu to idzie. Do niektórych słów jest bardzo oporny, choćby do liczenia...od roku uczę go liczyć choćby do trzech i nic, jak grochem o ścianę. Ostatnio zaczyna papugować i powtarzać pojedyncze słowa, nie wszystkie mu wychodzą, bo przeinaczy literki czy coś, ale stara się.
A wierz mi, że rozmawiam z dzieckiem, tłumaczę mu, czytania bajek akurat nie lubi, więc staram się robić wszystko żeby było dobrze, ale na niektóre rzeczy nie każda matka ma wpływ.

To o czym mówisz i wcześniej pisałaś może mieć rzeczywiście wpływ na jego rozwój, tylko pamiętaj by przez tą sytuację nie wrzucać później w przyszłości każdego do tego samego wora

A z tą pieluchą i spaniem w ciągu dnia to już w ogóle straszne.

Cytat:
Napisane przez paulka0212 Pokaż wiadomość
I to bardzo....
U męża w rodzinie jest (przynajmniej dla mnie) przykra sytuacja.
Ciocia Łukasza urodziła w wieku ponad 40 lat syna Michała, dziecko jest naprawdę bardzo inteligentne, często kupujemy mu książeczki i jak się z nim posiedzi to chętnie je rozwiązuje... niestety jak My wyjedziemy nie ma nikt czasu dla niego i książeczki idą w kąt. a tam w domu są sami dorośli, ojciec małego który pije, a jak Michał to widzi to go wyzywa od najgorszych...zapomniałam dodać że 5 lat skończy w styczniu.
Nie odróżnia kolorów, liczy do 10... jego ulunionym zajęciem jest patrzenie jak mama robie drzewo i jej pomagać....
Chodzić na pole, pomagać przy jakiś lekkich pracach.
Ja się zastanawiam gdzie jest jego dzieciństwo.... zabawa itp
Na pytanie czy cieszy się że idzie niedługo do szkoły to stwierdził że nie, że on nigdzie nie pójdzie. Woli iść na robotę.

Dżizyyys straszne...szkoda dzieciaka no. A ma jeszcze dzieci? jeśli tak to też takie wychowanie tam panowało? jakie są te dzieci?

Igorek ur.4.09.2010

Maja 16.04.2014- 26.04.2014
(na zawsze w moim sercu Aniołku)

Edytowane przez Carmenaa_88
Czas edycji: 2013-11-29 o 17:16
Carmenaa_88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-29, 17:17   #2787
paulka0212
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Carmenaa_88 Pokaż wiadomość
Dżizyyys straszne...szkoda dzieciaka no. A ma jeszcze dzieci? jeśli tak to też takie wychowanie tam panowało? jakie są te dzieci?
Mają, łącznie czwórkę dzieci w wieku 26, 25, 22 no i prawie 5.

24.09.2013 3w1

Zosia 2645g 52cm 10pkt
Ania 2475 50cm 10pkt

Stary 2013-11-29, 17:29   #2788
kasian86
Zakorzenienie

GG do kasian86

Coodmalina co do sukienki ja też żałuję właśnie, że nie ma czerwonej, bo taką bym chciała najbardziej jeśli ten brąz to taka kawa z mlekiem bardziej jak na zdjęciach to też mi się najbardziej podoba z tych dostępnych, ale pewna nie jestem, więc chyba wezmę szarą ostatecznie

Ramona kremowa odpada u mnie raczej za bardzo plamy by było widać

Vampirka jak napisałaś, że dzisiaj byłaś u wampirków to chciałam pytać czy rodzinkę odwiedzałaś ja też ostatnio miałam problem z sikami, bo mi się zachciało o 3 w nocy i poszłam, a potem jak wstałam o 6 to nie chciało nic lecieć, ale coś tam wycisnęłam

Gosius cieszę się, że dzidziuś ma się dobrze

Justynka dzięki za linki ostatecznie kupiłam u siebie w mieście rajtki Marylin chyba firma się nazywa

Dziewczyny co do prezentów to my kupujemy moim rodzicom, babci, Hani i dzieciakom z rodziny męża. Ustaliliśmy, ze dzieciakom z mojej rodziny nie kupujemy, bo potem oni dostają za dużo i nie wiedzą za co się zabrać, więc kupujemy tym swoim no i dziadkowie kupują wnukom. Sobie chyba w tym roku z TŻtem nie będziemy nic kupować, tzn tak jest ustalone wstępnie, ale zobaczymy
Mamie kupuję podstawkę pod łyżkę taką do kuchni jakąś ozdobną, porcelanową tacie podstawkę pod fajki babci kalendarz jakiś tam, Hani już pisałam dawno. A tam dzieciakom starszym kupiliśmy słuchawki nauszne takie młodzieżowe, młodszemu jakieś puzzle 3D, a i teściowej kupiliśmy zestaw kosmetyków z YR. To chyba wszystko. U nas jeszcze pełno urodzin i imienin w grudniu, więc też musieliśmy pokupować na to, ale większość już mamy

No i muszę kończyć, bo Hania już chce coś oglądać do wieczora
kasian86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-29, 17:32   #2789
Seleniti
Zadomowienie

Witajcie Kochane

Wróciłam z zajęć godzinę temu a skończyłam o 15 takie korki wrr z tego wszystkiego zaczęła boleć mnie głowa, a już myślałam, że chociaż dzisiaj będę miała święty spokój, nawet wypiłam pierwszą kawę od 4 miesięcy i też to nic nie dało a tak bardzo chciałam dziś niespodziewanie odwiedzić TŻta no trudno poleżę sobie i polenię się trochę
Kurcze od 2 dni boli mnie żyła na ręce, od zgięcia w łokciu prawie do nadgarstka i gdzieś tak w połowie czuję opuchliznę, dziwne mam nadzieję, że przejdzie

Seleniti jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-29, 17:39   #2790
Carmenaa_88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paulka0212 Pokaż wiadomość
Mają, łącznie czwórkę dzieci w wieku 26, 25, 22 no i prawie 5.

szkoda dziecka z tego co wiem to na wsiach często tak jest w patologicznych rodzinach. Rodzice piją a dzieci w polu czy zwięrzęta oporządzają...Najgorsze, że już ma zniszczoną psychikę, skoro twierdzi, że nie chce do szkoły tylko chce pracować. I jeszcze na ojca się wydziera.Przykre...

Igorek ur.4.09.2010

Maja 16.04.2014- 26.04.2014
(na zawsze w moim sercu Aniołku)

Carmenaa_88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości