Wspieramy się, gadulimy o różnościach... perypetie Aniołkowych Mam - cz. XX - Strona 66 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-11-29, 16:47   #1951
elizabarbara
Zakorzenienie

GG do elizabarbara
Dot.: Wspieramy się, gadulimy o różnościach... perypetie Aniołkowych Mam - cz. XX

Cytat:
Napisane przez jana Pokaż wiadomość
Eliza jak dzisiaj ruchy, bo u mnie jakoś niemrawo, ciiisza, a wczoraj było tak dobrze
U mnie, o ile to mozna nazwac ruchami , czasami czuje leciutkie pukanie od środka, a czasami lekkie łaskotanie.. I tyle..

Janka, nie martw sie, wszystko jest ok

WYMIANKA
elizabarbara jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-29, 16:48   #1952
Alfahelisa
Zakorzenienie

Dot.: Wspieramy się, gadulimy o różnościach... perypetie Aniołkowych Mam - cz. XX

A sama "obsługa" noworodka to spoko, niewiem jak to działa ale to sie poprostu wie nie rozmysla tylko działa
Bezpowrotnie elipsa ma"
Aniołek 7t4d [*] 25.05.2011 i nic już nie będzie takie samo
Wiktor 13.07.2012 kochany szczęściarz urodzony 13ego w piątek
Gloria- 07.06.2015 - nasza księżniczka
Alfahelisa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-29, 16:51   #1953
iza243
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pani22ka Pokaż wiadomość
no bułka z masłem przed śniadaniem to to nie jest w końcu życie się przewartościowuje

myslę, że to jest bardzo indywidualne i zależy jaki dzieć będzie

gdyby nie ból połogowo-szwowo-hemoroidowy, to powiedziałabym, że pierwsze tygodnie były straszne - bo coś nowego a materia kruchutka, więc o stres łatwo. ale dla mnie najgorzej było w upały, to dla mnie było piekło...
Wiadomo że nie jest to bułkaZdaje sobie z tego sprawe
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;43946458]... Ale czemu koszmar?
Jasne, że dziecka nie dostaje się z instrukcją obsługi, ale nie twórzcie wokół tego z TŻem jakiejś otoczki rodem z horroru.
Noworodki zwykle dużo śpią, jedzą, robią kupy i potrzebują bliskości rodzica, wiele więcej nie jest im do szczęścia potrzebne. Po jakimś czasie nauczysz się słuchać swojego dziecka i będziesz wiedzieć, co mu jest w danym momencie potrzebne.
Dziecko to mały człowiek, trzeba to sobie uświadomić, ma potrzeby, fizjologiczne i psychiczne i jak się je zaspokoi, to jest spokojne i szczęśliwe. A zaspokajanie ich leży w naturze rodzica i dużą rolę odgrywa w nim instynkt.
Ja dostałam do domu niecałe 2 kilogramy dziecka i wyobraź sobie, jakie miałam przerażenie w oczach.
Teraz całe dnie upływają nam na zabawach, całowaniu, oglądaniu książeczek, jedzeniu z lepszym lub gorszym skutkiem i całą resztą NORMALNYCH rzeczy, które rodzice od zawsze robili, robią i robić będą.

---------- Dopisano o 17:37 ---------- Poprzedni post napisano o 17:36 ----------

A, no i wieści C.:

"Jeśli nic sie nie zmieni to w środę o 12 odstawiaja antybiotyk i wracamy do domu
Co prawda wracamy w piątek na badania ale jednak...
Potem czekamy aż uda sie zarezerwować salę operacyjną i będą wyjmowac cewnik- może uda sie przed Świętami Do tego czasu będziemy w domu.
Nie mogę uwierzyć, że minęło juz prawie 7tygodni na antybiotykach..."[/QUOTE]
Tez mi się tak wydaje,wiadomo że dojdą obowiązki i nie będzie czasu dla siebie.Ale przecież wiedzieliśmy o tym decydując się na dziecko.Po prostu tż jest troche zły że wszyscy koledzy w pracy robią z opieki nad dzieckiem koszmar.Codziennie mu coś doagadują na ten temat,dziś powiedział że ma tego dość bo dla niego dziecko to przede wszystkim radość(wiadomo że obowiązki też).

Bardzo sie ciesze że Adaś wychodzi do domu
Cytat:
Napisane przez fiolusiek Pokaż wiadomość
Iza Nie martw się Wiadomo, że początki nie są łatwe, ale pierwsze chwile zapamiętuje się na zawsze. To będzie coś najpiękniejszego.
Poradzicie sobie, ma kto wam pomóc przy maluszku i domowych sprawach
Jak będziemy chcieli to przyjdzie moja mama.

Domiś-30.12.13 godz 11:05

Dnia 25.04.12 - 8 tydzień Aniołek

Edytowane przez iza243
Czas edycji: 2013-11-29 o 16:53
iza243 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-29, 17:53   #1954
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usunięte

Iza i dobrze, niech ucina takie dyskusje. Sama zobaczysz, ze wszystkie wyrzeczenia i niedogodności wynagrodzi uśmiech dziecka. I celebrujcie każdy dzień, bo wszystkie chwilę są po prostu niepowtarzalne.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

---------- Dopisano o 18:53 ---------- Poprzedni post napisano o 18:40 ----------

LOL Alfa właśnie doczytałam Twój post dojadając zimny obiad
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-29, 18:18   #1955
rena5
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Alfahelisa Pokaż wiadomość
Zgadzam sie z Rena, zwlaszcza po ostatnich przygodach waderki i reny wlasnie...
Dziwne ze lekarz nie kazal ci zrobic bety...
Mi w biochemixznej nawet jak dostalam @ kazal by wykluczyc min pozamaciczna (to min to jego slowa wiec nie woem co innego jeszczexmoze byc)
Bhcg nie ma prawa w org sie utrzymywac jesli to nie ciaza, a czy testy byly napewno wadliwe tego tez nie wiesz...
U wadery mimo pozytywnego testu dluuuuggo nic nie bylo widac, jakby to pozytywny test zignorpwala to moglo sie.zpe skpnczyc...
Mechanizm wyparcia to nie zawsze dobry pomysp. Lepiej zobacztc te zero na bhcg niz ryzykowac niewiadomo co
dokładnie tak - przecież przy pozamacicznej może nie być nic widać a testy wychodzą pozytywne...a czy na pewno widział pęcherzyk czy może ciałko żółte na jajniku...

Cytat:
Napisane przez wadera4 Pokaż wiadomość
No właśnie! Moim zdaniem nie można tego tak zostawić. Zrób betę bedziesz chociaż wiedziała czy test był felerny, czy ten hormon naprawdę jest...

Zdjęto mi szwy, ale nie wszystkie w tej największej ranie, przy pępku, ponoć zrobił się stan zapalny zdjęła jeden szew a skóra zaczęła się rozłazić bałam się, że mi flaki wyjdą resztę zostawiła, powiedziała że to za wcześnie. A w szpitalu mówili, żeby zdjąć po 5 dniach

Dziewczyny a jak ja mam teraz liczyć dni cyklu kiedy był 1dc, w dniu operacji czy kiedy zaczęłam krwawić
I nie wiem czy badać jeszcze betę W poniedziałek było 920, więc dużo spadła...
no widzisz dobrze, że sama nic nie robiłaś ja chyba zbadałabym betę jeszcze raz...

Mateuszek -> cuda się zdarzają
rena5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-29, 20:08   #1956
maksikola
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez eseska Pokaż wiadomość
Dziewczynki wrzucam na chwile link ze zdjęciem roczniaczki http://img36.imageshack.us/img36/1470/2gu.JPG
ale się zmieniła śliczna
Cytat:
Napisane przez zebrawpaski Pokaż wiadomość
maksi- ból ustąpił? co u Was?
Cytat:
Napisane przez pani22ka Pokaż wiadomość
i tyle? nic co u Was? jak się mieszka????
współczuję boleści
dziękuję ufff ból ustąpił
u Nas w porządku, chłopcy jak chłopcy -rozrabiają
mieszka się super
Cytat:
Napisane przez iza243 Pokaż wiadomość
Mamusie napiszcie szczerze czy te pierwsze tygodnie z dzieckiem to naprawde taki koszmar?Tż jest zły bo w pracy wszyscy koledzy co mają dzieci straszą go jak to teraz będzie mega ciężko i wogóle
eeee, jak dla mnie najwspanialsze tygodnie w życiu...
maksikola jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-29, 21:48   #1957
measia
Wtajemniczenie

GG do measia Send a message via Skype™ to measia

jakies pomysly jak ona to zrobila? podpowiem, ze ma na sobie pajaca
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC_7634a.jpg (74,2 KB, 38 załadowań)

Edytowane przez measia
Czas edycji: 2013-11-29 o 21:49
measia jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-11-29, 21:52   #1958
kunegunda.bis
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez maksikola Pokaż wiadomość

eeee, jak dla mnie najwspanialsze tygodnie w życiu...
..u mnie niestety trauma do konca zycia ...

My dalej chorujemy... wczoraj obudzialm sie z dreszczami, myslalam ze jest mi poprostu zimno - jak to powiedzial Tz - "Tobie zawsze jest zimno"... spojrzalam w lustro, dotknelam czola, wydawalo mi sie letnie, ale trzeslo mna niemilosiernie, wzielam termometr a tam temp 38,7. Tz wzial urlop na zadanie i zostal z nami, temperatura przez caly dzien mi skakala, raz ponad 38, raz ponizej...caly dzien w lozku...dzis juz nie mialam goraczki, ale dalej kaszlemy i mamy katar z Tosia jak nie przejdzie/nie polpeszy sie do poniedzialku, to trzeba znow isc do lekarza

Esia wszystkiego najlepszego dla Twojej Ksiezniczki
Waderka wszystkiego czego pragniesz w glebi serca
Ogladalam dzis listy do M. - 2 lata temu bylismy na tym filmie z Tz (kilkanascie dni po #) - znow ryczalam w rekaw ...

Tosielka
ok. 120cm
ok. 20,5kg

...cel osiągnięty 64,5kg
kunegunda.bis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-29, 21:54   #1959
jojla
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez measia Pokaż wiadomość
to zdjęcie mówi: "widzisz mama, ja potrafię "

---------- Dopisano o 22:54 ---------- Poprzedni post napisano o 22:52 ----------

Cytat:
Napisane przez kunegunda.bis Pokaż wiadomość
My dalej chorujemy... wczoraj obudzialm sie z dreszczami, myslalam ze jest mi poprostu zimno - jak to powiedzial Tz - "Tobie zawsze jest zimno"... spojrzalam w lustro, dotknelam czola, wydawalo mi sie letnie, ale trzeslo mna niemilosiernie, wzielam termometr a tam temp 38,7. Tz wzial urlop na zadanie i zostal z nami, temperatura przez caly dzien mi skakala, raz ponad 38, raz ponizej...caly dzien w lozku...dzis juz nie mialam goraczki, ale dalej kaszlemy i mamy katar z Tosia jak nie przejdzie/nie polpeszy sie do poniedzialku, to trzeba znow isc do lekarza
Ojej Zdrówka, zdrówka i raz jeszcze zdrówka

jojla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-29, 22:05   #1960
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
Napisane przez Hosenka* Pokaż wiadomość
A ta położna przychodzi ze zwykłej przychodni, do której chodzi się do internisty? Pytam, bo w tej przychodni nie przyjmuje żaden ginekolog, więc i położnych na pewno nie ma.
W tamtym roku przyszła do mnie położna ale z Niepublicznego Zakładu Usług Położnych Środowiskowych.
ze zwykłej. u mnie jest gin (chyba, tzn kiedyś wiem że był z raz w tyg a teraz nie wiem), ale położna nie jest uzależniona od gina. u mnie położna i przychodzi na wizyty, i zważy dziecko jak trzeba, i w rejestracji siedzi i pewnie w sporej części przychodni tak to funkcjonuje. zanim urodziłam nawet nie wiedziałam że ta babeczka, którą kojarzyłam z przychodni to położna.

Cytat:
Mamusie napiszcie szczerze czy te pierwsze tygodnie z dzieckiem to naprawde taki koszmar?Tż jest zły bo w pracy wszyscy koledzy co mają dzieci straszą go jak to teraz będzie mega ciężko i wogóle
po pierwsze nie dramatyzujmy, po drugie, faceci miewają trochę inne odczucia, zwłaszcza z perspektywy czasu i w kontaktach ze świeżymi ojcami.. wydaje mi się dość popularnym stwierdzeniem korzystaj z życia bo teraz dopiero się zacznie, itp, itd.
na pewno nie nazwałabym tego czasu koszmarem nie powiem, łatwo nie jest bo musisz się od zera zacząć organizować, nowe obowiązki, brak czasu, zmęczenie, ale dziecko wszystko wynagradza. po jakimś czasie dochodzi się do wprawy i jest dużo łatwiej.
a początki wspominam mniej więcej tak: ciągły brak snu, bo albo zajmowałam się Jakubem, albo nie mogłam się napatrzeć na śpiące dziecko robiące cudowne minki, uśmiechające się przez sen, ból przy każdym wstawaniu (nie oszukujmy się, rana po cc jednak trochę boli), latanie po ileś razy na trasie sypialnia-łazienka bo zanim doszłam do wprawy w zabraniu wszystkich "gratów" potrzebnych do kąpieli to minęło kilka wieczorów, zimna kawa pomiędzy przewijaniem a usypianiem, karmienie, karmienie, karmienie, karmienie i jeszcze raz karmienie, całodobowa piżama party, zimny obiad.
dużo gorzej było jak skończył miesiąc bo miał już wtedy porządne kolki. to był koszmar. wcześniej na pewno nie.

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;43946458]A, no i wieści C.:

"Jeśli nic sie nie zmieni to w środę o 12 odstawiaja antybiotyk i wracamy do domu
Potem czekamy aż uda sie zarezerwować salę operacyjną i będą wyjmowac cewnik- może uda sie przed Świętami Do tego czasu będziemy w domu.

moni_ka.g jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-29, 23:20   #1961
Kubek29
Zadomowienie

Haha widze, ze zimny obiad to standard.
Niedawno skończyłam

Koszmar nie, mega zmęczenie tak ( chyba szczegolnie odczuwalne po 'oszczedzajacym"trybie zycia w ciąży- kondycji za grosz).
Kubek29 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-11-29, 23:37   #1962
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usunięte

Kubek o północy obiad?
Kurcze mi sie trafił egzemplarz, który jest mega mega grzeczny, z reguły przesypia noce, nie płacze za dużo, no cud miód i orzeszki za to pokaralo mnie z tym laktatorem :P Ale nic tam, dla Cudu zrobię wszystko

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-30, 06:32   #1963
201704210903
Konto usunięte

Cytat:
a na co on jest zły?? na kolegów czy na dziecko? chyba powinien się cieszyć, że będziecie mieć bobaska, a nie złościć
201704210903 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-30, 08:20   #1964
iza243
Zakorzenienie

Witam
Cytat:
Napisane przez measia Pokaż wiadomość

Cytat:
..u mnie niestety trauma do konca zycia ...

Kurujcie się
Cytat:
Napisane przez Mlebidakin Pokaż wiadomość
a na co on jest zły?? na kolegów czy na dziecko? chyba powinien się cieszyć, że będziecie mieć bobaska, a nie złościć
Na kolegów.Na synka bardzo się cieszy,ciągle mówi że mały to najlepsze co nas spotkało

Witam się w 37 tcRano wziełam ostatnią dawke fenoterolu.

Stary 2013-11-30, 10:40   #1965
pani22ka
Zakorzenienie

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;43947417]I celebrujcie każdy dzień, bo wszystkie chwilę są po prostu niepowtarzalne.
[/QUOTE]

Cytat:
Napisane przez maksikola Pokaż wiadomość
eee, jak dla mnie najwspanialsze tygodnie w życiu...
jak czytam/słucham/widzę takie kobiety (które tak mówią i jeszcze mają posprzątane, ugotowane itp), to sobie myślę że jestem potwornie złą matką i niezorganizowaną kobietą...

Cytat:
....dzis juz nie mialam goraczki, ale dalej kaszlemy i mamy katar z Tosia

a mąż ma możliwość opieki nad Wami od poniedziałku (gdyby W?)

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;43952815]
Kurcze mi sie trafił egzemplarz, który jest mega mega grzeczny, z reguły przesypia noce, nie płacze za dużo, no cud miód i orzeszki [/QUOTE]
heh. czasem myślę, że to kwestia "karmienia na żądanie". Jednak mój wisiał na cycu, w 8 dobie życia miał pierwszy maraton, w którym w ogóle nie spał w dzień... no i też nie mogę w zasadzie narzekać - bo nie miał zaburzonego rytmu dzień-noc, ominęły nas kolki...
zawsze myślałam, że taki dzidziuś to tylko śpi i je. nasz tylko jadł

Cytat:
Witam się w 37 tc

pani22ka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-30, 11:13   #1966
BERBIE
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez fiolusiek Pokaż wiadomość
Barbie Widzisz wszystko w porządku. Zapisz sobie te słowa i powtarzaj jak mantrę. Kiedy masz kolejną wizytę? Który tydzień u was leci
kolejna wizyta u mojego lekarza będzie jak zrobię badania prenatalne. dostałam skierowanie do kliniki i muszę zadzwonić umówić się na termin. boję się tych badań... długo się czeka na wyniki? jak ono wygląda
u nas idzie 10 tydzień.
Cytat:
Napisane przez rena5 Pokaż wiadomość
mniej więcej rok temu dowiedziałam się, że jestem w 3 ciąży...

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;43946458].
A, no i wieści C.:

Cytat:
Ogladalam dzis listy do M. - 2 lata temu bylismy na tym filmie z Tz (kilkanascie dni po #) - znow ryczalam w rekaw ...
zawsze ryczę

co do ciężkich nocy, ja odkąd wiem o ciąży to przespałam może jedną noc normalnie. a tak pobudki kilka razy i walka z myślami.
Stary 2013-11-30, 11:34   #1967
anitaxas
Zadomowienie

Wieczorem zaczął mnie koszmarnie boleć brzuch, tak dziwnie nisko, jak chyba nigdy dotąd w ciąży Byłam tak przerażona.. po dwóch nospach trochę zelżało, ale Maleńka się nie odzywała i po prostu umierałam z nerwów.. Stwierdziłam, że wezmę prysznic, bo po nim często się uaktywnia. Po kąpieli się położyłam i czekała.. w końcu zaczęła pukać. Boże jak ja się bałam.. Mała kopała a ja płakałam ze szczęścia i bezsilności W głowie miałam miliony czarnych myśli.. i już chciałam jechać na IP. Chyba razem z moim brzuszkiem rośnie we mnie strach.. że stanie się coś złego. I coraz trudniej mi z tymi myślami.
A dzisiaj bolą mnie plecy w krzyżach, ale to chyba jest normalne ???

---------- Dopisano o 12:34 ---------- Poprzedni post napisano o 12:16 ----------

Cytat:
Napisane przez BERBIE Pokaż wiadomość
kolejna wizyta u mojego lekarza będzie jak zrobię badania prenatalne. dostałam skierowanie do kliniki i muszę zadzwonić umówić się na termin. boję się tych badań... długo się czeka na wyniki? jak ono wygląda
u nas idzie 10 tydzień.
Barbi ale prenatalne to masz na myśli usg genetyczne?? jeśli tak to jest to po prostu usg, ale bardzo szczegółowe i trwa ok. 30 min. Lekarz sprawdza maluszkowi wszystko co można. Wykonuje się je między 11 a 13 tc.
Celem tych badań jest wykluczenie wad rozwojowych dziecka i określenie tzw. ryzyka wystąpienia wady genetycznej np. zespołu Downa. To jest jedno z nieinwazyjnych badań prenatalnych, od niego zaczyna się chyba cała diagnostykę.

Edytowane przez anitaxas
Czas edycji: 2013-11-30 o 11:37
anitaxas jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-30, 11:38   #1968
BERBIE
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anitaxas Pokaż wiadomość
Barbi ale prenatalne to masz na myśli usg genetyczne?? jeśli tak to jest to po prostu usg, ale bardzo szczegółowe i trwa ok. 30 min. Lekarz sprawdza maluszkowi wszystko co można. Wykonuje się je między 11 a 13 tc.
Celem tych badań jest wykluczenie wad rozwojowych dziecka i określenie tzw. ryzyka wystąpienia wady genetycznej np. zespołu Downa. To jest jedno z nieinwazyjnych badań prenatalnych, od niego zaczyna się chyba cała diagnostykę.
tak o te badanie. wiem, że nie jest inwazyjne. ale boję się czy wszystko jest ok.
Stary 2013-11-30, 11:47   #1969
anitaxas
Zadomowienie

Cytat:
tak o te badanie. wiem, że nie jest inwazyjne. ale boję się czy wszystko jest ok.
Barbi każda z nas się boi.. i ten strach jak widać po tym co napisałam wcześniej wcale nie maleje..

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-11-30, 12:17   #1970
iza243
Zakorzenienie

Cytat:
u nas idzie 10 tydzień.
Tak jak mówi Anitka jest to po prostu usg tylko dłuższe i dużo dokładniejsze.
Cytat:
[/LEFT]
Mnie też tak bolało
Cytat:
Wszystko będzie dobrze

Stary 2013-11-30, 12:17   #1971
elizabarbara
Zakorzenienie

GG do elizabarbara

Cytat:
Wieczorem zaczął mnie koszmarnie boleć brzuch, tak dziwnie nisko, jak chyba nigdy dotąd w ciąży Byłam tak przerażona.. po dwóch nospach trochę zelżało, ale Maleńka się nie odzywała i po prostu umierałam z nerwów.. Stwierdziłam, że wezmę prysznic, bo po nim często się uaktywnia. Po kąpieli się położyłam i czekała.. w końcu zaczęła pukać. Boże jak ja się bałam.. Mała kopała a ja płakałam ze szczęścia i bezsilności W głowie miałam miliony czarnych myśli.. i już chciałam jechać na IP. Chyba razem z moim brzuszkiem rośnie we mnie strach.. że stanie się coś złego. I coraz trudniej mi z tymi myślami.

Kochana, jak mialas taki bol jakby Ci Młoda parła na dół, to mogą, aczkolwiek nie muszą byc oznaki skracającej sie szyjki. Tak moja gin powiedziala. Jezeli po nospach przechodzi to dobrze. Jakby bol nie przeszedl to trzeba na IP jechac. Kiedy mialas ostatnio mierzoną szyjke i ile miala cm? W tym okresie w ktorym jestesmy trzeba mierzyc szyjke co kilka tygodni. I w razie skracania zalozyc szew albo pessar. Jak Cie boli teraz w krzyzu to jedz na IP i popros o usg i zmierzenie szyjki

Bedzie dobrze,

Berbie, badanie musisz zrobic miedzy 11w1d a 13w5d - najlepiej ponoc w 12tc. Doktor sprawdza wszystkie parametry dziecia i okresla przeziernosc karkowa. Wazne zeby zrobic to badanie u specjalisty posiadającego miedzynarodowy certyfikat. Tu masz liste wszystkich lekarzy - znajdz sobie jakiegos ze swojego miasta i do niego idz https://courses.fetalmedicine.com/lists/specialist
Jezeli po usg z dzieciem jest wszystko ok, to bez sensu robic test Pappa, bo to tylko statystyka, ktora nic nie wnosi, a moze tylko nastresowac mamuśke. Ja nie robilam, bo n ie bylo wskazan.

Monika, dziekuje Ci za wszelakie informacje

Izuś, brawa za 37tc A u Ciebie jest 37w0d czy 36w1d? Bo ciekawa jestem jak liczysz..
Ja w srode skonczylam 20tc i teraz mam 20w3d i do nastepnej srody (az skoncze 21tc) mowie ze jestem w 20tc. Tak mi lekarze kazali liczyc

WYMIANKA

Edytowane przez elizabarbara
Czas edycji: 2013-11-30 o 12:20
Stary 2013-11-30, 12:22   #1972
iza243
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez elizabarbara Pokaż wiadomość

Izuś, brawa za 37tc A u Ciebie jest 37w0d czy 36w1d? Bo ciekawa jestem jak liczysz..
Ja w srode skonczylam 20tc i teraz mam 20w3d i do nastepnej srody (az skoncze 21tc) mowie ze jestem w 20tc. Tak mi lekarze kazali liczyc
Ja licze zaczęte tygodnie więc 36w1d.Mój gin też tak liczy.

Stary 2013-11-30, 12:23   #1973
anitaxas
Zadomowienie

Cytat:
Kochana, jak mialas taki bol jakby Ci Młoda parła na dół, to mogą, aczkolwiek nie muszą byc oznaki skracającej sie szyjki. Tak moja gin powiedziala. Jezeli po nospach przechodzi to dobrze. Jakby bol nie przeszedl to trzeba na IP jechac. Kiedy mialas ostatnio mierzoną szyjke i ile miala cm? W tym okresie w ktorym jestesmy trzeba mierzyc szyjke co kilka tygodni. I w razie skracania zalozyc szew albo pessar. Jak Cie boli teraz w krzyzu to jedz na IP i popros o usg i zmierzenie szyjki
Wizytę miałam w poniedziałek i było wszystko ok. Nie wiem ile cm miała szyjka, bo gin powiedział tylko że jest długa i zamknięta..
Stary 2013-11-30, 12:26   #1974
elizabarbara
Zakorzenienie

GG do elizabarbara

Cytat:
Ja licze zaczęte tygodnie więc 36w1d.Mój gin też tak liczy.
AAA czyli w moim szpitalu byloby ze jestes w 36tc. To tak jak z latami.. Jak np masz 30 lat, a urodziny w lutym, to do lutego masz caly czas 30, a dopiero potem 31 Nie mowisz, ze leci Ci 31rok.. Tak moja ginia kazala mi liczyc

---------- Dopisano o 13:26 ---------- Poprzedni post napisano o 13:24 ----------

Cytat:
Wizytę miałam w poniedziałek i było wszystko ok. Nie wiem ile cm miała szyjka, bo gin powiedział tylko że jest długa i zamknięta..

A badal Ci szyjke za pomoca usg czy ręcznie.. ? Bo zawsze pomiar usg i reczny sie rozni. U mnie bylo 2 cm roznicy.
A chodzi o to, zeby badac ta szyjke wlasnie za pomoca usg dopochwowego, bo przez brzuch sie nie da. No i niestety ta franca potrafi sie skrocic z dnia na dzien.. A to niebezpieczne Mnie moja gin uczulila na to skracanie sie wlasnie i kazala na IP od razu jechac w razie takich bóli :/

Warto byloby ją zmierzyc. Zebys sie nie niepokoila... Dobrze jest jak ma ok 4cm ++ . W moim szpitalu na szyjkach ponizej 4cm zakladaja pessar albo szef - no ale to chodzi o ciaze w polowie, tak jak nasze. Na wyzszych ciazach ta szyjka moze sie skracac i wtedy wytyczne do pessara sa inne

Nie martw sie. Jak Ci bol przeszedl to znaczy ze wszystko ok. Ja pisze w przypadku, jakby nie przechodzil po nospach

WYMIANKA

Czas edycji: 2013-11-30 o 12:29
Stary 2013-11-30, 12:29   #1975
iza243
Zakorzenienie

Cytat:
AAA czyli w moim szpitalu byloby ze jestes w 36tc. To tak jak z latami.. Jak np masz 30 lat, a urodziny w lutym, to do lutego masz caly czas 30, a dopiero potem 31 Nie mowisz, ze leci Ci 31rok.. Tak moja ginia kazala mi liczyc [COLOR=Silver]
Kurcze to chyba każdy gin liczy inaczejJak byłam w szpitalu z tym tętnem to lekarz tam też tak liczył

Stary 2013-11-30, 12:30   #1976
elizabarbara
Zakorzenienie

GG do elizabarbara

Cytat:
Kurcze to chyba każdy gin liczy inaczejJak byłam w szpitalu z tym tętnem to lekarz tam też tak liczył
U nas wszyscy ginoiowie liczą skonczone tygodnie Do porodu sa wazne te tygodnie, ktore sa skonczone, bo za pomoca tych tygodni liczy sie czy ciaza donoszona czy nie

Bo z tego , co pamietam, ciaza jest donoszona jak sie skonczy 37tc a nie zacznie Ale moge sie mylic :P

To tak jak z tymi latami. Izka, ile masz lat? Kiedy masz urodziny?

WYMIANKA

Czas edycji: 2013-11-30 o 12:32
Stary 2013-11-30, 12:35   #1977
iza243
Zakorzenienie

Cytat:
U nas wszyscy ginoiowie liczą skonczone tygodnie Do porodu sa wazne te tygodnie, ktore sa skonczone, bo za pomoca tych tygodni liczy sie czy ciaza donoszona czy nie

Bo z tego , co pamietam, ciaza jest donoszona jak sie skonczy 37tc a nie zacznie Ale moge sie mylic :P

To tak jak z tymi latami. Izka, ile masz lat? Kiedy masz urodziny?
No bardzo możliwe..Heh lat mam 27 urodziny 01.08.

Stary 2013-11-30, 12:41   #1978
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
AAA czyli w moim szpitalu byloby ze jestes w 36tc. To tak jak z latami.. Jak np masz 30 lat, a urodziny w lutym, to do lutego masz caly czas 30, a dopiero potem 31 Nie mowisz, ze leci Ci 31rok.. Tak moja ginia kazala mi liczyc
Ja od początku roku dodaję sobie 1 rok, mimo, że urodziny mam w sierpniu, liczę rocznikowo.

Co do ciąży, to ja mówię, że np. zaczęłam któryś tam tydzień, albo że kończę.

---------- Dopisano o 13:41 ---------- Poprzedni post napisano o 13:38 ----------

Cytat:

Warto byloby ją zmierzyc. Zebys sie nie niepokoila... Dobrze jest jak ma ok 4cm ++ . W moim szpitalu na szyjkach ponizej 4cm zakladaja pessar albo szef -
Moja od początku była krótsza, niewiele ponad 3 cm i gin mówił, że to wystarczy.

Instagram

W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu

Edytowane przez Hosenka*
Czas edycji: 2013-11-30 o 12:39
Hosenka* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-30, 12:45   #1979
elizabarbara
Zakorzenienie

GG do elizabarbara

Cytat:
No bardzo możliwe..Heh lat mam 27 urodziny 01.08.

To bede pamietac o zyczeniach

A 1 sierpnia skonczylas 27 lat czy 28?
Bo jak 27, to do nastepnego sierpnia mowisz ze masz 27 a nie 28. Tak samo jest z ciążą

---------- Dopisano o 13:45 ---------- Poprzedni post napisano o 13:43 ----------

Cytat:
Napisane przez Hosenka* Pokaż wiadomość
Ja od początku roku dodaję sobie 1 rok, mimo, że urodziny mam w sierpniu, liczę rocznikowo.

Co do ciąży, to ja mówię, że np. zaczęłam któryś tam tydzień, albo że kończę.

---------- Dopisano o 13:41 ---------- Poprzedni post napisano o 13:38 ----------

Moja od początku była krótsza, niewiele ponad 3 cm i gin mówił, że to wystarczy.
Kochana... Ja juz troche po 30tce jestem wiec w zyciu nei dodam sobie roku jak skoncze iles tam lat to dopoki nie bedzie nastepnych urodzin to w zyciu karola sie nie przyznam ze mam wiecej Nawet rocznikowo
Ale to dopiero po 30tce ) hihih

A co do szyjki, zalezy od lekarza.. U nas w klinicznym zakladaja te szwy i pessary bo to zawsze dodatkowa ochrona dla dziecia.. Za duzo mieli przypadkow przedwczesnych porodow przez te szyje zeby niepotrzebnie ryzykowac. Tak mi moja gin tlumaczyla, a ona jest tam ordynatorem

WYMIANKA
Stary 2013-11-30, 13:45   #1980
jana
Raczkowanie

Cytat:
u nas idzie 10 tydzień
Prenatalne to usg bardzo dokładne i test z krwi tzw. Test podwójny czyli badanie białka pappa i wolnego Bhcg, na wynik z krwi czekasz ok. 10 dni (ja tyle czekałam). Będzie dobrze to usg jest bardzo fajne bo ja suuuuper sprzęcie.

---------- Dopisano o 13:45 ---------- Poprzedni post napisano o 13:40 ----------

A'propos liczenia tc, to podajecie ten z OM czy z usg, u mnie tę terminy to zawsze tydzień różnic i podaje średnią arytmetyczną :-D

...mały chłopiec czeka na kwiecień
jana jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości