|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3541 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 7
Cytat:
|
|
#3542 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ojej może idźcie do lekarza bo to jakiś wirus może... pamiętaj aby dużo pić przy wymiotach. No i zdrówka dla Was
|
|
|
#3543 | |||
|
Zakorzenienie
|
Hej dziewczęta!
MałaMigotko, pisz co Ci tylko ślina na język przyniesie, by się tym leżeniem w szpitalu aż tak bardzo ciągle nie przejmować. Po to tu jesteśmy, żeby wysłuchiwać wszystko i wspierać w różnych decyzjach. Trzymam kciuki, żebyś jak najdłużej siedziała w dwupaku ![]() Cytat:
Fajnie, że zakumplowałaś się z położnymi Mam nadzieję, że już niebawem wyjdziecie z Dominikiem do domu. Śliczny i coraz większy chłopczyk Cytat:
Cytat:
Zdrowiejcie szybciutko ---------- Dopisano o 11:30 ---------- Poprzedni post napisano o 11:30 ---------- Magnusia - śliczne łóżeczko!
|
|||
|
|
|
#3544 | |||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Przytulam Cię mooooocno mooocno!!! i za Małą, żeby poczekała ![]() Cytat:
P.S. w ogóle dziewczyny, masujecie piersi? Żeby przygotować je jakoś, że niedługo będą służyły także do czegoś innego? ![]() Cytat:
Duuuży chłopak ![]() Cytat:
![]() ![]() A tak poważnie, chcę żeby przy mnie był, u nas lekarze i położne różne, ordynator nie lubi kobiet (kiedyś wspominałam) a o jednej położnej krążą legendy, chciałabym żeby w razie czego ktoś ze mną był, i walczył za mnie, w chwili gdy ja nie będę domagała, albo chociaż trzymał za rękę.Cytat:
|
|
#3545 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
Tyle,że wirusa się nie leczy. Trzeba przechorować. Postałam chwilę,porobiłam coś i musiałam usiąść. Tak mi słabo,że nogi się pode mną uginają. Na szczęście Eryk po śniadanku odzyskał swoją energię,widać teraz że czuje się dobrze.
|
|
#3546 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Biedna.... Współczuję bardzo Trzymajcie się!
|
|
#3547 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mam nadzieję , ze jest pokój rodzinny i będzie go można wynająć .Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
ja już nie mogę doczekać się kiedy moje dojdzie tak samo wózek
|
|||||
|
|
|
#3548 | |||||||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
i jest cudny po prostu. Widać ,że wczoraj był na prawdę dupny dzień, tyle wcześniaków, ojjj, ale dobrze ,że wszystko ogarnięte. A teraz czekam na wiadomość: ,, cześć dziewczyny jesteśmy z Dominikiem w domku '' Cytat:
U mnie ogólnie czy poród rodzinny czy nie , każda rodząca ma osobną salę. W każdej sali duże łóżko , takie regulowane , są drążki, piłki i inne bajery, ogólnie rodzi się w pozycji w której się chce , a nie jaka jest wygodna dla położnej. Do porodu można słuchać muzyki, z własnych płyt, mieć zapalone świece czy zapach olejków. Jedna sala jest do porodu w wodzie, a jeśli któraś chce rodzić normalnie, może iść się zrelaksować do innej wanny też ze świecami, muzyką i olejkami. Krocze jest chronione, nacięcie to ostateczność, w ogóle ,żeby zwiększyć ochronę krocza, robią akupunkturę i okłady z ciepłej kawy . Załącze zdjęcie jednej z sali porodowych u mnie w szpitalu w Dreźnie. Cytat:
Cytat:
Współczuje wam tego zatrucia, oby każdemu szybko minęło witam się, u mnie noc przespana, nawet bez koszmarów, a to zasługa masażu od TZ na pewno. Tak mi się dobrze zrobiło i plecy przestały boleć. A puki co leżę na łóżku i leniuchuje. |
|||||||||
|
|
|
#3549 | ||||||||
|
Rozeznanie
|
cześć
Cytat:
![]() współczuję rozłąki z mężem, ale taka praca. Jemu też zapewne nie jest łatwo. Trzymam żeby dostał urlop!Cytat:
Cytat:
pracę położnych , pielęgniarek i lekarzy na takich odziałach zawsze podziwiałam. do tego trzeba mieć serce, wiedzę i stalowe nerwy. Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
czyli najlepsze rozpinane. hehe przerażają mnie te niespodzianki ![]() no właśnie tak myślałam, że oszczędniej jest rzadziej prać przy całym bębnie no i jeszcze dochodzi suszenie w zimie... Cytat:
oby dzień był lepszy. Cytat:
emma, iwantyou może zrobicie swoje opisy porodu ? oczywiście jak chcecie i czujecie się na siłach![]() no i jest jeszcze świtezianka, ale nie odzwyała się ostanio |
||||||||
|
|
|
#3550 |
|
Zadomowienie
|
Dzien dobry, u mnie tez noc w miare ok.
![]() migotko trzymaj sie tam, musisz zaufac lekarzom i pisz ile tylko chcesz, od tego tu jestesmy ![]() iwantyou super, ze Dominik coraz lepiej sobie radzi. Powrot do domu zbliza sie wielkimi krokami. A no i oczywiscie sliczny chlopczyk z niego. magnusia lozeczko super bardzo ladne ![]() Co do porodu, moj maz bedzie ze mna, na pewno sie psychicznie lepiej bede czula majac bliska osobe przy sobie. Strasznie jakis dzisiaj leniwy dzien. Obiad mam zrobiony, mieszkanie posprzatane, zakaski na wieczor zrobione, bo idziemy do znajomych i co tu robic
|
|
|
|
#3551 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3552 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny strasznie mnie brzuch od wczoraj swędzi
|
|
|
|
#3553 |
|
Rozeznanie
|
Muminek porodówka niezły wypas!!!
|
|
|
|
#3554 |
|
Rozeznanie
|
Ja od kilku dni po prysznicu na mokrą skórę wcieram oliwkę i potem delikatnie osuszam, skóra jest miła , gładka i nawilżona i już tak nie swędzi. Może spróbuj.
|
|
|
|
#3556 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
U mnie podobnie, tylko wanna jest w każdej sali (jednak RFN różni się czymś od DDR ).Warunki podobne w każdym szpitalu, osobne sale do porodu, różnica w ilości wanien, posiadania przez szpital intensywnej terapii dla noworodków, tzw poziomu (który level, u nas akurat Level 1 to "najlepszy", czyli ratuje dzieci od 26 tygodnia, no i wygląd Sal. W salach bajery typu wieszadla, pilki, stołki porodowe itp, jak już Muminek napisała, świece, olejki, muzyka jaka się przyniesie, ochrona krocza. Po porodzie wybór menu, z uwzględnieniem diabetykow, wegetarianek itp. Oczywiscie znieczulenie na życzenie jak najbardziej, podobnie jak cesarska. W SR pokazują różne możliwe pozycje do porodu i sugerują, żeby spróbować już teraz sobie coś wybrać, choć w trakcie oczywiście może być hardcore ![]() Dla dziecka oprócz fotelika i ubranek na wyjscie nic nie trzeba brać, mama z rzeczy dla siebie to te do ubrania musi wziąć,kosmetyki. Jeśli nie chce używać majtek siateczkowych, to musi przynieść swoje, no ja nie wiem jak to zniose ![]() Ja się nie zdecydowałam na świetny szpital, który jest rzut beretem ode mnie, bo nie ma tej intensywnej stacji dla dziecka. Poza tym w szpitalu, na który się prawdopodobnie zdecyduje jest level 2, świetna opieka neo, ponadto podobał mi się kolor ścian (takie malinowe z ecru), orchidee w pokojach oraz, że wanny kolorystycznie też pasują do ścian Oprócz wyglądu, posiadania stacji intensywnej dla dziecka, levelu oraz wanien to standard jest właściwie ten sam... I powiem Wam, że bardzo bym chciała przyjechać na Święta do PL, ale myśl, że może się wcześniej coś wydarzyć (choć u mnie to aż 1,5 m-ca) i wyląduje w jakiejs przypadkowej klinice w Łodzi jest dla mnie nie do zniesienia.. Tu musiałam się przedstawic, znają moją historię ciazy, nawet historie rodzinne w razie czego... Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#3557 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja też nie muszę mieć nic dla dziecka, dla siebie ubrania tylko i kosmetyki, majtki podkłady itd też dają, nawet koszule do spania ale ja wezmę swoja. Ja jadę do Pl za tydzień i mam nadzieje , że się nic nie wydarzy odpukać. Bo jak nie to już zapowiedziałam 250 km/h byle do granicy , szczególnie ,że już wiem jaka sytuacja jest w czewie z porodówką.
|
|
|
|
|
#3558 |
|
Zadomowienie
|
Małamigotka, sadlaczyca , mam nadzieję, że sytuacja się ustabilizuje
![]() Iwantyou, synuś śliczności Dziewczyny, tylko pozazdrościć Wam takich warunków na porodówce. Ja bym chciała chociaż oddzielną salę i łazienkę
|
#3559 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
koniecznie nawilżaj skórę- powinno pomóc
|
|
|
#3560 |
|
Gang Iren
|
|
#3561 |
|
Zakorzenienie
|
potwierdzam- zdjęcie wanny jak w hotelu
|
|
#3562 | |
|
Zadomowienie
|
Powiem Wam jeszcze, że mnie natchnelo i wqu....wilo jednocześnie, że nie ma w PL takich warunkow.. bo ustalmy, to nie jest jakiś full wypas, tylko niezbędny standard, by rodzić po ludzku, można oczywiście wykupić lepsze standardy, tzw rezydencję itp. Z każdej mojej pensji idzie na ubezp zdrowotne, miesiac w miesiąc i oczekuje, że w zamian, kiedy potrzeba, a nie miesiąc w miesiąc, coś otrzymam w zamian. I nie mówię tu o takich udogodnieniach, jak np tzw 1% - Regelung, czyli zliczasz
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 13:17 ---------- Poprzedni post napisano o 13:11 ---------- Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 13:18 ---------- Poprzedni post napisano o 13:17 ---------- Sorry, że tak dziwnie posta wysłałam, coś mi się z tego zagrzania poklikalo ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#3563 |
|
Zakorzenienie
|
Hej
Dziewczyny te po 30tyg dziecko częściej Wam się ruszało czy rzadziej? Wczoraj był mega aktywny dzień a dziś mały mało i słabo się rusza.
|
#3564 |
|
Zakorzenienie
|
Moje dziecko jest ogólnie bardzo aktywne (zaczęłam 32 tydz), ale w ciągu dnia, po południu lubi uciąć sobie dłuższą, około godzinną drzemkę.
|
#3565 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
pisałam tutaj, że moja ciotka 28 lat temu rodziła 4 syna w Niemczech i czuła się jak dzikuska, bo tam WTEDY już były takie wytyczne, standardy które dopiero teraz w PL wchodzą i to nie wszędzie. 30 lat. To chyba o czymś świadczy. o znieczulenie, środki przeciwbólowe w wielu szpitalach nadal trzeba się prosić . Nie mówiąc o czymkolwiek na życzenie. U nas możesz oczywiście mieć na życzenie o ile za to życzenie słono zapłacisz I to jest największa hipokryzja. Wiadomo, że żadne luksusy nie zastąpią wykwalifikowanego personelu czy sprzętu tylko dlaczego u innych dostaje się jedno z drugim? zresztą lekarzom też nie jest łatwo pracować w trudnych warunkach. |
|
|
|
|
#3566 |
|
Zakorzenienie
|
Kurcze, jak tak dalej pójdzie to będę kłębkien nerwów. Co drugi dzień taki jest
|
#3567 | |||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() A suszenie...no cóż-po grzejnikach. A co do porodu to sama nie wiem czy jest co opisywać. Szczerze mówiąc byłam tak oszołomiona tempem całej akcji, że jakoś mój mózg nie zapisał sobie zbyt wielu wspomnień z tego momentu. Cytat:
Cytat:
w naszym szpitalu miejsca do rodzenia są przedzielone ścianką z karton-gipsu przy odrobinie szczęścia trafi się na worek sako...(wiem od dziewczyn które rodziły bo sama nie widziłam ) a po porodzie? Sala najczęściej 7 osobowa gdzie łóżek powinno stać maks 5... więc nawet kapiszem między łóżka nie da się wjechać O jedzeniu lepiej nic nie będę mówić...jakby nie mąż padłabym z głodu na tych porcjach ![]() Cytat:
Wiem jednak że im dziecko większe tym mniej może się ruszać bo ma po prostu coraz mniej miejsca. ---------- Dopisano o 13:48 ---------- Poprzedni post napisano o 13:40 ---------- A w ogóle to 3 tygodnie temu Dorotka pojawiła się na świecie! Aż trudno mi w to uwierzyć nadal Mi właśnie o tej porze robili już "kosmetykę brzucha", zdążyłam ją zobaczyć, a po 5 minutach zabrali ją na OIOM zostawiając mnie w nerwach czy wszystko z nią ok.
Edytowane przez em ma Czas edycji: 2013-11-30 o 13:43 |
|||||
|
|
|
#3568 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zależy jaki szpital bo i u tu są takie warunki- takie jak na fotkach. Owszem są szpitale gdzie jest gorzej lub źle ale sa też takie gdzie jest lepiej i bardzo dobrze. Tak jest wszędzie - nie tylko w Polsce
|
|
|
#3569 |
|
Zakorzenienie
|
Dzięki dziewczyny. Schizuje bo jednak nie łatwo być mama wcześniaka. Chciałabym by mi udało,ciążą nie była planowana to tym bardziej, strach zostaje. I to jeszcze większy niż wcześniej,bo wiesz co może być. A dość się naogladalam w szpitalu.
|
#3570 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 14:03 ---------- Poprzedni post napisano o 14:03 ---------- ide robić obiadek
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:09.

to akurat. Troche mama i tz doniosa. Ja myslalam ze mam niski bardzo ale porod to misja
ogolnie te panie sa tak fajne ze nie chce robuc burd o to. 

16.06.2012 

Marzę aby rozłąka z mężem była już tylko wspomnieniem i aby był z nami i mógł pomóc ale wszystko wskazuje na to że będę musiała zadzwonić po teściową
a chciałam tego uniknąć. Młodego trzeba jednak czasem znieść ze schodów, włożyć do wanny, czy posadzić na kibelek, proza życia a dźwiganie niemal 12kg w 32tyg do najłatwiejszych nie należy.. niech mnie ktoś przytuli....

mam nadzieję , ze jest pokój rodzinny i będzie go można wynająć .
tak samo wózek 

ale być może uda mu się przylecieć na urlop ok 5 dni jeśli "góra" wyrazi na to zgodę, z tym że urlop wyznaczony na styczeń własnie w okolicy tp bo bardzo chcielibyśmy być razem wtedy tak jak w przypadku pojawienia się na świecie syna