|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2941 |
kobieta za ladą
|
Dot.: Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka"
Luba ja nie Ania ale ci odpowiem
byłam RAZ sie po prostu zapytać w Mopsie o pomoc raczej to była prozba nie pytanie znalezliśmy sie w b trudnej sytuacji( nadal jesteśmy ale wychodzimy na prostą) takiego wstydu upokorzenia nie zaznałam nigdy jak żyje jak przyszłam do domu to sie po prostu rozplakałam ![]() nie chciałam pieniędzy tylko jakiejkolwiek żywności bo oplaceniu rachunków wyszło mi okrąglutkie 0 jakbym miała właśnie zywność dałabym rade bo umiem i wiem co z tym zrobić nie należalo mi sie nic bo dofinansowanie jedzenia jest dla osób wielodzietnych ,w trudnej sytuacji i nie pracujących lub mających tylko jeden dochód( ja mam dwa) pani poradziła mi złożyć wniosek o rodzinne MOŻE dostane a rodzinne nie przysługuję mi bo mam za wysoki dochód 3 kobity w pokoju i ja roztrzęsiona jak osika wyszłam przyszłam i cały wieczór dochodziłam do siebie,zacisneliśmy zęby porozmawiałam z moją szefową i dzięki jej pomocy miałam jedzenie nie wiem ale powinno być właśnie cos takiego jak pomoc chwilowa np 2-3 miesięczna dla osób pracujących o niskich dochodach mających chwilowy kryzys
#2942 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak mój mąż zachorował i wylądował w szpitalu, to dostałąm zaproszenie od pracownika socjqalnego na rozmowe, powiedział mi konkretnie ile czasu przysługują jakie pieniądze (chorobowe), kto je płaci, co musze przedstawic, żeby je dostać, zapytał jaka jest sytuacja rodziny i czy nie potrzebujemy adresów gdzie się zwrócić o pomoc, jaka jest sytuacja męża i jaki mam wybór (leczenie, rehabilitacja dom lub dom opieki) itd. I z każda duperelą mogłam pójść i pomógł, wytłumaczył, nawet jak człowiek nie wie jak papier wypełnić to są pracownicy socjalni w każdym szpitalu i w każdym urzędzie miejskim, wiejskim. I do nich się chodzi a oni kierują gdzie trzeba iść po pomoc. W Polsce ten dostęp do informacji jest strasznie trudny. Cytat:
![]() To znaczy, że kobiety były nieprzyjemne dla Ciebie i dlatego tak to przeżyłaś? To jest naprawdę paranoja, że los zwykłych, przeciętnych ludzi, którzy mają kryzys, urzędy "nie zauważają".
![]() |
#2943 |
Zakorzenienie
|
U mnie w mieście był przypadek gdzie bardzo fajna i porządna rodzina znalazła się w trudnej sytuacji.
Syn nagle zmarł tragicznie, mąż stracił pracę a żona nie pracowała na tamtą chwile i na utrzymaniu jeszcze syn który wtedy miał ok. 6 lat. Mieli na wykończeniu remont domu, był czas gdy nie mieli nawet co do garnka włożyć - brak finansów na podstawowe produkty żywieniowe. Pani Zosia zgłosiła się po pomoc, chociaż jak mówiła dla niej to była ostateczność. Przyszła kontroli i co ? - dom zadbany, wyposażony w agd itp. Odmówili jej pomocy twierdząc że przecież może sprzedać sprzęt AGD a warunki domowe nie świadczą o kryzysie. Nie chce mówić o upokorzeniu z jakim się spotkała. Ostatecznie sąsiedzi się skrzyknęli i zrobili zbiórkę na tę rodzinę. Drugi przykład- patologiczna rodzina czyli pani z 7 dzieci i jedno w drodze(każde z innym partnerem). W domu alkohol, przemoc, syf itp. Ta rodzina bez problemu dostaje wszystkie możliwe zasiłki, zapomogi, dofinansowania na dzieci itp. Pani ta dostała propozycje pracy - odmówiła i jeszcze wyśmiała bo za najniższą krajową ona nie będzie pracować bo jej się to nie opłaca.... więcej wyciąga od instytucji (opał, żywność, wakacje dla dzieci ) I czego się uczą jej dzieci - cwaniactwa i tego że pracować się nie opłaca....
#2944 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() No to super generalnie... ---------- Dopisano o 15:57 ---------- Poprzedni post napisano o 15:56 ---------- doczytałam poprzednią stronę ![]() ![]() Tak tak, chodzi o to że znam kobiety które wpisują ojca nieznanego w papierach bo za to mają dodatki i fundusze, a prawdziwi ojcowie pod stołem i tak dają kasę albo i tak z nimi mieszkają ![]() ---------- Dopisano o 15:59 ---------- Poprzedni post napisano o 15:57 ---------- Największa masakra jest z ludźmi obłożnie chorymi - jak ktoś zachowuje na stwardnienie rozsiane, to nic tylko się od razu wieszać bo państwo palcem cię nie tknie a rodzina będzie w okrutnej sytuacji bo prawdopodobnie ktoś będzie musiał się zwolnić gdy choroba będzie postępować. To samo z dziećmi - aborcja nie, fe, be i łe, ale jak już rodzi się dziecko które nie funkcjonuje bez pomocy drugiej osoby, to nikt się nie interesuje matką, tym co je jak je i czy pomóc oraz jak pomóc. Sukces na skalę światową że są już nauczyciele wspomagający ![]() ---------- Dopisano o 16:00 ---------- Poprzedni post napisano o 15:59 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2945 |
Zakorzenienie
|
Kiedy byłam nastolatką, naprawdę mieliśmy w pewnym momencie ciężko. Mama rozwiodła się z ojcem, który zostawił nam zadłużone mieszkanie, alimentów nie płacił, a funduszu nie było. No ale mama pracowała na etacie. Dodam, że mam jeszcze młodszego brata, był w podstawówce.
Przez pół roku, albo rok łapaliśmy się na pomoc żywnościową, tą z UE. A potem mama dostała podwyżkę o 100zł, miała brutto chyba 1400zł i już się nie łapaliśmy. Pani, która tam rozdawała żywność, zlitowała się nad nami i powiedziała, żebyśmy przychodziły pod koniec rozdawania, bo ludzie często czegoś nie chcą. Chodziłyśmy z rowerem, my "bogate" i brałyśmy ten makaron, kasze i worki marchwi, których nie chcieli podjeżdżający samochodami "biedni". Także nic mnie nie zdziwi w tym temacie. |
![]() ![]() |
![]() |
#2946 |
kobieta za ladą
|
Luba dla mnie samo pójście do pokoju gdzie siedzą trzy babki i mówienie o tym ze sie nie ma co do gara włożyć i prosić o pomoc w postaci jedzenia było już w jakiś sposób upokorzające
kobieta była zdziwiona ze w ogóle przyszłam bo przecież mam dochody,tylko mój dochód wynosił tyle ile rachunki mieszkaniowe,nawet na dofinansowanie jedzenia w przedszkolu sie nie zalapałam bo mam dochód mieszkaniowy mi przysluguje ale to inna bajka ![]() rodzinnego nie mam i nie dostanę raczej nigdy bo ciągle mam przekroczony dochód na osobę jak młoda pójdzie do szkoły nie dostanę zadnego dofinansowania do książek itp jestem za bogata no chyba ze w ciągu dwóch lat sie cudownie rozmnoże (najlepiej blizniaki heheh)
#2947 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
To się w głowie nie mieści, jesli ktoś przedstawi rachunki i widać, ze na jedzenie nie ma, to na zdrowy chłopski rozum mu się pomoc należy. Ale jednak nie. ![]() Czy ktoś w trudnej sytuacji zwracał się do Caritasu czy innej podobnej organizacji?
![]() |
#2948 |
Konto usunięte
|
Daj spokój, u nas babcia ostatnie pół roku życia była leżąca, potem straciła wzrok no i generalnie nie funkcjonowała bez pomocy innych.
Ale to była już droga do śmierci i kres życia starszej osoby więc wszyscy wiedzieli że to już koniec i po prostu czekamy tylko na śmierć, to coś innego niż gdy rodzi się chore dziecko zdane na łaskę bądź niełaskę innych albo osoba po wypadku - bo to u nich jest stan permanentny który się nie poprawi, albo poprawi... powoli. |
![]() ![]() |
![]() |
#2949 |
kobieta za ladą
|
u mnie jedzenie wydaje caritas ale na wniosek mopsu także ten tego kółko sie zamyka
caritas mi sie wybudował koło 300 m ode mnie piekny nowoczesny jest parking kamery dwupiętrowy przód oszklony....
#2950 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2951 |
Zakorzenienie
|
Ja piedzielę, ja nie mogę czytać tego wątku bo mi się nóż w kieszeni otwiera ...
![]() A najgorsze jest to, że takiej osobie z chwilowym kryzysem powiedzą "sprzedaj mieszkanie" a tym wyganianym z kamienic ciągle nie pasuje i jakoś nimi się przejmują, zamiast siłą wynieść graty jak sami d.. ruszyć nie chcą. Powinno być tak,że jak lokal zastępczy spełnia normy to nie ma dyskusji i tyle. I nie ma, że państwo mieli 60m a teraz mają mieć 40, nie płacicie to sorry, trza zmniejszyć standardy ...
#2952 |
Zadomowienie
|
Luba - ja byłam w MOPS. Pani miała problem, bo byłam zameldowana gdzie indziej, mąż gdzie indziej i na dodatek wynajmowaliśmy w mieście. Jak oni mają przyjść na kontrolę? Generalnie, jakbym była jakąś naciągaczką. A na kontroli jak wykazać, że my naprawdę mieliśmy swój telewizor i czajnik, bo reszta gościa od którego wynajmowaliśmy. Upokarzające, bo na wstępie zrobiono ze mnie krętacza.
Być może powinnam iść do Caritasu, ale pomogła nam rodzina. A mój mąż leżał w tym czasie na oddziale, w bardzo ciężkim stanie. Ja z rocznym dzieckiem, z rozpoczętym doktoratem i stypendium 1100 zł. Na szczęście lekarze i jego organizm dali radę, właściciel nam przełożył opłaty i wyszliśmy na prostą. Ostatecznie skończyło się, że kupiliśmy mieszkanie właśnie w rodzinie na swoim. Jako dwudziestoparolatka byłam optymistką. ![]() ![]() a) dla patologii, gdzie nie dojdziesz prawdy b) dla samych swoich (vide moja gmina, gdzie teraz mieszkamy - siatka takich powiązań, że masakra, miałam nadzieję, że tu znajdę pracę np. w urzędzie, ale gdzie tam...) Teraz wiem, że liczyć to mogę na siebie i najbliższą rodzinę.
#2953 |
Raczkowanie
|
Mnie najbardziej żal ludzi chorych i powodzian.Ani jedni ani drudzy nie prosili się o problemy.
A widząc od siódmej rano tatusiów gromadki dzieci sterczących przed budką z piwem gdy inni zapieprzają do pracy to szlag może trafić człowieka na miejscu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2954 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Uwazam, ze pomoc spoleczna u nas jest znacznie przesadzona. Uwazam, ze na finansowe wsparcie zasluguja tylko Ci, ktorzy sa chory, opiekuja sie chorymi badz sa chwilowo w trudnej sytuacji. Jak ktos nie moze znalezc pracy to przymusowe roboty. To byloby najlepsze wyjscie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2955 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2956 |
Konto usunięte
|
Nie wiem jak można porównywać powodzian do ludzi chorych! Przecież spora część z nich świadomie buduje domy na działkach zalewanych, bo ziemia jest tania, spora część z nich się wcale nie ubezpiecza bo szkoda kasy...
...No i dobra niech ich nawet zaleje, stracą dom i rzeczy materialne ale zdrowie im pozostaje. Jakbym miała wybierać - oddać wszystko co do tej pory udało mi się kupić a zachorować np na stwardnienie rozsiane, czy uszkodzić kręgosłup albo doznać uszkodzenia mózgu, no to bezapelacyjnie oddaję wszystko co mam i jeszcze ładnie zapakuje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2957 |
Zakorzenienie
|
[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;43952659]
Uwazam, ze pomoc spoleczna u nas jest znacznie przesadzona. Uwazam, ze na finansowe wsparcie zasluguja tylko Ci, ktorzy sa chory, opiekuja sie chorymi badz sa chwilowo w trudnej sytuacji. Jak ktos nie moze znalezc pracy to przymusowe roboty. To byloby najlepsze wyjscie.[/QUOTE] Problem w tym, że nikogo do roboty zmusić się nie da. Ilu poganiaczy niewolników by musiało gonić paru leniwych nierobów? A jak nie dostaną chociaż kasy na wódę, to ukradną. To juz lepiej dać jakiś marny grosz na tę wódę. |
![]() ![]() |
![]() |
#2958 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Żeby ten grosz nie był zbliżony nawet do płacy minimalnej, bo ci, co pracują są w tym momencie pokrzywdzeni. U nas pomoc socjalna nie jest wysoka, porównajcie do innych krajów. Problemem są niskie płace. Dlatego ludziom się nie opłaca pracować, bo wyciągną więcej z socjalu. Gdyby jedna z drugą pani Krysia mogła zarobić w sklepie dajmy na to 3 tysiące zamiast 1,6, gdzie z socjalu ciągnie podobnie, to może by i jej się opłacało iść do pracy. Ale niestety jest u nas w kraju jak jest ![]()
![]() |
#2959 |
Zakorzenienie
|
Fakt, jak człowiek od najniższej krajowej odliczy koszty dojazdów, przedszkola itd., to faktycznie robić się nie opłaca.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2960 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#2961 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A co do służby zdrowia - problemem tutaj jest niestety złodziejstwo, składki akurat wcale nie są takie wysokie, w porównaniu do innych krajów płacimy mało. Ale .. jeśli prawie każda apteka robi wały z lekarzami .. albo ostatnio głośna sprawa - jakaś pani zarejestrowała się w tym nowym systemie nfztu, gdzie można sprawdzić historię leczenia i dowiedziała się, że 2 razy rodziła ... a dzieci ni ma .. a co się stało jak złożyła skargę? Przyszła opieka społeczna sprawdzić jak się mają dzieci. Nie wiem ile w tym prawdy ... więc podaję jako plotę .. ale to są właśnie te dziury, przez które uciekają pieniądze na leczenie.
![]() |
#2962 | |
Ha ha ha ha ha
|
Cytat:
![]() W końcu pomagamy samotnej matce z 3 córkami, które chcą głównie żywność, jakąś chemię i szafę, bo jedna z dziewczynek nie ma żadnych mebli w pokoju (ech...). Starszych ludzi chcieliśmy, ale nie dalibyśmy rady finansowo (węgiel, lodówki, łóżka rehabilitacyjne).
![]() ![]() |
![]() |
#2963 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
To sa dzieci, dwa, ze to dla nich prezent, wiec mowia o czym marza, a czego na pewno nie dostana w domu, ale sama idea wiekszosc chyba przerasta ^^ Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2964 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 01:18 ---------- Poprzedni post napisano o 01:13 ---------- Cytat:
A to też fakt. Naczytałam się o przetrzymywaniu ludzi w szpitalach (niepotrzebnie - szpitale mają za każdy dzień płacone więcej chyba). Sama się zarejestrowałam na tym systemie, ale jeszcze nie odebrałam hasła. No zobaczymy ile dzieci mi się pokaże ![]() Cytat:
![]() ![]() A powiedzcie mi, wiadomo może jaką rodzinę "obdarowuje" prezydent nasz niewidoczny w mediach, i te różne kluby piłkarskie?
![]() |
#2965 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2966 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ad 2 nfz zwraca za niewiele jeśli chodzi o usługo stomatologiczne, za dobre materiały, znieczulenie czy leczenie kanałowe ( powyżej 1 lub 2 kanałów) nfz oczywiście nie płaci. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2967 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I podejrzewam, że ta kasa nie idzie na utrzymanie szpitali i przychodni tylko do kieszeni lekarzy i aptekarzy.
![]() |
#2968 | |
Ha ha ha ha ha
|
Cytat:
Aha, LOL.
![]() ![]() |
![]() |
#2969 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2970 |
and cigarettes
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:06.