Film o śmierci nowo narodzonego dziecka - Strona 8 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-12-01, 16:13   #211
_vixen_
Zakorzenienie

Dot.: Film o śmierci nowo narodzonego dziecka

Tamlin, to nie chodzi o to, ze masz inne zdanie tylko o to, ze jestes zwyczajnie upierdliwa. Upierdliwa to możesz być dla swojego starego w domu, ale watek to zdecydowanie rozwala.
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-01, 16:25   #212
tamlin111
Zakorzenienie

Przykro mi, ale nie trafiłaś. W domu mam całkiem młodego
Kilka postów będących odpowiedzią na zaczepki ( dokładnie 4 ) i jestem upierdliwa. 4 posty na 200. Rzeczywiście jestem strasznie upierdliwa. Ok. Jak napisałam, ignoruj, jeśli cię po oczach razi.

Edytowane przez tamlin111
Czas edycji: 2013-12-01 o 16:28
tamlin111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-01, 16:34   #213
Magari91
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
Tamlin, to nie chodzi o to, ze masz inne zdanie tylko o to, ze jestes zwyczajnie upierdliwa. Upierdliwa to możesz być dla swojego starego w domu, ale watek to zdecydowanie rozwala.
A w czym jest taka upierdliwa?

zasada 808 : jeśli coś jest ma prawo odejść.
Paralogiczna

coonfiesame.blogspot.com - moje kosmetyczne recenzje
Magari91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-01, 16:36   #214
Fleur_D
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
Zgadzam się, 10 razy to samo.

Mam tylko nadzieję, że moje prawnuki nie wrzucą na jakiś portal społecznościowy filmiku "ostatnie chwile prababci Justynki"-popatrzcie jak jej ładnie oczy w słup stanęły i przeżyjcie z nami tę tragedię.

Nie oceniam, czy nagranie takiego filmu jest dobre czy złe. Wydaje mi się dziwne, że ktoś chciałby po raz kolejny oglądać śmierć swojego dziecka, ale zostawię tę kwestię.

Natomiast wrzucenia go do internetu nie rozumiem. Pewne sprawy powinny pozostać intymne. Poza tym na pewno po jakimś czasie rodzina będzie próbowała wrócić do normalności, otrząsnąć się, żyć dalej. A krążący po sieci film to zdecydowanie utrudni. Poza tym nie wiem czy pomyśleli, co będzie, gdy będą mieli inne dzieci. Dziecko prędzej czy później taki film zobaczy i ...(resztę dopiszcie sobie same, ale jak któraś stwierdzi, że dziecko w wieku szkolnym lub młodsze się nim zachwyci, to znaczy, że ma wyjątkowo infantylno-życzeniowe podejście do świata).

Edytowane przez Fleur_D
Czas edycji: 2013-12-01 o 16:37
Fleur_D jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-01, 16:39   #215
tamlin111
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Magari91 Pokaż wiadomość
A w czym jest taka upierdliwa?
No w tym, że mam inne zdanie. A daj spokój

---------- Dopisano o 17:39 ---------- Poprzedni post napisano o 17:37 ----------

Cytat:
Napisane przez Fleur_D Pokaż wiadomość

Natomiast wrzucenia go do internetu nie rozumiem. Pewne sprawy powinny pozostać intymne. Poza tym na pewno po jakimś czasie rodzina będzie próbowała wrócić do normalności, otrząsnąć się, żyć dalej. A krążący po sieci film to zdecydowanie utrudni. Poza tym nie wiem czy pomyśleli, co będzie, gdy będą mieli inne dzieci. Dziecko prędzej czy później taki film zobaczy i ...(resztę dopiszcie sobie same, ale jak któraś stwierdzi, że dziecko w wieku szkolnym lub młodsze się nim zachwyci, to znaczy, że ma wyjątkowo infantylno-życzeniowe podejście do świata).
10 razy to samo, a 4 posty napisane Wyższa matematyka.
Poza tym, oni mają dwoje dzieci.
Stary 2013-12-01, 16:41   #216
mpt
Zakorzenienie

Jeśli ten film jest dla kogoś piękny, to znaczy, ze jest dobrze zagrany. Nie wiem, czy o to powinno chodzić. ten film jest wyreżyserowany, nakręcony przez profesjonalistę i zagrany przez aktorów. Kiepskie sceny zostały wycięte. Oni mają pamiątkę z pozowania, ludzie mają piękny i wzruszający film, a ta pozostała dwójka dzieci pewnie na każde urodziny będzie oglądała umieranie braciszka.
Stary 2013-12-01, 16:41   #217
Magari91
Zakorzenienie

Cytat:

Mam tylko nadzieję, że moje prawnuki nie wrzucą na jakiś portal społecznościowy filmiku "ostatnie chwile prababci Justynki"-popatrzcie jak jej ładnie oczy w słup stanęły i przeżyjcie z nami tę tragedię.

Nie oceniam, czy nagranie takiego filmu jest dobre czy złe. Wydaje mi się dziwne, że ktoś chciałby po raz kolejny oglądać śmierć swojego dziecka, ale zostawię tę kwestię.

Oni mają już dwójkę innych dzieci... i? I go poznali i mają z nim zdjęcie. Mieli go jak wyrzutka potraktować?

Paralogiczna

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-12-01, 16:42   #218
Fleur_D
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tamlin111 Pokaż wiadomość

---------- Dopisano o 17:39 ---------- Poprzedni post napisano o 17:37 ----------

10 razy to samo, a 4 posty napisane Wyższa matematyka.
Poza tym, oni mają dwoje dzieci.
To tylko hiperbola.
Tym ostatnim zdaniem to mnie załamałaś. Jeśli to małe dzieci, to może być w przyszłości ciekawie. Szczególnie jeśli trafią na życzliwych kolegów.
Stary 2013-12-01, 16:43   #219
Magari91
Zakorzenienie

Cytat:

Mnie tak wczoraj zjechano więc luz

Paralogiczna

Stary 2013-12-01, 16:47   #220
tamlin111
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mpt Pokaż wiadomość
Jeśli ten film jest dla kogoś piękny, to znaczy, ze jest dobrze zagrany. Nie wiem, czy o to powinno chodzić. ten film jest wyreżyserowany, nakręcony przez profesjonalistę i zagrany przez aktorów. Kiepskie sceny zostały wycięte. Oni mają pamiątkę z pozowania, ludzie mają piękny i wzruszający film, a ta pozostała dwójka dzieci pewnie na każde urodziny będzie oglądała umieranie braciszka.
My widzieliśmy tylko kilka minut, oni zapewne mają całe 8 godzin. Nie jest powiedziane, że zachowali tylko piękne sceny. Nie wydaje mi się, tym bardzie, że na blogu są opisane szczegóły, nawet jak malutki umiera. A dlaczego myślisz, że dzieci na urodziny będą to oglądać???

---------- Dopisano o 17:47 ---------- Poprzedni post napisano o 17:45 ----------

Cytat:
Tym ostatnim zdaniem to mnie załamałaś. Jeśli to małe dzieci, to może być w przyszłości ciekawie. Szczególnie jeśli trafią na życzliwych kolegów.
Może jakby rzecz działa się w Polsce, tak by było. Ale Stany są krajem, gdzie praktycznie nie ma żadnego tabu. Poza tym za kilka lat o filmie nikt nie będzie pamiętał, poza rodzicami dziecka.

Cytat:
Mnie tak wczoraj zjechano więc luz
Wiem, wiem
Stary 2013-12-01, 16:49   #221
mpt
Zakorzenienie

Cytat:
My widzieliśmy tylko kilka minut, oni zapewne mają całe 8 godzin. Nie jest powiedziane, że zachowali tylko piękne sceny. Nie wydaje mi się, tym bardzie, że na blogu są opisane szczegóły, nawet jak malutki umiera. A dlaczego myślisz, że dzieci na urodziny będą to oglądać???
Bo do nich wczoraj dzwoniłam

To, że oni mają nagrania, to naprawdę najmniejszy problem. Tylko tych żywych dzieci szkoda.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-12-01, 16:52   #222
tamlin111
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mpt Pokaż wiadomość
Bo do nich wczoraj dzwoniłam

To, że oni mają nagrania, to naprawdę najmniejszy problem. Tylko tych żywych dzieci szkoda.
Ha ha ha.

Czy ktoś wie, dlaczego dzieci mają w urodziny oglądać film o braciszku?
Stary 2013-12-01, 16:56   #223
Fleur_D
Zakorzenienie

Cytat:
Może jakby rzecz działa się w Polsce, tak by było. Ale Stany są krajem, gdzie praktycznie nie ma żadnego tabu. Poza tym za kilka lat o filmie nikt nie będzie pamiętał, poza rodzicami dziecka.
Nie zgadzam się, obywatele USA potrafią być bardzo konserwatywni i purytańscy.
W internecie nic nie ginie, szczególnie jeśli był szum w mediach. Jeżeli nie przeprowadzą się i nie odetną od dotychczasowego życia, to wcześniej czy później ten film wypłynie ponownie. A dzieci potrafią być okrutne.
Stary 2013-12-01, 17:03   #224
tamlin111
Zakorzenienie

Cytat:
Nie zgadzam się, obywatele USA potrafią być bardzo konserwatywni i purytańscy.
W internecie nic nie ginie, szczególnie jeśli był szum w mediach. Jeżeli nie przeprowadzą się i nie odetną od dotychczasowego życia, to wcześniej czy później ten film wypłynie ponownie. A dzieci potrafią być okrutne.
To fakt, potrafią. Teraz można gdybać, jak będzie, czas pokaże.
Zastanawia mnie dlaczego film był, jak ktoś pisał wrzucony do sieci po 1,5 roku od wydarzenia. Czy rodzice do tego dojrzeli, czy fundacja o tego projektu wymagała udostępnienia.
Stary 2013-12-01, 17:10   #225
grubella
BAN stały

Cytat:
Napisane przez PaniPedagog Pokaż wiadomość
Znasz nazwe?
Na stronie www.poronienie.pl jest apel Stowarzyszenia Rodziców po Poronieniu o zgłaszanie się jako wolontariusze fotografów dla rodziców którzy dziecko utracili w czasie okołoporodowym.Dotyczy to Warszawy.
Jest link ale nie działa.

Program nazywa się "Pożegnalne zdjęcie".

Jeśli chcesz to obejrzyj filmik polski "Moje dziecko jest Aniołem", wystarczy wpisać w wyszukiwarkę.
grubella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-01, 17:10   #226
Hultaj
BAN stały

Cytat:
A dzieci potrafią być okrutne.
a co jest takiego do drwienia w tym filmie? Poza tym trudno całe życie grać pod publiczkę dowolnie występujących w przyrodzie dzieci; dzieci to akurat mogą obśmiewać co im się żywnie podoba, a rolą doroslych jest tlumaczyć im, żeby a) tego nie robić, b) nie warto przejmować się opiniami każdego, żeby nie powiedzieć bardziej dosadnie.

Cytat:
No, ciekawe.
A co nie jest w życiu pozowane, przepraszam? I jaką pamiątkę powinni mieć wg Ciebie?
Na głupią rozmowę kwalifikacyjną idziesz odpicowany i wyglądający ''profesjonalnie'', a może powinno chodzić się w poplamionym jajkiem dresie? Na uroczystą kolację się lansujesz; u fotografa pozujesz;spodziewasz się ważnego gościa - sprzątasz mieszkanie ;-); albo czasem jesteś miły dla kogoś choć centralnie nie masz na to ochoty - może błąd, może niech każdy zrzuci swoje durne przyziemne ograniczenia i jupi, ''pełnia natury''.
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-01, 17:33   #227
ViLLeMkA
Zakorzenienie

Cytat:
To fakt, potrafią. Teraz można gdybać, jak będzie, czas pokaże.
Zastanawia mnie dlaczego film był, jak ktoś pisał wrzucony do sieci po 1,5 roku od wydarzenia. Czy rodzice do tego dojrzeli, czy fundacja o tego projektu wymagała udostępnienia.
Chyba jednak film był udostępniony od razu, tylko po 1,5 stał się nagle popularny w Polsce.

Przeglądnęłam internet i jest tego mnóstwo - filmów/zdjęć z uśmiechniętymi rodzicami dzieci, które żyją przez kilka godzin. Dziwne, że akurat ten wywołał takie poruszenie, bo jest naprawdę delikatny.
http://www.youtube.com/watch?v=k26q_GeT6Gw
http://www.youtube.com/watch?v=MBuushmyWQY - ten chłopczyk jest chyba jeszcze płodem...
Łącznie z filmami i zdjęciami z pogrzebu z otwartą trumną...

I komentarze amerykanów są naprawdę bardzo grzeczne i współczujące. Wydaje mi się, że to wynik po prostu innej kultury. U nas uznaje się, że taką tragedię trzeba chować, a u nich, że trzeba cieszyć się choćby minutami spędzonymi z tym dzieckiem.

Nie mówię, że to pochwalam, bo w życiu nie upubliczniłabym takich zdjęć swojego dziecka, ale widocznie inni ludzie w innych krajach mają inaczej.

Edytowane przez ViLLeMkA
Czas edycji: 2013-12-01 o 17:37
ViLLeMkA jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-01, 17:35   #228
2ystem1645
Zadomowienie

Cytat:
Przykro mi, ale nie trafiłaś. W domu mam całkiem młodego
Kilka postów będących odpowiedzią na zaczepki ( dokładnie 4 ) i jestem upierdliwa. 4 posty na 200. Rzeczywiście jestem strasznie upierdliwa. Ok. Jak napisałam, ignoruj, jeśli cię po oczach razi.
Naprawdę chcesz doprowadzić do tego, że wszyscy na forum będa cię ignorować? Jak na razie dobrze sobie na to pracujesz
Dla mnie filmik jest niepiękny. Nie wiem jakbym postąpiła, czy usunęłabym czy urodziła. Ale na pewno bym nie nagrywała i nie wstawiała do sieci. Po co grzebać gwoździem we własnej ranie?

Cytat:
Napisane przez mm444 Pokaż wiadomość
Gdzie Ty szukasz pomocy? Nie na porządnym forum (...), tylko w siedzibie zła - na wizażu.
2ystem1645 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-01, 17:38   #229
tamlin111
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ViLLeMkA Pokaż wiadomość
Chyba jednak film był udostępniony od razu, tylko po 1,5 stał się nagle popularny w Polsce.

Przeglądnęłam internet i jest tego mnóstwo - filmów/zdjęć z uśmiechniętymi rodzicami dzieci, które żyją przez kilka godzin. Dziwne, że akurat ten wywołał takie poruszenie, bo jest naprawdę delikatny.
http://www.youtube.com/watch?v=k26q_GeT6Gw
http://www.youtube.com/watch?v=MBuushmyWQY - ten chłopczyk jest chyba jeszcze płodem...

I komentarze amerykanów są naprawdę bardzo grzeczne i współczujące. Wydaje mi się, że to wynik po prostu innej kultury. U nas uznaje się, że taką tragedię trzeba chować, a u nich, że trzeba cieszyć się choćby minutami spędzonymi z tym dzieckiem.
Ktoś tutaj napisał, że po 1,5 roku był wstawiony.
Właśnie też mam takie odczucia. Inna mentalność po prostu.

Cytat:
Napisane przez 2ystem1645 Pokaż wiadomość
Naprawdę chcesz doprowadzić do tego, że wszyscy na forum będa cię ignorować? Jak na razie dobrze sobie na to pracujesz
Bez obaw, te kilka osób to nie wszyscy, mimo, że mogą myśleć inaczej

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-12-01, 17:39   #230
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Dla mnie ten film nie jest bulwersujący, choć zdziwiło mnie upublicznianie go.

Nie czepiałabym się, że są tam uśmiechy, szczególnie, że tak ogólnie patrząc, to tam wszyscy obecni członkowie rodziny wyglądają na smutnych, a nie wesołych. Po przeczytaniu tu komentarzy myślałam, że może oni na tym filmie się cieszą jakoś, stąd poruszenie. W smutku człowiek też się czasem uśmiechnie. Makijaż - taż nie wiem czego tu się czepiać.

Być może nakręcenie tego filmu pomogło jakoś rodzinie pogodzić się ze stratą, może chcieli też przekazać innym coś poprzez ten film.

Razi mnie trochę upublicznienie tego filmu, bo mam wrażenie, że w jakiś sposób dehumanizuje to dziecko, jakieś intymne momenty z jego krótkiego życia zostały wrzucone do sieci.
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-01, 17:46   #231
mpt
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość
[...]A co nie jest w życiu pozowane, przepraszam? I jaką pamiątkę powinni mieć wg Ciebie? [...]
Jak dla mnie mogą mieć takie pamiątki, jakie sobie wymarzą. Ja tylko stwierdzam, że mi się ona nie podoba, a skoro ją opublikowali, to każdy ma prawo wyrazić opinię. Dla dzieci śmierć chomika jest niemałą traumą, a co dopiero życie w towarzystwie umierającego braciszka. Życie przez 9 miesięcy ze świadomością, że umrze na ich oczach filmowany i fotografowany. Ktoś przybiegnie zrobić odcisk jego stopy, ktoś inny strzeli serię fotek. Oni nie wiedzieli, jak długo dziecko będzie żyło. Mogło żyć godzinę, a oni w tym czasie robiliby zdjęcia agonii.
Stary 2013-12-01, 17:50   #232
201604181004
Konto usunięte

W mojej rodzinie się dzieci nie bierze na pogrzeby, tych małych, co dopiero na sale porodową by czekać na śmierć brata. Wtf...
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-01, 17:53   #233
Magari91
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
W mojej rodzinie się dzieci nie bierze na pogrzeby, tych małych, co dopiero na sale porodową by czekać na śmierć brata. Wtf...
A ja się spotkałam z osobami co brali dzieci na pogrzeb, to chyba naturalne że ktoś się rodzi i ktoś umiera nie sadzisz?

Paralogiczna

Stary 2013-12-01, 17:58   #234
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
A ja się spotkałam z osobami co brali dzieci na pogrzeb, to chyba naturalne że ktoś się rodzi i ktoś umiera nie sadzisz?
Defekacja czy zwłoki wypadków też są super naturalne, ale jakoś nie pokazywałabym tego dziecku. No co kto lubi, jak dla kogoś zabranie rocznego, dwuletniego trzyletniego czy w ogóle małego dziecka na pogrzeb to fajny pomysł, to gratuluję
Stary 2013-12-01, 18:00   #235
Magari91
Zakorzenienie

Cytat:
Defekacja czy zwłoki wypadków też są super naturalne, ale jakoś nie pokazywałabym tego dziecku. No co kto lubi, jak dla kogoś zabranie rocznego, dwuletniego trzyletniego czy w ogóle małego dziecka na pogrzeb to fajny pomysł, to gratuluję
U mnie trumna nie jest otwarta w kościele więc w czym widzisz problem? Nikt nie będzie podnosił tego dziecka i pokazywał mu zwłok, no chyba, ze Ty to w takim świetle widzisz to gratuluję wyobraźni

Paralogiczna

Stary 2013-12-01, 18:02   #236
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
U mnie trumna nie jest otwarta w kościele więc w czym widzisz problem? Nikt nie będzie podnosił tego dziecka i pokazywał mu zwłok, no chyba, ze Ty to w takim świetle widzisz to gratuluję wyobraźni
Aha. No wiesz, wnioskuję że jak jest pogrzeb i jest otwarta trumna, a potem zasypuje się ukochaną babcie dziecka, to mimo wszystko jest to zbędna trauma, tak jak uważam za zbędne wprowadzanie dzieci na sale porodową i patrzenie jak umiera brat/siostra.
I to ja niby naskakuje na ludzi
Stary 2013-12-01, 18:05   #237
Magari91
Zakorzenienie

Cytat:
Aha. No wiesz, wnioskuję że jak jest pogrzeb i jest otwarta trumna, a potem zasypuje się ukochaną babcie dziecka, to mimo wszystko jest to zbędna trauma, tak jak uważam za zbędne wprowadzanie dzieci na sale porodową i patrzenie jak umiera brat/siostra.
I to ja niby naskakuje na ludzi
Trumna jest otwarta ale przed mszą, w jakiejś kaplicy gdzie się rodzina modli, ale nie koniecznie się tam bierze dzieci. W kościele jest zamknięta a po mszy nie trzeba z dzieckiem iść na cmentarz, zresztą dzieci same też chcą w takim pogrzebie uczestniczyć i jakoś nie zauważyłam, żeby mieli potem traumę.
A ja naskakuję? Ja mówię jak u mnie jest.

Paralogiczna

Stary 2013-12-01, 18:06   #238
201604181004
Konto usunięte

To jaki jest sens ciągania dziecka na taką msze?
Stary 2013-12-01, 18:16   #239
grubella
BAN stały

Cytat:
W wielu miejscach jeszcze do tej pory w domach przez 2-3 dni leżą w trumnie zwłoki zmarłego domownika. W lecie można na te zwłoki wypożyczyć specjalne chłodziarki za szklanymi ścianami gdzie wstawia się trumnę najczęściej otwartą.
A w domu życie toczy się normalnie, często są dzieci domowników, przychodzą sąsiedzi i rodzina na modlitwy i ostatnie pożegnanie.
Śpi się , je , gotuje, szykuje dania na konsolację.
Nieboszczyk leży w "gościnnym" pokoju o ile taki jest. A czasem w jedynym jaki jest i reszta domowników w te dni mieszka razem ze zmarłym.

Kilka lat temu byłam świadkiem gdy kilkuletni wnuk zmarłego, który dostał od rodziny przybyłej z daleka na pogrzeb czekoladę schował ją sobie/jej część/ pod trumienną poduszeczkę dziadka gdy nikt nie widział w obawie aby bardziej łakome starsze rodzeństwo mu jej nie zjadło.
Przy zamykaniu trumny dziecko sobie o czekoladzie przypomniało i wyjęło.
grubella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-01, 18:20   #240
Magari91
Zakorzenienie

Cytat:
To jaki jest sens ciągania dziecka na taką msze?
Tego, że to dziecko też ma prawo pożegnać swojego członka rodziny Mimo swojego wieku.

Paralogiczna

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości