![]() |
#211 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Film o śmierci nowo narodzonego dziecka
Tamlin, to nie chodzi o to, ze masz inne zdanie tylko o to, ze jestes zwyczajnie upierdliwa. Upierdliwa to możesz być dla swojego starego w domu, ale watek to zdecydowanie rozwala.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#212 |
Zakorzenienie
|
Przykro mi, ale nie trafiłaś. W domu mam całkiem młodego
![]() Kilka postów będących odpowiedzią na zaczepki ( dokładnie 4 ) i jestem upierdliwa. 4 posty na 200. Rzeczywiście jestem strasznie upierdliwa. Ok. Jak napisałam, ignoruj, jeśli cię po oczach razi. Edytowane przez tamlin111 Czas edycji: 2013-12-01 o 16:28 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#213 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#214 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mam tylko nadzieję, że moje prawnuki nie wrzucą na jakiś portal społecznościowy filmiku "ostatnie chwile prababci Justynki"-popatrzcie jak jej ładnie oczy w słup stanęły i przeżyjcie z nami tę tragedię. Nie oceniam, czy nagranie takiego filmu jest dobre czy złe. Wydaje mi się dziwne, że ktoś chciałby po raz kolejny oglądać śmierć swojego dziecka, ale zostawię tę kwestię. Natomiast wrzucenia go do internetu nie rozumiem. Pewne sprawy powinny pozostać intymne. Poza tym na pewno po jakimś czasie rodzina będzie próbowała wrócić do normalności, otrząsnąć się, żyć dalej. A krążący po sieci film to zdecydowanie utrudni. Poza tym nie wiem czy pomyśleli, co będzie, gdy będą mieli inne dzieci. Dziecko prędzej czy później taki film zobaczy i ...(resztę dopiszcie sobie same, ale jak któraś stwierdzi, że dziecko w wieku szkolnym lub młodsze się nim zachwyci, to znaczy, że ma wyjątkowo infantylno-życzeniowe podejście do świata). Edytowane przez Fleur_D Czas edycji: 2013-12-01 o 16:37 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#215 | |
Zakorzenienie
|
No w tym, że mam inne zdanie. A daj spokój
![]() ---------- Dopisano o 17:39 ---------- Poprzedni post napisano o 17:37 ---------- Cytat:
![]() Poza tym, oni mają dwoje dzieci. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#216 |
Zakorzenienie
|
Jeśli ten film jest dla kogoś piękny, to znaczy, ze jest dobrze zagrany. Nie wiem, czy o to powinno chodzić. ten film jest wyreżyserowany, nakręcony przez profesjonalistę i zagrany przez aktorów. Kiepskie sceny zostały wycięte. Oni mają pamiątkę z pozowania, ludzie mają piękny i wzruszający film, a ta pozostała dwójka dzieci pewnie na każde urodziny będzie oglądała umieranie braciszka.
![]() |
#217 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#218 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tym ostatnim zdaniem to mnie załamałaś. Jeśli to małe dzieci, to może być w przyszłości ciekawie. Szczególnie jeśli trafią na życzliwych kolegów. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#219 |
Zakorzenienie
|
Mnie tak wczoraj zjechano więc luz
![]()
![]() |
![]() |
#220 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 17:47 ---------- Poprzedni post napisano o 17:45 ---------- Cytat:
Wiem, wiem ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#221 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() To, że oni mają nagrania, to naprawdę najmniejszy problem. Tylko tych żywych dzieci szkoda.
![]() |
![]() |
#222 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czy ktoś wie, dlaczego dzieci mają w urodziny oglądać film o braciszku? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#223 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
W internecie nic nie ginie, szczególnie jeśli był szum w mediach. Jeżeli nie przeprowadzą się i nie odetną od dotychczasowego życia, to wcześniej czy później ten film wypłynie ponownie. A dzieci potrafią być okrutne. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#224 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zastanawia mnie dlaczego film był, jak ktoś pisał wrzucony do sieci po 1,5 roku od wydarzenia. Czy rodzice do tego dojrzeli, czy fundacja o tego projektu wymagała udostępnienia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#225 |
BAN stały
|
Na stronie www.poronienie.pl jest apel Stowarzyszenia Rodziców po Poronieniu o zgłaszanie się jako wolontariusze fotografów dla rodziców którzy dziecko utracili w czasie okołoporodowym.Dotyczy to Warszawy.
Jest link ale nie działa. Program nazywa się "Pożegnalne zdjęcie". Jeśli chcesz to obejrzyj filmik polski "Moje dziecko jest Aniołem", wystarczy wpisać w wyszukiwarkę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#226 | ||
BAN stały
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() A co nie jest w życiu pozowane, przepraszam? I jaką pamiątkę powinni mieć wg Ciebie? Na głupią rozmowę kwalifikacyjną idziesz odpicowany i wyglądający ''profesjonalnie'', a może powinno chodzić się w poplamionym jajkiem dresie? Na uroczystą kolację się lansujesz; u fotografa pozujesz;spodziewasz się ważnego gościa - sprzątasz mieszkanie ;-); albo czasem jesteś miły dla kogoś choć centralnie nie masz na to ochoty - może błąd, może niech każdy zrzuci swoje durne przyziemne ograniczenia i jupi, ''pełnia natury''. ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#227 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przeglądnęłam internet i jest tego mnóstwo - filmów/zdjęć z uśmiechniętymi rodzicami dzieci, które żyją przez kilka godzin. Dziwne, że akurat ten wywołał takie poruszenie, bo jest naprawdę delikatny. http://www.youtube.com/watch?v=k26q_GeT6Gw http://www.youtube.com/watch?v=MBuushmyWQY - ten chłopczyk jest chyba jeszcze płodem... Łącznie z filmami i zdjęciami z pogrzebu z otwartą trumną... I komentarze amerykanów są naprawdę bardzo grzeczne i współczujące. Wydaje mi się, że to wynik po prostu innej kultury. U nas uznaje się, że taką tragedię trzeba chować, a u nich, że trzeba cieszyć się choćby minutami spędzonymi z tym dzieckiem. Nie mówię, że to pochwalam, bo w życiu nie upubliczniłabym takich zdjęć swojego dziecka, ale widocznie inni ludzie w innych krajach mają inaczej.
nazywaj mnie Vill Edytowane przez ViLLeMkA Czas edycji: 2013-12-01 o 17:37 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#228 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Dla mnie filmik jest niepiękny. Nie wiem jakbym postąpiła, czy usunęłabym czy urodziła. Ale na pewno bym nie nagrywała i nie wstawiała do sieci. Po co grzebać gwoździem we własnej ranie? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#229 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Właśnie też mam takie odczucia. Inna mentalność po prostu. Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#230 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Dla mnie ten film nie jest bulwersujący, choć zdziwiło mnie upublicznianie go.
Nie czepiałabym się, że są tam uśmiechy, szczególnie, że tak ogólnie patrząc, to tam wszyscy obecni członkowie rodziny wyglądają na smutnych, a nie wesołych. Po przeczytaniu tu komentarzy myślałam, że może oni na tym filmie się cieszą jakoś, stąd poruszenie. W smutku człowiek też się czasem uśmiechnie. Makijaż - taż nie wiem czego tu się czepiać. Być może nakręcenie tego filmu pomogło jakoś rodzinie pogodzić się ze stratą, może chcieli też przekazać innym coś poprzez ten film. Razi mnie trochę upublicznienie tego filmu, bo mam wrażenie, że w jakiś sposób dehumanizuje to dziecko, jakieś intymne momenty z jego krótkiego życia zostały wrzucone do sieci. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#231 |
Zakorzenienie
|
Jak dla mnie mogą mieć takie pamiątki, jakie sobie wymarzą. Ja tylko stwierdzam, że mi się ona nie podoba, a skoro ją opublikowali, to każdy ma prawo wyrazić opinię. Dla dzieci śmierć chomika jest niemałą traumą, a co dopiero życie w towarzystwie umierającego braciszka. Życie przez 9 miesięcy ze świadomością, że umrze na ich oczach filmowany i fotografowany. Ktoś przybiegnie zrobić odcisk jego stopy, ktoś inny strzeli serię fotek. Oni nie wiedzieli, jak długo dziecko będzie żyło. Mogło żyć godzinę, a oni w tym czasie robiliby zdjęcia agonii.
![]() |
#232 |
Konto usunięte
|
W mojej rodzinie się dzieci nie bierze na pogrzeby, tych małych, co dopiero na sale porodową by czekać na śmierć brata. Wtf...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#233 |
Zakorzenienie
|
A ja się spotkałam z osobami co brali dzieci na pogrzeb, to chyba naturalne że ktoś się rodzi i ktoś umiera nie sadzisz?
![]() |
![]() |
#234 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#235 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#236 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
I to ja niby naskakuje na ludzi ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#237 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A ja naskakuję? Ja mówię jak u mnie jest.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#238 |
Konto usunięte
|
To jaki jest sens ciągania dziecka na taką msze?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#239 | |
BAN stały
|
Cytat:
A w domu życie toczy się normalnie, często są dzieci domowników, przychodzą sąsiedzi i rodzina na modlitwy i ostatnie pożegnanie. Śpi się , je , gotuje, szykuje dania na konsolację. Nieboszczyk leży w "gościnnym" pokoju o ile taki jest. A czasem w jedynym jaki jest i reszta domowników w te dni mieszka razem ze zmarłym. Kilka lat temu byłam świadkiem gdy kilkuletni wnuk zmarłego, który dostał od rodziny przybyłej z daleka na pogrzeb czekoladę schował ją sobie/jej część/ pod trumienną poduszeczkę dziadka gdy nikt nie widział w obawie aby bardziej łakome starsze rodzeństwo mu jej nie zjadło. Przy zamykaniu trumny dziecko sobie o czekoladzie przypomniało i wyjęło. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#240 |
Zakorzenienie
|
Tego, że to dziecko też ma prawo pożegnać swojego członka rodziny
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:28.