|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3691 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 7
Cytat:
Najlepsi byli moi rodzice, jak zaczęła swoje mądrości rozsiewać to mama z moim mężem wymienili spojrzenia, on poszedł do kucni, mama na chwilę zeszła do siebie na dół, a tata wbił wzrok w telewizję( leciały skoki narciarskie) żeby jej nieukatrupić a mnie to tak rozbawiło że łatwiej było mi odpuścić![]() śledzia spróbuj mnie bardzo smakował, taki kwaśno słodki, tylko ważne żeby to były matijasy marynowane a nie solone. A co do mamy... z rodzicami już chyba tak jest. U mnie jest dokładnie tak samo. Choćby nie wiadomo co się działo wołami do lekarza nie zaciągniesz. Nawet raz była taka sytuacja że po pogotowie dla taty chciałam dzwonić, to mi zabronił i mamie zresztą też, bo mu przejdzie i dałyśmy się mu obie. No i atak na drogi zółciowe przeszedł, ale z tego jak za parę dni znowu ze zdwojoną siłą.... i już się nie dałyśmy, to był na nas obrażony
|
|
|
|
|
#3692 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No mi lozysko i jego stan oceniali na podstawie usg, po co lezec, tez nie rozumiem. Oby jednak tak nie bylo. Co prawda mi w czwartek od razu usg zrobiono i zaraz w pt rano (ktore to wlasnie wywolalo skurcze kurde i zaraz przywalili kroplowka). Dostep do tego sprzetu tu jest na miejscu, ktg i usg wiec to moze dlatego.... zycze ci porodu w DOBRYM terminie. Cytat:
wez nospe, prysznic i wycisz je grzecznie. Poloz sie nie tykaj i nie smyraj brzusia. Przejdzie. Na mnie tu zaraz krzycza jak brzuszka dotkne sam Adas moze wywolywac te skurczyki. Na moj chlopski rozum moje skurczs byly grozne o t yle ze regularne i mocne, wczwartek to czulam nawet na dole regularny ucisk i bol. Potem skurcze objawialy sie raczej silnym napieciem brzuszka. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 17:48 ---------- Poprzedni post napisano o 17:43 ---------- No i perfuzja ma racje, przeciez na tym etapie, to w sumie skurczyki.niech sobie sa, to chyba juz niczym nie grozi. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#3693 | ||
|
Gang Iren
|
Cytat:
U mnie pyłki(i nie tylko ) na porządku dziennym ![]() A teściowej możesz powiedzieć tak: http://iqkartka.pl/cards/2387.png albo tak: http://kardamonowa.blox.pl/resource/magnes2.jpg lub powiesić taką karteczkę: http://kardamonowa.blox.pl/resource/magnes3.jpg Cytat:
|
|
#3694 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() a taki obrazek chyba naprawdę wywieszę przy kolejnej jej wizycie, już nie mogę się doczeekać jej miny<lol> |
|
|
|
|
#3695 |
|
Rozeznanie
|
Sharey, olej to! Pogada, pogada i przestanie. Zresztą to TWÓJ dom, każdy ma tak, jak sobie ułoży i jak JEMU jest wygodnie
My też jesteśmy po wizycie teściów, odwiedzili nas po raz drugi w przeciągu 4 lat Było bardzo miło, wybyczyłam się, wdrapałam na ratuszową wieżę i obżarłam jak świnia stosem słodkości. Teściowa pochwaliła, że bardzo przytulny domek mamy i że czysto (ale ja nie jestem nudną kobietą, po prostu teraz mam czas na porządki ).
|
|
|
|
#3696 |
|
Raczkowanie
|
To nie jest tak że mam jakoś brudno czy coś tylko wiadomo że jak się ma psa to gdzieś czzasami jakiś włosek leży, czy kruszka przy jego misce a ona tylko patrzy po kątach i sprawdza
poza tym ja nie przywiązuję jakiejś strasznej wagi do czystości na codzien np nie myję od razu kubka po herbacie tylko jak się trochę uzbiera - ona musi mieć od razu umyte.
|
|
|
|
#3697 |
|
Rozeznanie
|
Hej dziewczyny,
cytowania wcielo, wiec napisze to co pamietam: lewatywa dzis a 10 lat temu to zupelnie różne kalosze. Dzisiejsza lewatywa to butelka 150ml roztworu wody z mydlem, ktora wlewana jest nie z wielkim impetem jak wcześniej, kiedy podawali ją taką jakby "pompą". Wlewkę robi sie przez cienką rureczkę lekko stożkową, czyli to co do tyłka wchodzi jest cieńsze, niz ta cześc przy butelce. Cinsza niz glicerynowy czopek Kupuje sie to w aptece i z tego co mi wiadomo nie robia tego nigdzie w standardzie a na zyczenie pacjetki, jesli ma taka lewatywe swoja kupiona, polozna na ip tylko ja aplikuje, na porodówce juz jest po wszystkim. Ja sie w nia zaopatrzylam, widze wiecej plusow, niż minusów. W teorii można ją sobie zrobić samodzielnie jeszcze w domu, ale wole jednak, zeby to zrobila osoba doswiadczona w bojach.Spakowalam torby do szpitala. Zmotywowaly mnie skurcze. Dopadly mnie jednego ranka, obudzil mnie w zasadzie skurcz, a ja nie wiedzialam co sie dzieje. Bolalo jak jasna chol***a! I jedyne co bylam w stanie powiedziec to jezu, Jezu, Jezu, Jezu.... I tak przez caly skurcz, normalnie mnie sparaliżował. Później cisza... Postanowilam tez kupic laktator nowy, uzywane oddam w rece wlascicielki. Polozne z SR powiedzialy zeby sie w uzywki nie bawic, wyparzanie nie poradzi sobie z kazdym syfem, ze uzywane laktatory powinny przejsc profesjonalna sterylizacje tak samo jak narzedzia medyczne czy kosmetyczne, a koszt tego jest porównywalny z zakupem nowego laktatora. Któraś ma używkę i planuje z niej korzystac jedynie po wygotowaniu?
|
#3698 |
|
Zakorzenienie
|
PawMaj wygotowanie w szybkowarze da efekt bliski wyautoklawowaniu. Aczkolwiek ja kupiłam nowy
|
#3699 | |||||
|
Raczkowanie
|
Normalnie leje mi się z biustu...
Siedziałam z 15 minut przy biurku, przeglądałam notatki na egzamin, który mnie w lutym czeka i nagle poczułam, że mam mokrą bluzkę i kolano... Patrzę, a tu z cycków biały potop... Aż tak to mi w tej ciąży jeszcze nie ciekło... Poza tym, nie mogę sama uwierzyć w to, co zobaczyłam-mój tż skręcił łóżeczko, ze strychu zniósł, z kurzu wyczyścił, i złożył bez przeklinania!!! Chyba dostał takiego powera, bo wczoraj materacyk Młodemu kupiłam... A jutro jedziemy po zamówioną komodę z przewijakiem, znowu będzie myślał dwa tygodnie zanim ją skręci... ![]() Cytat:
Cytat:
A co do mamy, to ja bym ją siłą powlokła do lekarza, to może być przecież jakiś mikroudar albo inne świństwo, może weź ją pod włos i zapowiedz, że jak do lekarza nie pójdzie, to dziecka z nią nie zostawisz... Cytat:
Ale w pierwszej kolejności życzę Ci powrotu do domciu w dwupaku, jednak w domu leżeć najlepiej... Buziaki.Cytat:
A co ją do diabła obchodzą kłaki Twojego psa i szklanki w zlewie, każdy funkcjonuje i działa tak, jak jemu jest dobrze! A jak jej się nie podoba, to niech się nie patrzy! Cytat:
![]() A torby dobrze, że spakowałaś, ale z porodem się jeszcze nie spiesz, ok?
|
|
#3700 |
|
Raczkowanie
|
witam się niedzielnie popołudniowo...
![]() niby niedziela a znów nie udało się odpocząć ehss ![]() Paw Maj mnie uprzedziła bo też chciałam napisać o lewatywie. Miałam robioną przy pierwszym porodzie i teraz też chcę. Cały "proces" trwał może 30sec i wcale nie był jakoś straszliwie nieprzyjemny, a na pewno nie bolesny, nie wiem jak to napisać.. hm... było to odrobinę krępujące ale dużo bardziej byłabym skrępowana gdyby "coś" mi się przytrafiło na łóżku porodowym. Naprawdę nie ma się czego bać i nie wolno rodzącej zmuszać do lewatywy, wszystko jest w rozporządzeniu o opiece okołoporodowej ![]() Odnośnie laktatora i konieczności nowości to jestem zdziwiona bo przecież w szpitalach wypożyczają wiec gdyby to było niebezpieczne to by tego nie robili chyba ja mam po synu, ale pożyczałam siostrze. Zamierzam wrzucić do sterylizatora parowego na butelki (mam taki z aventa i myślę że będzie ok, tym bardziej ze wiem że siostra zdrowa )
|
|
|
|
#3701 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny, pytanie mam
Czy orientowała się któraś z Was jak to jest z "rośnięciem" stopy w ciąży? Jeżeli ma się wydłużyć to do jakiegoś konkretnego miesiąca, czy może do końca ciąży rosnąć? Przechodziłyście to lub pytała się któraś lekarza? http://www.rp.pl/artykul/986787.html Kupiłam sobie wczoraj markowe buty zimowe, najdroższe ze wszystkich jakie mam i jakie kiedykolwiek kupiłam
|
|
#3702 |
|
Zakorzenienie
|
a ja mam teściów na obiado/kolacji. Mąż zrobił pyszną zapiekankę makaronową
![]() teraz pijemy herbatke i wcinamy tartę cytrynową- mniam Laski ja mam pytanie- czy ktoś mnie może oświecić jeśli chodzi o szczepionki? Jakoś mnie ostatnio nachodzą myśli o szczepionkach i wiem, że są jakieś różnice i typy w szczepionkach szpitalnych płatnych i bzepłatnych ale za cholerę nie wiem jakie i nie wiem jak zabrać się za lekturę tego tematu
|
|
#3703 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 18:56 ---------- Poprzedni post napisano o 18:53 ---------- Cytat:
Plus w płatnych cię najmniej jedna szczepionka jest nowszej generacji. Ja bede szczepic NFZtowskimi, bo skojarzone mnie nie przekonują.
|
|
#3704 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
A czasem mi się nie chce i myję dopiero jak wszystkie czyste wyjdą ![]() Ale miewam też napady porządku i wtedy sprzątam na błysk. A czasem wolę coś innego porobić. Generalnie wychodzę z założenia,że dom jest do mieszkania,a nie do sprzątania. I gdybym była pedantką to przy trzecim dziecku w drodze chyba bym trafiła do czubków,bo troje dzieci,mąż i kot (a w przyszłości w planach jest i pies) i porządek to brzmi nierealnie.
|
|
#3705 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ale chyba jednak kupie nowy i juz, niz mam przy kazdym dojeniu sobie zaprzatac glowe, czy wszystko jest ok... A wtedy moze z dojenia. Nic nie wyjsc :p
|
|
#3706 |
|
Wtajemniczenie
|
Spraqdxam właśnie rankingi laktatorów elektrycznych (jakby któraś z Was była jeszcze tym temacikiem zainteresowana) i widzę, że jednak Laktator Medela wygrywa:
hmmm...
"Jak wychować szczęśliwe dziecko" John Medina "Mamo, Tato co Ty na to? 1,2,3" Paweł Zawitkowski "Język Niemowląt" Tracy Hogg, Melinda Blau http://suwaczki.slub-wesele.pl/20140129744753.html Edytowane przez selena85 Czas edycji: 2013-12-01 o 19:04 |
|
|
|
#3707 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Co do lewatywki-miałam przed pierwszym porodem,wlała mi pani jakis bardzo zimny płyn,kazała wstać i lecieć do kibelka.a ja sie śmiałam,bo nie sądziłam,ze tak szybko sie ruszy,a jednak...prawie nie zdążyłam .Podczas drugiego porodu nie chciały mi pani juz zrobić.powiedziały,ze juz za późno i nie ma sensu (faktem jest,ze urodziłam szybko)
|
|
|
|
|
#3708 |
|
Zakorzenienie
|
Hej hej
jeśli chodzi o szczepienia to my też na nfz,my przeżyliśmy a czemu by nie nasze dzieci? A po za tym jakbym miała dwie szczepionki skojarzone na raz kupić to bym była bankrutem. Sharey niej teściowa w głębokim poważaniu,to Ty będziesz mama. Sterylnie przy dziecku być nie powinno bo to jeszcze gorzej. Ja czasem starłam kurze,no i podłogi i nie przesądzałam. A co do zwierząt jeśli ktoś chce mieć,to co komu do tego. To nie ona z nim wychodzi tylko Wy. Byliśmy u mojego taty na imieniach,tzn wczoraj miał ale na wieczór z dziećmi to już nie to. Fajnie było
|
#3709 |
|
Gang Iren
|
Mam pytanie z innej beczki : stosowała któraś z was zabieg keratynowego prostowania włosów? Jestem ciekawa czy efekt jest faktycznie dobry i jak długo się utrzymuje.
|
#3710 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
moja teściowa to jest w ogóle temat rzeka, ale powiem Wam że nie znam drugiej takiej osoby... Wiadomo zdarzają się jakieś "ciotki" wszechwiedzące, ale u żadnej z tej osób nie widziałam takiej furii, wściekłości maniaklnej i wyższosci jeśli ktoś ma inne zdanie albo nie idzie coś po jej myśli.Ja też Gosiu wychodzę z takiego samego założenia. Wolę ten czas spożytkować na coś innego niż ciągle latać z odkurzaczem i ściereczką,szczególnie jak będzie już z nami maluszek ![]() ---------- Dopisano o 19:43 ---------- Poprzedni post napisano o 19:39 ---------- Nie stosowałam, ale powiem szczerze, że od jakiegoś czasu myślę o tym poważnie. Fryzjerka zachwalała, że faktycznie skuteczne, ale jak długo się utrzymuje i czy nie niszczy włosów to nie wiem. |
|||
|
|
|
#3711 |
|
Zakorzenienie
|
Witam popoludniowo/wieczornie
Bylam dzisiaj u mamy i niby nie jechalam dlugo bo 1,5 h w jedna strone ale po powrocie jednak odczulam ze jestem zmeczona. Wiec leze grzecznie w lozeczku i chrupie marchewki ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#3712 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Dodatkowo sa jeszcze szczepienia na pneumokoki meningokoki i rotawirusy. I z tych dodatkowych warto pomyśleć o meningokokach i pneumokokach a odpyscic rotawirusy. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 19:56 ---------- Poprzedni post napisano o 19:54 ---------- Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
||
|
|
|
#3713 |
|
Wtajemniczenie
|
Czy któraś z Was może polecić jakąś aptekę internetową?
Może macie upatrzoną jakąś tańszą, opłacalną?
|
#3714 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
skoro medela jedt w stanie wycisnąć ze mnie jakies kropelki wiec musi byc najlepsza. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 19:59 ---------- Poprzedni post napisano o 19:59 ---------- Cytat:
||
|
|
|
#3715 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#3716 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
Bo ja nie prostuję włosów,czasem tylko na specjalne okazje,ale idę wtedy do fryzjera,bo nie umiem sobie prostować
|
|
#3717 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#3718 |
|
Zadomowienie
|
jak robiłam zamówienie to porównywałam sobie koszty w aptece gemini i aleleki (wrzucałam do koszyka równocześnie i tu i tu). W przypadku mojego zamówienia w aleleki wyszło mi o 45 zł taniej niż w gemini, mieli też większy jak dla mnie wybór. Do tego szybka wysyłka (przelew w nd wieczorem, leki były we wtorek u mnie).
|
|
|
|
#3719 |
|
Rozeznanie
|
Hey Dziewczynki,
jestem do tyłu z postami, bo Mąż przerzucił na mnie swoją zarazę i teraz walczę z chorobą. Katar, ból gardła, kaszel, a teraz chyba i gorączka mnie łapie, a domowe specyfiki już nie bardzo dają radę. Jutro wieczorem mam wizytę u gin i może on przepisze mi coś konkretnego, zanim wyłożę się całkiem. TŻ wrócił dziś na kurs i możliwe, że puszczą ich do domu dopiero na Boże Narodzenie, więc jestem zdana sama na siebie i tym bardziej muszę się ogarnąć Mam nadzieję, że żadna z Was nie urodziła znikam nadrobić posty.
|
#3720 | |||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
no i jeszcze są plany, żeby mama sobie trochę dorobiła (znaczy ogólnie nam, nie tylko sobie ), bo teraz będziemy mieć dość ciężko pod tym względem, ale zanim tego nie unormuje, to nie ma opcji!Cytat:
znam też temat od drugiej strony dość dobrze (tzn sprzedaję) i ogólnie jest tak, że mogą urosnąć a mogą nie. ale raczej już by Ci urosły (i to też niekoniecznie o cały rozmiar), teraz to już mogą raczej puchnąć. no i pamiętaj że mniej więcej połowie osób, którym nogi urosły, potem wróciły do swojego rozmiaru, więc jak wymienisz na większe, to Ci później takie zostaną, w których też nie pochodzisz (no chyba że trafisz z drugą ciążą na zimę )Cytat:
Cytat:
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:12.

)
a mnie to tak rozbawiło że łatwiej było mi odpuścić

Ktg mogę robić w przychodni, a na USG idę we wtorek, zobaczymy. Jeśli na USG coś byłoby nie halo (tfu, tfu), to oczywiście do szpitala pójdę, ale jeżeli wszystko będzie ok i poród się sam nie zacznie, to przed świętami się tam nie wybieram!
ona jest naprawdę nawiedzona i psychiczna... Miałam dość sporo gości wczoraj no zaczęła przed nimi jakieś swoje chore wywody typu, że ona zawsze ma czysto w domu, że ona by sobie nie pozwoliła na jakiś pyłek itp, oczywiście wszystko się sprowadzało do tego, że my mamy psa
) na porządku dziennym

16.06.2012