Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka" - Strona 102 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-12-01, 20:35   #3031
blair witch
Zakorzenienie

Dot.: Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka"

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
Najbardziej się dostało siostrom Radwańskim - że pazerne, że mało, że się dzielić nie potrafią, że są strasznie bogate i mają tyle domów a kupiły takie "hmhmhmh" i to w "hmhmhmh" ilości.
I teraz się każda na fb przeniosła, a wątek umiera

Żyłka mi zapulsowała jak przeczytałam że Radwańskie powinny zgrzewkami kupować. Matko jedyna, co za roszczeniowa patologia
Stary 2013-12-01, 20:35   #3032
enn_
Zakorzenienie

Ja jestem przeciwko karze smierci, uwazam, ze zupelna izolacja i przede wszystkim nieuchronnosc kary sa bardziej etyczne, a utrzymanie wieznia nie jest az tak drogie.
Jestem za aborcja na zyczenie, ale raczej nie dlatego, ze "kazdy ma prawo wyboru" (sory - czas na decyzje jest wczesniej), ale dlatego, ze zakaz i tak jest nieskuteczny, nad aborcjami nie ma zadnej kontroli, a jesli juz ktos jej nie dokona, to beda to najczesciej ludzie z rodzin patologicznych - kolejne dzieci w takich rodzinach to szkoda dla spoleczenstwa, okrutne ale prawdziwe.
To samo z liberalizacja prawa narkotykowego, prohibicja paradoksalnie tylko generuje problem.
Poza tym popieram zwiazki partnerskie, rozdzial kosciola od panstwa i porzadnie prowadzona edukacje seksualna.
Z drugiej strony - uwazam rownouprawnienie za podstawe, ale nie wierze w socjalistyczna "rownosc", bo ludzie nie sa rowni i roznia sie inteligencja, wygladem, zdolnosciami itd. itp., poglady dotyczace pomocy socjalnej jak widac tez mam niezbyt "lewicowe".
Poglady ekonomiczne mam stricte liberalne (chociaz raczej bez skrajnosci).
No i chcialabym moc bez obaw zabic wlamywacza we wlasnym domu, nie zastanawiajac sie czy nie wsadza mnie za to do wiezienia.

jesienny_lisc, zgadzam sie w 100%. Od bogatych, dobrze funkcjonujacych krajow rozni nas tez bardzo mentalnosc.
Stary 2013-12-01, 20:41   #3033
aer
O RLY?

Okropny ten komentarz o siostrach Radwańskich.

Jak tak w ogóle można?
aer jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-01, 20:45   #3034
blair witch
Zakorzenienie

Enn, akurat u nas koszt utrzymania więźnia jest wysoki, dzienna stawka to ok. 80 zł (2400 miesięcznie), na koniec 2012 roku było 84 tys więźniów...
Ja uważam że lepszy dostęp i edukacja o antykoncepcji wyjdą dla nas lepiej niż aborcja, jakoś nie wiem... Jak czytam później o problemach babek z zajściem w ciążę po zabiegu, to tak nie teges... No i przypuszczam że byłaby traktowana jak antykoncepcja. Dlatego uważam że najpierw powinniśmy spróbować co da uświadamianie i refundowana antykoncepcja, a później jeśli to nie zda egzaminu to aborcja.
I mieć prawo do broni

Nie chcę nikomu nic wypominać, ale ta co się najbardziej burzy o to że się nie dostała, jakoś ma na wycieczki z dziećmi do Zakopanego (oj, tanio nie jest, byłam na wypadzie weekendowym z koleżankami i portfel ucierpiał). Fryzjer, cięcie i farbowanie też lubi kosztować, chociaż to akurat mogła gdzieś u znajomej, więc taniej... Ale jak nie mam na mąkę i makaron to nie wiem czy samo cięcie i farba z marketu by nie wystarczyły
Stary 2013-12-01, 20:47   #3035
4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez enn_ Pokaż wiadomość
Ja jestem przeciwko karze smierci, uwazam, ze zupelna izolacja i przede wszystkim nieuchronnosc kary sa bardziej etyczne, a utrzymanie wieznia nie jest az tak drogie.
Nie zartuj sobie. Polecam zglebic temat, bo liczby przerazaja . W Polsce utrzymanie wieznia kosztuje prawie 30 tysiecy zlotych. W USA utrzymanie wieznia w przecietnym wiezieniu stanowym to koszt prawie 50 tysiecy dolarow. Najdrozsze w utrzymaniu jest Guantanamo. Tam utrzymanie poszczegolnych wiezniow moze isc w miliony dolarow.

Za zabojstwo siedzi sie dlugie lat. W USA sa wyroki, gdzie nie mozna sie o warunkowe zwolnienie ubiegac. Pomnoz te liczby powyzej razy kilkanascie lat minimum. Dalej uwazasz, ze utrzymanie wieznia nie jest tak drogie?

Uwazam, ze kara smierci to wspanialy pomysl. Nie rozumiem tego jeczenia demoraktow, ze to nie humanitarne. Zastrzyk smierci to prawdziwy luksus. Do mnie przemawia rowniez smierc przez powieszenie. W USA ostatni raz wykonano ten typ kary chyba w 1996 roku, za czasow Clintona. Uwazam, ze - pomijajac walory finansowe dla panstwa - taka kara jest pewnym ukojeniem dla rodzin. Zaspokaja pierwotne uczucie agresji, zemsty.

Poza tym uwazam, ze kara smierci jest bardzo sprawiedliwa. Dla mnie to chore, ze panstwo traktuje morderce o wiele lepiej, niz on potraktowal swoja ofiare. Nie mowie o zasadzie "oko za oko", ale o podstawowym poczuciu sprawiedliwosci.
4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-01, 20:48   #3036
aer
O RLY?

Dlatego ja wole pomagać zwierzętom.

A nie raz już usłyszałam jak mogę przekazywać 1% na zwierzaki a nie ludzi.

Nie mam serca.

A Dziewczyny, mam pytanie - może będziecie się orientować.
Znalazłam w Warszawie na SP ogłoszenie starszej Pani. Prosi tam o różne produkty, które jestem w stanie kupić oraz o lodówko-zamrażarkę (nie stać mnie). Mój znajomy za około miesiąc, może dwa jednak będzie zmieniał lodówkę i może oddać ją tej Pani (już o tym rozmawialiśmy).
Jak myślicie, czy przez SP dałoby się skontaktować z tą kobietą czy raczej nie ma szans?

Edytowane przez aer
Czas edycji: 2013-12-01 o 20:53
Stary 2013-12-01, 20:55   #3037
KOOL SHEN
Rozeznanie

[

jesienny_lisc, zgadzam sie w 100%. Od bogatych, dobrze funkcjonujacych krajow rozni nas tez bardzo mentalnosc.[/QUOTE]
To jest najważniejsze co powinno w pl być . Tak jak pisała Jamestown nam brakuje polityka odważnego i z honorem .
Ja bym wprowadził do szkół książkę Kyosakiego ' Bogaty ojciec i biedny ojciec'.
Stary 2013-12-01, 20:55   #3038
Kalini
Zakorzenienie

[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;43973540]Nie zartuj sobie. Polecam zglebic temat, bo liczby przerazaja . W Polsce utrzymanie wieznia kosztuje prawie 30 tysiecy zlotych. W USA utrzymanie wieznia w przecietnym wiezieniu stanowym to koszt prawie 50 tysiecy dolarow. Najdrozsze w utrzymaniu jest Guantanamo. Tam utrzymanie poszczegolnych wiezniow moze isc w miliony dolarow.

Za zabojstwo siedzi sie dlugie lat. W USA sa wyroki, gdzie nie mozna sie o warunkowe zwolnienie ubiegac. Pomnoz te liczby powyzej razy kilkanascie lat minimum. Dalej uwazasz, ze utrzymanie wieznia nie jest tak drogie?

Uwazam, ze kara smierci to wspanialy pomysl. Nie rozumiem tego jeczenia demoraktow, ze to nie humanitarne. Zastrzyk smierci to prawdziwy luksus. Do mnie przemawia rowniez smierc przez powieszenie. W USA ostatni raz wykonano ten typ kary chyba w 1996 roku, za czasow Clintona. Uwazam, ze - pomijajac walory finansowe dla panstwa - taka kara jest pewnym ukojeniem dla rodzin. Zaspokaja pierwotne uczucie agresji, zemsty.

Poza tym uwazam, ze kara smierci jest bardzo sprawiedliwa. Dla mnie to chore, ze panstwo traktuje morderce o wiele lepiej, niz on potraktowal swoja ofiare. Nie mowie o zasadzie "oko za oko", ale o podstawowym poczuciu sprawiedliwosci.[/QUOTE]

Nie chcę tworzyć offtopu i pisać czemu kara śmierci nie ma sensu i jest zła. Odpowiem tylko na podstawowy ekonomiczny argument, kara śmierci jest droższa od dożywocia (no chyba, ze pod uwagę bierzemy Chiny) w Stanach Zjednoczonych to koszt przynajmniej miliona dolarów (większość tych kosztów to koszty procesowe i dogłębne zbadanie sytuacji).
Kalini jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-01, 20:57   #3039
enn_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aer Pokaż wiadomość
Okropny ten komentarz o siostrach Radwańskich.

Jak tak w ogóle można?
No jak, maja wiecej to powinny oddac!

Blair, ja jestem oczywiscie za stawianiem na edukacje i antykoncepcje. Absolutnie nie uwazam, ze mozna ot, zezwolic na aborcje na zyczenie i olac wszystko inne, bo Polska skonczy jak Wielka Brytania. Niemniej jednak uwazam, ze aborcja powinna byc legalna, bo przynajmniej bylaby nad tym jakas kontrola, a nie zupelna samowolka i zabiegi w podziemiu. Poza tym, tak, jak mowilam, masa ludzi jesli chce dokonac aborcji i tak jej dokona, ci, ktorych zakaz powstrzymuje to najczesciej patologia.
Zabiegi wykonywane w dobrych warunkach i spelniajace wszystkie standardy nie wiaza sie z wysokim ryzykiem.

Co do kosztu utrzymania wieznia - jesli jest za wysoki, to rozwiazaniem nie jest moim zdaniem wprowadzenie kary smierci (poza tym, ile tych kar smierci trzeba by wykonywac, zeby realnie obnizac koszta utrzymania skazanych?), tylko reforma wieziennictwa (nota bene niezwykle moim zdaniem potrzebna).
Stary 2013-12-01, 20:58   #3040
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Kalini Pokaż wiadomość
Nie chcę tworzyć offtopu i pisać czemu kara śmierci nie ma sensu i jest zła. Odpowiem tylko na podstawowy ekonomiczny argument, kara śmierci jest droższa od dożywocia (no chyba, ze pod uwagę bierzemy Chiny) w Stanach Zjednoczonych to koszt przynajmniej miliona dolarów (większość tych kosztów to koszty procesowe i dogłębne zbadanie sytuacji).
Aha, bo przy karze dozywocia kosztow procesowych nie ma. Zapomnialam, ze prokuratorzy, sedziowie, clerks, policjanci i cala reszta pracuja za darmo. Wynagrodzenie biora tylko, gdy zapada wyrok skazujacy na kare smierci.

I tym radosnym akcentem dziekuje za wszelaka dalsza konwersacje.
4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-01, 21:03   #3041
blair witch
Zakorzenienie

Kwestię szukania darczyńców może trafnie ten komentarz na fb pokazać, przeczytałam i OPADŁA MI SZCZENA!!!!!

Cytat:
Znacie z pewnością ogólnopolską akcję pomocy "Szlachetna Paczka". Brałam w niej udział 4 czy 5 lat z rzędu, kiedyś nawet moja córka była tam wolontariuszką.
Dopóki była to akcja "nowa" i "świeża", wolontariusze rzeczywiście z zaangażowaniem i z otwartymi ramionami przyjmowali każdego deklarującego pomoc.
Niestety, popularność i celebryckość psuje nawet takie szlachetne akcje i gdy się okazuje, że chętny do pomocy nie jest "wystarczająco bogaty", dostaje od tzw. wolontariuszy i tzw. liderów jasny sygnał - nie czekamy na twoją pomoc, chcemy pozyskać prawdziwych bogaczy.
Przez kilka lat uczestniczenia w akcji charytatywnej (bo taką była do ubiegłego roku) moją lub moją z grupą pomoc przyjmowano z radością. Zwykle rodziny potrzebujące pomocy są naprawdę w dramatycznej sytuacji, gdzie bieda aż piszczy i lista rzeczy potrzebnych jest niebywale długa: od podstawowych artykułów spożywczych przez ubrania, buty, sprzęty domowe, meble aż do materiałów budowlanych.
Zwyczajny, deklarujący pomoc człowiek, nawet gdy zbierze grupę znajomych, chętnych do udziału w akcji, nie jest w stanie zaspokoić wszystkich potrzeb z takiej listy. I pewnie rodzina w biedzie nie oczekuje, że wszystkie pozycje z listy zmaterializują się w ich domu. Przynajmniej tak było w latach ubiegłych. Wybierałam, bądź wybieraliśmy ze znajomymi rodzinę, z listy jedną, najdroższą rzecz, np. sprzęt AGD i wszyscy byli zadowoleni, i my, obdarowujący, i rodzina obdarowana, i wolontariusze.
Do tego roku.
Z moimi współpracownikami wybraliśmy rodzinę, której chcieliśmy kupić pralkę. Wydatek rzędu 1000 zł.
Po naszej deklaracji dostałam telefon od wolontariuszki, że to...za mało, bo powinniśmy kupić jeszcze ubrania, kurtki, plecaki szkolne, żywność....lista jest naprawdę długa, bo rodzina biedna i wielodzietna.
Moją reakcją było totalne zdziwienie i próba negocjowania, że może niech nie wykreślają nas, tylko zaznaczą na liście oczekiwań tej rodziny, że na pralkę już nie czekają (w domyśle: dostaną ją od nas). Wolontariuszka powiedziała, że skontaktuje się ze mną lider. Kontakt z liderem nastąpił w ciągu kilku minut (emailem do mnie) i rozpoczął się od słów: jeśli was nie stać na zakup przynajmniej trzech rzeczy z listy (przy czym nie chodzi o 3 przedmioty, bo przybory szkolne, kurtki itd. - dla czwórki dzieci, to jest jedna "rzecz" z listy), to mamy "oddać" rodzinę na listę, bo akcja jest skierowana do bardziej ...hm... hojnych (?) osób.
Po raz kolejny wolontariuszka skontaktowała się ze mną dziś i zasugerowała, że skoro nas nie stać na zakup (tu wymieniała właśnie pralkę, ubrania, plecaki itd., a ja deklarowałam coraz więcej w imieniu firmy i swoim, co spotykało się ze zniechęcaniem mnie z każdą nową deklaracją), możemy zebrać kasę (!!) i przelać na konto Szlachetnej Paczki, co pomoże...w organizowaniu akcji w przyszłym roku.
Wkurzyłam się strasznie, bo dano mi jasno do zrozumienia, że organizatorzy akcji niespecjalnie liczą na rzeczową pomoc dla rodzin, a na napływ gotówki na konto!! Jest to oburzające i wręcz szokujące, jak w ciągu kilku lat akcja z założenia charytatywna stała się kolejnym sposobem na zarabianie dla własnego istnienia (w mediach?).
W każdym razie ja i pewnie moi znajomi z pracy w tej akcji udziału już nie weźmiemy.

A jeszcze odnośnie najbardziej roszczeniowych....
https://www.facebook.com/szlachetna....52000160133614 - przeglądnijcie dyskusję, i poczytajcie Panią która tam rzuca się o rodziny w Pile, i że jej nikt nie pomógł... Galeria zdjęć jest po prostu niespotykana

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-12-01, 21:05   #3042
aer
O RLY?

Cytat:
No jak, maja wiecej to powinny oddac!

Tak, tak - od razu niech wszystko oddadzą, chodzą w workach po ziemniakach, jedzą szczaw i mirabelki rosnące przy torach i wszędzie na piechotę.
Turniej w Azji? Co tam! Wyjdą 8 miesięcy wcześniej - może zdążą.
Stary 2013-12-01, 21:05   #3043
Kalini
Zakorzenienie

[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;43973720]Aha, bo przy karze dozywocia kosztow procesowych nie ma. Zapomnialam, ze prokuratorzy, sedziowie, clerks, policjanci i cala reszta pracuja za darmo. Wynagrodzenie biora tylko, gdy zapada wyrok skazujacy na kare smierci.

I tym radosnym akcentem dziekuje za wszelaka dalsza konwersacje.[/QUOTE]

Koszty procesu, który kończy się takim wyrokiem są nieporównywalnie droższe. W kilku stanach USA zrezygnowano z niej z powodu oszczędności.

Cytat:
Kolejną przyczyną są też astronomiczne koszty kary śmierci. W tych sprawach - w przeciwieństwie do np. wyroków dożywocia - skazani prawie zawsze wykorzystują wszelkie możliwości odwołania. Procesy w kilku instancjach trwają latami i kosztują od 2 do nawet 20 mln dol. Potwierdza to prokurator Ebert, który mówi, że wielu jego kolegów "nie ma ludzi i budżetu" do prowadzenia wieloletnich procesów, więc woli wnosić o dożywocie zamiast o karę śmierci.

Ogromne są też koszty utrzymywania cel i bloków śmierci w więzieniach. Największe są w Kalifornii, gdzie karę śmierci orzeka się dość często (w tym roku 29), ale się jej nie wykonuje. W celach śmierci czeka więc dziś tam 690 skazanych.
http://wyborcza.pl/1,76842,7382099,A...y_smierci.html

Więcej o karze śmierci tutaj:
http://www.grupahoryzont.pl/

Edytowane przez Kalini
Czas edycji: 2013-12-01 o 21:08
Stary 2013-12-01, 21:08   #3044
blair witch
Zakorzenienie

Enn, owszem, legalna, ale na pewnych zasadach, właśnie po to żeby nie zastępowała antykoncepcji I przyznam że prędzej niż zabieg to dopuściłabym te tabletki które women on waves wysyłają... A patologii to w ogóle dopuściłabym, o ile nie nakazałabym wazektomię

Bezczelne te Radwańskie że tak mało kupiły, no jak śmiały. Przecież każda rodzina ma mieć bogatego sponsora. Najlepiej Radwańskie albo piłkarzy.
Stary 2013-12-01, 21:09   #3045
WhiteCherry
Zakorzenienie

czytam fb SzP i mi ciśnienie skacze
babka napisała, że trzeba wybierać, czy kupić mleko czy chleb.
no kurna, może niech z internetu zrezygnuje, to będzie na chleb. I standardowo klasyk na profilu "Szlachta nie pracuje".

Radwańskie powinny nowe mieszkania zasponsorować, w końcu stać je.

Edytowane przez WhiteCherry
Czas edycji: 2013-12-01 o 21:10
WhiteCherry jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-01, 21:10   #3046
blair witch
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aer Pokaż wiadomość
Tak, tak - od razu niech wszystko oddadzą, chodzą w workach po ziemniakach, jedzą szczaw i mirabelki rosnące przy torach i wszędzie na piechotę.
Turniej w Azji? Co tam! Wyjdą 8 miesięcy wcześniej - może zdążą.
I koniecznie fundacja charytatywna dla rodzin wielodzietnych dotkniętych chorobami AAA - Alkoholizmem, Astmą, Alergią.

A dla swojej rodziny dożywotnie utrzymanie i wynajęcie kamienicy w centrum Krakowa. A najlepiej zakup i podarowanie, i opłacanie wszystkich rachunków.

Edytowane przez blair witch
Czas edycji: 2013-12-01 o 21:11
blair witch jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-01, 21:11   #3047
magyarparaszt
Ha ha ha ha ha

Cytat:
https://www.facebook.com/szlachetna.paczka?fref=ts
tutaj w komentarzach pod zdjęciami i filmikami
https://scontent-a-vie.xx.fbcdn.net/...34334111_n.jpg

#dziubekdlapaczki

??? łotafak?

magyarparaszt jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-01, 21:13   #3048
aer
O RLY?

Cytat:
Napisane przez blair witch Pokaż wiadomość
I koniecznie fundacja charytatywna dla rodzin wielodzietnych dotkniętych chorobami AAA - Alkoholizmem, Astmą, Alergią.
... na pracę.
Stary 2013-12-01, 21:19   #3049
201604181004
Konto usunięte

Nie mam na chleb
ale mam na
-internet
-tipsy
-farbę do włosów
-rajstopki
-wyjściową garsonkę
-biżuterię
-piwko
-papieroska

dobra odpadam

ODPADAM XD
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-01, 21:19   #3050
enn_
Zakorzenienie

Cytat:
Enn, owszem, legalna, ale na pewnych zasadach, właśnie po to żeby nie zastępowała antykoncepcji I przyznam że prędzej niż zabieg to dopuściłabym te tabletki które women on waves wysyłają... A patologii to w ogóle dopuściłabym, o ile nie nakazałabym wazektomię

Bezczelne te Radwańskie że tak mało kupiły, no jak śmiały. Przecież każda rodzina ma mieć bogatego sponsora. Najlepiej Radwańskie albo piłkarzy.
Tylko, ze te zasady/ograniczenia niewiele daja i wcale tak naprawde nie ograniczaja ilosci aborcji, w tym tkwi problem.

Co do podatku progresywnego, uderza mnie jeszcze to, ze czasami mozna zahaczyc o wyzszy prog bo pracuje sie duzo wiecej niz 1 standardowy etat = zarabia sie wiecej pieniedzy. Urocze.

Jamestown, jesli masz zrodla do jakichs publikacji porownujacych rzetelnie koszty procesu i utrzymania wieznia na dozywociu, a osoby skazanej na kare smierci, to prosze podaj, chetnie sie z nimi zapoznam. Z tego, z czym poki co sie zetknelam nie wynikalo, ze kara smierci jest oplacalna, stad po czesci moje poglady.
Stary 2013-12-01, 21:28   #3051
Kalini
Zakorzenienie

Cytat:
Co do podatku progresywnego, uderza mnie jeszcze to, ze czasami mozna zahaczyc o wyzszy prog bo pracuje sie duzo wiecej niz 1 standardowy etat = zarabia sie wiecej pieniedzy. Urocze.
Ale przecież wyższy podatek zapłaci się tylko od tej sumy, która wyrasta poza ten próg. Poza tym zazwyczaj kwoty od których płaci się wyższy podatek, są naprawdę duże i kilka procent społeczeństwa je płaci.
Stary 2013-12-01, 21:42   #3052
Konto usunięte

Cytat:
Koszty procesu, który kończy się takim wyrokiem są nieporównywalnie droższe. W kilku stanach USA zrezygnowano z niej z powodu oszczędności.

http://wyborcza.pl/1,76842,7382099,A...y_smierci.html

Więcej o karze śmierci tutaj:
http://www.grupahoryzont.pl/
Chyle czola przed takimi madrymi zrodlami. Naprawde, podziw.

Polecam mimo wszystko siegnac do faktow i literatury. Dowiesz sie wtedy, ze wysokie koszty kary smierci wynikaja glownie ze specyfiki bloku.

Tym razem juz definitywnie koncze z Toba dialog, bo naprawde, argumenty, "a bo tak" lub "a bo Wyborcza" sa oslabiajace.
Stary 2013-12-01, 21:44   #3053
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
Ale przecież wyższy podatek zapłaci się tylko od tej sumy, która wyrasta poza ten próg. Poza tym zazwyczaj kwoty od których płaci się wyższy podatek, są naprawdę duże i kilka procent społeczeństwa je płaci.
Fajnie, ale często jest tak że podatek wychodzący ponad próg równa się niemalże temu odprowadzonemu od dochodu "pod progiem"
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-01, 21:46   #3054
Konto usunięte

Cytat:
Jamestown, jesli masz zrodla do jakichs publikacji porownujacych rzetelnie koszty procesu i utrzymania wieznia na dozywociu, a osoby skazanej na kare smierci, to prosze podaj, chetnie sie z nimi zapoznam. Z tego, z czym poki co sie zetknelam nie wynikalo, ze kara smierci jest oplacalna, stad po czesci moje poglady.
Czytam o tym od lat. Wybacz, ale nie bede teraz Ci tu przeklejac kilkudziesieciu zrodel, bo po prostu mi sie nie chce . Sama wszystko mozesz bez problemu znalezc. Polecam amerykanskie publikacje (nie artykuly w gazetach), rzadowe strony i biblioteki Ivy League.

Co do wysokich kosztow kary smierci, ktore i tak byly mniejsze niz wyroki dozywocia to wynikaly one glownie z organizacji i specyfiki blokow. Przy wiekszym pomyslunku koszty bylyby nieporownywalnie mniejsze.
Stary 2013-12-01, 21:47   #3055
Kalini
Zakorzenienie

[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;43974428]Chyle czola przed takimi madrymi zrodlami. Naprawde, podziw.

Polecam mimo wszystko siegnac do faktow i literatury. Dowiesz sie wtedy, ze wysokie koszty kary smierci wynikaja glownie ze specyfiki bloku.

Tym razem juz definitywnie koncze z Toba dialog, bo naprawde, argumenty, "a bo tak" lub "a bo Wyborcza" sa oslabiajace.[/QUOTE]

Są na pewno lepsze argumentów "bo mnie się tak wydaje i nie zamierzam przedstawić żadnego źródła"
Stary 2013-12-01, 21:47   #3056
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:
Nie mam na chleb
ale mam na
-internet
-tipsy
-farbę do włosów
-rajstopki
-wyjściową garsonkę
-biżuterię
-piwko
-papieroska

dobra odpadam

ODPADAM XD
zaraz ktoś Ci napisze, że biednym wypominasz i skąpisz!!!
Stary 2013-12-01, 21:50   #3057
20160901857
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez WhiteCherry Pokaż wiadomość
zaraz ktoś Ci napisze, że biednym wypominasz i skąpisz!!!
Ja nie wiem czy nie umiem czytać czy co, ale coś mi się nie zgadza tam. Pani pisze w komentarzu, że najstarsza córka ma 13 lat, a w zdjęciach ma foteczki z osiemnastki synusia czy coś źle zrozumiałam?
20160901857 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-01, 21:51   #3058
Konto usunięte

Cytat:
A jeszcze odnośnie najbardziej roszczeniowych....
https://www.facebook.com/szlachetna....52000160133614 - przeglądnijcie dyskusję, i poczytajcie Panią która tam rzuca się o rodziny w Pile, i że jej nikt nie pomógł... Galeria zdjęć jest po prostu niespotykana
Uwiodla mnie "osiemnastka synusia" .
Stary 2013-12-01, 21:51   #3059
jesienny_lisc
Zakorzenienie

Mnie tam rozśmieszyło "mam komputer, bo syn się uczy na informatyka", a gdzieś niżej, najstarsze dziecko, córka, ma 13 lat. Dzieciak z podstawówki, już się wprawia w programowaniu?

I oprócz "szlachta nie pracuje", widziałam jeszcze "chodź i mnie przytul"
jesienny_lisc jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-01, 21:55   #3060
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez nouvelle90 Pokaż wiadomość
Ja nie wiem czy nie umiem czytać czy co, ale coś mi się nie zgadza tam. Pani pisze w komentarzu, że najstarsza córka ma 13 lat, a w zdjęciach ma foteczki z osiemnastki synusia czy coś źle zrozumiałam?
Wychowuje dzieciaki sama odkad najmlodsza miala 2 miesiace. Dzis najmlodsza ma 13 lat. Pani oszczedza na znakach interpunkcyjnych i stad to zagubienie. Ja sama to "zdanie" dwa razy czytalam.

edit: bulwersujace: nie ma dla mnie pracy poniewaz pytaja o staz a moim stazem sa lata poswiecone wychowaniem dzieci".

Edytowane przez 4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b
Czas edycji: 2013-12-01 o 21:57
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości