Oświadczyny trochę inaczej :) - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-12-02, 22:25   #31
vouvray
Zadomowienie

Dot.: Oświadczyny trochę inaczej :)

Cytat:
Napisane przez natka 94 Pokaż wiadomość
Czyli np. uważasz, że tylko mężczyzna może spełniać się zawodowo, a miejscem kobiety jest kuchnia?
O masakra, oczywiście, że nie!! Uważam, że KAŻDY człowiek powinien się rozwijać całe życie, jednak chyba nie dla mnie jest zbyt daleko idąca nowoczesność. Nie otwierałabym facetowi drzwi pierwsza ani nie oświadczyłabym się jemu, uważam, że to powinna być inicjatywa faceta (co się ukształtowało w społeczeństwie) i pisząc podział ról mam na myśli jedynie to. Taka już jestem staroświecka
vouvray jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-02, 22:26   #32
201607111040
Konto usunięte

Moim zdaniem choćby nie wiem jak facet był wstydliwy to nie wstydziłby się oświadczyć kobiecie z którą chce być. Jakiś sposób na przełamanie wstydu by znalazł
201607111040 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-02, 22:30   #33
pomme de terre
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez nowekonto_ona Pokaż wiadomość
Po kolei.

@Hanako
TŻ jest zianteresowany małżeństwem, ale ogólnie przeciąga te kwestie, dlatego ja wolę wyjść z inicjatywą. Co do lużnej rozmowy-oświadczyn to nie jest to głupi pomysł, ale dla mnie to takie trochę okrojone oświadczyny, jakby niepełne. Równie dobrze możemy usiaść przy obiedzie i obgadać kwestie ślubu, ale gdzie w takiej sytuacji romantyczność?

@Taka tam jedna
Mój TŻ jest dosyć liberalny w tych kwestiach co bardzo mi się podoba. Nie sądzę, że by się obraził czy źle to odebrał. Raczej byłby wniebowzięty.

@drabineczka
A zegarek według Ciebie bardziej by pasował?

Obawiam sie ze to tutaj tkwi problem.
Ale szczerze: to ze facet przeciaga oswiadczyny, jestem przekonana ze to nie zalezy od niesmialosci.

Ja powiem jestem za rownouprawnieniem itd. Ok. Kazdy ma inne fantazje. Osobiscie nie wyobrazam sobie tego zebym to ja miala sie oswiadczac. Co innego tak jak dziewczyny powiedzialy na romatnycznym spacerze zapytac (nawet pol zartem pol serio) czy zostaniesz moim mezem Ale klękenie i wręczanie sygnetu?to zdecydowaniei nie dla mnie I wiesz.. wydaje mi sie ze facet po pierwsze moze byc tym pomslem zszokwany, ale mysle tez (znajac mojego tz) mezczyzna moze byc tez lekko zniesmaczony. Nie chce generalizowac ale moim zdaniem oswiadczyny w takiej formie w jakiej zaplanowalas nie sa swietnym pomyslem.

Ciągle łudzę się, że dzięki mojej wypowiedzi tutaj niektórzy ludzie się w końcu ogarną.

Edytowane przez pomme de terre
Czas edycji: 2013-12-02 o 22:32
pomme de terre jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-02, 22:33   #34
Shira Yuki
Zakorzenienie

Cytat:
Po kolei.

@Hanako
TŻ jest zianteresowany małżeństwem, ale ogólnie przeciąga te kwestie, dlatego ja wolę wyjść z inicjatywą. Co do lużnej rozmowy-oświadczyn to nie jest to głupi pomysł, ale dla mnie to takie trochę okrojone oświadczyny, jakby niepełne. Równie dobrze możemy usiaść przy obiedzie i obgadać kwestie ślubu, ale gdzie w takiej sytuacji romantyczność?

@Taka tam jedna
Mój TŻ jest dosyć liberalny w tych kwestiach co bardzo mi się podoba. Nie sądzę, że by się obraził czy źle to odebrał. Raczej byłby wniebowzięty.

@drabineczka
A zegarek według Ciebie bardziej by pasował?
skoro bez formułki oświadczyny dla ciebie sa niepełne,tak i bez pierścionka też jakos dziwnie to wyglada.
nie chodzi o sam pierścionek jako biżuterię ,ale o symbol koło,czegoś co nie ma końca.
gdyby wpadła na twój pomysl to pewnie zdecydowałabym sie na męski sygnet ,lub bransoletę
Opowiadając obcym ludziom o swoich problemie ,musisz liczyc sie z tym,że 20% ma gdzieś twój problem,a 80 % cieszy się z twojego kłopotu.
Jestem jak dziki Mustang.
Jesli mnie oswoisz ,na zawsze będę Twoja
.
Shira Yuki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-02, 22:35   #35
Taka_tam_jedna
Raczkowanie

Cytat:
Mam to w nosie co ktoś sobie pomyśli, nie będę się ograniczała, bo ktoś myśli stereotypowo.
Tylko ciekawe czy TŻ też ma to wszystko i wszystkich w nosie tak jak Ty?

Cytat:
Damskie oświadczyny to, jak to mówi mój ulubiony profesor, pewne zwyrodnienie.
Jesli jesteś nowoczesną kobietą i nie czekasz na magiczny pierścionek, to z pewnością nie potrzebna jest Ci szopka, magiczne pytanko i wręczanie zaręczynowego zegarka oblubieńcowi. Wystarczy usiąść i pogadać, nie trzeba robić szoki. Jeśli natomiast potrzebne Ci są do szczęścia konwenanse, to czekaj, aż mężczyzna Ci sie oświadczy.

I tak, uważam, że oświadczanie się mężczyźnie obdziera go z męskości.
Nie wspólna decyzja o małżeństwie - to jest w dzisiejszych czasach naturalne, kobieta nie jest już 'wybranką' lecz sama wspólnie z partnerem decyduje o swoim losie.
Oświadczenie się facetowi, to nie nowoczesność, tylko wsadzanie siebie w męską, stereotypową rolę pana decydującego o losie [to do przeżycia] oraz wsadzanie faceta w damską stereotypową rolę płochej, przynależnej kobietki [i to już jest straszne].
A już klękanie przed mężczyzną może przemilczę.

Nie róbmy z tradycji cyrku na kółkach.
Albo nam ona pasuje - wtedy się na niej wzorujmy, albo nie - wtedy twórzmy nową, rozsądną i odpowiednią do sytuacji, a nie jakieś wypaczenia.

I może zbiorę flame.
Ale obawiam się, że pod moimi słowami podpisałoby się wielu mężczyzn. Zatem nie warto chyba ryzykować.
Zgadzam się.
Taka_tam_jedna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-02, 22:36   #36
alexandraa13
Rozeznanie

Dziewczyny, ale nie porównujcie tej sytuacji do stereotypowych ról mężczyzny i kobiety w codziennym życiu. Nie, kobieta nie równa się kuchnia i mycie podłogi na kolanach, a facet może okazać uczucia i nie musi sam utrzymywać domu.
Ale to co innego, tu mówimy o tradycyjnym "obrządku" i albo go nie przyjmujemy, albo przyjmujemy jako tradycję.
To tak jakbym powiedziała, że jestem taka nowoczesna i wyzwolona, i co to juz każdy na święta choinkę musi miec i wielka wigilia z 12 daniami. Nie, ja sobie postawię brzozę w salonie, a wigilie zrobimy rano i będzie to wystawne śniadanie z kawą i deserami? PO CO TO? Albo przywiązuję wagę do tradycji, która może ulegać jakimś modyfikacjom, ale generalnie jest stała i ma określone znaczenie symboliczne, albo na to leję, w wigilie wyjeżdżam z rodziną w góry albo do spa.

Edytowane przez alexandraa13
Czas edycji: 2013-12-02 o 22:39
alexandraa13 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-02, 22:46   #37
paulinka4pt
Raczkowanie

właśnie przeczytałam mojemu TŻ-owi ten post i odpowiedział że chyba by uciekł w siną dal
paulinka4pt jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-02, 22:50   #38
scarlett26
Zakorzenienie

A ja tak sobie pomyślałam, że może jemu się po prostu zrobić przykro..... Pozbawisz go może czegoś, co sobie może jakoś tam planuje, w jakiejś konkretnej chwili, miejscu itp. itd. Może potrzebuje jakoś dojrzeć do tego. Po co to przyspieszasz? Bo chciałabyś już, ale on widać z jakiś względów jeszcze nie.... Daj chłopu czas!

- 100/2017 (28304 strony)
- 143/2018 (35435 strony)
- 45/2019 (9833 strony)
scarlett26 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-02, 22:52   #39
skazana_na_bluesa
.

już sobie wyobrażam jak później kumple podekscytowani mówią do chłopaka - no pochwal się tym sygnetem zaręczynowym

w skrócie - radzę najpierw omówić kwestię wspólnej przyszłości i zapytać mimochodem co on sądzi o zaręczynach inicjowanych przez kobietę. dla mnie jest to kastracja faceta. i myślę, że sporo miałoby mega problem, żeby później tworzyć związek z taką kobietą...

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-02, 22:55   #40
konwalia_15
Raczkowanie

GG do konwalia_15

Cytat:
Skoro on jest zbyt wstydliwy to ty wyjdź z inicjatywą.

Zaskoczyłaś mnie. Naprawdę są jeszcze osoby, które uważają to za coś dziwnego i uznają tylko taki stereotypowy podział ról, czyli mężczyzna ma być stroną dominującą, a kobieta do garów?

Tu jest taki wątek "Nasze pierścionki zaręczynowe". Trzeba będzie dorobić "Nasze zegarki zaręczynowe". Świat dziczeje

konwalia_15 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-02, 22:59   #41
paaaat
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez konwalia_15 Pokaż wiadomość
[/B]Tu jest taki wątek "Nasze pierścionki zaręczynowe". Trzeba będzie dorobić "Nasze zegarki zaręczynowe". Świat dziczeje
Hahaha, mam tytuł! "Zegarki i sygnety pokazujemy, kawalerami już być nie chcemy, część I"

Uważam, jak większość dziewcząt, że zrobisz krzywdę związkowi.
paaaat jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-02, 23:10   #42
panna mati_
Zakorzenienie

Cytat:
Po kolei.

@Hanako

?
Facet zainteresowany małżeństwem nie przeciąga tej kwestii. On się oświadcza
Stary 2013-12-02, 23:13   #43
8c9538aac29bb5fbc2d31b2aac28a8f9b62d5c74_6584d267571b8
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez paaaat Pokaż wiadomość
Hahaha, mam tytuł! "Zegarki i sygnety pokazujemy, kawalerami już być nie chcemy, część I"

Uważam, jak większość dziewcząt, że zrobisz krzywdę związkowi.
Zakochałam się w tym tytule
Autorko, ja powiem tak - gdybyś była pewna na 100%, to nie zakładałabyś tego wątku, szczególnie jako anonim. A jeśli się takiej pewności nie ma, to się nie oświadcza. Skoro znasz go tak dobrze i wiesz, że nie będzie miał nic przeciwko takim zaręczynom, oraz konsekwencjom jakie z tego wynikną, to skąd wątpliwości? Osobiście uważam, że nawet jeśli on jest liberalny, to nie wiadomo, czy będzie chciał się użerać z innymi ludźmi i się tłumaczyć - w końcu jak widzisz większość dziewczyn uważa to za coś dziwnego (nie mówiąc o facetach). Chyba nie chciałabyś żeby wstydził się momentu, który oboje powinniście uważać za wyjątkowy?
8c9538aac29bb5fbc2d31b2aac28a8f9b62d5c74_6584d267571b8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-02, 23:15   #44
HealthOne
Zadomowienie

Nie jestem konserwatystką- jestem feministką, ale pomijając już wszystkie aspekty ''oświadczyn kobiet'' które przytoczyła _ema_ - z którymi się zgadzam, ''oświadczanie'' się mężczyźnie- są dla mnie żartem.

Zdanie na ten temat mojego chłopaka- (kiedy już przestał się śmiać) - nie, nie i jeszcze raz nie.

Dlaczego nie usiąść i nie porozmawiać poważnie na temat waszej najbliższej przyszłości, planów, decyzji? was obojgu to przecież dotyczy, to normalne że chcesz wiedzieć na czym stoisz? mam wrażenie że tymi ''oświadczynami'' chcesz go postawić w sytuacji że nie będzie się mógł wymigać tylko jednoznacznie zdeklarować. A on najwyraźniej nie jest gotowy, bo gdyby był- to dawno już miałabyś pierścionek na palcu, przecież to nie dzieciak z gimnazjum, tylko dorosły 27latek- chyba wie czego chce? (lub czego jeszcze nie chce?)
Stary 2013-12-02, 23:32   #45
Hibiku
Zakorzenienie

Zastanawiam się jak wyglądałaby matura w wydaniu wizażanek, zwłaszcza część o czytaniu ze zrozumieniem - z pytań o to jak oświadczyć się mężczyźnie natychmiast stworzył się wątek o upadku współczesnej cywilizacji, niezmienności tradycji i o tym, że wizażanki na pewno znają lepiej i wiedzą lepiej co myśli jej partner niż ona.
Rozumiem zwrócić uwagę, że warto najpierw zorientować się w poglądach partnera, ale takie wałkowanie jest nieco bez sensu, bo to i tak życie autorki a nie wasze - najwyżej usłyszy odpowiedź odmowną. C'est la vie.
Hibiku jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-02, 23:35   #46
natka 94
Raczkowanie

Cytat:
czy będzie chciał się użerać z innymi ludźmi i się tłumaczyć - w końcu jak widzisz większość dziewczyn uważa to za coś dziwnego
A skąd niby inni ludzie mają o tym wiedzieć? Przecież nikt nie będzie kazał mu tego rozgadywać. Zresztą z czego on miałby się tłumaczyć i co miałaby go obchodzić opinia innych ludzi?

Edytowane przez natka 94
Czas edycji: 2013-12-02 o 23:36
natka 94 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-02, 23:36   #47
paaaat
Rozeznanie

Pyta o zdanie, więc owe zdanie jest wyrażane, aczkolwiek na pewno w życie Autorki nikt nie będzie ingerował i nikt za nią nie będzie rozmawiał z Jej partnerem, ani także za nią nikt nie wybierze zegarka zaręczynowego.
paaaat jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-02, 23:37   #48
JanePanzram
Zakorzenienie

takie coś by przeszło, jakby on był numerant i waryot (albo ty taka jesteś i on o tym wie)
jednak jeśli jest to sposób na przeskoczenie jego niedecyzyjności i braku chęci do oświadczyn - to nie wiem, czy to jest dobry sposób

Edytowane przez JanePanzram
Czas edycji: 2013-12-02 o 23:38
JanePanzram jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-02, 23:38   #49
tyene
Zakorzenienie

Oświadczyny/zaręczyny to bardzo osobista, indywidualna kwestia i niezależnie, kto oświadcza się komu, najważniejsze jest zrozumienie potrzeb partnera. Ja zdecydowanie należę do opcji, w której wszystko powinno być obgadane, ewentualnie pierścionek/wybór miejsca zaręczyn powinien być niespodzianką, ale nie to, jak sobie wyobrażamy zaręczyny/małżeństwo/ślub/wspólne życie, bo takie rozmowy powinny nastąpić przed. IMHO niewiedza jak się oświadczyć ukochanej osobie i dopytywanie o realizowanie pewnych kliszowych pomysłów jest właśnie świadectwem tego, że pewnej rozmowy zabrakło albo nie została zbyt głęboko przeprowadzona. Uważam też, że świadomość, na czym się stoi nie przeszkadza w cieszeniu się z późniejszych zaręczyn, a przeczuwanie i świadomość, że coś się święci mogą jedynie sprzyjać radosnemu oczekiwaniu.

Osoba mająca cały pokój w mapach z Władcy Pierścieni pewnie byłaby zachwycona "elficką" i magiczną scenerią, osoba tradycyjna oświadczynami przy rodzicach z kwiatami, introwertyk miejscem intymnym i prywatnym, a osoba, która z każdej okazji zrobiłaby huczne przyjęcie czymś z pompą. Najważniejsze, że aby zaręczyny były radosne, piękne i przynosiły szczęście, a to, czy ktoś do tego zużyje 100 balonów i białego rumaka, czy uklęknie etc jest mniej ważne.

Jeżeli naprawdę znasz swojego partnera, to wiesz, czy jemu spodoba się sposób oświadczyn przez Ciebie, czy będzie chciał coś dostać, czy np. nosi biżuterię. Bo możliwości jest wiele. Można np. oświadczyć się i z okazji zaręczyn kupić sobie komplet zaręczynowy - pierścionek dla niej, zegarek dla niego. Albo kolczyki dla niej, sygnet dla niego. Albo zrobić sobie tatuaże. Albo cokolwiek. Naprawdę, jakikolwiek dziwny pomysł jest okej, dopóki oboje tego pragniecie, chcecie i to jest najlepszy sposób celebrowania Waszej miłości.
Stary 2013-12-02, 23:38   #50
8c9538aac29bb5fbc2d31b2aac28a8f9b62d5c74_6584d267571b8
Konto usunięte

natka 94 - A przeczytałaś chociaż co napisałam dalej? Nie powiedzieć przyjaciołom i rodzinie bo co? Mi się wydaje, że taki moment ma się kojarzyć z czymś miłym, czym człowiek chętnie podzieli się z bliskimi. Kobiety bardzo chętnie mówią o swoich zaręczynach, skoro facet nie chciałby o nich wspominać, to jak dla mnie najzwyczajniej by się ich wstydził. Więc coś by było zdecydowanie nie tak.

Edytowane przez 8c9538aac29bb5fbc2d31b2aac28a8f9b62d5c74_6584d267571b8
Czas edycji: 2013-12-02 o 23:39
8c9538aac29bb5fbc2d31b2aac28a8f9b62d5c74_6584d267571b8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-02, 23:42   #51
syklamen
Zakorzenienie

Lokalizacja: Magiczna kraina Narnia, gdzieś na Latarnianym Pustkowiu...:)

Cytat:
Napisane przez paaaat Pokaż wiadomość
Pyta o zdanie, więc owe zdanie jest wyrażane, aczkolwiek na pewno w życie Autorki nikt nie będzie ingerował i nikt za nią nie będzie rozmawiał z Jej partnerem, ani także za nią nikt nie wybierze zegarka zaręczynowego.
Nie no proszę, nie. W życiu by mi taki pomysł do głowy nie wpadł.
Ale w końcu autorka zna swojego chłopaka najlepiej. Może jemu by się ten pomysł akurat spodobał.

Autorko, a on nigdy nie wspominał o oświadczynach Tobie słowem? Jesteś pewna, że tego nie zrobi? Może warto szczerze pogadać z nim o ślubie, waszych planach? A nie od razu wyskakiwać z tym, czy on się z Tobą ożeni i wręczać mu zaręczynowy sygnet.

Edytowane przez syklamen
Czas edycji: 2013-12-02 o 23:44
syklamen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-02, 23:42   #52
JanePanzram
Zakorzenienie

tyene to jest jedna z tych kotwic, które trzymają [mnie] na wizażu; o czym nie pisze, to warto poznać jej zdanie
JanePanzram jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-02, 23:50   #53
Mija62
uparta chmura

Pierwszy raz to napisze
To troll troll troll
Specjalnie taka prowokacja, ze bedziemy pisaly jakie to ponizajace klekac przed facetem, a same (niby) chcemy, zeby facet klekal przed nami..
Now our rainbow is gone
Mija62 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-02, 23:53   #54
natka 94
Raczkowanie

[1=8c9538aac29bb5fbc2d31b2 aac28a8f9b62d5c74_6584d26 7571b8;43990664]natka 94 - A przeczytałaś chociaż co napisałam dalej? Nie powiedzieć przyjaciołom i rodzinie bo co? Mi się wydaje, że taki moment ma się kojarzyć z czymś miłym, czym człowiek chętnie podzieli się z bliskimi. Kobiety bardzo chętnie mówią o swoich zaręczynach, skoro facet nie chciałby o nich wspominać, to jak dla mnie najzwyczajniej by się ich wstydził. Więc coś by było zdecydowanie nie tak.[/QUOTE]
Ja tam nigdy nie rozumiałam po co niektórzy opowiadają o swoim prywatnym życiu innym ludziom.
Niektórzy mężczyźni są zwyczajnie zbyt wstydliwi i nieśmiali, aby wyjść z inicjatywą. Ludzie powinni to zrozumieć.
Stary 2013-12-02, 23:55   #55
pomme de terre
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Mija62 Pokaż wiadomość
Pierwszy raz to napisze
To troll troll troll
Specjalnie taka prowokacja, ze bedziemy pisaly jakie to ponizajace klekac przed facetem, a same (niby) chcemy, zeby facet klekal przed nami..
Szczerze?

Nie zdziwilabym sie jakby to nie byl troll.
Przeciez wiele wątkow na wiazazu pt "Jak przycisnac TZ do zareczyn" wieje desperecja. Czemu pomysl na wziecie sprawy w swoje rece nie moglby byc roziwazaniem problemu?

W kwesti pytania autorki: Lepszy zegarek niz sygnet

Ciągle łudzę się, że dzięki mojej wypowiedzi tutaj niektórzy ludzie się w końcu ogarną.

Edytowane przez pomme de terre
Czas edycji: 2013-12-02 o 23:58
pomme de terre jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-03, 00:03   #56
szynka_w_toscie
Zadomowienie

Cytat:
Ja tam nigdy nie rozumiałam po co niektórzy opowiadają o swoim prywatnym życiu innym ludziom.
Niektórzy mężczyźni są zwyczajnie zbyt wstydliwi i nieśmiali, aby wyjść z inicjatywą. Ludzie powinni to zrozumieć.
Nie chodzi chyba o "jakiś tam ludzi" tylko Twoich bliskich - rodzinę czy przyjaciół. Jak się zapytają o oświadczyny to odpowiesz "Nie chcę o tym mówić. To nie wasza sprawa." ?
Pogrubione - No to wybacz, nie zrozumiem tego nigdy. Chyba, że wszystkie "pierwsze kroki" w Waszym związku ty robiłaś np. propozycja pierwszej randki.
szynka_w_toscie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-03, 00:07   #57
Mija62
uparta chmura

Cytat:
Napisane przez pomme de terre Pokaż wiadomość
Szczerze?

Nie zdziwilabym sie jakby to nie byl troll.
Przeciez wiele wątkow na wiazazu pt "Jak przycisnac TZ do zareczyn" wieje desperecja. Czemu pomysl na wziecie sprawy w swoje rece nie moglby byc roziwazaniem problemu?

W kwesti pytania autorki: Lepszy zegarek niz sygnet
Z jednej strony, jesli ma czekac dziewczyna latami na ten magiczny momet to niech bierze sprawy we wlasne rece. Potem jeszcze wizyta u jego rodzicow z bukietem roz dla jego taty z prosba o reke syna.

Autorko skoro Twoj chlopak bedzie zachwycony to zamawiaj bilety on line do Pragi i wszystkiego dobrago a nowejj drodze zycia
Now our rainbow is gone
Mija62 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-03, 00:22   #58
natka 94
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez szynka_w_toscie Pokaż wiadomość
Nie chodzi chyba o "jakiś tam ludzi" tylko Twoich bliskich - rodzinę czy przyjaciół. Jak się zapytają o oświadczyny to odpowiesz "Nie chcę o tym mówić. To nie wasza sprawa." ?
Moim zdaniem taka odpowiedź byłaby jak najbardziej odpowiednia.

Cytat:
Pogrubione - No to wybacz, nie zrozumiem tego nigdy. Chyba, że wszystkie "pierwsze kroki" w Waszym związku ty robiłaś np. propozycja pierwszej randki.
Ja inicjowałam różne spotkania, bo wiedziałam, że chłopak jest strasznie nieśmiały.
Stary 2013-12-03, 00:27   #59
Darkoz
Zakorzenienie

Nie wiem, czy to troll czy nie, ale skłoniło mnie to do refleksji nad tematem. Jestem na nie, bo zaręczyny powinny być jedną z lepszych chwil życia, a jeśli to miałoby być dla faceta poniżające i miałby się wstydzić tych oświadczyn... warto ryzykować? Tak jak niektóre kobiety nie chciałyby oświadczyn na środku stadionu pełnego ludzi, w pracy albo przed telewizorem pomiędzy jednym piwem a drugim, tak facet mógłby poczuć się upokorzony gdy kobieta prosi go o rękę. Zazwyczaj taki moment jest jeden w życiu i fajnie go wspominać z uśmiechem, a nie czuć niesmak i zażenowanie. A przypuszczam, że większość mężczyzn zachwycona by nie była.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

Darkoz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-03, 01:14   #60
Hayley__
BAN stały

błagam, niech to będzie troll..
i tak, jak ktoś napisał - mysle że jak facet chce sie oświadczyć swojej kobiecie i chce byc zareczony, to żadna niesmialość nie stanie mu na przeszkodzie.
rozmawialiście już kiedyś w ogóle o waszej przyszłosci?
nie chce krakać, ale oswiadczajac mu sie, możesz rozpieprzyć ten wasz zwiazek.

---------- Dopisano o 01:14 ---------- Poprzedni post napisano o 01:12 ----------

aha, 94 to rocznik?
jak tak to jestes jeszcze bardzo młoda.. wstrzymała bym sie na Twoim miejscu z tym "szalonym pomysłem", o ile zalezy Ci na zwiazku .
Hayley__ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości