Mamy dziś zabawy kupę, wycieramy dzidzi pupę - mamusie VII-VIII 2013 cz.V - Strona 52 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Pokaż wyniki sondy: Wybieramy tytuł kolejnego wątku!
Na plotkowym królujemy, każdą kupę świętujemy 7 16,67%
W pieluszce znów kupa, na plotkowym obgadana nasza grupa 2 4,76%
Pierwsze ząbki posiadamy gryźć więc wszystko zaczynamy 2 4,76%
Czas się napić butlę soczku mamy przecież już pół roczku 17 40,48%
Siadać pięknie zaczynamy, pierwsze ząbki posiadamy 11 26,19%
Mamusie i dzidziusie VII-VIII 3 7,14%
Głosujący: 42. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-12-05, 10:21   #1531
Margosia__
Zakorzenienie

Dot.: Mamy dziś zabawy kupę, wycieramy dzidzi pupę - mamusie VII-VIII 2013 cz.V

Cytat:
Napisane przez ona8686 Pokaż wiadomość
Co do miksowania/blenderowania potraw, to w wieku 7 miesięcy nie powinno się już podawać jedzenia w takiej konsystencji jak 4 miesięcznemu dziecku.. Powinno być z małymi grudkami i potem zwiększając je. A to daltego, że jeśli bardzo długo będziemy podawać całkowicie zmiksowane, to dziecko potem nie będzie chciało innych jeść i tym sposobem później będą problemy z gryzieniem.
Wiem właśnie... i dlatego jestem na siebie zła, że często z własnej wygody miksuje Mu, bo wiadomo, że wtedy szybciej zje...
Ale obiecuje, że jak tylko skończymy zmiksowane zapasy z zamrażarki koniec z blenderowaniem
A szkoda bo dostajemy w spadku po rodzicach ☠☠☠☠☠☠☠☠☠ ther momix ;p nie wiem co w tym złego, że trzeba było zamaskować hahahah

Mały
Margosia__ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-05, 10:25   #1532
BrandyOrange
Raczkowanie

dzień dobry, Robert uskutecznia pierwszą drzemkę, a ja mam wolną chwilkę. Tyle mam rzeczy do zrobienia i nie wiem za co się zabrać...więc posiedzę i poczytam wizaż

edytkaac mój tż od mikołaja dostanie czapkę i 2 pary skarpetek
ja pewnie nic narazie, dopiero na święta i to w połączeniu z urodzinami bo mam 20 grudnia
Robciowi chce grającą zabawkę kupić, ale nie umiem się zdecydować jaką... może jakieś sugestie?
Margosia co do wyjazdu do rodziców to zostawałam parę razy na kilka dni, potem tż kompletnie nie wiedział co ma z dzieckim robić, nie potrafił się nim zając po rozłące...

ogólnie to was czytam jak tylko mam czas, ale jakoś ciężko wbić mi się w rozmowę, tyle miesięcy tylko podczytywałam, chyba się przyzyczaiłam....
BrandyOrange jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-05, 10:27   #1533
stokrotka24
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez misiaczka555 Pokaż wiadomość
Ev ale noc masakryczna, współczuje
Stokrotko No to Łukaszek wyspany chłopina jak na śpiocha ciumka
on cwaniaczek tak gorzej z mamusią
Cytat:
Napisane przez edytkaac Pokaż wiadomość
Też tak robię

Kupujecie coś swoim tż na mikołajki? Bo ja nie mam prezentu i nie wiem czy kupować czy odpuścić...

Któraś z was pisała że podaje wodę w nocy żeby oduczyć od pobudek na mleko. To zdaje egzamin? Ja bym się bała że dziecko i tak będzie się później budzić tylko już nie na mleko a na wodę. Ciekawa jestem czy to oduczanie działa.
Kacperek w nocy budzi się na jedzonko 2 razy i nie miałabym nic przeciwko żeby nie wstawał wogóle

Nie mam pomysłu na obiad. Taki żeby się go szybko przygotowywało i żebym nie musiała iść do sklepu po nic.
ja nie kupuję prezentu dla tz, u nas się tylko dziecią robi prezenty
co do wody to też słyszałam nawet w książce "język niemowląt" o tym czytałam tylko co z tego jak mój mały nie chce wody pić

"dwa serca jedno bicie, tylko Ty i Ja na całe życie"

Łukaszek
stokrotka24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-05, 10:28   #1534
BrandyOrange
Raczkowanie

http://allegro.pl/profesjone-krzesel...734058782.html co myślicie o tym krzesełku? też nie wiem jakie mam kupić
Stary 2013-12-05, 10:33   #1535
strawberry162
Rozeznanie

My mamy krzeselko Chicco Polly Magic i jestem bardzo zadowolona
. Zaluhe ze nie kupilam go wczesniej bo jest od 0+

Antonisia
strawberry162 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-05, 10:36   #1536
Samantha7
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Margosia__ Pokaż wiadomość

Ja też fb mieć nie będę

Sadzam to za dużo powiedziane Posadziłam go dwa razy bo u niego ewidentnie widać kiedy ciśnie kupę Za drugim razem ładnie znalazła się w nocniczku Z tym, że to tak bardziej dla checy, nie będę Go jeszcze oduczać ha ha ha aha
Asekuruje go cały czas, ale generalnie na wyprofilowanym nocniczku siedzi sam, bez podtrzymywania

Nie Sam, nie boję się
Nie zostawiam Go samego więc jak się zadławi to będę Go ratować
Papką tak samo może się zakrztusić, a nawet wodą mineralną... a przecież nie będę Mu miksować do końca życia
Jak mam więcej czasu to zupki tez Mu nie miksuję tylko rozgniatam widelcem... ale to w zależności właśnie ile mam czasu

Ps. to już nie jest malutki Dzidziuś, 6 miesiąc Mu leci ))))

---------- Dopisano o 08:51 ---------- Poprzedni post napisano o 08:44 ----------

Zapomniałam o najważniejszym

CYNAMONKI Aż się łezka w oku kręci ze szczęścia:jup i:
Margosiu- ja zapomnialam ze Piotrus juz taki duzy. Jeju.
Fajnie, ze wiesz kiedy kupsko idzie i mozesz na nocnik dac. Niech sie uczy ladnie. Mniej zasmiecenia globu pieluchami.

Dziecko ktore ok.2lat uzywa pieluch, zuzywa 2tony :/

Sent from my iPhone using Tapatalk

Moja galeria pazurkowa https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=611423
Samantha7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-05, 10:45   #1537
Margosia__
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez stokrotka24 Pokaż wiadomość
dzień dobry
nocka średnia- 5 karmień co 1,5-2 h, ale do 8 pospaliśmy. Mały niestety wstał z katarem i pokaszluje trochę ale to mu nie przeszkadza dokazywać. Leży od 30 minut na brzuchu i gada do tej zawieszki lewka z Fp i maltretuje inne zabawki. Myślałam, że się zmęczył na brzuchu i odwróciłam go na plecy ale pisk był bo on chce na brzuchu i jak śmiałam mu zabawę przerwać
he he he mój jak sie przewrócił sam na brzuch to był ryk bo On przecież nie lubi
Zdrówka!
Cytat:
mam pytanie do mam których dzieci budzą się co 1h lub 2h w nocy
Śpią wam potem długo w dzień? Są zmęczone albo marudne? Bo tak na chłopski rozum jak dorosły nie pośpi ciągiem solidnych kilku godzin to czuje sie paskudnie a co dopiero maluszek
Mój w nocy je co godzinkę W dzień ma dwie drzemki- czasowo różne od 20 minut do 1,5 godziny Nigdy nie utrafię
Cytat:
Napisane przez eveewe Pokaż wiadomość
A ja noc zombi, kolo 3 Aleks sie obudzil z placzem, wyl godzine az zwmiotowal i usnal (katar przestal mu isc nosem i zaczal plynac do gardla i pewnie temu). Pozniej jak on usnal obudzila sie MArysia ze chce z mama spac, musialam isc do niej - litosci. A po 6 pobudka i Marysie do zlobka odstawilam, jestem juz po kawie i sniadanku, a maly usnal.
Namęczycie się Kochana Zdrówka dla Dzieciaczków i cierpliwości dla Ciebie
Cytat:
Napisane przez mela1234 Pokaż wiadomość
Ale to podobno ma zwiazek z refluksem i sa takie dzieci ktore maja takie problemy. Znajoma ma 1.5 rocznego synka to tez miksuje bo inaczej maly chlusta. Ma konsultacje z logopeda i innymi specjalistami i oni mowia ze on musi z tego wyrosnac.
W żaden sposób nie kwestionuje, że czasami są wskazania medyczne- ale bardzo często jest to wynik wygody rodziców niestety
Cytat:
Kupujecie coś swoim tż na mikołajki? Bo ja nie mam prezentu i nie wiem czy kupować czy odpuścić...
Dopiero pod choinkę
Cytat:
Napisane przez Oliath Pokaż wiadomość
Ja tez tak podawalam bananka na palcu kawalątka. Ale Lilo wiekszosc jezorkiem wypychala, choc az sie trzesla do jedzenia
A teraz absolutny hit to CHRUPKI KUKURYDZIANE (naturalne, nie smakowe!). Chrupka w łapkę i szal radosci. A ja jestem spokojna, ze sie nie zakrztusi, bo zanim odlamie/odgryzie dziaselkami, to juz z chrupki robi sie miekka papka
Mój wcina skórki od chleba I nie będę pisać co jeszcze je bo mnie z hukiem wyrzucą z tego forum
Cytat:
Napisane przez skylie Pokaż wiadomość

Wojtus niestet rozchorowal sie bardziej i skonczylo sie na antybiotyku. ola zakatarzona ale jej przechodzi.
Zdrówka
Cytat:
Napisane przez strawberry162 Pokaż wiadomość
Dziewczyny czy rozszerzajac diete maluchom sugerujecie sie tabelkami ktore pokazuja co dziecko w danym miesiacu moze jesc czy tym co jest w sloiczku na dany miesiac? Moja mala ma 5 miesiecy i karmie mieszanie z duza przewaga kp i mieso powinna dostac dopiero w 7 miesiacu a hipp ma miesko w sloiczkach dla 5 miesieczniaka. Z jednej strony chcialabym jej to dac bo mala coraz czesciej gardzi mlekiem ale nie chce tez zeby miala jakies problemu zdrowotne za kilka lat. Wszedzie pisze zeby wstrzymac sie z rozszerzaniem diety do 6 miesiaca a u nas bardzo duzo maluchow je juz stale pokarmy. Myslicie ze dobrze robimy? Ja sie ciagle nad tym zsstanawiam tym vardziej ze mala robi zbite plastelinowe kupki. A jakie sa u wasxych maluchów?
Ja nie trzymam się schematów... Nam pediatra powiedziała, ze mięsko mogę wprowadzić dwa tygodnie po wprowadzeniu warzyw więc mięsko jemy już od dawna Mojemu nic po nim nie jest więc jemy spokojnie dalej
W tym momencie jemy 3 stałe posiłki codziennie
Jedlibyśmy już 5 ale ze względu na to, ze karmię piersią muszę Mu czasami podać, żeby mi cycków nie urwało
Cytat:
Napisane przez fiazo Pokaż wiadomość

Idziemy do neonatologa. Zaraz bedziemy sie zbierac
Kciuki za wizytę
A pomysł Mikołajkowy cudowny- aż chyba zgapię
Cytat:
Napisane przez BrandyOrange Pokaż wiadomość
dzień dobry, Robert uskutecznia pierwszą drzemkę, a ja mam wolną chwilkę. Tyle mam rzeczy do zrobienia i nie wiem za co się zabrać...więc posiedzę i poczytam wizaż

edytkaac mój tż od mikołaja dostanie czapkę i 2 pary skarpetek
ja pewnie nic narazie, dopiero na święta i to w połączeniu z urodzinami bo mam 20 grudnia
Robciowi chce grającą zabawkę kupić, ale nie umiem się zdecydować jaką... może jakieś sugestie?
Margosia co do wyjazdu do rodziców to zostawałam parę razy na kilka dni, potem tż kompletnie nie wiedział co ma z dzieckim robić, nie potrafił się nim zając po rozłące...

ogólnie to was czytam jak tylko mam czas, ale jakoś ciężko wbić mi się w rozmowę, tyle miesięcy tylko podczytywałam, chyba się przyzyczaiłam....
Brandy pamiętaj tylko o sobie i swojej kondycji psychicznej i fizycznej... Każda z nas potrzebuje odpoczynku i porozmawiania z kimś i w momencie kiedy Tż nie bardzo może Cię odciążyć jest Ci ciężej niż innym Mamom
Tż łatwiej będzie złapać kontakt z Robertem kiedy Młody będzie starszy i bardziej kontaktowy

---------- Dopisano o 10:45 ---------- Poprzedni post napisano o 10:42 ----------

Cytat:
Napisane przez Samantha7 Pokaż wiadomość
Margosiu- ja zapomnialam ze Piotrus juz taki duzy. Jeju.
Fajnie, ze wiesz kiedy kupsko idzie i mozesz na nocnik dac. Niech sie uczy ladnie. Mniej zasmiecenia globu pieluchami.

Dziecko ktore ok.2lat uzywa pieluch, zuzywa 2tony :/
My zużywamy 2/3 mniej, bo większość pieluch pierzemy ha ha ahhah a

Miłego Dnia Dziewczyny i Kobiety I Maluchy

Mały
Margosia__ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-05, 10:48   #1538
BrandyOrange
Raczkowanie

Margo może nie jest mi ciężej niż innym mamom, każdej z nas jest trudno, a ja czuję jakąś presję, że muszę dać radę!
wszyscy mówią jaki Robert grzeczny i że pewnie nie sprawia kłopotów, no niby nie ale jak jesteśmy tylko we dwoje to jest całkiem inaczej niż jak pół rodziny stoi nad nim i mu guga...

muszę schudnąć, ostatnio jak byłam w domu to mi taty kolega dowalił, że jestem gruba! niby tak niedosłownie, ale o to mu chodziło
miałam nie jeść słodyczy i nie potrafię,a najlepsze jest to, że przed ciążą nie lubiłam słodkiego....
Stary 2013-12-05, 10:49   #1539
strawberry162
Rozeznanie

Margosiu dziekuje za idpowiedz Ciekawe tylko po co te sztywne schematy? W takim razie my tez powoli zaczniemy podawac miesko A jak u Was z kupami?

Antonisia
Stary 2013-12-05, 10:50   #1540
elaine-blath
Zakorzenienie

GG do elaine-blath

YEVeLE hyhy to na spacer jeszcze zdążę

My na Mikołajki też drobne słodkie ale maz się zawsze wylanie,wiec muszę mu coś kupić

SAmMi dobrze ze lepiej,poczekam na bardziej szczegółowe info

Sent from my Lumia 800 using Tapatalk

https://instagram.com/rudymspojrzeniem
http://www.rudymspojrzeniem.pl

Galeria pazurkowa:
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=1692
elaine-blath jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-05, 10:50   #1541
dzoan
Zakorzenienie

A mieliśmy iść na spacer

Zostawiłam Małego z osiołkiem, a sama szykowałam się chodząc po mieszkaniu i śpiewając przy tym piosenkę..umówiłam się nawet telefonicznie z koleżanką i jej małą Anią..Wracam a tu proszę..Olek chrapie Akcja odwołana
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_1737'.jpg (106,7 KB, 49 załadowań)

dzoan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-05, 10:51   #1542
Charlize89
Rozeznanie

Cytat:
DZIEWUSZKI, moj mąż od dzis na L4, umowa rozwiazuje sie 31 grudnia, dostanie jeszcze ekwiwalent za niewykorzystany urlop i finito. Pojechal zawiezc zwolnienie, zdac lapa, samochod i telefon. Wiec od dzis jestesmy wielodzietna patologią niezmotoryzowaną juuuuupiiiii
Przepraszam, że spytam. Dlaczego mąż się zwolnił?
Cytat:
A teraz absolutny hit to CHRUPKI KUKURYDZIANE (naturalne, nie smakowe!). Chrupka w łapkę i szal radosci. A ja jestem spokojna, ze sie nie zakrztusi, bo zanim odlamie/odgryzie dziaselkami, to juz z chrupki robi sie miekka papka
Anulka też od wcina chrupki kukurydziane od 3 tygodni.
Cytat:
Dziewczyny czy rozszerzajac diete maluchom sugerujecie sie tabelkami ktore pokazuja co dziecko w danym miesiacu moze jesc czy tym co jest w sloiczku na dany miesiac? Moja mala ma 5 miesiecy i karmie mieszanie z duza przewaga kp i mieso powinna dostac dopiero w 7 miesiacu a hipp ma miesko w sloiczkach dla 5 miesieczniaka. Z jednej strony chcialabym jej to dac bo mala coraz czesciej gardzi mlekiem ale nie chce tez zeby miala jakies problemu zdrowotne za kilka lat. Wszedzie pisze zeby wstrzymac sie z rozszerzaniem diety do 6 miesiaca a u nas bardzo duzo maluchow je juz stale pokarmy. Myslicie ze dobrze robimy? Ja sie ciagle nad tym zsstanawiam tym vardziej ze mala robi zbite plastelinowe kupki. A jakie sa u wasxych maluchów?
Hmm..powiem tak Anulka też robiła zbite plastelinowe kupki po mleku, ale odkąd zaczęłam podawać też inne pokarmy do jedzenia to są fajne mięciutkie i "rzadsze w konsystencji" i robi kupki co dwa dni i bez płaczu. Po mleku to robiła kupkę do 4 dni i wyła wniebogłosy, całe osiedle ją słyszało.
15.06.2012 Straciliśmy Naszego Aniołka (14tc)
30.07.2013 Narodziny Anulki
Charlize89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-05, 10:52   #1543
BrandyOrange
Raczkowanie

dzonan jak słodko zasnął, często sam zasypia czy taki był zmęczony?
Stary 2013-12-05, 10:58   #1544
tysia222
Raczkowanie

Witam się
Powiem Wam, że nockę mieliśmy beznadziejną bo aż 6 karmień- już nawet nie wiem o jakich godzinach bo tylko liczyłam ile ich było. Do tego wiercenie, a jak już spał to ja nie mogłam. Ale wiecie co? Kocham tego mojego urwisa Jak się do mnie śmieje, jak gada do słonika, jak puszcza bąka i się śmieje, jak mnie zaczepia No

A przed chwilą zaczęły mnie plecy boleć strasznie i brzuch- ale tak dziwnie, czuje się trochę jak przed porodem mam nadzieję, że to nie @ bo się wk.....

Ide się kimnąć, bo M zasnął.

---------- Dopisano o 10:58 ---------- Poprzedni post napisano o 10:57 ----------

Cytat:
Śpią wam potem długo w dzień? Są zmęczone albo marudne? Bo tak na chłopski rozum jak dorosły nie pośpi ciągiem solidnych kilku godzin to czuje sie paskudnie a co dopiero maluszek
U nas 2-3 spanka po 45min i jedna 2-3h na balkonie.
tysia222 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-05, 11:00   #1545
taribari
Zadomowienie

Hej robaczki!

Znowu nie moge cytowac. Chyba dam tej aplikacji 1 gwiazdke

Ktoras pytala o rozszerzanie diety i mieso. To co na sloiczkach napisane dotyczy schematu MM, bo wiadomo ze kp zaczynaja od warzyw dopiero w 6 miesiacu wiec miesko w 7. Ja wprowadzam po tym jak zasmakuje wszystkich warzyw dla 4 i 5 miesiaca.
Co do konsystencji to czytałam że słoiczki oznaczone po 6 miesiacu już maja wyczuwalne grudki. Nie wiem czy kiedys ogladalyscie program o ludziach ktorzy jedli np. tylko kilka produktow. Byl tam koles ktory od dziecinstwa jadl tylko i wylacznie zupe pomidorowa z puszki. Nie potrafił żuć i kazdy pokarm staly od razu mu sie cofal.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

I Love The Life I Live
I Live The Life I Love

taribari jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-05, 11:01   #1546
Anulka_p
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dzoan Pokaż wiadomość
A mieliśmy iść na spacer

Zostawiłam Małego z osiołkiem, a sama szykowałam się chodząc po mieszkaniu i śpiewając przy tym piosenkę..umówiłam się nawet telefonicznie z koleżanką i jej małą Anią..Wracam a tu proszę..Olek chrapie Akcja odwołana
Jak słodko śpi.

Słońce moje się budzi, więc uciekam. Po 14 jedziemy na szczepienie i już mam stracha.
09.07.2013 g. 4:55- Wreszcie jesteś- Michaś   
Anulka_p jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-05, 11:03   #1547
czerwony_balonik
Zadomowienie

Dzień dobry

Idziemy do pediatry o 15,bo Gabi ma katar znów i kaszelek No i chcę się dowiedzieć,czy jej problemy z usypianiem i wzmożone marudzenie,niepokój to przez ząbki.

Wszystkim mamom,których dzieci mają problemy ze snem polecam wypróbowanie kołysanek, u nas pomaga ta (w połączeniu z przytulaniem i trzymaniem na rękach i kolanach przez dłuższy czas):
http://www.youtube.com/watch?v=X2GFoPdKlhY

W temacie nocnikowania,chciałam tylko napisać,że dziecko ma kontrolę nad zwieraczami dopiero około 2-3 roku życia, dlatego my się nie będziemy spieszyć z sadzaniem Gabi na nocnik. Pewnie po roczku zaczniemy próby dopiero,bo wtedy zaczyna się kształtować gotowość do tej kontroli,ale jak wiadomo rozwój jest kwestią indywidualną i nie u wszystkich dzieci przebiega tak samo.
Stary 2013-12-05, 11:04   #1548
Ghia
Zadomowienie

GG do Ghia

Cytat:
Margosia Piter juz tak samodzielnie siedzi, ze na nocniku go sadasz?moj sie kiwa na wszsystkie boki

Ghia czyli rozszerzac diete, ale powoli. A czemu jak sie przegapi gluten cos tam - ja przy Marysi sie nie spinalam i problemu pozniej nie bylo.

Cynamonku poplakalam sie ze wzruszenia

Bo to wcale nie musi byc ze jak sie nie zrobi ekspozycji na gluten to bedzie alergikiem tylko jezeli ma predyspozycje to jak zrobisz ekspozycje to masz do 50% szans na uniknięcie alergii. Ale w tym wieku nie przewidzisz czy pózniej bedzie alergia ale to ponoc genetyczne wiec skoro Marysia nie ma to Aleks chyba tez nie ale nie wiem dokładnie. I tak rozszerzamy dietę powolutku
Cytat:
Napisane przez yevele Pokaż wiadomość
kurcze u nas też gorzej z tym cholerstwem ale ważne że już wiemy że to to.
a po jakim czasie Antoś wsunął pół słoiczka? Moja dzisiaj dynią pluła, hmmm i z 3 łyżeczek może zjadła 1/12?
tak za 4 razem. Teraz ma skończone 5 miesięcy i 1 tydzień
Cytat:
Napisane przez Agrafka86 Pokaż wiadomość
CYNOMONKU jak się cieszę Cały wizaż ma dzisiaj bal!!!

GHIA biedny Antek mam nadzieję, że w końcu i u Was da to cholerstwo spokój.

Ja już nie wiem do końca czy to refluks czy on ma po prostu delikatny brzuszek czy co. Bo nie ulewa już ani trochę tylko pociągnie kilka łyków i się spina i jest ryk. Lekarz twierdzi, że to refluks ale mi coś nie daje spokoju i chyba zrobimy sami usg brzuszka
Stary 2013-12-05, 11:11   #1549
eveewe
Zakorzenienie

GG do eveewe

Cytat:
Napisane przez czerwony_balonik Pokaż wiadomość

W temacie nocnikowania,chciałam tylko napisać,że dziecko ma kontrolę nad zwieraczami dopiero około 2-3 roku życia, dlatego my się nie będziemy spieszyć z sadzaniem Gabi na nocnik. Pewnie po roczku zaczniemy próby dopiero,bo wtedy zaczyna się kształtować gotowość do tej kontroli,ale jak wiadomo rozwój jest kwestią indywidualną i nie u wszystkich dzieci przebiega tak samo.
Zgadza sie, ale wczesniej sie sadza dziecko, aby je przywyczaic do nocnikaja sadzalam kolo roczku, pozniej odpuscilam, ale wiem ze w zlobku sadzali dzieci po sniadaniu, i uczyli wolac siku lub kupke Marysia tez sie w zlobku nauczyla - ja bylam za leniwa. Ale jak ktoregos dnia sama zawolala, to padlam i szczeke z ziemi zbieralam, posadzilam na kubelku i od tamtej pory wola praktycznie zawsze.

Aleks znow swiruje, przespal sie pol godziny i znow marudzi.Przewraca sie na brzuch jak lezy na macie i wyje, bo on nie chce na brzuchu, a jak wezme na plecy to fik i znow.....

Ghia a to alergie chodzilo, bo nie doczytalam wczesniej - trybie ostatnio jak diesel na mrozie

12.06.2010

Marysia - 11.08.2011

Aleks - 08-07-2013
eveewe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-05, 11:12   #1550
strawberry162
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez taribari Pokaż wiadomość
Hej robaczki!

Znowu nie moge cytowac. Chyba dam tej aplikacji 1 gwiazdke

Ktoras pytala o rozszerzanie diety i mieso. To co na sloiczkach napisane dotyczy schematu MM, bo wiadomo ze kp zaczynaja od warzyw dopiero w 6 miesiacu wiec miesko w 7. Ja wprowadzam po tym jak zasmakuje wszystkich warzyw dla 4 i 5 miesiaca.
Co do konsystencji to czytałam że słoiczki oznaczone po 6 miesiacu już maja wyczuwalne grudki. Nie wiem czy kiedys ogladalyscie program o ludziach ktorzy jedli np. tylko kilka produktow. Byl tam koles ktory od dziecinstwa jadl tylko i wylacznie zupe pomidorowa z puszki. Nie potrafił żuć i kazdy pokarm staly od razu mu sie cofal.

Ale stanie sie cos dziecku kp jak zacznie jesc stale pokarmy od 4mz? Nie rozumiem tego ze dziecko karmione mm moze jesc juz od 4mz a kp od 6 mz. Jaka jest roznica?

Antonisia
Stary 2013-12-05, 11:12   #1551
karolajn1987
Wtajemniczenie

Cytat:
Helou!
Postaram się nadrobić
Ale odpowiadam na pytanie: nie p

Wysłane z mojego GT-I9300
Stary 2013-12-05, 11:13   #1552
lemurki_malutkie
Zadomowienie

dzoan-przyznaj się,że zagoniłaś swoje dziecko do przedświątecznych porządków,dlatego padło ze zmęczenia
Ev-miałaś noc pełną atrakcji,jednym słowem;Aleks buziaka od ciotki dostaje,żeby katarzysko paskudne przeszło.
edytkaac-myślałam o prezencie mikołajkowym,ale doszłam do wniosku,że wolę kupić coś konkretnego pod choinkę(oczywiście w necie,nienawidzę chodzić do sklepów,szczególnie teraz z wózkiem)
magdalenne-współczuję,oby to nie było nic strasznego.
stokrotka-zdrówka dla Was
Surka-śliczna ta Twoja córa,już Jaśka chciałam w kolejce do niej ustawić,ale widzę,że Perse mnie ubiegła
Surka,fiazo-ja od kilku nocy nie mogę w ogóle zasnąć i szlag mnie trafia,bo zmęczona jestem okrutnie,jak każda z mam;przewracam się z boku na bok i coraz durniejsze myśli przychodzą mi do głowy.Dzisiaj (wczoraj)około północy doszłam do wniosku,że wychodzi ze mnie w postaci bezsenności pooperacyjny stres.
A teraz się pochwalę.Jasiek dostał paczkę mikołajkową ode mnie z pracyReklamówkę pełną słodyczyCała rodzina się cieszy,już nie mówiąc o tym,że się każdy śliniPo cichu Wam powiem,że już bym chciała wrócić do pracy...tak mi się wydaje przynajmniej...no kurczę,muszę to przemyśleć.
Czas na donos-rano tak mi się syn skupolił,że do kosza razem z pampkiem poszła piżamka(i tak była już za mała)Czegoś takiego moje oczy jeszcze nie widziałypo samą szyję
lemurki_malutkie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-05, 11:17   #1553
strawberry162
Rozeznanie

Cytat:
Dzień dobry

Idziemy do pediatry o 15,bo Gabi ma katar znów i kaszelek No i chcę się dowiedzieć,czy jej problemy z usypianiem i wzmożone marudzenie,niepokój to przez ząbki.

Wszystkim mamom,których dzieci mają problemy ze snem polecam wypróbowanie kołysanek, u nas pomaga ta (w połączeniu z przytulaniem i trzymaniem na rękach i kolanach przez dłuższy czas):
http://www.youtube.com/watch?v=X2GFoPdKlhY

Moja mala tez przy tym zasypia

Antonisia
Stary 2013-12-05, 11:18   #1554
dzoan
Zakorzenienie

Weszłam do pokoju, a Mały leży sobie i patrzy w sufit, podeszłam, a on uśmiech Spał tylko 25min., więc niedługo wezmę go na spacerek, może dośpi.. póki orkan nie uderzy

Cytat:
Napisane przez ona8686 Pokaż wiadomość
w tamtym momencie nie uważałam, że to było fajne. A jak już mi się lekko oczy otworzyły to jeszcze zaświecił mi telefonem w twarz.
sprawdzał czy trafił z buziakiem

Cytat:
Śpią wam potem długo w dzień? Są zmęczone al bo marudne? Bo tak na chłopski rozum jak dorosły nie pośpi ciągiem solidnych kilku godzin to czuje sie paskudnie a co dopiero maluszek
Wydaje mi się, że Olek po nocy jest jak każde inne dziecko przesypiające całą noc. W dzień ma 3 drzemki po 40', czasami jedna z nich trwa do 2h nawet.. na spacerach te śpi od 40' do ostatnio nawet 3h. Po każdej drzemce wesoły, bawi się, daje się rozśmieszać..po ok. godzinie jż trzeba sporo większej uwagi, bo marudny..ale on po 1,5-2h ma kolejną drzemkę, więc pewnie dlatego.

Cytat:
A ja noc zombi, kolo 3 Aleks sie obudzil z placzem, wyl godzine az zwmiotowal i usnal (katar przestal mu isc nosem i zaczal plynac do gardla i pewnie temu). Pozniej jak on usnal obudzila sie MArysia ze chce z mama spac, musialam isc do niej - litosci. A po 6 pobudka i Marysie do zlobka odstawilam, jestem juz po kawie i sniadanku, a maly usnal.
ojejku.. jaka ciężka noc za Tobą

Cytat:
Napisane przez mela1234 Pokaż wiadomość

Dzien dobry
Obudzilam sie z Alicja przytulona do mojej piersi (zasnelam przy karmieniu), a obok przytulona do niej Malgosia

słodki obrazek

Cytat:
T

Któraś z was pisała że podaje wodę w nocy żeby oduczyć od pobudek na mleko. To zdaje egzamin? Ja bym się bała że dziecko i tak będzie się później budzić tylko już nie na mleko a na wodę. Ciekawa jestem czy to oduczanie działa.
Kacperek w nocy budzi się na jedzonko 2 razy i nie miałabym nic przeciwko żeby nie wstawał wogóle

Nie mam pomysłu na obiad. Taki żeby się go szybko przygotowywało i żebym nie musiała iść do sklepu po nic.
ja kupiłam świąteczne toffifee choć nie zasługuje, ale wiadomo, że też je będę jadła

Cytat:
dzonan jak słodko zasnął, często sam zasypia czy taki był zmęczony?
chyba już ze zmęczenia padł..w dzień zazwyczaj przy cycu zasypia

Stary 2013-12-05, 11:22   #1555
Ghia
Zadomowienie

GG do Ghia

Lemurki Malutkie nasz chrzestny to przyjaciel TŻta żadna rodzina więc pasuje
Stary 2013-12-05, 11:25   #1556
dzoan
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lemurki_malutkie Pokaż wiadomość
dzoan-przyznaj się,że zagoniłaś swoje dziecko do przedświątecznych porządków,dlatego padło ze zmęczenia

A teraz się pochwalę.Jasiek dostał paczkę mikołajkową ode mnie z pracyReklamówkę pełną słodyczyCała rodzina się cieszy,już nie mówiąc o tym,że się każdy śliniPo cichu Wam powiem,że już bym chciała wrócić do pracy...tak mi się wydaje przynajmniej...no kurczę,muszę to przemyśleć.
Czas na donos-rano tak mi się syn skupolił,że do kosza razem z pampkiem poszła piżamka(i tak była już za mała)Czegoś takiego moje oczy jeszcze nie widziałypo samą szyję
haha.. dam mu jeszcze rok luzu, a później będę zaganiać do sprzątania

Ale fajnie, u mnie niestety po skończonym przez dziecko roczku paczki dają..ciekawe czemu

Zdolnego masz synka

Stary 2013-12-05, 11:28   #1557
Ghia
Zadomowienie

GG do Ghia

Misiaczka odpowiadam na pytanie. Nie jest marduny śpi dalej. W ogóle to ja nie jestem pewna czy on się budzi nie wiem czy przez sen czasem nie zaczyna się wiercić bo jak go biorę oczy ma zamknięte.

Dobra idę się uczyć jutro egzamin a dziś jeszcze szczepienie Antka więc proszę o magiczne kciuki
Stary 2013-12-05, 11:33   #1558
stokrotka24
Zakorzenienie

lemurki chrzestną Łukaszka jest moja przyjaciółka

"dwa serca jedno bicie, tylko Ty i Ja na całe życie"

Łukaszek
stokrotka24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-05, 11:38   #1559
taribari
Zadomowienie

Cytat:
Ale stanie sie cos dziecku kp jak zacznie jesc stale pokarmy od 4mz? Nie rozumiem tego ze dziecko karmione mm moze jesc juz od 4mz a kp od 6 mz. Jaka jest roznica?
Pewnie ze nic sie nie stanie. Kiedys rozszerzano diete juz od 3 miesiaca przy kp. Teraz chca zeby jak nadluzej karmic piersia, a wiadomo ze jak sie wprowadza stale pokarmy to juz mniej mleczka potrzeba. Tak samo z mm- kiedys mleko nastepne dawano juz po 4 a teraz dopiero po 6. Co kilka lat nowe wyniki badan. Najlepiej ufac swojej intuicji. My zaczelismu po 4 miesiacu ale Ptysiek nie za bardzo reagowal wiec wstrzymalam sie miesiac i jest rewelacja

I Love The Life I Live
I Live The Life I Love

taribari jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-05, 11:38   #1560
surka
Zakorzenienie

Cytat:
nakarmil, ja nawet tego nie słyszałam taka byłam zmęczona.
A obudziło mnie kopnięcie w tyłek TZ chciał mnie obudzić żebym mu zrobiła zdjecie bo Maja mu słodko spała na brzuchu a nie chciał jej obudzić. Nie przewidział tylko że zacznę drzeć mordę[COLOR="Silver"]

Cytat:
Napisane przez elaine-blath Pokaż wiadomość
SURKA późno Twoja córka chodzi spać. A o której wstaje?
Przeważnie koło 7, ale dzisiaj wstała koło 5, ale zawsze śpimy potem jeszcze chociaż do 9 Ona jest taka, że jeśli ja śpię/nie ruszam się to ona śpi dopóki nie wstanę

Cytat:
http://allegro.pl/profesjone-krzesel...734058782.html co myślicie o tym krzesełku? też nie wiem jakie mam kupić
Ja wolę z możliwością rozłożenia potem na krzesełko i stolik
Cytat:
Margosiu dziekuje za idpowiedz Ciekawe tylko po co te sztywne schematy? W takim razie my tez powoli zaczniemy podawac miesko A jak u Was z kupami?
Ja jak wypróbuję wszystkie możliwe warzywa i owoce, to zacznę wprowadzać mięsko

Cytat:
Napisane przez dzoan Pokaż wiadomość
A mieliśmy iść na spacer

Cytat:
Dzień dobry

Cytat:
Napisane przez lemurki_malutkie Pokaż wiadomość
W temacie

A jeśli chodzi o jedzenie z kawałkami, to moja lila już takie pochłania. Porcje, które podawałam jej na początku były za małe, żeby udało mi się jej zblenderować, więc miksowałam jej mikserem i tak zawsze były jakieś kawałeczki, a ona dawała radę. Teraz jej blenderuję, ale chyba powróce do miksera

Dzisiaj u mnie naleśniki z serem i truskawkami
surka jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości