|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4441 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 7
[QUOTE=Amberella;44026827]
Wczoraj byłam na wizycie. Kacper na przełomie 32/33 tc waży 1750g. Niby dobrze, ale martwię się, bo od ostatniej wizyty (2 tyg. temu) przybrał tylko 150g. Głowę ma na 35tc, brzuszek na 31tc. Gin mówi, że mam się nie martwić, ale jakoś nie potrafię. Proszę o pocieszenie .Z miłych rzeczy (i tu będę się chwalić), kupiłam Kacprowi kosz Mojżesza na stelażu kołyski. Paczkę mam dostać dziś lub jutro. Wrzucam Wam fotki z aukcji. QUOTE] Spokojnie, skoro gin mówi, że jest dobrze, to znaczy, że na pewno jest. nie stresuj się bez powodu. Ja też sobie wkręcałam dużo rzeczy, ale stwierdziłam, że szkoda nerwów, mam lekarza prowadzącego, ufam mu, więc skoro mówi, że jest dobrze, to jest ![]() A kosz super ![]() ---------- Dopisano o 11:51 ---------- Poprzedni post napisano o 11:44 ---------- a tak w ogóle to mam już ochotę ubrać choinkę.....Uwielbiam ten świąteczny klimat i pachnące drzewko... |
|
|
|
#4442 |
|
Zadomowienie
|
Amberella właśnie tak myślałam, że z pozycji leżącej to Ci się pisać odechciewa. U mnie przepuklina to tez taka kulka-gulka, jak więcej pochodzę (czyli mój ciężar opada na moją miednice i pachwiny) to ona się powiększa. Bardzo prawdopodobne, że u Ciebie, niestety też to cholerstwo wystąpiło
co do tych wymiarów to nic się nie martw, przecież oni je robią manualnie i podobnie jak z wagą maluchów, istnieje duży margines błędu. Na pewno Kacperek będzie śliczny i proporcjonalny kosz bardzo ładny
|
|
|
|
#4443 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Tak więc mogę się wymienić! ![]() Cytat:
Ja prawie wszystko w worki próżniowe po pakowałam. Na razie, nie oglądam ich zawartości...też mam nadzieję, że się chociaż w częśc ubrań sprzed ciąży zmieszczę... Trzymaj się mocno!Cytat:
Z przeprowadzka baaardzo dobrze rozumiem. Tyle, że my póki co nawet nie mamy gdzie się przeprowadzić... Ale po kolei dacie radę ze wszystkim mooocno trzymam kciuki! Shizu48 - ja na szczęście kupiłam tylko dwie z pepco.. bo gdybym kupiła więcej to strasznie byłabym wkurzona. Resztę zamówiłam na allegro, i nic się z nimi nie stało ![]() Cytat:
świetna! ![]() Bujaczek-leżaczek też dobra rzecz już nawet 3 tyg. dzieciaczka można bujać ![]() ---------- Dopisano o 12:07 ---------- Poprzedni post napisano o 11:58 ---------- senira666 - świetne ubranka!! śpioszki... malaMigotkAaa - za wizytę! ![]() demonyianioly - mam zamiar wcierać jantar teraz robię to min. 2 razy w tyg. a po ciazy regularnie ![]() Amberella - kosz super! i trzymaj się mocno!!!
|
|
#4444 | ||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Super! Opowiadaj jak tam Wasze pierwsze nocki ![]() Cytat:
![]() Super Oszczędzaj się teraz!Cytat:
Mam strasznie gęste włosy i uwierzcie to nie jest żaden atut ;/ Radzę sobie z nimi tylko przez tydzień po wizycie u fryzjera. Cytat:
Jak macie wolne środki to ja bym brała ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Jestem zła!! Byłam u cukrowego doktora i kuźwa nie dość, że parkowanie pod tym szpitalem graniczy z cudem to wpadłam o 10.40 (przychodnia czynna do 11) i pani z uśmieszkiem mi oznajmiła, że już zamknięte Mówie jej, że chce tylko receptę na paski (obok stała lekarka z tej właśnie przychodni) to mnie wysłała do internisty ;/ A niech mnie w tyłek cmokną! Z racji, że nie mam na dzisiaj pasków, ogłaszam ten dzień 'szczęśliwym dniem bez glukometru'! Z tego nerwa aż sobie kawałek sernika kupiłam! Aha co najlepsze dzisiaj na czczo miałam 116! Mój rekord. Chciałam zmierzyć jeszcze raz, bo pewnie glukometr znów wali w kulki, ale przecież skończyły mi się paski . Nie mogę wstawać przed 10, bo wtedy zawsze mam wywalone wyniki ![]() Z lepszych wieści byłam wczoraj u ginki Nazwała moją małą ośmiornicę mianem 'człowieka gumy' Ponoć takiego 'akrobaty' w życiu nie widziała Nie mogła jej pomierzyć, bo tak się ułożyła, że nawet rozpoznanie kończyn graniczyło z cudem. W sobotę mała była ułożona na nietoperza, wczoraj już oczywiście tyłkiem w dól Ale ma czas do 36 tc (szczerze to podświadomie mam maleńką nadzieję, że jednak nie zmieni pozycji i zrobią mi cc ). W końcu potworka udało się pomierzyć i waży 1740 g (31 tc)
Edytowane przez Akkma Czas edycji: 2013-12-05 o 12:10 |
||||||
|
|
|
#4445 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale zacznę chyba robić wkrótce z nim jakieś pierdy - by się cieszył.Cytat:
|
|
|
#4446 |
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry, witam się po kilkudniowej nieobecności. Próbowałam Was podczytywać na tel, ale macie tempo dziewczyny
Stale coś teraz doczytuję, przez te kilka aktywnych dni znów przegapiłam zajęcia na SR. Kolejne mam za tydz w środę i już muszę znów powrócić na ten rytm, bo zaczynam panikować, że nie zdążę wszystkiego ogarnąć.. Od rana ćmi mi w głowie, to pewnie wszystko przez ten wiatr poratowałam się słabą kawką, ale póki co nic to nie daje. Jeżeli ktoś nie kupił jeszcze proszku/płynu do prania dzieciaczkowych ubranek, to ja jako łowca promocji informuję, że od wczoraj w Polo Markecie jest promocja na płyn 1,5l/proszek 1,8kg Dzidziuś za 9,99zł a w Kauflandzie od dzisiaj Lovela płyn 1,5l/proszek 1,8kg 14,99zł
|
|
#4447 |
|
Rozeznanie
|
Od samego rana nadrabiam wszystko co naskrobałyście;p
ja po wizycie wczorajszej jestem zadowolona, mała rośnie zdrowo, niestety lekarz mi nie powiedział ile waży, ale 2 tygodnie temu miała 1300 w 29tc, więc myślę że teraz spokojnie ma z 1,5kg. Kolejna wizyta 18 grudnia ostatnia w tym roku kalendarzowym. A w styczniu mam już co tydzień jeździć do ginekologa. Na każdej wizycie robi to samo a cena coraz wyższa ciekawa jestem od czego to zależy..jestem strasznie rozleniwiona dziś. Za chwilę biorę się za obiad. Dziś pulpety w sosie koperkowym, miał być sos pieczarkowy ale jakiś krasnal zjadł pieczarki;p Powoli brak mi pomysłów na obiady, najchętniej jadłabym same zupy ale mąż woli mięso więc staram się wypośrodkować nasze potrzeby. I pytanie moje; Co sądzicie o tym żeby specjalnie brać 3-4 miesięczne dziecko do Polski, lecieć samolotem tylko po to żeby być na weselu? Mam mini problem z mężem. Siostra wychodzi mu za mąż w maju. Ja na tym ślubie być nie chcę - najogólniej mówiąc nie lubimy się. Mąż też nie ma z nią dobrego kontaktu ale chciałby się zobaczyć z całą swoją rodziną z jednej strony rozumiem go a z drugiej... Brać takie maleństwo do samolotu to dla mnie masakra, niech ma jeszcze etap kolek, do tego dochodzi karmienie piersią, wiadomo dziecko też trzeba przebrac gdy narobi w pieluszkę musi spać tez często...On sobie chyba nie zdaje sprawy jak wyglądać będzie to wesele z nami i małą razem... Zaznaczam że nie ma u mnie opcji zostawienia dziecka z kimkolwiek i wybycie na imprezę tylko we dwojkę. Do tego będziemy pewnie zmęczeni, niewyspani, ja z cieknącymi piersiami i pilnowaniem się czy coś mi gdzieś na sukience nie przemokło. No jak dla mnie to zerowa atrakcja.. On to się i może wybawi z ciotkami czy napije z wujkami a ja będę siedzieć przy stoliku z dzieckiem malusim na kolanach i będę się wkurzać i jęczeć że chcę do domu. Poza tym druga ważna dla mnie sprawa to to, że my jak do PL zjeżdżamy to zostajemy u moich rodziców. A ja nie chcę spędzić tygodnia czy dwóch u boku mojej mamy która wie wszystko lepiej i z jednej strony bedzie mi dawać dobre rady a z drugiej strony będzie krytykować wszystko od techniki karmienia małej po moje relacje z mężem. A będę na nią skazana przez ten czas urlopu. I teksty w stylu znowu pierzesz ubranka a ja płace tyle i tyle za wodę, nie mam do niej normalnie cierpliwości a co dopiero gdy będę zmęczona i wkurzona że musiałam zjechać do Pl wbrew mojej woli. Myślałam ze maż zrozumiał moje argumenty bo już kilka miesięcy temu przyznał mi racje i powiedział ze nie jedziemy na ślub ale wczoraj wrocił do tematu. Liczę po cichu na to że jak zobaczy małą i zrozumie ile jest roboty przy takim dziecku i jak zmęczeni oboje będziemy to sobie odpuści. Nie chcę wyjść na jakąś zołzę i upartą dziewuchę ale kurde myślę że mój komfort i samopoczucie też są ważne szczególnie w pierwszych miesiącach po porodzie gdzie będę musiała się odnaleźć w nowej dla mnie sytuacji! myślicie że mam rację czy przesadzam?
|
#4448 | ||
|
Raczkowanie
|
Witam się i ja
![]() byłam dziś u okulisty bo od niedzieli mam jęczmień i nie chciał złazić. Dostałam jakieś kropelki i maść. Ale byłam pozytywnie zaskoczona - oczywiście brak już miejsc więc Pani w rejestracji kazała się zapytać lekarki czy mnie przyjmie, ta się zgodziła, więc poszłam do rejestracji po kartę i nie zdążyłam jeszcze w kolejce odstać a już mnie do gabinetu wołali...szybcy normalnie ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Co za babsztyl..uprzejma i wyrozumiała jak nie wiem co :/ Cytat:
A co do huraganu to ja po cichu liczę, że u nas nie będzie tak wiało bo jutro to chyba z łóżka wołami mnie nie wyciągną. |
||
|
|
|
#4449 | ||||
|
Gang Iren
|
Cytat:
U mnie od nocy jest masakra! Taki huragan! Po ogrodzie pewłno śmieci mi lata,poprzewracały się kontenery. Huczy strasznie. Cytat:
Ja nic nie będę stosować. Zawsze co wypadło to mi odrosło. Cytat:
Dzięki za info Nie martw się! Na Usg czasem są błędy po pół kilko,to skąd oni mogą wiedzieć tak dokładnie,że przybrał 150g... Cytat:
Jeżeli nie masz na to ochoty i będziesz się stresować to ja bym się nie zmuszała No a wesele to nie dla niemowląt,chocby dlatego,że bardzo głośno jest. Natomiast nie widzę problemu,żeby lecieć samolotem z maluchem. Z takim dzieckiem przy cycku lepiej niż np z roczniakiem czy dwulatkiem moim zdaniem...
We all find time to do what we really want to do... Edytowane przez gosia261282 Czas edycji: 2013-12-05 o 12:50 |
||||
|
|
|
#4450 |
|
Zadomowienie
|
nattalli wg mnie to średni pomysł pójście na wesele z 3-4 miesięcznym dzieckiem. Powiem szczerze, że nawet gdybym miała z kim zostawić malucha i iść tylko z mężem, to też bym się grubo zastanowiła, no bo podróż i w ogóle, a w sytuacji, gdzie na wesele musicie iść z dzieckiem, to już w ogóle odpada. Tym bardziej, że z tego co piszesz, stosunki z Twoja mamą nie są super, więc szkoda nerwów. Podejrzewam, że Twój mąż sam to zrozumie jak maluch już będzie na świecie i zobaczy ile czasu trzeba mu poświęcać.
|
|
|
|
#4451 |
|
Zadomowienie
|
Pochwale się co kupiłam córci mojej przyjaciółki
|
|
|
|
#4452 |
|
Zakorzenienie
|
no właśnie tak poczytałam i nie ma różnic między witaminami dla ciężarnych i dla karmiących więc chyba dokupię te witaminy co biorę i po porodzie będę je dalej brała.
![]() I jak ja wam zazdroszczę tych USG ja na moje muszę czekać do świąt lub dłużej ... albo będę miała 24.12 albo dopiero 07.01
|
|
#4453 |
|
Rozeznanie
|
isia jestem, jestem, czytam na bieżąco ale coś się wbić w Wasze tempo nie mogę
A tak w ogóle to za każdym razem boję się, że wejdę a tam nowy człek się już rozpakuje i to taki koło mojego terminu ![]() ![]() . Chodzę na szkołę rodzenia jest spoko, żadne tam wow ale nie żałuję. W niedziele idziemy z TŻem zwiedzać porodówkę :brzyda l: . A tak to kończymy dostosowywanie pokoju do dziecka . Pokażę Wam już skończony kącik i moje rękodzieło ![]() ![]() P.S. Zamówiłam 2 bluzki ciążowe takie zwykłe na długi rękaw mam nadzieję, że ubiorę je na święta plus jakiś wisior na szyję i leggisny jedne ocieplane na tą zimnicę i jedne zwykłe - także jak przyjdą napiszę, czy warto
|
|
|
|
#4454 |
|
Zadomowienie
|
SunShineDoll piękny pokoik
bardzo mi się podoba.
Edytowane przez isia4891 Czas edycji: 2013-12-05 o 13:00 |
|
|
|
#4455 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
powiedz TŻtowi że nie lecisz i koniec, że z małym dzieckiem, zmęczeniem, przewrażliwieniem nie masz ochoty na takie atrakcje ale że polecicie do PL spotkać się z rodziną jak dzidzia będzie miała np. 8 miesięcy. ---------- Dopisano o 13:01 ---------- Poprzedni post napisano o 12:58 ---------- Cytat:
![]() a od kogo zamawiałaś ocieplane leginsy ?? isia4891 widzę że szalejesz z opaskami ![]() ja osobiście nie przepadam za opaskami a dla małej mamy jedną
|
|
|
#4456 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Isia ale różowo się zrobiło urocze te opaski.
Edytowane przez Olcia_1983 Czas edycji: 2013-12-05 o 13:07 |
|
|
|
|
#4457 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Mój mąż nie cierpi takiego składania mebli. Wcale mu się nie dziwię. To czasem katorga potrafi być. Cytat:
|
|
|
#4458 |
|
Zadomowienie
|
nattalii a ja mam odmienne zdanie i bym poleciała jeśli meżowi zależy. Jak maluch będzie miał 3-4 miesiace to juz będziesz miała ogarnięty temat, sama tez już będziesz dobrze się czuła, a z takim maluchem podrózuje się i chodzi wszędzie dużo łatwiej i przyjemniej niz potem np z rocznym bobasem. Oczywiscie nie mówie by tu z dzieckiem na weselu do rana siedzieć chociaż bardziej ze wzgledu na Ciebie niz na malucha bo on będzie smacznie spał w wózeczku, takiemu maluchowi jak sie chce spać to niewiele co przeszkadza. Pogoda już powinna być w miare, a wizyta w Polsce i tak Cię nie ominie skoro macie tam rodzinę. Moja siostra przyjechała na mój ślub 7 dni po cesarce razem z maluszkiem 150 km autem, a ja w pierwszą podróż wybrałam się pociagiem z mężem, dzieckiem i psem właśnie gdy młody miał 4 miesiace. Teraz to dla ciebie nie pojete ale jak dziecko będzie miało 4 miesiące będzie Ci sie wydawało że jesteś już mamą od zawsze a podróż i odwiedzenie rodziny mogą się stać całkiem kuszącą odmianą od domowej rzeczywistości. Może jednak warto sie zastanowić.
|
|
|
|
#4459 |
|
Zadomowienie
|
Baby blues nie ma nic wspólnego z hormonami chyba ze mi sie hormony uwolnili 7 tygodni po porodzie
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#4460 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Postaram się nie nakręcać tylko poczekam na 18 grudnia - wtedy mam następną wizytę.Cytat:
. I dzięki kochana za dobre słowo Dzięki I dzięki za komplementy kosza. Mam nadzieję, że okaże się taki jak na aukcji. To używka, więc nigdy nic nie wiadomo .Cytat:
.Cytat:
. Mam nadzieję, że to tylko taki mój wkręt, bo w zasadzie mam duże zaufanie do swojego lekarza. Słodzinki . Cytat:
. A w ogóle to muszę Ci napisać, że masz urocze ciuszki dla swojej córci. Zdolniacha z Ciebie. Kącik dla malutkiej bardzo przytulny i taki "świeży". Literki wyglądają super - są bardzo oryginalne. No i ozdoby też fajnie wyglądają. Ostatnio zauważyłam, że minął szał na pomidorówkę. Postanowiłam przypomnieć sobie jej smak, więc właśnie gotuje mi się wywar. A i zastanawiam się nad kupnem otulaczka http://allegro.pl/motherhood-rozek-b...738311758.html Ma któraś kupiony lub w planach? A może któraś doświadczona mama używała? |
|||||
|
|
|
#4461 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4462 | |||||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() senira666 piękne ubranka ![]() Cytat:
Kiedyś widziałam jak superniania kazała zamykać dziecko samo w pokoju, ale to na kilka minut żeby dziecko się uspokoiło. Cytat:
![]() Czy można temu jakoś efektywnie zapobiec? A z jakiego powodu wypadają właściwie włosy po porodzie? W sensie, medycznie z jakiego powodu? Bo jeśli ze względu na jakieś hormony, czy utratę witamin czy czegoś, to wątpię żeby dało się temu zapobiec. Cytat:
![]() Cytat:
My wymyśliliśmy że kupimy małemu jego własny dywanik do salonu. TŻ się śmieje że będzie miał jak piesek własny kącik, ale ja innej opcji nie widzę - mamy kamienną podłogę nie chcę chować dziecka do kojca, bo z niego słabo świat widać, więc chcę taki bardzo gruby, włochaty dywanik, na którym będzie można rozłożyć matę, zabawki, albo samo dziecko położyć i tyle. O zimno się nie boję, bo mamy ogrzewanie podłogowe. Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ja też wybieram się w czerwcu na wesele, samolotem, i też nie mam z kim dziecka zostawić, ale my mamy taki plan żeby na noc wesela wynająć nianię, która będzie siedziała z dzieckiem w tym samym hotelu w którym my będziemy tańcować. W ten sposób od dziecka będzie mnie dzieliła tylko przejażdżka windą.
|
|
#4463 |
|
Rozeznanie
|
senira od tego http://allegro.pl/listing/user/listi...?us_id=9059247
Właśnie przyszły ja mam 2 bluzki na długi rękaw białą i czarną i są ok, dużo miejsca na brzuch komfortowo nie podchodzą do góry i rzeczywiście bawełenka, legginsy zwykłe jakieś mega jakości nie są nie wiem czy się nie skulkują po pierwszym praniu teraz jak mam na sobie to całkiem przyzwoicie wyglądają, pas sięga pod cycki i nie obciska jest komfortowy, te ocieplane rzeczywiście są ocieplane ale nie jakoś mocno mają taki meszek i też wydają się kryjące - niestety nie ma TŻa i nie widzę tak w lustrze czy jak napnę tyłek to rzeczywiście kryją w 100% ogólnie jestem zadowolona ![]() Amber mam otulaczek ten! Przy prasowaniu po praniu małą bubę zrobiłam na przyklejaczu ale mam nadzieję, że to nic w użytkowaniu nie zrobi - dalej się zapina
Edytowane przez SunShineDoll Czas edycji: 2013-12-05 o 13:45 |
|
|
|
#4464 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Tak mi przyszło do głowy bo siostra w sypialni przy łóżeczku miała taką puchatą skóre na podłodze, i jak przewijała córcie to ta nagle tak srutnęła że część kupki się znalazła na tym futrze, czyszczenie to była masakra |
|
|
|
|
#4465 |
|
Wtajemniczenie
|
Słodkie Mamy: Wróciłam właśnie od diabetologa. Dalej dieta cukrzycowa. I wiecie co powiedział?
że jak w święta po jedzeniu wyskoczy jednorazowo wynik 220 cukru, to żeby się nie przejmować - bo tak może być. A z ciast to zjeść co najwyżej trochę sernika.O!
|
#4466 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#4467 | |
|
Zadomowienie
|
Witajcie!
Póki co nie mam jak nadrabiać, więc tylko ostatnią stronę udało mi się przejrzeć. Cytat:
![]() Oczywiście pokoik super Isia śliczne te opaski
|
|
#4468 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Może w takim razie lepsza byłaby opcja, żeby kłaść kocyk polarowy na dywanie? Polar tak od razu nie przesiąka, i łatwo go prać.I mam zagwostkę Jakby ktoś wpadł na jakiś pomysł, to dawajcie znać
|
|
#4469 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Pisałyście o wichurach. U nas też w nocy i teraz pizga złem. Kosze poprzewracane, huczy i dudni, i jeszcze w okna deszcz i wiatr zawiał takim syfem, że niewiele przez nie widać. Ale trudno, 37tc to nie jest najlepszy czas na mycie okien.
|
||
|
|
|
#4470 |
|
Zadomowienie
|
Natalii ja bym powiedziała mężowi, ze prostu nie mam ochoty jechać, poza tym ciężko ocenić sytuację jakie będzie dziecko czy grzeczne czy zdrowe, czego ci życzę z całego serducha . I jest za wcześnie aby podjąć decyzję, tydzień przed ślubem możecie potwierdzić obecność i bilety kupować.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:15.

.

Tak, k***a, w porządku, tylko mnie troszkę nap*****la 
Ja prawie wszystko w worki próżniowe po pakowałam. Na razie, nie oglądam ich zawartości...też mam nadzieję, że się chociaż w częśc ubrań sprzed ciąży zmieszczę...
Trzymaj się mocno!
mooocno trzymam kciuki! 
Mówie jej, że chce tylko receptę na paski (obok stała lekarka z tej właśnie przychodni) to mnie wysłała do internisty ;/ A niech mnie w tyłek cmokną! Z racji, że nie mam na dzisiaj pasków, ogłaszam ten dzień 'szczęśliwym dniem bez glukometru'! Z tego nerwa aż sobie kawałek sernika kupiłam!
. Nie mogę wstawać przed 10, bo wtedy zawsze mam wywalone wyniki
28.02.2011:ksiadz :

. 

i 42 cm.. ponieważ jest dość duży, a ja co prawda jednak cukrzycy nie mam ale mam wartości w górnej granicy (na czczo i po godzinie brakowalo 1 punktu, żeby ja stwierdzić) to będą kontrolować dzidziusia do porodu właśnie wagowo, i chociaż mi już teoretycznie usg nie przysługuje, będą robić z tego powodu