Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka" - Strona 109 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-12-05, 23:22   #3241
_vixen_
Zakorzenienie

Dot.: Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka"

Cytat:
Napisane przez blair witch Pokaż wiadomość
A w profilu zdjęcie niemowlaka (dziecka tej Pani), który od kogoś wącha Tatrę. Mocną
Z drugiej strony, to kogo się tam spodziewać? Elity intelektualnej? Z "Ulissesem" miał mieć niemowlak zdjęcie?

Żal mi tych dzieci najbardziej. Co to za życie w ogóle, co za dzieciństwo.
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-05, 23:30   #3242
Pantegram
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
Wbrew pozorom jak mają rodziców cwaniaków żyjących z zasiłku to wcale nie mają źle :/ Wiem, bo moja przyjaciółka była z takiej rodziny: 8mioro rodzeństwa, samotnie wychowująca matka żyjąca od kilkunastu lat z zasiłków... Takie dzieci mają darmowe obiady, karty miejskie, książki, mieszkanie, zasiłki... u nas w kraju pomoc socjalna jest bardzo rozwinięta, wbrew pozorom Fakt, trudno się utrzymać tylko z tego (kilkaset zł zasiłku dla bezrobotnych), ale większość dorabia na czarno i już na wszystko elegancko styknie, jak się ma tyle ulg

Najgorsze to jest to, że później dzieci się uczą takiej postawy: "w życiu nie trzeba nic robić". Ja pracowałam zarobkowo w czasach szkolnych, moja przyjaciółka nie chciała pracować razem ze mną, ale wolała udzielać się w wolontariacie (i to wcale nie jakimś prestiżowym pod względem zawodowym), zamiast zmienić pracę na legalnie płatną czy chociaż podciągnąć marne oceny...
Pantegram jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-05, 23:32   #3243
Bruised
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Pantegram Pokaż wiadomość
Ależ to wcale nie jest dziwne, że SP mija się z celem.
Przecież rodziny do udziału w SP WYBIERA MOPS.
A kto korzysta z MOPSu? ...
... no właśnie.

Podpowiem, na pewno nie uczciwi obywatele w trudnej sytuacji materialnej, którzy chwytają się byle jakiej pracy, by związać koniec z końcem, bo przecież tacy nie dostaną zasiłku DLA BEZROBOTNYCH - który to zasiłek można dostać dopiero PO PÓŁ ROKU BEZROBOCIA - normalna uboga rodzina w trudnej sytuacji materialnej zdechłaby z głodu w tym czasie.
Rodzin nie wybiera MOPS, jest tylko jednym ze źródeł pozyskiwania adresów rodzin. A zasiłek dla bezrobotnych nie jest przyznawany po pół roku bezrobocia, ale po przepracowaniu 365 dni w ciągu 18 miesięcy.

"Prawdziwie kochasz wtedy, kiedy nie wiesz, dlaczego."
Bruised jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-05, 23:34   #3244
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
Wbrew pozorom jak mają rodziców cwaniaków żyjących z zasiłku to wcale nie mają źle :/
Ja myślałam raczej o dzieciach takich jełopów fotografujących niemowlaki z puszką Tatry.
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-05, 23:43   #3245
Pantegram
Zakorzenienie

Cytat:
Ja myślałam raczej o dzieciach takich jełopów fotografujących niemowlaki z puszką Tatry.
Mimo tego to nie sam alkoholizm jest największym problemem, lecz postawa: "w życiu można nic nie robić, tylko piwsko pić i TV oglądać".
Bo osoba z takim podejściem NIGDY nie osiągnie w życiu sukcesu i z patologii się nie wyrwie
Stary 2013-12-06, 00:06   #3246
Lemmy is God
Wtajemniczenie

Cytat:
Mimo tego to nie sam alkoholizm jest największym problemem, lecz postawa: "w życiu można nic nie robić, tylko piwsko pić i TV oglądać".
Bo osoba z takim podejściem NIGDY nie osiągnie w życiu sukcesu i z patologii się nie wyrwie

Jak ktoś nie chleje to ma dużo większe szanse wyrwać się z patologii niż osoba która pije. Do tego dzieci z rodzin alkoholowych zwykle nie są zabierane do muzeów, kin, teatrów czy na wycieczki nawet jeśli dostają je za darmo od różnych instytucji.
Lemmy is God jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-06, 01:52   #3247
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
Z drugiej strony, to kogo się tam spodziewać? Elity intelektualnej? Z "Ulissesem" miał mieć niemowlak zdjęcie?

No tak mi też żal, dlatego szarpnę się na jakieś chateau bordeaux coby tatry nie wąchało
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-06, 03:02   #3248
Pantegram
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Bruised Pokaż wiadomość
Rodzin nie wybiera MOPS, jest tylko jednym ze źródeł pozyskiwania adresów rodzin. A zasiłek dla bezrobotnych nie jest przyznawany po pół roku bezrobocia, ale po przepracowaniu 365 dni w ciągu 18 miesięcy.
To jakie są te inne źródła? Wolontariusze?
Sorry, zła sytuacja materialna rodziny musi być udokumentowana, by takową przyjęli, a wg polskich kryteriów jak jedno z rodziców, albo co gorsza obydwoje pracują za minimalną krajową to biedni nie są... Więc w grę wchodzą tylko rodziny korzystające z MOPSu, jakie inne sobie wyobrażasz?

Widzę, że podałaś mi dane z pierwszego linka z Googla dotyczącego nowelizacji ustawy o zasiłkach dla bezrobotnych.
Nie wiedziałam, że weszła w życie taka nowelizacja, do niedawna było tak jak napisałam. Ale ok, tu mój błąd, więc biję się w piersi

Edit: Drabineczka, masz ode mnie like
Stary 2013-12-06, 08:56   #3249
titina
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Fleur_D Pokaż wiadomość
A nie pisałaś jakiś czas temu, że rodziny w kolejnych latach nie mogą się powtarzać?
Nie pisałam

Mogą się powtarzać, jeśli ich sytuacja w dalszym ciągu jest trudna (po dokładnej analizie).
Oczywiście jeśli w przyszłym roku znajda się wolontariusze w danym okręgu.

Cytat:
Sorry, zła sytuacja materialna rodziny musi być udokumentowana, by takową przyjęli, a wg polskich kryteriów jak jedno z rodziców, albo co gorsza obydwoje pracują za minimalną krajową to biedni nie są... Więc w grę wchodzą tylko rodziny korzystające z MOPSu, jakie inne sobie wyobrażasz?
Sto razy już było opisywane w jaki sposób rodziny są wybierane

Napisze jeszcze raz np.
- mops, caritas i tym podobne instytucje,
- pedagog szkolny, świetlice itp.,
- kościoły,
- wolontariusze

Do SZP może być zakwalifikowana rodzina która nie korzysta z pomocy MOPS-u ani innych tego typu instytucji. Rodzina, która pracuje za minimalną krajową również

I spent my whole childhood wishing I was older. Now I'm older, it sucks.

titina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-06, 09:14   #3250
Heledore
Zakorzenienie

Cytat:
Ależ to wcale nie jest dziwne, że SP mija się z celem.
Przecież rodziny do udziału w SP WYBIERA MOPS.
A kto korzysta z MOPSu? ...
... no właśnie.

Podpowiem, na pewno nie uczciwi obywatele w trudnej sytuacji materialnej, którzy chwytają się byle jakiej pracy, by związać koniec z końcem, bo przecież tacy nie dostaną zasiłku DLA BEZROBOTNYCH - który to zasiłek można dostać dopiero PO PÓŁ ROKU BEZROBOCIA - normalna uboga rodzina w trudnej sytuacji materialnej zdechłaby z głodu w tym czasie.
glupoty piszesz

Heledore jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-06, 09:20   #3251
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Cytat:

Widzę, że podałaś mi dane z pierwszego linka z Googla dotyczącego nowelizacji ustawy o zasiłkach dla bezrobotnych.
Nie wiedziałam, że weszła w życie taka nowelizacja, do niedawna było tak jak napisałam. Ale ok, tu mój błąd, więc biję się w piersi

Edit: Drabineczka, masz ode mnie like
Jakby w Polsce za dwie minimalne krajowe ludzie nie mieli problemów z utrzymaniem się, to by nikt nie uciekał za granicę. Szkoda, ze państwo nie bierze pod uwagę, że opłaty i jedzenie są dość drogie....już nie mówiąc o produktach dla dzieci.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
MonikaFaustyna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-06, 09:22   #3252
Bruised
Wtajemniczenie

Cytat:

Akurat nie z googla, ale z pamięci Po prostu znam osoby korzystające z zasiłku dla bezrobotnych, więc trochę na ten temat wiem.

A zła sytuacja materialna rodziny nie musi być udokumentowana zanim zostanie zgłoszona do SzP. Jest sporo rodzin, które nigdy wcześniej nie korzystały z pomocy instytucji typu MOPS, Caritas itp. I są też rodziny, gdzie rodzice pracują. Na przykładzie rodzin, u których byłam w tej edycji mogę Ci powiedzieć, że dużo jest zgłoszonych przez szkoły, chociaż tu często się zdarza, że takie rodziny trzeba odrzucić, bo np. zostały zgłoszone tylko dlatego, że dzieci wychowuje samotny rodzic (a na wizycie okazuje się, że wcale nie taki samotny). O źródłach więcej pisać chyba nie muszę, bo zostały wyżej wymienione

Poza tym zasady obliczania dochodu w SzP nie są takie same jak chociażby w MOPSie. My uwzględniamy też dochód nieudokumentowany (tak, tak, rodziny bardzo często przyznają się do pracy na czarno). A od dochodu odliczane są koszty mieszkania i rachunki, więc kwoty na osobę podane w opisach rodzin to pieniądze "na życie". I jeszcze w przypadku osób poważnie przewlekle chorych (czyli np. nie na alergię albo nadciśnienie) odliczane są koszty leczenia.

Nie uważam, że SzP to akcja idealna, ale naprawdę przy zaangażowaniu mądrych, rozsądnych ludzi można zdziałać wiele dobrego.

Stary 2013-12-06, 09:55   #3253
skazana_na_bluesa
.

dużo osób przyznaje się do pracy na czarno?

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-06, 10:21   #3254
titina
Zakorzenienie

Potwierdzam to co napisała Bruised, przyznają się Pewnie nie zawsze i nie wszystkie, ale jednak...

I spent my whole childhood wishing I was older. Now I'm older, it sucks.

titina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-06, 10:52   #3255
Kalini
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MonikaFaustyna Pokaż wiadomość
Jakby w Polsce za dwie minimalne krajowe ludzie nie mieli problemów z utrzymaniem się, to by nikt nie uciekał za granicę. Szkoda, ze państwo nie bierze pod uwagę, że opłaty i jedzenie są dość drogie....już nie mówiąc o produktach dla dzieci.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
W końcu ktoś z kim mogę się zgodzić oczywiście jeśli w umowach cywilno-prawnych także będzie płaca minimalna. Ceny jedzenie i innych produktów są w Polsce niewyobrażalnie drogie, opłaca się jeździć po wiele produktów do Niemiec, a tam płace podobne do polskich... tyle, że w euro.
Kalini jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-06, 11:03   #3256
blair witch
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kalini Pokaż wiadomość
W końcu ktoś z kim mogę się zgodzić oczywiście jeśli w umowach cywilno-prawnych także będzie płaca minimalna. Ceny jedzenie i innych produktów są w Polsce niewyobrażalnie drogie, opłaca się jeździć po wiele produktów do Niemiec, a tam płace podobne do polskich... tyle, że w euro.
Oczywiście za godzinę, wtedy ile to będzie schodziło z wykonaniem jakiejś zleconej pracy 4x dłużej coby godzin nabić, zgodnie z polską mentalnością. Lepiej określić konkretnie warunki kiedy można zawrzeć z kimś umowę zlecenie czy o dzieło, żeby nie dotyczyło to dzieła wyszorowania kibelka albo zlecenia siedzenia w sklepie i podawania towaru. Te umowy z założenia miały być bodajże dla artystów i budowlańców, a w tym momencie to dotyczą każdego zawodu. Jeśli dana praca nie będzie dotyczyła warunków określonych przez prawo dla danego rodzaju umowy to etat. Z tym że też ciężko byłoby takie coś przeprowadzić i tak, niby obecnie jest że jeśli praca nosi znamiona pracy na etat to powinno się to zgłaszać do PIPu, w praktyce nie zgłasza nikt.

Co do zasiłku dla bezrobotnych - nigdy nie byłam ani nie znam nikogo kto go pobiera, ale z tego co się orientuję to jest przyznawany po przepracowaniu jakiegoś określonego prawnie okresu, i pobiera się go przez kilka mcy po utracie pracy, a nie że przyznają go po pół roku, przestańcie głupoty pisać.
Stary 2013-12-06, 11:14   #3257
Kalini
Zakorzenienie

Cytat:
Oczywiście za godzinę, wtedy ile to będzie schodziło z wykonaniem jakiejś zleconej pracy 4x dłużej coby godzin nabić, zgodnie z polską mentalnością. Lepiej określić konkretnie warunki kiedy można zawrzeć z kimś umowę zlecenie czy o dzieło, żeby nie dotyczyło to dzieła wyszorowania kibelka albo zlecenia siedzenia w sklepie i podawania towaru. Te umowy z założenia miały być bodajże dla artystów i budowlańców, a w tym momencie to dotyczą każdego zawodu. Jeśli dana praca nie będzie dotyczyła warunków określonych przez prawo dla danego rodzaju umowy to etat. Z tym że też ciężko byłoby takie coś przeprowadzić i tak, niby obecnie jest że jeśli praca nosi znamiona pracy na etat to powinno się to zgłaszać do PIPu, w praktyce nie zgłasza nikt.

Co do zasiłku dla bezrobotnych - nigdy nie byłam ani nie znam nikogo kto go pobiera, ale z tego co się orientuję to jest przyznawany po przepracowaniu jakiegoś określonego prawnie okresu, i pobiera się go przez kilka mcy po utracie pracy, a nie że przyznają go po pół roku, przestańcie głupoty pisać.
Oj nie oszukujmy się, w większości umów cywilno-prawnych i tak rozlicza się za godzinę pracy i istnieje stosunek pracy. Nie wierzę, że da się to zmienić i zawsze w takiej sytuacji dawać umowę o pracę, ale powinno choć zapewnić się godziwą płacę. Owszem zgadzam się, że idealną sytuacja byłoby, gdyby tego procederu nie było, ale tego nie da się niestety wyplenić, nad czym ubolewam.
W przypadku gdy naprawdę wykonywanie jest dane zlecenie albo dzieło- powinno płacić się za wykonanie go. Ale akurat w większości zawodów w tan sposób rozliczanych nie zarabia się tak źle.

Tak zasiłek dla bezrobotnych daje się osobom, które przepracowały przynajmniej 12 miesięcy w okresie 18 miesięcy przed zarejestrowaniem. Wysokość zasiłku zależy od tego ile się przepracowało, im więcej tym jest wyższy, aby dostać pełny (chyba teraz około 800zł) trzeba mieć przepracowane już sporo lat. Wypłacany jest przez rok, ale po pół roku zostaje zmniejszony o 20%.

Edytowane przez Kalini
Czas edycji: 2013-12-06 o 11:29
Stary 2013-12-06, 11:17   #3258
Bruised
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez skazana_na_bluesa Pokaż wiadomość
dużo osób przyznaje się do pracy na czarno?
Moim zdaniem dużo. Szczególnie jeśli się im uświadomi, że SzP nie działa jak pomoc społeczna i mogą szczerze mówić o wszystkim, zarówno o pracy na czarno, jak i o nieformalnych związkach.

Cytat:
Dokładnie tak, w ciągu 18 miesięcy trzeba mieć łącznie przepracowane 365 dni (może być z przerwami, np. pół roku pracuje, pół nie, później znowu pół pracuje). Jeśli nic się nie zmieniło od czasu kiedy się tym ostatnio interesowałam, to zasiłek ten pobiera się przez 6 lub 12 miesięcy, w zależności od wielkości bezrobocia w regionie.

Stary 2013-12-06, 11:19   #3259
lysy_anek
Raczkowanie

Co do ubezpieczeń to nie tak dawno na większej imprezie rodzinnej była rozmowa na temat ubezpieczenia domu. Okazało się, że wśród ok 10 rodzin tylko dwie miały ubezpieczenie. A dla reszty jest to zwykły kaprys i wyrzucanie pieniędzy w błoto.

Edytowane przez lysy_anek
Czas edycji: 2013-12-06 o 11:22
lysy_anek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-06, 11:37   #3260
blair witch
Zakorzenienie

Cytat:
Oj nie oszukujmy się, w większości umów cywilno-prawnych i tak rozlicza się za godzinę pracy i istnieje stosunek pracy. Nie wierzę, że da się to zmienić i zawsze w takiej sytuacji dawać umowę o pracę, ale powinno choć zapewnić się godziwą płacę. Owszem zgadzam się, że idealną sytuacja byłoby, gdyby tego procederu nie było, ale tego nie da się niestety wyplenić, nad czym ubolewam.
W przypadku gdy naprawdę wykonywanie jest dane zlecenie albo dzieło- powinno płacić się za wykonanie go. Ale akurat w większości zawodów w tan sposób rozliczanych nie zarabia się tak źle.

Tak zasiłek dla bezrobotnych daje się osobom, które przepracowały przynajmniej 12 miesięcy w okresie 18 miesięcy przed zarejestrowaniem. Wysokość zasiłku zależy od tego ile się przepracowało, im więcej tym jest wyższy, aby dostać pełny (chyba teraz około 800zł) trzeba mieć przepracowane już sporo lat. Wypłacany jest przez rok, ale po pół roku zostaje zmniejszony o 20%.

Słońce, co innego rozliczyć kelnerkę za godzinę pracy, kiedy wiadomo że w danym dniu jest na sali powiedzmy 8h, czy kasjerkę, a co innego rozliczyć np. naprawę czegoś, czy czas poświęcony na napisanie czegoś, o konkretną rzecz mi chodzi - ja np. miałam podczas studiów taką pracę która polegała na wprowadzaniu danych ze zdjęć do baz danych - i było normą wśród wszystkich że coś co można skończyć wprowadzać w 5h, wprowadzało się w równe 8h, tak sobie wszyscy pracę organizowali. A jak się człowiek wychylił, chciał wykazać, to reszta patrzyła wilkiem i potrafiła bardzo "umilić" pracę, łącznie z donosami o kradzieże. Ale za to jak to się zmieniło jak zaczęli wypłacać od zrobionego zdjęcia, uuuuu Zamiast 100 wpisów na godzinę to nawet do 500 niektórzy dochodzili. Zlecenie ze stawką godzinową Podobnie ze sprzątaniem, możesz sprzątnąć biura w 2-3 h, a zajmuje to 6h. Norma w naszym kraju niestety.
Stary 2013-12-06, 11:47   #3261
Kalini
Zakorzenienie

Cytat:
Słońce, co innego rozliczyć kelnerkę za godzinę pracy, kiedy wiadomo że w danym dniu jest na sali powiedzmy 8h, czy kasjerkę, a co innego rozliczyć np. naprawę czegoś, czy czas poświęcony na napisanie czegoś, o konkretną rzecz mi chodzi - ja np. miałam podczas studiów taką pracę która polegała na wprowadzaniu danych ze zdjęć do baz danych - i było normą wśród wszystkich że coś co można skończyć wprowadzać w 5h, wprowadzało się w równe 8h, tak sobie wszyscy pracę organizowali. A jak się człowiek wychylił, chciał wykazać, to reszta patrzyła wilkiem i potrafiła bardzo "umilić" pracę, łącznie z donosami o kradzieże. Ale za to jak to się zmieniło jak zaczęli wypłacać od zrobionego zdjęcia, uuuuu Zamiast 100 wpisów na godzinę to nawet do 500 niektórzy dochodzili. Zlecenie ze stawką godzinową Podobnie ze sprzątaniem, możesz sprzątnąć biura w 2-3 h, a zajmuje to 6h. Norma w naszym kraju niestety.
W większości zawodów bardzo łatwo obliczyć, ile czasu będzie wykonywane dane zlecenie i da tej podstawie obliczyć wartość takiej pracy.
Choć jak napisałam wyżej, w większość umów cywilno-prawnych dotyczy sytuacji, gdy stosunek pracy istnieje, a pensje oblicza na podstawie przepracowanych godzin. w takiej sytuacji powinna być minimalna stawka godzinowa.
Stary 2013-12-06, 11:55   #3262
blair witch
Zakorzenienie

Cytat:
W większości zawodów bardzo łatwo obliczyć, ile czasu będzie wykonywane dane zlecenie i da tej podstawie obliczyć wartość takiej pracy.
Choć jak napisałam wyżej, w większość umów cywilno-prawnych dotyczy sytuacji, gdy stosunek pracy istnieje, a pensje oblicza na podstawie przepracowanych godzin. w takiej sytuacji powinna być minimalna stawka godzinowa.
Oj zdziwiłabyś się U mnie było tak że wyższe szczeble trafiały "z przypadku" z innego działu i nijak nie miały pojęcia ile może trwać wprowadzanie tych danych Zresztą ostatnia menadżerka nie umiała ściągnąć zleceń z ftp, a winrar żeby rozpakować paczkę zdjęć i danych do wprowadzenia i połączenia był dla niej programem nieznanym. Ona przeszła z działu gdzie zdjęcia opisywali - i opisywanie zajmowało dość długo, i wszyscy stamtąd byli przekonani że u nas też to długo zajmuje. Po wprowadzeniu opłat "od zdjęcia" zrezygnowali z tego po 3 miesiącach, bo nie dość że w rozliczeniu wyszło drożej, to dodatkowo ludzie robili ogromne ilości błędów ze względu na to że robili szybko, a nie dokładnie. I lepiej się firmie opłacało jednak na godziny, bo mimo że dłużej wszystko zajmowało ( ) to było dokładnie. Wiele zależy od specyfiki pracy.
Stary 2013-12-06, 13:31   #3263
20160901857
Konto usunięte

Umowa zlecenie nie jest po to żeby na niej zatrudniać, a to że tylu pracodawców robi wały to nie jest podstawa żeby jeszcze prawnie zatwierdzić wypaczanie sensu jej istnienia. Od zatrudniania jest umowa o pracę i lepiej się skupić na stworzeniu takich warunków żeby pracodawcom się opłacało ją dawać.
20160901857 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-06, 14:38   #3264
whoa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez _ema_ Pokaż wiadomość
Co do dzieci - także zgadzam się, że dziecko, które zna prawdziwą biedę nie poprosi o konsolę czy tablet. Takie przypadki to najczęściej dzieci, którym nic nie brakuje, ale rodzice nie są w oficjalnym związku, więc uznaje się, za 'samotną bezrobotną matkę z dziećmi', bądź inne machloje się dzieją - stąd wygórowane prośby.
Ja sie z tym zgadzam, mimo że u mnie w domu jakiejś biedy nie było to nie miałam śmiałości prosić rodziców o coś, na co wiem że nas nie stać. Albo ja byłam jakaś dziwna albo to inne czasy były. A co dopiero obcych ludzi. Zresztą to prawda że najbardziej potrzebujące dzieci wcale nie garną się do wyciągania rąk po nie wiadomo co, z tego co zauważyłam jest im wręcz niezręcznie przyjmować pomoc.

whoa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-06, 14:47   #3265
Kalini
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nouvelle90 Pokaż wiadomość
Umowa zlecenie nie jest po to żeby na niej zatrudniać, a to że tylu pracodawców robi wały to nie jest podstawa żeby jeszcze prawnie zatwierdzić wypaczanie sensu jej istnienia. Od zatrudniania jest umowa o pracę i lepiej się skupić na stworzeniu takich warunków żeby pracodawcom się opłacało ją dawać.
Racja, ale sposobem miałoby być np. możliwość nie odprowadzania składki do ZUS-u. Wtedy pojawiłoby się jeszcze więcej osób, które w wieku 30/35 lat dostaną 5zł emerytury.
Stary 2013-12-06, 16:42   #3266
enn_
Zakorzenienie

Ja bym chetnie nie odkladala pieniedzy na emeryture do zusu. tylko, ze w polskim systemie to odpada, bo tu sie nie placi na swoje emerytury...
Stary 2013-12-06, 16:48   #3267
Kalini
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez enn_ Pokaż wiadomość
Ja bym chetnie nie odkladala pieniedzy na emeryture do zusu. tylko, ze w polskim systemie to odpada, bo tu sie nie placi na swoje emerytury...
To system z którego nie da się już zrezygnować, no chyba, że poświęcimy obecnych emerytów...
Stary 2013-12-06, 16:55   #3268
20160901857
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez enn_ Pokaż wiadomość
Najlepsze, że pracuję niby na emeryturę swojej mamy, a ona tyle tej emerytury dostanie, że i tak będę musiała jej pomagać finansowo na starość...
20160901857 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-06, 17:08   #3269
aer
O RLY?

Cytat:
Najlepsze, że pracuję niby na emeryturę swojej mamy, a ona tyle tej emerytury dostanie, że i tak będę musiała jej pomagać finansowo na starość...
Dokładnie mam to samo.

Gdzie są te pieniądze ja się pytam?
aer jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-06, 17:13   #3270
enn_
Zakorzenienie

Cytat:
Dokladnie. gdzie sa te pieniadze?

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości