|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3241 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka"
Cytat:
Żal mi tych dzieci najbardziej. Co to za życie w ogóle, co za dzieciństwo. |
|
|
|
|
#3242 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Fakt, trudno się utrzymać tylko z tego (kilkaset zł zasiłku dla bezrobotnych), ale większość dorabia na czarno i już na wszystko elegancko styknie, jak się ma tyle ulg Najgorsze to jest to, że później dzieci się uczą takiej postawy: "w życiu nie trzeba nic robić". Ja pracowałam zarobkowo w czasach szkolnych, moja przyjaciółka nie chciała pracować razem ze mną, ale wolała udzielać się w wolontariacie (i to wcale nie jakimś prestiżowym pod względem zawodowym), zamiast zmienić pracę na legalnie płatną czy chociaż podciągnąć marne oceny... |
|
|
|
|
#3243 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3244 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3245 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo osoba z takim podejściem NIGDY nie osiągnie w życiu sukcesu i z patologii się nie wyrwie |
|
|
|
|
#3246 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jak ktoś nie chleje to ma dużo większe szanse wyrwać się z patologii niż osoba która pije. Do tego dzieci z rodzin alkoholowych zwykle nie są zabierane do muzeów, kin, teatrów czy na wycieczki nawet jeśli dostają je za darmo od różnych instytucji. |
|
|
|
|
#3247 |
|
Konto usunięte
|
No tak mi też żal, dlatego szarpnę się na jakieś chateau bordeaux coby tatry nie wąchało
|
|
|
|
#3248 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Sorry, zła sytuacja materialna rodziny musi być udokumentowana, by takową przyjęli, a wg polskich kryteriów jak jedno z rodziców, albo co gorsza obydwoje pracują za minimalną krajową to biedni nie są... Więc w grę wchodzą tylko rodziny korzystające z MOPSu, jakie inne sobie wyobrażasz? Widzę, że podałaś mi dane z pierwszego linka z Googla dotyczącego nowelizacji ustawy o zasiłkach dla bezrobotnych. Nie wiedziałam, że weszła w życie taka nowelizacja, do niedawna było tak jak napisałam. Ale ok, tu mój błąd, więc biję się w piersi ![]() Edit: Drabineczka, masz ode mnie like
|
|
|
|
|
#3249 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie pisałam Mogą się powtarzać, jeśli ich sytuacja w dalszym ciągu jest trudna (po dokładnej analizie). Oczywiście jeśli w przyszłym roku znajda się wolontariusze w danym okręgu. Cytat:
Napisze jeszcze raz np. - mops, caritas i tym podobne instytucje, - pedagog szkolny, świetlice itp., - kościoły, - wolontariusze Do SZP może być zakwalifikowana rodzina która nie korzysta z pomocy MOPS-u ani innych tego typu instytucji. Rodzina, która pracuje za minimalną krajową również
|
|
#3250 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#3251 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#3252 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Po prostu znam osoby korzystające z zasiłku dla bezrobotnych, więc trochę na ten temat wiem.A zła sytuacja materialna rodziny nie musi być udokumentowana zanim zostanie zgłoszona do SzP. Jest sporo rodzin, które nigdy wcześniej nie korzystały z pomocy instytucji typu MOPS, Caritas itp. I są też rodziny, gdzie rodzice pracują. Na przykładzie rodzin, u których byłam w tej edycji mogę Ci powiedzieć, że dużo jest zgłoszonych przez szkoły, chociaż tu często się zdarza, że takie rodziny trzeba odrzucić, bo np. zostały zgłoszone tylko dlatego, że dzieci wychowuje samotny rodzic (a na wizycie okazuje się, że wcale nie taki samotny). O źródłach więcej pisać chyba nie muszę, bo zostały wyżej wymienione ![]() Poza tym zasady obliczania dochodu w SzP nie są takie same jak chociażby w MOPSie. My uwzględniamy też dochód nieudokumentowany (tak, tak, rodziny bardzo często przyznają się do pracy na czarno). A od dochodu odliczane są koszty mieszkania i rachunki, więc kwoty na osobę podane w opisach rodzin to pieniądze "na życie". I jeszcze w przypadku osób poważnie przewlekle chorych (czyli np. nie na alergię albo nadciśnienie) odliczane są koszty leczenia. Nie uważam, że SzP to akcja idealna, ale naprawdę przy zaangażowaniu mądrych, rozsądnych ludzi można zdziałać wiele dobrego. |
|
|
|
|
#3253 |
|
.
|
dużo osób przyznaje się do pracy na czarno?
|
#3254 |
|
Zakorzenienie
|
Potwierdzam to co napisała Bruised, przyznają się
|
#3255 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
oczywiście jeśli w umowach cywilno-prawnych także będzie płaca minimalna. Ceny jedzenie i innych produktów są w Polsce niewyobrażalnie drogie, opłaca się jeździć po wiele produktów do Niemiec, a tam płace podobne do polskich... tyle, że w euro.
|
|
|
|
|
#3256 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
4x dłużej coby godzin nabić, zgodnie z polską mentalnością. Lepiej określić konkretnie warunki kiedy można zawrzeć z kimś umowę zlecenie czy o dzieło, żeby nie dotyczyło to dzieła wyszorowania kibelka albo zlecenia siedzenia w sklepie i podawania towaru. Te umowy z założenia miały być bodajże dla artystów i budowlańców, a w tym momencie to dotyczą każdego zawodu. Jeśli dana praca nie będzie dotyczyła warunków określonych przez prawo dla danego rodzaju umowy to etat. Z tym że też ciężko byłoby takie coś przeprowadzić i tak, niby obecnie jest że jeśli praca nosi znamiona pracy na etat to powinno się to zgłaszać do PIPu, w praktyce nie zgłasza nikt.Co do zasiłku dla bezrobotnych - nigdy nie byłam ani nie znam nikogo kto go pobiera, ale z tego co się orientuję to jest przyznawany po przepracowaniu jakiegoś określonego prawnie okresu, i pobiera się go przez kilka mcy po utracie pracy, a nie że przyznają go po pół roku, przestańcie głupoty pisać.
|
|
#3257 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W przypadku gdy naprawdę wykonywanie jest dane zlecenie albo dzieło- powinno płacić się za wykonanie go. Ale akurat w większości zawodów w tan sposób rozliczanych nie zarabia się tak źle. Tak zasiłek dla bezrobotnych daje się osobom, które przepracowały przynajmniej 12 miesięcy w okresie 18 miesięcy przed zarejestrowaniem. Wysokość zasiłku zależy od tego ile się przepracowało, im więcej tym jest wyższy, aby dostać pełny (chyba teraz około 800zł) trzeba mieć przepracowane już sporo lat. Wypłacany jest przez rok, ale po pół roku zostaje zmniejszony o 20%. Edytowane przez Kalini Czas edycji: 2013-12-06 o 11:29 |
|
|
|
|
#3258 | |
|
Wtajemniczenie
|
Moim zdaniem dużo. Szczególnie jeśli się im uświadomi, że SzP nie działa jak pomoc społeczna i mogą szczerze mówić o wszystkim, zarówno o pracy na czarno, jak i o nieformalnych związkach.
Cytat:
|
|
|
|
|
#3259 |
|
Raczkowanie
|
Co do ubezpieczeń to nie tak dawno na większej imprezie rodzinnej była rozmowa na temat ubezpieczenia domu. Okazało się, że wśród ok 10 rodzin tylko dwie miały ubezpieczenie. A dla reszty jest to zwykły kaprys i wyrzucanie pieniędzy w błoto.
Edytowane przez lysy_anek Czas edycji: 2013-12-06 o 11:22 |
|
|
|
#3260 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Słońce, co innego rozliczyć kelnerkę za godzinę pracy, kiedy wiadomo że w danym dniu jest na sali powiedzmy 8h, czy kasjerkę, a co innego rozliczyć np. naprawę czegoś, czy czas poświęcony na napisanie czegoś, o konkretną rzecz mi chodzi - ja np. miałam podczas studiów taką pracę która polegała na wprowadzaniu danych ze zdjęć do baz danych - i było normą wśród wszystkich że coś co można skończyć wprowadzać w 5h, wprowadzało się w równe 8h, tak sobie wszyscy pracę organizowali. A jak się człowiek wychylił, chciał wykazać, to reszta patrzyła wilkiem i potrafiła bardzo "umilić" pracę, łącznie z donosami o kradzieże. Ale za to jak to się zmieniło jak zaczęli wypłacać od zrobionego zdjęcia, uuuuu Zamiast 100 wpisów na godzinę to nawet do 500 niektórzy dochodzili. Zlecenie ze stawką godzinową Podobnie ze sprzątaniem, możesz sprzątnąć biura w 2-3 h, a zajmuje to 6h. Norma w naszym kraju niestety.
|
|
#3261 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Choć jak napisałam wyżej, w większość umów cywilno-prawnych dotyczy sytuacji, gdy stosunek pracy istnieje, a pensje oblicza na podstawie przepracowanych godzin. w takiej sytuacji powinna być minimalna stawka godzinowa. |
|
|
|
|
#3262 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
U mnie było tak że wyższe szczeble trafiały "z przypadku" z innego działu i nijak nie miały pojęcia ile może trwać wprowadzanie tych danych ) to było dokładnie. Wiele zależy od specyfiki pracy.
|
|
#3263 |
|
Konto usunięte
|
Umowa zlecenie nie jest po to żeby na niej zatrudniać, a to że tylu pracodawców robi wały to nie jest podstawa żeby jeszcze prawnie zatwierdzić wypaczanie sensu jej istnienia. Od zatrudniania jest umowa o pracę i lepiej się skupić na stworzeniu takich warunków żeby pracodawcom się opłacało ją dawać.
|
|
|
|
#3264 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#3265 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3266 |
|
Zakorzenienie
|
Ja bym chetnie nie odkladala pieniedzy na emeryture do zusu.
tylko, ze w polskim systemie to odpada, bo tu sie nie placi na swoje emerytury...
|
#3267 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3268 |
|
Konto usunięte
|
Najlepsze, że pracuję niby na emeryturę swojej mamy, a ona tyle tej emerytury dostanie, że i tak będę musiała jej pomagać finansowo na starość...
|
|
|
|
#3269 |
|
O RLY?
|
|
|
|
|
#3270 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
gdzie sa te pieniadze?
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:32.

Fakt, trudno się utrzymać tylko z tego (kilkaset zł zasiłku dla bezrobotnych), ale większość dorabia na czarno i już na wszystko elegancko styknie, jak się ma tyle ulg 

oczywiście jeśli w umowach cywilno-prawnych także będzie płaca minimalna. Ceny jedzenie i innych produktów są w Polsce niewyobrażalnie drogie, opłaca się jeździć po wiele produktów do Niemiec, a tam płace podobne do polskich... tyle, że w euro.
gdzie sa te pieniadze?