|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4711 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 7
skończyłam prasować ... w końcu
obiadek wstawiony (dzisiaj zupa "śmietnik"), pies wyprowadzony więc tylko czekam na TŻta jemy obiadek i na 19:15 jadę/jedziemy na SR
|
|
#4712 |
|
Rozeznanie
|
Hey dziewczyny,
witam się w okropny dzień, wietrznie, zimno i właśnie zaczął padać śnieg. Nie było mnie kilka dni, ale mam nadzieję ,że o mnie nie zapomniałyście .Ostatnie kilka dni to po prostu samo jeżdżenie i załatwianie papierów w tą i z powrotem, ale już wszystko ogarniete, puki co, bo nadal czekam aż łaskawie mój były pracodawca wyśle jeden głupi papierek do urzędu pracy, abym mogła dostac należną mi sumę. ![]() Wczoraj miałam z lekka skwaszony dzień, TŻ niby w żarcie powiedział coś co w sumie nie powinno, ale mnie dotknęło i rozbeczałam się jak bóbr, no ale po rozmowie przeszło i jest już dooobrze . Dzisiaj mieliśmy ostatnie duże usg. Benjamin pozostaje chłopcem , i jest małym klopsikiem bo waży 1600 gram. A po za tym weszliśmy w środę w 30 tydzień. Tak ten czas leci ,że wooow. Najpierw powoli i cały czas się dłużył ,a od 20 tygodnia to jak woda z kranu. I podaję rączkę wszystkim mamą z bólami, od 3 dni mam takie bóle naddupia, i spojenia, że ledwo chodzę wstaję i przekręcam na boki. Czuję się jak emerytka , a nie 20sto latka ![]() Nadrobiłam , co prawda wszystko , ale wybaczcie zbyt dużo ,żeby cytować, a więc: Mamy które wyszły ze szpitala ,że jest już lepiej. za udane wizyty, i badania, oraz dla wszystkich przyszłych wizyt .Perfuzja, gratuluję dostania się do DN, wiem jakie to ważne było dla ciebie. Mała całe szczęście ,że z TŻ wszystko w porządku, auto no cóż to tylko rzecz, a zdrowie i życie najważniejsze. Iwontyou ,że Dominik już w domku i to sporo przed świętami, dzielny silny chłopak .demonyianioly współczuję ci ex , było by lepiej na pewno jakby się nie odzywał, wiem po swojej siostrze jak ciężko jest ograniczyć prawa, komuś kto interesuje się dzieckiem raz na rok, aby się udałoMarie super ,że szukacie mieszkanka i TŻ sie ogarnął ![]() wiem ,że chciałam coś jeszcze napisać, ale wybaczcie dużo tego było. ahhh. co do muffinek , nie pamiętam kto o przepis pytał. Zrobiłam wczoraj pierwszy raz muffinki z masłem orzechowym do pracy dla TŻ na dzisiaj, wyszły na prawdę bomba i TŻ mi pisał ,że zniknęły szybciej niż co inne, a więc przepis. PRZEPIS NA MUFFINKI : 200g mąki pszennej 200g cukru 2 jajka 200g masła orzechowego 80g masła 180ml mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200g solonych orzeszków ziemnych Masło roztapiam i mieszam z jajkami, mlekiem i masłem orzechowym. Mąkę, cukier i proszek do pieczenia mieszam w osobnej misce a potem łączę wszystko razem, na końcu dodając orzeszki. Wychodzi ok 12 dużych lub 24 małych muffinek. Piekę na grzanie góra dół, lub termoobieg ok, 170* ok.20 minut. na 2półce od dołu. Super sa udekorowane jakimś kremem u góry lub po prostu posypane cukrem pudrem |
|
|
|
#4713 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Czasem nie daje kakao tylko takie robie. Ten przepis można modyfikować np dodać orzechy czy suszone owoce Przygotowanie: Osobno przygotowujemy składniki suche i mokre. W jednym naczyniu mieszamy mąkę, kakao, cukier, proszek do pieczenia, posiekaną nożem czekoladę tak, żeby były kawałki . W drugim naczyniu przygotowujemy jajka - ja ja lekko roztrzepałam trzepaczką, mleko, ekstrakt waniliowy, rozpuszczone masło. Po czym składniki mokre wlewamy do suchych i mieszamy drewnianą łyżką , ale tylko tak, żeby składniki się połączyły. Napełniamy foremki do 3/4 wysokości foremek. Pieczemy w 200 stopniach 20 min. Zapach roznoszący się po domu jest nie do opisania
|
|
|
|
|
#4714 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Muffinki jabłko + cynamon Składniki suche: 1 szkl mąki + 2 łyżki 0,5 szkl cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu szczypta soli Składniki mokre: 1 jajko 0,5 szkl mleka 5 łyżek stopionego masła 1 duże jabłko pokrojone w kosteczkę Składniki suche łączy się osobno (mąka przez sitko) i mokre osobno i miesza. Później składniki mokre dodaje się do suchych. Pieczenie w piekarniku nagrzanym do 20 stopni, ok. 20 min z termoobiegiem. Ww. składniki starczą na 12 sztuk. Muffinki kakaowe z dżemem Składniki: 3/4 szkl cukru 1/4 - 1/3 szkl kakao 1 i 1/2 szkl mąki 1/3 łyżeczki soli 1 łyżka sody 1/3 szkl oleju 1/2 szkl wody 1/2 szkl jogurtu naturalnego 1 łyżka rumu + dżem (truskawkowy) wstawiony na chwilę do lodówki przed przekładaniem mąkę przesiać przez sitko, wszystkie składniki wymieszać, piekarnik na 175 stopni, 25 min pieczenia (najlepiej wstawić ciasto już do nagrzanego piekarnika) nakłada się łyżkę ciasta, trochę dżemu i łyżkę ciasta w foremki ww. składniki starczą na 12 muffinek spokojnie, nawet wyjdzie więcej tego ciasta
|
|
|
|
|
#4715 |
|
Zakorzenienie
|
Boje sie, ze bedzie taka pogoda jak zacznę rodzic
Wracajac samochodem z pracy (całe półtora kilometra ) 2 razy wpadłam w poślizg. Nic niebezpiecznego, bo jechalam z 15 na godzinę, no ale Moj szef dzisiaj zrobił piruet samochodem na sliniaku i walnąl w barierkę. Jak pomyśle, w taka pogodę jechalibysmy do szpitala, ja w skurczach, a moj maz zdenerwowany na maksa to
|
#4716 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
. Oglądał już jakieś worki bokserskie na allegro w wersji mini i rowerki biegowe KTM Cytat:
za wyniki. Jeśli chodzi o jedzenie to jem zdecydowanie mniej niż bym chciała, bo mam okropny ucisk na żołądek. Jak tylko więcej zjem, czy wypiję to leżę i umieram prawie z bólu. Staram się pilnować, ale to trudne, bo jestem łakoma ![]() Cytat:
Cytat:
. Nie mam tylko spisu ubranek. Kącik do spania/ przewijania:
Cytat:
|
|||||
|
|
|
#4717 | ||||||||
|
Raczkowanie
|
Ależ wichura u nas, co chwilę się zastanawiam, czy dach na domu jeszcze jest... I martwię się o tżta, bo pojechał dzisiaj w konwój (800 km), wróci pewnie koło 23, a warunki na drodze są wiadomo jakie. Dobrze, że dzwoni co jakiś czas, bo chyba bym zwariowała...
![]() Czy Wy też macie wrażenie, że podczas chodzenia dziecie wciskają się Wam w krocze i łupią po pęcherzu/odbycie? Musiałam dzisiaj pojechać na zakupy i idąc przez Tesco miałam wrażenie, że Młody wyjdzie dołem bez mojego udziału... Ale jestem pozytywnie zbudowana-oczywiście polazłam do kasy uprzywilejowanej i zanim zdążyłam asertywnie otworzyć pyszczek, by się upomnieć o swoje prawa, zrobił to za mnie facet (mający dosłownie kilka rzeczy w koszyku, ja miałam więcej), głośno krzycząc "tę panią proszę puścić, jest w ciąży", a jak jeden zbuk niedojony próbował się stawiać, że "on ma tylko karton piwa, więc będzie szybciej", to ów kulturalny koleś wziął mnie pod łapkę, przepchnął mój wózek koło zbuka i jeszcze pomógł zakupy na taśmę wyłożyć... Byłam w szoku!!!Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
A co do apetytu-ja teraz mam fazę głodową, ciągle bym jadła i ciągle jestem głodna. Brzuch mam jeszcze wysoko, chociaż czuję, że Młody mi wciska główkę w pęcherz i całe krocze mnie kłuje, zgaga mnie żre non stop, ale faktycznie zdarzają mi się epizody nudności i sr***ki, tak jak wcześniej miałam kilkudniowe zaparcia, to teraz raczej problemów nie mam. Boję się, żeby teraz za bardzo wagi nie złapać, bo dopiero w tej chwili zaczynam trochę przybierać, doszłam właśnie do wagi wyjściowej z początku ciąży... Ale cukry mam coraz lepsze... No kiedy ten poród?!![]() Cytat:
|
|
#4718 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sama kupowałam M3 czy jakoś tak . A meble oglądałam w dużym meblowym sklepie bo tak w ciemno to średnio kupować ale na upartego zawsze można coś wybrać . są wzorniki materiałów a duże mebli jednak jest podobnych . Cytat:
w ogóle przeraża mnie ta wichura ciąglę tylko patrze czy cały dom stoi i garaże . Sąsiad widzę już stracił z dachu trochę papy ... Całe szczęście , że mąz ma teraz tydzień wolnego bo sama naprawdę boję się w taką wichurę siedzieć . w ogóle wczoraj byłam u szwagierki doszłam do wniosku , że skoro się mieszczę w samochodzie to pojadę a co ! fotela nie przestawiałam . Jakoś wsiadłam do samochodu między brzuchem i kierownicą było 2-3 centymetry . No ale wyjść z samochodu już było ciężko |
||
|
|
|
#4719 |
|
Rozeznanie
|
cześć
już po wizycie tylko musiałam ją z wrażenia odleżeć![]() to już pewne. dziecko "urodzi" się w tym roku ![]() a więc...28 grudnia o godz. 8.00 przybywam do szpitala ![]() termin 03.01 nieaktualny ![]() chyba dalej w to nie wierzę że za 22 dni (jak Bóg da ) skończy się moja ciąża.-nie mam wózka.i nie wiem kiedy kupię bo mam absolutny zakaz chodzenia ![]() -nie mam spakowanej torby. zresztą, nie mam nawet torby wezmę reklamówkę z biedronki chociaż co ja mam do niej pakować jak nic nie mam przygotowane![]() -nie mam wanienki. ani stelaża. skończy się tak, że dziecko będę kopała w umywalce ![]() -nie mam przewijaka z ceratki. hmm ale zaraz, zaraz nie mam tego drewnianego przewijaka -nie mam laktatora. to muszę kupić choćby nie wiem co. -nie mam termometru. -acha nie mam nosidełka i nie wiem jak wydadzą mi w ogóle dziecko ze szpitala ![]() i.... nie mam nawet imienia!!! ![]() za to jak zwykle MAM czas żeby pomyśleć o tym później ![]() tak oto kończy się odkładanie . ku przestrodze dla innych. jak człowieka dopadnie fizyczna niemoc to już nic nie zrobi. podsumowując ![]() na wizycie oczywiście zapomniałam o wszytskim o co miałam spytać lekarz za to zapomniał o cc i jak robił mi usg to z poważną miną do mnie:"hmmm a nie wolałaby pani urodzić w grudniu jak większość kobiet" "yyyyyy nieeeee raczej nie a dlaczego?" (w domyśle: wolałabym w lutym )"aa bo wie pani większość kobiet woli jeszcze w starym roku, bo szkoła dla dzieci itp" "acha ale ja raczej nie....." .... po pół minucie "pani ma termin na 3 stycznia? hmmmm nie nastawiałbym się na tą datę, wygląda na to że urodzi pani jeszcze w tym roku. na moje oko raczej nie donosi pani tej ciąży" " coooooooooooooooooooooooo oooooooo?????!!! po czym pan tak wnioskuje" " po tym co widzę na usg. dziecko jest już bardzo nisko , szyjka mocno skrócona, spojenie się rozchodzi, łożysko dojrzałe, może panią złapać właściwie w każdej chwili. " "eeeeeeee cooooo aaaaaaaaaaa panie doktorze??? urodzić w każdej chwili.... yy ja nie mam przygotowane..." "no wie pani... tak to wygląda" i dopiero po jakimś czasie mnie olśniło " ale ja mam przecież mieć cc ze wskazania to też mam czekać na odejście wód" "acha! no to umawiamy się w takim razie na konkretną datę" ![]() no i jak chcę donosić do terminu cc to muszę leżeć już naprawdę chyba plackiem, bo urodze przedwcześnie. oraz mocno wiązać te biodra, kazał mi wręcz ściskać. jakby mnie złapało to od razu dzwonić. niestety teraz idzie na urlop ![]() ALE nawet jak poród zacznie się przedwcześnie albo będę miała skurcze to powiedział że już nie dostanęmi nic na ich wyciszenie, bo dziecko ma już prawie 3kg (2980), łożysko dojrzałe i ciąża właściwie donoszona. szczerze to trochę mnie to zdziwiło, bo przecież teoretycznie mam do terminu niecały miesiąc ![]() a teraz rozpakuję kołyskę, bo dotarła w końcu ![]() na resztę jak wiadomo mam czas ![]() o dżizas właśnie patrzę na pierwszą stronę i wychodzi na to, że byłabym druga do porodu po emmie ![]() a ja ciągle o sobie myślałam "styczniowa" ![]() jakbym o conajmniej na drugi tygodzień stycznia miała termin
Edytowane przez pilotka86 Czas edycji: 2013-12-06 o 16:21 |
|
|
|
#4720 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Jutro jeszcze jadę do chrześniaka na urodziny a przy okazji do mamy. Może te 40 km to nie daleko ale jakoś i tak stresa mam lekkiego, a TŻ to już w ogóle panikuje.
|
||
|
|
|
#4721 |
|
Zakorzenienie
|
Pilotka dzieje się
Chociaż nie powiem, nie obrazilabym się wepchnac w kolejkę :P Nie rozumiem tylko tego bezwzględnego nakazu lezenia - skoro ciąża jest juz praktycznie donoszona, a dziecko duze Rzeczami się nie przejmuj za bardzo, 2 dni na allegro i spokojnie zdążysz ze wszystkim
|
#4722 | |
|
Raczkowanie
|
Dziękuję!!!
![]() Cytat:
![]() Amberella BARDZO dziękuję za listę *świecące się oczka*
|
|
|
|
|
#4723 |
|
Zakorzenienie
|
Pilotka dobrze , że chociaż kołyskę masz
może jednak warto wybrać się do jakiegoś sklepu dziecięcego i tam wszytsko kupić . Ew . wysłać męża z mamą,teściową, koleżanką ?Ja należe do osób które wszytsko muszą mieć wcześniej mąż śmieje się , że od sierpnia gadam " muszę to kupić bo może będę musiała leżeć i nic już nie będę mogła kupić " i za każdym razem jak mówię , że muszę kupić bo niewiadomo co będzie . .. To on patrzy na mnie i się śmieje , że słyszy to już od kilku miesięcy a jak widać ciągle śmigam i dobrze się czuję . Chociaż na samą myśl o jutrzejszych zakupach mnie już skręca. ---------- Dopisano o 16:36 ---------- Poprzedni post napisano o 16:32 ---------- perfuzja mi to się wydaję , że dużo zależy od prowadzącego lekarza . Mój lekarz na swoim dyżurze ma największą ilość porodów . Jak ma planowane CC to nie czeka do końca tylko do 37 tc , żeby ciąża była donoszona . Edytowane przez upadly_aniol00 Czas edycji: 2013-12-06 o 16:38 |
|
|
|
#4724 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
I zazdroszczę Ci tego puszczania! Dla mnie najmilsze kobiety nei wiem czemu ale są na poczcie - przychodzę raz na miesiąc przesłać L4 i za każdym razem mówią głośno żeby mnie przepuścić, podczas gdy w sklepach itp. miejscach nikt mi nie schodzi (wcale nie mam takiego małego brzuszka), a nawet lepiej - stanę na końcu kolejki, Ci z przodu spojrzą w moim kierunku i po czym ewidentnie unikają mojego wzroku jak gdybym nosiła jakąś zaraźliwą przypadłość
|
|
|
|
|
#4725 |
|
Zakorzenienie
|
Ja w ciązy z życzliwością spotkałam się tylko w toaletach publicznych
|
|
|
|
#4726 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4727 |
|
Wtajemniczenie
|
Ambrella: przypomniałaś mi o organizerze do przewijania i pielęgnacji na łóżeczko/komodę
już wylukałam na ebay jaki kupię, za dużego wyboru nie ma ![]() http://www.ebay.co.uk/itm/Munchkin-B...item2330fc7775 |
|
|
|
#4728 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A ta chce mnie trzymać do samego porodu i to jeszcze w szpitalu...
|
|
#4729 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Teraz to ja chyba muszę odleżeć Twojego posta . Ale mnie stres chwycił. Cóż mogę napisać - ALE JAZDA , robi się gorąco. Zazdroszczę, że masz już termin cc. Teraz tylko wytrzymać. Ale dasz radę, nie?Cytat:
|
||
|
|
|
#4730 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4731 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 17:07 ---------- Poprzedni post napisano o 17:03 ---------- http://allegro.pl/munchkin-przenosny...738365852.html jest też na allegro, chyba się skuszę |
|
|
|
|
#4733 | |
|
Wtajemniczenie
|
Innego fajnego nie widzę
![]() A Ty jaki masz? Cytat:
Ja kupię też jakoś w przyszłym tygodniu Jeszcze muszę przewijak utwardzany na łóżeczko kupić. ___ W ogóle to wzięłam się za zapuszczanie brwi, bo ostatnio tak się wyskubałam, że nawet kształtu nie mają i wyglądam jak łysol. Smaruję je olejkiem na rozstępy z Babydreama, skład ma super i widzę, że szybko rosną. Muszę nadac im jakiś konkretny kształt ... Edytowane przez _Shiloh_ Czas edycji: 2013-12-06 o 17:18 |
|
|
|
|
#4734 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4735 |
|
Wtajemniczenie
|
Amberella niezła lista Ja mam podobna i w zasadzie też wszytko mam. Termometr to ja chce ale taki co sie przybliża i mierzy temperaturke.
pilotka 86 O matko to już tuz tuż Jejku aż nie do wiary że zaraz po koleji będziemy rodzić upadly_aniol Mój maż to samo slyszy od początku ciąży. A ciągle latam i nawet jeżdżę samochodem. Co prawda w Kraków mocno sie nie wybieram ale jak jest potrzeba to pojadę. Wypatrzyłam właśnie fajny sklep w Krakowie i tak kupiłam prawie cała wyprawkę. A czego nie mam to mąż ma zaznaczone co ma kupić np laktator. Babka w sklepie namówiła mnie bym wstrzymała sie z zakupem do porodu ale wszytko ładnie wytłumaczyła co który ma i jak także jak cos to maż tylko wpadnie i kupi. |
|
|
|
#4736 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#4737 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4738 |
|
Zakorzenienie
|
ojoj
|
|
#4739 |
|
Zakorzenienie
|
Ja prawie wszytskie prezenty kupuję za talon tylko chrześniakowi i mężowi muszę coś kupić . Ale jeszcze pościel małemu muszę kupić i rzeczy z apteki .
Zasłonki , firanki do salonu Ale chociaż kasy odejdzie na zakupy spożywcze . Ale z drugiej strony aż tyle w sklepie nie nakupię chyba , ze już zrobię zapasy wędliny i zamrożę . |
|
|
|
#4740 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
O kurcze, to już ???? ![]() ![]() Swoją drogą, ja bym chyba na zawał padła, jakby zostały mi 3 tyg do terminu a nic bym nie miała ![]() Ogarnęłam mieszkanie, posprzątałam w szafkach przy okazji wyciągania ciuchów do pakowania, poskładałam pranie, naszykowałam wszystko i jestem padnięta, jeszcze mnie zmywanie czeka. A jutro o 5 rano jedziemy do POLSKI !!!!! |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:46.

.

,że jest już lepiej.
dla wszystkich przyszłych wizyt .

Ale jestem pozytywnie zbudowana-oczywiście polazłam do kasy uprzywilejowanej i zanim zdążyłam asertywnie otworzyć pyszczek, by się upomnieć o swoje prawa, zrobił to za mnie facet (mający dosłownie kilka rzeczy w koszyku, ja miałam więcej), głośno krzycząc "tę panią proszę puścić, jest w ciąży", a jak jeden zbuk niedojony próbował się stawiać, że "on ma tylko karton piwa, więc będzie szybciej", to ów kulturalny koleś wziął mnie pod łapkę, przepchnął mój wózek koło zbuka i jeszcze pomógł zakupy na taśmę wyłożyć... Byłam w szoku!!!
ja to się boję golić aby się nie obrzezać przez przypadek

w ogóle przeraża mnie ta wichura ciąglę tylko patrze czy cały dom stoi i garaże . 

chociaż co ja mam do niej pakować jak nic nie mam przygotowane

. ku przestrodze dla innych. jak człowieka dopadnie fizyczna niemoc to już nic nie zrobi.