Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 14 - Strona 13 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-12-06, 20:37   #361
2ystem1645
Zadomowienie

Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 14

Cytat:
Napisane przez LusiaPlotkara Pokaż wiadomość
U mnie nauczyciele zawszę mówią że różnica między studiowaniem a szkolą jest taka że na studiach się z tobą nie cackają.
U mnie mówią, że studia to tak naprawdę nauka samodzielna, siedzenie w bibliotece i poszukiwanie, zdobywanie wiedzy z nosem w książkach z poza listy lektur obowiązkowych. Czyli w sumie tak jak Kalini pisze. Ale nadal wychodziłoby na to, że w takim razie po co uczelnia jak wszystkiego mamy się dowiadywać sami?

Cytat:
Napisane przez mm444 Pokaż wiadomość
Gdzie Ty szukasz pomocy? Nie na porządnym forum (...), tylko w siedzibie zła - na wizażu.
2ystem1645 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-06, 20:38   #362
05872c226b72f809f533e1be5bdf48ff33b7c1f2_5d4611f2b5f9d
Konto usunięte

Cytat:
Treść usunięta
Pewnie to było pierwsze co przyszło mi na myśl jak przeczytałam tą wypowiedź o uczeniu się i studiowaniu.
05872c226b72f809f533e1be5bdf48ff33b7c1f2_5d4611f2b5f9d jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-06, 20:40   #363
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
mm444 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-06, 20:41   #364
2ystem1645
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Kalini Pokaż wiadomość
Jest różnica między tym, że wie się wszystko w danej dziedzinie, a w byciu ignorantem w niej. A mnie szlag bierze, jak ktoś na studiach nie zna podstaw tej dziedziny, ani się nią nie interesuje.
I studiowanie to zgłębianie danej dziedziny, a nie uczenie się jej od podstaw. I tak jedną z przyczyn tak niskiego poziomu studiów jest to, że zajęcia w połowie polegają na uczeni czego, co student dawno powinien umieć: a) ze szkoły średniej b) z wiedzy własnej, skoro wybrał dany kierunek studiów
Ja nic z tego co miałam do tej pory na studiach nie miałam w liceum czy podstawówce.
Jakąś tam wiedzę miałam ale poszłam na te studia by jednak dowiedzieć się szczegółowo, włącznie niestety z podstawami. Zasłużyłam by studiować?

Cytat:
Gdzie Ty szukasz pomocy? Nie na porządnym forum (...), tylko w siedzibie zła - na wizażu.
Stary 2013-12-06, 20:41   #365
lapida
Wtajemniczenie

[1=150f22149d232a15625e38a 732d46b6c6e220cbb_63e0430 22f3b0;44045449]A o jaki typ szkoły chodzi? Bo choć rozumiem o co chodzi, wydaje mi się to nieco dziwne.[/QUOTE]

Cytat:
Też chcę wiedzieć jaka to szkoła i jakie zainteresowania: D to bardzo ciekawa sprawa jest.

Cytat:
Napisane przez Cattivo Pokaż wiadomość
Też się zastanawiam, przecież chyba nie wpisała "wyższa szkoła lansu i baunsu", co innego może zniechęcić szefową?
chodzi dokładnie o.. ukończenie szkoły muzycznej.

Wiem, jak to brzmi. Nie chodzi o to, że ktoś gra na jakimś instrumencie, samouki mile widziani.
Ale, uwierzcie mi, jest u nas ogromny "przemiał" ludzi. W ciągu półtora roku pracowało u nas kilkanaście osób i KAŻDA, która miała skończoną szkołę muzyczną musiała coś odstawić.
Podam przykład, którego ja byłam osobiście świadkiem:
przychodzi dziewczyna, pierwsze dni pracy. Ona musi szybciej wyjść. No ok, musisz, to musisz, ale żeby to nie było za często. Ona informuje, że ona tak będzie wychodzić trzy razy w tygodniu (trzy godziny wcześniej), bo ONA MUSI ĆWICZYĆ!! (serio, tonem powiedzianym, jak do karaluchów).
Na argument, że na rozmowie kwalifikacyjnej wiedziała, jakie są godziny pracy, odpowiedziała, że (uwaga, cytat, który jest u nas hitem do dnia dzisiejszego): "Ale mnie w szkole nauczyciele zwalniali z lekcji albo usprawiedliwiali, żebym mogła ćwiczyć!". Zgadniecie, ile lat miała ta dziewczyna? 23. I nadal żyła w przeświadczeniu, że umiejętność gry na skrzypcach otwiera jej wszystkie drzwi.
I nie dała sobie wytumaczyć, że sorry, ale nikt za nią roboty nie będzie odwalał, bo ona zasady pracy, godziny znała wcześniej. Jeśli nie pasuje - droga wolna. Zwolniła się. Ale nadal nie rozumiała, w czym problem.

Kilku muzyków sama "przeżyłam", kilkanaście robiło karierę w firmie, jak mnie jeszcze tam nie było. Uwierzcie, nie było żadnego, który nie odstawiłby jakiegoś numeru związanego z "jestem wirtuozem, a wy plebsem".

O, np mamy teraz dziewczynę, która była samoukiem, gra w zespole. Bez szkoły muzycznej. Potrafi przyjść, ułożyć odpowiednio grafik i się go trzymać. Inni potrafią ułożyć, poczekać na zaakceptowanie i dopiero wtedy kręcić nosem, bo "oni muszą ćwiczyć", 'bo oni są po szkole muzycznej'.

Cytat:
Napisane przez 2ystem1645 Pokaż wiadomość
Brzmi jak podstawa do wszczęcia postępowania o dyskryminację przy rekrutacji. To już strach cokolwiek napisać w cv bo nie wiadomo za kogo mnie wezmę bo lubię jakąś tam dziedzinę
serio?
wg tego, co napisałaś, w okresie, kiedy szukałam pracy, mogłabym pozwać każdego pracodawcę, który mnie nie przyjął. Z jakiegoś powodu nie zostałam przyjęta. Nie skończyłam rachunkowości? Dyskryminacja! Nie mam doświadczenia? Dyskryminacja! Mogłabym tak długo.

Nie patrzyliśmy na wiek, na stan cywilny, na zdjęcie. Serio.
Firma nie może sobie pozwolić na to, żeby przyjąć osobę, której poświęca się kupę czasu na wyszkolenie, a ona po dwóch tygodniach odwala cyrk "Zwalniam się, bo nie mogę wychodzić trzy godziny wcześniej niż mam w grafiku!".
W tym czasie może szkolić osobę, która zostanie na dłużej.

Edytowane przez lapida
Czas edycji: 2013-12-06 o 20:43
lapida jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-06, 20:49   #366
201607231707
Konto usunięte

Ej, dobra, robimy sondę - ile znacie osób, które gdy poszły na studia były naprawdę zafascynowane danym kierunkiem i miały opanowane podstawy, może coś więcej?
Bo ja chyba max 3-4 I nie powiedziałabym, że wszyscy moi znajomi to leserzy i studiują dla samego studiowania.
201607231707 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-06, 20:51   #367
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
Stary 2013-12-06, 20:52   #368
150f22149d232a15625e38a732d46b6c6e220cbb_63e043022f3b0
Konto usunięte

Cytat:
Jest różnica między tym, że wie się wszystko w danej dziedzinie, a w byciu ignorantem w niej. A mnie szlag bierze, jak ktoś na studiach nie zna podstaw tej dziedziny, ani się nią nie interesuje.
I studiowanie to zgłębianie danej dziedziny, a nie uczenie się jej od podstaw. I tak jedną z przyczyn tak niskiego poziomu studiów jest to, że zajęcia w połowie polegają na uczeni czego, co student dawno powinien umieć: a) ze szkoły średniej b) z wiedzy własnej, skoro wybrał dany kierunek studiów
Bardzo ciekawa uwaga, ale mam wrażenie, że masz strasznie idealistyczne podejście. Studia trwają 3 3,5 albo 5 lat - jest czas, żeby się naprawdę wielu rzeczy nauczyć od podstaw.

Zresztą podam własny przykład, bo nie wiem co studiujesz, więc trudno mi się konkretnie odnieść. Skończyłam kierunek humanistyczno-infromatyczny. O ile jeszcze sporo rzeczy z nauk humanistycznych bazowały na wcześniejszej wiedzy, o tyle w informatyce w przeciągu kilku lat doszło do takich zmian, że ta podstawowa wiedza z którą przyszłam była już niemalże przeterminowana i nieważna. I co na to wykładowcy? Nic, uczyli nas od podstaw. Dosłownie, od najprostszych rzeczy. Być może uczyli nas czegoś co my powinniśmy już wiedzieć. (niemalże) nigdy nie dali mi odczuć, że jestem tłumokiem i brak mi pasji. Poszłam na studia, aby się nauczyć pewnych rzeczy i zrobiłam to. Wcale nie uważam, że powinnam przyjść z tą wiedzą na studia, bo nawet nie wiedziałabym do końca czego się uczyć.
150f22149d232a15625e38a732d46b6c6e220cbb_63e043022f3b0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-06, 20:55   #369
2ystem1645
Zadomowienie

Cytat:
Treść usunięta
Jedną?

Cytat:
Stary 2013-12-06, 20:57   #370
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
Stary 2013-12-06, 20:59   #371
2ystem1645
Zadomowienie

Cytat:
Treść usunięta
No właśnie mnie pociesza, że choć nie pamiętam szczegółów to jednak wiem gdzie szukać odpowiedzi

Cytat:
Stary 2013-12-06, 21:14   #372
Kalini
Zakorzenienie

Cytat:
Ej, dobra, robimy sondę - ile znacie osób, które gdy poszły na studia były naprawdę zafascynowane danym kierunkiem i miały opanowane podstawy, może coś więcej?
Bo ja chyba max 3-4 I nie powiedziałabym, że wszyscy moi znajomi to leserzy i studiują dla samego studiowania.
Jeśli to studia, które dają perspektywy pracy- rozumiem takie podejście, jeśli to zwykłe humanistyczne, które produkuje bezrobotnych, zastanawiam się po co...

Nie chodzi mi naprawdę, aby przed studiami umieć wszystko, ale by choć wykazywać zainteresowanie tematem i mieć na ten temat większą wiedzę, niż przeciętny człowiek, mieć pomysł na siebie związany z tym kierunkiem.

I jak napisałam wyżej rozumiem, że na kierunki po których jest praca można iść po prostu dla pracy i pieniędzy, patrząc zimno na sytuację.
Ale kierunki, które niewiele w życiu dają, powinno się zostawić dla pasjonatów. Bo po co osoba, która nie wie nic o teatrze, była w nim dwa razy w życiu idzie na teatrologię? Bo jej się nazwa podoba?

A ja z pasji chciałam iść na dziennikarstwo, ale się nie dostałam (nie żałuje tego bo jednak się do tego nie nadaję) poszłam więc na pracę socjalną, miałam jakąś wiedzę na temat tych rejonów socjologi, zawsze interesowałam się patologiami społecznymi, nałogami itd. I w tych dziedzinach także zaskakiwali mnie niektórzy koledzy i koleżanki, nie wiedząc np. co to slumsy, państwo opiekuńcze albo... myślano, że kara śmierci wciąż obowiązuje w Polsce (to akurat przykład wiedzy osoby z rocznika wyżej, wtedy jeszcze uciekano przed studiami) itd. To po pierwsze ignorancja ogólnie, po drugie ignorancja w dziedzinie, którą chce się studiować.

Owszem z kierunkami ścisłymi czy technicznymi jest trudniej, ale wtedy chyba trzeba sprawdzić czy ktoś umie dodać dwa do dwóch i inne rzecz, dzięki który połowa studentów przestanie odpadać po pierwszej sesji (a tak podobno się dzieje).

Cytat:
Ja nic z tego co miałam do tej pory na studiach nie miałam w liceum czy podstawówce.
Jakąś tam wiedzę miałam ale poszłam na te studia by jednak dowiedzieć się szczegółowo, włącznie niestety z podstawami. Zasłużyłam by studiować?
No właśnie chodzi, aby wiedzieć cokolwiek, aby student prawa wiedział jak czytać ten dziwny pokręcony znaczek itd. Ja chce, aby tak było rozczarowana ignorancją studentów w dziedzinach, które studiują.
Kalini jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-06, 21:22   #373
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
Stary 2013-12-06, 21:30   #374
softgrey
Zadomowienie

Cytat:
Treść usunięta
Czy ja wiem, u mnie na kierunku przyjętych było trochę ponad 100 osób, teraz jest nas niecałe 50. A nie studiuję na elitarnej uczelni elitarnego kierunku I naprawdę mały procent osób zrezygnował, większość odpadła właśnie na tych przedmiotach którymi straszyli starsi znajomi typu biofizyka, chemia, biochemia.
Ale zakładam, że z filozofii albo bibliotekoznawstwa (nie obrażając studentów ww kierunków) trudniej jest odpaść.
softgrey jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-06, 21:32   #375
201605091007
Konto usunięte

mialam tego nie pisac, ale jednak kurde musze, bo ciagle przezywam

jeśli czyta mnie jakaś pani z tefałenu, to apeluje o jakąś kampanie uświadamiającą dla starych ludzi, dotyczą drogi hamowania samochodu, jej czasu i jej zależności od warunków atmosferycznych. Bo dzisiaj jechałam 50/h i w miejscu niedozwolonym wyskoczyła mi radosna babcia z beretem na głowie i telefonem przy uchu. 15 metrów od maski, no żesz kurde, szybko nie jechałam, ale czas na hamowanie miałam niewielki, a na drodze gołoledź. Gdybym jechała autem z gorszymi hamulcami i miała mniej szczęścia, to bym kobiete zeskrobywała z przedniej szyby. A tak jeszcze mi pogroziła, pomachała łapami i poszła dalej, pewnie będąc święcie przekonana, że miała pierwszeństwo. A ja byłam w takim szoku, że zjechałam na bok i się rozpłakałam
No kurde, ludzie zupełnie nie myślą.

Edytowane przez 201605091007
Czas edycji: 2013-12-06 o 21:33
201605091007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-06, 21:36   #376
Kalini
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez M917 Pokaż wiadomość

jeśli czyta mnie jakaś pani z tefałenu, to apeluje o jakąś kampanie uświadamiającą dla starych ludzi, dotyczą drogi hamowania samochodu, jej czasu i jej zależności od warunków atmosferycznych. Bo dzisiaj jechałam 50/h i w miejscu niedozwolonym wyskoczyła mi radosna babcia z beretem na głowie i telefonem przy uchu. 15-20 metrów od maski, no żesz kurde, szybko nie jechałam, ale czas na hamowanie miałam niewielki, a na drodze gołoledź. Gdybym jechała autem z gorszymi hamulcami i miała mniej szczęścia, to bym kobiete zeskrobywała z przedniej szyby. A tak jeszcze mi pogroziła, pomachała łapami i poszła dalej, pewnie będąc święcie przekonana, że miała pierwszeństwo. A ja byłam w takim szoku, że zjechałam na bok i się rozpłakałam
Oj nie tylko starzy tak mają
A reakcja kobiety po prostu żałosna, ja miałam odwrotnie, przechodziłam przez pasy z SYGNALIZACJĄ (świeciło się zielone) i mało nie przejechał mnie jakiś psychopata, który jeszcze na mnie nakrzyczał z samochodu, że jestem idiotką
Stary 2013-12-06, 21:37   #377
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
Stary 2013-12-06, 21:39   #378
201605091007
Konto usunięte

Cytat:
Oj nie tylko starzy tak mają
A reakcja kobiety po prostu żałosna, ja miałam odwrotnie, przechodziłam przez pasy z SYGNALIZACJĄ (świeciło się zielone) i mało nie przejechał mnie jakiś psychopata, który jeszcze na mnie nakrzyczał z samochodu, że jestem idiotką
a to bardzo często, jak przechodze przez pasy z sygnalizacją, to jakieś auto skręcające przejeżdza robiąc sobie slalom między pieszymi. kto tym ludziom dał prawko?

a jak juz jestesmy przy irytujących zachowaniach kierowców, to mam ochote walnąć w głowe każdego, który na drodze np. 3pasmowej zmianę pasa ruchu sygnalizuje włączeniem migacza dosłownie na sekunde i najlepiej już w momencie wykonywania manewru. No cholera, on ma mnie zasygnalizować, a nie sobie
Stary 2013-12-06, 21:41   #379
panna mati_
Zakorzenienie

Lepsi sa tacy, co kierunkowskaz wlacza kilometr przed skretem i go nie mozna wyprzedzic, bo nikt nie wie, kiedy mu sie zachce skrecic

Wysłane z mojego LG-E430
Stary 2013-12-06, 21:42   #380
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
Stary 2013-12-06, 21:43   #381
05872c226b72f809f533e1be5bdf48ff33b7c1f2_5d4611f2b5f9d
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez softgrey Pokaż wiadomość
Czy ja wiem, u mnie na kierunku przyjętych było trochę ponad 100 osób, teraz jest nas niecałe 50. A nie studiuję na elitarnej uczelni elitarnego kierunku I naprawdę mały procent osób zrezygnował, większość odpadła właśnie na tych przedmiotach którymi straszyli starsi znajomi typu biofizyka, chemia, biochemia.
Ale zakładam, że z filozofii albo bibliotekoznawstwa (nie obrażając studentów ww kierunków) trudniej jest odpaść.
U mnie było podobnie, na pierwszym roku więcej niż 80 osób, na trzecim około 40. A studiuje humanistyczny kierunek
Cytat:
Napisane przez M917 Pokaż wiadomość

jeśli czyta mnie jakaś pani z tefałenu, to apeluje o jakąś kampanie uświadamiającą dla starych ludzi, dotyczą drogi hamowania samochodu, jej czasu i jej zależności od warunków atmosferycznych. Bo dzisiaj jechałam 50/h i w miejscu niedozwolonym wyskoczyła mi radosna babcia z beretem na głowie i telefonem przy uchu. 15 metrów od maski, no żesz kurde, szybko nie jechałam, ale czas na hamowanie miałam niewielki, a na drodze gołoledź. Gdybym jechała autem z gorszymi hamulcami i miała mniej szczęścia, to bym kobiete zeskrobywała z przedniej szyby. A tak jeszcze mi pogroziła, pomachała łapami i poszła dalej, pewnie będąc święcie przekonana, że miała pierwszeństwo. A ja byłam w takim szoku, że zjechałam na bok i się rozpłakałam
Takie coś tez mnie denerwuje nawet jako widza, parę razy zdarzało się, że głośno mówiłam, ze w tym miejscu się nie przechodzi, że przejście ze światłami jest tylko parę metrów dalej, że samochody jadą i nic. A ja się stresuje, bo naprawdę nie chcę obserwować jak człowiek zostaje rozjechany.
05872c226b72f809f533e1be5bdf48ff33b7c1f2_5d4611f2b5f9d jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-06, 21:47   #382
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
Stary 2013-12-06, 21:51   #383
Kalini
Zakorzenienie

Cytat:
Treść usunięta
Według mnie problem wygląda następująco:
-Główną przyczyną jest mnóstwo prywatnych uczelni oraz kilka państwowych, które nie wiem po co są.
-Drugą przyczyną jest brak egzaminów wstępnych, przy niżu demograficznym i poziomie matury, poza tym powinno się znacznie obniżyć ilość studentów na wielu kierunkach np. po co na pedagogice UW przyjmować 200 osób, tak samo na socjologii itd.
Jak zobaczyłam, że w tym orku z podstawą ze zdaną podstawą na 30% można było się dostać na większość humanistycznych kierunków na państwowych uczelniach to się załamałam. To zabija jakikolwiek poziom.
-Nie czepiałabym się osób, które studiują dwa kierunki jeśli to odpowiednia umotywują i wykażą wiedzę i zainteresowanie tematem.
-O i te egzaminy wstępne wyeliminują większość osób, które studiują dla samego studiowania.
-Ale tak się dzieje jak ktoś świadomie studiuje, a nie dlatego, że kierunek ma fajną nazwę, znajomy powiedział, że jest fajnie, albo w gazecie xyz napisali, że po tym jest praca. A świadome studiowanie to właśnie wykazywanie zainteresowania, swiadomość tego, że będzie się dobrym w danej dziedzinie itd. Dlatego dla dobra tych świadomych studentów nie powinni na studia trafiać osoby z przypadku
-Nawet nie musieliby zwalniać tej całej kadry, wystarczy, że więcej pieniędzy byłoby przeznaczanych na badania itd. wtedy mogli by pracować w laboratoriach i pracowniach, a tak w Polsce na naukę przeznaczane są grosze choć mamy bardzo zdolnych naukowców, którzy prędzej czy później lądują zagranicą.
Stary 2013-12-06, 21:52   #384
201605091007
Konto usunięte

Cytat:
Treść usunięta
teren niezabudowany, ok. 100 metrow od przystanku autobusowego (z krotego pani najprawdopodobniej szła), ok 200 przed terenem zabudowanym, około milion przed najbliższymi pasami. Najlepsze jest to, że byłam jedynym autem na drodze (i całe szczęście, bo jakby ktoś za mną jechał, to by mi tył skasował) i wystarczyło poczekać 10 sekund i przejść spokojnie.
Stary 2013-12-06, 21:54   #385
150f22149d232a15625e38a732d46b6c6e220cbb_63e043022f3b0
Konto usunięte

Cytat:
-Nie czepiałabym się osób, które studiują dwa kierunki jeśli to odpowiednia umotywują i wykażą wiedzę i zainteresowanie tematem.
Jak konkretnie mieliby to zrobić? Egzamin? podanie?
150f22149d232a15625e38a732d46b6c6e220cbb_63e043022f3b0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-06, 21:58   #386
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
Stary 2013-12-06, 22:00   #387
Kalini
Zakorzenienie

Zabrałabym wojsku, oni maja ich bardzo dużo
Stary 2013-12-06, 22:02   #388
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
Stary 2013-12-06, 22:19   #389
Kalini
Zakorzenienie

Cytat:
Treść usunięta
Egzamin, osiągnięcia, średnia, rozmowa kwalifikacyjna dlaczego akurat ten kierunek itd. I jako ktoś rzeczywiście jest zdolny i chce studiować chemię i fizykę bo chce obie dziedziny połączyć w badaniach dawałabym mu z czystym sumieniem drugi bezpłatny kierunek studiów.
Stary 2013-12-06, 22:22   #390
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości