Pracy szukamy - ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz.7 - Strona 143 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-12-07, 15:37   #4261
lalaith
Zakorzenienie

Dot.: Pracy szukamy - ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz.7

Coś się rozmarudziłyście, a miał być wątek optymistyczny, a nie dołujący

Cytat:
Napisane przez DsC Pokaż wiadomość
Dziewczyny, nie przejmujcie się. Statystyki mówią, że średnio człowiek przekwalifikowuje się 6-7 razy w ciągu życia.
Ja jestem na etapie 2. Jeszcze 5 przede mną. Może skończę jako lekarz
To mi się podoba, nie chcę mieć nudnego życia

Cytat:
Napisane przez mint_ivy Pokaż wiadomość
Cześć. Obecnie studiuję na 3 roku dziennikarstwa. Prawdopodobnie moją jedyną opcją są bezpłatne praktyki a to mi sie nie uśmiecha wcale :/ poza tym wybór studiów był przypadkowy i nie wiem czy chcę kontynuować tę drogę.
Od miesiąca pracuję w telemarketingu, ale chcę to zmienić bo męczy mnie ta praca strasznie. Wcześniej opiekowałam się tylko trochę dziećmi no i mam problem. CV praktycznie puste, nigdzie mnie nie chcą. Nie wiem co robić.
Jesteś młoda, a gadasz jakbyś miała co najmniej 35

Cytat:
Napisane przez leleczka Pokaż wiadomość
Ostatnio pisałam zrezygnowałam ze stażu, znalazłam pracę- czego okropnie żałuję praca okazała sie po prostu nie dla mnie, nie wytrzymuje tam psychicznie umowe na okres próbny mam do końca stycznia i chyba nie bedę przedłużać (o ile do tego czasu tam wytrzymam) najgorsze jest to, że zostawiłam całkiem fajny staz, do którego sie przyzwyczaiłam i tęsknie za nim, a nic nie mogę już zrobić i zapewne zostanę bez pracy... do dupy
Życie to sztuka wyborów, ja też mam zawsze straszny problem z podjęciem decyzji.. Teraz jestem na etapie dążenia do realizacji marzeń i po drodze muszę rezygnować z 1000 drobnych okazji, z których też mogłoby coś fajnego wyniknąć
Pocieszam się cytatem z jednej z moich ukochanych piosenek: "you can never lose a thing
If it belongs to you"
Gdybym znalazła pracę zaraz po studiach nie miałabym pewnie szansy zwiedzić niemal całej Europy. Czasami to że się nam w czymś nie powiedzie daje nam szansę żeby ruszyć w końcu tyłek poza strefę komfortu i robić rzeczy, na które zdawałoby się nigdy nie będziemy zdolni się odważyć.

Cytat:
Napisane przez mint_ivy Pokaż wiadomość
BandytkaD - co do pracy z dziećmi, nigdy! opieka wynikała z tego, że w mojej mieścinie innego zajęcia nie było. tak naprawdę to nie znoszę tych potworów.
magisterki z dziennikarstwa robić nie będe na pewno. przez chwilę myślałam o dziennikarstwie sportowym we Wrocławiu bo to coś fajnego, ale teraz nie ma opcji żeby tam mieszkać czy nawet dojeżdżać. ewentualnie mogłabym zrobić kulturoznawstwo - dziennikarstwo kulturalne, ale chyba nie mam po co. tylko żadnej innej ciekawej magisterki też zrobić nie mogę. :/
myślę teraz o studiach językowych, ale to kolejny licencjat, potem magisterka i tyle czasu pójdzie nie wiem czy nie lepiej zrobić jakieś certyfikaty językowe jeśli chcę pracować za granicą.

chyba nie umiem cytować
mgr Ci się przyda więc jeśli nie masz innej wizji dokończ to co zaczęłaś. Języki byłyby super, sama myślę o jakimś filologocznym licencjacie, a mam.. 28 lat

Cytat:
Napisane przez Kolorowa89 Pokaż wiadomość
wiadomo, że na studiach mgr (II rok) jest mało zajęć, mnie jak zapraszali na rozmowy na 5 roku to pytali właśnie o pracę mgr, ile razy w tygodniu mam zajęcia itd. Później się okazywało, że szukają studentów zaocznych, chociaż w ogłoszeniu było podane, że szukają studentów dziennych i zaocznych.
Ja miałam 2 rok mgr full zajęć, w 2 semestrze 5 egzaminów z czego 1 oblałam i musiałam rok powtarzać Chociaż pracę miałam napisaną i byłam przygotowana do obrony Ale było minęło, już zapomniałam

Cytat:
Napisane przez BandytkaD Pokaż wiadomość
to tak jak moje koleżanki ostatnio "to skoro nie pracujesz to co ty całymi dniami robisz?". były wielce zdziwione jak powiedziałam, że wykonuję obowiązki domowe i że szukanie pracy też trochę zajmuje. nie chciały uwierzyć. no ale cóż. dopóki nie będą musiały szukać pracy to nie zrozumieją. do tej pory tylko z jedną osobą się spotkałam, która powiedziała "w sumie nie wiem jak teraz jest na rynku pracy, ale chyba ciężko".
Ja przed kompem spędzam ok 10 h dziennie, ok 8 h szukanie pracy + 2 h uczę się języków.

Cytat:
Napisane przez sideritis Pokaż wiadomość
Ale 900 zł to za cały etat ? Brutto?
To normalna stawka podstawy w CC. Moja siostra pracuje w CC ok 80h miesięcznie i zarabia ok 500-700zł, poza tym ma drugą pracę w sprzedaży gdzie przy 6h dziennie zarabia ok 250zł tygodniowo, ale do tego dochodza prowizje + premie. Cały czas szuka innej pracy, ale jest lipa.

Cytat:
Napisane przez _nouvelle_ Pokaż wiadomość
no właśnie
francuski mam B1, rodzinę mam w Holandii i nauczyli się biegle mówić w rok, właśnie szukam sensownej szkoły z niderlandzkim w Krakowie.
To szybko się nauczyli, moi mieszkają w Amku wiele lat i chodzą na kursy ale jest ciężko, w pracy tylko ang. Za to dzieci 5,6lat śmigają w trzech językach

Cytat:
Napisane przez lazada Pokaż wiadomość
też czasem jestem świadkiem takich sytuacji..i zawsze coś dam, a TŻ mówi, że jestem naiwna pod tym względem. No nie wiem, mi się wydaje, że zawsze lepiej dać te pare złotych, może faktycznie komuś jest potrzebne.
Najsmutniejsze dla mnie jest to jak sobie myślę, że być może Ci ludzie nie mają rodziny, albo co gorsza - mają np. dzieci na które w ogóle nie mogą liczyć
Ja się opiekuję jako pracownik społeczny w domu starców panią która ma 76lat, 3 dzieci i 9 wnuków. "Całe życie dla nich a teraz wylądowałam w przytułku". Dodam że jest kochana, nie absorbująca w ogóle, zajmuje się sama sobą.

Ostatnio się popłakałam w tramwaju jak wszedł młody chłopak o kulach i prosił o pieniądze na jedzenie. Pracowałam też z bezdomnymi jako street worker i powiem Wam jest masakra, jak macie jakieś stare koce, śpiwory, kurtki których nie używacie, lećcie zaraz do noclegowni, im ciągle brakuje!! A ja marznę na przystanku w moim cudnym płaszczyku który dostałam w prezencie.....

Cytat:
Napisane przez nouvelle90 Pokaż wiadomość
Wydaje mi się, że ciężko jest znaleźć normalną pracę, taką żeby nie wymagała Bóg wie jakich kwalifikacji. Zresztą nawet na jakiejś takiej recepcji zarabia się chyba około 2500 netto, a według mnie to jest mało i w ogóle na niższych stanowiskach zarabia się niewiele. Ale w finansach naprawdę jest mnóstwo pracy, w końcu finanse i IT to są teraz najlepsze branże.
A Ty w Wawie mieszkasz, w Krk na recepcji się na zlecenie za 8zł/h pracuje
Stary 2013-12-07, 16:12   #4262
nicRu
maszyna, nie człowiek

Ale cały etat to cos 176 godzin?
Stary 2013-12-07, 17:01   #4263
lazada
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez lalaith Pokaż wiadomość
Pocieszam się cytatem z jednej z moich ukochanych piosenek: "you can never lose a thing
If it belongs to you"
Gdybym znalazła pracę zaraz po studiach nie miałabym pewnie szansy zwiedzić niemal całej Europy. Czasami to że się nam w czymś nie powiedzie daje nam szansę żeby ruszyć w końcu tyłek poza strefę komfortu i robić rzeczy, na które zdawałoby się nigdy nie będziemy zdolni się odważyć.

Ja się opiekuję jako pracownik społeczny w domu starców panią która ma 76lat, 3 dzieci i 9 wnuków. "Całe życie dla nich a teraz wylądowałam w przytułku". Dodam że jest kochana, nie absorbująca w ogóle, zajmuje się sama sobą.

Ostatnio się popłakałam w tramwaju jak wszedł młody chłopak o kulach i prosił o pieniądze na jedzenie. Pracowałam też z bezdomnymi jako street worker i powiem Wam jest masakra, jak macie jakieś stare koce, śpiwory, kurtki których nie używacie, lećcie zaraz do noclegowni, im ciągle brakuje!! A ja marznę na przystanku w moim cudnym płaszczyku który dostałam w prezencie.....
Świetny cytat

Też tak uważam, że wszystko dzieje się po coś, ale plusy sytuacji dostrzegamy często dopiero patrząc z perspektywy czasu.

Dobre masz serduszko
Ja się nie udzielam nigdzie charytatywnie, ale staram się pomagać tak doraźnie, dam komuś na ulicy parę złotych, wpłacę na konkretny cel fundacji, oddaje ubrania 2 razy do roku do takiej organizacji założonej w moim mieście rodzinnym przez znajomego - przynajmniej wiem, że trafiają faktycznie do potrzebujących ludzie, a nie np. na handel.
Stary 2013-12-07, 19:35   #4264
be257fbd309f063d0b46a46a8a3513ba0f4b3308_684a0a7a57592
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez nicRu Pokaż wiadomość
Ale cały etat to cos 176 godzin?
8 godzin razy ilosc dni pracujacych

i zakup z nowej wypłaty!!
http://pl.centrofashion.com/catalog/...7/5040130.html

Edytowane przez be257fbd309f063d0b46a46a8a3513ba0f4b3308_684a0a7a57592
Czas edycji: 2013-12-07 o 19:41
be257fbd309f063d0b46a46a8a3513ba0f4b3308_684a0a7a57592 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-07, 19:59   #4265
doriiska
Zakorzenienie

Dziewczyny, czy jest sens umieszczać w CV wpis, że uczę się języka w szkole językowej? Tak żeby pracodawca widział, że się dokształcam. No i w jakiej rubryce to umieścić?
Stary 2013-12-07, 20:58   #4266
anjuta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez doriiska Pokaż wiadomość
Dziewczyny, czy jest sens umieszczać w CV wpis, że uczę się języka w szkole językowej? Tak żeby pracodawca widział, że się dokształcam. No i w jakiej rubryce to umieścić?
jeśli to jest inny język niż angielski lub niemiecki i poziom powyżej A1 to jest sens
ja bym dała do działu kursy, szkolenia np. 09.2013 - do dziś szwedzki B1.
anjuta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-07, 21:10   #4267
Konto usunięte

Cytat:
JASNE!
w znajomosci jezykow obcych ja mam wrzucone
be257fbd309f063d0b46a46a8a3513ba0f4b3308_684a0a7a57592 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-07, 21:37   #4268
_nouvelle_
Rozeznanie

powiedzcie, jak to u Was wygląda czy wyglądało i czy w ogóle, jeśli chodzi o premie i gratyfikacje świąteczne?
kolega dziś powiedział, że dostanie bon 50 zł do Carrefoura, który jest 50 km od miejsca pracy i się mocno wkurzył. tak się zastanawiam, czy w ogóle obecnie daje się jakieś sensowne premie świąteczne?
Stary 2013-12-07, 21:49   #4269
nicRu
maszyna, nie człowiek

To zależy, u mnie są dla osób będących na umowie o pracę (czyli ja się niestety nie łapię) i zależą od "miejsca w hierarchii". Dla osób na "niskim" szczebelku są całkiem niezłe z tego co widziałam.
Stary 2013-12-07, 22:14   #4270
_nouvelle_
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez nicRu Pokaż wiadomość
To zależy, u mnie są dla osób będących na umowie o pracę (czyli ja się niestety nie łapię) i zależą od "miejsca w hierarchii". Dla osób na "niskim" szczebelku są całkiem niezłe z tego co widziałam.
jak to wygląda procentowo, wiesz może? czy są to premie bezgotówkowe, bony itd.?
Stary 2013-12-07, 22:23   #4271
lazada
Zadomowienie

Cytat:
jak to wygląda procentowo, wiesz może? czy są to premie bezgotówkowe, bony itd.?
Z doświadczeń moich i znajomych: 1000 zł, tablet, koszt ze słodyczami. bony do sklepów. Jak widzisz rozbieżność jest spora.
Stary 2013-12-07, 22:29   #4272
nicRu
maszyna, nie człowiek

Cytat:
$$ Biorąc pod uwagę ile zarabia moja koleżanka netto (jest na razie tylko po licencjacie wiec ma ciut nizsza pensje niz dziewczyny z mgr na tym samym "stopniu" w firmie) wychodzi jakies 25% pensji miesiecznej netto. Prócz tego sa byly jakies dodatkowe punkty na mybenefit (do wykorzystania na kino itp) ale tez tylko dla osob z umowa o prace.
Stary 2013-12-08, 01:13   #4273
20160901857
Konto usunięte

Ja dostałam 300 zł w gotówce. Może nie jakoś oszałamiająco, ale też moja firma nie jest korporacją.
20160901857 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-08, 08:59   #4274
Konto usunięte

Cytat:
powiedzcie, jak to u Was wygląda czy wyglądało i czy w ogóle, jeśli chodzi o premie i gratyfikacje świąteczne?
kolega dziś powiedział, że dostanie bon 50 zł do Carrefoura, który jest 50 km od miejsca pracy i się mocno wkurzył. tak się zastanawiam, czy w ogóle obecnie daje się jakieś sensowne premie świąteczne?
ja w poprzedniej pracy, tam gdzue przesiedzialam 5 lat, co rku byla wigilia i kasa. w pierwsym roku dostalam 200 zl ale potem juz dostawalam po 500 - 700 zl w zaleznosci od pracy jaka mialam w ciagu roku. w sllepie jak pracowalam byla premia 400 zl plus dwa ciuchy za free. a tu juz wiem, ze kasy nie bedzie bo robimy z szefem paczki z prezentami dla pracownikow
Stary 2013-12-08, 09:49   #4275
LoieFuller
Raczkowanie

Ale macie fajnie .
A ja chyba nic nie dostanę . Przynajmniej o żadnej kasie (czy prezentach) od szefostwa na Gwiazdkę jeszcze nie słyszałam. Cóż, pracuję dopiero od niecałych 3 miesięcy, w małej firmie, na stanowisku niskiego szczebla, na umowie śmieciowej...więc może mi się nie należy.
LoieFuller jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-08, 10:21   #4276
doriiska
Zakorzenienie

Ja w CV mam wpisany niemiecki (wpisałam podstawowy, bo taki poziom zdawałam na maturze i jedynie świadectwo mam za potwierdzenie), a angielski jest w toku. Dzięki za rady

Cytat:
Napisane przez LoieFuller Pokaż wiadomość
Ale macie fajnie .
A ja chyba nic nie dostanę . Przynajmniej o żadnej kasie (czy prezentach) od szefostwa na Gwiazdkę jeszcze nie słyszałam. Cóż, pracuję dopiero od niecałych 3 miesięcy, w małej firmie, na stanowisku niskiego szczebla, na umowie śmieciowej...więc może mi się nie należy.
Witaj w klubie, ja też nic nie dostanę, przynajmniej nic mi na ten temat nie wiadomo. Też na śmieciówce pracuje i na niskim szczeblu...

W ogóle w nowym roku marzy mi się znalezienie nowej pracy.... rozmarzyłam się
Stary 2013-12-08, 10:39   #4277
kathy8998
Rozeznanie

Tusia Ty niedobra Dziewczyno, nie wrzucaj Ty mi tu linków do sklepów, i to jeszcze z promocjami -20%, bom na odwyku zakupowym haha, ale jak dostanę staż, to sobie muszę kupić nowe rzeczy, bo mam 5 rozciągniętych swetrów i jedne dżinsy )

Ja tam nigdy nie dostałam nic na Święta od pracodawców. Chociaż zaraz, chyba kiedyś dostałam czekoladę ) haha, a w jednej pracy musiałam błagać szefa, żeby mi wypłacił wypłatę (spóźniał się 20 dni), żebym mogła prezenty kupić, i nawet złotówki premii nie dostałam A zaległą wypłatę dostałam 21 grudnia, z zapytaniem, czy serio potrzebuje tych pieniędzy teraz?? ;/
kathy8998 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-08, 10:47   #4278
doriiska
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kathy8998 Pokaż wiadomość
Ja tam nigdy nie dostałam nic na Święta od pracodawców. Chociaż zaraz, chyba kiedyś dostałam czekoladę ) haha, a w jednej pracy musiałam błagać szefa, żeby mi wypłacił wypłatę (spóźniał się 20 dni), żebym mogła prezenty kupić, i nawet złotówki premii nie dostałam A zaległą wypłatę dostałam 21 grudnia, z zapytaniem, czy serio potrzebuje tych pieniędzy teraz?? ;/
OMG, pracodawcy to mają tupet, szczególni mali prywaciarze - jakby byli nie wiadomo kim...

U mnie w mieście jest taki zakład produkcyjny, który rozwija sie i będzie zatrudniał kilkaset pracowników, no i nie wiem, czy po studiach nie przyjdzie mi tam wylądować....
Stary 2013-12-08, 10:52   #4279
LoieFuller
Raczkowanie

Cytat:
Matko co za gość, jaki żal...
LoieFuller jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-08, 11:06   #4280
nicRu
maszyna, nie człowiek

Cytat:
Tusia Ty niedobra Dziewczyno, nie wrzucaj Ty mi tu linków do sklepów, i to jeszcze z promocjami -20%, bom na odwyku zakupowym haha, ale jak dostanę staż, to sobie muszę kupić nowe rzeczy, bo mam 5 rozciągniętych swetrów i jedne dżinsy )

Powiedziałabym, że w sumie nie, bo pewnie mu ciężko skoro za kilka dni bo słyszałam w kuluarach, ze ktoś to zgłosił no a kontrola na głowie, tuż po świętach... mam tyle empatii, że zrozumiem jak jeszcze poczeka kilka miesięcy!
Stary 2013-12-08, 11:52   #4281
kathy8998
Rozeznanie

Dlatego w tej firmie wytrzymałam tylko 3 miesiące. Szkoda gadać
kathy8998 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-08, 11:59   #4282
doriiska
Zakorzenienie

Cytat:
Dlatego w tej firmie wytrzymałam tylko 3 miesiące. Szkoda gadać
Dobrze, że odeszłaś, skoro pracodawca Cię nie szanował. Dobrze, że w ogóle wypłacił pieniądze.
Stary 2013-12-08, 12:10   #4283
Madzia9999
Zakorzenienie

Cytat:
Dobrze, że odeszłaś, skoro pracodawca Cię nie szanował. Dobrze, że w ogóle wypłacił pieniądze.
Dokładnie.

Po raz pierwszy na umowę o pracę pracowałam przez 7miesięcy gdzie tylko raz miałam wypłatę na czas. Firma zatrudniająca ponad 300osób. Dwa razy byly z tego powodu kontrole z PIP. Inspektor karę dał i co, wypłaty nadal na czas nie ma. Wiem od znajomej, która nadal tam pracuje

Sophia Loren
Madzia9999 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-08, 12:11   #4284
201701191353
Konto usunięte

Cześć dziewczyny

Czytałam o tym MOST-ie, i czytam, czytam, myślę "no pasuje w sumie", ale potem myślę dopiero - a za co będę żyć? ja nie mam kasy

O ile mogłabym mieszkać u kuzynki (ale też przecież nie za darmo) to jeszcze trzeba za coś jeść, i za coś dojechać. Zakładając najpiękniejszy scenariusz, że w ciągu miesiąca znajdę pracę (np. w Wawie), to i tak pierwsza wypłata po miesiącu (czyli 2 miesiące ktoś musi mnie sponsorować). A rodziców nie stać, na bilety do Lbn idzie mało pln.

No i wracam do punktu wyjścia.
Heh.

Dodatkowo, rekrutacja u mnie jest w kwietniu, a wymiana chyba od nowego roku akad. czyli kolejny ROK niepewności, a ja jestem w takiej sytuacji, że każda sekunda się liczy.

A w ogłoszeniach pustki - cieśla, piekarz malarz, sprzątaczka, i tylko to się powtarza (oczywiście DOŚWIADCZENIE potrzebne!!!!!)
201701191353 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-08, 13:50   #4285
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Napisane przez fdhgfhjhkghgfdh Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny

Czytałam o tym MOST-ie, i czytam, czytam, myślę "no pasuje w sumie", ale potem myślę dopiero - a za co będę żyć? ja nie mam kasy

O ile mogłabym mieszkać u kuzynki (ale też przecież nie za darmo) to jeszcze trzeba za coś jeść, i za coś dojechać. Zakładając najpiękniejszy scenariusz, że w ciągu miesiąca znajdę pracę (np. w Wawie), to i tak pierwsza wypłata po miesiącu (czyli 2 miesiące ktoś musi mnie sponsorować). A rodziców nie stać, na bilety do Lbn idzie mało pln.

No i wracam do punktu wyjścia.
Heh.

Dodatkowo, rekrutacja u mnie jest w kwietniu, a wymiana chyba od nowego roku akad. czyli kolejny ROK niepewności, a ja jestem w takiej sytuacji, że każda sekunda się liczy.

A w ogłoszeniach pustki - cieśla, piekarz malarz, sprzątaczka, i tylko to się powtarza (oczywiście DOŚWIADCZENIE potrzebne!!!!!)
Zamiast szukać wymówek, działaj!!! Znajdź jakąś pracę, żeby odłożyć co nieco na początek, a potem praca w Warszawie się znajdzie Ja też przyjechałam do Warszawy, CV wysyłałam będąc jeszcze w domu, potem pojechałam na rozmowę, i tak 25-maja przeprowadziłam się, a 28-go maja miałam pierwszy dzień w pracy Każdy jakoś zaczynał, nie ma co się nastawiać na nie.
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-08, 13:53   #4286
201701191353
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez invisible_01 Pokaż wiadomość
Zamiast szukać wymówek, działaj!!! Znajdź jakąś pracę, żeby odłożyć co nieco na początek, a potem praca w Warszawie się znajdzie Ja też przyjechałam do Warszawy, CV wysyłałam będąc jeszcze w domu, potem pojechałam na rozmowę, i tak 25-maja przeprowadziłam się, a 28-go maja miałam pierwszy dzień w pracy Każdy jakoś zaczynał, nie ma co się nastawiać na nie.
No właśnie u mnie to zatacza koło, bo ja już chyba 10-ty miesiąc szukam, żeby mieć jakąś pracę, coś odłożyć na start, ale niestety, nikt mnie nie chce I tu jest ból. Ale twój post jest pozytywny
201701191353 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-08, 14:05   #4287
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Napisane przez fdhgfhjhkghgfdh Pokaż wiadomość
No właśnie u mnie to zatacza koło, bo ja już chyba 10-ty miesiąc szukam, żeby mieć jakąś pracę, coś odłożyć na start, ale niestety, nikt mnie nie chce I tu jest ból. Ale twój post jest pozytywny
Jako student MOST-u masz prawo do ubiegania się o akademik, a to jest całkiem tania rzecz. I wygląda to tak - wprowadzasz się dajmy na to 1go dnia miesiąca, musisz tego dnia zapłacić kaucję, a potem do połowy miesiąca musisz zapłacić za pokój. Wiadomo, że to też koszt, ale jednak wychodzi ok. 600 zł, a nie 1000, jakby to było w przypadku miejsca w pokoju w mieszkaniu akademickim. Z miejsca można załapać pracę na kasie w jakimś sklepie - idziesz do agencji i tego samego dnia dostajesz pracę, następnego dnia masz szkolenie. Stawki nie są takie straszne, moja koleżanka pracuje obecnie w na kasie w hipermarkecie za 10 zł netto/h. Zawsze można też pracować jako hostessa - ja pracowałam w agencji, gdzie kasę dostawałaś do ręki we wtorek po przepracowanym weekendzie, więc miałaś ją właściwie od razu.
Stary 2013-12-08, 14:14   #4288
20160901857
Konto usunięte

Cena akademika bedzie zalezala od uczelni, ja na Jelonkach placilam 490 zl, innej opcji nie bylo, ale to i tak taniej niz za stancje. Poza tym decyzja z Mostu o tym czy wyjedziesz jest 30 czerwca, a rok akademicki 1 pazdziernika - mnostwo czasu na znalezienie pracy.

Ja sie sprowadzilam 30.09, nastepnego dnia mialam rozmowe, a 2 tygodnie pozniej juz pracowalam.

Edytowane przez 20160901857
Czas edycji: 2013-12-08 o 14:16
20160901857 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-08, 14:18   #4289
nicRu
maszyna, nie człowiek

fdh, a nie możesz od np. kwietnia szukać pracy w Wawie skoro masz tam kuzynkę?
Stary 2013-12-08, 14:19   #4290
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Napisane przez nouvelle90 Pokaż wiadomość
Cena akademika bedzie zalezala od uczelni, ja na Jelonkach placilam 490 zl, innej opcji nie bylo, ale to i tak taniej niz za stancje.
Ja płacę 300 zł, w moim akademiku mieszkają osoby przebywające na Moście i Erasmusie również.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości