|
|||||||
| Notka |
|
| Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4261 | |||||||||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pracy szukamy - ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz.7
Coś się rozmarudziłyście, a miał być wątek optymistyczny, a nie dołujący
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Pocieszam się cytatem z jednej z moich ukochanych piosenek: "you can never lose a thing If it belongs to you" Gdybym znalazła pracę zaraz po studiach nie miałabym pewnie szansy zwiedzić niemal całej Europy. Czasami to że się nam w czymś nie powiedzie daje nam szansę żeby ruszyć w końcu tyłek poza strefę komfortu i robić rzeczy, na które zdawałoby się nigdy nie będziemy zdolni się odważyć. Cytat:
![]() Cytat:
Ale było minęło, już zapomniałam ![]() Cytat:
To normalna stawka podstawy w CC. Moja siostra pracuje w CC ok 80h miesięcznie i zarabia ok 500-700zł, poza tym ma drugą pracę w sprzedaży gdzie przy 6h dziennie zarabia ok 250zł tygodniowo, ale do tego dochodza prowizje + premie. Cały czas szuka innej pracy, ale jest lipa. Cytat:
Cytat:
Ostatnio się popłakałam w tramwaju jak wszedł młody chłopak o kulach i prosił o pieniądze na jedzenie. Pracowałam też z bezdomnymi jako street worker i powiem Wam jest masakra, jak macie jakieś stare koce, śpiwory, kurtki których nie używacie, lećcie zaraz do noclegowni, im ciągle brakuje!! A ja marznę na przystanku w moim cudnym płaszczyku który dostałam w prezencie..... Cytat:
|
|
#4262 |
|
maszyna, nie człowiek
|
Ale cały etat to cos 176 godzin?
|
#4263 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Też tak uważam, że wszystko dzieje się po coś, ale plusy sytuacji dostrzegamy często dopiero patrząc z perspektywy czasu. Dobre masz serduszko Ja się nie udzielam nigdzie charytatywnie, ale staram się pomagać tak doraźnie, dam komuś na ulicy parę złotych, wpłacę na konkretny cel fundacji, oddaje ubrania 2 razy do roku do takiej organizacji założonej w moim mieście rodzinnym przez znajomego - przynajmniej wiem, że trafiają faktycznie do potrzebujących ludzie, a nie np. na handel.
|
|
#4264 |
|
Konto usunięte
|
8 godzin razy ilosc dni pracujacych
![]() i zakup z nowej wypłaty!! http://pl.centrofashion.com/catalog/...7/5040130.html Edytowane przez be257fbd309f063d0b46a46a8a3513ba0f4b3308_684a0a7a57592 Czas edycji: 2013-12-07 o 19:41 |
|
|
|
#4265 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, czy jest sens umieszczać w CV wpis, że uczę się języka w szkole językowej? Tak żeby pracodawca widział, że się dokształcam. No i w jakiej rubryce to umieścić?
|
#4266 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja bym dała do działu kursy, szkolenia np. 09.2013 - do dziś szwedzki B1. |
|
|
|
|
#4267 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#4268 |
|
Rozeznanie
|
powiedzcie, jak to u Was wygląda czy wyglądało i czy w ogóle, jeśli chodzi o premie i gratyfikacje świąteczne?
kolega dziś powiedział, że dostanie bon 50 zł do Carrefoura, który jest 50 km od miejsca pracy i się mocno wkurzył. tak się zastanawiam, czy w ogóle obecnie daje się jakieś sensowne premie świąteczne?
|
#4269 |
|
maszyna, nie człowiek
|
To zależy, u mnie są dla osób będących na umowie o pracę (czyli ja się niestety nie łapię) i zależą od "miejsca w hierarchii". Dla osób na "niskim" szczebelku są całkiem niezłe z tego co widziałam.
|
#4270 |
|
Rozeznanie
|
jak to wygląda procentowo, wiesz może? czy są to premie bezgotówkowe, bony itd.?
|
#4271 |
|
Zadomowienie
|
Z doświadczeń moich i znajomych: 1000 zł, tablet, koszt ze słodyczami. bony do sklepów. Jak widzisz rozbieżność jest spora.
|
#4272 |
|
maszyna, nie człowiek
|
$$ Biorąc pod uwagę ile zarabia moja koleżanka netto (jest na razie tylko po licencjacie wiec ma ciut nizsza pensje niz dziewczyny z mgr na tym samym "stopniu" w firmie) wychodzi jakies 25% pensji miesiecznej netto. Prócz tego sa byly jakies dodatkowe punkty na mybenefit (do wykorzystania na kino itp) ale tez tylko dla osob z umowa o prace.
|
#4273 |
|
Konto usunięte
|
Ja dostałam 300 zł w gotówce. Może nie jakoś oszałamiająco, ale też moja firma nie jest korporacją.
|
|
|
|
#4274 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4275 |
|
Raczkowanie
|
Ale macie fajnie
.A ja chyba nic nie dostanę . Przynajmniej o żadnej kasie (czy prezentach) od szefostwa na Gwiazdkę jeszcze nie słyszałam. Cóż, pracuję dopiero od niecałych 3 miesięcy, w małej firmie, na stanowisku niskiego szczebla, na umowie śmieciowej...więc może mi się nie należy.
|
|
|
|
#4276 | |
|
Zakorzenienie
|
Ja w CV mam wpisany niemiecki (wpisałam podstawowy, bo taki poziom zdawałam na maturze i jedynie świadectwo mam za potwierdzenie), a angielski jest w toku. Dzięki za rady
![]() Cytat:
W ogóle w nowym roku marzy mi się znalezienie nowej pracy.... rozmarzyłam się
|
|
#4277 |
|
Rozeznanie
|
Tusia Ty niedobra Dziewczyno, nie wrzucaj Ty mi tu linków do sklepów, i to jeszcze z promocjami -20%, bom na odwyku zakupowym
haha, ale jak dostanę staż, to sobie muszę kupić nowe rzeczy, bo mam 5 rozciągniętych swetrów i jedne dżinsy )Ja tam nigdy nie dostałam nic na Święta od pracodawców. Chociaż zaraz, chyba kiedyś dostałam czekoladę ) haha, a w jednej pracy musiałam błagać szefa, żeby mi wypłacił wypłatę (spóźniał się 20 dni), żebym mogła prezenty kupić, i nawet złotówki premii nie dostałam A zaległą wypłatę dostałam 21 grudnia, z zapytaniem, czy serio potrzebuje tych pieniędzy teraz?? ;/
|
|
|
|
#4278 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
U mnie w mieście jest taki zakład produkcyjny, który rozwija sie i będzie zatrudniał kilkaset pracowników, no i nie wiem, czy po studiach nie przyjdzie mi tam wylądować....
|
|
#4279 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4280 | |
|
maszyna, nie człowiek
|
Cytat:
|
|
#4281 |
|
Rozeznanie
|
Dlatego w tej firmie wytrzymałam tylko 3 miesiące. Szkoda gadać
|
|
|
|
#4282 |
|
Zakorzenienie
|
Dobrze, że odeszłaś, skoro pracodawca Cię nie szanował. Dobrze, że w ogóle wypłacił pieniądze.
|
#4283 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Po raz pierwszy na umowę o pracę pracowałam przez 7miesięcy gdzie tylko raz miałam wypłatę na czas. Firma zatrudniająca ponad 300osób. Dwa razy byly z tego powodu kontrole z PIP. Inspektor karę dał i co, wypłaty nadal na czas nie ma. Wiem od znajomej, która nadal tam pracuje
|
|
#4284 |
|
Konto usunięte
|
Cześć dziewczyny
![]() Czytałam o tym MOST-ie, i czytam, czytam, myślę "no pasuje w sumie", ale potem myślę dopiero - a za co będę żyć? ja nie mam kasy O ile mogłabym mieszkać u kuzynki (ale też przecież nie za darmo) to jeszcze trzeba za coś jeść, i za coś dojechać. Zakładając najpiękniejszy scenariusz, że w ciągu miesiąca znajdę pracę (np. w Wawie), to i tak pierwsza wypłata po miesiącu (czyli 2 miesiące ktoś musi mnie sponsorować). A rodziców nie stać, na bilety do Lbn idzie mało pln. No i wracam do punktu wyjścia. Heh. Dodatkowo, rekrutacja u mnie jest w kwietniu, a wymiana chyba od nowego roku akad. czyli kolejny ROK niepewności, a ja jestem w takiej sytuacji, że każda sekunda się liczy. A w ogłoszeniach pustki - cieśla, piekarz malarz, sprzątaczka, i tylko to się powtarza (oczywiście DOŚWIADCZENIE potrzebne!!!!!) |
|
|
|
#4285 | |
|
Zakorzeniona
|
Cytat:
Ja też przyjechałam do Warszawy, CV wysyłałam będąc jeszcze w domu, potem pojechałam na rozmowę, i tak 25-maja przeprowadziłam się, a 28-go maja miałam pierwszy dzień w pracy Każdy jakoś zaczynał, nie ma co się nastawiać na nie.
|
|
|
|
|
#4286 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
I tu jest ból. Ale twój post jest pozytywny
|
|
|
|
|
#4287 |
|
Zakorzeniona
|
Jako student MOST-u masz prawo do ubiegania się o akademik, a to jest całkiem tania rzecz. I wygląda to tak - wprowadzasz się dajmy na to 1go dnia miesiąca, musisz tego dnia zapłacić kaucję, a potem do połowy miesiąca musisz zapłacić za pokój. Wiadomo, że to też koszt, ale jednak wychodzi ok. 600 zł, a nie 1000, jakby to było w przypadku miejsca w pokoju w mieszkaniu akademickim. Z miejsca można załapać pracę na kasie w jakimś sklepie - idziesz do agencji i tego samego dnia dostajesz pracę, następnego dnia masz szkolenie. Stawki nie są takie straszne, moja koleżanka pracuje obecnie w na kasie w hipermarkecie za 10 zł netto/h. Zawsze można też pracować jako hostessa - ja pracowałam w agencji, gdzie kasę dostawałaś do ręki we wtorek po przepracowanym weekendzie, więc miałaś ją właściwie od razu.
|
|
|
|
#4288 |
|
Konto usunięte
|
Cena akademika bedzie zalezala od uczelni, ja na Jelonkach placilam 490 zl, innej opcji nie bylo, ale to i tak taniej niz za stancje. Poza tym decyzja z Mostu o tym czy wyjedziesz jest 30 czerwca, a rok akademicki 1 pazdziernika - mnostwo czasu na znalezienie pracy.
Ja sie sprowadzilam 30.09, nastepnego dnia mialam rozmowe, a 2 tygodnie pozniej juz pracowalam. Edytowane przez 20160901857 Czas edycji: 2013-12-08 o 14:16 |
|
|
|
#4289 |
|
maszyna, nie człowiek
|
fdh, a nie możesz od np. kwietnia szukać pracy w Wawie skoro masz tam kuzynkę?
|
#4290 |
|
Zakorzeniona
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Praca i biznes
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:40.

umowe na okres próbny mam do końca stycznia i chyba nie bedę przedłużać (o ile do tego czasu tam wytrzymam) najgorsze jest to, że zostawiłam całkiem fajny staz, do którego sie przyzwyczaiłam i tęsknie za nim, a nic nie mogę już zrobić i zapewne zostanę bez pracy... do dupy
nie wiem czy nie lepiej zrobić jakieś certyfikaty językowe jeśli chcę pracować za granicą.
? Brutto?