|
|
#481 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 8
Zabiłaś mnie tą dziewczyną. Ja też mam 24 lata, i nie wyobrażam sobie jak można tak do życia podchodzić. 24 latka rozpłakała się bo ktoś dostał prezent w jej urodziny. Przechodzi ludzkie pojęcie Roane Jak mi na poczatku TZ mowil, ze ona taka jest to wydawalo mi sie, ze przesadza. On zbyt rodzinny nie jest, wiec ja zawsze pamietalam, aby do niej napisac, zapytac jak sie ma, zaproponowac jakies wyjscie, ale ile mozna. Po tym jak ostatnio wspolnie pojechalismy jej samochodem ( nasz byl u mechnika) do rodzicow TZ na jej urodziny, a to jest 3 h w jedna strone, odmowila nas zabrac z powrotem ( prawdopodobnie z powodu tych ubranek) informujac o 17 h w niedziele i mowiac, ze mozemy poszukac pociagu, stwierdzilam,ze teraz guzik mnie interesuje co sie z nia dzieje... Olcia_1983 ja robie tarte z tej strony http://www.mojewypieki.com/przepis/tarta-cytrynowa zawsze wychodzi tyle tylko,ze mam wieksza tortownice tak na 27, wiec jest troche nizsza ![]() Jezeli lubisz slodko- kwasne polaczenie powinna posmakowac i Tobie! Edytowane przez guapissima Czas edycji: 2013-12-09 o 19:27 |
|
|
|
#482 | |
|
Zakorzenienie
|
2 kg
![]() Cytat:
Ja już po wizycie, szyjka zwarta, ale mała naciska głową na szyjkę. Macica się stawia. Mam się oszczędzać, leżeć, nie schylać, nie nosić zakupów, nie sprzątać.. TŻ wziął to bardzo do siebie, mam przechlapane Luteina 3 razy dziennie po 2 tabl, nospa 3x dziennie i magnez 3x dziennie. I wizyta za 2 tyg, dzień przed Wigilią, żebyśmy "czegoś nie przegapiły" jak to powiedziała ginekolożka.. ojjj, nie chciałabym się wysypać przed NR
|
|
|
#483 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#484 |
|
Zakorzenienie
|
U TZ nie ma tradycji dawania prezentów, jedynie dzieciom do czasu komunii (dotyczy to też prezentów na mikołaja od chrzestnych). Kupujemy więc tylko moim rodzicom, siostrze, jej mężowi i córce,no i sobie nawzajem.
|
#485 | |||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Wspaniale Cytat:
Co innego kupić coś, bo chcesz i robisz to z przyjemnością, dla tej radości dziecka, a inaczej jak jesteś rozliczana co i za ile. A te przykłady co podały dziewczyny, to już w ogóle jakaś skrajność (!) Cytat:
Przegląd zakupów też zawsze robi, nie ważne czy zapakowane w torbę czy reklamówkę. A jak wypakuje się zakupy, od razu siedzi w torbie, tylko ogon wystaje ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Co za dziewucha
laparo, PCO 52 cykl starań ... cud Niech nasza nadzieja będzie większa od wszystkiego, co się tej nadziei może sprzeciwiać. JP II Edytowane przez cherubinka Czas edycji: 2013-12-09 o 19:45 |
|||||||
|
|
|
#486 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
)I wniosek mam taki,że dziecko wyjdzie kiedy chce. W ogóle z Erykiem na początku długo nie wiedziałam o ciąży,bo testy jej nie wykazywały i byłam na urlopie w Polsce i imprezy alkoholowe były i walizkę 30-kilową dzwigałam sama na 4 piętro. Później wyrzuty sumienia miałam,ale na szczęście Eryk twarda sztuka i nic mu nie zaszkodziło.
|
|
#487 |
|
Rozeznanie
|
Tak czytam tutaj o tych prezentach, ze ten chce to, tamten tamto, dziecko ich to... Ja nie wiem, to jest jakas masakra. Po pierwsze to przent powinien spelniac jedna podstawa funkcje- powinien byc milym gestem! Po drugie powinien byc niespodzianka. Po trzecie - nie wyobrazam sobie zeby robic listy co sie chce dostac ...przez takie sytuacje, nakręcający sie marteking, handel święta tracą na znaczeniu. Takie jest moje zdanie. I co sie dziwic dzieciom, przeciez oni to wszystko łapią od dorosłych...
19 maj - 20 maj - (23-24 dzień cyklu) owulacja; 29 maj - (33 dzień cyklu) zagnieżdżenie; 02 czerwiec - pierwszy test, 08 czerwiec - (43 dzień cyklu) wynik bety - 739. 26 czerwiec - beta 51800 i serduszko Wymiana kosmetyczna: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=822700 |
|
|
|
#488 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
ale różnica we mnie i tż polega na sposobie wychowania bo ja mieszkałam sama 4lata zaczynalam od 0 wszystkiego się musiałam dorobic ciężką praca i mając np do wyboru iść na pizze za 60zł albo kupić sobie szklanki do kuchni kupywałam szklanki mój tż znowóz cale życie wszystko co zarabiał rozpierdzielał na głupoty nigdy nie byl nauczony tego żeby zaoszczędzić albo rozsądnie wydac w momencie jak przeprowadziłam się do niego to wniosłam 99% rzeczy do domu (meble, cały sprzet AGD, wyposażenie kuchni, łazienki pokoju po prostu wszystko) bo tu wszystko bylo z czasów PRLu mój tż jest takim "spóżnionym dzieckiem" jego najstarsza siostra jest w wieku mojej mamy co za tym idzie teściowa ma takie typowe podejście starszych ludzi nic jej nie potrzebne bo po co im nowy segment jak ten jeszcze stoi a że ma 30 lat na to co takie zdanie wyznaje jego rodzina
|
|
|
|
|
#489 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() W weekend jedziemy do Pz więc mam nadzieję że coś kupię ![]() Cytat:
![]() W sumie licząc rodzinę z mojej strony i męża co roku robimy 20 prezentów....to jest sporo ![]() Dlatego obraliśmy przedział cenowy 30-50 zł, kupowałam prezenty już w październiku więc jakoś się to rozeszło po kościach ![]() ---------- Dopisano o 19:59 ---------- Poprzedni post napisano o 19:54 ---------- Cytat:
Prezent to prezent i miły gest a nie jakieś żądanie....w takich sytuacjach to nic bym nie kupiła może na drugi raz by się zastanowili i zrozumieli o co chodzi w świętach
|
|
#490 | |||||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
zabiłabym taką ostotę wzrokiem...nie cierpię dzieci tak wychowanych Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ja moją musze dac do przedszkola gdy będzie miała 1,5 roku i tylko po to żeby szybko język podlapała i żebym ja mogła wrócić do pracy. Nie wiem jak to przeżyję...[1=d45d073d235b2c61bfba836 ad9283865b35be1e1_67da090 142ca2;44083110]Może być gotowa A makaron taki jak do rosołu albo łazanki. Wszystko mieszasz i próbujesz oczywiście [/QUOTE]ja też robię swój makaron do rosołu, zajmuje to ok godziny ale jest pyszny Cytat:
jeśli już zdecyduje się na jakiś prezent to prosze o coś symbolicznego nie drogiego. No nie wiem np body albo czapeczkę.Co do prezentów świątecznych u mnie w domu dawano prezenty tylko dzieciom, był czas gdy mama robiła mini prezenty dla wszystkich typu panowie skarpetki a panie perfumy. W cięższych czasach jako dzieci dostawaliśmy paczki na zasadzie 3 mandarynki, banana i puzzle jedne duże na spółkę dla 3 rodzeństwa. Teraz gdy jesteśmy starsi rodzice nie kupują nam prezentów ale my jako ich dzieci zawsze kupimy im jakąś drobnostkę i myślę że to jest fajne. U męża w rodzinie za to tradycją jest że kazdy robi paczkę dla jakiegoś dziecka przy czym dziecko nie jest starsze niż 12-13 lat i w paczce sa słodycze albo owoce lub jakies drobne zabawki i dzieci dostają prezent tylko na mikołaja a prezenty pod choinkę nie funkcjonują u nich, po prostu nie ma tej tradycji.. Się upisalam Tak w ogóle to spałam dziś do bo w nocy spac nie mogłam, obiad na szybko też zrobiłam a później się leniłam;p ogarnęłam jeszcze sprawy papierkowo-firmowe i mam spokój. Jutro lub po jutrze składamy z mężem papiery o macierzyński, trzymajcie kciuki żebym dostała odpowiednia kwotę a nie jakies ochłapy...bo mam niestety malo wykazanych zarobków. Minusy pracy prowadzenia firmy za granicą, malo kto chce zlecić pracę "na fakturę"
|
|
#491 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Dziękuję za przepis dodam do listy do wypróbowania
Edytowane przez Olcia_1983 Czas edycji: 2013-12-09 o 20:03 |
|
|
|
|
#492 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Bardzo byłam szczęśliwa gdy w październiku nie dostałam żadnego dzieciowego prezentu na urodziny i mam nadzieję, że teraz też tak będzie Cytat:
|
|
#493 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Może źle to ujełam,chodziło mi o to że chyba moje potrzeby zeszły juz na drugi plan, wydaje mi sie ze wszystko mam ![]()
|
|
|
|
|
#494 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja mam usg w środę, bedzie 37t3d. Ma sprawdzić stan łozyska i możliwie dokładnie oszacować masę dziecka, ostatnio był "wazony" w 32 tygodniu, wtedy ważył 1600 gramów. Mam nadzieje, ze u mnie kryzys jest chwilowy, w sumie wczoraj byłam pelna energii. Ale jak utrzyma sie taki nastrój jak mam dzisiaj, to po terminie chyba osiwieje.
|
|
#495 |
|
Rozeznanie
|
Ja opowiem przykład rodziny tz i spedzenia z nimi wigilii. Juz dwa razy pod rząd podczas wigilii czuje sie co najmniej dziwnie. Moj tz jest jedynakiem. Jego ojciec (bardzo dziwny typ,ale to dluga historia) obdarowuje prezentami w wigilie zawsze swoja zone i swojego syna. Ja co najwyzej dostaje prezent od tesciowej, ale zauwazylam ze zawsze jest to taki prezent upominkowy, typu malutkie perfumy i czekolada, moj tz w tym czasie dostaje masę rzeczy typu jakas duza teczka skórzana, perfumy, za 5 min jak to odpakuje jego mamusia lub tatuś dochodzą do wniosku ze aaa to jeszcze masz to i rzucaja coś mu na stół. Wiec glupio mowic ale nawet "objetosciowo" dostaje wiele rzeczy, podczas gdy ja musze siedziec przy stole i czytać skład perfum,bo jakos tak czuje sie nie swojo. Nie wiem,moze to ja jestem jakas dzwina... Ja nie przeliczam wartosci tych prezentow, ze np ktos dostał za tyle a ja za tyle, ale zwyczajnie glupio mi siedziec i patrzec jak co chwila tutuś rzuca cos na stół...
19 maj - 20 maj - (23-24 dzień cyklu) owulacja; 29 maj - (33 dzień cyklu) zagnieżdżenie; 02 czerwiec - pierwszy test, 08 czerwiec - (43 dzień cyklu) wynik bety - 739. 26 czerwiec - beta 51800 i serduszko Wymiana kosmetyczna: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=822700 |
|
|
|
#496 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
|
|
#497 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#498 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#499 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja nie mam zamiaru dyktować ciotką co mają kupić małej, prezent to prezent, a dziecko musi być nauczone że należy cieszyć się ze wszystkiego a nie strzelać focha, to wszystko jest w rękach rodziców jak wychowają i nauczą swoje dziecko
|
|
#500 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#501 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
#502 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
super że maluszek rośnie i jest wszystko OK
|
|
|
#503 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
Ale to nie chodzi nie o strzelanie focha. I też inaczej rozumuje 8-latek,a inaczej 2 latek. Ciekawe jak byś wytłumaczyła 2 latkowi,że cieszyć się trzeba ze wszystkiego. Zgadza się,że to głównie rodzice powinni spełniać (albo i nie jeśli ich np nie stać no i wszelkich zachcianek spełnić się nie da) listowe marzenia. Ale czasem jest tak,że dziecko marzy o czymś droższym,więc ja osobiście nie widzę nic złego w tym,żeby rodzina (dziadkowie,chrzestni,kto ś kto ma ochotę zrobić dziecku prezent) zrzucili się na coś. Zresztą na pewne rzeczy patrzy się inaczej gdy ma się własne dziecko. Bo ty teraz piszesz o wychowaniu czysto teoretycznie. U nas,gdy mieszkałam w Polsce to funkcjonowało takie zrzuty na prezent. Ja tego nie wymagałam,ale jakoś tak zawsze było,że uzgadnialiśmy co by Wiki kupić. To jeszcze było dobre z tego względu,że mieliśmy małe mieszkanie,tylko jeden pokój i jakby tak każdy coś kupił to by nie było gdzie wszystkiego trzymać,a tak np dziecko miało prezent droższy,praktyczny (np rower),z którego korzystała zamiast tonąć w morzu zabawek.
|
|
#504 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
u mnie w rodzinie ani u najbliższych znajomych nie ma małych dzieci, więc przerażają mnie trochę Wasze opisy. Chciałabym uniknąć sytuacji kiedy moje dziecko będzie określało wartość prezentu. ja do tej pory tak mam, że prezent to prezent, cieszę z samego faktu, że ktoś o mnie pamiętał a nie z wartości prezentu. |
|
|
|
|
#505 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie bez zmian, dzisiaj nawet w nocy i rano na ktg dalej pisaly mi sie skurcze, bolesne jak na okres. Dalej na kroplowkach mg, po nich skurcze przechodza. Poza tym to nie wiem konkretnie nic. Tyle ze jakas infekcja w morfo, posiew ok i mocz tez ok. Po ochodzie mialysmy badanie gin przy udziale calej ekipy i to takie hamskie ze pol dnia krwawilam....Zawiodlam sie na mojej gin do ktorej chodze prywatnie, dzisiaj miala dyzur i totalna olewka, nie zajrzala, nie skojarzyla ze jestem jej pacjentka. A chodze do niej od poczatku a ostatnio co 2tyg-kazda wizyty ok. 100 pln. Sprubuje ja zlapac w srode w dyzurce lekarskiej bo ma w ten dzien dyzur- w czwarek bylam umowiona do nie prywatnie, a nie wiem kiedy mnie wypuszcza. Przykro jest, bo tego po niej sie nie spodziewalam....
|
#506 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cała reszta dla mnie jest jak najbardziej ok i tak pneumokoki dostalismt Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#507 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I to badanie Oby wszystko szło w dobrą stronę
|
|
#508 |
|
Gang Iren
|
Maruda przykra sytuacja.
Trzymaj się!
|
#509 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja jako dziecko nie dostawałam wiele prezentów, słodycze, jakaś zabawka a jak Święta były na bogato to dostawaliśmy coś potrzebnego np. spodnie. No ale ok, kasy nie było i ja to rozumiałam. Nie rozumiałam za to zachowania mojej chrzestnej. Na oczach moich i mojego młodszego brata dawała prezenty i pieniądze moim kuzynom (w trakcie rodzinnych spotkań) a nam nigdy Nie wiem z czego to wynikało ale to chore, nie byliśmy roszczeniowymi dziećmi ale takie zachowanie jest głupie. Dodam, że ona do tej pory mnie nie lubi a ja totalnie nie wiem dlaczego (nie żeby mi jakoś specjalnie zależało na tym) np. mieli z wujkiem srebrne wesele... zaprosili moich rodziców, wujków i ciotki z kuzynami a mnie (jeszcze nie byliśmy z tż po ślubie) i brata nie. Tak samo było z jej 50'tką... dodam, że jak mój tata miał 50'tkę rok wcześniej to zaprosił całą rodzinę. Uważają się za lepszych... |
|
|
|
|
#510 | |
|
Zadomowienie
|
Uff nadrobilam Was
![]() Zrobilam sobie dzisiaj po poludniu dosyc dlugi spacer z kolezanka i musialam po meza dzwonic, zeby po mnie przyjechal, bo tak mi sie brzuch spiął, że szok i zaczal mnie bolec tak jak przed miesiaczka, aaaaaa troche spanikowalam, bo mialam wrazenie, ze rodze chyba ![]() kurcze to juz naprawde niedlugo Cytat:
Edytowane przez Le La Czas edycji: 2013-12-09 o 21:25 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:27.

tyle tylko,ze mam wieksza tortownice tak na 27, wiec jest troche nizsza 

Co innego kupić coś, bo chcesz i robisz to z przyjemnością, dla tej radości dziecka, a inaczej jak jesteś rozliczana co i za ile. 

co za tym idzie teściowa ma takie typowe podejście starszych ludzi nic jej nie potrzebne bo po co im nowy segment jak ten jeszcze stoi a że ma 30 lat na to co takie zdanie wyznaje jego rodzina
Myślałam, że wyje z siebie i stanę obok, więc tylko powiedziałam, że jak nie pasuje, to może nie brać....
28.02.2011:ksiadz :