|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1921 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Wątek siódmy już nam leci, nie budzimy naszych dzieci :) Mamy IX-X 2012
My mamy w końcu zabek nr 9, górną trójkę. W natarciu druga górną 3 i obie dolne czwórki, mogłyby już wyjść, bo dziasla od dawna są opuchniete....
Edytowane przez lilka00 Czas edycji: 2013-12-12 o 12:51 |
|
|
|
#1922 | |||||
|
Zadomowienie
|
Witanko!
Dziś robię sobie dzień lenia w pracy, więc postanowiłam troszkę nadrobić miałam pozaznaczane wcześniej do cytowania z poprzednich stron i szlak jasny trafił to zaznaczenie kliknęłam odpowiedz i żaden cytat mi się nie wyświetlił, więc napiszę tylko to, co udało mi się zapamiętać: Tamlin cudnego macie kociaka Marta ja na twoim miejscu obcięłabym włosy, jeśli już nosisz długie jakiś czas ja tam ryzykant jestem i lubię eksperymentować z fryzurą a włosy nie zęby - odrosną przecież ![]() coś bym pokombinowała z długością do ramion i jakimś cieniowaniem fajnym, bo ty masz drobną buźkę i myślę, że w takiej długości fajnie byś wyglądała no ale to tylko moje zdanie jak widać, bo większość dziewczyn doradzała ci zostawić długie na razie mam mnóstwo nadrabiania, więc nie wiem jeszcze, jaką podjęłaś decyzję Dearlie no wciągnął mnie ten serial strasznie i tak oglądam jeden odcinek przez kilka dni po parę minut jak mała zaśnie czasem nawet ciągiem jeden cały uda mi się obejrzeć Gda mam już swojego Kindelka ![]() szkoda, że amazonu nie ma w Polsce i nie udostępniają książek w naszym języku, bo ja z angielskim już dawno nie miałam stałego kontaktu i nie wiem, jak by wyglądało u mnie zrozumienie takiej angielskojęzycznej książki ale i tak ściągnę coś sobie i spróbuję ![]() mąż mi zamówił tego nowego paperwithe i mogę czytać wieczorem w łóżku nie zapalając światła ![]() Maggie cudne wieści, że dzidzia zdrowa i szyjka trzyma oby Kornelka pozostała Kornelką A teraz co u nas: jesteśmy zdrowi grudzień jak zwykle masakryczny w pracy, więc mąż jest panem domu pełną gębą, bo ja haruję jak mróweczka od poniedziałku do niedzieli ( z wyjątkiem dzisiaj - każdemu się należy chwilka wytchnienia nie? )no i po chwili wytchnienia, bo musiałam biec na kasę pomóc kasjerom ![]() w sobotę też się troszkę odstresuję, bo idę do fryzjera Lilianka nadal nie chodzi sama, ale sama już stoi pięknie i wstaje bez podpórki żadnej, boi się tylko te nóżki oderwać od podłoża może do świąt pójdzie mam nadzieję, że stypendium przyznali teraz moje siostry miały bój o stypendia jedna nie dostała a druga złożyła odwołanie i dostała, no ale na polibudzie łatwiej dostać niż na sggw gdzie druga siostra nie dostała Cytat:
Cytat:
![]() gratulacje za samodzielne spanie Matinka Cytat:
a z tymi kablami to niezły odpał Cytat:
ma mnóstwo zabawek a i tak najlepsze są książeczki ostatnio hitem są szczoteczki do zębów wypatrzyła u Damiana w szafce takie nowe zapakowane no i oczywiście tata jej dał na chwilkę porozrywała opakowania, powyciągała szczoteczki i teraz ma je w zabawkach ![]() Cytat:
oby mąż szybko wrócił do zdrowia mój Damian też miał stłuczkę niedawno, ale nic się nie stało, tylko zderzak mu fagas jakiś porysował życzę szybkiego uporania się z remontem mimo przeciwności zdrowotnych będę nadrabiać po stronie i odpisywać od razu, może wtedy mi nie pokasuje cytatów |
|||||
|
|
|
#1923 |
|
Wtajemniczenie
|
hej dziewczyny.
faktycznie pustki tu ostatnio. mnie też mniej bo wpadłam w wir przedświątecznych przygotowań. uwielbiam boże narodzenie co do randek to my mieliśmy ostatnią w poprzedni weekend, prawie wcale nie wychodziliśmy z łóżka Kasiam, przyszły sanki. naprawdę solidne, polecam a to oparcie nie jest takie szerokie na jakie wygląda, nasze kruszyny nie wypadną. w dodatku jest tam taśma, która dodatkowo zabezpiecza. |
|
|
|
#1924 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ja mam jednolity i jasny szlak mnie trafia bo każdy pyłek na nim widać dobrze, że ja pedantką nie jestem, bo bym chyba sfiksowała przez ten blat
|
|
|
|
|
#1925 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
śledzie pod pierzynką, kompot z suszu, ryba po grecku, krokiety z pieczarkami i jajkiem, karp w galarecie, barszczyk czerwony ... ale ja robię wigilię u siebie i to na kilkanaście osób ![]() a na drugi dzień schab w galarecie, pasztet, kaczka lub indyk pieczony, sałatki (jarzynowa, brokułowa, z kurczakiem i ananasem), wędlina pieczona i ciasta. |
|
|
|
|
#1926 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#1927 |
|
Wtajemniczenie
|
oczywiście
![]() 0,5 kg pieczarek 5 jajek sól, pieprz ewentualnie zielona pietruszka (zazwyczaj robię z podwójnej porcji) pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach i udusić na odrobinie oleju do miękkości. dodać sól, pieprz. przestudzić. jajka ugotować na twardo, pokroić w drobniutką kostkę i wymieszać z pieczarkami. można dodać poszatkowaną natkę pietruszki. naleśniki przekładam farszem a następnie każdy krokiet panieruję w jajku i bułce tartej i obsmażam z każdej strony. można również zapiec w piekarniku
|
|
|
|
#1928 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
jedynie pochwową miałam często mam nadzieję, że szybko się z nią uporasz Cytat:
trzymam kciuki za dobrą organizację życia codziennego po rozpoczęciu pracy i oby miejsce w żłobku się zwolniło jak najszybciej |
||
|
|
|
#1929 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
wrzuć koniecznie!Cytat:
![]() Choróbska nas opuściły dziękuję Cytat:
![]() No wiesz ekhem Jak pieczesz kaczuchę?Z jabłkami? |
||||
|
|
|
#1930 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Hej
![]() Mała ma drzemkę więc nadrabiam ![]() U nas dzisiaj kolejna porażka przy łąpaniu siuśków wczoraj 1,5 godz czatowaliśmy dzisiaj ponad godzinę i daliśmy sobie spokój ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
wrzuć wrzuć! Cytat:
![]() Ale u nas dzisiaj zmulasty dzień Co do menu na święta to muszę jeszcze z teściówką i szwagierką się dogadać co robimy
Edytowane przez monarika Czas edycji: 2013-12-12 o 14:13 |
||||
|
|
|
#1931 |
|
Zakorzenienie
|
Hej kochane
Cudna pogoda dzisiaj. Nie było nas do południa bo byłyśmy na zakupach,potem spacerze i tak zleciało. Teraz Zuzia odsypia.
|
#1932 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#1933 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1934 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#1935 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
poszłam do ginki, przepisała mi antybiotyk, ale ty akurat nie możesz brać no i zakazała stosować żeli do higieny, bo powiedziała, że na tych z kwasem mlekowym grzyby rosną jak na drożdżach odstawiłam żele, używam szare mydło zalecone przez lekarkę i grzyba od wielu miesięcy nie ma może i u ciebie ten sposób wspomoże leczenie? Cytat:
Cytat:
Lili miała radochę z rozkładania z nim choinki gratulacje!!!!!! |
|||
|
|
|
#1936 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
bo Kamil już jęczy kiedy kiedy bo w przedszkolu już jest![]() A co tu tak cicho?pierniki pieczecie? |
|
|
|
|
#1937 |
|
Zakorzenienie
|
Obiecany przepis:
SERNIK NOWOJORSKI Składniki: spód: 220g herbatników/np. Petitek/, 100g miękkiej margaryny masa właściwa: 1 kg sera z wiaderka Dr Oetkera (nie zastępujcie "biedronkowym" czy innym tańszym bo się nie nadają, to ma być gęsty ser, nie taki lejący) 9 żółtek 6 białek 2 białe czekolady 250g cukru 1 i 1/2 łyżeczki soku z cytryny 1/2 szkl. gęstej śmietany 3 łyżki mąki pszennej zapach waniliowy polewa śmietanowa: 400ml śmietany 18% 3 łyżki cukru pudru 1.Przygotować blaszkę do pieczenia o standardowej wielkości 2. Wyłożyć ją papierem do pieczenia łącznie z brzegami 3.Przygotować spód do ciasta w następujący sposób: herbatniki i margarynę zmiksować, a następnie wyłożyć powstałym ciastem dno blaszki, mocno dociskając palcami, wówczas pod wpływem ciepła masa idealnie przylgnie do spodu formy. 4.Włożyć przygotowany spód do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i podpiec 10-15 minut, aby lekko się zezłocił. Zwracać uwagę aby się nie przypalił. 5. Wyjąć blachę z piekarnika i wyłożyć na ciasto masę serową przygotowaną następująco: Żółtka utrzeć z cukrem na puch mikserem, dodając po trochu ser, następnie nadal ubijając wlać do masy rozpuszczone i przestudzone białe czekolady, śmietanę, sok z cytryny, zapach i mąkę. W oddzielnej misce ubić na sztywno białka i delikatnie łyżką wymieszać z masą serową. /ja rozpuszczam czekoladę z dwoma łyżkami mleka, ale można też na parze/ 6.Wlać ser na podpieczony spód i piec w tem 175 stopni 50 min. 7.Kiedy czas pieczenia dobiega końca, utrzeć śmietanę z cukrem pudrem, wyjąć sernik i wylać na jego wierzch przygotowaną polewę śmietanową. 8. Piec jeszcze 10 minut w tem. 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika odciąć nożem brzegi sernika ,jeżeli przykleił się do blaszki i odstawić do ostygnięcia. UUUWWAAGAA!!!!!! Tego ciasta nie da się wyrzucić na deseczkę, bo ma na wierzchu polewę, dlatego warto wcześniej pomyśleć o ładnej, nieużywanej blaszce, aby stygnąc nie przejął z niej nieprzyjemnego, metalicznego smaku. Sernik można jeszcze dodatkowo polać mleczną polewą czekoladową lub dowolnie udekorować. Ciasto do najtańszych nie należy ale zapewniam Was że warto! |
|
|
|
#1938 |
|
Wtajemniczenie
|
Hej
ja ledwo wyrabiam, choć na szczęście w tym roku tez idziemy na wigilię do rodziców i teściów i w zasadzie nic z jedzenia nie przygotowuje, dopiero w 2dzien świat rodzina Meza kumuluje się u nas, ale tylko na zimna płytę i ciasto.Jak bym na randkę chciała
|
|
|
|
#1939 | |||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
my nadal czekamy na ten moment pierwszych kroków też nie dawałam małej prezentu na mikołaja Cytat:
![]() Cytat:
Niemcy bardzo dzieci lubią nie? jak my byliśmy to prawie każdy na ulicy do wózka zaglądał i gadał, że słodkie dziecko Lili normalnie była sensacją jak spacerowaliśmy Cytat:
wiem, że to się tak łatwo mówi, ale zamartwianie się nic nie da póki badań nie zrobi staraj się tym nie smutać dobrze? |
|||||
|
|
|
#1940 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
dzięki wielkie skąd Ty bierzesz te przepisy
|
|
|
|
|
#1941 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć.
Witam się wieczornie. Dzisiaj zaliczyliśmy urodzinki teściowej ![]() Jutro wyjeźdzam na 2 dnia na konferencje, TŻ zostaje na posterunku. Mam nadzieje, że sobie poradzi. ![]() Sandra zrób Wiktorowi wyniki a jeśli wszystko będzie dobrze to polecam do nosa Emofix lub Rhinopanteine - żel który stosuje się do nosa przez 2 - 3 miesiące. U 95 % krwawiących z nosa znosi na trwałe ten problem. I idz koniecznie do laryngologa bo powinien na to spojrzec. Agnus gratulacje dla Maluszka za chodzenie Iwa przepis skopiowany, slinka leci
|
#1942 |
|
Wtajemniczenie
|
Hej mamusie
Ale mi ślinka pociekła od tych przepisów. My na Wigilię do teściów i będzie tylko 5 osób bo rodzice, my i siostra męża. I nasze 2małe łobuzy. Ja zrobię kutię, sałatkę i może coś jeszcze - zobaczymy. Te krokiety Agaton super brzmią. Agaton można je potem odgrzać? Bo przygotowałabym w domu i zawiozła 80 km. Lidka u mnie też króluje szare mydło i faktycznie zero problemu. ---------- Dopisano o 21:49 ---------- Poprzedni post napisano o 21:43 ---------- Lewek tą panierkę robię jak Ula jajko plus bułka - 2 razy Edytowane przez katiem Czas edycji: 2013-12-12 o 21:46 |
|
|
|
#1943 | ||||||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
tylko pogratulować i życzyć dalszych sukcesów Cytat:
Cytat:
a najgorzej zamulają łajzy paskudne jak kolejka przez cały sklep aż do drzwi stoi nadrobiłam dobranockam |
||||||||||
|
|
|
#1944 |
|
Wtajemniczenie
|
Lidka ja kupię blat czarny z kropkamim, jako osoba, która nie jest pierwsza do sprzątania wpadłem już na to, że na jednolitym czarnym będzie wszystko widać
|
|
|
|
#1945 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
cześć
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Milka mi się co jakiś czas budzi w nocy z płaczem i mega kupą w pieluszce, nie wiem czy to od zębów Nie mogę jej potem uspokoić bidulki i muszę z nią na rękach maszerować 14 schodów w te i spowrotem po herbatkę. Ale jak widać nawet ćwiczenia ekstremalne w ciągu nocy nie ruszają mojego drugiego dzidzia
|
|
#1946 |
|
Wtajemniczenie
|
Sernik nowojorski wydaje się super, może się przełamie i pierwszy raz od lat spróbuję coś upiec
Iwa łatwo coś tam popsuć? Ja mam wybitny talent do psucia ciast...
Edytowane przez lilka00 Czas edycji: 2013-12-12 o 22:29 |
|
|
|
#1947 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
lillka uda się sobaczysz!! cześć mamusie ![]() Angel dziękuję za namiary, jutro poszukam czegoś dla niej tylko musimy przymierzyć .. bo z jej podbiciem ciężko.... dzisiaj dusia u babci .. jakoś dziwnie bez niej i tęsknię strasznie ... cały dzień sprzątałam ... jeden pokój gotowy jeszcze 3
|
|
#1948 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ja zawsze tak robię, przełożę farszem, podpiekę z bułeczką na patelni a przed samą wigilią podgrzewam w piekarniku. tylko dziewczyny pamiętajcie by zarówno jajka jak i pieczarki były dobrze ostudzone. ja kiedyś nie czekałam, przełożyłam gorącym farszem i kilkanaście krokietów poszło do kosza... przez kilka godzin skwaśniały nie wiem dokładnie czemu ale teraz tylko zimny farsz a dopiero potem podgrzewam.---------- Dopisano o 23:44 ---------- Poprzedni post napisano o 23:39 ---------- dziewczyny, a macie dobry przepis na ciasto na pierogi? wypróbowałam już mnóstwo przepisów ale w większości przypadków wychodzą niezbyt miękkie. |
|
|
|
|
#1949 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
![]() Jadę właśnie pociągiem do Wrocławia podpisać umowę i na szkolenie. Bhp i jeszcze chyba inne. Nie wiem dokładnie ale babka kazała być na 9 i zająć sobie cały dzień. Malutka słodko spala jak wychodziłam. Mąż wolne ma także dziś cały dzień mają dla siebie. Ciekawe jak sobie poradzą. Już za niunia tęsknię a co to dopiero bedzie od poniedziałku. Bardziej ja chuba będę za nią tęskniła niż ona za mną![]() Idę nadrabiac. Miałam sie uczyc ale chyba pkp oszczędza,bo tak ciemno w pociągu,ze z notatek sie nie rozczytam hehe Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 06:51 ---------- Poprzedni post napisano o 06:46 ---------- Cytat:
![]() Ja to z moim prędzej na sali rozwodowej wyląduje niż na randce A babcia dała radę. Mówi,ze Jagoda grzeczna jak aniolek byla. Tylko przewinac sie nie chciała dac i jak wrócilam to z gołą dupka biegała. Taka zadowilona,ze nawet radości z mamy powrotu nie okazała. Stwierdziłam ze jak będę miała na popoludniu,a mąż do 15 to te 2/3h moja mama z nią zostanie. Na 8 i więcej nie czuje sie na siłach,ale na te 2/3h chyba sobie poradzi. ---------- Dopisano o 06:56 ---------- Poprzedni post napisano o 06:51 ---------- Cytat:
Żłobek prywatny u nas kosztuje 1,3zl za h +5zl dziennie stawka żywieniowa. Jak liczyłam to cały mc po 8h wychodzi ok.320zl. Mąż ma teraz do 15:15 i do 16:15 zmiany. Późniejsze mu znieśli,bo mniej dostaw mają. Zobaczymy teraz jak to wyjdzie do swiat z babciami. Jak będzie lipa to pomyśle o tej opiekunce albo zlobku. Bo z tego darmowego dalej cisza. Dzwonilam wczoraj sie dopytac czy a nuż nic sie nie zwolniło. To dalej jestem druga w kolejce i mam czekać już 3mc---------- Dopisano o 07:00 ---------- Poprzedni post napisano o 06:56 ---------- Cytat:
![]() Ja wczoraj zarobilam 230zl 23 plansze z życzeniami zrobiłam do teletekstu dla tej lokalnej tv,co tam kiedyś pracowałam. Ciekawe czy do świąt mi zapłacą bardzo niesłowni są i trzeba po 50razy sie upominac. Podobno dziś wieczorem mają wysłać kase. Fajny by był taki zastrzyk gotówki przed świętami ![]() ---------- Dopisano o 07:04 ---------- Poprzedni post napisano o 07:00 ---------- Cytat:
U nas do września 6 zębów i cisza. Chyba więcej jej nie urośnie Maggie oby Zuzia dziś lepszy humorek miała Jagoda też wczoraj brzęczała cały dzień. Oczywiscie jak zawsze gdy mama musi coś zrobić na kompie. Chyba jest zazdrosna,bo nic ja wtedy nie interesuje tylko stanie kolo mnie lub siedzi na kolanach o brzeczy, jęczy ![]() ---------- Dopisano o 07:20 ---------- Poprzedni post napisano o 07:04 ---------- Aga_ton mi pierogi zawsze wychodzą bardzo miękkie. Do miski wlewam gorąca wodę z odrobina soli i dosypuje powoli mąkę. Wyrabiam trzepaczka na początku,a jak przestygnie trochę to dalej rękami. Po ugotowaniu przelewam olejem. To nie wysychaja,nie sklejaja sie i nawet po odmrożeniu są jak świeże. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 07:24 ---------- Poprzedni post napisano o 07:20 ---------- co do świat to Wigilia jest u nas. Przyjdą teściowie i moja mama. Nie wysilam sie jakoś. Zrobię uszka,barszcz,pierogi, kapustę postna, śledzi dwa rodzaje,może trzy, rybę smazona, kompot z suszu, salatke warzywna, sernik i krówke z paczki w pierwszy dzień świat po południu jedziemy do rodziny męża i wracamy w drugi wieczorem. Także z nie postnych dań tylko bigos, pieczony karczek i boczek.
|
|
#1950 | ||
|
Zakorzenienie
|
ten akurat jest od mojej sis która jest mistrzynią w ciastach. A tak to przeważnie blogi kulinarne.
Cytat:
Ja za pierwszym razem troszkę przypaliłam sobie czekoladę przy rozpuszczaniu, trzeba pilnować ![]() Cytat:
angel, super że mama dała radę i jakoś to się układa. A i powiem Ci że bardzo tani ten prywatny żłobek u Was wychodzi, u nas państwowy 202 zł opłaty stałej + 5 zł dziennie żywienie |
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:55.

ale jeszcze zobaczymy, może jeszcze coś wylezie.
non stop kupuje jej książeczki, zabawek dostaje mnóstwo od gości, nawet nie wiem co wymyślić.
My będziemy mieć czerwone meble i czarny blat 

wrzuć koniecznie!
wczoraj 1,5 godz czatowaliśmy dzisiaj ponad godzinę i daliśmy sobie spokój
gdzie są moje dwie godziny jego wczorajszej drzemki, które brutalnie mi odebrał 

,zimno.wczora j burza była
.centralnie nad domem chyba bo grzmoty byly bardzo głośne i błyskało sie.Wiktor powiedział,ze Mikołaj sanie odpala i iskry z nieba lecą

Jagoda też wczoraj brzęczała cały dzień. Oczywiscie jak zawsze gdy mama musi coś zrobić na kompie. Chyba jest zazdrosna,bo nic ja wtedy nie interesuje tylko stanie kolo mnie lub siedzi na kolanach o brzeczy, jęczy