Oświadczyny trochę inaczej :) - Strona 8 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-12-14, 10:15   #211
skazana_na_bluesa
.

Dot.: Oświadczyny trochę inaczej :)

Cytat:
Napisane przez alexandraa13 Pokaż wiadomość
W naszej kulturze z dawaniem kwiatów wiąże się kilka zasad. Można wręcz popełnić faux pas wręczając kwiaty bez znajomości znaczenia, jaki ma ich kolor, lub wręczając na daną okazję nieodpowiedni rodzaj kwiatów. Jednak duzo większym nietaktem dla większości osób jest wręczanie kwiatów mężczyźnie (są wyjątki). To nie jest wymysł żadnych bab, to zasada taka sama jak ta, że np. poznając teściów nie przyjdziesz z flaszką wódki dla teściowej i bombonierką dla teścia (tzn. Ty akurat może przyjdziesz). Jeśli chcesz łamać zasady savoir vivre to droga wolna, konstytucja tego nie zabrania, ale nie dziw się, że będziesz słyszała słowa krytyki.

Aha, mi klękanie przed facetem się dosyć jednoznacznie kojarzy. I nie z oświadczynami.
mały OT - nie każdy kwiat ma opis, co oznacza. chociaż ostatnio szukałam z ciekawości jednego konkretnego...

Cytat:
Napisane przez GrumpyCat Pokaż wiadomość
Też od razu o tym pomyslałam, zle już nie chciałam wytykać
najpierw nie załapałam, po dwóch łykasz kawy dotarło!

autorko, czego tu zazdrościć? faceta cipki, tego, że nie potraficie rozmawiać o swojej przyszłości czy tego, że on nie chce (przynajmniej jak na razie) brać z tobą ślubu?

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-14, 10:17   #212
Hultaj
BAN stały

nie widzę związku z równouprawnieniem, to tak jakby uważać, że w ramach równouprawnienia 20letnia dziewczyna powinna siedzieć podczas gdy obok stoi 80letnia kobieta albo kobieta w ciąży.
Są normy kulturowe, których wg mnie nie warto odwracać na silę i wg mnie klękanie dziewczyny przed chlopakiem to po prostu idiotyzm, szczególnie w kontekście tego, że przyjęło się, że to dziewczyny zazwyczaj mają większą potrzebę stabilizacji i ślubu i jak dla mnie takie oświadczynki o zachodzie słońca na kolanku chłopakowi wieją desperacją laski na kilometr.
Nie mówiąc o tym, że totalnie bym się nie spodziewała takiego numeru (gdybym była facetem ) ze strony dziewczyny, bo jednak rzadko pewnie się to zdarza, i odczułabym takie coś raczej jak kubeł zimnej wody i stawianie w sytuacji, na którą totalnie mogłabym nie mieć ochoty.

Jesli rzeczywiście Twój chłopak jest taki równouprawniony i chce się żenić to może czemu nie. Ale wg mnie dziewczyna jak się oświadcza to lepiej, żeby to wyniknęło z jakiejś luźnej sytuacji, rzuca np. coś w stylu, że powinniśmy się pobrać i tak dalej, a nie oprawa zachód słońca romantyczna kolacja i zegareczek. Matko, zegarek taki totalnie niezaręczynowy symbol wg mnie.
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-14, 10:19   #213
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nowekonto_ona Pokaż wiadomość
Jesteście wredne, zazdrosne babska. Nawet mi sie Was nie chce komentowac. Pewnie 200 lat temu tez bylo duzo krzykaczek, ktore wysmiewaly kobiety chcace isc do pracy. Na szczescie czasy sie zmieniaja. Nie pytam wcale czy oswiadczyny kobiece sa zle czy dobre, ja zamierzam sie oswiadczyc TŻtowi i nie widze w tym nic nienormalnego. Moze same kupcie pierw mezczyznie kwiaty to zobaczycie, ze reakcja moze byc zupelnie inne niz stereotypy, ktore nakazuja mezczyznie odpowiadac jaki to bylby wykastrowany. Kupcie same kwiaty i zobaczycie, ze nie jeden sie ucieszy. Co jest zlego w takim gescie?

Odnosnie klekania to tez uwazam, ze to moze troche za daleko, ale jednak w takiej chwili potrzeba troche wiecej magii niz wyjecie z kieszeni zegarka i wyrecytowanie kilku slowek, dlatego nie wiem czy bym w takiej sytuacji klekala, chyba tak. Odnosnie sygnet vs zegarek to chyba lepszy bedzie jakis lepszy zegarek. W rodzinie TZta nie ma tradycji noszenia sygnetow ani posiadania (troche go podpytalam ostatnio ).
Przeczytalam to mojemu facetowi. Zgodnie z przewidywaniami stwierdzil ze usmiechnalby sie pod nosem no bo co mialby zrobic i pomyslalby ze jestem pierdyknieta. Znajac go dowiedzialabym sie o tym w ciagu 5min bo nie potrafi niczego przemilczec

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
PaulinciaKWC jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-14, 10:19   #214
07f49d5297ed442eaa63bdc5e3365630f1fe1bde_620d9001ec3ce
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez alexandraa13 Pokaż wiadomość
W naszej kulturze z dawaniem kwiatów wiąże się kilka zasad. Można wręcz popełnić faux pas wręczając kwiaty bez znajomości znaczenia, jaki ma ich kolor, lub wręczając na daną okazję nieodpowiedni rodzaj kwiatów. Jednak duzo większym nietaktem dla większości osób jest wręczanie kwiatów mężczyźnie (są wyjątki). To nie jest wymysł żadnych bab, to zasada taka sama jak ta, że np. poznając teściów nie przyjdziesz z flaszką wódki dla teściowej i bombonierką dla teścia (tzn. Ty akurat może przyjdziesz). Jeśli chcesz łamać zasady savoir vivre to droga wolna, konstytucja tego nie zabrania, ale nie dziw się, że będziesz słyszała słowa krytyki.

Aha, mi klękanie przed facetem się dosyć jednoznacznie kojarzy. I nie z oświadczynami.

07f49d5297ed442eaa63bdc5e3365630f1fe1bde_620d9001ec3ce jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-14, 10:19   #215
skazana_na_bluesa
.

Hultaj, sygnet byłby bardziej niezręczny. Ale bardziej pasujący do obrazka

Stary 2013-12-14, 10:28   #216
alexandraa13
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość
Matko, zegarek taki totalnie niezaręczynowy symbol wg mnie.
a może to ma być symbol ekhm kochanie, CZAS LECI, musiałam w końcu przejąć inicjatywę
alexandraa13 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-14, 10:30   #217
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:
Moze same kupcie pierw mezczyznie kwiaty to zobaczycie, ze reakcja moze byc zupelnie inne niz stereotypy, ktore nakazuja mezczyznie odpowiadac jaki to bylby wykastrowany. Kupcie same kwiaty i zobaczycie, ze nie jeden sie ucieszy. Co jest zlego w takim gescie?
Sorry ale nie skorzystam, jest milion innych rzeczy które mogę kupić i które mu spawią radość, np kilogram pistacji, całowałby mnie po rękach za to I ktoś wyżej pisał, żebyś tż przez próg przeniosła - w sumie czemu nie, skoro równouprawnienie

Aurotko ile jesteście razem bo kilka razy padło takie pytanie a ty unikasz odpowiedzi.
GrumpyCat jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-14, 10:40   #218
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:
Sorry ale nie skorzystam, jest milion innych rzeczy które mogę kupić i które mu spawią radość, np kilogram pistacji, całowałby mnie po rękach za to
U mnie to samo

PaulinciaKWC jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-14, 10:43   #219
GrumpyCat
Wredny kotecek

http://tvnplayer.pl/programy-online/...1972,4732.html w temacie
Stary 2013-12-14, 10:48   #220
Hultaj
BAN stały

o, i jeszcze kwiaty do tego.

sygnet nie jest taki głupi , od razu mi się przypomniała moja ulubiona reklama z Adamczykiem udającym 2 szachistów i kesz bek kesz bek ; tam ten z czarnymi włosami stuka o blat paluszkami obutymi w pierścień z czerwonym oczkiem, zdaje się.
Zresztą tak bardziej serio to kiedyś w tradycji zaręczynowej w ogóle było wymienianie się pierścionkami, a nie tylko dawanie pierścionka pannie. Można by się tylko chwilę zastanowić, że jakoś ten zwyczaj nie przetrwał.

Ogólnie dla mnie kompletna kicha.
Chłopak chce slubu ale się nie oświadcza. ''Jest nieśmialy''.
Dziewczyna chce ślubu i się oświadcza. I wykupuje w tym celu wycieczkę do Paryża.
Od razu widać, kto ma parcie na ślubik

Ja bym się lekutaśnie zlękła ;-) na miejscu faceta - wzięta z takiego zaskoczenia pod wieżą ejfla, co będzie następne ? Pudełko w złotym celofanie z koronkową koszulką do łózka i stringami w hotelowym pokoju? Kąpiel w płatkach róż? No przecież jest równouprawnienie, dlaczego facet miałby nie ubrać zmysłowej koszulki dla swojej narzeczonej.
Mam chyba bujną wyobraźnie i widziałabym już to, że mi każe nogi depilować, ale chyba nie na tyle bujną, by wizualizować w konteście własnych zrękowin wdzięczność przyszlych pokoleń, że kobieta też może klęknąć przed mężczyzną i podarować mu pierścień.

Edytowane przez Hultaj
Czas edycji: 2013-12-14 o 10:50
Stary 2013-12-14, 10:52   #221
scarlett26
Zakorzenienie

Cytat:
Zazdrosne? O co? ja juz męża mam, o rękę go nie prosiłam więc nie wiem czego mogłabym ci zazdrościć, bo chyba nie desperacji z okazji zbliżającej się 30 zalozylas specjalnie nowe konto czyli chyba że starego się wstydzilas :P a wręczanie facetowi czerwonych róż dalej uważam za żałosne
Ja tak samo.... A czasami różne rzeczy się dzieją. Pierścionek i zaręczyny miały miejsce ponad rok po jego zakupie... Po drodze różne trudne sytuacje w obu rodzinach, choroby, śmierć, a TŻ czekał na moment żebyśmy mogli się po prostu cieszyć i być tylko dla siebie....

Gdybym próbowała cokolwiek przyspieszyć czułabym jakbym TŻtowi coś odebrała....

- 100/2017 (28304 strony)
- 143/2018 (35435 strony)
- 45/2019 (9833 strony)
scarlett26 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-14, 10:57   #222
skazana_na_bluesa
.

Cytat:
po pierwszych 2 minutach poleciały mi łzy ze śmiechu

laska 21 lat, parcie na ślub, dziecko, facet po więzieniu, a do tego ją zdradzał. tyle wygrać. prawie jak moda na sukces

Edytowane przez skazana_na_bluesa
Czas edycji: 2013-12-14 o 11:00
Stary 2013-12-14, 11:01   #223
Hultaj
BAN stały

a propos skojarzeń (bo mnie się przypomniała reklama pewnego gadżetu reklamowana w scence przez parę na kolacji zaręczynowej ) -
dziewczyny ta reklama popularnej marki cukierków z dzieleniem się tęczą przez ślubną parę to jest prawdziwa?
Stary 2013-12-14, 11:11   #224
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:
dziewczyny ta reklama popularnej marki cukierków z dzieleniem się tęczą przez ślubną parę to jest prawdziwa?
Chyba tak ale nie wiem czy była emitowana w jakimś kraju Dla mnie trochę chora;p

---------- Dopisano o 11:11 ---------- Poprzedni post napisano o 11:10 ----------

Cytat:
Napisane przez skazana_na_bluesa Pokaż wiadomość
po pierwszych 2 minutach poleciały mi łzy ze śmiechu

laska 21 lat, parcie na ślub, dziecko, facet po więzieniu, a do tego ją zdradzał. tyle wygrać. prawie jak moda na sukces
Chciałam to ponownie obejrzeć i nie mogę "Przepraszamy, ze względu na ograniczenia licencyjne nie możemy wyświetlić tego wideo w Twoim kraju. Obecnie ten film jest dostępny tylko na terenie Polski." W Polsce jestem!
Stary 2013-12-14, 11:12   #225
skazana_na_bluesa
.

Cytat:
a propos skojarzeń (bo mnie się przypomniała reklama pewnego gadżetu reklamowana w scence przez parę na kolacji zaręczynowej ) -
powinnaś dostać bana na telewizję, za dużo reklam oglądasz :P
nie wiem, o jakiej reklamie mowa

Stary 2013-12-14, 11:16   #226
GrumpyCat
Wredny kotecek

Dobra znalazłam na innej stronie

Edytowane przez GrumpyCat
Czas edycji: 2013-12-14 o 11:17
Stary 2013-12-14, 11:23   #227
Hultaj
BAN stały

ja tą reklamę znalazłam przed chwilą i obejrzałam ją na chyba najpopularniejszym na świecie kanale filmowym dostępnym dla użytkowników ogólnie bez ograniczeń wiekowych ;-) i mnie z lekka przytkało. :P
Całkiem fajna wg mnie :P:P, wolę ją niż tą z tą żyrafą ;-), która mnie osobiście kojarzy się bardzo niesmacznie, ale nie wiem, czy ktokolwiek odważył się gdzieś to puścić i czy to nie jest fejk :P, stąd byłam ciekawa.

Edytowane przez Hultaj
Czas edycji: 2013-12-14 o 11:31
Stary 2014-01-10, 18:23   #228
nowekonto_ona
Przyczajenie

Dziewczyny, nie mogę się powstrzymać i muszę się pochwalić ! Kupiłam TŻtowi szwajcarski zegarek. Jestem PRZEszczęśliwa, ale jednocześnie lekko zestresowana. Tutaj na dowód http://imgur.com/1kKSzUi. Zegarka na razie nie będę wklejała, żeby nie zapeszyć, a po drugie może TŻ natrafi jakimś cudem na temat . Poczekam do oświadczyń. Co do oświadczyn to nie mam jeszcze zielonego pojęcia, gdzie i w jakiej scenerii. Myślę nad jakąś wycieczką do jakiegoś fajnego miasta europejskiego. Może Rzym? Jeszczę się nie spieszę dopóki nie zrobi się cieplej. Wiosna byłaby idealna. Może macie jakieś pomysły? No i co do tego klękania jeszcze też nie wiem, ale raczej jestem na tak.
nowekonto_ona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-10, 20:08   #229
GrumpyCat
Wredny kotecek

Hahahaha
Stary 2014-01-10, 20:12   #230
Monkaaa92
Raczkowanie

Matko świata...

Autorko, miałam taką cichą nadzieję, że po przeczytaniu tych 8 stron wątku, jednak stwierdzisz, że może faktycznie coś jest na rzeczy, bo prawie KAŻDA osoba, która wypowiadała się w temacie ODRADZAŁA tego kroku.

Nie będę, pisać dlaczego. Przyłączam się do ich twierdzeń, argumentacja została wyczerpana. Oby przyjął ten zegarek..

Swoją drogą, chyba nie mogłabym mieć takiego faceta, co to wstydzi się oświadczyć swojej "przyszłej żonie"
Monkaaa92 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-10, 20:23   #231
_ema_
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny, nie mogę się powstrzymać i muszę się pochwalić ! Kupiłam TŻtowi szwajcarski zegarek. Jestem PRZEszczęśliwa, ale jednocześnie lekko zestresowana. Tutaj na dowód http://imgur.com/1kKSzUi. Zegarka na razie nie będę wklejała, żeby nie zapeszyć, a po drugie może TŻ natrafi jakimś cudem na temat . Poczekam do oświadczyń. Co do oświadczyn to nie mam jeszcze zielonego pojęcia, gdzie i w jakiej scenerii. Myślę nad jakąś wycieczką do jakiegoś fajnego miasta europejskiego. Może Rzym? Jeszczę się nie spieszę dopóki nie zrobi się cieplej. Wiosna byłaby idealna. Może macie jakieś pomysły? No i co do tego klękania jeszcze też nie wiem, ale raczej jestem na tak.
Wiesz co, rozumiem, że już zdecydowałaś, ale może jednak asekuruj się trochę. Na tvn player można obejrzeć 'rozmowy w toku'. Był tam odcinek, kiedy partnerki oświadczały się partnerom. Włącz po prostu od niechcenia i niech Cię na tym najdzie. Nie musisz wypytywać, nie musisz go podchodzić, zobacz tylko reakcję. Mój po kilku pierwszych minutach powiedział 'ja pierdziele, jaki wstyd, matko, tylko Ty mi nigdy czegoś takiego nie urządź'. Sam z siebie.
Niespodzianki nie zepsujesz, a chociaż upewnisz się, że taka sytuacja nie jest dla niego zdecydowanie nie do przyjęcia.
_ema_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-10, 20:29   #232
skazana_na_bluesa
.

Cytat:
Napisane przez _ema_ Pokaż wiadomość
Wiesz co, rozumiem, że już zdecydowałaś, ale może jednak asekuruj się trochę. Na tvn player można obejrzeć 'rozmowy w toku'. Był tam odcinek, kiedy partnerki oświadczały się partnerom. Włącz po prostu od niechcenia i niech Cię na tym najdzie. Nie musisz wypytywać, nie musisz go podchodzić, zobacz tylko reakcję. Mój po kilku pierwszych minutach powiedział 'ja pierdziele, jaki wstyd, matko, tylko Ty mi nigdy czegoś takiego nie urządź'. Sam z siebie.
Niespodzianki nie zepsujesz, a chociaż upewnisz się, że taka sytuacja nie jest dla niego zdecydowanie nie do przyjęcia.
haha, widziałam.
myślałam, że je.ne.

Stary 2014-01-10, 20:30   #233
szynka_w_toscie
Zadomowienie

Ja też myślałam, że sobie odpuściłaś, ale jeżeli dalej się trzymasz tego pomysłu to nie pozostaje mi nic innego jak życzyć Tobie powodzenia

Napisz koniecznie nam po oświadczynach jak się udały

szynka_w_toscie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-10, 20:34   #234
ktoregos_dnia
Zakorzenienie

No skoro zegarek kupiony to trzymam kciuki. Daj znać konieczne jak poszło.
I może ktoś jednak pomysł podchwyci

Stary 2014-01-10, 20:38   #235
Lubie Milke
Wtajemniczenie

Ja tam czekam na relację z oświadczyn
Stary 2014-01-10, 20:59   #236
scarlett26
Zakorzenienie

Powiedziałam o tym TŻtowi, podsumował jednym słowem: "Biedak..."

A druga reakcja po chwili namysłu - "sytuacja ta idiotyczna, że nawet nie wiadomo jak odrzucić takie oświadczyny"....

- 100/2017 (28304 strony)
- 143/2018 (35435 strony)
- 45/2019 (9833 strony)
scarlett26 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-10, 21:53   #237
nowekonto_ona
Przyczajenie

Nie wiem skąd u Was tak wredność, złośliwość . Nie musicie się oświadczać Waszym TŻtom. My jesteśmy otwarci, nowocześni. Pytałam o jakieś rady dot. samych oświadczyń, a Wy dalej swoje prześmiewczo, nie na temat. Żal...
nowekonto_ona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-10, 22:02   #238
GrumpyCat
Wredny kotecek

Nie jestes nowoczesna tylko zdesperowana a po drugie pytalas co o tym myślimy wiec teraz nie wymagaj przyklasku :p
Stary 2014-01-10, 22:04   #239
skazana_na_bluesa
.

Cytat:
Napisane przez Lubie Milke Pokaż wiadomość
Ja tam czekam na relację z oświadczyn
fotorelację?
Cytat:
Nie wiem skąd u Was tak wredność, złośliwość . Nie musicie się oświadczać Waszym TŻtom. My jesteśmy otwarci, nowocześni. Pytałam o jakieś rady dot. samych oświadczyń, a Wy dalej swoje prześmiewczo, nie na temat. Żal...
żal to będzie jak twój facet wcale nie jest tak "nowoczesny". obejrzyj sobie z nim ten program rozmów w toku

Stary 2014-01-10, 22:05   #240
panna mati_
Zakorzenienie

Cytat:
Wredni są chyba ci faceci, którzy tak zareagowaliby. Ich partnerki tylko to opisują. To nie jest wredne, to jest szczere.

via tapatalk

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości