Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW - Strona 90 - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które s± na diecie. Rozmawiamy o zdrowym od¿ywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczno¶æ dobowa diet - musz± one mieæ ponad 1000 kcal.

Zamknij w±tek

Narzêdzia
Stary 2013-12-15, 20:06   #2671
marma53
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 402
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Moje dzisiejsze U:
Dzisiaj dzieñ bezmiêsny i bezrybny, zawsze mam taki jeden-dwa w tygodniu

¦: pó³ grejpfruta, 3 mandarynki, pó³ cytryny, polane olejem pistacjowym i pó³ ³y¿eczki miodu akacjowego, 200 g kefiru Zott, 1.5 kromki chleba ¿ytniego pe³noziarnistego (1 z olejem kokosowym i pomidorem, pó³ kormki z porz±dn± ilo¶ci± mas³a i plastrem ¿ó³tego sera)
II¦: kawa z mlekiem, 2 wafle ry¿owe ze s³onecznikiem, twarogiem pó³t³ustym z miodem i pistacjami, pó³ jab³ka skropionych cytryn±, marchewka surowa
O: placki marchewkowe (jajko+1 bia³ko, 3 marchewki, kilka ³y¿ek m±ki i trochê otrêbów ¿ytnich) usma¿one na oleju pistacjowym, 1/3 ugotowanego broku³a z topionym ¿ó³tym serem, 2 mandarynki
P: ma³y jogurt naturalny, ¶liwki suszone, rodzynki i papaja suszone, czubata ³y¿ka wiórków kokosowych, 4 ma³e herbatniki polane pó³ ³y¿eczki miodu, herbata aroniowa

i w sumie dzisiaj nie mam wiêcej ochoty, bo ca³y dzieñ siedzê na kanapie albo przy pracach domowych, jestem przed okresem i tak mnie jelita bol± i jajnik, ¿e nie mam apetytu.. co¶ lekkiego by siê przyda³o, ale nie mam pomys³u.

marma53 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-12-15, 20:15   #2672
Irish lady 28
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 358

R
  1. jajo na miêkko, parówka z wody z chrzanem wasabi, 2 kanapki z szynk±, serem chrzanowym, pomidorem, kaparami
  2. kabanos + 2 plastry sera ¿ó³tego z sosem chili
  3. talerzyk bigosu, kromka razowca
  4. trójk±cik serka Hochland, piwo imbirowe

rzucicie okiem?
Irish lady 28 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-12-15, 22:23   #2673
natul
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 204

¦niadanie: owsianka 4³y¿ki na mleku 2% z bananem, miodem, orzechami
II ¶niadanie: bu³ka z mas³em, szynk± i warzywami
Obiad: 3 pieczone skrzyde³ka kurczaka, 2 ziemniaki, surówka z kapusty pekiñskiej i kwaszonej
Podwieczorek: serek wiejski z ³y¿eczk± miodu, 5 mandarynek (damn it! z mandarynkami mam tak ¿e mogê zje¶æ kilogram i nawet nie wiem kiedy )
Kolacja: omlet z 2 jaj z pieczarkami na ma¶le klarownym, posmarowany ketchupem

105 --> 102,4 --> 75 kg
natul jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-12-15, 22:46   #2674
kaasi
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 701
GG do kaasi

dziewczyny a co je¶æ po treningu je¶li koñczê go ok 22?? bo bez niczego i¶æ pozniej spac to tez bez sensu.. :/
Czytanie ksi±¿ek...
kaasi jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-12-15, 23:02   #2675
Erena
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 119

Cytat:
Napisane przez kaasi Poka¿ wiadomo¶æ
dziewczyny a co je¶æ po treningu je¶li koñczê go ok 22?? bo bez niczego i¶æ pozniej spac to tez bez sensu.. :/
Powiedzia³abym, ¿e normalny posi³ek potreningowy. pisa³am Ci co siê powinno je¶æ po treningu, prawda?
Erena jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-12-15, 23:42   #2676
DudiBoy
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 5 640
GG do DudiBoy

Widzê nowe kwiatki na forum

Cytat:
Napisane przez Unex Poka¿ wiadomo¶æ
Napiszê, tu, bo na privie nie odpisujesz
DudiBoy, co æwiczysz ?
Wydawa³o mi siê ¿e parê razy wpisywa³em aktywno¶æ fizyczn± :p

Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
DudiBoy jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-12-16, 09:57   #2677
Unex
bez kija nie podchodz

Wiadomo¶ci: 9 126

Cytat:
Napisane przez DudiBoy Poka¿ wiadomo¶æ
Wydawa³o mi siê ¿e parê razy wpisywa³em aktywno¶æ fizyczn± :p
tu na w±tku ? :P
No to poprzegl±dam w takim razie

Moje R

I jajecznica z 2ch jaj, 2 kromki razowca, papryka (1/2) pomidor, plaster wêdliny, mas³o ( ³y¿ka )
II owsianka 30 g, jajo, wiórki kokos, 1/2 jab³ka, mleko 2 %, ³y¿ka kakao, cynamon, orzechy w³oskie
III 3/4 woreczka ry¿u br±zowego, sos do spaghetti ( miêso mielone z indyka, koncentrat pomidorowy, papryka, pomidory z puszki, pieczarki, przyprawy, cebula )
IV p³at ¶ledzia z zalewy octowej, 2 kromki razowca, sa³ata, mas³o, 1/2 papryki, 1/2 jogurtu naturalnego

Cytat:
Waga najszybciej spada jak siê j± wypie**oli przez okno

10/06/14

Unex jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-12-16, 13:26   #2678
eddin
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 415

Cytat:
Napisane przez Erena Poka¿ wiadomo¶æ
Powiedzia³abym, ¿e normalny posi³ek potreningowy. pisa³am Ci co siê powinno je¶æ po treningu, prawda?
Ale taki posi³ek jest spory, a ciê¿ko siê ¶pi po du¿ym posi³ku. Sama siê zastanawia³am ostatnio, co je¶æ w takich sytuacjach...
eddin jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-12-16, 13:31   #2679
Erena
Zadomowienie

Tez zalezy o ktorej sie idzie spac. Ale ja jestem zdania, ze lepiej nawet godzine przed snem zjesc normalny posilek bialkowo-weglowodanowy (najwyzej nieco mniejsza porcje) niz nic.
Stary 2013-12-16, 13:42   #2680
eddin
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 415

Cytat:
Tez zalezy o ktorej sie idzie spac. Ale ja jestem zdania, ze lepiej nawet godzine przed snem zjesc normalny posilek bialkowo-weglowodanowy (najwyzej nieco mniejsza porcje) niz nic.
Pewnie, ¿e lepiej zje¶æ to ni¿ nic, jednak mi chodzi o pomys³y na lekki posi³ek potreningowy do poch³oniêcia tu¿ przed snem
eddin jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-12-16, 14:43   #2681
Poa alpina
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 290

Cytat:
Napisane przez mpati86 Poka¿ wiadomo¶æ
Po naprawdê bardzooooo d³ugim czasie.........

Pamiêtacie mnie jeszcze?
Wracam z utrzymaniem....

U z @:

1. du¿a bu³ka razowa z ziarnami: obie po³ówki z mas³em:
- pó³ z twarogiem pó³t³ustym wymieszanym z mlekiem, cukrem z prawdziw± wanili± i borówkami amerykañskimi;
- pó³ z ricott± i posypane drug± po³ow± borówek
banan; kawa inka z mg z mlekiem
ewka- skalpel
2. twaro¿ek domowy z 1 czubat± ³y¿k± mas³a orzechowego i owocami goji; mandarynki; kawa parzona z mlekim
3. zupa marchwiowa z piersi± z kurczaka; kopytka z mas³em i bu³± tart±, kilka z mlekiem, cukrem i cynamonem
4. ciastko francuskie z wi¶ni±; soczek marwit 1 dniowy marchewkowy
zestaw witamin+ t³uszcze dha
45 min orbitrek
5. ³oso¶ porcja wêdzony na gor±co z cytryn± na ciep³o opalany drewnem bukowym ; kawa³ek chleba du¿y ¿ytniego z mas³em, sa³at±, krakowsk± such± i serem; warzywa gotowane; pomidor

@
Oczywi¶cie, ¿e pamiêtamy! Nie do koñca zrozumia³am Twoj± wypowied¼ - nadal walczysz o @, czy te¿ odzyska³a¶ i jeste¶ w trakcie? Generalnie nie widzê jakich¶ wiêkszych zmian w Twoim menu, nadal jest fajne, no ale... Ten orbitrek non-stop, dobrze, ¿e ju¿ nie przez 2 godziny

Cytat:
Napisane przez blax5 Poka¿ wiadomo¶æ
U/P (niestety waga idzie w górê? ):

I. jajeczna owsianka z jab³kami, suszonymi ¶liwkami oraz tahini

II. dwie kromki domowego chleba ziarnistego z potrawk± z drobno pokrojonej marchewki, marynowanej dyni, ogórków w zalewie z pietruszk±, tuñczyka w sosie jogurtowym (pozosta³o z obiadu )

III. jogurt naturalny wymieszany z kakao z jab³kiem i orzechami nerkowca

IV. zupa kalafiorowa z warzywami i du¿y kawa³ek gotowanego, czerwonego miêsa

+ pietruszki (moja nowa mi³o¶æ, od której nie zrobiê siê ju¿ raczej ¿ó³ta jak od marchewek )
Nie czajê - to ma i¶æ w górê czy nie? Jak dla mnie super jad³ospis, wspaniale jesienny, warto¶ciowy i zró¿nicowany. Jest sporo warzyw jak na Ciebie, super, ¿e to przewalczy³a¶!

Cytat:
Napisane przez Shariana Poka¿ wiadomo¶æ
Dzisiaj jem tylko ja?

Drugie U do oceny.
Przed: woda z plastrem cytryny i ³y¿eczk± miodu
I 2 parówki sojowe; mini-sa³atka z kilku pomidorków koktajlowych i oliwek, posypane bazyli±; nieca³a du¿a bu³ka grahamka z mas³em z sol± morsk±, 2 plastrami rolady ustrzyckiej i jakimi¶ warzywami
II jab³ko, jogurt pitny Activia 195g o smaku owoców le¶nych
III spora (ale ju¿ mniejsza ) bu³ka grahamka z mas³em z sol± morsk±, sa³at±, pomidorem, plastrem szynki drobiowej z warzywami
IV 1/2 woreczka kaszy jaglanej; gulasz z cukinii i miêsa drobiowego z jogurtem naturalnym; jaka¶ chiñska mieszanka bambusów i innych ; kubek zupy pieczarkowej
V serek homo naturalny 140g z gar¶ci± je¿yn, du¿± ¶liwk±, ³y¿k± miksu orzechów, kostk± gorzkiej czekolady; du¿e ciastko zbo¿owe z ziarnami dyni z m±ki graham
VI (bêdzie) 5 pyz z miêsem + jakie¶ warzywka; melisa

Baaardzo zale¿y mi na opinii.
Postanów sobie, ¿e jednak bêdziesz zjadaæ ca³e bu³ki. Ogó³em - podoba mi siê. Dajesz radê. Oby¶ tylko znów nie zaczê³a sobie wszystkiego wyliczaæ. Pamiêtaj o LUZIE, zawsze i wszêdzie!

Cytat:
Moje R

I jajecznica z 2ch jaj, 2 kromki razowca, papryka (1/2) pomidor, plaster wêdliny, mas³o ( ³y¿ka )
II owsianka 30 g, jajo, wiórki kokos, 1/2 jab³ka, mleko 2 %, ³y¿ka kakao, cynamon, orzechy w³oskie
III 3/4 woreczka ry¿u br±zowego, sos do spaghetti ( miêso mielone z indyka, koncentrat pomidorowy, papryka, pomidory z puszki, pieczarki, przyprawy, cebula )
IV p³at ¶ledzia z zalewy octowej, 2 kromki razowca, sa³ata, mas³o, 1/2 papryki, 1/2 jogurtu naturalnego
Do¶æ restrykcyjnie, ale zdrowo i warto¶ciowo .

Cytat:
Napisane przez natul Poka¿ wiadomo¶æ
¦niadanie: owsianka 4³y¿ki na mleku 2% z bananem, miodem, orzechami
II ¶niadanie: bu³ka z mas³em, szynk± i warzywami
Obiad: 3 pieczone skrzyde³ka kurczaka, 2 ziemniaki, surówka z kapusty pekiñskiej i kwaszonej
Podwieczorek: serek wiejski z ³y¿eczk± miodu, 5 mandarynek (damn it! z mandarynkami mam tak ¿e mogê zje¶æ kilogram i nawet nie wiem kiedy )
Kolacja: omlet z 2 jaj z pieczarkami na ma¶le klarownym, posmarowany ketchupem

Kocham Twoje jad³ospisy na maksa! Tak proste, smaczne i zdrowe .

Cytat:
Napisane przez marma53 Poka¿ wiadomo¶æ
Moje dzisiejsze U:
Dzisiaj dzieñ bezmiêsny i bezrybny, zawsze mam taki jeden-dwa w tygodniu

¦: pó³ grejpfruta, 3 mandarynki, pó³ cytryny, polane olejem pistacjowym i pó³ ³y¿eczki miodu akacjowego, 200 g kefiru Zott, 1.5 kromki chleba ¿ytniego pe³noziarnistego (1 z olejem kokosowym i pomidorem, pó³ kormki z porz±dn± ilo¶ci± mas³a i plastrem ¿ó³tego sera)
II¦: kawa z mlekiem, 2 wafle ry¿owe ze s³onecznikiem, twarogiem pó³t³ustym z miodem i pistacjami, pó³ jab³ka skropionych cytryn±, marchewka surowa
O: placki marchewkowe (jajko+1 bia³ko, 3 marchewki, kilka ³y¿ek m±ki i trochê otrêbów ¿ytnich) usma¿one na oleju pistacjowym, 1/3 ugotowanego broku³a z topionym ¿ó³tym serem, 2 mandarynki
P: ma³y jogurt naturalny, ¶liwki suszone, rodzynki i papaja suszone, czubata ³y¿ka wiórków kokosowych, 4 ma³e herbatniki polane pó³ ³y¿eczki miodu, herbata aroniowa

i w sumie dzisiaj nie mam wiêcej ochoty, bo ca³y dzieñ siedzê na kanapie albo przy pracach domowych, jestem przed okresem i tak mnie jelita bol± i jajnik, ¿e nie mam apetytu.. co¶ lekkiego by siê przyda³o, ale nie mam pomys³u.
Nie ogarniam tych Twoich smaków, wiêc naprawdê ciê¿ko mi interpretowaæ Twoje jad³ospisy. Widzê naprawdê sporo t³uszczu i cukru, ale rozumiem, ¿e to przez okres (kochajmy nasze miesi±czki!). Mimo wszystko, Twoje wczorajsze cukry i t³uszcze pochodz± z fajnych ¼róde³, a nie ze ¶mieci - in plus. Mam w±tpliwo¶ci czy powinno siê sma¿yæ na oleju pistacjowym... Przecie¿ u¿ywasz kokosowego w kuchni, a on do sma¿enia najlepszy.

Edytowane przez Poa alpina
Czas edycji: 2013-12-16 o 14:46
Poa alpina jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-12-16, 15:28   #2682
seedofwonder
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 492

Kochane, jaki¶ fajny pomys³ na kolacjê?
Bo jem non stop albo sa³atkê z jajkiem, oliwkam i tuñczykiem albo omlet z 2 jajek + wêdlina, warzywa, pesto itp
seedofwonder jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-12-16, 15:40   #2683
Erena
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez seedofwonder Poka¿ wiadomo¶æ
Kochane, jaki¶ fajny pomys³ na kolacjê?
Bo jem non stop albo sa³atkê z jajkiem, oliwkam i tuñczykiem albo omlet z 2 jajek + wêdlina, warzywa, pesto itp
Jakas zupa typu "szczyt prostoty"? Warzywa, kawal miecha (kurzy biust sie fajnie sprawdza), garsc makaronu (ja juz tak ide na latwizne, ze wrzucam do zupy i w niej gotuje ). Nie wiem na ile Ci to podpasuje, ale ja najczesciej jem cieple kolacje, bo w ciagu dnia funkcjonuje na pojemniczkach.

Albo jakies fajne nalesniki.

Albo faszerowane warzywa np. z miesem i ryzem.
Stary 2013-12-16, 15:48   #2684
seedofwonder
Raczkowanie

Cytat:
Jakas zupa typu "szczyt prostoty"? Warzywa, kawal miecha (kurzy biust sie fajnie sprawdza), garsc makaronu (ja juz tak ide na latwizne, ze wrzucam do zupy i w niej gotuje ). Nie wiem na ile Ci to podpasuje, ale ja najczesciej jem cieple kolacje, bo w ciagu dnia funkcjonuje na pojemniczkach.

Albo jakies fajne nalesniki.

Albo faszerowane warzywa np. z miesem i ryzem.
Chodzi mi o jakie¶ bardzo lekkie kolacje, bo to na R no i najlepiej bez wêglowodanów chyba wtedy, nie? Zazwyczaj na szybko... bo wieczorami pracujê
Stary 2013-12-16, 16:31   #2685
Unex
bez kija nie podchodz

Wiadomo¶ci: 9 126

Cytat:
Napisane przez Poa alpina Poka¿ wiadomo¶æ

Do¶æ restrykcyjnie, ale zdrowo i warto¶ciowo .
Dlaczego?
Wydaje mi siê, ze do¶c na luzie, akurat mialam ochotê na taki a nie inny zestaw

Cytat:
Waga najszybciej spada jak siê j± wypie**oli przez okno

10/06/14

Unex jest offline Zg³o¶ do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-12-16, 16:59   #2686
kaasi
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 701
GG do kaasi

Cytat:
Napisane przez eddin Poka¿ wiadomo¶æ
Pewnie, ¿e lepiej zje¶æ to ni¿ nic, jednak mi chodzi o pomys³y na lekki posi³ek potreningowy do poch³oniêcia tu¿ przed snem
w³a¶nie dlatego pyta³am.. bo raczej wieczorami nie jestem glodna, nawet po treningu... jako¶ tak mam, ¿e raczej rano jestem glodna.. wiêc co.. jogurt z kasza i twarogiem, miodem np?

---------- Dopisano o 16:59 ---------- Poprzedni post napisano o 16:56 ----------

dzi¶:

¶niadanie: kromka chleba razowego z jajkiem gotowanym, jogurt naturalny z waflem ry¿owym, kawa z mlekiem orkiszowym

II - jab³ko, kanapka z musztard±, sa³at± i sardynk±, inka z mlekiem

obiad- leczo bez kielbaski, 3 ³y¿ki ryzu brazowego, pol mintaja na parze, jablko

podw - dwa wafle ryzowe (mam ostatnio na nie taka ochote ze szok!!!) lyzeczka miodu, kawa z mleczkiem orkiszowym

kolacja - chyba zupka ogorkowa z mieskiem wlasnie :P
Czytanie ksi±¿ek...
kaasi jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-12-16, 18:47   #2687
Erena
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez seedofwonder Poka¿ wiadomo¶æ
Chodzi mi o jakie¶ bardzo lekkie kolacje, bo to na R no i najlepiej bez wêglowodanów chyba wtedy, nie? Zazwyczaj na szybko... bo wieczorami pracujê
Pamiêtam, ¿e jeste¶ na R. I bez produktów mlecznych, prawda? St±d takie propozycje. Kombinowa³am, ¿eby by³o w³a¶nie lekkie, szybkie do zrobienia (jak masz warzywa mrozone, to zrobienie takiej zupy jst kwesti± mo¿e 20 minut, reszty podobnie). A wêgli wieczorem nie trzeba siê baæ - mo¿na je bez szkody je¶æ o dowolnej porze dnia. Jak pracujesz? Bo je¶li to jest jaka¶ bardziej fizyczna praca, to tym bardziej.
Stary 2013-12-16, 18:49   #2688
Irish lady 28
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 358

R
  1. pó³ bu³ki orkiszowej (sporej), z szynk±, pomidorem, kie³kami, 2 ¶liwki
  2. pó³ bu³ki- sk³ad jak wy¿ej, jogurt naturalny z pomidorem
  3. pa³ka kurczaka zapiekana w folii, warzywa chiñskie na patelniê mega pikantne, lampka wina czerwonego
  4. jajo na miêkko, 4 korniszony w zalewie chili

oceni kto¶?
Irish lady 28 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-12-16, 19:52   #2689
Poa alpina
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 290

Cytat:
Dlaczego?
Wydaje mi siê, ze do¶c na luzie, akurat mialam ochotê na taki a nie inny zestaw
Po prostu tak to wygl±da, wszystko ³adnie skomponowane i porozk³adane, bez ¿adnych grzeszków, bardzo czysto. Akurat w tym przypadku u¿ywaj±c wyra¿enia restrykcyjno¶æ nie mia³am na my¶li nic z³ego.

Dzisiejsze U

I (w podró¿y): Kanapka z 2 kromek jasnego chleba pszenno-¿ytniego z szynk±, serem gouda, sa³at± i papryk±; kanapka z 2 mniejszych kromek chleba jw. z serkiem ¶mietankowym, sa³at± i rzodkiewkami
Pump it Up! Ultimate Dance Workout
II Kakaowa owsianka z kasz± mann± i otrêbami orkiszowymi na mleku z: du¿ym jab³kiem, cynamonem, serkiem homo, orzechami w³oskimi i miodem wielokwiatowym
III Kawa³ki szynki wieprzowej sma¿one bez t³uszczu; kasza kuskus; marchew gotowana z mas³em
IV (czy raczej rozci±gniête w czasie podjadanie podczas nauki :P Mia³am nieludzk± ochotê na s³odkie jak za starych dobrych czasów i musia³am siê jako¶ rozs±dnie ogarniaæ )
Banan; pierniczek; piêtka ziarnistego chleba graham z zio³owym serem brie, pomidorem i sa³at±; piêtka chleba jw. z mas³em orzechowym crunchy i musem jab³kowo-brzoskwiniowo-¶liwkowym + wyjadana resztka musu ³y¿eczk± ze s³oika
V Kie³ki broku³a 100g z 2 jajami na twardo, pomidorem, ogórkiem kiszonym, pieprzem zio³owym i oliw± z oliwek

Do picia: woda ¼ródlana, czarna kawa, herbaty: 2x zielona, owocowa, zio³owa.

Poa alpina jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-12-16, 20:00   #2690
seedofwonder
Raczkowanie

Cytat:
Pamiêtam, ¿e jeste¶ na R. I bez produktów mlecznych, prawda? St±d takie propozycje. Kombinowa³am, ¿eby by³o w³a¶nie lekkie, szybkie do zrobienia (jak masz warzywa mrozone, to zrobienie takiej zupy jst kwesti± mo¿e 20 minut, reszty podobnie). A wêgli wieczorem nie trzeba siê baæ - mo¿na je bez szkody je¶æ o dowolnej porze dnia. Jak pracujesz? Bo je¶li to jest jaka¶ bardziej fizyczna praca, to tym bardziej.
Ok, sprobuje zupke moze jutro albo za 2 dni jakos Teraz sobie jem po prostu jajecznice z 2 jajek + chuda wedlinka i to bylo na oleju kokosowym, zeby sie nie spalilo

No nie jakos fizycznie. Studiuje, wiec sporo siedze niestety...
Stary 2013-12-16, 20:37   #2691
marma53
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 402

Cytat:
Napisane przez Poa alpina Poka¿ wiadomo¶æ
Nie ogarniam tych Twoich smaków, wiêc naprawdê ciê¿ko mi interpretowaæ Twoje jad³ospisy. Widzê naprawdê sporo t³uszczu i cukru, ale rozumiem, ¿e to przez okres (kochajmy nasze miesi±czki!). Mimo wszystko, Twoje wczorajsze cukry i t³uszcze pochodz± z fajnych ¼róde³, a nie ze ¶mieci - in plus. Mam w±tpliwo¶ci czy powinno siê sma¿yæ na oleju pistacjowym... Przecie¿ u¿ywasz kokosowego w kuchni, a on do sma¿enia najlepszy.
O, do sma¿enia wiêc bêdê u¿ywaæ oleju kokosowego. Te¿ nie wiedzia³am, czy na pistacjowym mo¿na, ale nie by³o nigdzie przeciwwskazañ.

A dzisiaj U:
dopiero wróci³am z zajêæ..
¦: 2 du¿e kromki ¿ytniego pe³noziarnistego, jedna z olejem kokosowym i pomidorem i odrobin± mas³a orzechowego, druga z odrobin± zwyk³ego mas³a, jajko na miêkko, cebula, sa³atka z pomidora, sa³aty skropione olejem z pestek dyni
II¦: kostka sernika, 200 g kefiru Zott, 2 mandarynki, pó³ jab³ka, 2 ³y¿ki otrêbów
P: bu³ka razowa z sa³at±, 2 plastrami szynki wieprzowej i plastrem sera ¿ó³tego, kawa z mlekiem
PII: du¿e jab³ko, kubek ¶wie¿ego soku z ananasa
K: bu³ka razowa przesmarowana mas³em, pó³ z szynk± i pomidorem i sa³at±, pó³ z twarogiem i jogurtem naturalnym, cebul±, sol± i pieprzem

wiem, ¿e bez porz±dnego obiadu.. jutro nadrobiê jak ugotujê

---------- Dopisano o 20:37 ---------- Poprzedni post napisano o 20:36 ----------

O, do sma¿enia wiêc bêdê u¿ywaæ oleju kokosowego. Te¿ nie wiedzia³am, czy na pistacjowym mo¿na, ale nie by³o nigdzie przeciwwskazañ.

A dzisiaj U:
dopiero wróci³am z zajêæ..
¦: 2 du¿e kromki ¿ytniego pe³noziarnistego, jedna z olejem kokosowym i pomidorem i odrobin± mas³a orzechowego, druga z odrobin± zwyk³ego mas³a, jajko na miêkko, cebula, sa³atka z pomidora, sa³aty skropione olejem z pestek dyni
II¦: kostka sernika, 200 g kefiru Zott, 2 mandarynki, pó³ jab³ka, 2 ³y¿ki otrêbów
30 min rowerek
P: bu³ka razowa z sa³at±, 2 plastrami szynki wieprzowej i plastrem sera ¿ó³tego, kawa z mlekiem
PII: du¿e jab³ko, kubek ¶wie¿ego soku z ananasa
K: bu³ka razowa przesmarowana mas³em, pó³ z szynk± i pomidorem i sa³at±, pó³ z twarogiem i jogurtem naturalnym, cebul±, sol± i pieprzem

wiem, ¿e bez porz±dnego obiadu.. jutro nadrobiê jak ugotujê

marma53 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-12-16, 21:50   #2692
harcereczka
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 46

Cze¶æ wszystkim!
Bardzo zale¿y mi na obiektywnej ocenie mojego Utrzymania - jestem po ED, wszystko ju¿ opanowane, staram siê wrzuciæ na luz.

I (ok. 6;45): owsianka (6³.) na mleku sojowym z bananem, mas³em orzechowym i truskawkami; kawa z mlekiem - uprzedzam pytania - miewam problemy po mleku od krówki w po³±czeniu z owocami, wiêc wolê byæ zapobiegawcza ,

II (ok. 10;30): 2 szkolne/jak kto woli - sk³adane kanapki - 4 ¶rednie kromki razowca - 2 z rozgniecionym awokado i plasterkiem sera, 2 z mas³em, polêdwic± z indyka, serem i cukini±; pó³ mandarynki - z koleg± siê podzieli³am ,

III (14 z hakiem? po szkole w ka¿dym razie): duuu¿a micha zupy-krem jarzynowej z pestkami s³onecznika i dyni oraz grzankami; szklanka ¶wie¿o t³oczonego soku jab³ko-malina,

IV (przed 18): pomarañcza, 2 mandarynki, 2 domowe pierniczki,

ok. pó³ godziny biegu + rozci±ganie

V (przed chwil± ): tosty - 4 kromki razowca - z serem, szynk±, przecierem pomidorowym i cukini±; piêtka chleba z d¿emem pomarañczowym.

Zdajê sobie sprawê z tego, ¿e jest ma³o warzyw, ale nie chcê wciskaæ na si³ê - czasem, jak mnie najdzie, zjem kilka marchewek na surowo i furê broku³ów do obiadu, a czasem kijem nie tknê.
Jedynym "mankamentem" jest brak @ - by³a przez 4 miesi±ce, na tabletkach, a po odstawieniu znowu nie ma.

U¶miecham siê o ocenê.
harcereczka jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-12-16, 21:56   #2693
Erena
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez harcereczka Poka¿ wiadomo¶æ
Cze¶æ wszystkim!
Bardzo zale¿y mi na obiektywnej ocenie mojego Utrzymania - jestem po ED, wszystko ju¿ opanowane, staram siê wrzuciæ na luz.

I (ok. 6;45): owsianka (6³.) na mleku sojowym z bananem, mas³em orzechowym i truskawkami; kawa z mlekiem - uprzedzam pytania - miewam problemy po mleku od krówki w po³±czeniu z owocami, wiêc wolê byæ zapobiegawcza ,

II (ok. 10;30): 2 szkolne/jak kto woli - sk³adane kanapki - 4 ¶rednie kromki razowca - 2 z rozgniecionym awokado i plasterkiem sera, 2 z mas³em, polêdwic± z indyka, serem i cukini±; pó³ mandarynki - z koleg± siê podzieli³am ,

III (14 z hakiem? po szkole w ka¿dym razie): duuu¿a micha zupy-krem jarzynowej z pestkami s³onecznika i dyni oraz grzankami; szklanka ¶wie¿o t³oczonego soku jab³ko-malina,

IV (przed 18): pomarañcza, 2 mandarynki, 2 domowe pierniczki,

ok. pó³ godziny biegu + rozci±ganie

V (przed chwil± ): tosty - 4 kromki razowca - z serem, szynk±, przecierem pomidorowym i cukini±; piêtka chleba z d¿emem pomarañczowym.

Zdajê sobie sprawê z tego, ¿e jest ma³o warzyw, ale nie chcê wciskaæ na si³ê - czasem, jak mnie najdzie, zjem kilka marchewek na surowo i furê broku³ów do obiadu, a czasem kijem nie tknê.
Jedynym "mankamentem" jest brak @ - by³a przez 4 miesi±ce, na tabletkach, a po odstawieniu znowu nie ma.

U¶miecham siê o ocenê.
Pierwsze wa posi³ki s± fajne Tak naprawdê przyczepi³abym siê do 2 rzeczy - braku bia³ka w obiedzie i braku t³uszczy (chyba ¿e nie napisa³a¶) w nastêpnych posi³kach. Zw³aszcza t³uszczy zw³aszcza Ty walcz±c o @ nie powinna¶ siê baæ
Stary 2013-12-16, 22:21   #2694
Pia Gizela
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 120

moje dzisiejsze R

1. ¶niadanie 6:30 : zmiksowa³am 2 banany, ca³e awokado, doda³am trochê mleka i miodu. do tego wrzuci³am ugotowane na wodzie p³atki owsiane, wysz³o pyszne

2. II ¶niadanie 9:15 : bu³ka grahamka z mas³em, sa³at±, szynk±, ogórkiem. do tego trochê sa³atki (broku³ gotowany, jajo, pomidor, upra¿one migda³y, sos czosnkowy) - w pracy

3. obiad 12:30 2 kotlety (mielone z indyka, pieczarki, ser ¿ó³ty, papryka) obtoczone w otrêbach. do tego marchewka z groszkiem i trochê ziemniaków. w pracy

4. kolacja: kawa³ek pieczonego ³ososia na szpinaku. /po treningu/

woda 1,5 litra. 2 ma³e kawy z cukrem trzcinowym. litr soku - ostatnio bardzo chce mi siê piæ
trening - shred z Jillian. oprócz tego spaceru godzina w szybkim tempie

Pia Gizela jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-12-17, 09:44   #2695
agaczini
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 148

cze¶æ s³uchajcie, po pó³tora miesi±ca treningów si³owych i 2,5 miesi±ca diety redukcyjnej wa¿ê chyba wiêcej ni¿ wyj¶ciowo (nieca³y kilogram), ale wydaje mi siê, ¿e cia³o wygl±da du¿o lepiej. Czy to mo¿e byæ ju¿ ten efekt ciê¿szych miêsni w miejsce l¿ejszego t³uszczu czy po prostu okresowe wahanie wagi?
Stary 2013-12-17, 09:53   #2696
Erena
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez agaczini Poka¿ wiadomo¶æ
cze¶æ s³uchajcie, po pó³tora miesi±ca treningów si³owych i 2,5 miesi±ca diety redukcyjnej wa¿ê chyba wiêcej ni¿ wyj¶ciowo (nieca³y kilogram), ale wydaje mi siê, ¿e cia³o wygl±da du¿o lepiej. Czy to mo¿e byæ ju¿ ten efekt ciê¿szych miêsni w miejsce l¿ejszego t³uszczu czy po prostu okresowe wahanie wagi?
Jakas czescia tego moga byc miesnie, ale po 1,5 miesiaca raczej nie prawie kg. Moze byc tez np. glikogen w miesniach Przy Twojej diecie pewnie i cos tluszczu zeszlo Najwazniejsze, ze lepiej wygladasz. Jak z wymiarami? Mierzylas sie? Bo to nimi najrozsadniej sie kierowac.
Stary 2013-12-17, 11:30   #2697
agaczini
Zadomowienie

mierzy³am siê, ale jeszcze nie zrobi³am ponownego pomiaru, musze siê za tozabraæ
Stary 2013-12-17, 11:56   #2698
Erena
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez agaczini Poka¿ wiadomo¶æ
mierzy³am siê, ale jeszcze nie zrobi³am ponownego pomiaru, musze siê za tozabraæ
Nie znam Twojego typu budowy, ale zwrocilabym szczegolna uwage na nastepujace pomiary: talia, brzuch w najszerszym miejscu, udo w najszerszym miejscu tuz ponizej pachwiny. W tych miejscach jest (przynajmniej u mnie) stosunkowo najslabsza pompa, za to gromadzi sie tluszcz podskorny Ewentualnie jeszcze plecy pod biustem, ale tu moze byc roznie - znowu na moim przykladzie, plecy i barki wyraznie mi sie rozrastaja, ale nie otluszczaja, wiec w tym przypadku to mniej miarodajne. Nie sugeruj sie raczej biodrami - obwod moze byc wiekszy, bo poslady poszly w gore

Edytowane przez Erena
Czas edycji: 2013-12-17 o 11:57
Stary 2013-12-17, 13:02   #2699
agaczini
Zadomowienie

Cytat:
Nie znam Twojego typu budowy, ale zwrocilabym szczegolna uwage na nastepujace pomiary: talia, brzuch w najszerszym miejscu, udo w najszerszym miejscu tuz ponizej pachwiny. W tych miejscach jest (przynajmniej u mnie) stosunkowo najslabsza pompa, za to gromadzi sie tluszcz podskorny Ewentualnie jeszcze plecy pod biustem, ale tu moze byc roznie - znowu na moim przykladzie, plecy i barki wyraznie mi sie rozrastaja, ale nie otluszczaja, wiec w tym przypadku to mniej miarodajne. Nie sugeruj sie raczej biodrami - obwod moze byc wiekszy, bo poslady poszly w gore

jestem typow± kelpsydr±, mam ogromny biust 65 I w±sk± taliê i ³ydki, wiêksze udka. mierzy³am udo najszersze, taliê w najwê¿szym miejscu i brzuch w najszerszym, obwód pod biustem oraz biceps ;p najbardziej zauwa¿alnye efekty to mniej t³uszczu na brzuchu i bardziej odstaj±ce po¶ladki zmierzê siê znowu jak znajdê chwilê i zobaczê co tamsie wydarzy³o. zastanawiam siê czy nie zmniejszyæ trochê kaloryczno¶ci jeszcze...

dzisiejszy jad³ospis R:

7.30 - kawa z mlekiem, bu³ka mueali, 2 jajka sadzone ,papryka

11.00 - kaki

13.30 - zraziki wo³owe pieczone, surówki (bez ¿adnego majonezu ani cukru), kasza gryczana

17.30 - gulasz z chudej szynki wp, marchwi, pieczarek, cebuli, pietruszki, kasza jêczmienna (3 ³yzki na sucho), kapusta kiszona, 2 kostki gorzkiej (przed @ )

21.00 -roszponka, lazur, suszona ¿urawina, pomarañcza, vinegret

Edytowane przez agaczini
Czas edycji: 2013-12-17 o 18:23
agaczini jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-12-17, 14:31   #2700
AshtrayGirl86
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 514

Dzisiejsze U:

I: jaglanka na mleczku kokosowym z jajkiem, wiórkami kokosowymi, ¿urawin±, nerkowcami i ciemnymi winogronami.
II: gryczane nale¶niki z indykiem, serem ¿ó³tym, sa³at± i papryk±.
III: kasza gryczana z sosem bolognese (miêso z ³opatki), gotowana marchewka.
IV: jogurt naturalny z bananem i migda³ami.
V: du¿a kromka domowego chleba ry¿owo-gryczanego, dwa jajka na twardo i jakie¶ warzywa.
Je¶li zd±¿ê to wieczorem bêdzie trening, a po treningu ry¿ z tuñczykiem
AshtrayGirl86 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Zamknij w±tek

Nowe w±tki na forum Dietetyka

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2014-04-04 19:07:29

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:03.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.