|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które s± na diecie. Rozmawiamy o zdrowym od¿ywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczno¶æ dobowa diet - musz± one mieæ ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzêdzia |
|
|
#2671 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 402
|
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW
Moje dzisiejsze U:
Dzisiaj dzieñ bezmiêsny i bezrybny, zawsze mam taki jeden-dwa w tygodniu ![]() ¦: pó³ grejpfruta, 3 mandarynki, pó³ cytryny, polane olejem pistacjowym i pó³ ³y¿eczki miodu akacjowego, 200 g kefiru Zott, 1.5 kromki chleba ¿ytniego pe³noziarnistego (1 z olejem kokosowym i pomidorem, pó³ kormki z porz±dn± ilo¶ci± mas³a i plastrem ¿ó³tego sera) II¦: kawa z mlekiem, 2 wafle ry¿owe ze s³onecznikiem, twarogiem pó³t³ustym z miodem i pistacjami, pó³ jab³ka skropionych cytryn±, marchewka surowa O: placki marchewkowe (jajko+1 bia³ko, 3 marchewki, kilka ³y¿ek m±ki i trochê otrêbów ¿ytnich) usma¿one na oleju pistacjowym, 1/3 ugotowanego broku³a z topionym ¿ó³tym serem, 2 mandarynki P: ma³y jogurt naturalny, ¶liwki suszone, rodzynki i papaja suszone, czubata ³y¿ka wiórków kokosowych, 4 ma³e herbatniki polane pó³ ³y¿eczki miodu, herbata aroniowa i w sumie dzisiaj nie mam wiêcej ochoty, bo ca³y dzieñ siedzê na kanapie albo przy pracach domowych, jestem przed okresem i tak mnie jelita bol± i jajnik, ¿e nie mam apetytu.. co¶ lekkiego by siê przyda³o, ale nie mam pomys³u.
|
#2672 |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 358
|
R
rzucicie okiem? |
|
|
|
#2673 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 204
|
¦niadanie: owsianka 4³y¿ki na mleku 2% z bananem, miodem, orzechami
II ¶niadanie: bu³ka z mas³em, szynk± i warzywami Obiad: 3 pieczone skrzyde³ka kurczaka, 2 ziemniaki, surówka z kapusty pekiñskiej i kwaszonej Podwieczorek: serek wiejski z ³y¿eczk± miodu, 5 mandarynek (damn it! z mandarynkami mam tak ¿e mogê zje¶æ kilogram i nawet nie wiem kiedy )Kolacja: omlet z 2 jaj z pieczarkami na ma¶le klarownym, posmarowany ketchupem
|
#2674 |
|
Rozeznanie
|
dziewczyny a co je¶æ po treningu je¶li koñczê go ok 22?? bo bez niczego i¶æ pozniej spac to tez bez sensu.. :/
|
#2675 |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 119
|
|
|
|
|
#2676 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2677 | |
|
bez kija nie podchodz
Wiadomo¶ci: 9 126
|
tu na w±tku ? :P
No to poprzegl±dam w takim razie ![]() Moje R I jajecznica z 2ch jaj, 2 kromki razowca, papryka (1/2) pomidor, plaster wêdliny, mas³o ( ³y¿ka ) II owsianka 30 g, jajo, wiórki kokos, 1/2 jab³ka, mleko 2 %, ³y¿ka kakao, cynamon, orzechy w³oskie III 3/4 woreczka ry¿u br±zowego, sos do spaghetti ( miêso mielone z indyka, koncentrat pomidorowy, papryka, pomidory z puszki, pieczarki, przyprawy, cebula ) IV p³at ¶ledzia z zalewy octowej, 2 kromki razowca, sa³ata, mas³o, 1/2 papryki, 1/2 jogurtu naturalnego
|
|
|
|
#2678 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 415
|
|
|
|
|
#2679 |
|
Zadomowienie
|
Tez zalezy o ktorej sie idzie spac. Ale ja jestem zdania, ze lepiej nawet godzine przed snem zjesc normalny posilek bialkowo-weglowodanowy (najwyzej nieco mniejsza porcje) niz nic.
|
|
|
|
#2680 | |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 415
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2681 | ||||||
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 290
|
Cytat:
Generalnie nie widzê jakich¶ wiêkszych zmian w Twoim menu, nadal jest fajne, no ale... Ten orbitrek non-stop, dobrze, ¿e ju¿ nie przez 2 godzinyCytat:
Jak dla mnie super jad³ospis, wspaniale jesienny, warto¶ciowy i zró¿nicowany. Jest sporo warzyw jak na Ciebie, super, ¿e to przewalczy³a¶!![]() Cytat:
. Ogó³em - podoba mi siê. Dajesz radêCytat:
Cytat:
Cytat:
, wiêc naprawdê ciê¿ko mi interpretowaæ Twoje jad³ospisy. Widzê naprawdê sporo t³uszczu i cukru, ale rozumiem, ¿e to przez okres (kochajmy nasze miesi±czki! ). Mimo wszystko, Twoje wczorajsze cukry i t³uszcze pochodz± z fajnych ¼róde³, a nie ze ¶mieci - in plus. Mam w±tpliwo¶ci czy powinno siê sma¿yæ na oleju pistacjowym... Przecie¿ u¿ywasz kokosowego w kuchni, a on do sma¿enia najlepszy.
od 10.7.2005 - T¯ od 3.03.2014 praca od 11.07.2014 MGR IN¯ ![]() Edytowane przez Poa alpina Czas edycji: 2013-12-16 o 14:46 |
||||||
|
|
|
#2682 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 492
|
Kochane, jaki¶ fajny pomys³ na kolacjê?
Bo jem non stop albo sa³atkê z jajkiem, oliwkam i tuñczykiem albo omlet z 2 jajek + wêdlina, warzywa, pesto itp |
|
|
|
#2683 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
). Nie wiem na ile Ci to podpasuje, ale ja najczesciej jem cieple kolacje, bo w ciagu dnia funkcjonuje na pojemniczkach.Albo jakies fajne nalesniki. Albo faszerowane warzywa np. z miesem i ryzem. |
|
|
|
|
#2684 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Zazwyczaj na szybko... bo wieczorami pracujê
|
|
|
|
|
#2685 | |
|
bez kija nie podchodz
Wiadomo¶ci: 9 126
|
Dlaczego?
![]() Wydaje mi siê, ze do¶c na luzie, akurat mialam ochotê na taki a nie inny zestaw
|
|
|
|
#2686 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 16:59 ---------- Poprzedni post napisano o 16:56 ---------- dzi¶: ¶niadanie: kromka chleba razowego z jajkiem gotowanym, jogurt naturalny z waflem ry¿owym, kawa z mlekiem orkiszowym II - jab³ko, kanapka z musztard±, sa³at± i sardynk±, inka z mlekiem obiad- leczo bez kielbaski, 3 ³y¿ki ryzu brazowego, pol mintaja na parze, jablko podw - dwa wafle ryzowe (mam ostatnio na nie taka ochote ze szok!!!) lyzeczka miodu, kawa z mleczkiem orkiszowym kolacja - chyba zupka ogorkowa z mieskiem wlasnie :P
|
|
#2687 |
|
Zadomowienie
|
Pamiêtam, ¿e jeste¶ na R. I bez produktów mlecznych, prawda? St±d takie propozycje. Kombinowa³am, ¿eby by³o w³a¶nie lekkie, szybkie do zrobienia (jak masz warzywa mrozone, to zrobienie takiej zupy jst kwesti± mo¿e 20 minut, reszty podobnie). A wêgli wieczorem nie trzeba siê baæ - mo¿na je bez szkody je¶æ o dowolnej porze dnia. Jak pracujesz? Bo je¶li to jest jaka¶ bardziej fizyczna praca, to tym bardziej.
|
|
|
|
#2688 |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 358
|
R
oceni kto¶?
|
|
|
|
#2689 | |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 290
|
Cytat:
.Dzisiejsze U I (w podró¿y): Kanapka z 2 kromek jasnego chleba pszenno-¿ytniego z szynk±, serem gouda, sa³at± i papryk±; kanapka z 2 mniejszych kromek chleba jw. z serkiem ¶mietankowym, sa³at± i rzodkiewkami Pump it Up! Ultimate Dance Workout II Kakaowa owsianka z kasz± mann± i otrêbami orkiszowymi na mleku z: du¿ym jab³kiem, cynamonem, serkiem homo, orzechami w³oskimi i miodem wielokwiatowym III Kawa³ki szynki wieprzowej sma¿one bez t³uszczu; kasza kuskus; marchew gotowana z mas³em IV (czy raczej rozci±gniête w czasie podjadanie podczas nauki :P Mia³am nieludzk± ochotê na s³odkie jak za starych dobrych czasów i musia³am siê jako¶ rozs±dnie ogarniaæ ) Banan; pierniczek; piêtka ziarnistego chleba graham z zio³owym serem brie, pomidorem i sa³at±; piêtka chleba jw. z mas³em orzechowym crunchy i musem jab³kowo-brzoskwiniowo-¶liwkowym + wyjadana resztka musu ³y¿eczk± ze s³oika V Kie³ki broku³a 100g z 2 jajami na twardo, pomidorem, ogórkiem kiszonym, pieprzem zio³owym i oliw± z oliwek Do picia: woda ¼ródlana, czarna kawa, herbaty: 2x zielona, owocowa, zio³owa.
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#2690 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Teraz sobie jem po prostu jajecznice z 2 jajek + chuda wedlinka i to bylo na oleju kokosowym, zeby sie nie spalilo ![]() No nie jakos fizycznie. Studiuje, wiec sporo siedze niestety... |
|
|
|
|
#2691 | |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 402
|
Cytat:
A dzisiaj U: dopiero wróci³am z zajêæ.. ¦: 2 du¿e kromki ¿ytniego pe³noziarnistego, jedna z olejem kokosowym i pomidorem i odrobin± mas³a orzechowego, druga z odrobin± zwyk³ego mas³a, jajko na miêkko, cebula, sa³atka z pomidora, sa³aty skropione olejem z pestek dyni II¦: kostka sernika, 200 g kefiru Zott, 2 mandarynki, pó³ jab³ka, 2 ³y¿ki otrêbów P: bu³ka razowa z sa³at±, 2 plastrami szynki wieprzowej i plastrem sera ¿ó³tego, kawa z mlekiem PII: du¿e jab³ko, kubek ¶wie¿ego soku z ananasa K: bu³ka razowa przesmarowana mas³em, pó³ z szynk± i pomidorem i sa³at±, pó³ z twarogiem i jogurtem naturalnym, cebul±, sol± i pieprzem wiem, ¿e bez porz±dnego obiadu.. jutro nadrobiê jak ugotujê ![]() ---------- Dopisano o 20:37 ---------- Poprzedni post napisano o 20:36 ---------- O, do sma¿enia wiêc bêdê u¿ywaæ oleju kokosowego. Te¿ nie wiedzia³am, czy na pistacjowym mo¿na, ale nie by³o nigdzie przeciwwskazañ. A dzisiaj U: dopiero wróci³am z zajêæ.. ¦: 2 du¿e kromki ¿ytniego pe³noziarnistego, jedna z olejem kokosowym i pomidorem i odrobin± mas³a orzechowego, druga z odrobin± zwyk³ego mas³a, jajko na miêkko, cebula, sa³atka z pomidora, sa³aty skropione olejem z pestek dyni II¦: kostka sernika, 200 g kefiru Zott, 2 mandarynki, pó³ jab³ka, 2 ³y¿ki otrêbów 30 min rowerek P: bu³ka razowa z sa³at±, 2 plastrami szynki wieprzowej i plastrem sera ¿ó³tego, kawa z mlekiem PII: du¿e jab³ko, kubek ¶wie¿ego soku z ananasa K: bu³ka razowa przesmarowana mas³em, pó³ z szynk± i pomidorem i sa³at±, pó³ z twarogiem i jogurtem naturalnym, cebul±, sol± i pieprzem wiem, ¿e bez porz±dnego obiadu.. jutro nadrobiê jak ugotujê
|
|
#2692 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 46
|
Cze¶æ wszystkim!
![]() Bardzo zale¿y mi na obiektywnej ocenie mojego Utrzymania - jestem po ED, wszystko ju¿ opanowane, staram siê wrzuciæ na luz. ![]() I (ok. 6;45): owsianka (6³.) na mleku sojowym z bananem, mas³em orzechowym i truskawkami; kawa z mlekiem - uprzedzam pytania - miewam problemy po mleku od krówki w po³±czeniu z owocami, wiêc wolê byæ zapobiegawcza ,II (ok. 10;30): 2 szkolne/jak kto woli - sk³adane kanapki - 4 ¶rednie kromki razowca - 2 z rozgniecionym awokado i plasterkiem sera, 2 z mas³em, polêdwic± z indyka, serem i cukini±; pó³ mandarynki - z koleg± siê podzieli³am ,III (14 z hakiem? po szkole w ka¿dym razie): duuu¿a micha zupy-krem jarzynowej z pestkami s³onecznika i dyni oraz grzankami; szklanka ¶wie¿o t³oczonego soku jab³ko-malina, IV (przed 18): pomarañcza, 2 mandarynki, 2 domowe pierniczki, ok. pó³ godziny biegu + rozci±ganie V (przed chwil± ): tosty - 4 kromki razowca - z serem, szynk±, przecierem pomidorowym i cukini±; piêtka chleba z d¿emem pomarañczowym.Zdajê sobie sprawê z tego, ¿e jest ma³o warzyw, ale nie chcê wciskaæ na si³ê - czasem, jak mnie najdzie, zjem kilka marchewek na surowo i furê broku³ów do obiadu, a czasem kijem nie tknê. Jedynym "mankamentem" jest brak @ - by³a przez 4 miesi±ce, na tabletkach, a po odstawieniu znowu nie ma. U¶miecham siê o ocenê. |
|
|
|
#2693 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Tak naprawdê przyczepi³abym siê do 2 rzeczy - braku bia³ka w obiedzie i braku t³uszczy (chyba ¿e nie napisa³a¶) w nastêpnych posi³kach. Zw³aszcza t³uszczy zw³aszcza Ty walcz±c o @ nie powinna¶ siê baæ
|
|
|
|
|
#2694 |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 120
|
moje dzisiejsze R
1. ¶niadanie 6:30 : zmiksowa³am 2 banany, ca³e awokado, doda³am trochê mleka i miodu. do tego wrzuci³am ugotowane na wodzie p³atki owsiane, wysz³o pyszne 2. II ¶niadanie 9:15 : bu³ka grahamka z mas³em, sa³at±, szynk±, ogórkiem. do tego trochê sa³atki (broku³ gotowany, jajo, pomidor, upra¿one migda³y, sos czosnkowy) - w pracy 3. obiad 12:30 2 kotlety (mielone z indyka, pieczarki, ser ¿ó³ty, papryka) obtoczone w otrêbach. do tego marchewka z groszkiem i trochê ziemniaków. w pracy 4. kolacja: kawa³ek pieczonego ³ososia na szpinaku. /po treningu/ woda 1,5 litra. 2 ma³e kawy z cukrem trzcinowym. litr soku - ostatnio bardzo chce mi siê piæ trening - shred z Jillian. oprócz tego spaceru godzina w szybkim tempie |
|
|
|
#2695 |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 148
|
cze¶æ
s³uchajcie, po pó³tora miesi±ca treningów si³owych i 2,5 miesi±ca diety redukcyjnej wa¿ê chyba wiêcej ni¿ wyj¶ciowo (nieca³y kilogram), ale wydaje mi siê, ¿e cia³o wygl±da du¿o lepiej. Czy to mo¿e byæ ju¿ ten efekt ciê¿szych miêsni w miejsce l¿ejszego t³uszczu czy po prostu okresowe wahanie wagi?
|
|
#2696 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Przy Twojej diecie pewnie i cos tluszczu zeszlo |
|
|
|
|
#2697 |
|
Zadomowienie
|
mierzy³am siê, ale jeszcze nie zrobi³am ponownego pomiaru, musze siê za tozabraæ
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#2698 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ewentualnie jeszcze plecy pod biustem, ale tu moze byc roznie - znowu na moim przykladzie, plecy i barki wyraznie mi sie rozrastaja, ale nie otluszczaja, wiec w tym przypadku to mniej miarodajne. Nie sugeruj sie raczej biodrami - obwod moze byc wiekszy, bo poslady poszly w gore
Edytowane przez Erena Czas edycji: 2013-12-17 o 11:57 |
|
|
|
|
#2699 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
jestem typow± kelpsydr±, mam ogromny biust 65 I w±sk± taliê i ³ydki, wiêksze udka. mierzy³am udo najszersze, taliê w najwê¿szym miejscu i brzuch w najszerszym, obwód pod biustem oraz biceps ;p najbardziej zauwa¿alnye efekty to mniej t³uszczu na brzuchu i bardziej odstaj±ce po¶ladki zmierzê siê znowu jak znajdê chwilê i zobaczê co tamsie wydarzy³o. zastanawiam siê czy nie zmniejszyæ trochê kaloryczno¶ci jeszcze...dzisiejszy jad³ospis R: 7.30 - kawa z mlekiem, bu³ka mueali, 2 jajka sadzone ,papryka 11.00 - kaki 13.30 - zraziki wo³owe pieczone, surówki (bez ¿adnego majonezu ani cukru), kasza gryczana 17.30 - gulasz z chudej szynki wp, marchwi, pieczarek, cebuli, pietruszki, kasza jêczmienna (3 ³yzki na sucho), kapusta kiszona, 2 kostki gorzkiej (przed @ )21.00 -roszponka, lazur, suszona ¿urawina, pomarañcza, vinegret
Edytowane przez agaczini Czas edycji: 2013-12-17 o 18:23 |
|
|
|
|
#2700 |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 514
|
Dzisiejsze U:
I: jaglanka na mleczku kokosowym z jajkiem, wiórkami kokosowymi, ¿urawin±, nerkowcami i ciemnymi winogronami. II: gryczane nale¶niki z indykiem, serem ¿ó³tym, sa³at± i papryk±. III: kasza gryczana z sosem bolognese (miêso z ³opatki), gotowana marchewka. IV: jogurt naturalny z bananem i migda³ami. V: du¿a kromka domowego chleba ry¿owo-gryczanego, dwa jajka na twardo i jakie¶ warzywa. Je¶li zd±¿ê to wieczorem bêdzie trening, a po treningu ry¿ z tuñczykiem
|
|
![]() |
Nowe w±tki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:06.

)
105 --> 102,4
--> 75 kg 

):
)
)

bo wieczorami pracujê