Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 8 - Strona 80 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-12-16, 13:53   #2371
_Shiloh_
Wtajemniczenie

Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 8

Cytat:
Napisane przez malaMigotkAaa Pokaż wiadomość
Ogłaszam wszem i wobec, że moja ciąża donoszona, zgodnie z ustaleniami lekarzy dziś mogę rodzi (zaokrąglili nas o 1 dzień ) zaczynam 38tc (37+1)
Gratuluję to czekamy teraz na rozpakowanie

Cytat:
Napisane przez perfuzja Pokaż wiadomość
A Ty nawet nie wiesz jak Ci zazdroszczę, ze masz juz syna przy sobie.
Ja ostatnio srednio 2 razy dziennie zastanawiam się czy jechać na IP. Nie ma ze mną łatwo moje dziecko, nie daje mu się wyspać tylko ciagle zadam, zeby sie ruszal
Mam nadzieje, ze środowe usg mnie uspokoi.
Cytat:
Napisane przez Soleil_Rouge Pokaż wiadomość
u mnie to samo, zwlaszcza ze Mala od soboty rusza sie duzo mniej niz wczesniej, czasem tylko czkawka zdradza jej obecnosc. Az zadzwonilam do mojej przyszywanej cioci w Pl co jest ginekologiem ona mnie uspokoila, ze to normalne, bo po pierwsze Mala ma mniej miejsca, bo jest coraz wieksza, a po drugie prawdopodobnie umiejscowila sie juz nizej (brzuch mi sie obnizyl i od ok tygodnia mam lekkie skurcze "przepowiadajace" i pewnia macica i dziecko przygotowuja sie do porodu...) - to taka "diagnoza na telefon" wizyte u ginekologa mam dopiero 3 stycznia, ale kto wie, moze wczesniej wyladuje na porodowce?!
Ja odnośnie ruchów dziecka jestem na bieżąco. Rozmawiałam wczoraj z położnymi w szpitalu i one wszystkie zgodnie stwierdziły, że teraz już nie ma co się nastawiać na intensywne i częste ruchy czy kopniaki. Teraz to raczej powinnyśmy czuć wypychanie i przesuwanie, ale coraz słabsze bo dziecko ma już mało miejsca żeby sie poruszać. Zresztą wczoraj na ktg wyszły mi normalne, regularne ruchy dziecka... aparatura je wyłapała a ja nie czułam, bo są już tak mało intensywne przez tą ciasnotę

Cytat:
Napisane przez lolita25 Pokaż wiadomość
No to zamówiliśmy wózek, prawie ostatnia rzecz dla Lenki no bo jeszcze huśtawka ale to już jak się urodzi
Długo się zastanawiałam czy czarny czy bezowy a jednak wybraliśmy czarny, teraz czekam za przesyłką http://www.bobowozki.com.pl/product_...d=5897&<osCsid>
Przyszła dziś karuzela Tiny Love, jest śliczna ale muszę kupić baterie żeby ją uruchomić
Przyszedł tez perfum
Lecę obiad kończyć
Gratuluję wózeczka, śliczny. Ja swój po wczorajszej akcji też przytaszczyłam do domu z TŻ i stoi w rogu salonu złożony.

A tak wygląda po rozłożeniu (nie zrobiłam wczoraj oryginalnego zdjęcia):http://www.mumsnet.com/reviews/pushc...liko-pramette# to ten w kratkę. Można z niego też zrobić spacerówkę

Edytowane przez _Shiloh_
Czas edycji: 2013-12-16 o 14:02
_Shiloh_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-16, 13:55   #2372
selena85
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Martine89 Pokaż wiadomość
Cześć

Mam termin na 31.01 czy mogę się do Was przyłączyć??
Oczywiście. Witaj

i opowiedz nam coś o sobie
http://suwaczki.slub-wesele.pl/20140129744753.html
selena85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-16, 13:56   #2373
Akkma
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kootek_mamrotek Pokaż wiadomość
Mam plan popełnić zakup pieluszek flanelowych, czy któraś kupowała w Pepco? czy lepiej z allegro?
Ja kupowałam na allegro, z tego co się orientuję te z pepco są beznadziejne.

[1=830b3402b90be91bee3a8a4 ac8547146eb396896_6583840 e13f22;44178358]
Zrobiłam sortowanie ciuszków, chyba jednak podzielę na jasne i kolorowe do prania. Mam pytanie - pierzecie w jakiej temperaturze? 60 stopni? Większość tych ciuszków ma znaczek żeby prać w 40...

[/QUOTE]
Ja wszystkie używane prałam w 90 stopniach, a na większości była metka żeby prać w 40 Z żadnym ciuszkiem nic się nie stało, żaden nie stracił koloru ani się nie porozciągał/pokurczył. Nowe piorę w 60 st. i też z żadnym nic się nie stało

Cytat:
Kupiłam juz wszystko co potrzebne. Wiec teraz zastanawiam się nad gadżetami
Waszym zdaniem - kupować czy nie?

- muszle laktacyjne - skłaniam się do kupienia
- mufka do wózka - chyba tez, tylko nie wiem czy oryginalna (160 złotych ) czy z allegro (od 30 złotych, tylko czy nie beda badziewne?)
- karuzela - tylko czy to potrzebne od samego poczatku?
- bujaczek/lezaczek/hamak - najbardziej przekonuje mnie hamak, ale z drugiej strony jest on najdroższy, a jednocześnie chyba najmniej uniwersalny. A z drugiej strony moze lepszy dla małego kręgosłupa?
1. Mam tylko wkładki, nad muszlami pomyślę po porodzie - jeżeli okażą się niezbędne to kupię
2. Mam ciepłe rękawiczki więc myślę, że to wystarczy
3. Karuzelę wpisałam na 'listę prezentową'. Jakby ktoś zapytał czego jeszcze nie mamy to wtedy powiem
4. Leżaczek dostałam od kuzynki, ale szczerze powiedziawszy nie wiem czy będę go używała. Na razie zostawiłam go u rodziców na strychu

Dziewczyny dzisiaj nad ranem obudził mnie straszny ból w dole brzucha Co to mogło być? Trwało z 2 min, nie bolało jak na okres. To był taki silne kujący ból, coś w stylu paraliżującego skurczu w łydce, tyle że w dole brzucha . Chciałam pójść do łazienki, ale nie mogłam wstać. Jak przeszło to mała od razu zaczęła się ruszać i dostała czkawki więc trochę się uspokoiłam. Zajrzałam w gatki, ale niczego 'niepożądanego' nie znalazłam

Ja pierdziele jak poród ma tak boleć to ja dziękuję, życie oddam za cesarkę!
Stary 2013-12-16, 13:57   #2374
pilotka86
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez selena85 Pokaż wiadomość
Jeżeli któraś z Was nie prała jeszcze ubranek maluszka, to tutaj jest super instrukcja jak i w czym do robić:

INSTRUKCJA PRANIA UBRANEK NIEMOWLĘCYCH:
https://wizaz.pl/Mama-z-klasa/I-rok-...nka-niemowlaka

Jedyne co mnie zastanawia, to ten cytat: "Nie używaj płynu do płukania podczas prania rzeczy dziecięcych w pierwszym roku życia dziecka - często wysusza delikatną skórę dziecka i może uczulać".

- Ciekawe czy chodzi im o zwykły płyn do płukania, czy ten dla dzieci także...
hmm chyba wiem o co chodzi.
płyny do płukania i płyny do prania bardzo często podrażniają i rzadziej uczulają.
Ja mam baaardzo wrażliwą skórę i bardzo mało używam płynów do płukania, bo wszytsko mnie później swędzi a najgorzej w kroku
Najgorsze są takie mocno pachnące, dzieciowe też podrażniają. Dlatego daję połowę porcji, nastawiam na podwójne płukanie i wtedy jest ok (chociaż nie zawsze).
Jak córka odziedziczy po mnie skórę to już jej współczuję.... ja nawet nie mogę używać papieru toaletowego pachnącego żadnych chusteczek do higieny intymnej czy makijażu, jedynym płynem który mnie nie podrażnia to latacyd i to nie zawsze. Podpaski typu always z siateczką też. Najbardziej boję się uczulenia córki na chusteczki do tyłka. Wtedy pozostanie mi woda.

Cytat:
Napisane przez Soleil_Rouge
PS. jesli lubisz stare filmy to na Arte wlasnie sie zaczal jeden (klasyk z Audrey Hepburn )
jaki tytuł???

Akkma to chyba skurcze przepowiadające

Edytowane przez pilotka86
Czas edycji: 2013-12-16 o 14:01
pilotka86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-16, 13:59   #2375
senira666
Zakorzenienie

Cytat:
Dlaczego muszle nie?

No mufka przyczepiana do wozka - zeby ręce nie marzly na spacerach wiem, ze absolutnie zbędne, ale urzeka mnie Niżej zdjęcie.

Mata - jasne - tylko nie wszędzie ją poloze. Jak bede chciała wziąć dziecko ze sobą do kuchni, to w czymś muszę je położyć
muszle nie bo jak dla mnie one raczej wygodne nie są no i taki plastik przy cycku i na to jeszcze stanik i wygląda się jak barbi ze sztucznym cycem ...
mufka - jak już wiem co to --- to na pewno nie. rękawiczki są tańsze a według mnie wygodniejsze.
a czemu w kuchni nie moze leżeć na macie ??
a poza tym zamiast samemu kupować to można leżaczek/bujaczek jako prezent "zamówić"

Cytat:
Wkładki mam. Tylko zastanawiam się, czy kupowac tez muszle. Podobno są o tyle dobre, ze nie drażnią brodawek tak jak wkładki. Tylko z drugiej strony wydaje się strasznie niewygodne?
no takie sztywne platikowe cóś pod stanikiem ...

ja nie potępiam bujaczków itp ale wychodzę z założenia że sama na to kasy nie wydam więc jeżeli dostaniemy taki w prezencie to super jak nie to nie umrę od tego ... dziecko też raczej nie. poza tym jak coś to fotelik samochodowy mam z opcją bujaczka więc w ostateczności mam zastępstwo.
Stary 2013-12-16, 14:00   #2376
Martine89
Przyczajenie

Mamą będę po raz pierwszy, chyba dość młodą, przynajmniej wśród osób, które ja znam. Właściwie wszystko jest dla mnie nowe, jednak nie panikuję, mimo 33 tc nawet nie mam pełnej wyprawki, myślę, że może po świętach dokupię resztę, co myślicie? Wy już jesteście w pełni przygotowane?
Martine89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-16, 14:00   #2377
magnusia
Zakorzenienie

Cytat:
Wiecie, ze jutro jest pełnia? Ktora obstawia?
Spoko loko jutro 14 więc bezpieczna data
Stary 2013-12-16, 14:01   #2378
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
Napisane przez marieee Pokaż wiadomość
- karuzela - nie, różne źródła mówią że dziecko może sie jej nawet bać.
Lepiej w łóżeczku wyciąć, i zawiesić biało czarne karteczki, o jakiś kształtach na sznurku/nitce. A po miesiącu dodać czerwony balonik

Oj tam,przesada chyba. Ja takiego dziecka nie znałam,a wszystkie mi znane dzieci miały karuzelę. Za to często zdarza się,że dzieci boją się odkurzacza,miksera-no a używać ich trzeba.
Karteczki są fajne,ja drukowałam z internetu,no i będę na dniach zamawiać czarno-białą książeczkę miękką do łóżeczka. A jak balonik pęknie i dzieć się zlęknie??

Cytat:
Jedyne co mnie zastanawia, to ten cytat: "Nie używaj płynu do płukania podczas prania rzeczy dziecięcych w pierwszym roku życia dziecka - często wysusza delikatną skórę dziecka i może uczulać".

- Ciekawe czy chodzi im o zwykły płyn do płukania, czy ten dla dzieci także...
Ja akurat nie używam płynu do płukania dla dzieciaków.

[1=830b3402b90be91bee3a8a4 ac8547146eb396896_6583840 e13f22;44179677]
A Wy w jakiej temperaturze prałyście?[/QUOTE]

W 40,bo różne mam ubranka,a na większości jest,żeby w 40 prać.

Cytat:
Cześć

Witaj. Napisz coś więcej o sobie.
Spodziewasz się chłopca czy dziewczynki?
Stary 2013-12-16, 14:04   #2379
830b3402b90be91bee3a8a4ac8547146eb396896_6583840e13f22
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez marieee Pokaż wiadomość
Ja tez chcę białe meble ))))))) łóżeczko już białe mamy, teraz tylko przewijak, komoda , szafa (taka za 300 zł nie będzie szkoda)
Też nie mogę się doczekać, jak juz się wprowadzimy i zaczniemy wreszcie żyć jak prawdziwa rodzina
A jaka szafa? Hensvik? Ja chyba kupię przewijak taki przenośny, nie do montowania na komodę. Komodę kupimy chyba Hemnes - jest całkiem spora.

Kiedy się wprowadzacie? U nas to chyba będzie na styk Pojadę do szpitala ze starego mieszkania, a wrócę rozpakowana na nowe :P

Cytat:
No właśnie te 95 stopni to chyba troszkę przesada hmmm....

Najlepiej miec pralkę z tą funkcją do prania ubranek dziecięcych i samo się chyba wtedy ustawia wszystko

Tylko co z tym płynem do płukania?
Płukać czy nie płukać po praniu w płynie dla dzieci?

A jak nie płukać to po co w ogóle są te płyny do płukania dla dzieci ...
No właśnie, w 95 stopniach to ja rzadko kiedy piorę... raczej myję pralkę octem Ja na razie zamierzam prać w proszku tylko.
830b3402b90be91bee3a8a4ac8547146eb396896_6583840e13f22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-16, 14:04   #2380
Soleil_Rouge
Rozeznanie

Cytat:
Mamą będę po raz pierwszy, chyba dość młodą, przynajmniej wśród osób, które ja znam. Właściwie wszystko jest dla mnie nowe, jednak nie panikuję, mimo 33 tc nawet nie mam pełnej wyprawki, myślę, że może po świętach dokupię resztę, co myślicie? Wy już jesteście w pełni przygotowane?
Mysle, ze po swietach bedzie ok. to tylko 2 tygodnie, choc jak pewnie zauwazylas na watku: nie znamy dnia ani godziny.
u mnie torba juz spakowana od 2 dni czeka
Stary 2013-12-16, 14:05   #2381
_Shiloh_
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Akkma Pokaż wiadomość

Dziewczyny dzisiaj nad ranem obudził mnie straszny ból w dole brzucha Co to mogło być? Trwało z 2 min, nie bolało jak na okres. To był taki silne kujący ból, coś w stylu paraliżującego skurczu w łydce, tyle że w dole brzucha . Chciałam pójść do łazienki, ale nie mogłam wstać. Jak przeszło to mała od razu zaczęła się ruszać i dostała czkawki więc trochę się uspokoiłam. Zajrzałam w gatki, ale niczego 'niepożądanego' nie znalazłam

Ja pierdziele jak poród ma tak boleć to ja dziękuję, życie oddam za cesarkę!
Dzidzia się w kanał rodny wpycha i dlatego tak masz, ja mam identyczne bóle. To dlatego, że główką Ci dziecko naciska i miednica się rozszerza

Cytat:
Myślę, że po świętach możesz spokojnie kupić brakujące rzeczy. A co już masz kupionego?
_Shiloh_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-16, 14:07   #2382
senira666
Zakorzenienie

Cytat:
Cześć
pewnie zapraszamy

Cytat:
ja stawiam na jelita... przynajmniej jak mi się tak czasami zdaża taki ostry/kłujący/nagły ból ale krótkotrwały to zawsze sąto moje jelita...

Cytat:
część z nas już większość ma część ma wszystko a część bardzo mało
ja ostatnie rzeczy też zamierzam kupić po nowym roku
Stary 2013-12-16, 14:10   #2383
Olcia_1983
Raczkowanie

Cytat:

A jak nie płukać to po co w ogóle są te płyny do płukania dla dzieci ...
Obstawiam że po to żeby wyciągnąć kasę od rodziców

Martine89 - Witaj
Olcia_1983 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-16, 14:10   #2384
Konto usunięte

Cytat:
Ja wszystkie używane prałam w 90 stopniach, a na większości była metka żeby prać w 40 Z żadnym ciuszkiem nic się nie stało, żaden nie stracił koloru ani się nie porozciągał/pokurczył. Nowe piorę w 60 st. i też z żadnym nic się nie stało
Dzięki

Cytat:
Witamy Znasz już płeć? Imię? Ja kończę teraz 34 tydzień i właśnie buszuję na allegro Wolę kupić przed świętami, i najwyżej dojdą paczki po świętach. W styczniu już bym chciała mieć raczej wszystko, a przynajmniej torbę do szpitala, bo będę już tykającą bombą

Shiloh, lolita, śliczne Wasze wózeczki
830b3402b90be91bee3a8a4ac8547146eb396896_6583840e13f22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-16, 14:11   #2385
Akkma
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez pilotka86 Pokaż wiadomość
Akkma to chyba skurcze przepowiadające
Juuuuuż? Ale ja mam termin dopiero na początek lutego

Nie no niech chociaż do stycznia wytrzyma

Pan kurier właśnie przytargał karton z łóżeczkiem! Jutro ma dojść pościel, rożek i śpiworek więc jak wszystko popiorę (to będzie już chyba 11 pralka ) to zamęczę tżta żebyśmy złożyli łóżeczko
Stary 2013-12-16, 14:14   #2386
Konto usunięte

Cytat:
Pan kurier właśnie przytargał karton z łóżeczkiem! Jutro ma dojść pościel, rożek i śpiworek więc jak wszystko popiorę (to będzie już chyba 11 pralka ) to zamęczę tżta żebyśmy złożyli łóżeczko
A potem poprosimy foteczki
Stary 2013-12-16, 14:15   #2387
selena85
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez pilotka86 Pokaż wiadomość
hmm chyba wiem o co chodzi.
płyny do płukania i płyny do prania bardzo często podrażniają i rzadziej uczulają.
Ja mam baaardzo wrażliwą skórę i bardzo mało używam płynów do płukania, bo wszytsko mnie później swędzi a najgorzej w kroku
Najgorsze są takie mocno pachnące, dzieciowe też podrażniają. Dlatego daję połowę porcji, nastawiam na podwójne płukanie i wtedy jest ok (chociaż nie zawsze).

Ooo dzięki za rozjaśnienie sytuacji : )
Stary 2013-12-16, 14:15   #2388
Martine89
Przyczajenie

Spodziewam się dziewczynki Zosi dokładnie
Brakuje mi jeszcze jakiś kocyków, i takich rzeczy okołoporodowych i oczywiście pampersów.
Na początku chciałam kupić tylko to co jest najbardziej potrzebne resztę dokupić w czasie, bo to nie PRL wszystko jest w sklepach, a jakoś nie szczególnie mam ochotę na zrobienie z mieszkania graciarni.
Pozostała jeszcze kwestia wózka i laktatora. Mam możliwość odkupienia od znajomej, kwestia tylko dogadania się i chęci z obu stron. Jej córeczka w lutym będzie miała roczek, i z jednej strony chce się wózka pozbyć, a z drugiej pewnie by wolała w kwietniu jak będzie cieplej, więc raczej średnio jest sens czekać. Ale to ma też drugą stronę, bo jej partner to wspólnik mojego chłopaka, więc trochę by chcieli żebyśmy wzięli to ale czy jest sens aż tak długo czekać?
Stary 2013-12-16, 14:15   #2389
isia4891
Zadomowienie

Perfuzja lezaczek bujaczek to chyba od miesiąca można. A ja karuzele pozyczylam od szwagierki z canpola i przyzwyczajam brzuszek do melodi .

Ambrella zamierzam jeść normalnie ale bez obzarstwa i słodyczy. Z dyspensa na święta

Edytowane przez isia4891
Czas edycji: 2013-12-16 o 14:35
isia4891 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-16, 14:15   #2390
krolowa_nilu
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Lusso Pokaż wiadomość
Od kilku dni mam dziwny stan :P Strasznie chce już wziąć córcie na ręce widzę ją przed zaśnięciem już chce aby leżała na łóżku i machała nóżkami jeszcze jej nie ma a ja czuję że za nią tęsknie ale to dziwne
Muszę przyznać, że sama ostatnio miewam takie uczuci, czasem zahaczają o jakieś mistyczne doznania. Myślę o mojej małej, czuję jak się rusza i pragnę jak niczego innego, żeby mieć ją przy sobie Do tego dochodzą takie dziwne odczucia fizycznej, niemal seksualnej przyjemności, gdy myślę o porodzie.... Wiem, to dziwne, może to wyrzuty oksytocyny Ale dobrze się z tym czuję, tak błogo, spokojnie, strach przed porodem odszedł w siną dal
krolowa_nilu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-16, 14:18   #2391
selena85
Wtajemniczenie

Cytat:

Ten ból obstawiam, że to były więzadła macicy. Napięłaś brzuch, napięło się któreś więzadło i tak właśnie wtedy kłująco-piecząco boli a czasem nawet ciągnie.

---------- Dopisano o 14:18 ---------- Poprzedni post napisano o 14:16 ----------

Cytat:
No my już w większości jesteśmy zwarte i gotowe

Dla wielu z nas też wszystko jest nowe, dlatego tak osaczamy to forum od początku ciąży i konsultujemy się wzajemnie.
Stary 2013-12-16, 14:18   #2392
guapissima
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Soleil_Rouge Pokaż wiadomość
upadly_aniol00
swietna koszulka dla meza!!

hmmm... ja juz bym chciala, ale do donoszonej ciazy brakuje mi 3 dni, wiec moze poczekam do nastepnej pelni

no my tak jezdzilismy ok temu... w tym roku mielismy w planie zostac sami u siebie, ale nie zona tescia wpadla na pomysl ze zwala nam sie na glowe (choc jak juz Wam pisalam, powiedzialam, ze u nas spac nie moga i maja sobie wynajac mieszkanie/dom w okolicy - juz zarezerwowali, wiec przynajmniej wiem na 100% ze nie beda stale u nas!

podklady i gatki kupilam na allegro i mama mi wszystko teraz przywiozla. Ale wiem, ze gatki mozesz kupic np w Auchan/carrefour (sa na stoiskach z akcesoriami dla dzieci), a podklady widzialam ostatnio w aptece i nawet nie byly jakies strasznie drogie (choc nie pamietam ceny). A podkladow mam tylko kilka, bo do szpitala u mnie nie trzeba, a w domu poki co to podlozylam sobie 1 pod przescieradlo - tak na wszelki wypadek
PS. jesli lubisz stare filmy to na Arte wlasnie sie zaczal jeden (klasyk z Audrey Hepburn )
Dziekuje, mam jeszcze kilka pytan, ale to juz pomarudze na pw, zeby watku nie zasmiecac, a film "leci w tle "
guapissima jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-16, 14:19   #2393
selena85
Wtajemniczenie

Cytat:
Czekamy na zdjęcie
Stary 2013-12-16, 14:21   #2394
Martine89
Przyczajenie

Selena85 pewnie jest inaczej jak ktoś planuje dziecko, wyczekuje, a inaczej kiedy jest to ciąża z zaskoczenia. Wtedy okazuje, się że jest wiele innych spraw które nagle trzeba szybko zamknąć
Stary 2013-12-16, 14:21   #2395
lidkaa82
Zadomowienie

Czytam o Odpieluszkowym Zapaleniu Mózgu i niestety ale dużo racji dziewczyny mają. Niektóre matki to jakaś porażka. Jakis skrajnych przypadków nie znam, ale moja siostra ma pewne symptomy OZM. Np to ze dzwoni do mnie pogadać i zawsze ma tel na głośnomówiący przy czym przez pół rozmowy gada do swoich dzieci albo do mnie zachwycajac się ty co jej dzieci aktualnie robią (typu "Oj jak ta moja Amelka śmieszne miny robi, a jak biegnie to jej tak fajnie włosy podskakują" itp) Czasem człowieka szlak trafia szczególnie jak o czymś ważnym chce porozmawiać
Druga kwestia to taka że mój syn nalezy do tych raczej grzecznych i spokojnych, za to mój siostrzeniec który rok starszy jest od Alka uwielbia wykorzystywać swoją przewage i w czasie zabawy ciagle Aluska popycha, szarpie, macha łapkami trafiając go niby przez przypadek... Zwracam mu ciagle uwagę bo nie chce żeby moje dziecko wiecznie było obijane a przede wszystkim nie chce zeby uczył sie od kuzna takich zachowań, na co moja siostra go tłumaczy że " On jest taki żywiołowy i to jest silniejsze od niego, on nie robi tego specjalnie tylko ma takie odruchy, bo on sobie taka zabawe wymyślił (np w przewracanie Alka).
lidkaa82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-16, 14:24   #2396
isia4891
Zadomowienie

Dziś zaczęłam 36 tydzień

Moja torba do szpitala.
Ja:
Szampon , pasta, szczoteczka do zębów, gąbka, żel, szczotki do włosów, gumki,
Plyn do higieny int, tantiem rose i butelka do tego z dziubkiem
Balsam do ciała, ręczniki pap, papier toalet, chusteczki nawilz ,
Ręcznik kapielowy i mały
Klapki pod prysznic i kapcie
2 koszule do karmienia
Skarpety, majtki (niski stan gdyby cc)
Majtki siateczkowe, staniki do karmienia
Wkładki laktacyjne, podklady porodowe
Odciągacz pokarmu
Sztućce, kubek
Pokłady higieniczne
Woda mineralna , biszkopty
Słowacka, dokumenty, karta ciąży
Lewatywa, maszynka do golenia
Szlafrok

Czego zapomnialam??

Edytowane przez isia4891
Czas edycji: 2013-12-16 o 14:41
Stary 2013-12-16, 14:24   #2397
lolita25
Zakorzenienie

GG do lolita25

Cytat:
Napisane przez _Shiloh_ Pokaż wiadomość
Gratuluję wózeczka, śliczny. Ja swój po wczorajszej akcji też przytaszczyłam do domu z TŻ i stoi w rogu salonu złożony.

A tak wygląda po rozłożeniu (nie zrobiłam wczoraj oryginalnego zdjęcia):http://www.mumsnet.com/reviews/pushc...liko-pramette# to ten w kratkę. Można z niego też zrobić spacerówkę
Widzę ze mamy podobne kółka i stelaż od dołu trochę też
Cytat:
Witaj
Ja tez jestem w 33 tyg, na kiedy masz termin?
Dla większości z nas wszystko jest nowe, pierwsze dziecko,to chyba normalne.
A ile masz lat, ze piszesz ze jesteś młoda
Ja już mam wszystko, jeszcze tylko huśtawkę musimy kupić i więcej pampersów
Stary 2013-12-16, 14:26   #2398
selena85
Wtajemniczenie

Cytat:
Selena85 pewnie jest inaczej jak ktoś planuje dziecko, wyczekuje, a inaczej kiedy jest to ciąża z zaskoczenia. Wtedy okazuje, się że jest wiele innych spraw które nagle trzeba szybko zamknąć
Chyba, że taka sytuacja. To wtedy zrozumiałe.
Dobrze, że ma się chociaż te 9 miesięcy w takich przypadkach - zawsze to jakiś czas na oswojenie się i przygotowanie. Natura wiedziała co robi.
Stary 2013-12-16, 14:27   #2399
krolowa_nilu
Rozeznanie

Cytat:
Kupiłam juz wszystko co potrzebne. Wiec teraz zastanawiam się nad gadżetami
Waszym zdaniem - kupować czy nie?

- muszle laktacyjne - skłaniam się do kupienia
- mufka do wózka - chyba tez, tylko nie wiem czy oryginalna (160 złotych ) czy z allegro (od 30 złotych, tylko czy nie beda badziewne?)
- karuzela - tylko czy to potrzebne od samego poczatku?
- bujaczek/lezaczek/hamak - najbardziej przekonuje mnie hamak, ale z drugiej strony jest on najdroższy, a jednocześnie chyba najmniej uniwersalny. A z drugiej strony moze lepszy dla małego kręgosłupa?
Muszle - ja zapisałam na kartce TŻtowi jaki model i w razie potrzeby skoczy do sklepu i kupi

Mufka - też na nią choruję. Zimą łapy strasznie marzną a zakładanie 3 par rękawiczek może być dosyć niewygodne. Znalazłam taką: http://sklep-camicco.pl/pl/p/MUFKA-S...ZKA-wozkow/241 Cena przystępna, więc chyba się zdecyduje.

Karuzela - dostaliśmy od znajomych, ale nie mam zamiaru jej wieszać przed 3 miesiącem życia.

Bujaczek - większość moich znajomych ma bujaczek i chwalą sobie, my zdecydowaliśmy się na krzesełko Chicco Polly Magic 3w1 (do użytkowania od urodzenia do 3 r. ż). Hamak fajna sprawa, ale podobnie jak kosz Mojżesza - wystarcza na krótko.
krolowa_nilu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-16, 14:27   #2400
isia4891
Zadomowienie

Dla dziecka:
Ubranka
Czapeczki, niedrapki , skarpetki
Pieluszki flanelowe, tetrowe
Chusteczki higieniczne
Krem na pupe
Pieluszki jednorazowe
Kocyk, rożek
Na wyjście kombinezon, czapka, krem na buzię, nosidelko

Czego brakuje?
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości