|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2371 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 8
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
A tak wygląda po rozłożeniu (nie zrobiłam wczoraj oryginalnego zdjęcia):http://www.mumsnet.com/reviews/pushc...liko-pramette# to ten w kratkę. Można z niego też zrobić spacerówkę
Edytowane przez _Shiloh_ Czas edycji: 2013-12-16 o 14:02 |
||||
|
|
|
#2372 |
|
Wtajemniczenie
|
Oczywiście. Witaj
i opowiedz nam coś o sobie
|
#2373 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
[1=830b3402b90be91bee3a8a4 ac8547146eb396896_6583840 e13f22;44178358] Zrobiłam sortowanie ciuszków, chyba jednak podzielę na jasne i kolorowe do prania. Mam pytanie - pierzecie w jakiej temperaturze? 60 stopni? Większość tych ciuszków ma znaczek żeby prać w 40... [/QUOTE] Ja wszystkie używane prałam w 90 stopniach, a na większości była metka żeby prać w 40 Z żadnym ciuszkiem nic się nie stało, żaden nie stracił koloru ani się nie porozciągał/pokurczył. Nowe piorę w 60 st. i też z żadnym nic się nie stało Cytat:
2. Mam ciepłe rękawiczki więc myślę, że to wystarczy ![]() 3. Karuzelę wpisałam na 'listę prezentową'. Jakby ktoś zapytał czego jeszcze nie mamy to wtedy powiem ![]() 4. Leżaczek dostałam od kuzynki, ale szczerze powiedziawszy nie wiem czy będę go używała. Na razie zostawiłam go u rodziców na strychu ![]() Dziewczyny dzisiaj nad ranem obudził mnie straszny ból w dole brzucha Co to mogło być? Trwało z 2 min, nie bolało jak na okres. To był taki silne kujący ból, coś w stylu paraliżującego skurczu w łydce, tyle że w dole brzucha . Chciałam pójść do łazienki, ale nie mogłam wstać. Jak przeszło to mała od razu zaczęła się ruszać i dostała czkawki więc trochę się uspokoiłam. Zajrzałam w gatki, ale niczego 'niepożądanego' nie znalazłam ![]() Ja pierdziele jak poród ma tak boleć to ja dziękuję, życie oddam za cesarkę!
|
|
|
#2374 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
płyny do płukania i płyny do prania bardzo często podrażniają i rzadziej uczulają. Ja mam baaardzo wrażliwą skórę i bardzo mało używam płynów do płukania, bo wszytsko mnie później swędzi a najgorzej w kroku ![]() Najgorsze są takie mocno pachnące, dzieciowe też podrażniają. Dlatego daję połowę porcji, nastawiam na podwójne płukanie i wtedy jest ok (chociaż nie zawsze). Jak córka odziedziczy po mnie skórę to już jej współczuję.... ja nawet nie mogę używać papieru toaletowego pachnącego żadnych chusteczek do higieny intymnej czy makijażu, jedynym płynem który mnie nie podrażnia to latacyd i to nie zawsze. Podpaski typu always z siateczką też. Najbardziej boję się uczulenia córki na chusteczki do tyłka. Wtedy pozostanie mi woda.Cytat:
Akkma to chyba skurcze przepowiadające
Edytowane przez pilotka86 Czas edycji: 2013-12-16 o 14:01 |
||
|
|
|
#2375 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mufka - jak już wiem co to --- to na pewno nie. rękawiczki są tańsze a według mnie wygodniejsze. a czemu w kuchni nie moze leżeć na macie ?? a poza tym zamiast samemu kupować to można leżaczek/bujaczek jako prezent "zamówić" ![]() Cytat:
ja nie potępiam bujaczków itp ale wychodzę z założenia że sama na to kasy nie wydam więc jeżeli dostaniemy taki w prezencie to super jak nie to nie umrę od tego ... dziecko też raczej nie. poza tym jak coś to fotelik samochodowy mam z opcją bujaczka więc w ostateczności mam zastępstwo.
|
|
|
#2376 |
|
Przyczajenie
|
Mamą będę po raz pierwszy, chyba dość młodą, przynajmniej wśród osób, które ja znam. Właściwie wszystko jest dla mnie nowe, jednak nie panikuję, mimo 33 tc nawet nie mam pełnej wyprawki, myślę, że może po świętach dokupię resztę, co myślicie? Wy już jesteście w pełni przygotowane?
|
|
|
|
#2377 |
|
Zakorzenienie
|
Spoko loko jutro 14 więc bezpieczna data
|
|
#2378 | ||
|
Gang Iren
|
Cytat:
Oj tam,przesada chyba. Ja takiego dziecka nie znałam,a wszystkie mi znane dzieci miały karuzelę. Za to często zdarza się,że dzieci boją się odkurzacza,miksera-no a używać ich trzeba. Karteczki są fajne,ja drukowałam z internetu,no i będę na dniach zamawiać czarno-białą książeczkę miękką do łóżeczka. A jak balonik pęknie i dzieć się zlęknie?? Cytat:
[1=830b3402b90be91bee3a8a4 ac8547146eb396896_6583840 e13f22;44179677] A Wy w jakiej temperaturze prałyście?[/QUOTE] W 40,bo różne mam ubranka,a na większości jest,żeby w 40 prać. Witaj. Napisz coś więcej o sobie. Spodziewasz się chłopca czy dziewczynki?
|
|
#2379 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Kiedy się wprowadzacie? U nas to chyba będzie na styk Pojadę do szpitala ze starego mieszkania, a wrócę rozpakowana na nowe :PCytat:
Ja na razie zamierzam prać w proszku tylko.
|
||
|
|
|
#2380 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
u mnie torba juz spakowana od 2 dni czeka
|
|
#2381 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#2382 | ||
|
Zakorzenienie
|
pewnie zapraszamy
![]() Cytat:
Cytat:
część ma wszystko a część bardzo mało ![]() ja ostatnie rzeczy też zamierzam kupić po nowym roku
|
|
|
#2383 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#2384 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
Wolę kupić przed świętami, i najwyżej dojdą paczki po świętach. W styczniu już bym chciała mieć raczej wszystko, a przynajmniej torbę do szpitala, bo będę już tykającą bombą ![]() Shiloh, lolita, śliczne Wasze wózeczki |
||
|
|
|
#2385 |
|
Zadomowienie
|
Juuuuuż? Ale ja mam termin dopiero na początek lutego
![]() Nie no niech chociaż do stycznia wytrzyma Pan kurier właśnie przytargał karton z łóżeczkiem! ) to zamęczę tżta żebyśmy złożyli łóżeczko
|
|
#2386 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#2387 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ooo dzięki za rozjaśnienie sytuacji : )
|
|
#2388 |
|
Przyczajenie
|
Spodziewam się dziewczynki Zosi dokładnie
![]() Brakuje mi jeszcze jakiś kocyków, i takich rzeczy okołoporodowych i oczywiście pampersów. Na początku chciałam kupić tylko to co jest najbardziej potrzebne resztę dokupić w czasie, bo to nie PRL wszystko jest w sklepach, a jakoś nie szczególnie mam ochotę na zrobienie z mieszkania graciarni. Pozostała jeszcze kwestia wózka i laktatora. Mam możliwość odkupienia od znajomej, kwestia tylko dogadania się i chęci z obu stron. Jej córeczka w lutym będzie miała roczek, i z jednej strony chce się wózka pozbyć, a z drugiej pewnie by wolała w kwietniu jak będzie cieplej, więc raczej średnio jest sens czekać. Ale to ma też drugą stronę, bo jej partner to wspólnik mojego chłopaka, więc trochę by chcieli żebyśmy wzięli to ale czy jest sens aż tak długo czekać? |
|
|
|
#2389 |
|
Zadomowienie
|
Perfuzja lezaczek bujaczek to chyba od miesiąca można. A ja karuzele pozyczylam od szwagierki z canpola i przyzwyczajam brzuszek do melodi .
Ambrella zamierzam jeść normalnie ale bez obzarstwa i słodyczy. Z dyspensa na święta
Edytowane przez isia4891 Czas edycji: 2013-12-16 o 14:35 |
|
|
|
#2390 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ale dobrze się z tym czuję, tak błogo, spokojnie, strach przed porodem odszedł w siną dal
|
|
|
|
|
#2391 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 14:18 ---------- Poprzedni post napisano o 14:16 ---------- Cytat:
![]() Dla wielu z nas też wszystko jest nowe, dlatego tak osaczamy to forum od początku ciąży i konsultujemy się wzajemnie.
|
|
#2392 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2393 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#2394 |
|
Przyczajenie
|
Selena85 pewnie jest inaczej jak ktoś planuje dziecko, wyczekuje, a inaczej kiedy jest to ciąża z zaskoczenia. Wtedy okazuje, się że jest wiele innych spraw które nagle trzeba szybko zamknąć
|
|
|
|
#2395 |
|
Zadomowienie
|
Czytam o Odpieluszkowym Zapaleniu Mózgu i niestety ale dużo racji dziewczyny mają. Niektóre matki to jakaś porażka. Jakis skrajnych przypadków nie znam, ale moja siostra ma pewne symptomy OZM. Np to ze dzwoni do mnie pogadać i zawsze ma tel na głośnomówiący przy czym przez pół rozmowy gada do swoich dzieci albo do mnie zachwycajac się ty co jej dzieci aktualnie robią (typu "Oj jak ta moja Amelka śmieszne miny robi, a jak biegnie to jej tak fajnie włosy podskakują" itp) Czasem człowieka szlak trafia szczególnie jak o czymś ważnym chce porozmawiać
![]() Druga kwestia to taka że mój syn nalezy do tych raczej grzecznych i spokojnych, za to mój siostrzeniec który rok starszy jest od Alka uwielbia wykorzystywać swoją przewage i w czasie zabawy ciagle Aluska popycha, szarpie, macha łapkami trafiając go niby przez przypadek... Zwracam mu ciagle uwagę bo nie chce żeby moje dziecko wiecznie było obijane a przede wszystkim nie chce zeby uczył sie od kuzna takich zachowań, na co moja siostra go tłumaczy że " On jest taki żywiołowy i to jest silniejsze od niego, on nie robi tego specjalnie tylko ma takie odruchy, bo on sobie taka zabawe wymyślił (np w przewracanie Alka). |
|
|
|
#2396 |
|
Zadomowienie
|
Dziś zaczęłam 36 tydzień
Moja torba do szpitala. Ja: Szampon , pasta, szczoteczka do zębów, gąbka, żel, szczotki do włosów, gumki, Plyn do higieny int, tantiem rose i butelka do tego z dziubkiem Balsam do ciała, ręczniki pap, papier toalet, chusteczki nawilz , Ręcznik kapielowy i mały Klapki pod prysznic i kapcie 2 koszule do karmienia Skarpety, majtki (niski stan gdyby cc) Majtki siateczkowe, staniki do karmienia Wkładki laktacyjne, podklady porodowe Odciągacz pokarmu Sztućce, kubek Pokłady higieniczne Woda mineralna , biszkopty Słowacka, dokumenty, karta ciąży Lewatywa, maszynka do golenia Szlafrok Czego zapomnialam?? Edytowane przez isia4891 Czas edycji: 2013-12-16 o 14:41 |
|
|
|
#2397 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Ja tez jestem w 33 tyg, na kiedy masz termin? Dla większości z nas wszystko jest nowe, pierwsze dziecko,to chyba normalne. A ile masz lat, ze piszesz ze jesteś młoda ![]() Ja już mam wszystko, jeszcze tylko huśtawkę musimy kupić i więcej pampersów
|
|
#2398 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dobrze, że ma się chociaż te 9 miesięcy w takich przypadkach - zawsze to jakiś czas na oswojenie się i przygotowanie. Natura wiedziała co robi.
|
|
#2399 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Mufka - też na nią choruję. Zimą łapy strasznie marzną a zakładanie 3 par rękawiczek może być dosyć niewygodne. Znalazłam taką: http://sklep-camicco.pl/pl/p/MUFKA-S...ZKA-wozkow/241 Cena przystępna, więc chyba się zdecyduje. Karuzela - dostaliśmy od znajomych, ale nie mam zamiaru jej wieszać przed 3 miesiącem życia. Bujaczek - większość moich znajomych ma bujaczek i chwalą sobie, my zdecydowaliśmy się na krzesełko Chicco Polly Magic 3w1 (do użytkowania od urodzenia do 3 r. ż). Hamak fajna sprawa, ale podobnie jak kosz Mojżesza - wystarcza na krótko. |
|
|
|
|
#2400 |
|
Zadomowienie
|
Dla dziecka:
Ubranka Czapeczki, niedrapki , skarpetki Pieluszki flanelowe, tetrowe Chusteczki higieniczne Krem na pupe Pieluszki jednorazowe Kocyk, rożek Na wyjście kombinezon, czapka, krem na buzię, nosidelko Czego brakuje?
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:51.

) zaczynam 38tc (37+1)

) czy z allegro (od 30 złotych, tylko czy nie beda badziewne?)
Co to mogło być? Trwało z 2 min, nie bolało jak na okres. To był taki silne kujący ból, coś w stylu paraliżującego skurczu w łydce, tyle że w dole brzucha
16.06.2012