|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2401 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 8
Dziewczyny powiedzcie jak u Was zapowiada się po porodzie kwestia opieki nad maluszkiem i pomocy ze strony innych osób?
Czy będziecie musiały radzić sobie same, z mężami/TŻ czy może będziecie mogły liczyć na pomoc kogoś bliskiego przy maluszku??? I czy Wasi małżonkowie/tż biorą te 2 tygodnie przysługującego wolnego po porodzie maluszka? --------------------- Ja będę sama z małżem i jedyne co to położna dwa razy w tyg nas odwiedzi i coś tam zawsze pomoże/podpowie. Najpierw była mowa o tym, że mój małżonek wezmie te 2 tyg wolnego po porodzie, ale teraz twierdzi, że mówią, że tydzień wystarczy a reszta wolnego przyda się na dni kiedy np. trzeba będzie jechać z dzieckiem na szczepienia...
|
#2402 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2403 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
ja wpakowalam jeszcze ksiazke, ale szczerze to watpie zebym miala czas czytac ![]() nie zapomnij kapci (klapki pod prysznic to jedni, ale jak potem chcesz sie ruszyc, to takich mokrych nie zalozysz). no i ciuchy na wyjscie. poza tym u mnie na liscie ze szpitala jest tez woda w spray'u (taka mgielka do twarzy), ktora polecaja miec podczas porodu - w sumie to moze to nie takie glupie, bo pewnie troche sie spocimy... ![]() a! i jeszcze krem na brodawki!!
tp: 01/06/2015 Edytowane przez Soleil_Rouge Czas edycji: 2013-12-16 o 14:36 |
||
|
|
|
#2404 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Muszę tylko ogarnąć sobie jakąś niańkę, bo będę musiała wychodzić na uczelnie (oby tylko moja córcia chętnie jadła z butelki )
Edytowane przez Akkma Czas edycji: 2013-12-16 o 14:36 |
|
|
|
|
#2405 |
|
Zadomowienie
|
[1=830b3402b90be91bee3a8a4 ac8547146eb396896_6583840 e13f22;44179954]A jaka szafa? Hensvik? Ja chyba kupię przewijak taki przenośny, nie do montowania na komodę. Komodę kupimy chyba Hemnes - jest całkiem spora.
Kiedy się wprowadzacie? U nas to chyba będzie na styk Pojadę do szpitala ze starego mieszkania, a wrócę rozpakowana na nowe :PNo właśnie, w 95 stopniach to ja rzadko kiedy piorę... raczej myję pralkę octem Ja na razie zamierzam prać w proszku tylko.[/QUOTE]Dombas - jakos tak się nazywa Jak cos się z nia stanie, to nie będzie szkoda (jest niska) W pokoju jedną ścianę pomalujemy na lekki róż, a na szafie ustawię pudełka różowe w białe kropki i paski dzięki czemu nie będzie się wydawała tak niska ![]() Komoda Malm 4 i 3 szuflady przewijak sundvik, albo taki za 80 zł i przemalujemy go na biało ![]() Póki co wszystko kupimy takie "na teraz" kiedys jak będziemy mieć swoje własne mieszkanie, pomyslimy o czyms innym ![]() Wprowadzimy się jak będziemy miec chociaż trochę mebli żeby było co gdzie postawić. Ale po porodzie mieszkac tam będziemy juz na pewno
|
#2406 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
Lewatywę jeszcze nie wiem czy zrobię,a jak już to przed wyjściem z domu chyba,ogolę się też w domu przed wyjściem. Pomadkę ochronną za to wezmę i krem do buzi. Jasiek mój,bo nie umiem bez jaśka spać. Laktatora też nie biorę,bo w szpitalu raczej jeszcze nie będzie mi potrzebny. Krem do sutków wezmę,bo na początku mi się zawsze przydawał.
We all find time to do what we really want to do... Edytowane przez gosia261282 Czas edycji: 2013-12-16 o 14:40 |
|
|
|
|
#2407 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chciałabym żeby mąż został z nami przez tydzień, ale jeszcze nie wiem jak to będzie. A te dwa tyg dla ojca to chodzi o to zwolnienie lekarskie ? Czy jest jeszcze jakiś inny urlop oprócz 2 dni okolicznościowego?
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#2408 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2409 |
|
Rozeznanie
|
|
#2410 |
|
Przyczajenie
|
Termin porodu mam na 31.01.2014
Młoda nie młoda, mam 24 lata, ale ja się czuję jak dziecko sama, w końcu dopiero co szkołę skończyłam :P i to jeszcze nie wszystko, bo dopiero część Właśnie, dobrze że ciąża trwa 9 miesięcy i tacy jak ja mają czas na oswojenie się i załatwienie kilku spraw. Jak to mówią "jak się człowiek spieszy to się diabeł cieszy", wtedy nigdy nic się szybko nie udaje ![]() Ja rodzę sama, gdyż mój chłopka nie chce. Po porodzie przyjedzie do mnie mama na 3 tygodnie, żeby mi troszkę pomóc. Później mama mojego chłopaka, żeby trochę pomóc, bo my mieszkamy 600 km od rodziny, wiec ciężko, żeby ktoś przyszedł i pomógł, tylko trzeba fizycznie przyjechać |
|
|
|
#2411 |
|
Zadomowienie
|
A jaki płyn do higieny intymnej pakujecie do torby (firma)?
Moja mama po operacji używała AA biały z czerwonymi literkami jakiś HELP czy coś, i też się zastanawiam nad nim. Gosia - oczywiście balonik który ma w sobie troszeczkę powietrza, a nie taki który jest wypełniony po brzegi, i wygląd jakby miał zaraz eksplodować ![]() Ja nie jestem przekonana co do karuzeli.
|
#2412 |
|
Wtajemniczenie
|
krolowa_nilu: tez tak mam ostatnio
|
#2413 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja mam na 29 stycznia
|
|
#2414 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
1/ urlopu okolicznościowego 2 dni - w razie urodzenia się dziecka. 2/ urlopu ojcowskiego w wymiarze 2 tygodnie nie dłużej jednak, niż do ukończenia przez dziecko 12 miesiąca życia. Wniosek o udzielenie urlopu ojcowskiego należy złożyć najpóźniej na 7 dni przed planowanym terminem urlopu. 3/ 2 dni opieki w roku kalendarzowym do 14 lat / art. 188. kp./ /przysługuje tylko jednemu z rodziców/. Jeśli lekarz wystawi zaswiadczenie ZLA z tyt. opieki nad żoną, to przysługuje zasiłek opiekuńczy nie 2 tygodnie tylko do dwóch tygodni w roku kalendarzowym. Urlop macierzyński nie przysługuje.
|
|
#2415 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
więc w sumie wyjdzie nam prawie miesiąc razem.na pierwszej stronie jest link - jak tata załatwia wolne - i jest 10 dni roboczych na opieke nad żoną to w sumie są dwa tygodnie z weekendami,
|
|
|
#2416 |
|
Zadomowienie
|
Majcie to miały być kapcie
tablet mnie oszukałTak bepanthen mam też spakowany , tel i aparat, ladowarki obym o tym nie zapomniała
|
|
|
|
#2417 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
. Tantum rosa nawet nie kupiłam, bo nigdy tego nie używałam więc nawet nie wiem co to jest . Papieru toaletowego nie biorę, wezmę tylko chusteczki nawilżane - te same co dla maluszka. Oprócz tego co masz na liście wezmę jeszcze bepanthen, skarpetki i wsuwki do włosów
|
|
|
#2418 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2419 |
|
Przyczajenie
|
|
|
|
|
#2420 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Aaa no to na luzie, spokojnie, nie stresuj się i nie martw, poradzisz sobie napewno i będzie ok ![]() Wszelkie obawy są co prawda normalne, bo każda z nas - szczególnie jeżeli to pierwsza ciąża - zastanawia się jak to będzie, czy da radę itd.
|
|
#2421 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Martine89 witaj |
||
|
|
|
#2422 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
Mąż będzie miał 2 tyg tacierzyńskiego. W lutym przylatuje teściowa na 3 tyg,co średnio mi się widzi,ale może faktycznie coś pomoże,chociaż zajmie się starszakiem... Za to przy moim pierwszym dziecku ani mąż nie miał wolnego,ani za bardzo chętnych do pomocy nie było. A przepraszam: teściowa przyszła i wskazała mi palcem gdzie mam kurz
We all find time to do what we really want to do... Edytowane przez gosia261282 Czas edycji: 2013-12-16 o 14:52 |
|
|
|
|
#2423 |
|
Zakorzenienie
|
Mój mąż bierze conajmniej 3 tyg urlopu jak sie mały urodzi
|
|
#2424 |
|
Zadomowienie
|
Senira ubranka napisałam ogólnie biorę głównie pajacyki albo kaftaniki i spiochy .
Ja mam płyn higieny biały jeleń z kora dębu łagodzący i tantum rosa. Ważne jest by sprawdzić kosmetyki wcześniej żeby nie uczulily . Ja będę z mężem ale zobaczę jak długo, niestety mama wraca 6 stycznia do pracy po zwolnieniu...a tak było dobrze..gotujemy na zmianę albo wspólnie, mimo że mamy oddzielnie kuchnię. Edytowane przez isia4891 Czas edycji: 2013-12-16 o 14:49 |
|
|
|
#2425 | ||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Fajnie, że wszystko jest w neutralnych kolorach, gdyby się jednak okazało, że płeć na usg a płeć w rzeczywistości, to nie do końca to samo. ![]() Ponieważ u mnie przez pół ciązy miał być Grześ, a dopiero potem Emilka, to się nadto nie nastawiam i kupuję wszystko neutralne. ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Odczepiłaś sobie brzuch na chwilkę? ![]() Cytat:
[1=830b3402b90be91bee3a8a4 ac8547146eb396896_6583840 e13f22;44179677] Dzięki selena za link. Tu jest napisane żeby ubranka prać w 95 stopniach, a na wszystkich prawie ubrankach maksymalna temperatura prania jest dużo niższa... A Wy w jakiej temperaturze prałyście?[/QUOTE] Ja prałam w 60 stopniach i wszystko wygląda bardzo dobrze.
|
|
|
#2426 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2427 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Ciekawe jak te kółka się sprawdzą w praktyce, bo zawsze mi się wydawało, że takie duże, pojedyncze i pompowane są lepsze <??>. No, ale ja się nie znam na wózkach, więc może okaże się ok. Ważne, że jest lekki i łatwo się składa/rozkłada. W moim wózku te rączki mi się nie podobają, wolałabym pełną ramę na ręce mieć. No, ale darowanemu koniowi nie zgląda się w zęby ![]()
|
|
|
|
|
#2428 | |
|
Zadomowienie
|
[QUOTE=gosia261282;4418060 3]
Cytat:
Kurzy nie sprawdzała bo ona z tych co bałagan jej w zyciu nie przeszkadza co baaardzo widać.
|
|
|
|
|
#2429 | ||
|
Gang Iren
|
Cytat:
Szare mydło jest naprawdę dobre,w ogóle super na gojenie się i przy infekcjach Cytat:
Ja córę rodziłam mając 20 lat i wcześniej też nie miałam kontaktu z dziećmi.
|
|
#2430 | ||||||||
|
Raczkowanie
|
Witam się w 37 tygodniu. Nie było mnie cały weekend, bo co 15 minut wywalało nam w domu korki, dopiero dzisiaj małż doszedł w czym problem, myślałam, że dostanę kur...cy, więc zabrałam Wikę i pojechałyśmy do mojej mamy, a tam spędziłyśmy sobotę i niedzielę na robieniu choinkowych witraży oraz kruchych ciasteczek (na święta musimy dorobić, zbyt dobre były...
).W sobotę rano byłam na ostatniej wizycie u diabetologa, powiedział, że cukry mam super, po porodzie dla świętego spokoju mam ze dwa razy zmierzyć na czczo i dać sobie spokój, a po 12 tygodniach od porodu zrobić krzywą (brrr) i z wynikami do niego. Mam więc nadzieję, że niedługo moja cukrzyca będzie spier...ć z wizgiem. Spojenie nadal daje mi w tyłek i to tak, że dzisiaj w nocy wcale nie spałam. Na dodatek zaczęły mi okropnie puchnąć nogi (nie mogę włożyć butów), a ginka do spółki z diabetologiem uszczęśliwili mnie wieścią, że skoro ciśnienie jest ok i nie ma białka w moczu, to znaczy, że ten obrzęk jest od spojenia i zejdzie dopiero po porodzie ( W nocy miałam dzisiaj skurcze jak na @ co 4o minut i miałam nadzieję, że może... A tu nic... Chcę już rodzić! NATYCHMIAST!Messuah, gratulacje!!! Demonyianioły-pokoik piękny, a co do byłego-czy on przypadkiem nie był na haju? Bo jeśli nie, to koles jest totalnie szurnięty (oprócz tego, że jest skur...em, ale to wszystkie wiemy). Mezaga, lokum dzieciaczków super i wcale nie słodkopierdzące, a kocyki są ekstra! ![]() Cytat:
Ale najważniejsze, że wszystko ok. Cytat:
Cytat:
Ale po blatach i stole już nie skacze, dostała po ogonie kilka razy i nie próbuje. Talerzy nie liże, ale też bardzo pilnuję tego zakazu, bo się brzydzę (ale co ciekawe, jak psica kiedyś wylizała talerz, to się nie brzydziłam... , chyba jednak wolę psy... ). Ale ogólnie nie lubię wylizywania talerzy przez zwierzaki. W końcu ja też ich misek nie wylizuję, więc one też moich nie muszą!![]() Cytat:
Cytat:
Co do cukrów-u mnie ostatnio dzieją się cuda, na czczo 80 lub mniej, po posiłku poniżej 90, jem prawie wszystko, tylko ograniczam ilość, no i słodkiego nie jadam (prawie... , wczoraj niestety weszły mi w zęby kruche ciasteczka, które robiłyśmy z Wiką... Cytat:
Cytat:
Cytat:
Witaj!
Wika - 13.06.2007 Moje ![]() Kubuś - 04.01.2014 Edytowane przez EVI07 Czas edycji: 2013-12-16 o 14:56 |
||||||||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:49.

Ale dobrze się z tym czuję, tak błogo, spokojnie, strach przed porodem odszedł w siną dal 

)
Pojadę do szpitala ze starego mieszkania, a wrócę rozpakowana na nowe :P

16.06.2012 
W nocy miałam dzisiaj skurcze jak na @ co 4o minut i miałam nadzieję, że może... A tu nic... Chcę już rodzić! NATYCHMIAST!
Na czczo 75, śniadanie - 95, obiad 101. Na podwieczorek pozwoliłam sobie na 1 krówkę i mandarynkę - wywaliło 136