Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 8 - Strona 82 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-12-16, 14:54   #2431
marieee
Zadomowienie

GG do marieee
Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 8

Cytat:
Napisane przez lolita25 Pokaż wiadomość
A ja nie kupiłam płynu do higieny, nam doradzali szare mydło, i owe spakowałam do torby ale może jeszcze dokupię płyn
Kurcze, a używałaś go wczesniej? Ja bym sie bała, że może mnie uczulić albo coś.. szczególnie że w składzie na pewno SLS jest.

Cytat:
Napisane przez Martine89 Pokaż wiadomość
Na szczęście nie należę do tych które zostają mamusiami w wieku 16 lat.

Tylko, że ja w życiu nie miałam kontaktu z dziećmi, najmłodsze z jakim może przez godzinę miałam styczność miało 5 lat
Też mam 24 lata :P i Także nie miałam styczności z małymi dziećmi. w życiu nie trzymałam takiego maleństwa na rękach.... jedynie takie 3 miesięczne tak :P Boję się dzieci...

________
9.01.14 Zuzanka
1.03.18 Igusia

marieee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-16, 14:55   #2432
isia4891
Zadomowienie

Gosia ja też bez jaska nie usne, krem i pomadka dopisuje właśnie

Evi też miałam takie kota co mi po nodze wlazil , ten laski wyciąga w stronę blatu . Ten poprzedni kot to jak jedliśmy to siedział na oparciu fotela, pomialkiwal i lapka delikatnie szturchal żeby mu dać jedzonko. zresztą każdy mój kocurek był inny.

Edytowane przez isia4891
Czas edycji: 2013-12-16 o 15:00
isia4891 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-16, 14:57   #2433
selena85
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość

Za to przy moim pierwszym dziecku ani mąż nie miał wolnego,ani za bardzo chętnych do pomocy nie było. A przepraszam: teściowa przyszła i wskazała mi palcem gdzie mam kurz

O jaaa przesadziła...

Mogła Ci go zetrzeć jak tak baaardzo jej się rzucił w oczy...
http://suwaczki.slub-wesele.pl/20140129744753.html
selena85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-16, 14:58   #2434
lolita25
Zakorzenienie

GG do lolita25

Cytat:
Napisane przez _Shiloh_ Pokaż wiadomość
Ciekawe jak te kółka się sprawdzą w praktyce, bo zawsze mi się wydawało, że takie duże, pojedyncze i pompowane są lepsze <??>. No, ale ja się nie znam na wózkach, więc może okaże się ok. Ważne, że jest lekki i łatwo się składa/rozkłada.

W moim wózku te rączki mi się nie podobają, wolałabym pełną ramę na ręce mieć. No, ale darowanemu koniowi nie zgląda się w zęby
Jeżeli chodzi o kółka to ja się nie martwię, ja koniecznie chciałam piankowe, z doświadczenia w pracy wiem ze jeżeli wózek ma amortyzację to ciężkie koła pompowane są zbędne, a nawet jest z nimi kłopot, jak się przebiją albo wentyl się uszkodzi i powietrze ucieka, we większości przypadków mielismy reklamację kół pompowanych, jest jeszcze jeden minus kół pompowanych, jeżeli masz nie równo napompowane koła to wózek będzie ci skręcał, a żeby równe ciśnienie było w kółkach to już wulkanizacja pozostaje
Producenci zaznaczają to w instrukcjach wózka czy kartach reklamacyjnych
Stary 2013-12-16, 15:01   #2435
Martine89
Przyczajenie

Szczerze to nie martwię się czy sobie poradzę, bo wiem, że muszę, bardziej mnie martwi to że jak ja przytyłam 30 kg do teraz to jak ja będę w stanie się ruszać, jak ciężko mi jest się podnieść. Ok dziecko wody, spadnie pewenie z 6 7 kg. Jednak i tak pewnie 25 pozostanie, i to mnie martwi czy ja taka wielka dam radę się podnieść do dziecka, wiadomo nie jest olbrzymem, ale waży, trzeba się schylić, podnieść, przewinąć, a ciężko jak się ma takie mało skoordynowane ruchy z powodu tuszy. To mnie najbardziej martwi.
Porodu się jakoś mało boję, liczę na położną. I też na to że spokój jest najlepszym doradcą

---------- Dopisano o 15:01 ---------- Poprzedni post napisano o 14:59 ----------

Cytat:
Napisane przez marieee Pokaż wiadomość

Też mam 24 lata :P i Także nie miałam styczności z małymi dziećmi. w życiu nie trzymałam takiego maleństwa na rękach.... jedynie takie 3 miesięczne tak :P Boję się dzieci...
Ja właśnie najmłodsze to 5 lat, więc, już mówiło, samo się załatwiało i jedyne z czym miało problem to żeby mu coś do jedzenia zrobić.
Dzieci się nie boję Bardziej się boję tego, jak ja taka wielka sobie poradzę
Martine89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-16, 15:02   #2436
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
Kurcze, a używałaś go wczesniej? Ja bym sie bała, że może mnie uczulić albo coś.. szczególnie że w składzie na pewno SLS jest.
Biały jeleń jest najlepszy na to,mi polecił ginekolog po pierwszym porodzie. Prędzej uczulą te wszystkie super płyny do higieny intymnej.

Cytat:
Napisane przez selena85 Pokaż wiadomość
[/B]

O jaaa przesadziła...

Mogła Ci go zetrzeć jak tak baaardzo jej się rzucił w oczy...
A dodam,że teściowa sama zawsze miała w domu dużo brudniej niż ja.
A o tym kurzu to było gdy widziała,że moja córka ma kolki takie,że potrafiła płakać non stop 12 godz,zasypiając tylko na chwilę na rękach...
Stary 2013-12-16, 15:03   #2437
lolita25
Zakorzenienie

GG do lolita25

Cytat:
...
Tych intymnych miejsc nie myłam jeszcze, położna zalecała ze jest bardzo dobre do przemywania wszelakich ran czy podrażnień więc kupiłam, mam w domu płyn z ziaji do higieny intymnej ale dokupię jeszcze lactacyd
Stary 2013-12-16, 15:04   #2438
Martine89
Przyczajenie

Cytat:

A o tym kurzu to było gdy widziała,że moja córka ma kolki takie,że potrafiła płakać non stop 12 godz,zasypiając tylko na chwilę na rękach...
Świetną masz teściową, nie powiem
Stary 2013-12-16, 15:05   #2439
lolita25
Zakorzenienie

GG do lolita25

Cytat:
Biały jeleń jest najlepszy na to,mi polecił ginekolog po pierwszym porodzie. Prędzej uczulą te wszystkie super płyny do higieny intymnej.
...
No tak samo nam powiedziała w SR położna
Stary 2013-12-16, 15:07   #2440
_Shiloh_
Wtajemniczenie

Cytat:
Szare mydło jest naprawdę dobre,w ogóle super na gojenie się i przy infekcjach

Ja myję nawet twarz białym jeleniem, mam zwykłego, z otrębami, z nagietkeim i słonecznikiem czy jakos tak

Cytat:
Jeżeli chodzi o kółka to ja się nie martwię, ja koniecznie chciałam piankowe, z doświadczenia w pracy wiem ze jeżeli wózek ma amortyzację to ciężkie koła pompowane są zbędne, a nawet jest z nimi kłopot, jak się przebiją albo wentyl się uszkodzi i powietrze ucieka, we większości przypadków mielismy reklamację kół pompowanych, jest jeszcze jeden minus kół pompowanych, jeżeli masz nie równo napompowane koła to wózek będzie ci skręcał, a żeby równe ciśnienie było w kółkach to już wulkanizacja pozostaje
Producenci zaznaczają to w instrukcjach wózka czy kartach reklamacyjnych
No to skoro tak pisze osoba doświadczona w tych kwestiach to nie będe dyskutowac

Ale myślę, że spacerówkę i tak sobie już nową kupię jakąś

Cytat:
Szczerze to nie martwię się czy sobie poradzę, bo wiem, że muszę, bardziej mnie martwi to że jak ja przytyłam 30 kg do teraz to jak ja będę w stanie się ruszać, jak ciężko mi jest się podnieść. Ok dziecko wody, spadnie pewenie z 6 7 kg. Jednak i tak pewnie 25 pozostanie, i to mnie martwi czy ja taka wielka dam radę się podnieść do dziecka, wiadomo nie jest olbrzymem, ale waży, trzeba się schylić, podnieść, przewinąć, a ciężko jak się ma takie mało skoordynowane ruchy z powodu tuszy. To mnie najbardziej martwi.
Porodu się jakoś mało boję, liczę na położną. I też na to że spokój jest najlepszym doradcą
A przepraszam, ile teraz ważysz? Przytyłaś tyle, z jakiegoś powodu, tzn. jadłaś za dużo? Czy może woda Ci się w organizmie zatrzymuje tak? Moja koleżanka przytyła 20 kg, zaraz po porodzie zeszło z niej 14 kg.
_Shiloh_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-16, 15:07   #2441
mala098
Raczkowanie

Cytat:
A ja nie kupiłam płynu do higieny, nam doradzali szare mydło, i owe spakowałam do torby ale może jeszcze dokupię płyn
Ja też kupiłam do szpitala szare mydło, wypróbowałam już w domu czy nie podrażnia- jest ok. Najgorzej to ponoć właśnie kupić coś, czego się wcześniej nie używało, żeby nie okazało się w szpitalu, że nas podrażnia.
Stary 2013-12-16, 15:09   #2442
selena85
Wtajemniczenie

Cytat:

No wiadomo kurcze, że ne myśli się o kurzu i w ogóle o sprzątaniu gdy na glowie ma się maluszka.
Z resztą nawet we wszystkich poradnikach piszą, żeby po porodzie olać sprzątanie w chacie, chociażby gary ze zlewu same wypadały z przeładowania

I taki też mam plan, żeby się tym zbytnio nie przejmować
Stary 2013-12-16, 15:13   #2443
lolita25
Zakorzenienie

GG do lolita25

Cytat:
A co lekarz na to ile przytyłaś?
Może to faktycznie woda Ci się zbiera
Ja przytyłam 14 kg i czuję się jak słoń, mam nadzieję ze zaraz po porodzie choć z 6 zejdzie

---------- Dopisano o 15:13 ---------- Poprzedni post napisano o 15:11 ----------

Cytat:
No wiadomo kurcze, że ne myśli się o kurzu i w ogóle o sprzątaniu gdy na glowie ma się maluszka.
Z resztą nawet we wszystkich poradnikach piszą, żeby po porodzie olać sprzątanie w chacie, chociażby gary ze zlewu same wypadały z przeładowania

I taki też mam plan, żeby się tym zbytnio nie przejmować
No ja myślę ze po coś ten tacierzyński ustalili
Stary 2013-12-16, 15:13   #2444
830b3402b90be91bee3a8a4ac8547146eb396896_6583840e13f22
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez isia4891 Pokaż wiadomość
Dziś zaczęłam 36 tydzień

Moja torba do szpitala.
Ja:
Szampon , pasta, szczoteczka do zębów, gąbka, żel, szczotki do włosów, gumki,
Plyn do higieny int, tantiem rose i butelka do tego z dziubkiem
Balsam do ciała, ręczniki pap, papier toalet, chusteczki nawilz ,
Ręcznik kapielowy i mały
Klapki pod prysznic i kapcie
2 koszule do karmienia
Skarpety, majtki (niski stan gdyby cc)
Majtki siateczkowe, staniki do karmienia
Wkładki laktacyjne, podklady porodowe
Odciągacz pokarmu
Sztućce, kubek
Pokłady higieniczne
Woda mineralna , biszkopty
Słowacka, dokumenty, karta ciąży
Lewatywa, maszynka do golenia
Szlafrok

Czego zapomnialam??
Telefon i ładowarka, ja jeszcze mam na liście pomadkę do ust. Weź też drobne pieniądze.

Cytat:
Dziewczyny powiedzcie jak u Was zapowiada się po porodzie kwestia opieki nad maluszkiem i pomocy ze strony innych osób?

Czy będziecie musiały radzić sobie same, z mężami/TŻ czy może będziecie mogły liczyć na pomoc kogoś bliskiego przy maluszku???

I czy Wasi małżonkowie/tż biorą te 2 tygodnie przysługującego wolnego po porodzie maluszka?
U mnie zapewne mąż dostanie 2 tygodnie chorobowego na opiekę nade mną - to się praktykuje po CC w szpitalu w którym będę. Potem przyjeżdża moja mama na 2 tygodnie. Zostanie jeszcze 2 tygodnie tacierzyńskiego i mąż ma jeszcze zaległe 12 dni urlopu z tego roku No i poza tym mam jeszcze teściową która jest pod ręką i jest cudowna

Cytat:
Dombas - jakos tak się nazywa Jak cos się z nia stanie, to nie będzie szkoda (jest niska) W pokoju jedną ścianę pomalujemy na lekki róż, a na szafie ustawię pudełka różowe w białe kropki i paski dzięki czemu nie będzie się wydawała tak niska
Komoda Malm 4 i 3 szuflady przewijak sundvik, albo taki za 80 zł i przemalujemy go na biało
Póki co wszystko kupimy takie "na teraz" kiedys jak będziemy mieć swoje własne mieszkanie, pomyslimy o czyms innym

Wprowadzimy się jak będziemy miec chociaż trochę mebli żeby było co gdzie postawić. Ale po porodzie mieszkac tam będziemy juz na pewno
Kurcze ja też myślałam żeby jedna ściana była różowa. A nawet myślałam żeby ścianę krótką z oknem pomalować mocno na różowo, jedną na pastelowy róż a pozostałe zostawić białe albo kremowe. Mąż z kolei kombinuje czy nie zrobić różnokolorowych pasków. Ja nie dam rady się powstrzymać przed tym żeby było słodko-pierdząco

Cytat:
A jaki płyn do higieny intymnej pakujecie do torby (firma)?
Moja mama po operacji używała AA biały z czerwonymi literkami jakiś HELP czy coś, i też się zastanawiam nad nim.
U nas na SR mówili że najlepiej jest mieć ten sam płyn którego używa się na co dzień.

Cytat:
Napisane przez mala098 Pokaż wiadomość
Ja prałam w 60 stopniach i wszystko wygląda bardzo dobrze. Przy czym ja nie prasuję.. Nienawidzę tej czynności i chyba nawet dla swojego dzieciaczka się nie przemogę
Ja też nie cierpię prasowania, ale dla małej się przemogę. Muszę tak to zaplanować aby to zrobić jednego dnia
830b3402b90be91bee3a8a4ac8547146eb396896_6583840e13f22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-16, 15:15   #2445
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
Ja przytyłam 14 kg i czuję się jak słoń, mam nadzieję ze zaraz po porodzie choć z 6 zejdzie
Ja w tydzień po porodzie z Erykiem miałam -10,po 3 miesiacach jakos miałam wagę sprzed ciąży, a po 9 miesiacach karmienia 4 kg mniej niż przed ciążą i lekarka mi powiedziała,że mam przestać karmić,bo niedługo zniknę
Stary 2013-12-16, 15:16   #2446
Martine89
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez _Shiloh_ Pokaż wiadomość

A przepraszam, ile teraz ważysz? Przytyłaś tyle, z jakiegoś powodu, tzn. jadłaś za dużo? Czy może woda Ci się w organizmie zatrzymuje tak? Moja koleżanka przytyła 20 kg, zaraz po porodzie zeszło z niej 14 kg.
Przytyłam tyle bo mam zaburzenia hormonalne, jem ok 2000 kcal dziennie, czasem nawet tylko 1600. Raczej nie jest to woda, tylko mój organizm tak zareagował, uważa, że trzeba magazynować, duuużo. Gin mi mówiła, że takie kobiety tyją nawet do 40 kg. Teraz ważę 82 kg a przed ciążą 52 kg, przy wzroście 162 cm to jest dużo.
Oj chciałabym chociaż raz się najeść za dużo
Stary 2013-12-16, 15:17   #2447
pilotka86
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Akkma Pokaż wiadomość
Juuuuuż? Ale ja mam termin dopiero na początek lutego

Nie no niech chociaż do stycznia wytrzyma

Pan kurier właśnie przytargał karton z łóżeczkiem! Jutro ma dojść pościel, rożek i śpiworek więc jak wszystko popiorę (to będzie już chyba 11 pralka ) to zamęczę tżta żebyśmy złożyli łóżeczko
hmm to w sumie niecałe dwa miesiące..
ja już w tym czasie odczuwałam takie kłucia w dole dołownie jakby mi ktoś wbijał szpilkę i wiercił w szyjce
łapało i puszczało, łapało i puszczało

No to ja napiszę moją listę do szpitala: (na czerwono to co jeszcze nie mam)
-strój dla ojca
-aparat, telefon, ładowarki
-badania, dowód, leki
-kosmetyczka:
--podkład, róż, tusz, małe lusterko
--do twarzy: krem, micel, żel do mycia twarzy, pomadka ochronna
--do ciała: biały jeleń mydło w płynie, może szampon, odżywka i balsam (miniaturki), tantum rosa,
-- chusteczki, płatki kosmetyczne, pasta do zębów, szczoteczka
--gumka do włosów, opaska, szczotka
-majtki 2 pary bawełniane plus 3 pary siateczkowe
-skarpetki 3 pary i jedne grube
-2 koszule,
-stanik do karmienia,
- szlafrok
-wkładki laktacyjne, krem na sutki, kapturki
-2 ręczniki (duży i mały)
-klapki pod prysznic i pantofle
- 2 duże podpaski na wyjście
-woda z dziubkiem
-jasiek
DLA DZIECKA:
-chusteczki,
-krem do tyłka
-smoczek
-pielucha tetrowa (dla kota później)

Ubranka dla dziecka na wyjście nie biorę, mąż przywiezie w dzień wypisu. Tak samo zrobię ze swoimi, te w których przyjadę do szpitala po przebraniu (plus kurtka i buty) dam mu żeby wziął do domu i przywiózł na wypis. Nie będzie mi się to plątało po torbie czy szafkach.

Cytat:
Napisane przez gosia2611282
Ja części nie będę mieć z tego co ty,bo u nas krótko się leży,więc włosy umyję w domu-nie biorę szamponu,balsamu do ciała też-na bank nie będzie mi się chciało smarować chwilę po porodzie. Tantum rosa też jak do chaty wrócę to zacznę stosować,jelenia wezmę do podmywania,w sumie to cała się jeleniem umyję,nie będę brać żelu do mycia. Sztućce i kubek nie potrzebuję. Papier toalet w kibelku na pewno jest,jakieś chusteczki hig wezmę w razie czego.
Lewatywę jeszcze nie wiem czy zrobię,a jak już to przed wyjściem z domu chyba,ogolę się też w domu przed wyjściem. Pomadkę ochronną za to wezmę i krem do buzi. Jasiek mój,bo nie umiem bez jaśka spać.
Laktatora też nie biorę,bo w szpitalu raczej jeszcze nie będzie mi potrzebny.
Krem do sutków wezmę,bo na początku mi się zawsze przydawał.
no właśnie też nie wiem czy brać szampon, bo nie bardzo chce mi się głowę myć. tylko po cc i znieczuleniu widziałam mocno upocone.. hmmm tak samo balsam do ciała chyba jednak nie wezmę, bo cieżko się będzie schylać i w ogóle.
aaa gosia dobrze, że napisałaś o jaśku też muszę wziąć, bo muszę mieć swój zapach

Edytowane przez pilotka86
Czas edycji: 2013-12-16 o 15:25
pilotka86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-16, 15:24   #2448
lolita25
Zakorzenienie

GG do lolita25

Cytat:
Przytyłam tyle bo mam zaburzenia hormonalne, jem ok 2000 kcal dziennie, czasem nawet tylko 1600. Raczej nie jest to woda, tylko mój organizm tak zareagował, uważa, że trzeba magazynować, duuużo. Gin mi mówiła, że takie kobiety tyją nawet do 40 kg. Teraz ważę 82 kg a przed ciążą 52 kg, przy wzroście 162 cm to jest dużo.
No to współczuje, ale myślę ze piękna wiosna przed nami będzie więc z wózeczkami długie spacerki nam pomogą w schudnięciu

---------- Dopisano o 15:24 ---------- Poprzedni post napisano o 15:21 ----------

Cytat:
Ja w tydzień po porodzie z Erykiem miałam -10,po 3 miesiacach jakos miałam wagę sprzed ciąży, a po 9 miesiacach karmienia 4 kg mniej niż przed ciążą i lekarka mi powiedziała,że mam przestać karmić,bo niedługo zniknę
Byłoby cudownie jak też bym tak szybko schudła
Stary 2013-12-16, 15:33   #2449
Soleil_Rouge
Rozeznanie

Cytat:
Za to przy moim pierwszym dziecku ani mąż nie miał wolnego,ani za bardzo chętnych do pomocy nie było. A przepraszam: teściowa przyszła i wskazała mi palcem gdzie mam kurz
niezla masz tesciowa!! ale takimi osobami nie nalezy sie przejmowac! jak jej ten kurz przeszkadza, to moze wziac szmatke i zetrzec

[1=830b3402b90be91bee3a8a4 ac8547146eb396896_6583840 e13f22;44180979]
U nas na SR mówili że najlepiej jest mieć ten sam płyn którego używa się na co dzień.[/QUOTE]
ja na co dzien uzywam tego samego zelu do kapieli co do calego ciala, wiec to samo biore do szpitala + tantum rosa i powinno byc ok. jak nie to Tz bedzie dowozil co trzeba.

Cytat:
mi gin powiedzial, ze jak tak dalej pojdzie, to po porodzie bede wazyc tyle co przed albo i mniej... zreszta chyba ma racje, bo kilka dni temu przymierzylam jeansy biodrowki ktore nosilam przed ciaza i nawet sie w nich zapielam, wiec je spakowalam do torby na wyjscie ze szpitala

---------- Dopisano o 15:33 ---------- Poprzedni post napisano o 15:30 ----------

Cytat:
wspolczuje a te zaburzenia, to ze wzgledu na ciaze i po ciazy jest jakas mozliwosc uregulowania sytuacji?? co Ci gin na ten temat powiedziala??
Stary 2013-12-16, 15:37   #2450
mezaga
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez isia4891 Pokaż wiadomość
Mezega Sliczny pokoik a nie wygodniej by było żeby przewija stał koło słupka? Kosmetyki mialabys pod ręką. Nie chce się wtrącać tylko doradzić extra pokoik to już w nowym mieszkaniu macie tak?
Te kosmetyki tam są tymczasowo tylko - Po porodzie wylądują na komodzie z przewijakiem. Tam mamy z boku dużo miejsca jeszcze po położeniu miękkiego przewijaka.
Tak - ten pokój to już w nowym docelowym mieszkaniu

[1=830b3402b90be91bee3a8a4 ac8547146eb396896_6583840 e13f22;44179677]
Dzięki selena za link. Tu jest napisane żeby ubranka prać w 95 stopniach, a na wszystkich prawie ubrankach maksymalna temperatura prania jest dużo niższa... A Wy w jakiej temperaturze prałyście?[/QUOTE]

Ja prałam w takiej temperaturze jak na metkach. Bałam się wstawiać to na program dzieciowy. Na takim uprałam pieluchy, prześcieradła i ręczniki.

Cytat:

Tylko co z tym płynem do płukania?
Płukać czy nie płukać po praniu w płynie dla dzieci?

...
Ja wsypywałam tylko proszek.

Cytat:
Dziewczyny powiedzcie jak u Was zapowiada się po porodzie kwestia opieki nad maluszkiem i pomocy ze strony innych osób?

Czy będziecie musiały radzić sobie same, z mężami/TŻ czy może będziecie mogły liczyć na pomoc kogoś bliskiego przy maluszku???

I czy Wasi małżonkowie/tż biorą te 2 tygodnie przysługującego wolnego po porodzie maluszka?

---------------------
Ja będę sama z małżem i jedyne co to położna dwa razy w tyg nas odwiedzi i coś tam zawsze pomoże/podpowie.
Najpierw była mowa o tym, że mój małżonek wezmie te 2 tyg wolnego po porodzie, ale teraz twierdzi, że mówią, że tydzień wystarczy a reszta wolnego przyda się na dni kiedy np. trzeba będzie jechać z dzieckiem na szczepienia...
U nas małż bierze zaległy urlop, bo w tym roku nie wykorzystaliśmy go wcale. Ile będzie mógł to tyle będzie ze mną.
Stary 2013-12-16, 15:39   #2451
marieee
Zadomowienie

GG do marieee

Gosia.. współczuje teściowej! Serio... masakra!

Oby u mnie z waga tez tak zeszło.. bo 18 kg na plusie.... nigdy w życiu tyle nie ważyłam..

Moja koleżanka ma dwóch małych synów.
Dla starszego kupiła szelki, i taki pasek.. żeby jej nie uciekał na spacerach. Co się wielkokrotnie zdarzało.
Teściowa obgadywała ją, wsród sąsiadów, dalszej rodziny.. że wyprowadza dziecko na spacer jak psa! Mogła jej pomóc, a nie tylko gadać i to jeszcze takie rzeczy...

________
9.01.14 Zuzanka
1.03.18 Igusia

marieee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-16, 15:45   #2452
selena85
Wtajemniczenie

Cytat:
Dobrxze mówisz!

Polać Ci Picolo!

---------- Dopisano o 15:45 ---------- Poprzedni post napisano o 15:44 ----------

Stary 2013-12-16, 15:45   #2453
Negrid
Rozeznanie

U mnie deczko lepiej, gardło już nie boli, teraz męczę się z bólem głowy i zatokami jak ruszam głową to mi policzka pluskają, tyle tego mi się tam zawsze zbiera.
W ogóle usta mi spuchły jakbym była po botoksie.
Jutro mamy USG, 33 tc.

Witam nową mamusię Ja też nie miałam styczności z malutkimi dziećmi.
Tak jak Wszystkie z Was też chciałabym mieć już córcię na rękach. Ostatnio swoją potrzebę tulenia przelałam na misia.
Mam 10 kg na plusie.

Mój mąż ma swoją działalność, więc żaden tacierzyński nie wchodzi w grę. Ale na ten czas bierze mniej zleceń, za to teraz prawie wcale go w domu nie ma. Mam mamę 10 km dalej i mam nadzieję, że będzie mi pomagać w miarę potrzeby, chociaż może być z tym mały problem, bo mój brat dostał pracę a oni mają jedno auto i jako tako teraz mamie jakoś super potrzebne to auto nie jest ale może okazać się że nie będę jej miała na zawołanie po porodzie.
Odnośnie teściowej chciałabym, żeby wpadała tak na pół godzinki, zobaczyć małą i tyle, ale to raczej niemożliwe w tym wydaniu (ma niecałe 2 km do nas) a sypie takimi radami czasem, że klękajcie narody...

Mezagaśliczny pokoik

Jestem z Wami w miarę na bieżąco (może kilka stron mam opuszczonych) ale chyba dawno nie widziałam postów Cicici ??? czy gdzieś jednak przegapiłam?
Negrid jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-16, 15:46   #2454
Konto usunięte

Cytat:
Oby u mnie z waga tez tak zeszło.. bo 18 kg na plusie.... nigdy w życiu tyle nie ważyłam..
Też się o to modlę Ostatnio mam wrażenie że tyję w tempie geometrycznym!!
830b3402b90be91bee3a8a4ac8547146eb396896_6583840e13f22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-16, 15:48   #2455
_Shiloh_
Wtajemniczenie

Ja już w ogóle nie tyję
_Shiloh_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-16, 15:48   #2456
Konto usunięte

Cytat:
Co za teściowa

Zakończyłam zakupy allegrowe u JustineX , przerzucam się na r_p77.

Zakupiłam też mężowi prezent świąteczny, mam nadzieję że zdąży dojść

Mam nadzieję że zdążę przed zajęciami z francuskiego, a jeszcze pracę domową muszę zrobić :P
Stary 2013-12-16, 15:52   #2457
cayenneOna
Zadomowienie

Cytat:
A co lekarz na to ile przytyłaś?
Może to faktycznie woda Ci się zbiera

---------- Dopisano o 15:13 ---------- Poprzedni post napisano o 15:11 ----------

Nam na ostatnich zajęciach w SR położna mowila, że tatusiowie już teraz niech się zaprawiaja w sprzątaniu i GOTOWANIU, bo zadaniem mam w połogu jest wypoczywac i zajmować się maluszkiem, a ich sprzątanie, ggotowanie i uslugiwanie mamie i dziecku, więc niech tak zaplanuja w tym roku urlop

Witam się popołudniowa pora
Wyobraźcie sobie dostalam właśnie paczkę z PL, a tam prześliczne, wyprane i poprasowane ubranka
Od siostry tż, której się wcale a wcale nie przelewa.....

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
cayenneOna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-16, 15:53   #2458
mala098
Raczkowanie

[1=830b3402b90be91bee3a8a4 ac8547146eb396896_6583840 e13f22;44181505]Co za teściowa

Zakończyłam zakupy allegrowe u JustineX , przerzucam się na r_p77.

Zakupiłam też mężowi prezent świąteczny, mam nadzieję że zdąży dojść

Mam nadzieję że zdążę przed zajęciami z francuskiego, a jeszcze pracę domową muszę zrobić :P[/QUOTE]

Ja też kupowałam u tych dwóch sprzedających.
A co dla męża wybrałaś: jakiś ładny kocyczek czy kaczuszkę termometr do kąpieli?
Stary 2013-12-16, 15:58   #2459
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez cayenneOna Pokaż wiadomość
Nam na ostatnich zajęciach w SR położna mowila, że tatusiowie już teraz niech się zaprawiaja w sprzątaniu i GOTOWANIU, bo zadaniem mam w połogu jest wypoczywac i zajmować się maluszkiem, a ich sprzątanie, ggotowanie i uslugiwanie mamie i dziecku, więc niech tak zaplanuja w tym roku urlop

Witam się popołudniowa pora
Wyobraźcie sobie dostalam właśnie paczkę z PL, a tam prześliczne, wyprane i poprasowane ubranka
Od siostry tż, której się wcale a wcale nie przelewa.....

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
U nas też na SR mówili że mężowie będą musieli pomagać, bo nie powinnyśmy dźwigać nawet czajnika

Super niespodzianka z tą paczką, zwłaszcza że się nie spodziewałaś. Wspaniała ta siostra

Cytat:
Napisane przez mala098 Pokaż wiadomość
Ja też kupowałam u tych dwóch sprzedających.
A co dla męża wybrałaś: jakiś ładny kocyczek czy kaczuszkę termometr do kąpieli?
Hahaha no tak faktycznie zabrzmiało Może kaczuszkę powinnam była kupić bo mąż uwielbia kąpiele w wannie
Kupiłam mu taki statyw do aparatu, to się nazywa FlyCam, dzięki temu jak się idzie i nagrywa film do obraz jest bardziej stabilny - ja się mało znam na tym ale mąż jest fanem takich rzeczy.
Stary 2013-12-16, 16:01   #2460
Roane
Wtajemniczenie

Dzień dobry
Od paru dni odczuwam takie, bo ja wiem, kłucie wewnątrz wadżajny. Jakby mnie ktoś szpilką szturchał. Czy to są owe osławione bóle spojenia? Bo boli jak cholera. A trwa krótko i zawsze z zaskoczenia.

Cytat:
Napisane przez demonyianioly Pokaż wiadomość
Witam
Bardzo mi miło, że pokoik ładny. Trzeba się było nieźle nagimnastykować i finansowo i przestrzeniowo, żeby coś z tej skrytki wykrzesać.
Ktoś pytał o pojemniki na łóżeczku, są z IKEA. Kosztują coś 19.90.
Na targach zakupiłam piękny rożek w marynarskich kolorach.

Wczoraj podczytywałam to słabo mi się zrobiło, że ktoś się rozpakuje lada chwila... A tu nie tak szybko
Zaliczyłam też telefon nieznanego numeru od byłego, zapytał czy POTRZEBUJEMY więcej butelek i "pieroga" na dziecko.
Skomentowałam żeby zapytał tej kobiety, z którą obecnie jest o takie rzeczy i nie zawracał mi głowy, bo zdeklarował przelanie pieniążków i jak ich nie było tak nie ma.
Stwierdził, że jego kobieta siedzi w Polsce i dogorywa przed porodem i że JESTEM JEGO NARZECZONA.
Bredził od rzeczy.
W każdym razie zdeklarował, że napisze do mnie mila później i musi kończyć, bo stoi przy kasie w tk maxx. Nie odezwał się już oczywiście.
Postradał zmysły i tyle.
(...)
Rożek śliczny! I fajnie że taka ciemna chłopięca kolorystyka, plamy mniej będzie widać
OO, myślisz że jest szansa że były się obudził ze swojego szaleństwa? Kurcze, tylko trochę szkoda że tyle zdążył zrujnować. Ale to jest w sumie spójne z tym co wcześniej pisałaś że Ci mówił, że on nie wie czy chce być z Tobą. Może zdecyował że już wie. Ale pacan, i jak tu takiego człowieka traktować poważnie?

Cytat:
Napisane przez lidkaa82 Pokaż wiadomość
Tak podczytuje, jeszcze nie dokończyłam ale poruszyłyście temat który akurat mnie interesuje. Tez zastanawiam się nad antykoncepcją i biorę uwagę rózne możliwosci m.in wkładke hormonalną, która działa na zasadzie miejscowego działania hormonów. Standardowa spirala jest dla mnie nieetyczna ze wzgledu na działąnie wczesnoporonne i dlatego jest to dla mnie osobiście metoda nie do przyjęcia. I nie ma co tu porównywać do prezerwatywy którą nie wiedzieć czemu kościół neguje. Uważam że antykoncepcja powinna zapobiegać zapłodnieniu, taka która uniemozliwia zagnieżdżenie sie zarodka to już trochę "musztarda po obiedzie" Dla mnie zarodek to już życie, to już pewne istnienie które ma w swoim kodzie genetycznym wszelkie cechy.
Oczywiście nikogo tu nie krytykuje, ale chciałam wyrazić swoją opinie bo nie każdy do końca zdaje sobie sprawę jak to działa. Wkładka hormonalna to aktualnie chyba najlepsze wyjście dla kobiet które juz rodziły a nie planują w najbliższych latach dzidziusia. Niestety to spory wydatek jednorazowy.
Dziecko to większy wydatek, ja zawsze wychodzę z tego założenia

Cytat:
U mnie koło 40,do rozm 62.
Pajaców mam z 30 szt.
Ale teraz mam pojemną pralkę,bo na 8 kg wsadu,więc sporo wchodzi.
Ooo, ja mam w sumie ze 20 body z krótkim rękawem, może z 8 z długim, z 10 pajacyków, wszystko w rozmiarze 56 lub 62, i miałam wrażenie że mam dużo za dużo

Cytat:
Napisane przez malaMigotkAaa Pokaż wiadomość
Ogłaszam wszem i wobec, że moja ciąża donoszona, zgodnie z ustaleniami lekarzy dziś mogę rodzi (zaokrąglili nas o 1 dzień ) zaczynam 38tc (37+1)

Cytat:
Napisane przez perfuzja Pokaż wiadomość
A Ty nawet nie wiesz jak Ci zazdroszczę, ze masz juz syna przy sobie.
Ja ostatnio srednio 2 razy dziennie zastanawiam się czy jechać na IP. Nie ma ze mną łatwo moje dziecko, nie daje mu się wyspać tylko ciagle zadam, zeby sie ruszal
Mam nadzieje, ze środowe usg mnie uspokoi.
Też jakaś niespokojna się robię, jak nie rusza się dłużej niż kwadrans. Ale znów jak za mocno się wierci to też narzekam

Cytat:
Napisane przez Lusso Pokaż wiadomość
hehe ja to mam sklerozę :P umyłam głowę pomalowałam się i zdałam sobie sprawę że się nie umyłam mam nadzieję że uda mi się wziąć prysznic bez uszkodzenia makijażu :P ostatnio w ogóle nie myślę
Żelek w pełnej krasie

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości