Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 8 - Strona 85 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-12-16, 17:59   #2521
marieee
Zadomowienie

GG do marieee
Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 8

Cytat:
Napisane przez Akkma Pokaż wiadomość
Super pomysł Też najpierw pomyślałam, że mogłabyś kupić coś jej dzieciakom, ale faktycznie dzieci częściej dostają prezenty
Może właśnie kup jej jakiś cień w neutralnych kolorach (no chyba, że wiesz jakie kolory lubi) albo jakiś tusz (to chyba każda kobieta używa ) albo jakiś zestaw lepszych kremów
W sumie, ja byłabym zadowolona, gdybym dostała jakiś zestaw kosmetyków Taki neutralny.

Cytat:
Napisane przez Roane Pokaż wiadomość
Ja mam za kilka tygodni urodziny, i wtedy też będę miała 24 Nawet żadnych dzieciatych koleżanek nie mam, większość dziewczyn w moim wieku to już chyba to pokolenia które czeka do 30-stki
Ja trochę dzieciatych koleżanek mam Ale większości się jeszcze nie spieszy, i nawet o tym nie myśli.
Chociaż kilka boi się że "zapatrzy" się na Zuzę..

Pisałyście wcześniej o metodach antykoncepcji.
My zdecydujemy się chyba na tabletki. Ta ciąża była przez rok, wystarana, oczekiwana.. bo być może jest... ostatnią.
Inna kwestia, to kwestia finansowa. Następne dziecko, o ile będzie... góra za 4 lata, jak "dorobimy" się czegoś swojego.
Zastrzyków czy wkładki obawiałabym się, o jakieś powikłania czy coś.. Być może przesadzam

________
9.01.14 Zuzanka
1.03.18 Igusia

marieee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-16, 18:00   #2522
magnusia
Zakorzenienie

właśnie konsumuję domowy pasztet mojej mamy z domową żurawiną teściowej PYCHA!!!
Stary 2013-12-16, 18:02   #2523
marieee
Zadomowienie

GG do marieee

A... i Gosia gratulacje dla Córki!!!

---------- Dopisano o 18:02 ---------- Poprzedni post napisano o 18:01 ----------

Cytat:
Napisane przez magnusia Pokaż wiadomość
właśnie konsumuję domowy pasztet mojej mamy z domową żurawiną teściowej PYCHA!!!
Jak teściowa dobra [] to konsumuj do woli i bez strachu - smacznego!

________
9.01.14 Zuzanka
1.03.18 Igusia

marieee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-16, 18:02   #2524
_Shiloh_
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez isia4891 Pokaż wiadomość
To w takim razie cicici miała być w ck, dlatego może się nie odzywa

Ja będziesz w ck to daj znać, może zorganizujemy jakieś spotkanie, może Le la też się dołączy ?
Oczywiście, że dam znać jak tylko będę
_Shiloh_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-16, 18:03   #2525
perfuzja
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez vacuity Pokaż wiadomość
Roane chciałam się odnieść jeszcze to Twoich wczorajszych wypowiedzi odnośnie działań antykoncepcyjnych i klauzuli sumienia dla lekarzy (wybacz, wcięło mi posty). Nie chcę się wdawać w światopoglądowe dyskusje, w końcu to wątek dla mam, ale jestem chrześcijanką i dla mnie zarówno tabletki anty jak i wkładki są niedopuszczalne moralnie, właśnie ze względu na możliwe działanie wczesnoporonne (czyli - jeśli dojdzie do zapłodnienia hamują zdolność endometrium do odżywiania zarodka i utrudniają/uniemożliwiają jego zagnieżdżenie się w macicy. A ten rozwijający się zarodek to człowiek.) Taki jest mój sposób myślenia i rozumiem, że można myśleć inaczej, ale szanujmy swoje poglądy. A odnośnie klauzuli sumienia - nie wyobrażam sobie sytuacji, by ktoś zmuszał mnie w pracy (pod groźbą jej utraty) do działań nieakceptowanych przeze mnie etycznie. Taka klauzula jest potrzebna.
Tabletki antykoncepcyjne akurat hamują owulację, jeśli do owulacji i zapłodnienia dojdzie, to zarodek może się rozwijać.

Dla mnie blastocysta (bo na takim etapie dochodzi do obumarcia zarodków, ktore nie są w stanie się zagnieździć) człowiekiem nie jest. W ramach ciekawostki - na przykład dla św. Tomasza z Akwinu też nie była
I o ile rozumiem, że lekarz powinien mieć absolutne prawo odmówić wykonania aborcji, to jednak nie zgadzam się z tym, że aptekarz może nie wydać recepty na spiralę czy środki typu Postinor.
Stary 2013-12-16, 18:05   #2526
cayenneOna
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez mala098 Pokaż wiadomość
Ooo, flycam mój mąż zamówił sobie na urodziny.

Tak jak wszystkie zgodnie radzą- nie odsyłaj, za to wyślij paczkę świąteczną z prezentami dla niej, męża i szkrabów. Tylko żeby nie poczuła się zobowiązana by i Wam coś kupić To z dopiską "w podziękowaniu za użyczenie prześlicznych ubranek"

Mi koleżanka powiedziała, że przeczytała wieeele książek przez pierwsze dwa miesiące karmienia na kindle'u (lekki, nie trzeba trzymać w ręku, w nocy jakby co podświetlany, ale nie świeci dzieciowi w oczy). Więc zażyczyłam sobie i mąż mi sprezentował.
Teraz szukam: może któraś z Was ma wersję .pdf lub na kindle "Poradnik pozytywnego myślenia"..? i by się podzieliła?
Bo zbieram już lektury

A czemu kindl a nie np kobo? Bo ja tez w liście do Mikołaja napisałam o czytniku, z wielką aprobatą męża (pewnie, co za latwizna, nie trzeba wymyślać :p), tylko nie wiem który... Myślałam o kindle Whitepaper, ale nie wiem czy on konwertuje pliki do pdf

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

---------- Dopisano o 18:05 ---------- Poprzedni post napisano o 18:04 ----------

Cytat:
Magnusia, nie za dobrze Ci? Wciąż tylko kusisz

cayenneOna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-16, 18:06   #2527
magnusia
Zakorzenienie

zapomniałam- od 2 h jestem już po pracy i wrócę do niej pewnie za kilka miesięcy. Koniec z robotą na razie tera bede matka polka
Stary 2013-12-16, 18:06   #2528
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
Napisane przez cayenneOna Pokaż wiadomość
Sytuacja do d..

Kurcze faktycznie nie jest kolorowo.
Hmmm nie wiem jak jest u was. W Anglii myślę,że byłoby im lepiej niż w Polsce,bo nawet jeśli ona by tylko pracowała,to już należą się dodatki na dzieci,na mieszkanie itd. Wiadomo,że to nie kokosy,ale np teraz też spodziewamy się trzeciego dziecka,ja od roku już nie mam dochodów,więc jest tylko pensja męża no ale starcza tych pieniędzy na to co potrzebujemy i na jakieś drobne przyjemności. A do tego spłacamy kredyt i raty.

Cytat:

Gosia, brawo do Cory, po kimś musi to mieć, nie?
To raczej po tż,ja z matmy byłam kiepska
Ale chyba dzieci biorą wszystko co najlepsze z rodziców,bo Wiki dobrze sobie radzi też z humanistycznymi przedmiotami,lubi czytać,pisze dobre wypracowania. Teraz mieli testy z gramatyki i też super jej poszło. No i uwielbia sport. Wychodzi na to,że mam idealne dziecko.
Tylko nie mówcie,że mam jakieś odpieluszkowe zapalenie,że tak piszę

I dzięki za wszystkie gratulacje. Jestem z niej bardzo dumna
Stary 2013-12-16, 18:08   #2529
perfuzja
Zakorzenienie

Cytat:
A czemu kindl a nie np kobo? Bo ja tez w liście do Mikołaja napisałam o czytniku, z wielką aprobatą męża (pewnie, co za latwizna, nie trzeba wymyślać :p), tylko nie wiem który... Myślałam o kindle Whitepaper, ale nie wiem czy on konwertuje pliki do pdf
Ja mam Kindla Paperwhite właśnie, wcześniej miałam takiego z zewnętrznym światełkiem Generalnie nie zamieniłabym go na żadnego innego.
Dlaczego chcesz pliki w pdfie?
Stary 2013-12-16, 18:11   #2530
mala098
Raczkowanie

Cytat:

Oczywiście kobo jak najbardziej też, napisałam kindle, ale chodziło mi po prostu o czytnik e-booków.
Ja mam kindle paperwhite i jestem bardzo zadowolona, ale to oczywiście rzecz gustu.
Można spokojnie przekonwertować książkę z .pdf, są programy w necie dostępne.
A czy do .pdf to nie mam pojęcia.

Edytowane przez mala098
Czas edycji: 2013-12-16 o 18:14
mala098 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-16, 18:11   #2531
magnusia
Zakorzenienie

jeszcze Wam cos opowiem: poszłam do sklepu po małe zakupy- sklep obok domu (takie delikatesy) gdzie wszystkie sprzedające znam od lat i one znają mnie. Stoję w kolejce do wędlin, mam kurtkę rozpiętą bo ciepło w sklepie, przede mną jakieś 5 osób. Podchodzi do mnie dziewczyna i mówi "dzień dobry co podać" no to ja jej mówię, że jeszcze nie ja że przede mną są osoby a ona do mnie "no ale pani jest w ciąży- proszę do przodu", noto ja mówię, że dziękuję ale mogę poczekać a ona do mnie "nie, nie nie musi pani czekać". Tak mi się miło zrobiło, taka fajna ta dziewczynka podziękowałam jej oczywiście serdecznie
Stary 2013-12-16, 18:11   #2532
Martine89
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Soleil_Rouge Pokaż wiadomość

wspolczuje a te zaburzenia, to ze wzgledu na ciaze i po ciazy jest jakas mozliwosc uregulowania sytuacji?? co Ci gin na ten temat powiedziala??
Przed ciążą już je miałam, a ciąża tylko pogorszyła sprawę Raczej nie myślę o wyglądzie a o tym że jak się taka wielka dzieciątkiem zajmę
Martine89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-16, 18:13   #2533
cayenneOna
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez perfuzja Pokaż wiadomość
Ja mam Kindla Paperwhite właśnie, wcześniej miałam takiego z zewnętrznym światełkiem Generalnie nie zamieniłabym go na żadnego innego.
Dlaczego chcesz pliki w pdfie?
Paperwhite, ślicznie poprzestawialam
Bo myślałam, a jestem laikiem, że Kindle jest marką amazon i wszystkie e-booki muszę mieć z amazon? A zalezy mi na polskich tytułach oczywiście...
Możecie się śmiać, ale podpowiedzcie, bo ja dostanę ten czytnik, ale pewnie dokładnie ten, ktory wskaze

cayenneOna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-16, 18:15   #2534
perfuzja
Zakorzenienie

Cytat:
jeszcze Wam cos opowiem: poszłam do sklepu po małe zakupy- sklep obok domu (takie delikatesy) gdzie wszystkie sprzedające znam od lat i one znają mnie. Stoję w kolejce do wędlin, mam kurtkę rozpiętą bo ciepło w sklepie, przede mną jakieś 5 osób. Podchodzi do mnie dziewczyna i mówi "dzień dobry co podać" no to ja jej mówię, że jeszcze nie ja że przede mną są osoby a ona do mnie "no ale pani jest w ciąży- proszę do przodu", noto ja mówię, że dziękuję ale mogę poczekać a ona do mnie "nie, nie nie musi pani czekać". Tak mi się miło zrobiło, taka fajna ta dziewczynka podziękowałam jej oczywiście serdecznie
Ja dzisiaj jechałam parę przystanków tramwajem, w zasadzie zawsze ktoś mi ustępuje miejsca, ale dzisiaj wszyscy byli zapatrzeni do wnętrza siebie
Przejechałam jeden przystanek i jakaś kobieta stojąca przede mną na całe gardło stwierdziła: "Tutaj stoi pani w ciąży, proszę ustąpić miejsca". I nagle wszystkie okoliczne siedzenia się zwolniły

---------- Dopisano o 18:15 ---------- Poprzedni post napisano o 18:14 ----------

Cytat:
Paperwhite, ślicznie poprzestawialam
Bo myślałam, a jestem laikiem, że Kindle jest marką amazon i wszystkie e-booki muszę mieć z amazon? A zalezy mi na polskich tytułach oczywiście...
Możecie się śmiać, ale podpowiedzcie, bo ja dostanę ten czytnik, ale pewnie dokładnie ten, ktory wskaze

Nie musi być z amazonu Wszystkie ebooki możesz tam sobie wgrać. Konwertowanie jest dziecinnie proste.
Tylko tyle, że jak kupisz z amazonu to plik sam Ci "wskakuje" na kindla, a jeśli wgrywasz coś innego, to musisz z pomocą kabelka. No ale nie jest to wielka niedogodność.
Stary 2013-12-16, 18:20   #2535
Martine89
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez mala098 Pokaż wiadomość

Mi koleżanka powiedziała, że przeczytała wieeele książek przez pierwsze dwa miesiące karmienia na kindle'u (lekki, nie trzeba trzymać w ręku, w nocy jakby co podświetlany, ale nie świeci dzieciowi w oczy). Więc zażyczyłam sobie i mąż mi sprezentował.
Teraz szukam: może któraś z Was ma wersję .pdf lub na kindle "Poradnik pozytywnego myślenia"..? i by się podzieliła?
Bo zbieram już lektury
Też mam kindle, prawie nie używany i jakoś odmawia współpracy, mam tablet, ale on jest gorszy bo świeci po oczach :P
Stary 2013-12-16, 18:23   #2536
lolita25
Zakorzenienie

GG do lolita25

Jak ja Wam zazdroszczę, mi jeszcze nikt miejsca nie ustąpił tylko się pchają jak takie dzikusy.....wczoraj w Auchanie patrze kasa dla kobiet w ciąży, no to mówie do męża idź zobacz czy kasa czynna a ja popilnuje kolejki, przychodzi smieje się i mówi ze dwie emerytki się rozpakowują na taśmie
Stary 2013-12-16, 18:23   #2537
isia4891
Zadomowienie

Cytat:
zapomniałam- od 2 h jestem już po pracy i wrócę do niej pewnie za kilka miesięcy. Koniec z robotą na razie tera bede matka polka
do kiedy planujesz być matką na pełny etat? Ja planuje roczny macierzyński, innej opcji póki co nie ma...
isia4891 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-16, 18:25   #2538
Martine89
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez lolita25 Pokaż wiadomość
Jak ja Wam zazdroszczę, mi jeszcze nikt miejsca nie ustąpił tylko się pchają jak takie dzikusy.....wczoraj w Auchanie patrze kasa dla kobiet w ciąży, no to mówie do męża idź zobacz czy kasa czynna a ja popilnuje kolejki, przychodzi smieje się i mówi ze dwie emerytki się rozpakowują na taśmie
Mi też nikt miejsca nie ustąpił. Nie mam żalu do ludzi starszych czy nawet tych zmęczonych po pracy, ale kurcze studenci? Bez przegięć?Rano o 10 to chyba wczorajszą libacją może być zmęczony
Stary 2013-12-16, 18:25   #2539
perfuzja
Zakorzenienie

Cytat:
Super

Ja jeszcze jutro mam egzamin, w środę idę się oficjalnie pożegnać, a od czwartku tylko leżę, pachnę i robię pierniczki
Stary 2013-12-16, 18:27   #2540
magnusia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez isia4891 Pokaż wiadomość
do kiedy planujesz być matką na pełny etat? Ja planuje roczny macierzyński, innej opcji póki co nie ma...

nie wiem nie planuję rocznego macierzyńskiego- chciałabym tak około września wrócić do pracy no ale rzeczywistość zweryfikuje wszystko
Stary 2013-12-16, 18:27   #2541
perfuzja
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Martine89 Pokaż wiadomość
Mi też nikt miejsca nie ustąpił. Nie mam żalu do ludzi starszych czy nawet tych zmęczonych po pracy, ale kurcze studenci? Bez przegięć?Rano o 10 to chyba wczorajszą libacją może być zmęczony
W ogóle? Przez całą ciążę?
Ja w sklepach stoję w kolejkach normalnie, bo nie są zbyt długie i wychodzę z założenia, że jak spędziłam godzinę w sklepie to mogę spędzić 2 minuty w kolejce. Ale dosłownie na palcach jednej ręki mogę policzyć sytuacje, kiedy w komunikacji miejskiej ktoś by mi nie ustąpił miejsca (począwszy od powiedzmy 6 miesiąca).
Stary 2013-12-16, 18:29   #2542
Soleil_Rouge
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość
Chwalę się moją córunią. Dostała nagrodę matematyczną
gratulacje!! zdolniacha

Cytat:
Dzięki dziewczyny za rady, polecę do sklepu, coś dla nich powybieram...
Ale jeszcze daje mi to do myślenia w dwóch kwestiach: siostra jak obcy, a szwagierka podzieliła sie czym miała...
No i ze lepiej powinnam się tej ich sytuacji przyjrzeć...Może trzeba coś więcej zrobić niż tylko w Święta...
no coz... nie ma to jak rodzina tak jak mi ktos kiedys powiedzial: z rodzina to sie dobrze tylko na zdjeciach wychodzi. Choc do konca sie z tym nie zgadzam i mam nadzieje, nigdy nie zgodze, to jednak cos w tym jest (mimo, ze szwagierka to tez rodzina, ale jednak... tacy ludzie pozwalaja odzyskac wiare w dobroc i bezinteresownosc)

Cytat:
Tabletki antykoncepcyjne akurat hamują owulację, jeśli do owulacji i zapłodnienia dojdzie, to zarodek może się rozwijać.

Dla mnie blastocysta (bo na takim etapie dochodzi do obumarcia zarodków, ktore nie są w stanie się zagnieździć) człowiekiem nie jest. W ramach ciekawostki - na przykład dla św. Tomasza z Akwinu też nie była
I o ile rozumiem, że lekarz powinien mieć absolutne prawo odmówić wykonania aborcji, to jednak nie zgadzam się z tym, że aptekarz może nie wydać recepty na spiralę czy środki typu Postinor.
zgadzam sie z tym co napisalas poza tym pogrubionym. Nie chce sie wdawac w jakis konflikt na ten temat, ale uwazam, ze to kobieta ma prawo decydowac o swoim ciele i zarodku, a nie lekarz.
A aptekarz nie wydajacy postinoru, to juz w ogole przegiecie i jak o tym pierwszy raz uslyszalam to myslalam ze mnie cos trafi!!! w takich momentach ciesze sie ze nie mieszkam w Pl. We Fr te tabletki mozna kupic bez recepty.
Stary 2013-12-16, 18:31   #2543
perfuzja
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Soleil_Rouge Pokaż wiadomość
zgadzam sie z tym co napisalas poza tym pogrubionym. Nie chce sie wdawac w jakis konflikt na ten temat, ale uwazam, ze to kobieta ma prawo decydowac o swoim ciele i zarodku, a nie lekarz.
A aptekarz nie wydajacy postinoru, to juz w ogole przegiecie i jak o tym pierwszy raz uslyszalam to myslalam ze mnie cos trafi!!! w takich momentach ciesze sie ze nie mieszkam w Pl. We Fr te tabletki mozna kupic bez recepty.
Ależ oczywiście, że kobieta powinna mieć prawo decydować. Jestem za prawem do aborcji na życzenie do 12 tygodnia.
Co nie zmienia faktu, że uważam, że lekarz ma prawo odmówić wykonania aborcji, jednocześnie wskazując innego, który ją wykona.
Stary 2013-12-16, 18:33   #2544
Soleil_Rouge
Rozeznanie

Cytat:
Ależ oczywiście, że kobieta powinna mieć prawo decydować. Jestem za prawem do aborcji na życzenie do 12 tygodnia.
Co nie zmienia faktu, że uważam, że lekarz ma prawo odmówić wykonania aborcji, jednocześnie wskazując innego, który ją wykona.
ewentualnie ta opcje moge zaakceptowac
Stary 2013-12-16, 18:39   #2545
Martine89
Przyczajenie

Cytat:
W ogóle? Przez całą ciążę?
Ja w sklepach stoję w kolejkach normalnie, bo nie są zbyt długie i wychodzę z założenia, że jak spędziłam godzinę w sklepie to mogę spędzić 2 minuty w kolejce. Ale dosłownie na palcach jednej ręki mogę policzyć sytuacje, kiedy w komunikacji miejskiej ktoś by mi nie ustąpił miejsca (począwszy od powiedzmy 6 miesiąca).
Nigdy, a wczoraj to na przejściu wolno szłam, bo miałam ciężką torebkę i jeszcze siatkę. Pan chciała ostro wejść w zakręt mimo że miał tam warunkowe bo jest przejście, prawie we mnie wjechał. ZAtrzymał się i mówi do mnie "jak łazisz tych gruba świnio"
Stary 2013-12-16, 18:43   #2546
senira666
Zakorzenienie

Cytat:
Powiem Wam dziewczyny, że ona z powodu swojej sytuacji domowo-materialnej jest tak w czarnej d..,
no ja bym jakieś drobnostki dla dzieci kupiła a dla niej np. palete cieni taką już z pędzelkami itp... to bardzo drogie nie jest a kolorów do wyboru albo jeżeli to ona głównie opiekuje się dziećmi i jeżeli mają wanne to jakiś zestaw do wanny 0 kulki musujące/ płyny itp żeby się chociaż tam zrelaksować mogła.

Cytat:
A wiecie, że mój mózg ciążowy doprowadził właśnie przed chwilą, że jestem wściekła na męża, że wczesniej o niej nie pomyślał... Dzieciom coś zawsze przywozilismy, ale myślę, ze można było więcej zrobić...głupio się teraz czuje
no bez przesady ... nie ma sobie teraz co wypominać ... lepiej np. pogadaj z mężem i raz na kwartał np. wysyłajcie jej jakąś drobną paczkę coś dla niej i dzieciakówv(jeżeli możecie sobie na to pozwolić)

Cytat:
Tak jeszcze rozkminiam, bo niestety w nadmiarze mam bardzo dobrej jakości kosmetyki, które mi mi przypasowaly, chciałam oddać siostrze, ale przecież nawet kontaktu nie mamy zastanawiam się czy szwagierka by nie zechciala, dodatkowo oczywiście...
ja bym wysłała jako taki bonusik
Stary 2013-12-16, 18:48   #2547
Roane
Wtajemniczenie

Cytat:
Tak, wg moich wyliczeń 66 nawet. I się nikomu nie przyznaje, że mam głupie myśli, że mój tatuś umarł jak miał 63 lata...Ja jestem pragmatyczny i myślę o takich sprawach też, bo widzę jak się skończyło u rodziców. Mój mąż się nie oburzyl, jak powiedziałam, że chciałabym, żeby chciaz ubezp na życie wykupił, zresztą miał wcześniej cały czas, później cos pozmienial i tak zostało.. Jak tam u nic coś się nie daj Boże stanie, to ona zostanie sama z 3 dzieci...
Nikt go w PL nie ubezpieczny na życie w tym wieku, a jak jest poza PL to nie wiem.
Parę miesięcy temu TŻ i ja zmienialiśmy warunki swojej polisy, a że agentka to jego znajoma, to z kwadransowej kawki na podpisanie papierów zrobiła sie kilkugodzinna rozmowa Ta agentka, bardzo fajna kobita, po 50-tce, powiedziała nam, że jeśli ktoś prze 50-tką nie ubezpieczny się polisą bezterminową, to po 50-tce już nikt mu polisy nie sprzeda, bo ryzyko tego, ze pieniądze trzeba bedzie wypłacić zanim firma zarobi odpowiednio dużo, jest zbyt wielkie. Więc on nawet jakby chciał, to polisy nie kupi.
Pozatym, na polisę też musiałby płacić, a skoro mają aż tak cienką sytuację, to nawet te 200 zł miesięcznie na składkę może być dla nich nieosiągalne.

Cytat:
Napisane przez vacuity Pokaż wiadomość
(...)
Roane chciałam się odnieść jeszcze to Twoich wczorajszych wypowiedzi odnośnie działań antykoncepcyjnych i klauzuli sumienia dla lekarzy (wybacz, wcięło mi posty). Nie chcę się wdawać w światopoglądowe dyskusje, w końcu to wątek dla mam, ale jestem chrześcijanką i dla mnie zarówno tabletki anty jak i wkładki są niedopuszczalne moralnie, właśnie ze względu na możliwe działanie wczesnoporonne (czyli - jeśli dojdzie do zapłodnienia hamują zdolność endometrium do odżywiania zarodka i utrudniają/uniemożliwiają jego zagnieżdżenie się w macicy. A ten rozwijający się zarodek to człowiek.) Taki jest mój sposób myślenia i rozumiem, że można myśleć inaczej, ale szanujmy swoje poglądy. A odnośnie klauzuli sumienia - nie wyobrażam sobie sytuacji, by ktoś zmuszał mnie w pracy (pod groźbą jej utraty) do działań nieakceptowanych przeze mnie etycznie. Taka klauzula jest potrzebna.
(...)
Tabletki antykoncepcyjne nie mają działania wczesnoporonnego!
Klauzula sumienia godzi w świeckość i neutralność państwa. Mamy państwową, publiczna służbę zdrowia, która jest utrzymywana za nasze wspólne pieniądze. Nie rozumiem dlaczego za moje podatki są faworyzowane prywatne poglady religijne jakiejś grupy zawodowej, i jakim prawem za moje podatki mogą członkowie tejże grupy odmówić wykonania pewnych zabiegów medycznych, bo klauzula sumienia. To jest dopiero niesprawiedliwe, kiedy ktoś może zwyczajnie odmówić wykonywania swojej pracy, bo "poglądy mu nie pozwalają". A gdzie godność tych kobiet, które zabiegu aborcji potrzebują, bo ciąża zagraża ich życiu, albo które zostały zgwałcone? Muszą się tułać od lekarza do lekarza, zwielokrotniając swoje upokorzenia i cierpnienia, bo klauzula sumienia. Coś takiego nie powinno mieć miejsca w świeckim państwie.
Mam nadzieję że nikogo nie uraziłam, próbuję w miarę delikatnie ujmować swoje myśli. Standardowo bardzo staram się nie być wojującą ateistką, ale akurat klauzula sumienia sprawia że para wali mi z uszu

Cytat:

Cytat:
Napisane przez marieee Pokaż wiadomość
(...)
Ja trochę dzieciatych koleżanek mam Ale większości się jeszcze nie spieszy, i nawet o tym nie myśli.
Chociaż kilka boi się że "zapatrzy" się na Zuzę..
(...)
Smaku im narobisz taką małą słodką rozkoszną Zuzią, i potem będziesz miała tyyyyyle chętnych na ubranka
Stary 2013-12-16, 18:49   #2548
Soleil_Rouge
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Martine89 Pokaż wiadomość
Nigdy, a wczoraj to na przejściu wolno szłam, bo miałam ciężką torebkę i jeszcze siatkę. Pan chciała ostro wejść w zakręt mimo że miał tam warunkowe bo jest przejście, prawie we mnie wjechał. ZAtrzymał się i mówi do mnie "jak łazisz tych gruba świnio"
no co za buc!!

a tak w ogole, to kolejny skurcz mnie wlasnie zlapal - trenuje ta moja macica przed porodem
Stary 2013-12-16, 18:50   #2549
gosia261282
Gang Iren

Właśnie ładowałam pralkę do włączenia na rano i całe szczęście,ze spostrzegłam,że w pralce jest resorak i mała książeczka
Stary 2013-12-16, 18:51   #2550
Soleil_Rouge
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Roane Pokaż wiadomość
Tabletki antykoncepcyjne nie mają działania wczesnoporonnego!
Klauzula sumienia godzi w świeckość i neutralność państwa. Mamy państwową, publiczna służbę zdrowia, która jest utrzymywana za nasze wspólne pieniądze. Nie rozumiem dlaczego za moje podatki są faworyzowane prywatne poglady religijne jakiejś grupy zawodowej, i jakim prawem za moje podatki mogą członkowie tejże grupy odmówić wykonania pewnych zabiegów medycznych, bo klauzula sumienia. To jest dopiero niesprawiedliwe, kiedy ktoś może zwyczajnie odmówić wykonywania swojej pracy, bo "poglądy mu nie pozwalają". A gdzie godność tych kobiet, które zabiegu aborcji potrzebują, bo ciąża zagraża ich życiu, albo które zostały zgwałcone? Muszą się tułać od lekarza do lekarza, zwielokrotniając swoje upokorzenia i cierpnienia, bo klauzula sumienia. Coś takiego nie powinno mieć miejsca w świeckim państwie.
Mam nadzieję że nikogo nie uraziłam, próbuję w miarę delikatnie ujmować swoje myśli. Standardowo bardzo staram się nie być wojującą ateistką, ale akurat klauzula sumienia sprawia że para wali mi z uszu
My to bysmy sie chyba polubily!!

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości