|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2551 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 8
Cytat:
Ja ostatnio wyprałam 200 złotych O dziwo przeżyły
|
|
#2552 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#2553 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2554 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#2555 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() No, TŻ już się ze mnie śmieje że będziemy musieli myśleć o prywatnej podstawówce jeśli wrócimy do PL, bo podobno państwowej bez krzyży na ścianach i klechów na każdej uroczystości na uświadczysz, a mnie szlag trafia na myśl, że ktoś miałby moje dziecko indoktrynować
W czasach powszechnego i nieograniczonego dostępu do informacji, ignorancja to kwestia wyboru. Edytowane przez Roane Czas edycji: 2013-12-16 o 19:08 |
|||
|
|
|
#2556 |
|
Przyczajenie
|
Masa jest takich buraków. Jak znajoma ledwo w ciąży stała i podeszła do faceta ok 30 żeby jej w tramwaju ustąpił miejsca, to jej powiedział, " ja pani się piepszyć nie kazałem" mega chamstwo.
Ja studiuję jeszcze w weekendy raczej nie chodzę na zajęcia bo nie wysiedzę, na tym krześle, ze względu na plecy. A kolega mówi ale co plecy mają do ciąży. To mu mówię przyczep sobie 10 kg cukru do brzucha i tak siedź zobaczymy jak długo wytrzymasz |
|
|
|
#2557 |
|
Zakorzenienie
|
No bez przesady. Żadna z moich koleżanek nie miała nigdy problemu z dostaniem recepty na Postinor. Mnie po złym usg genetycznym lekarze od razu wyjaśniali jakie są opcje łącznie z terminacją ciąży, jeśli zły wynik by się potwierdził.
|
#2558 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2559 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Biedna kobieta żal mi takich ludzi. Niestety obecnie jest bardzo ciężko. Jej męża to już raczej nigdzie nie zatrudnią.
|
|
|
|
|
#2560 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
I wcale nie trzeba być katolikiem, by być zdecydowanie przeciwko usuwaniu ciąży. To kwestia światopoglądu, nie religii. Cytat:
|
|
|
#2561 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Może prościej by było otwarcie opublikowc listę lekarzy, którym moralność nie pozwala na taki zabieg (mają do tego prawo i trzeba to szanować) oraz listę lekarzy, którzy zabieg wykonają- wtedy każda kobieta zdecyduje czy chce a jak chce wie gdzie się zgłosić aby nie zostać odesłana i w bezpiecznych warunkach wykonać zabieg. Do tego jesli doda się edukację antykoncepcyjną, dofinansowanie do antykoncepcji dla kobiet każda będzie miała możliwość wybrania wg własnego sumienia co chce robić za przeproszeniem z własnym tyłkiem no to się rozpisałam
|
|
|
#2562 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Ps. Ja jestem bardziej radykalna od św. Tomasza z Akwinu ![]() To zależy od kiedy zaczyna się wg Ciebie działanie wczesnoporonne? Działanie hormonalnych środków anty to: 1. Hamowanie owulacji 2. Zagęszczenie śluzu szyjkowego - by był nieprzepuszczalny dla plemników i uniemożliwiał ich odżywianie (to mi się zawsze kojarzyło ze łapaniem muchy w sieć )3. Opóźnienie transportu zarodka przez jajowód (jeśli mimo wszystko jakiś plemnik był na tyle cwany, by doprowadzić do zapłodnienia), co w konsekwencji prowadzi do obumarcia zarodka. 4. Utrudnienie zagnieżdżenia zarodka w błonie śluzowej, jeśli jakoś zdołał do niej dotrzeć (endometrium jest 2-3 razy cieńsze i twardsze niż przy fizjologicznym cyklu). Dla mnie, trzeci i czwarty punkty jest działaniem wczesnoporonnym. Tak jak wspomniałam wyżej, myślę radykalnie w tej kwestii i jestem przekonana, że nawet będąc jedną komórką Zuza już była moją córką - z dnia na dzień robi się po prostu coraz większa, silniejsza i bardziej złożona ![]() Starałam się napisać wszystko skrótowo, bo ten temat to mój konik i mogłabym eseje o nim pisać...
|
|
#2563 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja raz nie dostałam recepty na Postinor, może dlatego tak mnie kwestia razi. Argumentacja była taka że "to powoduje poronienie i jest niemoralne, trzeba było wcześniej pomyśleć, a pozatym jesteś nieletnia". Byłam dwa tygodnie przez 18-nastką, prezerwatywa nam pękła. Poszłam dwieście metrów dalej, zapłaciłam za wizytę w prywatnej klinice i tabletkę i kubek wody dostałam na miejscu, nawet do apteki nie musiałam iść. Od tamtej pory nie poszłam do państwowego ginekologa, smarkam na nich i ich klauzulę sumienia. Dodam, ze z klauzulą sumienia u prywatnego ginekologa w PL jakoś się nie spotkałam, o dziwo. Pewnie pieniądze zmieniają punkt widzenia owego osłowionego sumienia.
|
#2564 | |
|
Raczkowanie
|
Gosia, gratulacje dla Wiki!!
![]() Cytat:
Moim zdaniem kazda para powinna miec prawo, aby swiadomie podjac decyzje o byciu rodzicami. Moja ciaza byla dla nas zaskoczeniem, ale decyzja o jej utrzymaniu podjeta swiadomie. W szpitalu przy usg potwierdzajacym zostala mi przedstawiona mozliwosc aborcji rowniez z wyjasnieniem calej procedury, oraz czasem jaki mamy na podjecie decyzji. Uwazam, ze jezeli dana para nie chce, badz nie moze miec dziecka, to znajda sposob by go nie miec, ale czesto konczy sie to bardzo drastycznie. |
|
|
|
|
#2565 |
|
Rozeznanie
|
ja recepte tez dostalam od reki i bez problemu. To bylo jakies 5 lat temu. A jak poszlam do apteki z ta recepta, to farmaceutka nie chciala mi wydac leku!! najlepsze bylo to, ze znalysmy sie wczesniej z ta dziewczyna, bo mieszkalysmy w czasie studiow w tym samym akademiku! to juz byla dla mnie przesada!! wydala dopiero, jak sie naprawde porzadnie wkurzylam!
|
#2566 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ja widzę różnicę miedzy poronieniem, a zapobieganiem zagnieżdżeniu się zarodka, i te punkty które Ty uważasz za wczesnoporonne ja uważam za zapobieganie zagnieżdżeniu się zarodka. Działanie poronne widziałabym raczej np. w lekach naporonnych, które bierze się kiedy ciąża już jest zagnieżdżona i potwierdzona. I w tym momencie wkraczamy na grząskie grunty definicji, kiedy zaczyna się życie, to już kwestia indywidualnych poglądów każdego człowieka. Tak czy siak jest mi bardzo miło że ma miejsce kulturalna dyskusja.
|
|
#2567 |
|
Zakorzenienie
|
ale mi macica za trening się wzięła
|
|
#2568 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() I takim ludziom wolno wymawiać się sumieniem, a nam nie wolno decydować o naszych ciałach. ---------- Dopisano o 21:01 ---------- Poprzedni post napisano o 21:00 ---------- Adaś szaleje na wieczór
|
|
#2569 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wiem że to mrzonka ale pofantazjować dobra rzecz może kiedyś gdy pokolenie się "wymieni" ludzie dojdą do takich wniosków w tej kwestii i wszyscy będą zadowoleni bo wszyscy będą mieli wybór, wybór zgodny ze swoim sumieniem, przekonaniami, religią itp i nikt nie będzie ich do niczego przymuszał- w żadną stronę
|
|
|
#2570 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#2571 |
|
Zadomowienie
|
Wczoraj po waszych wpisach ,która rodzi, że wody się sączą , że szyjka się skraca ...to jak w nocy się budzilam to myślałam o tym, czy wody mi odeszły czy jeszcze. Muszę sobie wbić do głowy, że termin mam na styczeń i teraz to nie mój czas i żeby się nie schizować .
Gosia gratulacje dla córki. Popakowalam prezenty tylko jeszcze tydzień do wigilii ...
|
|
|
|
#2572 |
|
Wtajemniczenie
|
Znajoma poszła na prywatną wizytę do lekarza, z tym że ona nie chciała Postinoru, ale po prostu usunąć ciążę. Lekarz jej odmówił, mimo że jego stała pacjentka i poprzednią ciążę całą prowadziła u niego, a za wizytę bierze on nie mało.
|
|
|
|
#2573 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
_________________________ __ a teraz siedze w necie i szukam przepisu na pierogi ruskie z serka wiejskiego!! juz mnie kilka dni temu naszla ochota na ruskie, ale tu nie ma takiego "prawdziwego" bialego sera... dopiero teraz wpadlam na to, ze moge poszukac z serka wiejskiego i znalazlam!! chyba jutro sie za nie zabiore. Przy okazji zrobie tez inne i pomroze i beda na "pozniej", jak Mala juz bedzie z nami i nie bedzie czasu na gotowanie (mam w planie zrobic ze szpinakiem i feta oraz z miesem mielonym). ciekawe co z tego wyjdzie, bo jeszcze nigdy w zyciu nie robilam pierogow...
tp: 01/06/2015 Edytowane przez Soleil_Rouge Czas edycji: 2013-12-16 o 20:16 |
||
|
|
|
#2574 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#2575 |
|
Wtajemniczenie
|
Policz swoje MAMO-LATA
![]() Tylko, że to test dla obecnych już mam... a co tam, przyda się za jakiś czas ![]()
"Jak wychować szczęśliwe dziecko" John Medina "Mamo, Tato co Ty na to? 1,2,3" Paweł Zawitkowski "Język Niemowląt" Tracy Hogg, Melinda Blau http://suwaczki.slub-wesele.pl/20140129744753.html Edytowane przez selena85 Czas edycji: 2013-12-16 o 20:37 |
|
|
|
#2576 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 21:19 ---------- Poprzedni post napisano o 21:17 ---------- Zero
|
|
#2577 |
|
Zakorzenienie
|
Przypominam, że w Polsce lekarzowi, który usunie ciążę grożą poważne konsekwencje prawne. Więc w takiej odmowie nie widzę nic dziwnego.
|
#2578 | ||
|
Konto usunięte
|
Zaszłam po zajęciach do Smyka i kupiłam 5 body z długim rękawkiem za 35 złoty
![]() gosia córka zdolniacha ![]() ![]() Cytat:
Cytat:
A teraz zabieram się za kanapki z pasztetem i może jakiś serial - ostatnio katuję 07 zgłoś się.
|
||
|
|
|
#2579 |
|
Rozeznanie
|
Jasne, dobra dyskusja nie jest zła
![]() Swoją drogą Roane, nie musisz odpowiadać, ale zastanowiło mnie to teraz - czy Twój Tż ma takie same poglądy jak Ty w tych kwestiach? Bo jeśli tak, a jego była żona, jako świrnięta katoliczka - pewnie podobne do moich, to dziwię się jak oni się dobrali ![]() Soleil_Rouge nie wiedziałam, że można zrobić pierogi z wiejskim serkiem. Swoją drogą to skandal, że nie macie białego sera ![]() A propo żelka w mózgu - właśnie znalazłam w koszu na śmieci łyżkę. Nawet nie ma na kogo zgonić, że wyrzucił, bo sama jestem... Nie mam pojęcia jak ona się tam znalazła
|
#2580 | ||||
|
Zadomowienie
|
Wspaniała zdolniacha
![]() Cytat:
Jak miło z jej strony ![]() Mi też się nie zdarzyło, aby ktoś mnie przepuścił w kolejce sklepowej. W sumie nie miałam problemów ze złym samopoczuciem, nie było mi słabo, więc się nie pchałam, ale to nie zmienia faktu podejścia ludzi. Było tylko spojrzenie na brzuch i nic. Komunikacją miejską nie jeżdżę, więc nie miałam okazji sprawdzić. Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Dostałam na maila info, że mogę się spodziewać kuriera od 2 przesyłek
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:10.

O dziwo przeżyły 

PYCHA!!!

zdolniacha
16.06.2012