Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 8 - Strona 102 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-12-17, 23:14   #3031
Roane
Wtajemniczenie

Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 8

Może po prostu zrobimy taką listę rzeczy, które zrobimy jak już urodzimy/od cycka odstawimy? Alkohole które spożyjemy, papierosy które wypalimy, słodycze które zjemy (to dla słodkich mamuś)... Taka lista marzeń do spełnienia
Stary 2013-12-17, 23:15   #3032
mezaga
Zakorzenienie

Ciekawe co tam u Hosenki

Tak piszecie o alkoholu - dla mnie mógłby nie istnieć tak samo jak czekolada w tabliczkach (za słodka). Za to uwielbiam ciasta czekoladowe gnieciuchy - takie bez masy, mogą być nawet zakalce Murzynek to mój ulubiony placek. Choć w ciąży mnie do słodkiego nie ciągnie.

Dziewczyny co kupujecie/kupiłyście swoim teściowym/mamom na gwiazdkę? Głowimy się z mężem już dobrych kilka dni i nic nie możemy wymyślić. Na pewno nie może to być żadna dekoracyjna rzecz ani kosmetyki. Musi się przydawać, tyle że np kuchenne rzeczy odpadają bo ona zaopatruje się sama w tupperware i ma wszystkiego od groma.
Stary 2013-12-17, 23:23   #3033
kukurydzianaa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Akkma Pokaż wiadomość
Przez te Wasze dyskusje o aborcji dzisiaj jak wygłaszałam prezentację na uczelni to zamiast 'adsorpcja' powiedziałam 'aborcja'
Wyobrażam sobie jak to musiało wyglądać, gdy padło w ust ciężarnej

---------- Dopisano o 23:23 ---------- Poprzedni post napisano o 23:15 ----------

Cytat:
Napisane przez mezaga Pokaż wiadomość
Dziewczyny co kupujecie/kupiłyście swoim teściowym/mamom na gwiazdkę? Głowimy się z mężem już dobrych kilka dni i nic nie możemy wymyślić. Na pewno nie może to być żadna dekoracyjna rzecz ani kosmetyki. Musi się przydawać, tyle że np kuchenne rzeczy odpadają bo ona zaopatruje się sama w tupperware i ma wszystkiego od groma.
Rzeczą przydatną i ładną może być np. ozdobny wazon na kwiaty/flakon, elegancki szlafrok (jak to bielizna - może być nieco za duża, w sensie swobodna i nie krępować ruchów), chustka na szyję, ładne rękawiczki, album (coby zdjęcia wnuków magazynować), filiżanki

Ja teściom kupiłam puzzle - lubią sobie posiedzieć razem Dodatkowo dla teścia taką zabawną wydłużaną drapaczkę do pleców, a teściowej kubek (bo swój ulubiony dopiero co gdzieś uszczerbiła).

Edytowane przez kukurydzianaa
Czas edycji: 2013-12-17 o 23:25
kukurydzianaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-17, 23:28   #3034
iwantyou99
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Roane Pokaż wiadomość
Może po prostu zrobimy taką listę rzeczy, które zrobimy jak już urodzimy/od cycka odstawimy? Alkohole które spożyjemy, papierosy które wypalimy, słodycze które zjemy (to dla słodkich mamuś)... Taka lista marzeń do spełnienia
Tigera wypiłam po przekroczeniu progu szpitala ale tylko pol bo pokarm...
Mamy które paliły przed ciaza mam pytanko- myślicie ze wrocicie do nałogu?

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

---------- Dopisano o 23:28 ---------- Poprzedni post napisano o 23:26 ----------

Cytat:
Napisane przez isia4891 Pokaż wiadomość
Czemu nie piszmy na 1 stronie długości dziecka??

Obstawia że Pilotka będzie następną
Ja żądam Perfuzji! Chce przeczytać opis porodu z dn

iwantyou99 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-17, 23:28   #3035
patrycjja
Zadomowienie

Cytat:

Mojej mamie zawsze jakąś książkę, która lubi w porządnym wydaniu (ma takie książki do których co rusz wraca), albo film, który zna na pamięć (bo przy takim jej się najlepiej usypia) . Do tego koniecznie rafaello i mama w 7 niebie. No i biżuteria, ale srebrna- kolczyki, na swój ulubiony rodzaj do tego przywieszka. Z Nią zawsze latwo mamy
Tesciowa to dla odmiany sroka - aby się świeciło w domu ma niezliczone ilości takich rzeczy, a i tak cieszy się z każdej następnej i o dziwo ona to wszystko daje radę nosić - ja bym sto razy zapomiała że coś mam ona lubi też bibeloty, jakiś stojak na tą biżuterię, czy porządną filiżanka, kawa tylko nie byle jaka więc też trudniej niż z moją mamą nie jest.
Stary 2013-12-17, 23:31   #3036
iwantyou99
Zadomowienie

Cytat:
Macie rację, to nie ma sensu.
A zdrowie Shiloh właśnie opijam bezalkoholowym punchem z lidla. Pyszny jest, mówię Wam

---------- Dopisano o 23:44 ---------- Poprzedni post napisano o 23:43 ----------

Laleczkę woodooo zróbmy, i wbijajmy jej szpilki za każdym razem jak ktoś nie ustąpi nam miejsca siedzącego!
Ciesze sie ze zdarzylam choć raz skorzystać z przywilejów ciężarnej na zakupach

Ale woodoo ok , choć trzeba by po malutki dodawać jeszcze tych którzy niezrobili miejsca matce z dzieckiem tym którzy niezaprojektowali miejsc parkingowych dla rodzin i jeszcze dla tego który wymyślił ta piekielna bazę iso fix i śmiał stwierdzić ze ma to ułatwić życie.

iwantyou99 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-17, 23:32   #3037
perfuzja
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez iwantyou99 Pokaż wiadomość
Ja żądam Perfuzji! Chce przeczytać opis porodu z dn
Stary 2013-12-17, 23:36   #3038
pilotka86
Rozeznanie

witam ponownie
po pierwsze i najważniejsze: OGROMNE GRATULACJE DLA Shiloh!!!!!!!! :ro za:
miała ten sam termin jak ja

Cytat:
Napisane przez ejani Pokaż wiadomość
a co do pomocy, to tyle jest pomocy państwa, oprócz tego są pomoce kościelne, unijne, gminne, szkolne itp. oczywiście trzeba prosić się o nie i stać w kolejkach, ale smutna prawda jest taka, że bardziej opłaca się takim rodzinom siedzieć na zasiłku i dostawać wszystkie dodatki niż znaleźć pracę za najniższą krajową i musieć chodzić do pracy. pewnie, że nie jest tego dużo, i na nasze potrzeby by pewnie zabrakło, ale jeśli nie trzeba kupować ubrań, butów i nawet części jedzenia (bo się dostaje) to często wystarczy i na alkohol niestety. dlatego argument patologicznych rodzin w kwestii aborcji mnie nie przekonuje, bo one często nie są i tak nią zainteresowane (każde dodatkowe dziecko to dodatkowa pomoc)
ejani.....chyba nie wiesz co piszesz i bardzo to smutne że tak myślisz. Roszczeniowa patologia która siedzi na zasiłkach i wykorzystuje swoje chore dzieci/rodziców/dziadków do usprawiedliwienia swojego lenistwa to maleńki procent wśród potrzebujących. Alkoholikom powinno się dzieci zabierać a nie dawać zasiłki, ale to też przecież zasługa naszego super opiekuńczego państwa i systemu
hmmm tyle pomocy, środki unijne, gminne ( dobre sobie, nie ma to jak te ogromne środki w gminnym budżecie w Polsce południowo wschodniej ) pomoc kościoła, i wystarczy tylko chcieć i postać w kolejkach.... coś niesamowitego chyba żyję w innym państwie Jakoś nie widziałam tej mega pomocy, tych ogromnych zasiłków (hmm 180zł??), datków podczas wizyt w sanatorium kiedy jeździłam z wizytami do brata. Za to widać było że na wszytsko brakuje a najbardziej na zabiegi i rehabilitacje które trzeba było dokupywać z własnej kieszeni żeby miały jakikolwiek efekt.

Cytat:
Pilotko pochwał się imieniem i fryzurka
isia fryzurą może jutro a imię tzn moje imię??

Cytat:
Napisane przez sadlaczyca Pokaż wiadomość
Dziękuję Dziewczyny za wszystkie miłe słowa i rady Jesteście naprawdę kochane
Co do wystąpienia na drogę sądową.. Mój tż jest bardzo ugodowy i nie chce się z nim ciągać po sądach. Poza tym nie mógłby chyba udowodnić ile tak naprawdę pracował, bo ewidencja czasu pracy (czytaj zeszycik szefa) jest w warsztacie w szafce, on sam nie ma żadnej kopii ani nic. Tż chce ja najszybciej zapomnieć o tym buraku i mieć z nim jak najmniej wspólnego.
ciężka sytuacja kawał gnoja z tego ex-szefa
często tak jest, że ludzie wykorzytsują dobre serce innych

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość
A jakie to pytania,bo mnie zaciekawiłaś?
a więc... wydaje mi się, że mój brat po prostu ściemnia z pieniędzmi i utrzymaniem.
Mieszka w Londynie, wyjechał w maju, pracę znalazł bodajże po miesiącu. Jego (już była) narzeczona zaoszczędziła dość sporą ilość pieniędzy, gdzie zarabiali po równo i to ona kupowała większość rzeczy.
Teraz on się wyprowadził i już od dawna narzeka, jak to mu nie starcza i ile to rzeczy jest droższych. (podejrzewam na co traci tzn jakiś biznes na szczęście to nic nielegalnego ani alkohol czy balety). coś kręci, bo pamiętam jak mówił, że w anglii jak ktoś pracuje nawet fizycznie za najniższą stawkę to spokojnie da rady żyć na dobrym poziomie tzn nie żadne luksusy ale zycie bez strachu że zabraknie.
więc gosia i dziewczyny z uk:
-czy to prawda, że w anglii nie opłaca się kupować laptopa??? że niby w PL tańszy? dajmy na to przeciętny laptop do 2500zł.
-czy to prawda że w Anglii nie ma przejściówek i trzeba kupić w PL?
-hmmm chciał żeby mu kupić sobie pilnik i cążki (!!!!), bo niby tam są drogie
-tak samo matę do ćwiczeń tak apiankową u nas koszt 20zł(!!!), torbę na laptopa
- ciągle narzeka na drogie jedzenie, szczególnie jabłka, ziemniaki, ser żółtty, szynka, ciemny chleb, jajka
-czy rzeczy używane typu stół, krzesła są naprawdę takie drogie czy ten chytrus specjalnie robi z siebie ofiarę?

jeszcze o paru rzeczach miałam napisać, ale zapomniałam... jutro mam z nim rozmawiać to może sobie przypomnę.
coś mi nie pasuje, bo raz mówi że wraca, raz że zostaje (wziął tel na abonemanet na dwa lata)

Cytat:
Napisane przez vacuity Pokaż wiadomość
Ja też zgadzam się z tym co pisze kukurydziana i lidka, tylko nie mam siły na wymienianie poglądów i szczerze mówiąc nie widzę w tym sensu... Jestem tak utwierdzona w swoich przekonaniach, jak inne dziewczyny w swoich, więc zależy mi jedynie na akceptowaniu mojego konserwatywnego podejścia do życia (celowo nie piszę "tolerowaniu" - bo "tolerować" oznacza tyle co "ledwo znosić"). Ale naprawdę cieszę się, że są tu inne osoby, które tak jak ja mają niemodne poglądy rodem z Ciemnogrodu
ależ ja akceptuję i wcale nie uważam ich za ciemnogród.
wręcz przeciwnie zawsze byłam pełna podziwu dla konserwatywnego stylu życia (w każdej religii a szczególnie judaizmie i islamie). ale takiego prawdziwego, spokojnego konserwatyzmu często połączonego z głęboką wiarą a nie fanatycznemu nakazywaniu innym jak żyć i krzykaczom.

Cytat:
Napisane przez kukurydzianaaa
Patologia nie zniknie z tego świata, dlatego, że legalna aborcja będzie dostępna na wyciągnięcie ręki. A czy w krajach, gdzie można się spokojnie wyskrobać, nie ma patologii ani znęcania się nad dziećmi? Jeżeli tak, to ja poproszę o przykład takiego państwa
przecież tutaj nie chodzi tylko o tą nieszczęsną patologię, która akurat od aborcji stroni ale o prawo do wyboru każdej kobiety.

Cytat:
Jakby nie było chętnych, to nie byłoby zapotrzebowania na ludzi i sprzęt. Po co mam tutaj potępiać tych ludzi, skoro wiem, że jak kobieta chce, to wszystko może? Może pojechać do naszych sąsiadów i tam za stosunkowo nieduże pieniądze "opróżnić się" w klinice.
wiesz co kukurydzianaa obyś Ty czy ktoś Tobie bliski kiedyś nie daj Boże nie musiała jechać za granicę ale nie w celu "opróżniania się" ale leczenia czy terapii. I oby wtedy Twoje życie czy zdorwie nie zależało od widzimisię urzędnika, który działa na zlecenie państwa. Państwa, którego jak sama pisałaś że "uniemożliwia samodzielne podejmowanie decyzji niektórym osobom". Jestem pełna podziwu, ze tak ufasz naszemu państwu.
Zastanawiam się tylko jak zareagujesz kiedy ktoś powie Ci że nic go nie obchodzisz ani Ty ani twoja rodzina, nie dostaniesz ani grosza, jedź sobie za granicę szukać pomocy, bo przecież JEGO składki nie będą szły na Twoją uporczywą terapię czy ratowanie zdrowia Twojego dziecka. i czy wtedy również będziesz wdzięczna temu państwu za podejmowanie decyzji czy łapiesz się czy nie na np refundację? czy jesteś za młoda/za stara/za chora czy za zdrowa żeby.

Cytat:
Bo od tego są inne fundacje i stowarzyszenia. Każdy ma swoją działkę i niech się jej trzyma. Wyobrażasz sobie, żeby jedna organizacja ogarniała wszystkie działki związane z dziećmi tylko i wyłącznie dlatego, że jest przeciwko zabijaniu ich? Bo ja nie. To tak jakby organizacja oferująca usługi prawne w przypadku rozwodów w rodzinach, gdzie wystąpiła przemoc była oskarżana, że nie prowadzi za rączkę i nie wspiera psychologicznie i materialnie każdego rozwodnika po zakończeniu prowadzenia jego sprawy. Mission impossible.
innych fundacji i innych stowarzyszeń zwyczajnie nie ma albo jest ich garstka, nie mają ani pieniędzy ani możliwości i to się właśnie rozchodzi. Jakoś o nich nie słychać ani nie widać?? jakoś prolifowcy nie odsyłają do tych "innych fundacji i stowarzyszeń" nie podają ŻADNYCH konkretów tylko ogólnikowe będzie dobrze pomoc się znajdzie

Cytat:
A dziecko nie jest do końca Twoje, bo gdyby było, to mogłabyś je sobie wedle uznania udusić i rzucić o próg i nikomu nic by do tego nie było.
ale ja wcale nie chcę żeby było tylko moje, ja nigdy nie czułam się jak właśność moich rodziców.
i widzisz właśnie tak jest w krajch skandynawskich, gdzie aborcja jest legalna na życzenie tzn dziecko nie jest Twoją własnością tylko państwa, wychowujesz je dla innych

Cytat:
Napisane przez kukurydzianaa
Patrz wyżej - każdy ma swoją broszkę, której się trzyma. Nikt kobiety nie będzie trzymał za rączkę i nie będzie prowadził przez życie jak wieczne dziecko we mgle. Można pomóc jednorazowo, można regularnie - ale kobieta sama ma się o tą pomoc postarać. Jeżeli mąż pierze żonę, to ona musi sama zgłosić się o pomoc - nikt nie zapuka do jej drzwi z zapytaniem "przepraszam, czy pani jest szczęśliwa?" Kobieta w potrzebie może zgłosić się do różnych instytucji, do organizacji charytatywnych/kościelnych, do rodziny, do przyjaciół - raczej nikt sam do niej nie zapuka.
i właśnie dlatego nikt nie powinien za nią decydować bo nikt za nią życia nie przeżyje ani dziecka nie wychowa, ani nie donosi ciąży, ani nie urodzi a ona zostanie z tym sama.

Cytat:
Tym bardziej, że moje poglądy są raczej oderwane od religii i trochę nietypowe (bo jestem np. za karą śmierci i za eutanazją, ale tylko w pewnych określonych przypadkach)
ja akurat jestem za wszystkim, ale na żadne nie zdecydowałabym się anie nie dałabym rady zdecydować za kogoś . (aborcję tylko w przypadku wad płodu, bo z gwałtu urodziłabym dziecko)

Cytat:
Napisane przez EVI07 Pokaż wiadomość
Już Cię lubię za te poglądy. A co do pogrubionego, właśnie dzisiaj rozmawiałam o tym z moją byłą studentką, którą rodzice (bardzo wierzący) wyrzucili z domu bo zaszła w ciążę z gwałtu (była dziewicą), a matka jak się dowiedziała, to stwierdziła "jak suczka nie chce, piesek nie weźmie"! Nie znalazła lekarza, który zrobiłby aborcję, urodziła dziecko i teraz właśnie wzięła urlop dziekański, bo nie dawała sobie rady, mieszka w domu samotnej matki, a jej własna rodzina oraz proboszcz w jej wsi publicznie na nią plują. Zgroza mnie ogarnia i szlag trafia na tą tzw. klauzulę sumienia i włażenie Kościoła z butami w ludzkie życie.A władza siedzi jak mysz pod miotłą...
a ile jest gwałtów w małżeństwie i potem niechcianych dzieci? i to też jest temat tabu...

no dobra ja już naprawdę kończę na ten niezbyt przyjemny temat. jeżeli kogoś uraziłam to wybaczcie, ale naprawdę czasami mnie trzęsie jak czytam pewne rzeczy.. w sumie w końcu to ciąża

edit
co to się z tym forum stało, że logowanie mam po lewej stronie ?????

Edytowane przez pilotka86
Czas edycji: 2013-12-17 o 23:40
pilotka86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-17, 23:40   #3039
Martine89
Przyczajenie

Muszę przyznać, że macie niezłą produkcję dzienną postów

Ja dziś cały dzień siedzę smutna Nie mam ochoty na nic, jutro egzamin, powoli mam już tego dość
Martine89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-17, 23:41   #3040
mezaga
Zakorzenienie

Może ten album na zdjęcia. Wazonów ma chyba z 5, eleganckich szlafroków nie nosi - zresztą w ogóle nie używa żadnych, chustę i rękawiczki dostała w tamtym roku od nas a filiżanki od kuzynki - to w tym roku się nie będziemy powtarzać Książek nie czyta - bo nie ma na nie czasu - z pracy wraca przeważnie w okolicach 20-21, ogarnia dom i idzie spać, z biżuterii już sporo ode mnie dostała jeszcze jak siedziałam nad tym namiętnie. Myślałam jeszcze nad pościelą bo to zawsze się przydaje ale nie mam zielonego pojęcia jakiej wielkości pościeli używa. Może jakiś ciepły koc? Ręczniki dostała na urodziny. Muszę wymyślić dwa prezenty bo ona Ewa więc jeszcze imieniny.

Moja mama dostanie... rogala Zamówiłam na adres siory (nas na Wigilii u moich rodziców w tym roku nie będzie) i dzisiaj przyszedł. Siora dzwoni i pyta się dla kogo poduszkę dla kobiet ciężarnych i karmiących zamówiłam. Nieźle się zdziwiła jak jej powiedziałam że to dla mamy hehee
Stary 2013-12-17, 23:48   #3041
isia4891
Zadomowienie

Pilotko tak twoje imię bo pisalas że jest niespotykane
isia4891 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-17, 23:59   #3042
Olcia_1983
Raczkowanie

Cytat:
Macie rację, to nie ma sensu.
A zdrowie Shiloh właśnie opijam bezalkoholowym punchem z lidla. Pyszny jest, mówię Wam

---------- Dopisano o 23:44 ---------- Poprzedni post napisano o 23:43 ----------

Laleczkę woodooo zróbmy, i wbijajmy jej szpilki za każdym razem jak ktoś nie ustąpi nam miejsca siedzącego!
Tak, tak niech cierpią buraki co miejsc nie ustępują.

Cytat:
A wiecie co? Wypiłabym drinka,ale z %. Taką wielką mam ochotę
Ja jak tylko o winku pomyśle to mam slinotok.

Dziewczymy mam jeszcze pytanie - jakie macie termometry? Tyle tego że nie wiemy co wybrać.

Olcia_1983 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-18, 00:18   #3043
Soleil_Rouge
Rozeznanie

Miałam się wcześniej odezwać, ale nie dałam rady...
Teraz tylko na szybko pisze z telefonu...

Gratulacje dla nowej mamusi!!!!
która będzie następny? Przyjmuje zakłady
W sumie to ja bym chciała, choć z drugiej strony wolałabym poczekać do stycznia

No nic, padam juz, dobranoc wszystkim
Stary 2013-12-18, 00:38   #3044
pilotka86
Rozeznanie

Cytat:
Pilotko tak twoje imię bo pisalas że jest niespotykane
napisze jutro w k.
isia kiedyś było niespotykane i rzadkie
w czasach mojego dzieciństwa i za nastolatki.
znałam tylko jedną dziewczynę, która miała na imię tak jak ja.
później poznałam drugą. ale to wszystko w nastoletnim wieku.
moje imię nie podobało mi się nie dlatego że było rzadkie, ale dlatego że było długie i nie miało wg mnie fajnego skrótu... ponieważ nie cierpię słodkopierdzących zdrobnień
dopiero jakiś czas temu dowiedziałam się że od paru lat mnóstwo dziewczynek zostało tak nazwanych. szczerze mówiąc to pierwsze co pomyślałam to: "współczuje im, taki beznadziejne imię oby miały fajne nazwiska albo ksywki"

podobnie jest chyba z imionami takimi jak Amelia, ja znałam tylko jedną, dorosłą już Amelię a teraz mnóstow takich dziewczynek.
Podobnie Filip - kiedyś niespotykane, rzadkie a teraz wysyp. znałam tylko jednego Filipa i to był mój brat Mama opowiadała mi, że kobiety w rodzinie i sąsiadki naskoczyły na nią że takie brzydkie, paskudne, niepopularne imię wybrała dla brata i że to wstyd a dziecko będzie nieszczęśliwe i będzie się wstydzić w przyszłości

senira mam do Ciebie prośbę, ale to jutro napiszę bo ide w kime mam zmeczone oczy chociaz znajac zycie nie zasne bo pelnia dalej
pilotka86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-18, 00:58   #3045
Amberella
Wtajemniczenie

GG do Amberella

Dobry wieczór. Goniłam za Wami cały dzień i ciągle mi uciekałyście - od południa miałam odwiedziny. Spędziłam bardzo sympatyczny czas. No i mam już choinkę . Jutro się pochwalę.
Nacytowałam się, ale już widzę, że pozżerało .

Lolita PPD, bardzo gustowny pokoik, a szafa robi wrażenie. Jak u małej miss .

Cytat:
Ambrella zamierzam jeść normalnie ale bez obzarstwa i słodyczy. Z dyspensa na święta
O to takie coś się chwali

Cytat:
Chwalę się moją córunią. Dostała nagrodę matematyczną
Czy mi się wydaje, czy Wika jest bardzo do Ciebie podobna?

Cytat:
Napisane przez senira666 Pokaż wiadomość
Heja.sorki ale nie nadrabiam...w nocy zmarla moja mama wiec jest troche zalatwiania...
Przyjmij moje kondolencje .

Cytat:
Napisane przez perfuzja Pokaż wiadomość
A w ogóle to strasznie frustruje mnie kwestia imienia dla naszego syna. Skąd Wy wiecie, że imię, które wybrałyście to TO imię?
Łudzę się, że jak go zobaczymy to będziemy wiedzieć jak się nazywa, ale to chyba nie działa tak łatwo
W zasadzie to pewności nie mam, ale jak sobie myślę o swoim synku to wyobrażam sobie bystrego, wesołego łobuza, do którego pasuje imię Kacper. Jeśli okaże się, że mały jest np. spokojnym flegmatykiem to mam nadzieję, że zanim ujawnią się jego cechy zdążę się przekonać, że i takie mogą być Kacpry .
A tak serio, to akurat mieliśmy szczęście z mężem, że i mi i jemu to imię bardzo się podoba.
Cytat:
Napisane przez magnusia Pokaż wiadomość
ja wiem, zawsze powtarzałam że jak będę mieć syna to będzie Adaś...
Poza tym będzie miał imię po mistrzuniu (bo ja od 30 lat jestem wielką fanką skoków i na zawody z ekipą przyjaciół jeździłam)
Ha! Uwielbiam mistrzunia!!! No i co za tym idzie imię . Zdarzyło mi się być na pożegnalnej imprezie w Zakopcu .
Cytat:
Napisane przez sadlaczyca Pokaż wiadomość
Pożalę się Wam z samego rana.
Dziś mój tż został zwolniony.
Bardzo Ci współczuję, tym bardziej, że jak opisujesz widoki na nową pracę są średnie. Życzę Wam z całego serca, by wszystko się tak ułożyło, żebyście mogli sobie pomyśleć, że w gruncie rzeczy dobrze się stało
Cytat:
Uwaga uwaga!! Sms od Shiloh:

Dziś o 15:18 przyszedł na świat nasz synek Marcel. Waga 3480, 50 cm. Rodziłam od 6 rano,bez ZZO jednak. Ale żyję i daję radę. Przyznam,że ciężko było.

Gratulacj!!!

Gratuluję dzielnej mamie i witam Marcela

Cytat:
Mamie kupiłam elektryczną szczoteczkę do zębów, bo wiem, że chciała takową mieć.
Jeśli teściowa ma stół to może jakiś ładny obrus? Dobrym prezentem wg mnie jest też porządna parasolka (porządny parasol ).

Pisałyście o opiece nad dzieckiem. Planuję iść na półroczny macierzyński, a później wrócić do pracy. Nie wiem, czy na pełen etat, czy na część - to wyjdzie w praniu. Mały w tym czasie będzie z moją mamą lub opiekunką. To też się okaże, bo moja mama opiekuję się synkiem mojego brata, który ma zacząć chodzić do przedszkola. Nie wiem, czy mama ogranie dwójkę dzieci . Mówi, że tak, ale ja to dość kiepsko widzę. Poza tym wiem, że dzieci, które zaczynają chodzić do przedszkola często chorują. A to jakoś mi się nie widzi .

Cieszę się z Waszych udanych wizyt i ślę słowa pokrzepienia w kierunku małejMigotki . Staraj się nie denerwować. Co ma być to będzie, a bywa różnie, więc wszystko może się zdarzyć .

Jutro o 18.00 mam wizytę, więc tradycyjnie proszę o kciuki, bo jestem w stresie z trzech powodów:
1. Boję się, że mały nie przybiera na wadze i nie rośnie jak należy (ostatnio przybrał bardzo malutko).
2. Boję się, że gin wpakuje mnie na oddział na święta (nie wiem jak moja szyjka, rozwarcie itp, ale wiem, że mam skurcze - dużo i często).
3. Boję się, że usłyszę, że zaczynam rodzić, a to jeszcze nie czas - dziś zaczęłam 35tc.
Mój "bezpieczny" czas zaczyna się 7 stycznia (koniec 37tc). Ponieważ mam mieć cc chciałabym jutro usłyszeć jakiś konkretny termin, dotrwać do niego i oddać swój brzuch ze wszystkimi jego powłokami w ręce mojego gina .
Mam też obawy, że zacznę rodzić w święta lub Sylwestra, czy Nowy Rok, a wtedy na oddziale zwykle dyżurują młodziaki, którym bałabym się zaufać .
Amberella jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-18, 01:03   #3046
Akkma
Zadomowienie

Dziewczyny jak pierzecie nowe rożki, śpiworki, ochraniacze na łóżeczko i inne rzeczy z wypełnieniem? Na metce mam napisane żeby prać ręcznie, ale chyba mi się nie chce
Stary 2013-12-18, 01:12   #3047
kukurydzianaa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Amberella Pokaż wiadomość
1. Boję się, że mały nie przybiera na wadze i nie rośnie jak należy (ostatnio przybrał bardzo malutko).
Co usg / co lekarz to inny pomiar. Śmiać mi się chciało, jak leżałam w szpitalu i mi jedna doktorka "zważyła" młodego na prawie 1500g, a tydzień później inna na ok. 1300g, później po trzech dniach ta pierwsza doktorka orzekła, że mały waży 1650g.

Te pomiary są tak orientacyjne, że spokojnie należy traktować je z przymrużeniem oka

Bardziej martwi mnie, że na każdym usg mały ma dużą główkę, a najmniejszy pomiar to kość udowa (przy czym ja i mąż jesteśmy wysocy, ale niestety jeden dziadek jest niskawy, a pradziadek to w ogóle konusek był...)

---------- Dopisano o 01:12 ---------- Poprzedni post napisano o 01:11 ----------

Cytat:
Dziewczyny jak pierzecie nowe rożki, śpiworki, ochraniacze na łóżeczko i inne rzeczy z wypełnieniem? Na metce mam napisane żeby prać ręcznie, ale chyba mi się nie chce
W pralce w 40 stopniach. Tylko ewentualną matkę usztywniającą raczej wyjąć trzeba.

Edytowane przez kukurydzianaa
Czas edycji: 2013-12-18 o 01:14
kukurydzianaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-18, 02:03   #3048
Akkma
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kukurydzianaa Pokaż wiadomość
W pralce w 40 stopniach. Tylko ewentualną matkę usztywniającą raczej wyjąć trzeba.
Dzięki! Tylko kurde w tych moich nie da się wyciągnąć wkładu Może wstawię na 30 st na pranie delikatne ?

Biorę się jutro (tzn. w sumie już dzisiaj ) za pierniki Czas najwyższy!
Stary 2013-12-18, 02:04   #3049
PawMaj13
Rozeznanie

Cytat:
Uwaga uwaga!! Sms od Shiloh:

[1=830b3402b90be91bee3a8a4 ac8547146eb396896_6583840 e13f22;44201642]

BTW, czyżby w tym miesiącu rządziły siódemki? Był 7, teraz 17, to która rezerwuje 27?
Ja termin idealny

Zgaga mnie zabije nie spie przez nia 3 noc z rzedu

Pytanie poza konkursem. Chce kupic pościel z kory, ale naprawde super jakości. Ktoś moze polecic jakiegos producenta? Mam posciele ktore maja ponad 20 lat i NIC sie z nimi nie dzieje, a posciele kupione rok temu wygladaja juz jak szmaty szukam naprawde dobrego produktu, takiego, jakie się robilo "kiedyś". Ktoras dorwała coś takiego?

2013-04-30
II kreski

Co komu przeznaczone, stoi na drodze rozkraczone
PawMaj13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-18, 06:03   #3050
mezaga
Zakorzenienie

Cytat:

Pytanie poza konkursem. Chce kupic pościel z kory, ale naprawde super jakości. Ktoś moze polecic jakiegos producenta? Mam posciele ktore maja ponad 20 lat i NIC sie z nimi nie dzieje, a posciele kupione rok temu wygladaja juz jak szmaty szukam naprawde dobrego produktu, takiego, jakie się robilo "kiedyś". Ktoras dorwała coś takiego?
Sama chętnie kupię taką. Też szukam. W brązach i/lub turkusach. Ale ciężko znaleźć coś naprawdę dobrego.

Obudziłam się godzinę temu taka glodna, że zasnąć nie mogę a lodówka pusta
Stary 2013-12-18, 06:36   #3051
ajakasia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez selena85 Pokaż wiadomość
Mnie dzisiaj w nocy po raz pierwszy mała obudziła siarczystym kopniakiem.
Ja pierdziele, zamiast 'mala' przeczytalam 'mama' i nawet sobie to wyobrazilam...

Antek, oddawaj mozg!
ajakasia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-18, 06:46   #3052
maruda80
Zakorzenienie

Tez szukam dobrej, trwalej poscieli. Praktycznie całą noc nie śpię, chyba to wpływ pełni. Do tego mam skurcze, wzięłam mg i nospe i czekam aż przejdzie u mnie 36tc. Co do prania otulaczy na łóżeczko pralam takie rzeczy w pralce w 40 stopniach i wszystko sie doprało i przeżyło chcialabym na wigilie jechac do rodziny -150km w jedna strone i mam nadzieje ze sie uda staram sie oszczedzac, tz zagonie do porzadkow swiatecznych, sama zajme sie tylko pieczeniem i gotowaniem. Chociaz tz wpadl na pomysl zaproszenia swojej rodziny w 2dzien swiat na obiad, ale przyznaje nie mam ochoty na gosci.... pierniczki wczoraj upieklam

Edytowane przez maruda80
Czas edycji: 2013-12-18 o 06:47
maruda80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-18, 06:58   #3053
PawMaj13
Rozeznanie

To pozostaje mieć nadzieję, że ktoraś jakieś super jakościowo wyniuchała i podzieli sie info z potrzebujacymi

Po caaalych... Niech policze, 3h i 15 min snu wstalam i szykuje sie na poranna wizyte, bede dzis pierwsza na szczescie, bo przed wizytami polozna bedzie mnie wpinac na ktg, zeby wynik juz czekal na doktorka.

2013-04-30
II kreski

Stary 2013-12-18, 06:58   #3054
malaMigotkAaa
Zakorzenienie

Witam się z rańca, biorę się za sprzątanie.

Mam tak beznadziejny nastrój, że nie da się opisać. Pewnie hormony dokładają swoje 3 grosze ;(

Biorę się za sprzątanie mieszkania, muszę jechać do pracy na chwilę.

Jak jeszcze raz ktoś mi napiszę smsa jak sięc zuje i czy już rodzę to wyrzucę telefon. Serio. Wczoraj dzwoni kuzynka i pyta się i co już urodziłaś!?!? nosz kurde, to że w szpitalu leżałam i miałam wytrwać do 16 to nie znaczy, że zaraz rodzić będę. Do terminu mam jeszcze chwilę....

Po wczorajszym każdy taki telefon wyprowadzał mnie z równowagi

Cieszę się, że dziewczyny zakończyły ten trudny temat popijając za zdrowie shiloh, ja nie jestem na słodkopierdzącym wątkiem, ale takie tematy NIGDY do niczego nie doprowadzą.

Ambrella trzymam kciuki, nie martw się, masz tyle kciukasów, że na pewno będzie ok!!
Stary 2013-12-18, 07:06   #3055
PawMaj13
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez malaMigotkAaa Pokaż wiadomość

Mam tak beznadziejny nastrój, że nie da się opisać. Pewnie hormony dokładają swoje 3 grosze ;(

Jak jeszcze raz ktoś mi napiszę smsa jak sięc zuje i czy już rodzę to wyrzucę telefon. Serio. Wczoraj dzwoni kuzynka i pyta się i co już urodziłaś!?!? nosz kurde, to że w szpitalu leżałam i miałam wytrwać do 16 to nie znaczy, że zaraz rodzić będę. Do terminu mam jeszcze chwilę....

Po wczorajszym każdy taki telefon wyprowadzał mnie z równowagi

Cieszę się, że dziewczyny zakończyły ten trudny temat popijając za zdrowie shiloh, ja nie jestem na słodkopierdzącym wątkiem, ale takie tematy NIGDY do niczego nie doprowadzą.

Ambrella trzymam kciuki, nie martw się, masz tyle kciukasów, że na pewno będzie ok!!
Don't worry, be happy
Ludzie ńie chca zle, no nie zawsze w kazdym razie niestety rodzaca/kuzynka/kolezanka/siostra to duze wydarzene, stad pewnie zaińteresowanie, gdyby sie ńikt nie oytał jak się czujesz i na jakim jesteś etapie, tez byloby Ci pewnie przykro. Diesz sie, ze nie jestes ludziom obojętna mi to sprawia przyjemnosc. A moze nauczylam sie czerpac z tego przyjemnosc

Co do trudnego tematu, szczerze, mnie tez mocno zmeczyl, zeby ńie powiedziec, ze chcialo mi sie juz powoli... Na wymioty zbieralo, jak ktorys raz z rzedu czytalam te same w kolko argumenty... Przez to opuscilam pewnie wiele postow nie offtopowych, ale no, nie dalam rady przebrnac, a odfltrowac sie nie dalo grunt, ze wylowilam najwazniejszy - Marcela na swiecie

2013-04-30
II kreski

Stary 2013-12-18, 07:17   #3056
malaMigotkAaa
Zakorzenienie

Wiecie, że 23Paula23 zniknęła? W ostatnim wątku pisała, że coś się tam dzieje, o ile kojarzę i cisza...

---------- Dopisano o 07:17 ---------- Poprzedni post napisano o 07:10 ----------

Cytat:
Napisane przez PawMaj13 Pokaż wiadomość
Don't worry, be happy
Ludzie ńie chca zle, no nie zawsze w kazdym razie niestety rodzaca/kuzynka/kolezanka/siostra to duze wydarzene, stad pewnie zaińteresowanie, gdyby sie ńikt nie oytał jak się czujesz i na jakim jesteś etapie, tez byloby Ci pewnie przykro. Diesz sie, ze nie jestes ludziom obojętna mi to sprawia przyjemnosc. A moze nauczylam sie czerpac z tego przyjemnosc

Co do trudnego tematu, szczerze, mnie tez mocno zmeczyl, zeby ńie powiedziec, ze chcialo mi sie juz powoli... Na wymioty zbieralo, jak ktorys raz z rzedu czytalam te same w kolko argumenty... Przez to opuscilam pewnie wiele postow nie offtopowych, ale no, nie dalam rady przebrnac, a odfltrowac sie nie dalo grunt, ze wylowilam najwazniejszy - Marcela na swiecie
To jest wiesz mega frustrujące, oczywiście nie mówię o pytaniu jak się czujesz (zwyczajnie wczoraj miałam taki dzień na nie... odpowiadałam grzecznie, że czuję się ok i nie wdawałam się w rozmowę) kiedy pytają i jak dalej w dwupaku? czujesz to to to i to...?
OOOOooo nie urodziłaś? OOoooooo to wyciszyli cię, że teraz przenosisz.... i tak każdy! Przeraża mnie wizja, że tak będzie aż do porodu. A po tych wieściach wczoraj od lekarza to.... eh

2 dni temu myślałam, że czop mi odlazł. ( mam nadzieję, że nie jecie śniadania :P) w nocy zerknęłam do wc a tam taki glut na kilkanaście cm leży dumny a to widać, nie to... Bolał mnie brzuch wtedy dość mocno, przeszło po nospie. Ale nie był zabarwiony jakoś na różowo czy coś, po prostu taki mleczny z grudkami długi.

ALE PRÓBUJĘ DZIŚ DONT ŁORI BI HEPI!
Stary 2013-12-18, 07:27   #3057
ejani
Zadomowienie

siemka, witam się i ja... wczoraj bohater mojego domu po pracy (i znów nadgodzinach) zaczął malowanie i już zagruntowany jest pokój małego, więc już tylko Was podczytywałam, dziś miałam w planach słodkie lenistwo, ale... trzeba posprzątać pokój, popakować prezenty (poszukać ostatnich) i zapakować tę torbę... od dziś mam równiutko miesiąc do terminu z usg (w który jakoś bardziej wierzę)

Cytat:
Ja po wizycie, wyszla, podlamana. Za..na cukrzyca.

Cytat:
ja daję mamie, bo ona przejęła pralkę a na poważnie to mam zamiar uprać razem z kocami na delikatnym "wełnianym" programie - też z samym proszkiem dzieciakowym

Cytat:
Napisane przez maruda80 Pokaż wiadomość
Praktycznie całą noc nie śpię, chyba to wpływ pełni. Do tego mam skurcze, wzięłam mg i nospe i czekam aż przejdzie u mnie 36tc.
o, to tak jakbym czytała swój opis nocy, tylko u mnie jeszcze mdłości i kręgosłup. i te skurcze też, jeżeli dobrze je rozpoznaję, że to to. ale mały się wierci. po dzisiejszej nocy (i chyba 7 wizytach w łazience) wynegocjowałam u męża zmianę stron łóżka na brzeg (dotąd byłam bliżej grzejnika, ale chyba wreszcie i u mnie zaczęła się ciążowo gotować krew i i tak go podkręcam), żeby mi było łatwiej się turlać w nocy (bo w dzień i tak siedzę po tej )

Cytat:

oj, biedna Ty... a te smsy mogą być denerwujące, ale znaczą tylko, że wszyscy myślą o Tobie, i w sumie miło, że pamiętają (jakąś) datę

---mam do Was pytanie, co kupić półrocznej dziewczynce z ubrania na prezent? miałam limit 30 zł, ale może być do 50, byleby nie było za różowe, a z drugiej strony po niej rzeczy dostaje mój syn, więc też nie chcę zeby bylo chłopięce... myślałam o jakiejś stonowanej sukience/kompleciku, ale jeszcze nie znalazłam nic ładnego w tej cenie, pomożecie? to już ostatni prezent, którego mi brakuje
Stary 2013-12-18, 07:37   #3058
perfuzja
Zakorzenienie

Wyspalam sie! Wreszcie! Tylko jedna pobudka w nocy!

Do tego chyba zaczął odchodzić mi czop Na razie było tego moze tyle co paznokciec, zupełnie mleczne, ale zawsze cos

Z gorszych wieści to sie przeziebilam i boli mnie gardło, ale co tam

Migotka doskonale rozumiem Twoją frustracje telefonami.
Stary 2013-12-18, 07:38   #3059
ejani
Zadomowienie

Cytat:
Wiecie, że 23Paula23 zniknęła? W ostatnim wątku pisała, że coś się tam dzieje, o ile kojarzę i cisza...

---------- Dopisano o 07:17 ---------- Poprzedni post napisano o 07:10 ----------

To jest wiesz mega frustrujące, oczywiście nie mówię o pytaniu jak się czujesz (zwyczajnie wczoraj miałam taki dzień na nie... odpowiadałam grzecznie, że czuję się ok i nie wdawałam się w rozmowę) kiedy pytają i jak dalej w dwupaku? czujesz to to to i to...?
OOOOooo nie urodziłaś? OOoooooo to wyciszyli cię, że teraz przenosisz.... i tak każdy! Przeraża mnie wizja, że tak będzie aż do porodu. A po tych wieściach wczoraj od lekarza to.... eh

2 dni temu myślałam, że czop mi odlazł. ( mam nadzieję, że nie jecie śniadania :P) w nocy zerknęłam do wc a tam taki glut na kilkanaście cm leży dumny a to widać, nie to... Bolał mnie brzuch wtedy dość mocno, przeszło po nospie. Ale nie był zabarwiony jakoś na różowo czy coś, po prostu taki mleczny z grudkami długi.

ALE PRÓBUJĘ DZIŚ DONT ŁORI BI HEPI!
myślę, że jeszcze możesz nie doczekać do końca roku, szczególnie jeśli się będziesz tak przejmowała!

no i ja myślę, że to mógł być czop, on przecież nie wylatuje w ostatniej chwili, więc jakieś szanse na nieprzenoszony poród są. najważniejsze, że z dzieckiem wszystko ok, pomyśl sobie, że lepiej tak niż gdyby Cię mieli na szybko ciąć, bo coś jest nie tak.

a co do ludzi... wczoraj rozmawiałam na fejsiku z taką dalszą koleżanką i przez całą rozmowę miałam wrażenie, że próbuje mnie wystraszyć, jak to może być koszmarnie (choć fakt że sama miała nieprzyjemny poród i zdecydowanie nie poleca Solca) w czasie samego porodu i jak się już dziecko urodzi na zmianę ze słowami typu "ale Ty się nie bój, urodzić trzeba, to jak wyrwanie zęba" itp. generalnie wiem, na co się pisałam więc nie rozumiem takiego rozdmuchiwania. i szczerze Wam powiem, że o ile tu na wizażu lubię czytać opisy porodów, to już mam dosyć, jak mi każda koleżanka/ciotka opowiada o swoim (a czasem też przy okazji o koleżanki, siostry, sąsiadki i kilku jeszcze z telewizji). czy to cokolwiek zmieni w mojej sytuacji?

tak że popieram Twój plan i życzę realizacji hasła)
Stary 2013-12-18, 07:58   #3060
lolita25
Zakorzenienie

GG do lolita25

Cytat:
Napisane przez perfuzja Pokaż wiadomość
Wyspalam sie! Wreszcie! Tylko jedna pobudka w nocy!

Do tego chyba zaczął odchodzić mi czop Na razie było tego moze tyle co paznokciec, zupełnie mleczne, ale zawsze cos

Z gorszych wieści to sie przeziebilam i boli mnie gardło, ale co tam

Migotka doskonale rozumiem Twoją frustracje telefonami.
Takie zupełnie mleczne to ja już mam od paru miesięcy
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości