Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 8 - Strona 107 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-12-18, 13:32   #3181
mengazhu
Zadomowienie

GG do mengazhu
Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 8

I puściłam się do sklepów dzisiaj kupić coś odświętnego do ubrania (Wigilija, jasełka w przedszkolu). Wróciłam zmęczona, nie kupiłam nic. Człowiek jak siedzi w domu to nie potrzebuje takich strojnych szmat. Smutno jakoś tak mi.
Poza tym boję się badania na wymaz. W pierwszej ciąży nie miałam. Nie wiem co mnie czeka. Nie wiem ile trwa. Mam w poniedziałek. Przedszkole zamknięte i chyba będę musiała iść ze starszakiem (ponieważ nie mam z kim go zostawić). Jakoś tak dołujaco u mnie dzisiaj...
Stary 2013-12-18, 13:32   #3182
Roane
Wtajemniczenie

Cytat ze strony rodzicpoludzku.pl :

"W świetle obowiązujących przepisów nie istnieją podstawy prawne zezwalające na pobieranie opłat za udzielone świadczenia w trakcie porodu finansowanego ze środków publicznych. Uzasadnianie opłat za poród rodzinny czy salę pojedynczą do porodu uznaniem ich przez dyrekcję szpitala za usługi ponadstandardowe jest niewłaściwe, jako że nie istnieje standard opieki okołoporodowej, precyzujący do jakich świadczeń finansowanych ze środków NFZ ma prawo pacjentka. Niezgodne z prawem jest także powoływanie się na regulamin porządkowy placówki, ponieważ regulaminy, czyli akty wewnętrzne, nie mogą odmiennie regulować praw obywatelskich, wynikających z przepisów powszechnie obowiązujących, bez wyraźnego upoważnienia.

Pobieranie opłat za tzw. porody rodzinne i za intymne warunki podczas porodu (sala pojedyncza) przez placówki, które zawarły z NFZ kontrakt na udzielanie świadczeń medycznych związanych z porodem, jest sprzeczne z konstytucyjnymi zasadami szczególnej opieki nad kobietą w ciąży (art.68 ust.3 oraz art.71 ust.2), a także z zasadą równego dostępu do świadczeń opieki zdrowotnej (art.68 ust.2). Stanowisko w tej sprawie zajęło również Ministerstwo Zdrowia, które w odpowiedzi na interpelacje poselską stwierdza, że pobieranie opłat jest naruszeniem prawa. Praktyki te naruszają ustawę o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych, ustawę o zakładach opieki zdrowotnej oraz wydane na ich podstawie rozporządzenia. Ustawa o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych, regulująca zasady finansowania opieki zdrowotnej przez NFZ, zabrania pobierania przez szpitale opłat bezpośrednio od pacjentów, jeżeli pacjenci mają prawo do bezpłatnej służby zdrowia, a NFZ zawarł ze szpitalem umowę na wykonywanie udzielanego świadczenia zdrowotnego. NFZ kontraktuje i finansuje opiekę medyczną w czasie porodu, a prawo do dodatkowej opieki ze strony osoby bliskiej jest jednym z praw pacjenta. Ustawa o zakładach opieki zdrowotnej wskazuje jednak, że szpital nie może ponosić kosztów opieki sprawowanej przez osobę bliską. Wynika z tego, że dopuszczalne są opłaty bezpośrednio związane z obecnością bliskiej osoby, np. za obuwie czy strój ochronny lub dodatkowy posiłek. Ich wysokość nie może być ustalana w sposób dowolny i stanowić bariery w korzystaniu z praw pacjenta. Praktyka pobierania opłat za pobyt i poród w sali "ponadstandardowej" również jest nielegalna. Warunki sanitarne i wyposażenie takich sal określone są w rozporządzeniu Ministra Zdrowia, do którego odwołuje się NFZ zawierając umowę ze szpitalem. Wymagania w stosunku do nich stanowią więc część umowy pomiędzy szpitalem a NFZ, co oznacza że pobyt w takiej sali jest objęty kontraktem i szpital nie może pobierać za niego dodatkowej opłaty. Ponadto, pojedyncza sala do porodu gwarantuje poszanowanie prawa kobiety do intymności w czasie porodu. Realizacja tego prawa, tak jak innych praw pacjenta, nie może być ograniczona ze względów finansowych. W przypadku naruszania przez szpitale prawa poprzez pobieranie wyżej wymienionych opłat, należy poinformować o tym NFZ, ponieważ praktyka ta jest niezgodna z umową łączącą Fundusz ze szpitalem. Może to skutkować nałożeniem kary na szpital. Ponadto pobieranie opłat za realizację prawa pacjenta do opieki sprawowanej przez osobę bliską, przekraczających wysokość kosztów poniesionych przez szpital, może stanowić podstawę do wniesienia pozwu do sądu cywilnego w celu zadośćuczynienia pieniężnego za doznaną krzywdę."

Przypuszczam że wystarczy przy przyjmowaniu do szpitala podać numer paragrafu i przestaną rządać pieniędzy.
Stary 2013-12-18, 13:33   #3183
marieee
Zadomowienie

GG do marieee

sadlaczyca - zaraz włączę jakąś muzykę.

Dziś na SR zwiedzamy porodówkę.. jak już tam dotrę to najwyżej zapytam co i jak..
I jeszcze muszę o ZZO zapytać, czy jest u nas taka możliwość.

________
9.01.14 Zuzanka
1.03.18 Igusia

marieee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-18, 13:34   #3184
Roane
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez mengazhu Pokaż wiadomość
Akkma zrób sobie domowy antybiotyk. Plasterki cebuli posyp cukrem, możesz dodać czosnek i cytryny sok (niekoniecznie). Będziesz śmierdziała ale pomaga
(...)
Pomaga, potwierdzam, ja na początku ciąży się tym kurowałam
Stary 2013-12-18, 13:36   #3185
perfuzja
Zakorzenienie

sadlaczyca strasznie długo masz czekać na te wyniki! Ja robiłam wymaz w piątek i w poniedziałek miałam wynik. Co prawda ujemny - przy dodatnim trzeba czekać chwilę dłużej, bo robią antybiogram, białe bez przesady

Byłam na poczcie. Kolejka masakryczna, ale stałam moze ze 2 minuty, bo ludzie z kolejki kazali mi podejść od razu do okienka. Naprawdę, jak czytam to jak Was traktują, to wydaje mi się, ze żyje w jakimś innym świecie
Stary 2013-12-18, 13:38   #3186
isia4891
Zadomowienie

Cytat:
I puściłam się do sklepów dzisiaj kupić coś odświętnego do ubrania (Wigilija, jasełka w przedszkolu). Wróciłam zmęczona, nie kupiłam nic. Człowiek jak siedzi w domu to nie potrzebuje takich strojnych szmat. Smutno jakoś tak mi.
Poza tym boję się badania na wymaz. W pierwszej ciąży nie miałam. Nie wiem co mnie czeka. Nie wiem ile trwa. Mam w poniedziałek. Przedszkole zamknięte i chyba będę musiała iść ze starszakiem (ponieważ nie mam z kim go zostawić). Jakoś tak dołujaco u mnie dzisiaj...
Trwa minutę i nic nie boli. Dłuższy patyczek do uszu ci wkłada i chwilke czeka.

Za poród rodzinny się nie płaci, ale trzeba mieć szkole rodzenia ukończona, a ona już jest płatna...
Za polozna się nie płaci, ale za wybrana już tak czyli kolejne 400 zł.
Za pokój jednoosobowy się już płaci, no chyba że masz układ to po sn lezysz na sali jak po cc jedoosobowej. Tak u mnie jest rzeczywistość

Edytowane przez isia4891
Czas edycji: 2013-12-18 o 13:43
isia4891 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-18, 13:42   #3187
upadly_aniol00
Zakorzenienie

perfuzja szczęściara ! Ja odkąd jestem w ciązy to już 2 razy spotkałam się przy kasie z tekstem "przepuści mnie pani mam tylko jedną rzecz " raz stara baba a ostatnio jakiś chłopak z piwem .
Co z tego , że człowiek ledwie co stoi w kolejce sapie i dysze opiera się o wszystko co możliwe jak może sobie postać przecież ten wielki brzuch z przodu to żadne obciążenie .
w ogóle ostatanio byłam w sklepie z ruchowymi schodami a raczej nie było schodów tylko zjazd w dół bez stopni . Jak stanęłam jadąc w dół to czułam jak mnie brzuch przeciążą do przodu musiałam się dobrze ustawić żeby się nie sturlać
Stary 2013-12-18, 13:42   #3188
magnusia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez perfuzja Pokaż wiadomość

Byłam na poczcie. Kolejka masakryczna, ale stałam moze ze 2 minuty, bo ludzie z kolejki kazali mi podejść od razu do okienka. Naprawdę, jak czytam to jak Was traktują, to wydaje mi się, ze żyje w jakimś innym świecie
no to fajnie- ja niestety spotykam się z odwrotnym traktowaniem- ale cóż buractwo i tyle
Stary 2013-12-18, 13:45   #3189
mengazhu
Zadomowienie

GG do mengazhu

Cytat:
Napisane przez isia4891 Pokaż wiadomość
Trwa minutę i nic nie boli. Dłuższy patyczek do uszu ci wkłada i chwilke czeka.
Dziękuję. I tak się boję
Cytat:
Mi dziś też pan drogę torował w sklepie. Krzyknął z końca kolejki, że pani w ciąży jest a kasa pierwszeństwa zamknięta i by mnie wpuszczono. Wpuszczono a jednocześnie gapiono jak na dziwoląga
Stary 2013-12-18, 13:47   #3190
isia4891
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez magnusia Pokaż wiadomość
TORT BEZOWY!!!!!!!!!!!!!! no i juz nie jestem w stanie o czymś innym mysleć
chodzi za mną już 2 tydzień, w ugotowanych był przepis mam go w ulubionych i się powstrzymuje...ale nie wiem jak długo wytrzymam...
isia4891 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-18, 13:47   #3191
Soleil_Rouge
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez cherubinka Pokaż wiadomość
Jeszcze masz ten komfort, że dzieli Was 900 km, więc zawsze możesz poinformować w takim momencie, żeby nie zdążyli dotrzeć do szpitala
o tym tez juz myslalam choc z drugiej strony to Tz bedzie dzwonil do wszystkich i dojdzie pewnie do nich szybko, ale jak cos to poinformuje polozne, ze nie zycze sobie innych wizyt niz Tz i tyle. nie maja prawa informowac o moim stanie ani wpuszczac do mnie osob ktorych sobie nie zycze wiem, wiem, jestem uparta i w tym przypadku nie odpuszcze!!
niby taka glupota, ale sie nie dam
Cytat:
Napisane przez Roane Pokaż wiadomość
Wkręć im jakiegoś kita może, że np. w szpitalu jest jakaś choroba i odwiedzających nie wpuszczają?
Przecież tak się czasem zdarza naprawdę, nie? Na wątku mam styczeń/luty 2013 czytałam że część dziewczyn musiała sama rodzić, bo była grypa i nie było porodów rodzinnych ani odwiedzin.
wiesz, zona tescia jest tez lekarzem i ona sie wszedzie wpieprzy!! wiec wolalam jej wpraost powiedziec, ze nie, bo nie chce, a nie sciemniac. Przynajmniej z mojej strony sytuacja jest jasna, a co ona mysli i chce to mi to wisi!!

Cytat:
Napisane przez Negrid Pokaż wiadomość
Ósemka górna, kiedyś dawno miałam robione zdjęcie twarzoczaszki, ale wtedy ten ząb siedział jeszcze w dziąśle (nawet nie wiem gdzie miałabym go szukać ? ) Muszę sobie zorganizować dentystę i niech coś pomoże, bo Święta w takim wydaniu mi nie odpowiadają.
jak gorna, to pol biedy jeszcze jak jest juz wyrznieta, to zawsze mozna jakis opatrunek wlozyc i poczekac. wiesz, ewentualnie rtg tez mozna jak konieczny (ale w fartuchu ochronnym), ale jak dasz rade, to poczekaj. tylko jak spuchniesz, to bedzie konieczny antybiotyk niestety...

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość
To już chyba dawno tak było.
Jak rodziłam Wiki i powiedziałam,że chcę żeby ojciec dziecka był ze mną (wtedy nie mieliśmy jeszcze ślubu) to powiedzieli,że mamy zapłacić.
A nasza sytuacja finansowa była bardzo kiepska. Więc wykrzyczałam,że w takim razie idę rodzić na ulicę. Wzięłam moją torbę i w tył zwrot. Przybiegła na to lekarka i powiedziała,że jeśli nie chcę specjalnej sali z luksusami,a tylko,żeby tż był ze mną to nic nie muszę płacić. A tamta co powiedziała,że mam zapłacić to wcale mi takiej specjalnej sali nie proponowała.
jak czytam takie historie, to az mi sie slabo robi!! wszedzie chca kase wyciagnac!! koszmar
Stary 2013-12-18, 13:50   #3192
perfuzja
Zakorzenienie

Cytat:
no to fajnie- ja niestety spotykam się z odwrotnym traktowaniem- ale cóż buractwo i tyle
Kurde, my przeciez pewne w podobnych rejonach sie poruszamy. Nie ogarniam tego.
Stary 2013-12-18, 13:50   #3193
upadly_aniol00
Zakorzenienie

w ogóle 9 grudnia zamówiłam kosmetyki do włosów na allegro wybrałam dostarczenie przesyłki przez kuriera za którego dałam 16zł i do dziś kosmetyków nie mam wszystko co wtedy zamawiałam już dostałam . Jestem wściekła bo jak bym wiedziała że tyle będzie szło to bym nie zamówiła u tego sprzedawcy i nie przepłacała za kuriera
Stary 2013-12-18, 13:53   #3194
magnusia
Zakorzenienie

Cytat:
Dziękuję. I tak się boję

Mi dziś też pan drogę torował w sklepie. Krzyknął z końca kolejki, że pani w ciąży jest a kasa pierwszeństwa zamknięta i by mnie wpuszczono. Wpuszczono a jednocześnie gapiono jak na dziwoląga

no tak bo masz 8 par odnóży i syczysz- co za ludzie

a brawa dla tego pana, że zareagował

---------- Dopisano o 13:53 ---------- Poprzedni post napisano o 13:51 ----------

Cytat:
Kurde, my przeciez pewne w podobnych rejonach sie poruszamy. Nie ogarniam tego.

no właśnie i to jest dziwne nie może zależy od godziny

---------- Dopisano o 13:53 ---------- Poprzedni post napisano o 13:53 ----------

Cytat:
Napisane przez upadly_aniol00 Pokaż wiadomość
w ogóle 9 grudnia zamówiłam kosmetyki do włosów na allegro wybrałam dostarczenie przesyłki przez kuriera za którego dałam 16zł i do dziś kosmetyków nie mam wszystko co wtedy zamawiałam już dostałam . Jestem wściekła bo jak bym wiedziała że tyle będzie szło to bym nie zamówiła u tego sprzedawcy i nie przepłacała za kuriera

a co sprzedawca na to? wysłał? może firma kurierska dała ciała?
Stary 2013-12-18, 13:54   #3195
perfuzja
Zakorzenienie

Cytat:
A pisałas do sprzedawcy?
Ja zamawialam pieluchy 8.12 i cały czas nie dostałam paczki - przedwczoraj napisałam mejla z prośba o podanie numeru nadania (to akurat paczką pocztowa miało iść) i wczoraj zadżwonila do mnie sprzedająca przepraszajac strasznie, ze w okolicach swiat ma tyle zamówień, ze moje jej gdzies umknelo i ze dorzucila jakieś gratisy i naprawdę przeprasza i jest jej bardzo głupio
Stary 2013-12-18, 13:55   #3196
zaana
Raczkowanie

Shiloh gratulacje

Cytat:

Dziewczyny rozpoczynamy rozpakowywanie

BTW, czyżby w tym miesiącu rządziły siódemki? Był 7, teraz 17, to która rezerwuje 27?
Też mam termin w okolicach 27 grudnia i wolę urodzić przed świętami aby we 3 być w domu na Wigilię albo potrzymać do Nowego Roku. Zawsze to dziecię rok młodsze, najstarsze w klasie itp. tym bardziej że teraz już 6 latki pójdą do szkoły.
Zresztą zobaczymy, mała sama zadecyduję..

Cytat:
Napisane przez Negrid Pokaż wiadomość
hej dziewczyny rozumiem te z Was, które już z niecierpliwością czekają na poród... coraz ciężej i w ogóle...

Mam pytanie do tych z Was, które zdecydowały się rodzić SN... ile z Was nie ma możliwości w trakcie porodu na zzo?
No bo jeśli ja będę rodzić u siebie w szpitalu to choćby strzały z nieba prały nie dostane bo nie ma... tylko gaz no ale w sumie to zaczynam panikować, że nie dam rady.

aaaaa... i jeszcze jedno, bo coś się chyba dzieje z moją ósemką i boje się że trzeba będzie usuwać, usuwała, któraś zęba w ciąży? Boje się powikłań (taka moja uroda, że korzenie mam długie i kręcone) a nie mogę zrobić RTG. No i może być masakra.
Też miałam usuwaną ósemkę, dokładnie w 12 tygodniu. Bolało że nie było innej opcji. Miałam znieczulenie w zastrzyku, samo wyrywanie trwało ponad godzinę, korzenie były tak pokręcone że na końcu ząb się złamał w połowie a dentystka nie dawała rady i wzywali drugiego lekarza ( wyglądał jak paker z siłowni) i ledwo dali radę we 2..

Co przeżyłam to przeżyłam, po usunięciu tylko paracetamol bo innych przeciwbólowych nie wolno, ciąża rozwija się jak na razie bez komplikacji i jest ok..
zaana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-18, 13:57   #3197
milka-pilka
Zakorzenienie

Udało mi się nadrobić, ale przyznać muszę, że trudno mi było, bo mam teraz masę obowiązków i rzeczy do zrobienia

Cytat:
Uwaga uwaga!! Sms od Shiloh:

Dziś o 15:18 przyszedł na świat nasz synek Marcel. Waga 3480, 50 cm. Rodziłam od 6 rano,bez ZZO jednak. Ale żyję i daję radę. Przyznam,że ciężko było.
Wspaniale! GRATULACJE i uściski dla Shiloh i Marcela

Cytat:
Napisane przez iwantyou99 Pokaż wiadomość
Ciesze sie ze zdarzylam choć raz skorzystać z przywilejów ciężarnej na zakupach

Ale woodoo ok , choć trzeba by po malutki dodawać jeszcze tych którzy niezrobili miejsca matce z dzieckiem tym którzy niezaprojektowali miejsc parkingowych dla rodzin i jeszcze dla tego który wymyślił ta piekielna bazę iso fix i śmiał stwierdzić ze ma to ułatwić życie.
a co z nia nie tak? pytam z ciekawości, bo nie zamierzam (chyba) jej kupować, ale ... wiadomo, róznie może być

Cytat:
Napisane przez senira666 Pokaż wiadomość
Latwo nie jest ale mimo ze to mama to my blisko nie bylysmy - to raz. Dwa ze w jej stanie smierc to wybawienie, koniec bolu i cierpienia i ta wiedza jest wazna i przez to jest "lepiej"
Senira, przyjmij kondolencje

Cytat:
Napisane przez selena85 Pokaż wiadomość
Jejjjj

Całą noc mi się śniło, że rodziłam i urodziłam UWAGA - kota!
A noc wcześniej przez caaaały sen jezdziłam na komarku po mieście

niezły sen

Sadlaczyca, przykro mi z powodu sytuacji zawodowej Twojego męża.
Mam nadzieję, że TZ szybko znajdzie inną pracę A do tamtego pana/pracodawcy wróci to zachowanie ze zdwojoną siłą - w przyrodzie nic nie ginie...

Roane, chciałam Ci podziękować za to, że jesteś
Jesteś mądrą dziewczyną, byłabym bardzo dumna z takiej córki albo siostry

A nam wszystkim (i sobie również) chciałabym życzyć, byśmy nigdy nie zostały zmuszone do podejmowania decyzji, jak w antycznej tragedii greckiej, byśmy nie musiały brać udziału w konflikcie tragicznym...
Znacznie prościej jest żyć, kiedy świat wydaje się być czarno-biały, ale życie takie nie jest. Być może tak jak i z kolorami są tacy ludzie, którzy rozróżniają 12 barw, i tacy którzy widzą ich tysiące.
Dopóki sami nie znajdziemy się w jakiejś konkretnej sytuacji trudno tak na prawdę wydawać sądy. A i tak zawsze to będą sądy subiektywne.
Pamiętacie "Medaliony" Nałkowskiej? ...
milka-pilka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-18, 13:59   #3198
upadly_aniol00
Zakorzenienie

magnusia w tamtym tygodniu napisali mi , że mają 5 dni na wysyłkę towaru ale z powodu opóźnienie może się wydłużyć do 7 dni . Dziś im znów napisałam i czekam za odpowiedzią
Stary 2013-12-18, 14:00   #3199
selena85
Wtajemniczenie

Matko Boska! Co się na tym świecie wyrabia!

Wczoraj w radiu mówili, że jakaś baba donosiła ciążę, po kryjomu przed mężem (bo myślała, że to dziecko kochanka), urodziła w toalecie i udusiła po urodzeniu tego dzieciaczka masakra

A teraz mówili, że wczoraj jakaś 26-latka z 5-cio i 1,5 rocznym dzieckiem bez posadzenia ich w foteliki, z 2 promilami alkoholu, bez prawa jazdy, jechała tzn. zapierdzielała jak dzika samochodem z zamiarem pokonania 100 km drogi do domu swojej matki....

m a s a k r a <olaboga>
http://suwaczki.slub-wesele.pl/20140129744753.html
selena85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-18, 14:09   #3200
lolita25
Zakorzenienie

GG do lolita25

No i już jest złożony, tak prawie
Rany jak on leciutko się prowadzi, tyle wózków w pracy przetestowałam ale żaden tak lekko nie śmigał.....
I gondola taka głęboka...jest naprawdę wart tej kasy
Magnusia twój peg perego też tak lekko się prowadzi? Bo ty masz chyba booka? Ja wzięłam sportivo
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 20131218_134710.jpg (30,4 KB, 78 załadowań)
Stary 2013-12-18, 14:09   #3201
830b3402b90be91bee3a8a4ac8547146eb396896_6583840e13f22
Konto usunięte

Cytat:
Też mam podobny przypadek. Tydzień temu (równo) zamówiłam baterie do łazienki - specjalnie wybrałam sklep blisko Warszawy, który reklamuje się wysyłką w 48 godzin. Do dzisiaj nie dostałam zamówienia. Wysłałam maila w poniedziałek, dostałam odpowiedź że wyślą do wczoraj. Nic nie doszło, więc wysłałam dzisiaj maila, i dopiero dzisiaj sprzedawca poinformował że mają dużo zamówień i nie powinnam się martwić, bo faktura będzie z datą grudniową Nosz kurde tak mi podniósł ciśnienie że kawa niepotrzebna Napisałam że fakturą się nie martwię ale chodzi mi o towar bo potrzebny jest na teraz, i spytałam czemu bezczelnie napisał że wyśle towar i czemu wcześniej nie poinformował że będzie opóźnienie? I dopiero dzisiaj po południu przekażą towar kurierowi więc pewnie dopiero jutro przyjedzie. Jakbym wiedziała to bym zamówiła gdzie indziej, z ŁazienkiPlus nie miałam takich problemów, towar był po 2 dniach a jechał z Poznania!!
830b3402b90be91bee3a8a4ac8547146eb396896_6583840e13f22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-18, 14:11   #3202
mengazhu
Zadomowienie

GG do mengazhu

Cytat:
no tak bo masz 8 par odnóży i syczysz- co za ludzie
syczę jak syczę. na bank sapię

Cytat:
A pisałas do sprzedawcy?
Ja zamawialam pieluchy 8.12 i cały czas nie dostałam paczki - przedwczoraj napisałam mejla z prośba o podanie numeru nadania (to akurat paczką pocztowa miało iść) i wczoraj zadżwonila do mnie sprzedająca przepraszajac strasznie, ze w okolicach swiat ma tyle zamówień, ze moje jej gdzies umknelo i ze dorzucila jakieś gratisy i naprawdę przeprasza i jest jej bardzo głupio
czasem trafiają się normalni ludzi. Normalni w sensie, że przyznaja się do winy, błędu i jakoś próbują to zrekompensować
Stary 2013-12-18, 14:12   #3203
830b3402b90be91bee3a8a4ac8547146eb396896_6583840e13f22
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez selena85 Pokaż wiadomość
Matko Boska! Co się na tym świecie wyrabia!

...

A teraz mówili, że wczoraj jakaś 26-latka z 5-cio i 1,5 rocznym dzieckiem bez posadzenia ich w foteliki, z 2 promilami alkoholu, bez prawa jazdy, jechała tzn. zapierdzielała jak dzika samochodem z zamiarem pokonania 100 km drogi do domu swojej matki....

m a s a k r a <olaboga>
nawet nie wiem co napisać. Co za bezmyślność!!

Cytat:
Napisane przez lolita25 Pokaż wiadomość
No i już jest złożony, tak prawie
Rany jak on leciutko się prowadzi, tyle wózków w pracy przetestowałam ale żaden tak lekko nie śmigał.....
I gondola taka głęboka...jest naprawdę wart tej kasy
Magnusia twój peg perego też tak lekko się prowadzi? Bo ty masz chyba booka? Ja wzięłam sportivo
No proszę jaki bolid A ja wciąż nie wiem co wybrać Chyba zdam się na męża tutaj
830b3402b90be91bee3a8a4ac8547146eb396896_6583840e13f22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-18, 14:15   #3204
mengazhu
Zadomowienie

GG do mengazhu

Moje dziecko lubi pomarańcze. Albo radio plus. Tańczy jak szalony dzisiaj
Stary 2013-12-18, 14:21   #3205
mp_84
Raczkowanie

GG do mp_84

dziewczyny bylam wczoraj w Esotiq po prezenty i powiem wam ze maja fajne promocje -30% na wszsytko i na niektóre rzeczy -50%. Kupilam dla rodzinki prezenty, a oprócz tego sobie zakupilam stanik do karmienia bo byl za 50% ceny- zaplacilam 32 zl. Mam go dzisiaj na sobie i jest bardzo wygodny. pomimo ze mam duzy biust (70 f) a on nie jest usztywniany to bardzo fakjnie podtrzymuje piersi. tu macie link choc na zywo prezentuje sie lepiej
http://tightsy.pl/produkty/szczegoly...+mama+bra.html
Ja kupialm biały ale juz wyslalam męża zeby mi kupil czarny jako prezent
mp_84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-18, 14:21   #3206
mala098
Raczkowanie

Cytat:
Ja alkohol lubię baaaardzo,taki ze mnie mały alkoholik (na odwyku)
Ciekawe, czy jak spróbujesz po 4 latach odwyku, to nadal go będziesz lubiła.

Cytat:
Napisane przez Roane Pokaż wiadomość
Robi się go z białego rumu, owoców, miodu i przypraw. Ja zawsze taki owocowo korzenny piłam, ale wydaje mi się że to jak z grzańcem - ilu barmanów tyle przepisów.
Ja nie umiem tego wyjaśnić, to trzeba spróbować. Nie wiem czy da się kupić w lidlu w PL, u nas raczej nie ma tradycji picia ponczu, a to taki zwyczajowy świąteczny drink w krajach anglosaskich.
mniam, mniam, brzmi super

Cytat:
Napisane przez Amberella Pokaż wiadomość
Jutro o 18.00 mam wizytę, więc tradycyjnie proszę o kciuki, bo jestem w stresie z trzech powodów:
1. Boję się, że mały nie przybiera na wadze i nie rośnie jak należy (ostatnio przybrał bardzo malutko).
2. Boję się, że gin wpakuje mnie na oddział na święta (nie wiem jak moja szyjka, rozwarcie itp, ale wiem, że mam skurcze - dużo i często).
3. Boję się, że usłyszę, że zaczynam rodzić, a to jeszcze nie czas - dziś zaczęłam 35tc.
Mój "bezpieczny" czas zaczyna się 7 stycznia (koniec 37tc). Ponieważ mam mieć cc chciałabym jutro usłyszeć jakiś konkretny termin, dotrwać do niego i oddać swój brzuch ze wszystkimi jego powłokami w ręce mojego gina .
Mam też obawy, że zacznę rodzić w święta lub Sylwestra, czy Nowy Rok, a wtedy na oddziale zwykle dyżurują młodziaki, którym bałabym się zaufać .
Ale na pewno dobrze liczysz dni...?
Mamy ten sam termin, więc dziś jest 34hbd 5 d, a bezpieczny czas od 4. stycznia (37 hbd 1 d)

Cytat:

będziesz szamać jakieś preparaty ze szkiełek i popijać płynami z menzurek? właśnie miałam wizję jajeczniczy pod mikroskopem [COLOR="Silver"]

Cytat:
Napisane przez Soleil_Rouge Pokaż wiadomość
heh... mojej to nic nie obudzi!!!! spioch z niej straszny. rano jak ja sie budze, to ona sie lekko przeciagnie, zeby sie przywitac i dalej spi. dopiero ok 13-14 rusza sie troche bardziej, a potem spi do wieczora!! kreci sie ok 20-21 i znow spi!! oby tak bylo tez po porodzie
Oby po porodzie jej tak zostało.

Cytat:
Napisane przez patrycjja Pokaż wiadomość
Dziewczyny widziałyście ? http://m.youtube.com/watch?v=4sNlcwA...%3D4sNlcwAh83Y - już dawno nie wzruszyła mnie tak reklama

Marieee - u nas Amelka nie "przejdzie" obojętnie obok słodkich mandarynek- zawsze działa
Faktycznie fajna reklama.

Cytat:

Perfuzja, to te ochockie klimaty, mówię Ci
Choć dziś wracałam od smyka (którego już tam nie ma i nie będzie???) i ustąpiła mi miejsce pani po 70-ce.
Ja odpowiedziałam : nie dziękuję, myśląc, że poszukam sobie jakiegoś młodszego jelenia , a ona na to: ależ pani MUSI siedzieć, a ja tylko mogę
I tak co dzień.
Magnusia, przeprowadzaj się na Ochotę.
Stary 2013-12-18, 14:25   #3207
magnusia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lolita25 Pokaż wiadomość

tak też leciutko się prowadzi, ja mam book plus completo

---------- Dopisano o 14:25 ---------- Poprzedni post napisano o 14:22 ----------

Cytat:
Napisane przez mala098 Pokaż wiadomość
Magnusia, przeprowadzaj się na Ochotę.

no daleko nie mam- może się skuszę
Stary 2013-12-18, 14:25   #3208
pilotka86
Rozeznanie

cześć
coś niewyraźnie się czuję
zimno mi jakoś... kaszel mam suchy
chyba po tym wczorajszym wyjeździe po tego laptopa miałam na sobie jedyną kurtkę w którą wchodzę ale ona podwinięta sięga mniej więcej trochę niżej pępka. niby byłam ciepło ubrana hmmm ale chyba mnie coś zmogło:/
parę godz wczesniej podczytywałam i zaczęłam odp, ale musiałam kompa naprawić i pomogłam mamie segregować duperele, wzięłam się też za zdjęcia, od których nie mogłam się oderwać.
zdjęcia z dzieciństwa mojego i moich braci strasznie się wzruszyłam..
wyobraźcie sobie, że ja i moi bracia mamy zdjęcia jak robimy kupkę czy podczas kąpania z gołym tyłkiem:P he i pomyśleć, że teraz takie zdjęcia wzbudzają takie emocje.
pilotka86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-18, 14:26   #3209
mengazhu
Zadomowienie

GG do mengazhu

Cytat:
Napisane przez mp_84 Pokaż wiadomość
dziewczyny bylam wczoraj w Esotiq po prezenty i powiem wam ze maja fajne promocje -30% na wszsytko i na niektóre rzeczy -50%. Kupilam dla rodzinki prezenty, a oprócz tego sobie zakupilam stanik do karmienia bo byl za 50% ceny- zaplacilam 32 zl. (...)
naet nie wiedziałam, że mają staniki do karmienia
Stary 2013-12-18, 14:30   #3210
ejani
Zadomowienie

Dziewczyny, ale jestem zła! Właśnie się okazało, że mój dojrzewający piernik w ulubionej misce mojej mamy wziął się i zniknął z garażu. A w tym miejscu co był mam jakieś materiały budowlane

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości