|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3181 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 8
I puściłam się do sklepów dzisiaj kupić coś odświętnego do ubrania (Wigilija, jasełka w przedszkolu). Wróciłam zmęczona, nie kupiłam nic. Człowiek jak siedzi w domu to nie potrzebuje takich strojnych szmat. Smutno jakoś tak mi.
Poza tym boję się badania na wymaz. W pierwszej ciąży nie miałam. Nie wiem co mnie czeka. Nie wiem ile trwa. Mam w poniedziałek. Przedszkole zamknięte i chyba będę musiała iść ze starszakiem (ponieważ nie mam z kim go zostawić). Jakoś tak dołujaco u mnie dzisiaj...
|
|
#3182 |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat ze strony rodzicpoludzku.pl :
"W świetle obowiązujących przepisów nie istnieją podstawy prawne zezwalające na pobieranie opłat za udzielone świadczenia w trakcie porodu finansowanego ze środków publicznych. Uzasadnianie opłat za poród rodzinny czy salę pojedynczą do porodu uznaniem ich przez dyrekcję szpitala za usługi ponadstandardowe jest niewłaściwe, jako że nie istnieje standard opieki okołoporodowej, precyzujący do jakich świadczeń finansowanych ze środków NFZ ma prawo pacjentka. Niezgodne z prawem jest także powoływanie się na regulamin porządkowy placówki, ponieważ regulaminy, czyli akty wewnętrzne, nie mogą odmiennie regulować praw obywatelskich, wynikających z przepisów powszechnie obowiązujących, bez wyraźnego upoważnienia. Pobieranie opłat za tzw. porody rodzinne i za intymne warunki podczas porodu (sala pojedyncza) przez placówki, które zawarły z NFZ kontrakt na udzielanie świadczeń medycznych związanych z porodem, jest sprzeczne z konstytucyjnymi zasadami szczególnej opieki nad kobietą w ciąży (art.68 ust.3 oraz art.71 ust.2), a także z zasadą równego dostępu do świadczeń opieki zdrowotnej (art.68 ust.2). Stanowisko w tej sprawie zajęło również Ministerstwo Zdrowia, które w odpowiedzi na interpelacje poselską stwierdza, że pobieranie opłat jest naruszeniem prawa. Praktyki te naruszają ustawę o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych, ustawę o zakładach opieki zdrowotnej oraz wydane na ich podstawie rozporządzenia. Ustawa o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych, regulująca zasady finansowania opieki zdrowotnej przez NFZ, zabrania pobierania przez szpitale opłat bezpośrednio od pacjentów, jeżeli pacjenci mają prawo do bezpłatnej służby zdrowia, a NFZ zawarł ze szpitalem umowę na wykonywanie udzielanego świadczenia zdrowotnego. NFZ kontraktuje i finansuje opiekę medyczną w czasie porodu, a prawo do dodatkowej opieki ze strony osoby bliskiej jest jednym z praw pacjenta. Ustawa o zakładach opieki zdrowotnej wskazuje jednak, że szpital nie może ponosić kosztów opieki sprawowanej przez osobę bliską. Wynika z tego, że dopuszczalne są opłaty bezpośrednio związane z obecnością bliskiej osoby, np. za obuwie czy strój ochronny lub dodatkowy posiłek. Ich wysokość nie może być ustalana w sposób dowolny i stanowić bariery w korzystaniu z praw pacjenta. Praktyka pobierania opłat za pobyt i poród w sali "ponadstandardowej" również jest nielegalna. Warunki sanitarne i wyposażenie takich sal określone są w rozporządzeniu Ministra Zdrowia, do którego odwołuje się NFZ zawierając umowę ze szpitalem. Wymagania w stosunku do nich stanowią więc część umowy pomiędzy szpitalem a NFZ, co oznacza że pobyt w takiej sali jest objęty kontraktem i szpital nie może pobierać za niego dodatkowej opłaty. Ponadto, pojedyncza sala do porodu gwarantuje poszanowanie prawa kobiety do intymności w czasie porodu. Realizacja tego prawa, tak jak innych praw pacjenta, nie może być ograniczona ze względów finansowych. W przypadku naruszania przez szpitale prawa poprzez pobieranie wyżej wymienionych opłat, należy poinformować o tym NFZ, ponieważ praktyka ta jest niezgodna z umową łączącą Fundusz ze szpitalem. Może to skutkować nałożeniem kary na szpital. Ponadto pobieranie opłat za realizację prawa pacjenta do opieki sprawowanej przez osobę bliską, przekraczających wysokość kosztów poniesionych przez szpital, może stanowić podstawę do wniesienia pozwu do sądu cywilnego w celu zadośćuczynienia pieniężnego za doznaną krzywdę." Przypuszczam że wystarczy przy przyjmowaniu do szpitala podać numer paragrafu i przestaną rządać pieniędzy.
|
#3183 |
|
Zadomowienie
|
sadlaczyca - zaraz włączę jakąś muzykę.
Dziś na SR zwiedzamy porodówkę.. jak już tam dotrę to najwyżej zapytam co i jak.. I jeszcze muszę o ZZO zapytać, czy jest u nas taka możliwość.
|
#3184 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#3185 |
|
Zakorzenienie
|
sadlaczyca strasznie długo masz czekać na te wyniki! Ja robiłam wymaz w piątek i w poniedziałek miałam wynik. Co prawda ujemny - przy dodatnim trzeba czekać chwilę dłużej, bo robią antybiogram, białe bez przesady
![]() Byłam na poczcie. Kolejka masakryczna, ale stałam moze ze 2 minuty, bo ludzie z kolejki kazali mi podejść od razu do okienka. Naprawdę, jak czytam to jak Was traktują, to wydaje mi się, ze żyje w jakimś innym świecie
|
#3186 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Za poród rodzinny się nie płaci, ale trzeba mieć szkole rodzenia ukończona, a ona już jest płatna... Za polozna się nie płaci, ale za wybrana już tak czyli kolejne 400 zł. Za pokój jednoosobowy się już płaci, no chyba że masz układ to po sn lezysz na sali jak po cc jedoosobowej. Tak u mnie jest rzeczywistość
Edytowane przez isia4891 Czas edycji: 2013-12-18 o 13:43 |
|
|
|
|
#3187 |
|
Zakorzenienie
|
perfuzja szczęściara ! Ja odkąd jestem w ciązy to już 2 razy spotkałam się przy kasie z tekstem "przepuści mnie pani mam tylko jedną rzecz "
raz stara baba a ostatnio jakiś chłopak z piwem .Co z tego , że człowiek ledwie co stoi w kolejce sapie i dysze opiera się o wszystko co możliwe jak może sobie postać przecież ten wielki brzuch z przodu to żadne obciążenie . w ogóle ostatanio byłam w sklepie z ruchowymi schodami a raczej nie było schodów tylko zjazd w dół bez stopni . Jak stanęłam jadąc w dół to czułam jak mnie brzuch przeciążą do przodu |
|
|
|
#3188 |
|
Zakorzenienie
|
no to fajnie- ja niestety spotykam się z odwrotnym traktowaniem- ale cóż buractwo i tyle
|
|
#3189 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#3190 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#3191 | ||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
choc z drugiej strony to Tz bedzie dzwonil do wszystkich i dojdzie pewnie do nich szybko, ale jak cos to poinformuje polozne, ze nie zycze sobie innych wizyt niz Tz i tyle. nie maja prawa informowac o moim stanie ani wpuszczac do mnie osob ktorych sobie nie zycze wiem, wiem, jestem uparta i w tym przypadku nie odpuszcze!!niby taka glupota, ale sie nie dam ![]() Cytat:
Cytat:
jeszcze jak jest juz wyrznieta, to zawsze mozna jakis opatrunek wlozyc i poczekac. wiesz, ewentualnie rtg tez mozna jak konieczny (ale w fartuchu ochronnym), ale jak dasz rade, to poczekaj. tylko jak spuchniesz, to bedzie konieczny antybiotyk niestety...Cytat:
|
|
#3192 |
|
Zakorzenienie
|
Kurde, my przeciez pewne w podobnych rejonach sie poruszamy. Nie ogarniam tego.
|
#3193 |
|
Zakorzenienie
|
w ogóle 9 grudnia zamówiłam kosmetyki do włosów na allegro wybrałam dostarczenie przesyłki przez kuriera za którego dałam 16zł i do dziś kosmetyków nie mam
|
|
|
|
#3194 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no tak bo masz 8 par odnóży i syczysz- co za ludzie ![]() a brawa dla tego pana, że zareagował ---------- Dopisano o 13:53 ---------- Poprzedni post napisano o 13:51 ---------- Cytat:
no właśnie i to jest dziwne nie może zależy od godziny---------- Dopisano o 13:53 ---------- Poprzedni post napisano o 13:53 ---------- Cytat:
a co sprzedawca na to? wysłał? może firma kurierska dała ciała?
|
|
|
#3195 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja zamawialam pieluchy 8.12 i cały czas nie dostałam paczki - przedwczoraj napisałam mejla z prośba o podanie numeru nadania (to akurat paczką pocztowa miało iść) i wczoraj zadżwonila do mnie sprzedająca przepraszajac strasznie, ze w okolicach swiat ma tyle zamówień, ze moje jej gdzies umknelo i ze dorzucila jakieś gratisy i naprawdę przeprasza i jest jej bardzo głupio
|
|
#3196 | ||
|
Raczkowanie
|
Shiloh gratulacje
Cytat:
Zresztą zobaczymy, mała sama zadecyduję.. Cytat:
Co przeżyłam to przeżyłam, po usunięciu tylko paracetamol bo innych przeciwbólowych nie wolno, ciąża rozwija się jak na razie bez komplikacji i jest ok.. |
||
|
|
|
#3197 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Udało mi się nadrobić, ale przyznać muszę, że trudno mi było, bo mam teraz masę obowiązków i rzeczy do zrobienia ![]() Cytat:
![]() Cytat:
a co z nia nie tak? pytam z ciekawości, bo nie zamierzam (chyba) jej kupować, ale ... wiadomo, róznie może być ![]() Cytat:
Cytat:
niezły sen ![]() Sadlaczyca, przykro mi z powodu sytuacji zawodowej Twojego męża. Mam nadzieję, że TZ szybko znajdzie inną pracę A do tamtego pana/pracodawcy wróci to zachowanie ze zdwojoną siłą - w przyrodzie nic nie ginie...Roane, chciałam Ci podziękować za to, że jesteś Jesteś mądrą dziewczyną, byłabym bardzo dumna z takiej córki albo siostry ![]() A nam wszystkim (i sobie również) chciałabym życzyć, byśmy nigdy nie zostały zmuszone do podejmowania decyzji, jak w antycznej tragedii greckiej, byśmy nie musiały brać udziału w konflikcie tragicznym... Znacznie prościej jest żyć, kiedy świat wydaje się być czarno-biały, ale życie takie nie jest. Być może tak jak i z kolorami są tacy ludzie, którzy rozróżniają 12 barw, i tacy którzy widzą ich tysiące. Dopóki sami nie znajdziemy się w jakiejś konkretnej sytuacji trudno tak na prawdę wydawać sądy. A i tak zawsze to będą sądy subiektywne. Pamiętacie "Medaliony" Nałkowskiej? ... |
||||
|
|
|
#3198 |
|
Zakorzenienie
|
magnusia w tamtym tygodniu napisali mi , że mają 5 dni na wysyłkę towaru ale z powodu opóźnienie może się wydłużyć do 7 dni . Dziś im znów napisałam i czekam za odpowiedzią
|
|
|
|
#3199 |
|
Wtajemniczenie
|
Matko Boska!
Co się na tym świecie wyrabia!Wczoraj w radiu mówili, że jakaś baba donosiła ciążę, po kryjomu przed mężem (bo myślała, że to dziecko kochanka), urodziła w toalecie i udusiła po urodzeniu tego dzieciaczka masakraA teraz mówili, że wczoraj jakaś 26-latka z 5-cio i 1,5 rocznym dzieckiem bez posadzenia ich w foteliki, z 2 promilami alkoholu, bez prawa jazdy, jechała tzn. zapierdzielała jak dzika samochodem z zamiarem pokonania 100 km drogi do domu swojej matki.... ![]() m a s a k r a <olaboga>
|
#3200 |
|
Zakorzenienie
|
No i już jest złożony, tak prawie
![]() Rany jak on leciutko się prowadzi, tyle wózków w pracy przetestowałam ale żaden tak lekko nie śmigał..... I gondola taka głęboka...jest naprawdę wart tej kasy Magnusia twój peg perego też tak lekko się prowadzi? Bo ty masz chyba booka? Ja wzięłam sportivo
|
#3201 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Nosz kurde tak mi podniósł ciśnienie że kawa niepotrzebna Napisałam że fakturą się nie martwię ale chodzi mi o towar bo potrzebny jest na teraz, i spytałam czemu bezczelnie napisał że wyśle towar i czemu wcześniej nie poinformował że będzie opóźnienie? I dopiero dzisiaj po południu przekażą towar kurierowi więc pewnie dopiero jutro przyjedzie. Jakbym wiedziała to bym zamówiła gdzie indziej, z ŁazienkiPlus nie miałam takich problemów, towar był po 2 dniach a jechał z Poznania!!
|
|
|
|
|
#3202 | |
|
Zadomowienie
|
syczę jak syczę. na bank sapię
![]() Cytat:
|
|
|
#3203 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
A ja wciąż nie wiem co wybrać Chyba zdam się na męża tutaj
|
||
|
|
|
#3204 |
|
Zadomowienie
|
Moje dziecko lubi pomarańcze. Albo radio plus. Tańczy jak szalony dzisiaj
|
|
#3205 |
|
Raczkowanie
|
dziewczyny bylam wczoraj w Esotiq po prezenty i powiem wam ze maja fajne promocje -30% na wszsytko i na niektóre rzeczy -50%. Kupilam dla rodzinki prezenty, a oprócz tego sobie zakupilam stanik do karmienia bo byl za 50% ceny- zaplacilam 32 zl. Mam go dzisiaj na sobie i jest bardzo wygodny. pomimo ze mam duzy biust (70 f) a on nie jest usztywniany to bardzo fakjnie podtrzymuje piersi. tu macie link choc na zywo prezentuje sie lepiej
http://tightsy.pl/produkty/szczegoly...+mama+bra.html Ja kupialm biały ale juz wyslalam męża zeby mi kupil czarny jako prezent
|
|
|
|
#3206 | |||||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Ale na pewno dobrze liczysz dni...?Mamy ten sam termin, więc dziś jest 34hbd 5 d, a bezpieczny czas od 4. stycznia (37 hbd 1 d) Cytat:
Cytat:
Oby po porodzie jej tak zostało. Cytat:
![]() Cytat:
![]() Choć dziś wracałam od smyka (którego już tam nie ma i nie będzie???) i ustąpiła mi miejsce pani po 70-ce. Ja odpowiedziałam : nie dziękuję, myśląc, że poszukam sobie jakiegoś młodszego jelenia , a ona na to: ależ pani MUSI siedzieć, a ja tylko mogę ![]() I tak co dzień. Magnusia, przeprowadzaj się na Ochotę.
|
|
|
#3207 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tak też leciutko się prowadzi, ja mam book plus completo ---------- Dopisano o 14:25 ---------- Poprzedni post napisano o 14:22 ---------- no daleko nie mam- może się skuszę
|
|
|
#3208 |
|
Rozeznanie
|
cześć
coś niewyraźnie się czuję ![]() zimno mi jakoś... kaszel mam suchy chyba po tym wczorajszym wyjeździe po tego laptopa miałam na sobie jedyną kurtkę w którą wchodzę ale ona podwinięta sięga mniej więcej trochę niżej pępka. niby byłam ciepło ubrana hmmm ale chyba mnie coś zmogło:/parę godz wczesniej podczytywałam i zaczęłam odp, ale musiałam kompa naprawić i pomogłam mamie segregować duperele, wzięłam się też za zdjęcia, od których nie mogłam się oderwać. zdjęcia z dzieciństwa mojego i moich braci strasznie się wzruszyłam.. wyobraźcie sobie, że ja i moi bracia mamy zdjęcia jak robimy kupkę czy podczas kąpania z gołym tyłkiem:P he i pomyśleć, że teraz takie zdjęcia wzbudzają takie emocje. |
|
|
|
#3209 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#3210 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny, ale jestem zła! Właśnie się okazało, że mój dojrzewający piernik w ulubionej misce mojej mamy wziął się i zniknął z garażu. A w tym miejscu co był mam jakieś materiały budowlane
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:23.

raz stara baba a ostatnio jakiś chłopak z piwem .

16.06.2012
no i juz nie jestem w stanie o czymś innym mysleć
chodzi za mną już 2 tydzień, w ugotowanych był przepis mam go w ulubionych i się powstrzymuje...ale nie wiem jak długo wytrzymam...

choc z drugiej strony to Tz bedzie dzwonil do wszystkich i dojdzie pewnie do nich szybko, ale jak cos to poinformuje polozne, ze nie zycze sobie innych wizyt niz Tz i tyle. nie maja prawa informowac o moim stanie ani wpuszczac do mnie osob ktorych sobie nie zycze 

coraz ciężej i w ogóle...
no ale w sumie to zaczynam panikować, że nie dam rady. 

A do tamtego pana/pracodawcy wróci to zachowanie ze zdwojoną siłą - w przyrodzie nic nie ginie...
masakra
A ja wciąż nie wiem co wybrać