|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3691 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 8
Cytat:
Do dobrego ortopedy nie jest łatwo się dostać, dlatego ważne jest, by zainteresować się tym tematem wcześniej. Warto zapytać czy w gabinecie jest USG. Ja zapiszę dziecko na wizytę (prywatnie) jeszcze przed urodzeniem ![]() Ten pomysł podoba mi się najbardziej ![]() Cytat:
Przy endoprotezie wykonuje się cc a i tak bardzo często występują powikłania i przesunięcia wszczepionych części, przez hormony ciażowe właśnie. Powikłania po porodzie (po ciąży) mogą wystąpić także u potencjalnie zdrowych kobiet. Ja ten temat wałkuję już od 5-6 lat, bo tyle zastanawiałam się nad zajściem w ciążę. Oczywiście każdy przypadek jest indywidualny. Jestem kontrolowana co roku (także kompleksowe zdjęcia RTG bioder). Jeśli chodzi o ułożenie dziecka w macicy to pani genetyk nie podała mi konkretnych ułożeń - chodziło jej raczej o odpowiednią ilość miejsca. O tym, że dysplazja stawu biodrowego jest chorobą genetyczną wiadomo stosunkowo od niedawna. Jeśli chodzi o Twoje kolana to ja bym kiedyś skonsultowała się z ortopedą w sprawie bioder (przedtem musisz mieć skierowanie na zdjęcia RTG) - bardzo często lekarze leczą same kolana, a przyczyną są chore biodra. Tylko mam na myśli dobrego lekarza specjalistę, poleconego, nie zwykłego w przychodni. Raczej prywatnie, bo zapisanie się państwowo np. do Kliniki w Otwocku graniczy z cudem (choć może teraz udałoby Ci się zapisać na koniec 2014 roku, zapisy na 2014 r. zaczęły się od listopada). Warto też skonsultować się z dobrym fizjoterapeutą. W Warszawie wszystkie takie osoby znam, mogę polecić. W innych rejonach kraju warto poszukać informacji na Forum Bioderko. Większość ginekologów nie zna się na sprawach biodrowych (to nie jest ich specjalizacja), wiedzą tylko, że przez 20-30 lat wszystkim pacjentkom z "chorymi biodrami" robiono cc. Moja gin prowadząca powiedziała mi, że ona nie podejmie decyzji i mam przynieść zaświadczenie od ortopedy, który zadecyduje w jaki sposób mam rodzić. |
||
|
|
|
#3692 |
|
Zakorzenienie
|
Milka dasz mi proszę namiary na tego lekarza od bioderek?
|
#3693 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3694 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3695 |
|
Zadomowienie
|
Ale nadrukowalyscie dziś...ledwie nadrobilam ..
Agatka super teledysk i ty. Teraz czekam az druga Agatka śpiewającą się pochwali ![]() Zrobiłam świąteczne stroiki mam nadzieję że tydzień postoja takie zielone i pachnące ![]() Magnusia mogę się założyć ze nie mialas dziś zgagi...bo ja mam ja dzisiaj..bleee Mezega nie martw się. Powiem wam że ja praktycznie żadnego porodu nie oglądałam na necie ...wiem że będzie bardzo bolało i muszę współpracować...co ma bycto będzie... |
|
|
|
#3696 | |||||||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
.Cytat:
Cytat:
Cytat:
Mi termin OM (22.04.2013.) pokrywał się z terminem USG i gin na podstawie takiego magicznego kółeczka ustalił termin na 24 stycznia. Kalkulatory internetowe wskazują 26.01.2014. W ogóle na 24 stycznia termin ma aż 6 dziewczyn ![]() Cytat:
.Cytat:
Jeśli chodzi o nasze kliniki to z tego co dziewczyny na patologii opowiadały prośby o wyproszenie studentów były respektowane, ale być może to zależy od lekarza. Ja miałam taką sytuację, że przed dowcipnym USG, ordynator patologii, który wykonywał badanie zamknął gabinet od środka, by nie wtargnęli studenci. Do końca stycznia na bloku porodowym mają być studentki, które uczą się na położne. Dziewczyny (wyłącznie dziewczyny) są przemiłe, bardzo pomocne i widać, że wybrały kierunek z powołania. Ich opiekunka to wg mnie prawdziwa dama i baaardzo mądra kobieta. Czy jacyś inni studenci będą się tam wtedy pałętać - tego nie wiem. Cytat:
.Co do reportażu, to aż nie wiem, co napisać. Brakuje słów, by wyrazić takie zaniedbanie i znieczulicę. Strasznie współczuję rodzinie, no i tej malutkiej dziewczynce... Jak się słyszy takie historie to nabiera się pewności, że trzeba walczyć o swoje, nawet jeśli nie zawsze jest to zgodne z zasadami dobrego wychowania, czy choćby własnego charakteru ![]() Cytat:
![]() No to humorek chyba poprawiony!Cytat:
|
|||||||||
|
|
|
#3697 | ||||||||||
|
Raczkowanie
|
Bardzo proszę jutro o kciuki, o 9 mam KTG (pierwsze w tej ciąży i pierwsze w życiu), trochę się boję co będzie i ile to potrwa.
![]() Cytat:
Cytat:
Podziwiam Cię za tą umiejętność ciętej riposty, mnie zawsze "odgryzka" przychodzi do głowy po 2 tygodniach... Cytat:
A co do porodu w Święta-jak się coś zacznie, to ok, urodzę i będę szczęśliwa (odczuję tylko brak wigilijnego śledzia ). Dla mnie jednak najważniejsze, że nie położyli mnie do szpitala na święta, czuję, że i tak do 27 grudnia nic się nie zacznie, a potem to już trudno, będę leżeć jak ten głupek... Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
U mnie leci 37 tc, przepowiadające powinny już być!!! Ale Mały się rusza.Cytat:
|
|
#3698 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() *** Kurde, właśnie przyjechał kurier z pościelą dla Zuzy. Jedna jest OK, a drugiej pomylili wzory... zamiast pięknego misia na księżycu dostałam, okropnego misia z butlą. Jak oglądałam pościel, stwierdziłam.. że takiej to bym nigdy w życiu nie kupiła i masz babo placek Aż się rozpłakałam. Emocje jak u baby w ciąży ![]() Ojciec mój cały dzień chodzi i pyta kiedy przyjedzie teściu bo chciałby, jechać skręcać dalej meble (mąż w pracy). I co... teściu ma wazniejsze rzeczy do roboty, i nie przyjedzie...........:mur : a obiecał... A do tego kot mi zeżarł pierś z kurczaka, na bigos................ Idę robić pierniki... na odstresowanie. Wyżaliłam się. o.
|
|
#3699 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Zjadłam obiad, zdrzemnęłam się 3 godzinki, a Wy przez ten czas 5 stron nastukałyście
![]() Cytat:
Cytat:
Młode ziemniaki wielkości śliwek takie - około 35 minut. Kasza gryczana - 45 minut. Mrożona brukselka - 15 minut (a jaka dobra, wogóle nie jest taka bez smaku jak z gotowanie). Dziki ryż - około godziny, zależy od konkretnego ryżu. A jajecznicy nigdy nie robiłam na parze. Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 19:37 ---------- Poprzedni post napisano o 19:35 ---------- Cytat:
I zjedz coś na pocieszenie
|
|
#3700 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
hmm.. muszę to jeszcze przemyśleć, a na Chałubińskiego nie łażą studenci uczący się na ginekologów? W sumie jak dla mnie to Chałubińskiego i tak chyba odpadnie, bo wielkim minusem jest, że nie dają zzo
Edytowane przez Akkma Czas edycji: 2013-12-19 o 18:40 |
|
|
|
|
#3701 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Roane, dzięki, nie jest źle z tym czasem, może spróbuję gotować zdrowo w parowarze Przed ślubem dostałam urządzenie Smart Cooker, ale żeby w nim cokolwiek ugotować trzeba mieć wiele cierpliwości - długo to trwa i zżera mnóstwo prądu.
|
|
#3702 |
|
Zakorzenienie
|
Co do studentów. Nie mam przeciwko jednej studentce poloznictwa, a nawet uważam, ze jej obecność byłaby całkiem miła. Ta, ktora była na mojej wizycie kwalifikacyjnej zrobiła na mnie bardzo dobre wrażenie, widac było, ze chce się uczyć. I tez podejście było sensowne - mnie zapytali czy mam cos przeciwko, zeby była obecna (mimo, ze wizyta w żaden sposób nie była intymna - pogadanka + mierzenie miednicy + mierzenie ciśnienia + sprawdzenie tętna dziecka). Przy mnie polozna dawała tez jej instrukcje typu - "idź do naszej pani rodzącej, przypomnij kim jestes, zapytaj czy możesz sprawdzić tętno dziecka, jesli byłyby problemy to zawołaj mnie".
Niestety w szpitalach klinicznych to jest zupełnie inna bajka. Tam są studenci medycyny, którzy w 90% przypadków nie są zainteresowani, bo chcą byc pediatrami/dermatologami/kimkolwiek, ale nie poloznikami. Znam opowieści wlasnie z tej drugiej strony i dlatego na szpital kliniczny się nie zdecyduje, o ile nie bede do tego zmuszona.
|
#3703 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Dla mnie gotowanie właśnie kasz, warzyw i kaftofli jest łatwiejsze w parowarze, bo nie trzeba mieszać i pilnować - nie ma groźby że coś przypalisz bo się zasiedziałaś na wizażu Ale faktycznie gotuje się trochę dłużej niż w garnku, więc obiad trzeba ciut wcześniej zaplanować - dzisiaj robiłam obiad na 13-stą, więc kaszę jęczmienną na parę nastawiłam o 12, po pół godziny dołożyłam jedno pięterko z brukselką, i za kwadrans 13 wyłączyłam prąd, żeby se postało w cieple i poczekało.
W czasach powszechnego i nieograniczonego dostępu do informacji, ignorancja to kwestia wyboru. Edytowane przez Roane Czas edycji: 2013-12-19 o 18:55 |
|
|
|
|
#3704 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny, dzięki za miłe słowa odnośnie wczorajszego, pomyślnego badania
Cytat:
A zzo rzeczywiście nie robią, więc jeżeli wiesz, że je chcesz to nie ma co. Nie mam pewności, ale zzo jest też na Borowskiej i chyba na Brochowie. Edytowane przez Amberella Czas edycji: 2013-12-19 o 19:10 |
|
|
|
|
#3705 |
|
Wtajemniczenie
|
!Mamusie!
Czas uruchomić "Forumową listę odliczania do TP i spraw jakie nam zostały do załatwienia". Podsumujmy na jakim etapie i jak daleko ze wszystkim jesteśmy na obecną chwilę. <SONDA> ![]() Piszcie 1) ile Wam zostało do TP i 2) co jeszcze musicie kupić/przygotować dla swoich dzieciątek. --------------------------------------- No to ja pierwsza: TP: za 5 tygodni Zostało mi do załatwienia: kupić materacyk do łózeczka, wózek, staniki do karmienia i ręczniki kąpielowe. Wyprać pościel, kocyki i poprasować wszystko do końca
"Jak wychować szczęśliwe dziecko" John Medina "Mamo, Tato co Ty na to? 1,2,3" Paweł Zawitkowski "Język Niemowląt" Tracy Hogg, Melinda Blau http://suwaczki.slub-wesele.pl/20140129744753.html Edytowane przez selena85 Czas edycji: 2013-12-19 o 19:15 |
|
|
|
#3706 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
za teledysk W romantyczny sposób się poznaliście, akcja jak z filmu ![]() ---------- Dopisano o 19:20 ---------- Poprzedni post napisano o 19:16 ---------- Cytat:
Zostało do załatwienia: wyprać...wyprasować...roz łożyć w łóżeczku pościel i modlić się o lekki poród
ŻONA MAMA LENKI Edytowane przez lolita25 Czas edycji: 2013-12-19 o 19:22 |
||
|
|
|
#3707 |
|
Wtajemniczenie
|
Potwierdzam.
AgatkaL nie będzie miała problemu z opowiedzeniem dziecku gdy zapyta: "Mamo a jak sie poznałas z tatą?" Puści teledysk i samo zobaczy
|
#3708 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
)Zostało mi do załatwienia: kupić wózek Ostatnio nawet sól w spray'u dokupiłam, więc oprócz wózka i pieluch, wszystko mam kupione. Jakby mały teraz zechciał się urodzić, to jestem w czarnej Pozatym u nas wszyscy zdrowi
W czasach powszechnego i nieograniczonego dostępu do informacji, ignorancja to kwestia wyboru. Edytowane przez Roane Czas edycji: 2013-12-19 o 19:33 |
|
|
|
|
#3709 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
2. Hm... po dzisiejszym dniu chyba juz naprawdę mam wszystko. Zostało jeszcze jedno pranie do wstawienia (z kocykiem, jakimiś pieluchami, generalnie nie bardzo pilne).
|
|
#3710 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Zostało do załatwienia: Rozłożyć łóżeczko i poukładać ubranka w szafie
|
|
|
#3711 |
|
Wtajemniczenie
|
W międzyczasie jak wypełniacie swoją listę TP i spraw do załatwienia -->
![]()
|
#3712 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() O Brochowie słyszałam beznadziejne opinie, a Borowska to też szpital kliniczny = tabun studentów. Chyba zostaje mi tylko Kamieńskiego.
|
|
|
#3713 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, to wczorajsze to naprawdę był czop
Odchodzi mi dalej, tylko tyle, ze teraz jest podbarwiony krwią
|
#3714 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#3715 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A nic Cię nie boli? ---------- Dopisano o 19:40 ---------- Poprzedni post napisano o 19:39 ---------- Cytat:
|
|
#3716 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to co mi tam pozostało????chyba tylko wody chlusną
|
|
#3717 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#3718 |
|
Zakorzenienie
|
1. Pozostało do porodu
- 24 dni wg OM; - 18 dni wg USG; - 0 dni wg gina ![]() 2. Pozostało do zrobienia: wyprasować Haniowe firanki, odebrać dywan z pralni. Być może: laktator, monitor oddechu. W najbliższym czasie też kupić spacerówkę, edu matę i szafę do pokoju dziecka. ---------------- Dziś byłam na usg, młoda ponoć waży ok 3800g. Chyba mi się brzuch obniżył bo dziś wszyscy mnie puszczali w kolejkach w sklepach i 4 osoby zagadały "to chyba już bardzo niedługo, prawda?" ? A może to zbliżające się święta sprawiają, że naród jakiś życzliwszy Poza tym ciężko mi siedzieć, czuję jakbym miała grejpfruta w
24.09.2011 ![]() II kreski - 09.05.2013 23.12.2013 o godz. 2:35 urodziła się Hania ![]() Pyza dorasta |
|
|
|
#3719 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3720 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
to teraz dopiero siedzenie jak na bombie ![]() TP: 37 dni, 5t2d Do zrobienia: w zasadzie nic, mąż ma teraz trochę pracy my już naszykowane ewentualnie jak jakieś dodatkowe ubranka się dostanie to poprać w sumie po nowym roku mogę rodzic
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:40.

dla Kacperka, super, że wszystko w porządku. 

- pogoniłam dziada
I jakoś nie mogę się tej myśli pozbyć. Normalnie mam takie schizy, że nie wiem jak do jutra wytrzymam.

)