Pies utrudnia mi bycie w związku - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-12-22, 21:40   #61
cherry_flamme
Zakorzenienie

Dot.: Pies utrudnia mi bycie w związku

Cytat:
Napisane przez Doris1981 Pokaż wiadomość
Czemu groźny? Bo nie chce podrzucać psa komuś i wyjeżdżać na weekend? Dużo lepiej, gdy ludzie w związku mają takie same podejście dla tak ważnych spraw - bo opieka nad żywą, myślącą i czującą istotą, która będzie trwała jeszcze zapewne przez wiele lat, to bardzo ważna sprawa.
Tak. Bo to pokazuje, że póki pies żyje, będą skazani na jego obecność i żadne romantyczne wypady we dwoje nie będą mieć miejsca. Ludzie, nawet jak maja dzieci, to zostawiają je pod opieką i gdzieś jadą, a on ma problem z psem.

Zwłaszcza 30 ostatnich dni.
cherry_flamme jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-22, 21:41   #62
zakonna
Naczelna Nastolatka

kaja-ja, naprawdę uważasz, że pies domowy (jak sądzę z postów autorki, super związany z właścicielem) powinien być zostawiony w kojcu tylko dlatego żeby pojechać na wakacje? Poza tym, co ma weterynarz do tego?

---------- Dopisano o 21:41 ---------- Poprzedni post napisano o 21:40 ----------

Cytat:
Napisane przez cherry_flamme Pokaż wiadomość
Tak. Bo to pokazuje, że póki pies żyje, będą skazani na jego obecność i żadne romantyczne wypady we dwoje nie będą mieć miejsca. Ludzie, nawet jak maja dzieci, to zostawiają je pod opieką i gdzieś jadą, a on ma problem z psem.
coś ty się tak uparła, że z psem nie można nigdzie pojechać? Można pojechać
Stary 2013-12-22, 21:43   #63
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Dziewczyny, wiadomo że temat emocjonujący, ale ochłońcie trochę.
Stary 2013-12-22, 21:44   #64
Kaja-ja
Wtajemniczenie

GG do Kaja-ja

Cytat:
Napisane przez zakonna Pokaż wiadomość
kaja-ja, naprawdę uważasz, że pies domowy (jak sądzę z postów autorki, super związany z właścicielem) powinien być zostawiony w kojcu tylko dlatego żeby pojechać na wakacje? Poza tym, co ma weterynarz do tego?
Nie napisałam, że powinien być zostawiony w kojcu.
Napisałam, że zaczynamy szukać rozwiązań. Mój pies też jest "domowy", a jak jadę do rodziców to do domu nie wchodzi, bo bardziej mu się na zewnątrz podoba. Jeśli Autorka (a raczej jej TŻ) nie spróbuje, to się nie przekona, jak pies reaguje na nową sytuację. Sama nie jestem zwolenniczką pozostawiania psów w kojcach na zewnątrz, ale jeśli okaże się, że pies się czuje świetnie w takiej sytuacji - to czemu nie?
Już pisałam, że jeśli pies jest lękliwy, to sytuacja się komplikuje, bo wszelkie innowacje (a zwłaszcza rzucenie na głęboką wodę) spotęgują jego reakcje lękowe i będzie, że tak powiem po ptokach.
A weterynarz? Lepszy byłby behawiorysta, ale niektórzy weterynarze mają "pojęcie", więc też mogliby doradzić.
Kaja-ja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-22, 21:44   #65
Mevianne
Raczkowanie

Cytat:
naprawdę nie potrafisz zrozumieć, że dla psa DOMOWEGO, pobyt w kojcu i rozstanie z właścicielem jest źródłem stresu i może być powodować problemy z zachowaniem? Co to za super tajemnicze miejsce w które nie można psa zabrać i trzeba go zostawić w kojcu?
Dokładnie. A nie tylko stresu. To może być po prostu groźne dla zdrowia psa.
I pytanie czym jest dla Ciebie kojec? Rodzice mają porządny, ocieplany kojec, przypominający tak naprawdę domek? Bo tak, jak już, powinien wyglądać kojec dla domowego psa. Wg Ciebie ma on grube futro, a faktycznie nie ma grubego podszerstka, bo siedzi w ciepłym domu. I tydzień na dworze może się skończyć chorobą stawów czy np. po przemoknięciu, jak nie może porządnie wyschnąć, a skóra nie jest przyzwyczajona - zapalenie skóry.

Jak dla mnie po prostu się nie dobraliście. Jest psiarzem i będzie, a Ty tego nie zrozumiesz. Tu jest więc większy problem. Stanowczo zastanów się nad związkiem, bo problem nie będzie istniał tylko póki żyje pies. On kocha zwierzaki, będzie chciał mieć kolejne. Ja sobie życia bez futrzaka przy boku nie wyobrażam. On pewnie też. I konflikt gotowy.

Mevianne jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-22, 21:47   #66
tyene
Zakorzenienie

Petsitter.pl - są tam kontakty do certyfikowanych opiekunów zwierząt, zakres opieki można ustalić. Pies jest w opiekunem najczęściej u niego w mieszkaniu, ma zapewnione zabawy, radość i och ach wszelkie możliwe atrakcje. Podejrzewam, że spokojnie można i wymyśleć sobie video konferencje z pupilem w nowym miejscu etc. Hotele dla zwierząt typu boksy są koszmarne, ale opiekunowie zwierząt już nie. To tak jak z nianią dla dzieci.

Oczywiście wakacje z psem też są możliwe i fajne, ale jeżeli nie chcesz to nie widzę powodu, by nie zatrudnić petsittera.

Ja mam 2 psy i zatrudniam moją przyjaciółkę albo właśnie osobę z polecenia. I wylatuję do USA na miesiąc bez wyrzutów sumienia, a potem moje potwory kochają b. przyjaciółkę niż mnie.

---------- Dopisano o 21:47 ---------- Poprzedni post napisano o 21:45 ----------

Cytat:
Napisane przez HebanowaWoman Pokaż wiadomość
Teoretycznie moi rodzice mogliby się nim zająć. Teoretycznie, bo...pies mógłby przebywać jedynie w kojcu na podwórku na co mój facet kategorycznie nie chce się zgodzić. Bo deszcz, burza, pies będzie wystraszony. Ech. Przecież te kilka dni mógłby się przemęczyć. Pies naprawdę ma dużą swobodę, chyba nic mu się nie stanie jeśli spędzi kilka dni na dworze?

W życiu nie zgodziłabym się na to, by moje dziewczynki spędziły kilka dni na dworze. I szczerze? Chyba zerwałabym, gdyby mi TŻ coś takiego zaproponował.
Stary 2013-12-22, 21:49   #67
201607111040
Konto usunięte

Facet ma zwierzę i jest za nie odpowiedzialny. DO dobrze o nim świadczy. Moim zdaniem musisz zaakceptować psa a jak nie do game over. Uwarzam że jego podejście do psa jest normalne.
201607111040 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-22, 21:50   #68
Hibiku
Zakorzenienie

Porównanie z mordowaniem dziecka to przesada, ale samo porównanie odpowiedzialności jaka spada na człowieka jak dla mnie - niekoniecznie.
Jeśli psa można zostawić w kojcu z obcymi osobami bez oswojenia go wcześniej z sytuacją - czy małemu dziecku można to zrobić? Jeśli pies potrzebuje opieki i nie można go zostawić na dłużej niż 10 godzin samego - czy niesamodzielne dziecko można na tyle zostawić samo? to sprawdzian odpowiedzialności w nieco mniejszej kilkunastoletniej skali.

Edytowane przez Hibiku
Czas edycji: 2013-12-22 o 21:53
Hibiku jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-22, 21:52   #69
HebanowaWoman
Raczkowanie

A co robicie podczas sylwestra, kiedy chcecie wyjść, a pies boi się huku petard i musiałby sam zostać w domu bez opieki?
HebanowaWoman jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-22, 21:53   #70
tyene
Zakorzenienie

Ja nie wychodzę na Sylwestra. Gdybym wychodziła, znalazłabym opiekuna do psa. Niemniej moje psy są ważniejsze niż jednonocna impreza.

Btw. nienawidzę petard za to, co robią zwierzętom. Nie tylko psom, ale też dzikim zwierzętom. Nigdy ich nie puszczam.
Stary 2013-12-22, 21:54   #71
zakonna
Naczelna Nastolatka

my zostajemy w domu, ale gdybym miała wyjść to znalazłabym opiekę dla psa. To znaczy dla bardzo lękowego psa. Bo gdybym miała zostawić realnie moje obecne psy, to po prostu bym je zostawiła. One spokojnie wytrzymają noc same w domu.

Edytowane przez zakonna
Czas edycji: 2013-12-22 o 21:55
zakonna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-22, 21:55   #72
Rena
Zakorzenienie

moze facet tak reaguje bo to reakcja na Twoja chec pozbycia sie pupila, gdyby wiedzial ze akceptujesz zwierze to bylby duzo bardziej spokojny i nie byloby tyle walki.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-22, 21:55   #73
ladymezmerize
Raczkowanie

Może i nie powinnam tak w przyszłość wybiegać ale co będzie jak zamieszkacie z TŻ? I urodzi się Wam dziecko?
Pies Ci będzie przeszkadzał, to go będziesz chciała oddać do schroniska??
Stary 2013-12-22, 21:55   #74
Stokrotek90
Wtajemniczenie

Ech... czemu nikt nie napisał JAK ROZMAWIAĆ Z FACETEM - takie było pytanie. Odpowiadając i pomijając wszystkie hejty większe i mniejsze:
1. Daj mu możliwości, przedstaw jasno potrzeby, czego od niego oczekujesz
2. Zainteresuj się jego psem - jeśli on jest fanem psów, fajnie jakbyś miała rozeznanie w temacie
3. Wymyśl coś żeby pies mógł pojechać z wami (np. pociągiem może) - wilk będzie syty, a i owca cała.
4. Przyjdź z gotową listą rozwiązań, ale licząc się z jego zdaniem i uczuciem do psa.

Powodzenia.
Stary 2013-12-22, 21:56   #75
201607111040
Konto usunięte

Z tego co mi wiadomo są specjalne tabletki/sztrzykawki (coś w tym stylu) które daje się psom na uspokojenie.
201607111040 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-22, 21:58   #76
Mevianne
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez tyene Pokaż wiadomość
Ja nie wychodzę na Sylwestra. Gdybym wychodziła, znalazłabym opiekuna do psa. Niemniej moje psy są ważniejsze niż jednonocna impreza.

Btw. nienawidzę petard za to, co robią zwierzętom. Nie tylko psom, ale też dzikim zwierzętom. Nigdy ich nie puszczam.
U mnie podobnie. Czasem wyjdę, ale zawsze ktoś z domowników z maluchami zostaje.
Ja jak tylko usłyszę huk petard to aż mi się zimno robi. Boję się zwłaszcza o największego z moich nerwusów. Bo łącznie mam trójkę - kot też się boi. Koleżanka mamy tak miała. Jej psiak strasznie się bał w Sylwestra i chował zawsze w ciemnym kącie. Rano patrzą, a psiak nie żyje. Zawał

Edytowane przez Mevianne
Czas edycji: 2013-12-22 o 22:01
Mevianne jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-22, 21:59   #77
HebanowaWoman
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Rena Pokaż wiadomość
moze facet tak reaguje bo to reakcja na Twoja chec pozbycia sie pupila, gdyby wiedzial ze akceptujesz zwierze to bylby duzo bardziej spokojny i nie byloby tyle walki.
Gdzie napisałam, że chcę się pozbyć psa? Gdzie napisałam, że go nie akceptuję?
Stary 2013-12-22, 22:00   #78
I am Rock
lokalna gwiazda

A zamiast zakładać wątek na Wizażu, można wpisać w gogle "wczasy z psem" i poszukać ofert. Przynajmniej zrobiłabyś cos pożytecznego dla swojego faceta i jego psa.
I am Rock jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-22, 22:00   #79
rembertowa
Zakorzenienie

sam tytuł tego wątku jest abstrakcyjny - i wiele mówiący zarazem. Pani bycie w związku utrudnia pies. Paradne. Jak i sam problem, który sprowadza się do tego, że pani w głowie się nie mieści, że są ludzie, którzy inaczej niż ona pojmują zobowiązania, jakie zaciągnęli, np. wobec psa, i że teoria o tym, że w związku trzeba umieć wypracować kompromis nie tyczy uprzednich wobec związku zobowiązań wobec osób trzecich.
rembertowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-22, 22:02   #80
_Mia
Zakorzenienie

Cytat:
Nie cierpisz psów i nic o nich nie wiesz. Nie pisz więc chociaż głupot o tym jak pies funkcjonuje. To do grumpyCat
A autorkę proszę, żeby dokładnie napisała w czym jej pies przeszkadza. poza tym niech autorka sobie uświadomi, że jej facet ma przyjaciela z którym jest emocjonalnie związany i za którego jest odpowiedzialny.
Jak to, co? To, że panu nie odpowiada petsitter, zostawienie zwierzaka u znajomych, rodziny. W związku z czym wbrew własnej woli nie ma możliwości spędzić z własnym facetem weekendu/wakacji poza domem, a jest raczej młoda, wnioskując z postów.
Nadinterpretacja i fanatyzm powinny być chyba karalne...

Pisała _Mia, posiadaczka psów i kotów. Żywe, zdrowe, kochające i kochane, a na weekend potrafię wyjechać.
_Mia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-22, 22:05   #81
zakonna
Naczelna Nastolatka

z psem można pojechać zarówno na weekend jak i na wakacje. Ja rozumiem człowieka, który nie chce zostawiać zwierzaka tylko po to żeby zażyć rozrywek. Dlaczego nie mogą pojechać z psem?
Stary 2013-12-22, 22:05   #82
rembertowa
Zakorzenienie

Cytat:
A co robicie podczas sylwestra, kiedy chcecie wyjść, a pies boi się huku petard i musiałby sam zostać w domu bez opieki?
po pierwsze, podaję psu leki uspokajające - u mnie w okolicy idioci prowadzą wdrożenia wiele dni przed sylwestrowym pandemonium, więc niezależnie od planów sylwestrowych jest to niezbędne. Po drugie, zabieram psa ze sobą albo tak wyliczam swoją nieobecność, żeby wypadła w czasie, kiedy tabletki na pewno będą silnie działać.
rembertowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-22, 22:10   #83
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Gdzie napisałam, że chcę się pozbyć psa? Gdzie napisałam, że go nie akceptuję?
Autorko, trzeba po prostu siąść na spokojnie i z facetem porozmawiać, nie może być tak, że ten pies spędza czas tylko z Twoim chłopakiem - wypadnie chociażby (tfu tfu) szpital i co? Musi być ktoś, kto w sytuacji awaryjnej będzie mógł z psem posiedzieć, dać mu jeść, wyjść z nim na spacer. Ktoś, kogo pies zaakceptuje, komu będzie ufał itd.

Warto porozmawiać z chłopakiem o tym dlaczego uważa, że nikt nie da rady się psem zająć. Niech chłopak powie jak on to wszystko widzi. O ile rozumiem dokładnie jego poczucie odpowiedzialności i skracanie spotkań, bo z psem trzeba wyjść, o tyle nie do pojęcia jest dla mnie postawa "albo ja się nim zajmę, albo nikt" - to niezdrowe i niebezpieczne.
Stary 2013-12-22, 22:11   #84
Pestka88
Zadomowienie

Mówisz, że Twoi rodzice są odpowiedni, ale nie są. I absolutnie NIE dlatego, że są nieodpowiedzialni, czy że cokolwiek z nimi źle! Tylko dlatego, że pies jest psem domowym, a Twoi rodzice na jego pobyt w domu się nie zgadzają. Pies, który jest do domu przyzwyczajony będzie się bardzo źle czuł w kojcu. Nie zostawiłabym tak psa i chłopakowi się nie dziwię.

Na dłuższe wyjazdy taki petsitter to dobry pomysł Przeglądnij sobie stronę, którą Ci tyene podała i jak się zorientujesz w temacie, to możesz z chłopakiem o tym porozmawiać na spokojnie.

Mówisz, że wakacje z psem nie wchodzą w rachubę, ale dużo osób jeździ z psami. Transport nie jest problemem. Więc jeśli będzie gdzieś możliwość zabrania psa, to może warto, żebyś nad tym się zastanowiła. Pies będzie się cieszył i raczej w wypoczynku nad jeziorem nie przeszkodzi. Co innego, jak się jedzie do Grecji zwiedzać, bo w wielu miejscach jest zakaz wprowadzania zwierząt.

Co do wyjść towarzyskich - 10h to bardzo dużo, więc tu nie rozumiem w czym problem.

Niestety pies to odpowiedzialność. W tym roku rodzice mojego chłopaka idą na sylwestra na jakiś bal. W związku z tym my zostajemy z psem w domu bo pies się strasznie boi petard i nijak go nie można samego w sylwka zostawić. Na wakacje zawsze go biorą, czasami biorą go też do znajomych, a jak nie to kombinują tak, żeby go zostawić albo z synem, albo u przyjaciół w domu. Bo to też jest pies domowy i nie ma takiej możliwości, żeby spał na zewnątrz. Jak się ma takie zwierze, to niestety trzeba się jednak pod pewnymi względami do tego dopasować. Nie przeskoczysz tego.

2014:

książki: 12
filmy: 70
"Fizyka rzeczy niemożliwych" Michio Kaku
"Epidemia" Robin Cook

miesiąc z hula hop: 2/30
Pestka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-22, 22:28   #85
Bali_girl
Raczkowanie

Dawno, żaden wątek mnie tak nie zdenerwował.
Jest takie powiedzenie "kto nie lubi zwierząt, nie jest dobrym człowiekiem". Autorko jesteś nieczułą, chorą osobą. Lecz się.
Bali_girl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-22, 22:32   #86
Kaja-ja
Wtajemniczenie

GG do Kaja-ja

Cytat:
Napisane przez Bali_girl Pokaż wiadomość
Jest takie powiedzenie "kto nie lubi zwierząt, nie jest dobrym człowiekiem". Autorko jesteś nieczułą, chorą osobą. Lecz się.
No bez przesady...
Kaja-ja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-22, 22:34   #87
HebanowaWoman
Raczkowanie

Cytat:
Trollolololo...Panu/Pani dziękujemy.
Stary 2013-12-22, 22:36   #88
Bali_girl
Raczkowanie

Cytat:
Trollolololo...Panu/Pani dziękujemy.
Nie, nie jestem trollem, możesz sobie darować. Oburzyło Cię, że komus może nie podobać sie Twoje podejście do zwierząt?
Bali_girl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-22, 22:39   #89
HebanowaWoman
Raczkowanie

Cytat:
Nie, nie jestem trollem, możesz sobie darować. Oburzyło Cię, że komus może nie podobać sie Twoje podejście do zwierząt?

Radzę przeczytać wszystkie moje wypowiedzi jeśli cokolwiek chcesz tu pisać. Nie jestem nieczuła, nie jestem chora. I nie będę się zniżać do Twojego poziomu, bo obrażać też potrafię, ale szkoda mi czasu. Pozdrawiam.

Aha...i nie nabijaj sobie postów, dziwnymi wywodami na temat mojej osoby. Zmień wątek, albo załóż własny.

Edytowane przez HebanowaWoman
Czas edycji: 2013-12-22 o 22:40
Stary 2013-12-22, 22:41   #90
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:
z psem można pojechać zarówno na weekend jak i na wakacje. Ja rozumiem człowieka, który nie chce zostawiać zwierzaka tylko po to żeby zażyć rozrywek. Dlaczego nie mogą pojechać z psem?
Napisałam wcześniej przykład o egzotycznej podróży poslubnej, jakoś żadna obronczyni psa sie nie odniosła.
GrumpyCat jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości