Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 14 - Strona 81 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-12-24, 11:32   #2401
rickybobby
Wtajemniczenie

Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 14

Cytat:
Napisane przez invisible_01 Pokaż wiadomość
Ale o czym niby to dziecko miałoby samo zdecydować? O swoim losie? A cóż ze swoim losem ono mogłoby zrobić będąc w domu dziecka? Czy Ty wiesz w ogóle, o czym mówisz?
Własnie miałam o to samo pytać,a moze czy chce zyćWyskoczy niemowlak z macicy i widząc,że jest chory bohatyrnie.
rickybobby jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-24, 11:47   #2402
IzzieSt
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez invisible_01 Pokaż wiadomość
Ale o czym niby to dziecko miałoby samo zdecydować? O swoim losie? A cóż ze swoim losem ono mogłoby zrobić będąc w domu dziecka? Czy Ty wiesz w ogóle, o czym mówisz?
O tym o czym Ty chcesz decydować za niego, tzn o tym czy ma żyć
Mówiłam, że kończę, ale nie mogłam się powstrzymać, sorry.
IzzieSt jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-24, 11:53   #2403
2ystem1645
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
http://joemonster.org/i/2013/12/dziwnimikolaje_07.jpg Soon

Cytat:
Napisane przez mm444 Pokaż wiadomość
Gdzie Ty szukasz pomocy? Nie na porządnym forum (...), tylko w siedzibie zła - na wizażu.
2ystem1645 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-24, 11:54   #2404
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Cytat:
Napisane przez IzzieSt Pokaż wiadomość
Ale nikomu nic nie radziłam.

A moze dać mu szansę żeby samo zdecydowało? Miałam do czynienia z ludźmi upośledzonymi umysłowo, niektórzy nawet nie zdają sobie sprawy, jak dużo oni rozumieją, potrafią kochać, mają lepsze i gorsze dni, ale nigdy nie usłyszałam żeby narzekali. Nie mówię, żeby na potęgę rodzić dzieci i oddawać, ale gdy jest wybór: zabić albo urodzić i oddać to dla mnie druga wersja jest tą oczywistą.

Ciri, jakbyś w 7 miesiącu się dowiedziała, ze dziecko jest chore to rozumiem, że tez byś usunęła bo nigdy nie urodzisz chorego, tak?
Nie musisz odpowiadać, ode mnie to już tyle na ten temat.

Tak, już to widzę, jak kilkuletnie dziecko ciężko chore (bo raczej nie chodzi o opóźniene w rozwoju czy lekkie upośledzenie) mówi "okej, namyśliłam/em się, możecie mnie zabić". Jest dużo, naprawdę DUŻO ciężkich chorób które kwalifikują ciążę do usunięcia, począwszy od zespołu Downa (no niby da się z tym żyć, ale wątpię, żeby dziecko dotknięte downem było w stanie samodzielnie funkcjonować, np. samo zamieszkać i zająć się sobą), przez hemofilię, zespół Edwardsa, zespół Patau, kończąc na choćby płodzie arlekinie (dla odważnych, poczytać sobie). Naprawdę twierdzisz, że lepiej urodzić dziecko, które będzie żyło kilka godzin/dni w cierpieniu, niż je usunąć? No weź, dla mnie to objaw bestialstwa (zwłaszcza jeśli chodzi o płód-arlekin).

Druga sprawa - są badania prenatalne. Można je wykonać od 10 tygodnia ciąży bodajże. Można z dużą dokładnością stwierdzić, czy dziecko jest chore, czy zdrowe. Niestety nie zawsze lekarze chcą dać na nie skierowanie, a obawiam się, że prywatnie są drogie (jak wszystkie badania) nieinwazyjne 200-700 zł, inwazyjne 1500 Tylko 3% kobiet decyduje się na badania prenatalne, a jak się nie zdecydują i dziecko urodzi się chore?

I odpowiem na pytanie, choć nie do mnie. w 7 miesiącu ciąży się nie usuwa, bo jak już wspomniałam, badania prenatalne robi się od 10 tyg ciąży.
201803111829 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-24, 11:55   #2405
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Nie wykręcaj się, bo napisałaś wyraźnie:
Cytat:
A moze dać mu szansę żeby samo zdecydowało?
A niezależnie od tego, czy zdecydujesz się urodzić, czy na aborcję, to Ty podjęłaś decyzję, dziecko nie miało tutaj żadnego wyboru.

Spytam Cię - chciałabyś urodzić się jako osoba niepełnosprawna, cierpiąc ból przez całe swoje życie i będąc niesamodzielną, i zostać porzuconą przez matkę? Bo ja wolałabym umrzeć niż urodzić się jako osoba upośledzona i nie mieć rodziny, bo mnie porzucono.
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-24, 11:59   #2406
rickybobby
Wtajemniczenie

Cytat:
Mówiłam, że kończę, ale nie mogłam się powstrzymać, sorry.
Ojejciu wnoszę o zakaz wypowiadania się gimnazjalistek na takie tematy.
rickybobby jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-24, 12:13   #2407
Lemmy is God
Wtajemniczenie

A co z chorobami które się objawiają dopiero po urodzeniu? Albo urazy okołoporodowe?

Żeby nie było, od lat żyję z osobą chorą, przez błędy lekarzy choruje, został zostawiony przez rodziców i zajmowali się nim dziadkowie. Jakoś nie sądzę by wolał się nie urodzić
Lemmy is God jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-24, 12:19   #2408
chwast
Zakorzenienie

Masakra na szczęście ja mam zamiar być w ciąży w kraju gdzie kiedy lekarz ma podejrzenie, że płod ma zespół downa to mi o tym mówi a nie kłamie, że jest wszystko ok
chwast jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-24, 12:29   #2409
201607231707
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Lemmy is God Pokaż wiadomość
A co z chorobami które się objawiają dopiero po urodzeniu? Albo urazy okołoporodowe?
No ale człowiek urodzony to jest w ogóle inna sytuacja przecież, po co wplatać to w dyskusję o chorym płodzie.
Jak mówię - jest różnica między niezaistnieniem a śmiercią.
201607231707 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-24, 12:31   #2410
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Cytat:
Dla mnie to już całkiem inna sprawa. Bo niby w badaniach wychodzi wszystko okej, a tu masz, dziecko ma rok i ujawnia się ciężka choroba, nie zawsze da się wszystko przewidzieć. Ale jeśli już wiesz po zrobieniu badań, że dziecko będzie ciężko chore i na pewno będzie wymagało opieki 24/7 przez całe życie, nie będzie nigdy samodzielne, będzie tylko rośliną leżącą w łóżku, którą trzeba karmić papkami i zmieniać pieluchę przez całe życie - to czy naprawdę lepszym rozwiązaniem jest urodzić i oddać, czy usunąć, zanim to cierpienie tak naprawdę się zaczęło? A nie wiem co bym zrobiła gdyby moje dziecko PO porodzie okazało się nieuleczalnie chore. Nie wiem, czy bym oddała, czy zdecydowała się na wychowanie.
Stary 2013-12-24, 13:01   #2411
Duszaniola
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez _Tinkerbell Pokaż wiadomość
Tak, już to widzę, jak kilkuletnie dziecko ciężko chore (bo raczej nie chodzi o opóźniene w rozwoju czy lekkie upośledzenie) mówi "okej, namyśliłam/em się, możecie mnie zabić". Jest dużo, naprawdę DUŻO ciężkich chorób które kwalifikują ciążę do usunięcia, począwszy od zespołu Downa (no niby da się z tym żyć, ale wątpię, żeby dziecko dotknięte downem było w stanie samodzielnie funkcjonować, np. samo zamieszkać i zająć się sobą), przez hemofilię, zespół Edwardsa, zespół Patau, kończąc na choćby płodzie arlekinie (dla odważnych, poczytać sobie). Naprawdę twierdzisz, że lepiej urodzić dziecko, które będzie żyło kilka godzin/dni w cierpieniu, niż je usunąć? No weź, dla mnie to objaw bestialstwa (zwłaszcza jeśli chodzi o płód-arlekin).

Druga sprawa - są badania prenatalne. Można je wykonać od 10 tygodnia ciąży bodajże. Można z dużą dokładnością stwierdzić, czy dziecko jest chore, czy zdrowe. Niestety nie zawsze lekarze chcą dać na nie skierowanie, a obawiam się, że prywatnie są drogie (jak wszystkie badania) nieinwazyjne 200-700 zł, inwazyjne 1500 Tylko 3% kobiet decyduje się na badania prenatalne, a jak się nie zdecydują i dziecko urodzi się chore?

I odpowiem na pytanie, choć nie do mnie. w 7 miesiącu ciąży się nie usuwa, bo jak już wspomniałam, badania prenatalne robi się od 10 tyg ciąży.
No ale jak to lekarze nie wykonuja badan prenatalnych i tylko 3% je wykonuje? Do nich nalezy USG, ktorym mozna wykryc kazda z wymienionych przez Ciebie chorob (moze nie tyle co dokladnie postawic diagnoze, że to na pewno zespol Downa, ale wysnuc podejrzenie, że cos jest nie tak i wtedy skierowac na bardziej szczegolowe badania). A nie slyszalam osobiscie o lekarzu, ktory odmawia USG kobiecie w ciazy.

Duszaniola jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-24, 13:17   #2412
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Cytat:
Napisane przez Duszaniola Pokaż wiadomość
No ale jak to lekarze nie wykonuja badan prenatalnych i tylko 3% je wykonuje? Do nich nalezy USG, ktorym mozna wykryc kazda z wymienionych przez Ciebie chorob (moze nie tyle co dokladnie postawic diagnoze, że to na pewno zespol Downa, ale wysnuc podejrzenie, że cos jest nie tak i wtedy skierowac na bardziej szczegolowe badania). A nie slyszalam osobiscie o lekarzu, ktory odmawia USG kobiecie w ciazy.
Badania prenatalne to nie tylko USG. To amnipunkcja, biopsja kosmówkowa, echokardiografia płodowa, kordocenteza i pobieranie krwi pępowinowej
USG to metoda nieinwazyjna, te, które podałam to metody inwazyjne.

I właśnie te badania wykonuje 3% kobiet. I one naprawdę w BARDZO dużym stopniu mogą stwierdzić chorobę dziecka.

I gdzieś słyszałam, że lekarze nie chcą wydawać skierowań na badania prenatalne, bo to dla nich przesłanka aborcji. Ale to tylko słyszałam, nie potwierdzam, nei zaprzeczam.

Edytowane przez 201803111829
Czas edycji: 2013-12-24 o 13:21
Stary 2013-12-24, 13:28   #2413
Duszaniola
Wtajemniczenie

Cytat:
Badania prenatalne to nie tylko USG. To amnipunkcja, biopsja kosmówkowa, echokardiografia płodowa, kordocenteza i pobieranie krwi pępowinowej

I właśnie te badania wykonuje 3% kobiet. I one naprawdę w BARDZO dużym stopniu mogą stwierdzić chorobę dziecka.

I gdzieś słyszałam, że lekarze nie chcą wydawać skierowań na badania prenatalne, bo to dla nich przesłanka aborcji. Ale to tylko słyszałam, nie potwierdzam, nei zaprzeczam.
Wiem, że nie tylko USG. Ale jak sama mowisz, reszta badan jest inwazyjna. Moze niesc za soba ryzyko infekcji, uszkodzenia plodu, czy nawet poronienia. Dlatego lekarze nie chca dawac bez konkretnego powodu skierowania na inwazyjne badania prenatalne. Szczegolnie, że naprawdę wiekszosc, o ile nie wszystkie, powazne choroby mozna wykryc za pomoca USG

Stary 2013-12-24, 13:30   #2414
Lemmy is God
Wtajemniczenie

Cytat:

Bo jeśli kobita jest młoda, zdrowa, ojciec także w pełni sił i zdrowia, żadnych czynnych nałogów, USG wychodzi ok, w rodzinie nie było przypadków chorób genetycznych, żadne z rodziców nie jest obciążone genetycznie to po co robić badania prenatalne inne niż USG?
Stary 2013-12-24, 13:36   #2415
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Profilaktycznie? Każda kobieta ma prawo zrobić badania, generalnie to za granicą są dużo popularniejsze niż u nas. No ale ja dzieci nie zamierzam mieć i już zostawiam w gestii ciężarnych czy takie badania zrobią czy nie.
Stary 2013-12-24, 13:45   #2416
Duszaniola
Wtajemniczenie

Profilaktycznie to się USG robi. Ja naprawdę nie rozumiem sensu ryzykowania uszkodzenia plodu, bo ktos ma widzimisie, żeby zrobic badanie inwazyjne. Oczywiscie pomijam osoby, ktore maja jakies konkretne powody.

Stary 2013-12-24, 13:51   #2417
Lemmy is God
Wtajemniczenie

Cytat:
Profilaktycznie? Każda kobieta ma prawo zrobić badania, generalnie to za granicą są dużo popularniejsze niż u nas. No ale ja dzieci nie zamierzam mieć i już zostawiam w gestii ciężarnych czy takie badania zrobią czy nie.

Profilaktycznie można też sobie wyciąć wyrostek robaczkowy, przecież dochodzi czasem do jego zapalenia

Za granicą też kobiety rodzą później dzieci niż polki.
Stary 2013-12-24, 13:53   #2418
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Ja widzę sens, ty nie widzisz sensu, spoko
Stary 2013-12-24, 13:59   #2419
Cattivo
Wtajemniczenie

Cytat:

Żeby nie było, od lat żyję z osobą chorą, przez błędy lekarzy choruje, został zostawiony przez rodziców i zajmowali się nim dziadkowie. Jakoś nie sądzę by wolał się nie urodzić
Jakby się nie urodził, to by nawet o tym nie wiedział.

Cytat:
Napisane przez Demi93 Pokaż wiadomość
No ale człowiek urodzony to jest w ogóle inna sytuacja przecież, po co wplatać to w dyskusję o chorym płodzie.
Jak mówię - jest różnica między niezaistnieniem a śmiercią.
I znowu zgadzam się z Tobą w 100%, dawaj kielona.
Cattivo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-24, 14:10   #2420
201607231707
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Cattivo Pokaż wiadomość
I znowu zgadzam się z Tobą w 100%, dawaj kielona.
201607231707 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-24, 14:58   #2421
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Ale nikomu nic nie radziłam.

A moze dać mu szansę żeby samo zdecydowało? Miałam do czynienia z ludźmi upośledzonymi umysłowo, niektórzy nawet nie zdają sobie sprawy, jak dużo oni rozumieją, potrafią kochać, mają lepsze i gorsze dni, ale nigdy nie usłyszałam żeby narzekali. Nie mówię, żeby na potęgę rodzić dzieci i oddawać, ale gdy jest wybór: zabić albo urodzić i oddać to dla mnie druga wersja jest tą oczywistą.

Ciri, jakbyś w 7 miesiącu się dowiedziała, ze dziecko jest chore to rozumiem, że tez byś usunęła bo nigdy nie urodzisz chorego, tak?
Nie musisz odpowiadać, ode mnie to już tyle na ten temat.
Więc Ci odpowiedziałam, że taki pomysł i sugerowanie że to nic strasznego jest do dupy.

O ile mi wiadomo to w 7 miesiącu aborcji się już nie dokonuje, bo wtedy dziecko jest w stanie przeżyć poza organizmem matki. Badania wykonuje się o wiele wcześniej i jest czas na taką decyzję.

Wiesz, że są takie wady, które uniemożliwiają organizmowi, który się urodzi(bo człowiekiem nazwać to trudno) myślenie w ogóle?

---------- Dopisano o 14:58 ---------- Poprzedni post napisano o 14:54 ----------

Cytat:
Przecież wtedy nie będę miała wyrzutów sumienia, że mogłam coś zrobić zanim się urodziło.

ciri15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-24, 22:15   #2422
6962ee0b3adcbc2617b598bd1f25bcc17ef659a8_65822eb548399
Konto usunięte

Dziwi mnie to, że rozwalono taki fajny wątek dyskusją o aborcji.

Oprócz tego dziwi mnie, że w Wigilię sprawdzam wizaż
6962ee0b3adcbc2617b598bd1f25bcc17ef659a8_65822eb548399 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-24, 22:19   #2423
juli_jka
now or never

dziwi mnie próba na siłę przekonywania innych do swoich racji
Stary 2013-12-24, 22:39   #2424
Vivienne
... choć nie Westwood

Tak a propos aborcji... u znajomej dziewczyny zdiagnozowano juz przy usg, ze dziecko chore, ma niewyksztalcone organy, serce w miejscu żołądka i inne nieprawidłowości. Dziecku nie dawano szans na przeżycie, mialo szansę po ewentualnym urodzeniu na operację przedłużenia życia o rok. Dziewczyna zdecydowała sie na aborcję. Lekarze chyba nie bardzo chcieli się za to brac, bo przekladali az minal termin na czas, kiedy mogła usunąć ciaze. I tak meczyla się az do porodu. Rodzila naturalnie, bo nikt nie chciał wyrazić zgody na cesarke. Dziecko zylo godzine. I w imię czego to cierpienie? Bo dla mnie sytuacja chooooora. Po prostu rece opadaja...

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

Stanisław Lem

Vivienne jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-25, 12:09   #2425
05872c226b72f809f533e1be5bdf48ff33b7c1f2_5d4611f2b5f9d
Konto usunięte

Zmieniając temat, to ja się dziwię, że w tym roku udało mi się zachować umiar w jedzeniu i nie cierpię z powodu przeżarcia
05872c226b72f809f533e1be5bdf48ff33b7c1f2_5d4611f2b5f9d jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-25, 12:33   #2426
dacn
Zakorzenienie

A ja sie dziwię że rodzina zachowala spokój i nikt nie zmus
zal mnie do jedzenia rzeczy ktorych nie mogę jesc lub nie lubie.
A i dziwi mnie moj wlasny żołądek. Po zjedzeniu wcale nie tak wielkiej kolacji miejsce znalazlo sie tylko na jeden kawalek ciasta. Kto mi ukradł pol żołądka? ?!!
dacn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-25, 12:53   #2427
magyarparaszt
Ha ha ha ha ha

[1=05872c226b72f809f533e1b e5bdf48ff33b7c1f2_5d4611f 2b5f9d;44285852]Zmieniając temat, to ja się dziwię, że w tym roku udało mi się zachować umiar w jedzeniu i nie cierpię z powodu przeżarcia[/QUOTE]

Piękny av

magyarparaszt jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-25, 12:55   #2428
mia945
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez dacn Pokaż wiadomość
A ja sie dziwię że rodzina zachowala spokój i nikt nie zmus
zal mnie do jedzenia rzeczy ktorych nie mogę jesc lub nie lubie.
A i dziwi mnie moj wlasny żołądek. Po zjedzeniu wcale nie tak wielkiej kolacji miejsce znalazlo sie tylko na jeden kawalek ciasta. Kto mi ukradł pol żołądka? ?!!
chyba ja , tyle co wczoraj zjadlam to juz dawno tak nie bylo
At some point, you have to make a decision. Boundaries don’t keep other people out. They fence you in. Life is messy. That’s how we’re made. So, you can waste your lives drawing lines. Or you can live your life crossing them.

Last fm
Lubimy Czytac
mia945 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-25, 12:58   #2429
juli_jka
now or never

[1=05872c226b72f809f533e1b e5bdf48ff33b7c1f2_5d4611f 2b5f9d;44285852]Zmieniając temat, to ja się dziwię, że w tym roku udało mi się zachować umiar w jedzeniu i nie cierpię z powodu przeżarcia[/QUOTE]
oj tak, dokładnie.
Stary 2013-12-25, 13:45   #2430
abiblabla
Zakorzenienie

dziwię się, że gdy weszłam na swój profil to wśród ostatnio odwiedzanych gości profilu siedmioro to moderatorzy czy ja coś nabroiłam?

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości