|
|
#121 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Czy Polacy mało czytają?
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;44257758]A ja tam uważam, że PRL też miał swoje dobre strony. Był ogrom zła, ale czy teraz jest tylko różowo?
...[/QUOTE] Za bardzo uogólniasz zagadnienie, o którym wspomniał imperialista . Zajrzyj tutaj, na te wykłady nt. współczesnej Polski: >> https://www.youtube.com/watch?v=10049Ed-VxM >> https://www.youtube.com/watch?v=sO03n-C-EUE Też ubolewam, że Polacy tak mało wiedzą na temat najnowszej historii polski, są nie tylko słabo edukowani, ale czytanie tylko romansideł, oglądanie seriali, których jedyną sensowna wartością jest nauczenie i zachęcenie starszych ludzi do robienia przelewów przez Internet, oraz słuchanie informacji z wszelkiego rodzaju "wiadomości", to sposób na wprowadzenie ludzi w błąd, o tym, że mają teraz wspaniały dostęp do informacji. Obecnie zbyt wielu Polaków jest najprawdopodobniej najsłabiej świadomymi obywatelami kraju i świata, niż kiedykolwiek w historii.
czytam, tańczę po dawnemu, dbam o linię: 159cm, wiek 42- -START: 57,3 ... 56,2 ...55,8 "Czy popełniasz te 5 błędów i niepotrzebnie tyjesz?" - darmowy poradnik Edytowane przez ekspedientka Czas edycji: 2013-12-24 o 04:35 |
|
|
|
|
#122 |
|
Konto usunięte
|
A ja muszę się zgodzić z osobami twierdzącymi, że istotne jest też co czytamy oraz możliwość porównania do porządnej książki. A także świadomość tego, co czytamy. Jeśli ktoś czyta jakąś tandetę, z naiwną fabułą, beznadziejnymi bohaterami i się tym ''jara'' - uważa to za dobre, to wg mnie takie czytanie książek nic nie wnosi, natomiast jeśli ktoś od czasu do czasu czyta coś odmóżdzającego, ale ma świadomość, że to nic specjalnego - spoko. Nie można twierdzić, ze nie ma róznicy co sie czyta, wazne ze sie czyta, bo sa ksiazki z dobra fabula, ciekawymi postaciami, zaskakujacymi wątkami, ładnymi opisami, a są zupełnie przeciwne. Natomiast zgodze sie z tym, ze nie nalezy oceniać ksiązki po gatunku. To, ze horror, czy dramat obyczajowy, nie powinno z góry skreslac ksiazki i okreslac ją jako kiepską. Porównanie do klasyki (a zwłaszcza klasyki gatunku/książek powrzechnie uznawanych za porządne) jest ważne. Akurat w strefie książek tego nie doświadczyłam, za to w strefie gier - owszem. Grałam w kultowe gry komputerowe, klasyki, których fabuła, czy postacie są lepsze od niejednej dobrej książki i dzięki temu mam porównanie. Za to widzę jak oceniają gry osoby, które z klasykami nie miały do czynienia. Przeciętne, czy nawet słabe gry uznają za arcydzieła. I myślę, że z książkami jest podobnie, dlatego tez zgadzam się z Grubellą, ze trzeba miec porównanie by wiedzieć co jest dobre. Tylko dodałabym, ''klasyki gatunku'', a nie po prostu ''klasyki''.
|
|
|
|
|
#123 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#124 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;44186487]to teraz pytanie: czy lepiej dać Tadzia, którego przeczyta może 10% uczniów, czy lepiej Pottera, którego przeczyta 90%? mam tu na myśli, rzecz jasna, statystyczną klasę, nie humanistyczną, rozszerzoną itd.[/QUOTE]
Wtrącę się, że jest pewna grupa osób, która nie przeczyta Pottera, ze względów religijnych (zagłębiać się w temat nie chcę i nie będę) i nie uważam, żeby to był dobry zamiennik na lekturę szkolną. Rodzice dziecku nie pozwolą tej książki przeczytać, a pani w szkole wstawi jedynkę. Co do samych lektur jestem zdania, że wiele obecnych powinno zostać i nadal się je omawiać, ale niektóre można by pozamieniać. Co mi najbardziej przeszkadzało, to to, że od podstawówki najbardziej skupialiśmy się na tych wszystkich odległych czasach, a do współczesności często się nie zbliżało nawet, a szkoda. Co do samych książek... czytam dużo... różności. Harlequiny, romanse, obyczajowe, kryminały, fantastykę, ale lubię i klasykę, chociaż ostatnio rzadko po nią sięgam, bo potrzebuję do tego natchnienia. Mnie się wydaje, że Polacy mało czytają książek. Wśród moich znajomych większość czysta horrory i kryminały, trochę fantastyki, a inne to już są złe i niedobre (a zwłaszcza romanse! to nic, że w ich fantastyce i kryminałych wątki romansowe aż kwitną )No i ta tendencja do posiadania nieczytanych książek. Mam koleżankę, która bardzo często się chwali, że kupiła/dostała nowe książki, ale nie ma czasu ich czytać i stoją na półce. Czyta te, które sama wypożycza z biblioteki. To nie to, że te co 'tylko stoją' się jej nie spodobają - nie ma na nie czasu... Przychylam się do opini, że ważne jest to co czytamy. Przeczytanie 1000 lekkich romansików nie czyni znawcą literatury. Fajnie i dobrze, że ktoś czyta, ale byłoby jeszcze dobrze gdyby był świadomy tego, że nie jest to najwyższych lotów literatura. Nazywanie literaturą erotyczną Greya jest bluźnierstwem, bo od klasyki tego gatunku są inne książki, a tutaj zadziałało dobre wypromowanie...
|
|
#125 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#126 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
bo tak piszecie jakby to jedyny cel czytania książek miał być...
|
|
|
#127 |
|
Raczkowanie
|
Akurat pozycje lekturowe ze staropolki są zazwyczaj krótkie, u mnie osobnymi "lekturami" były np. Bogurodzica czy Legenda o św. Aleksym
Gorzej zaczyna się robić przy dziewiętnastowiecznych powieściach odcinkowych (Prus itd.), z których wychodziły wielotomowe dzieła z tysiącami postaci i wątków do ogarnięcia ![]() Oraz - ja jestem z tych studentów polonistyki, którzy narzekali na konieczność czytania przez cały tok studiów Chętnie to wytłumaczę. Po pierwsze i najważniejsze - jestem językoznawcą i historia literatury jest dla mnie marginalnym przedmiotem, czego niestety nikt nie chce uwzględnić, za to wszyscy zbiorowo litują się nad bidulami zmuszonymi do nauki gramatyki historycznej, którą ja uwielbiam :P - można się lekko zirytować ![]() W tym roku kończę studia, mam mniej zajęć literaturoznawczych i zaczynam z powrotem czytać dla przyjemności, jest super Edytowane przez Mome Czas edycji: 2013-12-26 o 22:33 |
|
|
|
|
#128 |
|
Zakorzenienie
|
Mome, zgadzam się z Tobą. Nie każdy czuje potrzebę bycia znawcą literatury. Dla mnie to tak jak z komputerem: dziś wszyscy ich używają, mniej lub bardziej z nimi sobie radzą, mniej lub bardziej to lubią. Nikt ich jednak nie potępia za brak wiedzy np. programistycznej.
Wysłane z mojego IdeaTab A3000-H przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#129 |
|
Konto usunięte
|
Usmialam sie do lez na argument ze niektorzy nie przeczytaja pottera ze wzgledow religijnych xD a ze biblia jest w kanonie lektur to juz nikt nie widzi problemu haha xD
---------- Dopisano o 03:29 ---------- Poprzedni post napisano o 03:23 ---------- Boze mi sie czytac nie chce tego watku bo wicie opadaja. Pseudonaukowy belkot licealistek podniecajacych sie lolita jako dzielem stuki rodem z rosji. Ja juz pomijam fakt ze ta kaiazka nigdy nie zostala napisana po rosyjsku, ale po prostu ogrom psioczenia i biadolenia na polakow i chec zaimponowania inn mnie przerosla. Z racji studiow filologicznym pozarlam kupe ksiazek. Pozarlam. Bo z delektowaniem sie nie ma to nic wspolnego. To zarcie do porzygu. Od ponad trzech miesiecy poza podrecznikami naukowymi biografiami artykulami czy dysertacjami itp nie przeczytalam nic jesli chodzi o powiesci fabularne takie ktore normalni czytaja dla rozrywki. I nie czuje sie przez to gorzej. ---------- Dopisano o 03:30 ---------- Poprzedni post napisano o 03:29 ---------- Ps pisze z telefonu. Przepraszam za bledy. ---------- Dopisano o 03:36 ---------- Poprzedni post napisano o 03:30 ---------- Mome tak bardzo cie rozumiem ja nie od jezykoznawcow typowo gramowo tylko od strony lingwistyki - akwizycji socjo i psycholingwistyki czy glottodydaktyki - fascynuje sie moi studiami. Jak rowniez wszelkie pedagogiczne i metodyczne zagadnienia. I najbardziej mnie bawi ze jak ktos uwaza ze studiuje filologie to mam literature w Malym palcu i ja kocham. Tak jakby jezykoznawstwo, tlumaczenie, psycholingwistyka i inne dziedziny poza literatura nie istnialy akurat to najbardziej znienawidzona przeze mnie galaz wiec pod twoimi postami podpisuje sie obiema rekami
Edytowane przez 201604181004 Czas edycji: 2013-12-27 o 03:41 |
|
|
|
|
#130 | |
|
I'm your Wonderwall.
|
Cytat:
są tacy ludzie.a że lolita jest rodem z rosji, to kto napisał? ale serio pytam, bo sie mi zgubiło w dyskusji
|
|
|
#131 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
w średniowieczu byli, są w polsce i może korei wiadomo jakiej |
|
|
|
|
|
#132 |
|
Wtajemniczenie
|
Biorąc pod uwage, ze dla osob znajacych sie na okultyzmie ksiazki o Potterze sa naszpikowane odniesieniami do tego, wierzacy rodzice maja prawo decydowac o tym co ich dzieci czytaja.
Nikt nie musi ich od razu od oszolomow wyzywac... Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#133 | ||
|
I'm your Wonderwall.
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 12:48 ---------- Poprzedni post napisano o 12:46 ---------- Cytat:
|
|
|
#134 |
|
Konto usunięte
|
To czemu ateisci musza czytac biblie?
|
|
|
|
|
#135 |
|
I'm your Wonderwall.
|
kij tam biblia i ateiści. ja sie pytam, czemu ten pilot nie przylatuje, skoro mam GOTOWE ZAKLĘCIE?!
Harrego Pottera i Biblie, jako lektury w szkole, trzeba po prostu traktowac jako literaturę i tyle u mnie na lekcjach zawsze tak było. Pismo jako święty tekst na religii, a na polskim taka sama analiza i interpretacja jak przy chociażby Krzyżakach, czy czymkolwiek innym
|
|
#136 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
|
#137 |
|
Zadomowienie
|
|
|
#138 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Widzisz jak brzmi ten argument?Co do "Lolity" to dobra powieść, ale zaliczyłabym ją do tych raczej lżejszych lektur (pomimo tematyki), czyta się błyskawicznie i z ogromną przyjemnością.
|
|
|
#139 | |
|
I'm your Wonderwall.
|
serio?
nie pamiętam, żebym dlatego czytała fragmenty biblii na lekcjach polskiego ![]() ---------- Dopisano o 13:29 ---------- Poprzedni post napisano o 13:28 ---------- Cytat:
|
|
|
#140 |
|
Zakorzenienie
|
To a propos tych, którzy argumentują w ten sposób to, że "Harry Potter" nie powinien być lekturą
Podobnie jakiemuś zadeklarowanemu ateiście może sie nie podobać, że jego dzieciak musi czytać Biblię. To nie ma nic do rzeczy. Zawsze będą istnieli dziwni ludzie, ale nie powinno mieć to wpływu na wybór lektur.
|
|
#141 | |
|
I'm your Wonderwall.
|
Cytat:
|
|
|
#142 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
#143 |
|
I'm your Wonderwall.
|
a próbowałaś rzucać zaklęcia z Harrego Pottera?
to dopiero zabawne. pewnie zwłaszcza dla tych, co patrzą z boku
|
|
#144 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Biblię na polskim czyta się, przynajmniej w teorii (bo wiele zależy od podejścia nauczyciela rzecz jasna, a mało kto jest neutralny w tej kwestii niestety), jako wartościowe dzieło literackie, które wywarło olbrzymi wpływ na rozwój zachodniej cywilizacji. Potter oczywiście nie ma takich zasług, ale jest naprawdę bardzo dobrą serią młodzieżową, z której wiele można wyciągnąć. Chociaż akurat nie jestem specjalną fanką umieszczania go w kanonie lektur
|
|
|
|
|
|
#145 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#146 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Jestem agnostyczką i nie widzę niczego złego w czytaniu Bibilii, to ''klasyk'', chociaż nudny i męczący, to warto znać dla ogólnej ogłady, oczytania, świadomości świata. Edytowane przez 201605161006 Czas edycji: 2013-12-27 o 14:17 |
|
|
|
|
|
#147 | |
|
I'm your Wonderwall.
|
Cytat:
|
|
|
#148 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tapnięte z mojego HTC ONE V |
|
|
|
|
|
#150 | |
|
I'm your Wonderwall.
|
Cytat:
![]() a ten Indeks Ksiąg Zakazanych to kawał dobrej literatury jest. trzeba się zapoznac z tym, czego jeszcze nie znam. czytałam biblie szatana (z ciekawości), to niby Mickiewicz ma mi być groźny? ![]()
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:33.

...55,8 

)

Chętnie to wytłumaczę. Po pierwsze i najważniejsze - jestem językoznawcą i historia literatury jest dla mnie marginalnym przedmiotem, czego niestety nikt nie chce uwzględnić, za to wszyscy zbiorowo litują się nad bidulami zmuszonymi do nauki gramatyki historycznej, którą ja uwielbiam :P - można się lekko zirytować