|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2851 | |||
|
Konto usunięte
|
Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 14
Cytat:
Cytat:
Mnie takie oczywiste kłamstwa dziwią w ogóle. A nie wikarych? wikariusz-wikariuszach wikary-wikarych Cytat:
[1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;4431552 3]do bycia chrzestnym owszem, ale do wzięcia ślubu nie[/QUOTE] Serio? |
|||
|
|
|
#2852 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
Niby nie zmusza, a potem po mszy będzie tekst w stylu: "Nie postarali się parafianie" . Tzn. nie wiem jak u Ciebie, u mnie prawdopodobne, zależy jakich kto ma księży.
|
|
#2853 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Do tego w ostatnim roku spotkania co tydzień.
|
|
#2854 | ||
|
I'm your Wonderwall.
|
ja tam nie wiem, u nas też były "cyrki" z pieczątkami, obowiązkowymi nowennami, prowadzeniem liturgii, a do tego prze 3 lata byłam przewodnicząca, więc cała odpowiedzialność była na mnie. ale bardzo chętnie ubrałam się w strój ludowy i przyjęłam bierzmowanie w pięknym drewnianym kościółku w górach, przysięgając wszystko, co trzeba (składaliśmy też przyrzeczenia abstynencji do lat 18). mam imię po Joannie D'Arc. To była babka
Ale jeśli ktoś nie czuje potrzeby to rozumiem ![]() ---------- Dopisano o 13:08 ---------- Poprzedni post napisano o 13:06 ---------- Cytat:
ale się chodziło i tak całą klasą. roraty, różańce, majówki, gorzkie żale. jak ktoś bierze bierzmowanie na serio to to nie jest problem ![]() ---------- Dopisano o 13:10 ---------- Poprzedni post napisano o 13:08 ---------- Cytat:
a u nas księża dobrze żyją z ludźmi i się lubią wszyscy więc nie ma problemu. a jakie proboszcz imprezy robi dobre
|
|
#2855 |
|
Zakorzeniona
|
|
|
|
|
#2856 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
. Ale w liceum miałam skiędza, któy przyszedł, położył głowę na biurku i leżał tak, po jakimś czasie wzięłam i wyszłam bo to marnowanie czasu było jego i naszego. Cytat:
Cytat:
|
||||
|
|
|
#2857 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Sama jestem ateistką, ale rodzice są wierzący i przyjmują księdza. Pech chciał, że kolęda wypadła teraz, jak jestem w domu, więc musiałam być obecna. Na bierzmowanie się jeszcze załapałam, ale nie miałabym pretensji do księdza, gdyby mnie zjechał za jego brak, bo apostatką jeszcze nie jestem. |
|
|
|
|
#2858 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2859 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
To się nie dziwię. U mnie te przygotowania były tylko rok, spowiedź co miesiąc(to i tak było dla mnie za dużo) i spotkania.
|
|
#2860 | |
|
Zakorzeniona
|
Cytat:
Ja nawet, gdybym wygrała miliardy, nie zdecydowałabym się na dziecko w ciągu najbliższych 6 lat minimum. To mnie trochę dziwi, bo jednak większość dziewczyn, które znam, jednak dzieci w najbliższej przyszłości zakłada, a ja ten pomysł tylko odkładam na bliżej nieokreśloną przyszłość.
|
|
|
|
|
#2861 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
.
|
|
#2862 |
|
I'm your Wonderwall.
|
nie. dostawaliśy takie deklaracje, kto chciał to wpisywał, potem szło to do takiej księgi, która jej prowadzona już od lat. to niby taka forma "daru". te deklaracje nieśliśmy na tacy właśnie z darami do ołtarza. większość osób przysięgała, niektórzy wpisywali tam zamiast tego jakieś inne obietnice. podobało mi się bardzo podejście naszego księdza. wiedział, że bez sensu młodych zmuszać, potrafił za to zachęcić
gdyby to było obowiązkowe, to co to za przysięga
|
#2863 | |
|
Konto usunięte
|
"U nas" nie ma podręczników (wtf w ogóle, podręcznik do bierzmowania)
Cytat:
A to z gifa drabiny jest jeszcze skrzywione jak złośliwy troll, dżizas
|
|
|
|
|
#2864 | |
|
I'm your Wonderwall.
|
Cytat:
mnie nie pytali o Ojcze nasz, tylko jakieś bardziej teologiczne kwestie, coś o Trójcy, już nie pamiętam dokładnie.
|
|
#2865 | |||||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||||
|
|
|
#2866 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A teraz z tego co wiem, to są spotkania w kościele obowiązkowe. Drugi kuzyn nie mógł być na jednym, bo miał umówioną dentystkę, to wikary mu powiedział, że "pewne sprawy trzeba traktować poważnie". A, i jest też u nich w klasie taki uczeń, który nie chciał iść do bierzmowania, na spotkania nie chodził. To aż proboszcz tam pojechał i prosił/błagał, aby do bierzmowania przystąpił. No i idzie. Edytowane przez magi18 Czas edycji: 2013-12-28 o 13:52 |
|
|
|
|
#2867 | |
|
I'm your Wonderwall.
|
Cytat:
mieliśmy jeszcze 3 dniowe rekolekcje w domu rekolekcyjnym gdzies tam i bardzo dobrze je wspominam, bo mieliśmy świetnych gości na konferencjach i bardzo mądrze mówili, tak po ludzku po prostu
|
|
#2868 |
|
Zakorzenienie
|
Nie zwracam uwagi na takie rzeczy. Jesli ktoś mi mówi, że się nie postarałam i nie przyjechałam po niego, a sam ma samochód i mu szkoda na benzynę, a to jego zakichanym obowiązkiem jest wizyta u ludzi to sorry ale nie zwracam uwagi na takie gadanie.
|
|
|
|
#2869 | ||
|
Konto usunięte
|
w co nie uwierzysz?
to ja potwierdzam słowa wizażanki, u nas też przez trzy lata trzeba było pieczątki zbierać, łazić na różańce i inne takie, nawet jak szłam na mszę do innego kościoła to musiałam lecieć do księdza po podpis ![]() i właśnie dlatego nie mam bierzmowania ![]() ---------- Dopisano o 14:28 ---------- Poprzedni post napisano o 14:26 ---------- Cytat:
![]() mnie jakoś ksiądz nie opieprzał za brak bierzmowania czy chodzenia do kościoła, a moi rodzice przyjmowali, bo są wierzący i praktykujący dziwi mnie, że Ciebie dziwi jej zdziwienie, bo jak dla mnie to ksiądz w żaden sposób nie ma prawa wtrącać się w moje życie i mnie jeszcze opieprzać ---------- Dopisano o 14:29 ---------- Poprzedni post napisano o 14:28 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#2870 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tzn. mam w rodzinie 5-latkę i ona jest po prostu świetna, przy jej tekstach odpadam, ale to już takie większe dziecko, natomiast w ogóle nie rozczulają mnie niemowlaki a wszystkie moje znajome jak widzą niemowlę, to sikają w majty, ja mam tak tylko na widok kotów
|
|
#2871 |
|
Konto usunięte
|
bez problemu osoba wierząca może wziąć ślub kościelny z osobą niewierzącą (czyli w tym przypadku tą bez bierzmowania)
|
|
|
|
#2872 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;4431737 6]bez problemu osoba wierząca może wziąć ślub kościelny z osobą niewierzącą (czyli w tym przypadku tą bez bierzmowania)[/QUOTE]
Może, ale to też na nieco innych zasadach, ceremonia nie będzie kropka w kropkę taka jak w przypadku dwojga bierzmowanych. Coś tam przy przysiędze się różni, bodaj "tak mi dopomóż Bóg" już niewierząca osoba z wiadomej przyczyny nie mówi. Ale ślub kościelny może odbyć się jak najbardziej. Tyle że póki jesteś w księgach, to dla niego znak, że jesteś członkinią wspólnoty. Apostazja - i nie będzie problemu z niedomyślnym księdzem. |
|
|
|
#2873 |
|
Zakorzenienie
|
[1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;4431728 7]w co nie uwierzysz?
to ja potwierdzam słowa wizażanki, u nas też przez trzy lata trzeba było pieczątki zbierać, łazić na różańce i inne takie, nawet jak szłam na mszę do innego kościoła to musiałam lecieć do księdza po podpis ![]() i właśnie dlatego nie mam bierzmowania ![]() ![]() mnie jakoś ksiądz nie opieprzał za brak bierzmowania czy chodzenia do kościoła, a moi rodzice przyjmowali, bo są wierzący i praktykujący dziwi mnie, że Ciebie dziwi jej zdziwienie, bo jak dla mnie to ksiądz w żaden sposób nie ma prawa wtrącać się w moje życie i mnie jeszcze opieprzać[/QUOTE] W to, że musiała być na każdej mszy, różańcu, gorzkich żalach, nowennach itd, a jak nie to zwolnienie lekarskie ![]() Nie będę dyskutować bo strasznie nie lubię Twojego tonu wypowiedzi, wyśmiewasz, a ja napisałam, że mam prawo nie wierzyć w to co tkoś tutaj wypisuje i z tego skorzystałam. Sory, ale taka rola księdza w KK. Jak do spowiedzi ktoś idzie to też nie opieprzy bo nie ma prawa w żaden sposób wtrącać się w czyjes życie? Gdybym nie chciała aby się wtrącał to bym wyszła na czas kolędy, taki problem? [1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;4431737 6]bez problemu osoba wierząca może wziąć ślub kościelny z osobą niewierzącą (czyli w tym przypadku tą bez bierzmowania)[/QUOTE] No tylko chyba nie mówi tej formułki o Bogu. Hmm ale to jak dwie osoby niewierzące są to po co w kościele brać ślub? Bo biała suknia i co ludzie powiedzą? |
|
|
|
#2874 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2875 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
np. czytam blog Matki Sanepid i takie dwie córki mogłabym mieć ale no właśnie czuję się jak odludek, gdy wszystkie znajome piszczą na widok niemowlaka, a ja nie wiem czym się tu zachwycać
|
|
#2876 |
|
Zakorzenienie
|
uwierz, u mnie już kolejny rok nawet w pasterkę całą chmarą dzieciaki lecą do zakrystii po podpisik
|
|
#2877 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2878 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
osoba wierząca z osobą niewierzącą, więc gdzie tu widzisz dwie niewierzące? no i niby jak dwie niewierzące miałyby wziąć ślub kościelny? ja nie biorę wcale kościelnego, ale wiem, że jest taka możliwość |
|
|
|
|
#2879 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2880 |
|
Zadomowienie
|
Ale ja się wcale nie dziwie,że nie wierzysz,tez bym nie uwierzyła,ale może Wam znajdę jeszcze książeczkę i wkleję zdjęcie,że na prawdę wszystko trzeba było mieć zaliczone.
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:34.

Też mnie dziwią wizyty księdza, to się mija z celem, przyjdzie, zapisze kto jest w domu, weźmie kopertę, zapyta czy mam jakieś pytania, my, że nie i wychodzi

bierzmowanie jest chyba potrzebne żeby wziąć ślub kościelny albo być chrzestnym. czy nie?
, poza tym nie każdy ksiądz ma prawo jazdy
. Tzn. nie wiem jak u Ciebie, u mnie prawdopodobne, zależy jakich kto ma księży.

. Ale w liceum miałam skiędza, któy przyszedł, położył głowę na biurku i leżał tak, po jakimś czasie wzięłam i wyszłam bo to marnowanie czasu było jego i naszego. 

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)