Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 14 - Strona 104 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-12-29, 14:28   #3091
chwast
Zakorzenienie

Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 14

Cytat:
Napisane przez Demi93 Pokaż wiadomość
No właśnie pokazałaś, że nie wiesz czym jest gender. Siadaj, panno, dwója.
no kurde ja też nie wiem co to tzn oczywiście ogólnie wiem, ale tak żeby się wgłębiać to nie bo na razie jakoś mnie to nie interesuje...

Cytat:
Mnie dziwi, że mierzycie wysokość swojego czoła
No pewka! po prostu boisz się prawdy swoim
chwast jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-29, 14:30   #3092
IzzieSt
Zakorzenienie

Właśnie wróciłam z kościoła
Cytat:
Napisane przez Bea_91 Pokaż wiadomość
Dziwi mnie to że kościół i księża są zdania że zawsze to dzieci są problemowe, a rodzice mają olbrzymi autorytet, są nieomylni i bezsensu jest nie zgadzac sie że zdaniem rodzicieli bo tylko problemy w życiu z tego są i odejścia od kościoła... Gdyby tak naprawdę było to czemu istnieja molestowania, chęć kierowania dzieckiem w najmniejszym szczególe, alkoholizm, wszelkie patologie i przemoc fizyczna i psychiczna?
Nie wiem do jakiego kościoła chodzisz i z jakimi księżmi rozmawiałaś, całe szczęście, że ja z innymi bo bym zwątpiła

Cytat:
Bez sensu jest więzić naturę w kulturze, bo nie ma żadnego powodu dla którego macica miałaby decydować o tym czy noszę spodnie czy spódnice lub czy wolę różowy czy niebieski. Lubię moją macicę, nie zamieniłabym jej na nic innego, ale nie będzie mi macica dyktować jak mam żyć.
Czekaj, ale po co Ci ona jak na myśl o dziecku zbiera Ci się na pawia? Żart, tak sobie przypomniałam co ostatnio pisałaś
Cytat:
Napisane przez kleineKrokodil Pokaż wiadomość
Jak dla mnie pójście do kościoła żeby sobie posiedzieć i posłuchać piąte przez dziesiąte jest tym samym co nie pójście wcale. I nie spinam się
Dla wielu nie Sama dzisiaj słuchałam piąte przez dziesiąte bo źle się czułam, było duszno, tłum ludzi i rozkminiałam czy zostać i próbować nie zemdleć czy przeciskać się przez cały kościół i nie uważam, że to tak jakby mnie tak w ogóle nie było, coś tam posłuchałam, zostało tyle ile mogło.
Cytat:
Kościół traktujesz na równi ze sklepem? Nie mam pytań w takim razie.
O matko, wyrwane z kontekstu a próbujesz wmawiać, że kościół traktuje na równo ze sklepem, ja też nie mam pytań.
[1=05872c226b72f809f533e1b e5bdf48ff33b7c1f2_5d4611f 2b5f9d;44330611]Czyli na tym polega chodzenie do kościoła? Słuchanie piąte przez dziesiąte, pośpiewanie sobie kolęd i przy okazji umawianie spotkań? Mi się wydawało, ze to chodzi o coś innego ale wiecie, dawno w kościele nie byłam to mogę się mylić.[/QUOTE]
A jak byłaś to w 100% słuchałaś każdego słowa? Jesteśmy tylko ludźmi, łatwo się rozpraszamy, czasami to co mówi ksiądz zwyczajnie nie trafia do nas i łatwo wtedy skupić się na kolędach, a nie np na kazaniu.
Cytat:
Nie, za to będzie to bezsensowna wycieczka i marnowanie czasu. Msza jako spotkanie wspólnoty chrześcijańskiej z założenia powinna służyć budowaniu więzi między członkami wspólnoty (wiernymi, duchownymi) i utrwalaniu wartości i dziedzictwa kulturowego i duchowego - jeśli msza staje się obowiązkiem do odpukania, jak pójście do sklepu, to coś poszło nie tak.
Beznadziejna metafora jest beznadziejna.
Czekaj, co? Też się średnio czuję i nie wiem czy to ironia czy serio, ja tam nie idę tworzyć więzi z księżmi albo z innymi parafianinami

Cytat:
Napisane przez dacn Pokaż wiadomość
Tak gender uderza w rodzinę, prawdziwą, polską, gdzie facet pracuje ale większość przepija a kobieta nie dość że pracuje zawodowo to ostatkiem sił wykonuje wszystkie obowiązki domowe i broni dzieci przed agresorem, ups mężem.
Mąż ma prawo tłuc żonę jak mu przyjdzie ochota bo jest facetem i tak może a kobieta gówno może bo kościół jej zabrania odejść od tyrana.
I co robi uwikłana w toksyczny związek kobieta ciągnie do kościoła po tą złudną nadzieję że kiedyś będzie lepiej jak nie teraz to po śmierci...

A taki gender tłumaczy wiele zjawisk socjologicznych, kobiety uświadamia się że nie muszą być męczennicami że poza obowiązkami mają tez prawa, w tym prawo do szczęścia i to bardzo boli hierarchów kościoła katolickiego.
Jezu, jak dobrze, że ja mam do czynienia z normalnymi księżmi, wczoraj mi kolędzie mówił żeby studiować, pracować, szukać bo wszystko od nas zależy, a tu mówisz, że są tacy, któzy mówią, że rola kobiety jest w kuchni przy garach? Mam nadzieję, że nigdy go nie spotkam.
IzzieSt jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-29, 14:30   #3093
Duszaniola
Wtajemniczenie

[1=05872c226b72f809f533e1b e5bdf48ff33b7c1f2_5d4611f 2b5f9d;44330611]Czyli na tym polega chodzenie do kościoła? Słuchanie piąte przez dziesiąte, pośpiewanie sobie kolęd i przy okazji umawianie spotkań? Mi się wydawało, ze to chodzi o coś innego ale wiecie, dawno w kościele nie byłam to mogę się mylić.[/QUOTE]

Też mi się wydawało, że chodzi o coś innego. Dlatego ja do kościoła przestałam chodzić, bo stwierdziłam, że to bezsensu, skoro słucham piąte przez dziesiąte i nic z tego nie wynoszę. I zawsze mnie dziwili katolicy, którzy szli do kościoła sobie posiedzieć.

Duszaniola jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-29, 14:30   #3094
201607231707
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez chwast Pokaż wiadomość
no kurde ja też nie wiem co to tzn oczywiście ogólnie wiem, ale tak żeby się wgłębiać to nie bo na razie jakoś mnie to nie interesuje...
Ale wiesz, że nie wiesz, więc nie wchodzisz w dyskusje i nie formułujesz opinii, nie? :P

Chyba zmierzę sobie szerokość czoła, hm.
201607231707 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-29, 14:33   #3095
juli_jka
now or never

piszę o swoich poglądach i tym, jak w moim środowisku pewne rzeczy funkcjonują.
Cytat:
.
Ależ oczywiście, że funkcjonuje nazwa wikary. Tak, jak napisałaś, wikary to potoczne określenie księdza wikariusza. Z tego wynika, że istnieje taka odmiana, jaką zapisałam w poprzednim poście.

Gwoli ścisłości
juz widzę jak ci moi będą protestować. księża nie lubią tego określenia, obraża ich to. (wikary = wio kary! (no jak do konia)
zgadzam się, że widocznie istnieje, ale nie jest poprawne.

Cytat:
Do naleśników dobra patelnia potrzebna. I odstane ciasto o konstystencji gęstej śmietany.
Naleśniki to najprostsza rzecz w kuchni.

Najtrudniejsza - pokroić produkty w równą kostkę, plasterki czy co tam jeszcze
dziwią mnie osoby, które się dziwą, że nie potrafię pokroć chleba w kromki.. zawsze miałam krajalnicę :P
kostka jakoś idzie

Cytat:
Dziwi mnie to że kościół i księża są zdania że zawsze to dzieci są problemowe, a rodzice mają olbrzymi autorytet, są nieomylni i bezsensu jest nie zgadzac sie że zdaniem rodzicieli bo tylko problemy w życiu z tego są i odejścia od kościoła... Gdyby tak naprawdę było to czemu istnieja molestowania, chęć kierowania dzieckiem w najmniejszym szczególe, alkoholizm, wszelkie patologie i przemoc fizyczna i psychiczna?

Kompletne oderwanie od rzeczywistości.

Wysyłane z mojego HTC Desire C za pomocą Tapatalk 2
gdzie tak księża uważają, chętnie z nimi pogadam. pierwsze o tym słyszę, ale moich zapytam o to.

Cytat:
Jak dla mnie pójście do kościoła żeby sobie posiedzieć i posłuchać piąte przez dziesiąte jest tym samym co nie pójście wcale. I nie spinam się
spinasz
dziwią mnie zdania/opinie/wyrażanie takich rzeczy przez osoby, które jawnie mówią o swojej niechęci do Kościoła, itp.

to co tam się dzieje jest tajemnicą, wiara jest łaską,
widocznie, koleżanka, która na małym rauszu poszła czuje i wie o co chodzi w tej tajemnicy wiary i potrzebuje tego. jej ta laska zostala już dana.
z pobożnościowego punktu widzenia to ona ma o krok bliżej niebo niz osoba, która nie chodzi do kościoła,
i "Dzień Święty Święcić", czyli nie pójście w niedzielę na mszę jest grzechem ciężkim.

kurcze, przestanę się religijnie udzielać, bo odnosze nadal wrażenie, że się mądruję i kolejny raz za to przepraszam.
Stary 2013-12-29, 14:34   #3096
201607231707
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez IzzieSt Pokaż wiadomość
Czekaj, ale po co Ci ona jak na myśl o dziecku zbiera Ci się na pawia? Żart, tak sobie przypomniałam co ostatnio pisałaś

Czekaj, co? Też się średnio czuję i nie wiem czy to ironia czy serio, ja tam nie idę tworzyć więzi z księżmi albo z innymi parafianinami
Przyzwyczaiłam się do niej, ona też jest niechętna myśli o zalęgających się w niej alienach

No takie jest założenie mszy, spotkania wspólnoty. Po to powstała m.in. religia - żeby tworzyć społeczność. KK (inne religie może i też, nie wiem, w KK najbardziej to widać) spieprzyło pojmowanie religii i wiary w ogóle, zamiast łączyć wspólnotę, najczęściej ją dzieli, msza straciła znaczenie nie jest to spotkanie wspólnoty, tylko coś do odpukania i jednoosobowe show księdza.
Stary 2013-12-29, 14:36   #3097
05872c226b72f809f533e1be5bdf48ff33b7c1f2_5d4611f2b5f9d
Konto usunięte

Cytat:
A jak byłaś to w 100% słuchałaś każdego słowa? Jesteśmy tylko ludźmi, łatwo się rozpraszamy, czasami to co mówi ksiądz zwyczajnie nie trafia do nas i łatwo wtedy skupić się na kolędach, a nie np na kazaniu.
.
Nie ale ja ostatni raz w kościele, jako wierząca katoliczka, byłam jak miałam 11 lat. Czyli jako dziecko, a nie jako dorosła, świadomie wierząca osoba. Potem stwierdziłam, ze to do mnie nie przemawia i sensu nie ma i teraz chodzę do kościoła tylko jak muszę (czyjś ślub, chrzest takie tam)
Cytat:
Napisane przez Duszaniola Pokaż wiadomość
Też mi się wydawało, że chodzi o coś innego. Dlatego ja do kościoła przestałam chodzić, bo stwierdziłam, że to bezsensu, skoro słucham piąte przez dziesiąte i nic z tego nie wynoszę. I zawsze mnie dziwili katolicy, którzy szli do kościoła sobie posiedzieć.
O właśnie, tak sama jak ja.
05872c226b72f809f533e1be5bdf48ff33b7c1f2_5d4611f2b5f9d jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-29, 14:37   #3098
chwast
Zakorzenienie

Cytat:
Ale wiesz, że nie wiesz, więc nie wchodzisz w dyskusje i nie formułujesz opinii, nie? :P

Chyba zmierzę sobie szerokość czoła, hm.
nie no co ty od razu by to przecież wyszło i by siara była.
chwast jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-29, 14:38   #3099
201607231707
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez chwast Pokaż wiadomość
nie no co ty od razu by to przecież wyszło i by siara była.
A słowa jej są prorocze

To niech będzie, że dziwią mnie ludzie dyskutujący w temacie, w którym brak im wiedzy merytorycznej.
Stary 2013-12-29, 14:38   #3100
DudiBoy
Zakorzenienie

GG do DudiBoy

Cytat:
Napisane przez magyarparaszt Pokaż wiadomość
A poza tym polecam książkę Queer a islam http://sklep.smakslowa.pl/queer-a-islam.html
Można się wiele dowiedzieć o postrzeganiu seksualności i płciowości w innych kulturach. Chyba, że lepiej słuchać księdza z ambony Właściwie to nie dziwię się, że się buntują, bo rzeczy typu dżender lub rozkmina obecnego stanu rzeczy i funkcjonowania w społeczeństwie skłaniają do myślenia, a myślący katolik, to kiepściejszy materiał na owieczkę
Otóż to
Przecież nie bez przyczyny święcone głowy nazwały te swoje owieczeki parafianami
(parafianin- przestarzałe: człowiek bez ogłady, wykształcenia, zacofany, ograniczony)

Cytat:
Myślałam, że w mszy chodzi o coś innego, nie o śpiewanie kolęd. Dobrze, że wizaż mnie uświadomił, że jest inaczej, tyle lat w błędzie żyłam.
Popatrz ja też! Gdybym wiedział to bym chodził, ja naprawdę lubię śpiewać. Tyle lat zmarnowanych

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
DudiBoy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-29, 14:41   #3101
juli_jka
now or never

Cytat:
Przyzwyczaiłam się do niej, ona też jest niechętna myśli o zalęgających się w niej alienach

No takie jest założenie mszy, spotkania wspólnoty. Po to powstała m.in. religia - żeby tworzyć społeczność. KK (inne religie może i też, nie wiem, w KK najbardziej to widać) spieprzyło pojmowanie religii i wiary w ogóle, zamiast łączyć wspólnotę, najczęściej ją dzieli, msza straciła znaczenie nie jest to spotkanie wspólnoty, tylko coś do odpukania i jednoosobowe show księdza.
nie zgodzę się.
może w wielkich miastach tak jest.
jestem w parafii w Łodzi, gdzie większość ludzi znam na mszy. część z tych ludzi uczęszcza do grup parafialnych (i nie są to staruszki ok.80)
temat księży zostawiam, bo sa różni, bronić będę swoich, bo ich znam i wiem co nimi kieruje,
Stary 2013-12-29, 14:44   #3102
pewnaKa
Zadomowienie

Nie przesadzajcie znowu w druga stronę. Z mszą może być trochę jak ze szkołą i lekcjami na niektóre chodzi się i się słucha z zaciekawieniem, a na niektórych lekcjach się buja w obłokach. Czasem na prawdę trudno jest słuchać jakiegoś księdza, bo bełkocze coś pod nosem, a czasami kazania są ciekawe. Dla katolika chodzenie na msze co niedziele jest obowiązkiem,więc nawet jeśli boli dziewczynę głowa, to z tego obowiązku pójdzie, a nawet jeśli sobie tylko pośpiewa a słuchac nie będzie, to cóż... jej zmarnowany czas.

A Kościół wspólnotą jest tylko teoretycznie... w założeniu, no ale wiadomo,że nikt nie będzie się przyjażnił z kimś tylko dlatego,ze jest katolikiem

"Have you heard the news that you're dead?
No one ever had much nice to say"
pewnaKa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-29, 14:46   #3103
201607231707
Konto usunięte

Ja nie mówię, że wszędzie tak jest Zgodzę się, istnieją parafię, w których wspólnota wiernych jest ze sobą blisko i wtedy też i msza wygląda inaczej (najczęsciej w małych wsiach, ale w małych wsiach, to w ogóle się wszyscy znają i wszystko o sobie wiedzą, taka specyfika). Ale w większości wypadków jest tak jak napisałam (takie są moje obserwacje w każdym razie).
Stary 2013-12-29, 14:48   #3104
juli_jka
now or never

Cytat:
Napisane przez pewnaKa Pokaż wiadomość
Nie przesadzajcie znowu w druga stronę. Z mszą może być trochę jak ze szkołą i lekcjami na niektóre chodzi się i się słucha z zaciekawieniem, a na niektórych lekcjach się buja w obłokach. Czasem na prawdę trudno jest słuchać jakiegoś księdza, bo bełkocze coś pod nosem, a czasami kazania są ciekawe. Dla katolika chodzenie na msze co niedziele jest obowiązkiem,więc nawet jeśli boli dziewczynę głowa, to z tego obowiązku pójdzie, a nawet jeśli sobie tylko pośpiewa a słuchac nie będzie, to cóż... jej zmarnowany czas.

A Kościół wspólnotą jest tylko teoretycznie... w założeniu, no ale wiadomo,że nikt nie będzie się przyjażnił z kimś tylko dlatego,ze jest katolikiem
ładnie napisane. serio. podoba mi się.
Stary 2013-12-29, 14:48   #3105
IzzieSt
Zakorzenienie

Cytat:

Pierwsze słysze. Zawsze mi mówili, że w mszy najważniejsze jest to co się dzieje przy ołtarzu, komunia, przemienienie itd. Idę tam jako osoba anonimowa, stoję obok nieznanych mi ludzi, jedyny kontakt jaki z nimi mam to znak pokoju, owszem tworzymy społeczność ale nikt mi nie wmawiał, że mam tworzyć więź z tymi ludźmi, oszukali mnie?

Świadkowie Jehowy/i(?) owszem, oni się znają, bardzo często sobie pomagają, żyją razem, ale KK?
Stary 2013-12-29, 14:49   #3106
kleineKrokodil
Zadomowienie

Cytat:
O matko, wyrwane z kontekstu a próbujesz wmawiać, że kościół traktuje na równo ze sklepem, ja też nie mam pytań.
Ależ ona sama porównała kościół do sklepu, mnie to po prostu zaskoczyło, bo idąc do sklepu zaspakajam swoje potrzeby materialne, idąc do kościoła duchowe. I tyle. Nie poszłabym na kacu do kościoła, wolałabym pójść na wieczorną mszę jeśli by mi zależało, by być, bo bycie obecnym ciałem a duchem nie dla mnie mija się z celem pójścia do kościoła w ogóle.
Nic się nie rymuje
Tęsknota mnie ogarnia
Dobrze, że w pracy jest palarnia
Bekon.
kleineKrokodil jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-29, 14:50   #3107
IzzieSt
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez juli_jka Pokaż wiadomość
nie zgodzę się.
może w wielkich miastach tak jest.
jestem w parafii w Łodzi, gdzie większość ludzi znam na mszy. część z tych ludzi uczęszcza do grup parafialnych (i nie są to staruszki ok.80)
temat księży zostawiam, bo sa różni, bronić będę swoich, bo ich znam i wiem co nimi kieruje,

Cytat:

O to to

Dobra, ja też już temat kościoła zostawiam
Stary 2013-12-29, 14:51   #3108
juli_jka
now or never

Cytat:
Pierwsze słysze. Zawsze mi mówili, że w mszy najważniejsze jest to co się dzieje przy ołtarzu, komunia, przemienienie itd. Idę tam jako osoba anonimowa, stoję obok nieznanych mi ludzi, jedyny kontakt jaki z nimi mam to znak pokoju, owszem tworzymy społeczność ale nikt mi nie wmawiał, że mam tworzyć więź z tymi ludźmi, oszukali mnie?

Świadkowie Jehowy/i(?) owszem, oni się znają, bardzo często sobie pomagają, żyją razem, ale KK?
u mnie w parafii nawet opłatkiem sie dzielimy w niedzielę przed wigilią albo na Pasterce

a to katolicy nie żyją razem i nie pomagają sobie.
[ironia] ide rodziców zapytać czy są katolikami, bo ja jestem, a przecież razem mieszkamy [/ironia]

Edytowane przez juli_jka
Czas edycji: 2013-12-29 o 14:53
juli_jka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-29, 14:52   #3109
201607231707
Konto usunięte

Cytat:
Ale od bycia wspólnotą do przyjaźni daleeeka droga, wcale nie idą w parze
Pogrubione - no właśnie tylko teoretycznie, bo coś się spieprzyło i jakoś mnie to smuci nawet
Stary 2013-12-29, 14:53   #3110
juli_jka
now or never

Cytat:
Ależ ona sama porównała kościół do sklepu, mnie to po prostu zaskoczyło, bo idąc do sklepu zaspakajam swoje potrzeby materialne, idąc do kościoła duchowe. I tyle. Nie poszłabym na kacu do kościoła, wolałabym pójść na wieczorną mszę jeśli by mi zależało, by być, bo bycie obecnym ciałem a duchem nie dla mnie mija się z celem pójścia do kościoła w ogóle.
może i porównanie mało trafne
ale przecież Ty nie chodzisz do kościoła, to skąd wiesz co byś zrobila ?
Stary 2013-12-29, 14:54   #3111
IzzieSt
Zakorzenienie

Cytat:
A to też racja, ale jak mówiłam, jesteśmy tylko ludźmi, nikt nikomu przecież nie będzie zabraniał stania w kościele i rozmyślania o niebieskich migdałach jeśli mu się nie chce słuchać i jest tam tylko dlatego, że nie chce mieć grzechu ciężkiego. Dla mnie większym grzechem jest opuszczenie mszy niż stanie na niej bez sensu, tak jak ktoś tutaj napisał: pójść i posiedzieć. No dzisiaj ja tak wyglądałam, chora jestem, więc się nie odzywałam, a Ojcze Nasz czy coś innego mówiłam sobie w głowie i ziewałam co 10 minut, ciekawe co inni sobie o mnie myśleli
Stary 2013-12-29, 14:55   #3112
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:

wychodzi na to, że jeśli ktoś mieszka w dużym mieście i jednej niedzieli jedzie sobie do jednego kościoła, innym razem do kolejnego, to nie jest prawdziwym katolikiem i jego uczestnictwo w mszy jest nieważne bo przecież w dużych miastach nie sposób wszystkich ludzi kojarzyć nawet z widzenia, więc nie tworzą wspólnoty
Stary 2013-12-29, 14:57   #3113
201607231707
Konto usunięte

Cytat:
Oszukali którąś z nas, wpajano mi od dawien dawna, że religia to m.in. jeden ze sposobów zaspokajania chęci poczucia przynależności, więc wspólnota ludzi wierzących to jeden z najważniejszych elementów religii, która sama w sobie ma tworzyć więzi (do tego przecież pierwotnie służyły spotkania wiernych).
Jakoś w tym zakresie wolę słodkie kłamstewka, które mi wpajano
Stary 2013-12-29, 14:57   #3114
IzzieSt
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez juli_jka Pokaż wiadomość
u mnie w parafii nawet opłatkiem sie dzielimy w niedzielę przed wigilią albo na Pasterce

a to katolicy nie żyją razem i nie pomagają sobie.
[ironia] ide rodziców zapytać czy są katolikami, bo ja jestem, a przecież razem mieszkamy [/ironia]
Serioo? Oj, nienawidzę się łamać opłątkiem, wyszłabym chyba

Widzę, ze ironia jak coś tylko chodziło mi, że Jehowi żyją razem, bardzo troszczą się o siebie, a to też obcy sobie ludzie, których łączy wyznanie. Zdziwiło mnie to jakiś czas temu, kolezanka popełniła samobójstwo, a właśnie Ci obcy ludzie bardzo wspierali rodzinę, a u nas jak Cię wesprze to rodzina i przyjaciele, a nie pół kościoła na niedzielnej mszy.

Dobra kończę serio
Stary 2013-12-29, 14:58   #3115
juli_jka
now or never

i właśnie dlatego, że nie bardzo da się tworzyć wspólnotę z całą parafią (czyli na przykład 10000 ludzi) to sa tzw. grupy parafialne: Ruch Światło Życie, schola/chór, koła różańcowe, ministranci, które zrzeszają w sobie ludzi, którzy chcą więcej i na serio tworzy mini wspólnoty.
Stary 2013-12-29, 14:59   #3116
IzzieSt
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez WhiteCherry Pokaż wiadomość
wychodzi na to, że jeśli ktoś mieszka w dużym mieście i jednej niedzieli jedzie sobie do jednego kościoła, innym razem do kolejnego, to nie jest prawdziwym katolikiem i jego uczestnictwo w mszy jest nieważne bo przecież w dużych miastach nie sposób wszystkich ludzi kojarzyć nawet z widzenia, więc nie tworzą wspólnoty
Ee to ja nie jestem prawdziwym katolikiem, to już nie wiem kim jestem
Cytat:
Oszukali którąś z nas, wpajano mi od dawien dawna, że religia to m.in. jeden ze sposobów zaspokajania chęci poczucia przynależności, więc wspólnota ludzi wierzących to jeden z najważniejszych elementów religii, która sama w sobie ma tworzyć więzi (do tego przecież pierwotnie służyły spotkania wiernych).
Jakoś w tym zakresie wolę słodkie kłamstewka, które mi wpajano
Ale religia czy konkretnie KK? Bo ja o innym religiach wiem tyle co nic

Nie no, we wspólnocie KK jestem, więzi z nimi nie tworzę, tylko z Bogiem, już wiem kim jestem.

Edytowane przez IzzieSt
Czas edycji: 2013-12-29 o 15:01
Stary 2013-12-29, 15:00   #3117
201607231707
Konto usunięte

Właśnie z tego powodu, że katolicyzm nie tworzy więzi (w większości przypadkó, bądźmy szczerzy) uważam go za jedną z najbardziej specyficznych religii, bez kitu
Stary 2013-12-29, 15:01   #3118
mikia20
Ekspert GotowaniaNaGazie

Przeczytałam w końcu sławny wątek o znakach na fb i dziwi mnie, że ludzie w wieku 25 lat nie dali rady wyjść mentalnie z okresu gim-lo.

Ale zdziwiło mnie też - żadna z komentujących nie pamięta takich zabaw? Jak miałam te naście lat dużo ludzi miało blogi, opisy na GG (wtedy to było centrum życia towarzyskiego, nie facebook) i zabawy z chłopakami w stylu "domyśl się" z wpisu/opisu/linka do piosenki były na porządku dziennym z obu stron. Fajne wspomnienia zostały, a intencje zostały zupełnie szczerze potwierdzone jak byliśmy już starsi :P
Gromy się na dziewczynę posypały... wg mnie dziewczyna wcale nie musiała być wariatką stalkerką tylko ślepo zakochaną niestabilnie emojonalną panną bez poczucia obciachu. I wierzę tej pannie, że te znaki były całkiem realne i chłopak miał genialną zabawę wciągając ją w to. O chłopaku nie wspominam, bo ciągnąć to tyle czasu to nie jest zwykły polew, tylko braki w psychice z obu stron. I mam duży problem z ocenieniem kto był ewentualną ofiarą.

Wiem, odgrzewany kotlet, ale musiałam to skomentować
mikia20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-29, 15:01   #3119
Ruby Invicta
Zadomowienie

Cytat:
Ale my czytamy, tylko uznajemy, że to co piszesz to bzdury, to różnica. Jakbyś nie poszła posiedzieć w kościele, to byś czuła, że czegoś ci brakuje - czyli msza stałą się po prostu obowiązkiem, elementem niedzielnej rutyny, co oznacza, że KK w jakiś sposób spieprzyło pojmowanie religii i znaczenia mszy.
Jestem chrześcijanką, a dochodzę czasem do podobnych wniosków - wydaje mi się, że całkiem sporo katolików traktuje Kościół jak jakiś klub, w którym chodzi o przestrzeganie zasad, ale po drodze zgubili gdzieś samego Boga i wiarę.

A co do tego zdania księdza, że "lepiej przyjść i nie ogarniać, niż w ogóle nie przyjść" to ja osobiście uważam, że lepiej się w domu pomodlić i poczytać "aktualną" ewangelię, niż pójść i nic z tego nie wynieść. Ale niczego nikomu nie zabraniam czy nie wytykam, bo to nie moja sprawa

Ostatni notek: Pięć kątów i jeden róg
Ruby Invicta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-29, 15:01   #3120
201607231707
Konto usunięte

Cytat:
Ale religia czy konkretnie KK? Bo ja o innym religiach wiem tyle co nic
Religia KK to instytucja, której "narzędziem" jest religia - IMHO dziwnie pojmowana.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości