|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3061 | |
|
I'm your Wonderwall.
|
Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 14
Cytat:
co się spinasz? jak czuję potrzebę to się modlę na mszy, jak mówią coś ciekawego to słucham, próbuje ogarnąć o co chodziło w Ewangelii, a jak orkiestra gra przez 20 minut na początku kolędy, to śpiewam, bo lubię. a czasem jest tak, że nie ma siły, żebym się skupiła. ale idę tak czy siak, inaczej mi czegoś w niedzieli brakuje.
|
|
#3062 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
U ludzi wyróżnia się pierdyliard rodzajów płci: genetyczną, hormonalną, genitalną, gonadalną, gonadoforyczną, fenotypową itd. Najczęściej korzysta się z podziału na trzy stany: płeć żeńską, męską i interseksualność. Jeśli osobnik ma wszystkie rodzaje płci biologicznej (czyli ciała z jakim się rodzi) typowo żeńskie lub męskie to uznaje się go za żeński lub męski, jeśli ma np. męski kariotyp, ale proporcje hormonalne żeńskie uznawany jest za interseksualny. Ale płeć biologiczna =/= tożsamość płciowa =/= orientacja seksualna =/= orientacja romantyczna. Mogę być biologicznie kobietą, być agenderowa, aseksualna i romantycznie zainteresowana kobietami. Mogę urodzić się mężczyzną, identyfikować się jako kobieta, czuć pociąg seksualny do mężczyzn i kobiet, ale romantycznie być zainteresowaną tylko mężczyznami. Bez sensu jest więzić naturę w kulturze, bo nie ma żadnego powodu dla którego macica miałaby decydować o tym czy noszę spodnie czy spódnice lub czy wolę różowy czy niebieski. Lubię moją macicę, nie zamieniłabym jej na nic innego, ale nie będzie mi macica dyktować jak mam żyć. |
|
|
|
|
#3063 | |
|
I'm your Wonderwall.
|
Cytat:
" Najbardziej znanym nazwiskiem przekonującym do tej teorii jest Judith Butler – jej poglądy przedstawione na początku lat 90' zapoczątkowały tzw. „queer theory". Badaczce chodzi o to, że płeć nie jest czymś biologicznym, z czym się rodzimy („sex"), ale tym wytworem kulturowym, który kształtujemy w zależności od kultury właśnie i obyczajów, w których się wychowujemy („gender") ." a dlaczego mam sobie utrudniać życie cały czas? wolę tylko czasami, jak warto. tutaj nie czuję, że warto.
...jej suknia z miękkiej tafty - dziś skromnie opuszczona... Edytowane przez _PeggyBrown_ Czas edycji: 2013-12-29 o 13:36 |
|
|
|
|
#3064 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#3065 |
|
Zadomowienie
|
a propos kolęd!
Zdziwili mnie kolędnicy,którzy zapukali do drzwi mojego domu, bo byli to nastoletni (z 16-17 lat) dresi w kapturach i jakąś rozwalającą się gwiazdą na kiju od miotły z tego co widziałam nikt im nie otworzył, nie zarobili
|
#3066 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#3067 | |||
|
I'm your Wonderwall.
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 13:39 ---------- Poprzedni post napisano o 13:38 ---------- Cytat:
|
|
#3068 |
|
Konto usunięte
|
Dziwi mnie, że nadal można mnie zadziwić twardością betonu. Wiedziałam, że beton jest twardy jak już stężeje ale kurcze, czasem tężeje tak szybko i jest TAK BARDZO TWARDY, że to szok.
Idę, bo mnie to spotkanie z betonem zabolało. |
|
|
|
#3069 | |
|
Zadomowienie
|
Kościół traktujesz na równi ze sklepem? Nie mam pytań w takim razie.
|
|
|
#3070 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Judith Butler jest autorką książki "Uwikłani w płeć" w której pisze przede wszystkim o tym, że należy przestać zakładać jednorodność społeczności kobiet lub mężczyzn i zwracać uwagę na ogrom zróżnicowania jednostek. Jest ona jednym z socjologów, którzy twierdzą, że płeć biologiczna będzie zawsze rozpatrywana w kontekście płci kulturowej, bo w ludziach utarło się przekonanie, że jest ona stała, niezmienna i pewna (płeć biologiczna, nie kulturowa). Twierdzi też, że to jak się definiujemy (kobieta jako matka, żona lub kochanka np.) jest zależne od płci biologicznej, bo płeć biologiczna ustaliła płeć kulturową (tu są fundamenty tzw. heteromatrycy - sex ustanawia gender, które ustanawia seksualność) - płci biologicznej, my, ludzie, przypisaliśmy cechy i role płciowe (płeć kulturową). WIęc kiedy mówimy o płci najczęściej mamy na myśli płeć kulturową, nie biologiczną, bo to nią się definiujemy, więc płeć biologiczna (sex) nie ma takiego znaczenia dla nas jak płeć kulturowa (gender) (czyli w świadomości społecznej praktycznie nie istnieje). Jest naturalnym, że stworzyliśmy płeć kulturową (bo ludzkość jest generalnie trochę głupia, nie umiemy i nie chce nam się myśleć, więc tworzymy schematy, żeby nie musieć), ale czy płeć kulturowa jest naturalna? Czy kultura jest naturą? Każdy system filozoficzny i ideologiczny jest wymysłem, cała kultura jest wymysłem, o tym mówi gender
|
|
|
|
|
#3071 | ||
|
I'm your Wonderwall.
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#3072 |
|
Konto usunięte
|
Czyli na tym polega chodzenie do kościoła? Słuchanie piąte przez dziesiąte, pośpiewanie sobie kolęd i przy okazji umawianie spotkań? Mi się wydawało, ze to chodzi o coś innego ale wiecie, dawno w kościele nie byłam to mogę się mylić.
|
|
|
|
#3073 | |
|
Zadomowienie
|
Trochę kiepskie to porównanie.
---------- Dopisano o 13:56 ---------- Poprzedni post napisano o 13:55 ---------- [1=05872c226b72f809f533e1b e5bdf48ff33b7c1f2_5d4611f 2b5f9d;44330611]Czyli na tym polega chodzenie do kościoła? Słuchanie piąte przez dziesiąte, pośpiewanie sobie kolęd i przy okazji umawianie spotkań? Mi się wydawało, ze to chodzi o coś innego ale wiecie, dawno w kościele nie byłam to mogę się mylić.[/QUOTE] Co się spinasz, przecież jak idziesz do sklepu to też nie zawsze coś kupujesz
|
|
|
#3074 |
|
Zakorzenienie
|
dziwi mnie koleś, który w innym wątku twierdzi, że bycie z kimś w związku i w tym samym czasie uprawianie seksu z kimś innym to nie zdrada, a druga strona nie powinna się o to burzyć, bo najwidoczniej to nie był związek, a przyjaźń
|
#3075 |
|
Konto usunięte
|
Oooooo nieee. Peggy rece opadaja. Ja nie mam nic do dodania bo az mi mowe odjelo
|
|
|
|
#3076 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Beznadziejna metafora jest beznadziejna. |
|
|
|
|
#3077 | ||
|
I'm your Wonderwall.
|
Cytat:
mam na myśli kulturę w pojęciu tych najbardziej fundamentalnych zasad i rozgraniczeń. to jest naprawdę nie na moją dzisiejszą głowę, ale skoro mamy biologicznie określone płcie i na tej podstawie tworzone są schematy w kulturze, to chyba jest to naturalne?---------- Dopisano o 14:02 ---------- Poprzedni post napisano o 14:00 ---------- Cytat:
ale czemu z tego powodu mam opuszczac mszę? nie jestem obłożnie chora.
|
|
#3078 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
No i ochrona się podejrzliwie patrzy, jak zamiast do kasy idę do wyjścia.
|
|
|
|
|
#3079 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#3080 |
|
I'm your Wonderwall.
|
[1=05872c226b72f809f533e1b e5bdf48ff33b7c1f2_5d4611f 2b5f9d;44330611]Czyli na tym polega chodzenie do kościoła? Słuchanie piąte przez dziesiąte, pośpiewanie sobie kolęd i przy okazji umawianie spotkań? Mi się wydawało, ze to chodzi o coś innego ale wiecie, dawno w kościele nie byłam to mogę się mylić.[/QUOTE]
znowu mam to wrażenie, że nie czytacie wszystkiego, tylko własnie piąte przez dziesiąte i odpowiadacie. ale jużmi się nie chce po raz dziesiąty tego samego pisać
|
#3081 | |
|
Zadomowienie
|
[1=05872c226b72f809f533e1b e5bdf48ff33b7c1f2_5d4611f 2b5f9d;44330714]Ach no tak, tylko śpiewanie kolęd w zatłoczonym sklepie jest raczej źle widziane przez otoczenie
No i ochrona się podejrzliwie patrzy, jak zamiast do kasy idę do wyjścia.[/QUOTE]Zawsze ochrona może się przyłączyć i kasjerki też, takie wspólne śpiewanie kolęd w tesco
|
|
|
#3082 |
|
I'm your Wonderwall.
|
[1=05872c226b72f809f533e1b e5bdf48ff33b7c1f2_5d4611f 2b5f9d;44330714]Ach no tak, tylko śpiewanie kolęd w zatłoczonym sklepie jest raczej źle widziane przez otoczenie
No i ochrona się podejrzliwie patrzy, jak zamiast do kasy idę do wyjścia.[/QUOTE]no co ty? źle widziane? a na filmach takie coś zawsze kończy się wielkim wspólnym śpiewaniem jak w musicalu. jak w "Zaplątanych".
|
#3083 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Naturalnym jest to, że człowiek kulturę stworzył, to czy sama kultura (w tym role płciowe i wszelkie ideologie) jest naturalna (czy kultura może być uznana za naturę) jest tematem mocno dyskusyjnym i niejasnym i wymagającym dużo myślenia, więc pewnie problem nigdy nie zostanie rozstrzygnięty. |
|
|
|
|
#3084 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mąż ma prawo tłuc żonę jak mu przyjdzie ochota bo jest facetem i tak może a kobieta gówno może bo kościół jej zabrania odejść od tyrana. I co robi uwikłana w toksyczny związek kobieta ciągnie do kościoła po tą złudną nadzieję że kiedyś będzie lepiej jak nie teraz to po śmierci... A taki gender tłumaczy wiele zjawisk socjologicznych, kobiety uświadamia się że nie muszą być męczennicami że poza obowiązkami mają tez prawa, w tym prawo do szczęścia i to bardzo boli hierarchów kościoła katolickiego. ---------- Dopisano o 14:09 ---------- Poprzedni post napisano o 14:08 ---------- Cytat:
Do tego nasza kultura się zmienia i zmienia się tez rola kobiety w społeczeństwie,co również niektórym się nie podoba. |
||
|
|
|
#3085 |
|
Konto usunięte
|
Ale my czytamy, tylko uznajemy, że to co piszesz to bzdury, to różnica. Jakbyś nie poszła posiedzieć w kościele, to byś czuła, że czegoś ci brakuje - czyli msza stałą się po prostu obowiązkiem, elementem niedzielnej rutyny, co oznacza, że KK w jakiś sposób spieprzyło pojmowanie religii i znaczenia mszy.
|
|
|
|
#3086 |
|
I'm your Wonderwall.
|
to przestańmy tracić czas
|
#3087 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Także wiecie: ![]() Innej rady nie ma. ---------- Dopisano o 14:13 ---------- Poprzedni post napisano o 14:12 ---------- Dyskusja nigdy nie jest stratą czasu, bo zawsze może czegoś nauczyć, jeśli się jest otwartym i uważnie czyta argumenty drugiej strony, ale już się nauczyłam, że wymagam za dużo
|
|
|
|
|
#3088 |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
|
#3089 |
|
I'm your Wonderwall.
|
ale jak się idzie i idzie, i idzie i wiadomo, że nie będzie końca, to nie lepiej się zatrzymać i zrobić sobie piknik?
|
#3090 |
|
Konto usunięte
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:37.

co się spinasz? jak czuję potrzebę to się modlę na mszy, jak mówią coś ciekawego to słucham, próbuje ogarnąć o co chodziło w Ewangelii, a jak orkiestra gra przez 20 minut na początku kolędy, to śpiewam, bo lubię. a czasem jest tak, że nie ma siły, żebym się skupiła. ale idę tak czy siak, inaczej mi czegoś w niedzieli brakuje.

wolno mi. to co wiem, to jest bardzo niewiele, ale to nie są bzdury, tylko faktyczne założenia genderyzmu. nie chce wiedzieć więcej
z tego co widziałam nikt im nie otworzył, nie zarobili

jak w musicalu. jak w "Zaplątanych".