|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#181 | ||
Raczkowanie
|
Dot.: Mój chłopak będzie pracował w moim gospodarstwie WSPÓLNE KONTO
Cytat:
![]() Przy zbiorach będę pomagała, to samo z obsadzaniem czy innymi jakimiś tam pracami. Zresztą, jak TŻ wybierze etat czy też własną działalność - ucieszę się. Chciałam, aby do ziemi kogoś zatrudnić, byśmy nie musieli się już tym zajmować aż tak, ale TŻ stwierdził, że jak płacić obcemu to on woli się wprowadzić i za wyżywienie pracować. Robić coś w domu za zaoszczędzone pieniądze. Ja poszłam dalej, chcę tego wspólnego konta, tak aby TŻ mógł zrobić za nas oboje zakupy, kupić sobie buty czy co tam jeszcze chce... 2 000 to ani mało ani bardzo dużo w takim przypadku. Miliony ludzi żyje za mniej. Powinno być więcej, ale nie od razu! Planując budżet na kolejny rok, mam nadzieję, że tej kasy będzie wiecej...ale dopiero od sierpnia ... ---------- Dopisano o 08:56 ---------- Poprzedni post napisano o 08:53 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#182 |
KOTerator
|
Czyli TŻ będzie Twoim pracownikiem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#183 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#184 |
KOTerator
|
A co, jeżeli wydarzy się wypadek poza gospodarstwem?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#185 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#186 | |
KOTerator
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#187 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#188 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Bo w takim sadzie to nawet w zimę jest praca...
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#189 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
TŻ chce mieszkać w moim domu, który ja remontowałam(już częściowo), dostanie jeść, ciepłe kapcie, łóżko...i jeszcze dostęp do konta, które nawet nazywam wspólnym! Wydawało mi się, że to ja jestem NAIWNA. Bo chcę dać się wrobić w jakby nie było - utrzymującą cały dom. TŻ nie chce siedzieć z założonymi rękoma - ale i do pracy normalnej nie chce pójść. Wy mnie jeszcze opierdalacie... Sam działalności pewnie nie założy - będzie chciał ze mną. Znając życie, gdy zobaczy że z ziemi udało się ODZYSKAĆ jakies pieniądze, to znajdzie doskonałe przeznaczenie dla nich. To facet tysiąca pomysłów. Masz rację MPT - sama nawet czułabym się dziwnie, gdybym poszła na taki układ. Przemyślę to kilka razy. Przeprowadzka jest ok, pomaganie też, ale utrzymywanie (nawet jak częściowo odpracowane) już niekoniecznie. Facet powinien zarabiać. I wszystkie racje macie, mówiąc że to mój majątek i powinny być moje zyski i moje zmartwienie. Tylko, że TŻ pcha się do roli gospodarza bardzo. Realia są realiami niestety.. Ja nie mogę ot tak, mimo że TŻ kocham, dać mu wszystko w użytkowanie, ubezpieczać, robić opłaty, karmić i jeszcze dzielić się zyskami! Zresztą, nie ma czym. Porozmawiam z nim. Jak się uprze jego ryzyko, ale trzeba sprawę finansów jasno określić. ---------- Dopisano o 09:56 ---------- Poprzedni post napisano o 09:51 ---------- Cytat:
To mały areał, ok średni jak na sad, ale nie jest wszystko obsadzone, są różne uprawy, zbiory się fajnie rozkładają w czasie. Zyski wnikają w inwestycje. Tu pies pogrzebany. Tak i zimowe prace wykonują ekipy przeze mnie wynajęte. TŻ i tak sam rady by nie dał. Zresztą nie ma doświadczenia i wykształcenia ku temu. Na razie jest laikiem. Poza tym: są to prace, które muszą być wykonywane pzrez EKIPĘ ludzi a nie pojedynczego śmiertelnika |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#190 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Najpierw twierdzisz, że nie stać Cię na pracownika, a nagle stać Cię na ekipę ludzi. Słodziachny troluś. Puci puci. ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#191 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Oczywiście można grzebać całymi dniami. Tak też się da. Zbiory to oddzielny temat i oddzielne koszta. Nie wyliczaj mi, bo nie o tym temat jest. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#192 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#193 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#194 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#195 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
1. to nie areał na sad 2. ekipa pracowników potrzebna w takim przypadku, a na zbiory to cała armia - ALE to już zakład produkujący owoce, a nie gospodarstwo ![]() Przestanę chyba na Ciebie reagować, bo z poważną osobą nie mam do czynienia na pewno ![]() Intercyzę warto pisać nawet jak nie ma się nic. Kropka. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#196 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale nie o sad chodzi tylko o te różne uprawy na 1,5 ha do których potrzebna ekipa ludzi. ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#197 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A u mnie wielcy gospodarze mają 20 ha sadu. Przeciętni 10 ha. Właściciel byłego pgr ma 20 ha sadu i 200 ornej, ale to już milioner. :P |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#198 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#199 |
Zakorzenienie
|
Jeszcze inaczej wyglądałaby sytuacja, gdyby byli małżeństwem ze wspólnotą majątkowa. A tak to jest to nieco dziwne i wcześniej czy później obie strony będą czuły się pokrzywdzone.
Ale co kto lubi. Poza tym chłopak autorki ma pewnie bardzo bardzo idealistyczne pojęcie o takiej pracy. Stawiam, że ucieknie po miesiącu. Całe życie na wsi spędziłam (poza studiami), kondycję mam dobrą, ale zbieranie truskawek z kilku krótkich rzędów dopija mnie całkowicie, nawet nie tyle fizycznie, co psychicznie. To nie jest tak sielskie jak się wydaje. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#200 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie chciałabym kogoś takiego za pracownika a już tym bardziej za męża. W sumie, jego kobieta też nie lepsza. Ale plus, że chociaż spytała na forum o opinię i może teraz się ogarnie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#201 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
TŻ chce za wszelką cenę do mnie się "przyssać" . Rozumiecie? Ja mam główkować co zrobić, aby było dobrze. Byłoby to ok, z tym że.... brak mi środków na wersję exclusive ;] Nie oceniajcie mnie surowo, bo naprawdę czuję że nie zasłużyłam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#202 |
Zadomowienie
|
Może facet myśli, że z tych "hektarów" to potem niezła sumka dla niego zostanie przy podziale majątku i dlatego tak się "przyssał"? Ale pierw ślub.
Dobra już sobie dopowiadam, ale kto go tam wie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#203 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Tak, praca mu się nie podoba i wydaje mu się, że na wsi to taki miód. Powtarzam, gdyby był miód to nie miałabym DG tylko orała w ziemi ![]() JA ziemią zajmuję się hobbystycznie, bez stresu... Stawiam na inwestycje z nadzieją na plony w przyszłości ładne i dobre pieniądze za nie. Jak będzie zobaczymy. Przyznam, że ucieszyłam się z pomysłu TŻ, bo wchodzę niedługo w zagraniczny projekt, praca w dwóch językach obcych, duuużo nauki i przygotowań, orientuję sie w rynkach i realiach... dlatego , tylko dlatego propozycja TŻ była dla mnie ciekawa. Teraz widzę, że to nierealne i sama i tak będę musiała znaleźć czas na ziemię;-) |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#204 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#205 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Ja, zwolenniczka całkowitej niezalezności i autonomii , z takim tematem na Wizaż przychodzę..heh... ---------- Dopisano o 11:18 ---------- Poprzedni post napisano o 11:15 ---------- Cytat:
Mętlik mam. A co do oświadczyn, to nie było i nie będzie na razie na pewno ![]() Zresztą ślub naprawde nic nie zmieni!!! Edytowane przez bella_de Czas edycji: 2014-01-02 o 10:19 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#206 |
Zakorzenienie
|
Jak sie ma zadbane pole to kilka osób nie wyrobi, żeby je ogarnąć. Dlatego zawsze sie zatrudnia dodatkowych pracowników np. na zbiory.
Odnosze wrażenie, że sie bawisz w jakis ogródek a o pracy na roli nie masz żadnego pojęcia. Ludzie z tego utrzymują rodziny a ty nie jestes w stanie zaplacić najniższej krajowej facetowi, ktory ma ogarniać cały twoj dorobek. Moze sie nie baw w te nowe interesy, bo coś z biznesem ci nie po drodze.
![]() |
#207 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Tak nie jestem w stanie zatrudnić pracownika na stałe. Tak jak wieeeelu ludzi wokół. Ubliżaj mi z tego powodu ![]() Nie twoje zmartwienie moje biznesy |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#208 |
Raczkowanie
|
A ty się jeszcze przed slubem dowiedz od prawnika, czy gdyby twój tz pracował na twojej ziemi i inwestowal w nią tak samo jak ty, czy w takim przypadku intercyza cię w pełni chroni? W sensie czy w razie gdyby chłopak miał dowód na to że również inwestowal i po ewentualnym ślubie i ewentualnym rozwodzie chciał się z tobą sądzić o ziemie, czy intercyza tu coś daje. Bo mi się wydaje że tak nie do końca. Albo będziesz musiała po rozwodzie płacić alimenty, bo on przecież życie i karierę poświęci dla rozwoju twojego gospodarstwa. Ale to już tak mocno wybiegajac w przyszłość, bo piszesz że ślubu na razie nie będzie.
![]() I tak dla mnie to jest relacja mocno dziwna. Teraz przedstawiasz swojego faceta jako pijawke która chce się do ciebie przyssać i nic nie robić tylko żyć na twój koszt...
![]() |
#209 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#210 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
. Co do ewentualnych roszczeń w przypadku ślubu a potem rozwodu - masz 100% racji, jest coś takiego. Dobrze, że tu zajrzałam - kubeł zimnej wody wylałyście mi na głowę - zrozumiałam, że nie stać mnie na takie coś, to że dobrze mi się wiedzie ostatnio to nie powód, aby to partolić teraz ![]() Pozostaje teraz przebudzić TŻ i pokazać mu, że się myli , jeśli myśli że to rozwiązanie jest dobre. Co będzie trudne, bo on bardzo na to liczy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:55.