Mój chłopak będzie pracował w moim gospodarstwie WSPÓLNE KONTO - Strona 8 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-01-02, 10:38   #211
panna mati_
Zakorzenienie

Dot.: Mój chłopak będzie pracował w moim gospodarstwie WSPÓLNE KONTO

Cytat:
Napisane przez bella_de Pokaż wiadomość
Tłumaczę TŻ, że zbiory to jest ciężka praca i że w ziemi zawsze jest co robić, najlepiej byłoby zadaniowo kogoś zatrudniać. Jak zbiory to samemu pracować (płaciłabym TŻ) a tak to niech ktoś przychodzi. Nie, jemu to się nie podoba, bo wolałby zrobić to sam i mieć te pieniądze "dla siebie" Pewnie, tylko że to grosze , a jak zacząć pracować całymi dniami w tym, to będzie udawanie że się pracuje, a nie praca... Do tego tak jak ktoś wyżej napisał ...grzebanie dla zabawy. Podam przykłady sąsiadów, którzy sami pracują na etacie a po pracy obrabiają porównywalny areał. Dają radę!!! Ja nie chcę TZ tym obarczać, on sam taki wspaniałomyślny... Tylko, że rodzi to problemy, komplikacje, frustracje w przyszłość.
TŻ chce za wszelką cenę do mnie się "przyssać" . Rozumiecie? Ja mam główkować co zrobić, aby było dobrze. Byłoby to ok, z tym że.... brak mi środków na wersję exclusive ;]
Nie oceniajcie mnie surowo, bo naprawdę czuję że nie zasłużyłam
No ja nie wiem do czego Ty wołasz tam ekipę ludzi. Najpierw miał pracować za miskę zupy, bo nie stać Cię na pracownika. Teraz chce się przyssać, bo z Ciebie milionerka z posagiem.
I serio nie ogarniam do czego Ty wołasz ekipę ludzi na zbiory z 1,5 ha, na której to działce masz różne rzeczy w dodatku ( czyli parę grządek marchewki sądząc po areale).
No masz działeczkę na wsi, chcecie razem mieszkać, ale wątek i te rozkminy to nie kumam po co.
Stary 2014-01-02, 10:40   #212
bella_de
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez panna mati_ Pokaż wiadomość
No ja nie wiem do czego Ty wołasz tam ekipę ludzi. Najpierw miał pracować za miskę zupy, bo nie stać Cię na pracownika. Teraz chce się przyssać, bo z Ciebie milionerka z posagiem.
I serio nie ogarniam do czego Ty wołasz ekipę ludzi na zbiory z 1,5 ha, na której to działce masz różne rzeczy w dodatku ( czyli parę grządek marchewki sądząc po areale).
No masz działeczkę na wsi, chcecie razem mieszkać, ale wątek i te rozkminy to nie kumam po co.
3,5 ha jak już, a w przyszłości - jak obsadzę- 5 ha
bella_de jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-02, 10:43   #213
panna mati_
Zakorzenienie

Cytat:
3,5 ha jak już, a w przyszłości - jak obsadzę- 5 ha
3,5 to sady podobno. Ekipę wołasz do tej reszty też ^^
Ogólnie 3,5 ha to dwie osoby ogarną. Takie sadki to ludzie rekreacyjnie mają.
Stary 2014-01-02, 10:43   #214
mpt
Zakorzenienie

Cytat:
[...]
Pozostaje teraz przebudzić TŻ i pokazać mu, że się myli , jeśli myśli że to rozwiązanie jest dobre. Co będzie trudne, bo on bardzo na to liczy.
No ja generalnie na początku zrozumiałam, że to jest jakieś tam źródło dochodu i typ te 6-8h wysłuży na polu generując owy dochód. Ale teraz zgadzam się z Tobą, że koleś nie ma na siebie pomysłu i chce ten pomysł dostać bez wysiłku. Być może chodzi o to, żeby sobie żyć i się nie narobić. Spojrzałabym na tę relację pod szerszym kątem i zastanowiła się jakie ambicje (własne, nie Wasze wspólne) ma Twój facet.
Stary 2014-01-02, 10:51   #215
bella_de
Raczkowanie

Cytat:
3,5 to sady podobno. Ekipę wołasz do tej reszty też ^^
Ogólnie 3,5 ha to dwie osoby ogarną. Takie sadki to ludzie rekreacyjnie mają.
Orientujesz sie może jaki jest średni zarobek z ha w Twoim rejonie? Nie wiem malin/kapusty/marchwi czy co tam macie? Tak orientacyjnie
Stary 2014-01-02, 10:51   #216
lza_slonca
Zakorzenienie

Cytat:
To nie takie proste, to jest jednoosobowa działalność, którą dopiero rozwijam. Przy moich dochodach zatrudnianie pracownika, to samobój. Zresztą jest jak sama nazwa mówi jednoosobowa.
Ślub w swoim czasie
Rozchodzi sie o dochód z ziemi, ale też nie ma się o co bić
Jak już pisałam, temat jest świeży, nie padały konkrety finansowe
Kobieto opanuj się i doczytaj definicje.

Nie rób z faceta frajera i murzyna bo kopnie Cię w tyłek! Wyszłaś na pazerną egoistkę. Tak, właśnie tak.
Pytasz wizażanek i jednocześnie wybielasz się bo przelejesz 2 tyś, bo nie zatrudnisz go ale dasz mu miskę zupy przysłowiowej! Chore to jest. Siądź z Nim, wyliczcie ile możecie miesięcznie wydać, ile z reszty w inwestycje bo Twoje wyliczenia są z palca! Nie masz planu, widać nie wiesz ile będziesz miała przychodu, ile musisz wywalić na inwestycje, rozwój, ile dołożyć. SŁOWEM: NIC.

Dukam po raz 2

start: 97kg
faza I od 16.11. do 24.11
koniec: 91,9kg

start II faza: 92,7 kg
faza II 25.11
lza_slonca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-02, 11:00   #217
bella_de
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez mpt Pokaż wiadomość
No ja generalnie na początku zrozumiałam, że to jest jakieś tam źródło dochodu i typ te 6-8h wysłuży na polu generując owy dochód. Ale teraz zgadzam się z Tobą, że koleś nie ma na siebie pomysłu i chce ten pomysł dostać bez wysiłku. Być może chodzi o to, żeby sobie żyć i się nie narobić. Spojrzałabym na tę relację pod szerszym kątem i zastanowiła się jakie ambicje (własne, nie Wasze wspólne) ma Twój facet.
Długo wzbraniałam sie przed takim układem, ostatnio jakiś głupi impuls i wynikła rozmowa i podział, propozycja, że TŻ zajmie się ziemią a ja swoją firmą.
Ambicji jako takich nie ma. Ma marzenia, ale celuje w spokojne zycie i nie narobienie się - co na ziemi awykonalne. Chciałby dokupić gruntu - nie wiem za co, bo pieniędzy nie ma. Ogólnie, przez chwilę wydawało mi się to nie najgorszym rozwiązaniem , ALE teraz ocknęłam się, że coś jest nie tak.
Najlepsze jest to, że przyzwyczajony TŻ jest do miejskiego życia. Nie lubi tego, ale cały życie spędził w mieście, nie przeprowadził się na wieś jak miał okazję tylko rozkręcił biznes, który padł.
trudno oddzielić uczucia od pieniędzy w takim układzie - już mam dość, a co by było gdybyśmy to wdrożyli

---------- Dopisano o 12:00 ---------- Poprzedni post napisano o 11:56 ----------

Cytat:
Napisane przez lza_slonca Pokaż wiadomość
Kobieto opanuj się i doczytaj definicje.

Nie rób z faceta frajera i murzyna bo kopnie Cię w tyłek! Wyszłaś na pazerną egoistkę. Tak, właśnie tak.
Pytasz wizażanek i jednocześnie wybielasz się bo przelejesz 2 tyś, bo nie zatrudnisz go ale dasz mu miskę zupy przysłowiowej! Chore to jest. Siądź z Nim, wyliczcie ile możecie miesięcznie wydać, ile z reszty w inwestycje bo Twoje wyliczenia są z palca! Nie masz planu, widać nie wiesz ile będziesz miała przychodu, ile musisz wywalić na inwestycje, rozwój, ile dołożyć. SŁOWEM: NIC.
Pewnie, że jest milion niewiadomych, bo dopiero zaczynam samodzielnie gospodarzyć. Wszystko co zarobiłam wsadziłam w ziemię i biznes.
Niech KOPIE, wolę być egoistką niż ryczeć potem, że grosza nie mam... Przy gospodarstwie trzeba planować i mieć zawsze zapas gotówki! Wyliczyłam, że mogę 2 000 dac na zycie i TYLE.
Z siebie robię frajerkę a nie z TŻ. On powinien pracować i nie liczyć na mnie

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-01-02, 11:03   #218
panna mati_
Zakorzenienie

Cytat:
Orientujesz sie może jaki jest średni zarobek z ha w Twoim rejonie? Nie wiem malin/kapusty/marchwi czy co tam macie? Tak orientacyjnie
Zarobek to jest coś, co zostaje po odjęciu kosztów produkcji. Małe masz o tym pojęcie skoro myślisz, że to da się porównać. Wszystko zależy od klasy ziemi, sposobu uprawy i odmian warzyw i owoców. I od regionu, bo w każdym dominują inne uprawy. Jeden rolnik ma 5 ton ziemniaków z hektara, a drugi 30.
Stary 2014-01-02, 11:03   #219
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:
Prawie nikt nie zauważa, że to TŻ stawia mnie w takiej sytuacji, że muszę kombinować jak to wszystko zrobić, aby nikt nie ucierpiał.
TŻ nie wnosi swojej kasy, a utrzymywała go będę od pierwszych dni mieszkania razem, tak, utrzymywała w Waszym mniemaniu, bo dochody z ziemi pojawią się później, więc jak można być wspólnikiem, co dopiero jak pojawią się zyski? Uważam, że skoro ja na to pracowałam, kupowałam maszyny i jestem właścicielką, to ja mam prawo decydować pieniędzmi dalej.
Nic nie rozumiesz. Widzisz się jako wspaniałomyslną kobiete, bo facet-ciapa chcial pracowac za miske zupy a ty chcesz zalozyc wspolne konto. Zauważ, że:
-tż nie wnosi swojej kasy, bo jej nie ma. Pracując w twoim sadzie nie dostaje wlasnych pieniędzy, mają być wspolne
-będziesz go utrzymywała? no nie, bo on będzie pracowal w twoim sadzie
-zyski pojawią się później. No raczej. Pracownikowi tez powiesz ze nie dasz pensji bo zyski będą pozniej? Helooł tu ziemia!
-owszem jestes wlascicielką, więc wypłać mu pensję na jego konto, opłaćcie wspolne zycie razem a resztą sie nie interesuj.

Albo zaloz wspolne konto z całą kasa, ale już wiem ze tego nie zrobisz.
PaulinciaKWC jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-02, 11:05   #220
bella_de
Raczkowanie

Cytat:
Zarobek to jest coś, co zostaje po odjęciu kosztów produkcji. Małe masz o tym pojęcie skoro myślisz, że to da się porównać. Wszystko zależy od klasy ziemi, sposobu uprawy i odmian warzyw i owoców. I od regionu, bo w każdym dominują inne uprawy. Jeden rolnik ma 5 ton ziemniaków z hektara, a drugi 30.
To napisz ile ton z ha i ile za tonę.
Zarozumiała okropnie jesteś.
Stary 2014-01-02, 11:14   #221
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

I sie zdecyduj, bo raz masz hobbystyczny ogródek, do ktorego nie potrzebujesz pracowników (wiec na cholere twoj tż ma rezygnowac dla niego z pracy? niech to połączy) a raz masz sad do ktorego wynajmujesz ekipę

---------- Dopisano o 12:10 ---------- Poprzedni post napisano o 12:09 ----------

Cytat:
a ty nie wiesz, że dochody z roli są mocno sezonowe? A zyski ciężkie do przewidzenia? To jest NATURA

---------- Dopisano o 12:11 ---------- Poprzedni post napisano o 12:10 ----------

Od kiedy ty masz ten ogródek? Bo mam wrażenie ze od tygodnia

---------- Dopisano o 12:14 ---------- Poprzedni post napisano o 12:11 ----------

Cytat:
Zbiory są zbiorami X razy już to mówiłam.
Tak nie jestem w stanie zatrudnić pracownika na stałe. Tak jak wieeeelu ludzi wokół. Ubliżaj mi z tego powodu
Nie twoje zmartwienie moje biznesy
No nie moje ale to nie ja zalozylam wątek tylko ty
Stary 2014-01-02, 11:14   #222
bella_de
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez PaulinciaKWC Pokaż wiadomość
I sie zdecyduj, bo raz masz hobbystyczny ogródek, do ktorego nie potrzebujesz pracowników (wiec na cholere twoj tż ma rezygnowac dla niego z pracy? niech to połączy) a raz masz sad do ktorego wynajmujesz ekipę

---------- Dopisano o 12:10 ---------- Poprzedni post napisano o 12:09 ----------

a ty nie wiesz, że dochody z roli są mocno sezonowe? A zyski ciężkie do przewidzenia? To jest NATURA

---------- Dopisano o 12:11 ---------- Poprzedni post napisano o 12:10 ----------

Od kiedy ty masz ten ogródek? Bo mam wrażenie ze od tygodnia
Da się orientacyjnie uśrednić.
Ekipa wchodzi raz w roku, po nich trzeba jedynie "pozamiatać" i na spokojnie jeździć maszynami z nawozami i takimi tam - nic szczególnie skomplikowanego i pracochłonnego. Jak się tak doskonale znasz, to powinnaś wiedzieć , że prace są mocno sezonowe i zależne od wielu czynników są koszta.Nie da się określić jasno i przejrzyście, bo jednego roku się wyrywa drzewa, innego sadzi. Natura
Stary 2014-01-02, 11:16   #223
panna mati_
Zakorzenienie

Cytat:
Cebula na ziemi dobrej klasy, odmiana późna, pierwszy rok po oborniku, nasiona 1500zł na ha - około 40 ton z ha. Cena na giełdzie Bronisze 1zł - 1.33zł/ kg.
Stary 2014-01-02, 11:22   #224
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:
Da się orientacyjnie uśrednić.
Ekipa wchodzi raz w roku, po nich trzeba jedynie "pozamiatać" i na spokojnie jeździć maszynami z nawozami i takimi tam - nic szczególnie skomplikowanego i pracochłonnego. Jak się tak doskonale znasz, to powinnaś wiedzieć , że prace są mocno sezonowe i zależne od wielu czynników są koszta.Nie da się określić jasno i przejrzyście, bo jednego roku się wyrywa drzewa, innego sadzi. Natura
Przy trzech drzewach wyrwanie jednego to serio wydarzenie

...I przyjdzie np. za szybko slonce a potem mróz ściśnie i moze byc po zbiorach Natura

Twoj ogródek, twoj interes. Po prostu razi mnie jak do ciebie nie dociera, że za takie pryskanie czy docinanie na nieswoim polu sie płaci (!) a ty nie jestes wielkoduszna bo postanowilas stworzyc wspolne konto
Stary 2014-01-02, 11:22   #225
Evet
Raczkowanie

Czytam czytam i muszę się wtracic. Prowadzenie gospodarstwa to nie taka prosta sprawa. Ogrodnicwo jest zależne od tak wielu czynników że nie można dokładnie przewidzieć ile się z niego wyciągnie. Myślę że dopóki autorka sama nie przejdzie przez chociaż jeden sezon nie ma sensu żeby ustalali z tz wszystko na sztywno. Lepiej niech on ma jakąś swoją lepszą czy gorsza pracę ale że składkami i co ważne z pensja co miesiąc bo w gospodarstwie może być różnie. Może być też tak że np na przednowku będziecie musieli obydwoje dokładać do gospodarstwa z działalności pozarolniczej. A to co wlozycie zwróci się dopiero jesienią. Nie wiem co autorka uprawia na tej ziemi bo może wystarczy w gosp pracować po godzinach i w weekendy a na czas zbiorów wziąć urlop wiele osób tak robi.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Evet jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-02, 11:25   #226
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Jak chcesz byc taka ok to powiedz facetowi, żeby sie bawił w twoim ogródku a ty mu na JEGO konto będziesz przelewac pieniądze, dostanie skladki jak normalny pracownik a na życie bedziecie sie zrzucać wspolnie. Albo niech nie rzuca etatu a tobie pomaga w pracach polowych po godzinach w miare mozliwosci i tu zasady ustalcie jakies
Stary 2014-01-02, 11:31   #227
bella_de
Raczkowanie

Cytat:
Cebula na ziemi dobrej klasy, odmiana późna, pierwszy rok po oborniku, nasiona 1500zł na ha - około 40 ton z ha. Cena na giełdzie Bronisze 1zł - 1.33zł/ kg.
OK, a skupy? Miejsca gdzie hurtowo skupują? Od razu mówię, że nie znam się na warzywach, bo prócz przydomowego warzywniaka nigdy nie miałam z nimi do czynienia. Ciężko posiadając owe 50 ha wywieźć wszystko na Bronisze - tak na logikę. No chyba, że jakoś przechowuje w przechowalniach/chłodniach się i stopniowo wywozi. Czyli pieniądze porównywalne z sadownictwem.
Tak pytam, bo uprawa mniej kłopotliwa. Jednak pośród owoców dorosłam i ciężko byłoby mi teraz z warzywami, zresztą tu rejon na borówkę i wisnie

---------- Dopisano o 12:31 ---------- Poprzedni post napisano o 12:28 ----------

Cytat:
Napisane przez Evet Pokaż wiadomość
Czytam czytam i muszę się wtracic. Prowadzenie gospodarstwa to nie taka prosta sprawa. Ogrodnicwo jest zależne od tak wielu czynników że nie można dokładnie przewidzieć ile się z niego wyciągnie. Myślę że dopóki autorka sama nie przejdzie przez chociaż jeden sezon nie ma sensu żeby ustalali z tz wszystko na sztywno. Lepiej niech on ma jakąś swoją lepszą czy gorsza pracę ale że składkami i co ważne z pensja co miesiąc bo w gospodarstwie może być różnie. Może być też tak że np na przednowku będziecie musieli obydwoje dokładać do gospodarstwa z działalności pozarolniczej. A to co wlozycie zwróci się dopiero jesienią. Nie wiem co autorka uprawia na tej ziemi bo może wystarczy w gosp pracować po godzinach i w weekendy a na czas zbiorów wziąć urlop wiele osób tak robi.

Dokładnie tak jest - poza sezonem zbiorów w sumie nie ma co robić. Jedna sobota w tygodniu by wystarczyła.
Dorastałam w gospodarstwie. Znam realia. Tylko, że musze obsadzać od początku a nie są to warzywa jednoroczne, że inwestujesz i masz. Tu inwestujesz i czekasz.
Stary 2014-01-02, 11:35   #228
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:
OK, a skupy? Miejsca gdzie hurtowo skupują? Od razu mówię, że nie znam się na warzywach, bo prócz przydomowego warzywniaka nigdy nie miałam z nimi do czynienia. Ciężko posiadając owe 50 ha wywieźć wszystko na Bronisze - tak na logikę. No chyba, że jakoś przechowuje w przechowalniach/chłodniach się i stopniowo wywozi. Czyli pieniądze porównywalne z sadownictwem.
Tak pytam, bo uprawa mniej kłopotliwa. Jednak pośród owoców dorosłam i ciężko byłoby mi teraz z warzywami, zresztą tu rejon na borówkę i wisnie

---------- Dopisano o 12:31 ---------- Poprzedni post napisano o 12:28 ----------

Dokładnie tak jest - poza sezonem zbiorów w sumie nie ma co robić. Jedna sobota w tygodniu by wystarczyła.
Dorastałam w gospodarstwie. Znam realia. Tylko, że musze obsadzać od początku a nie są to warzywa jednoroczne, że inwestujesz i masz. Tu inwestujesz i czekasz.
Nie masz przechowalni?
Stary 2014-01-02, 11:38   #229
panna mati_
Zakorzenienie

Cytat:

Nie załamuj mnie. Tak, mój brat stoi na rynku i kiluje te 40 ton. Od tego są Bronisze, cena jest tam niższa, bo to giełda, ale właśnie wozi się duże ilości. Nie dwa worki pod pachą.
A Ty serio chyba małe masz o tym pojęcie. Borówka najlepiej płci z owoców miękkich, tylko trzeba potrafić ją wyprodukować.
Stary 2014-01-02, 11:39   #230
bella_de
Raczkowanie

Cytat:
Nie masz przechowalni?
Swojej własnej nowoczesnej nie mam.
A Ty masz? Co masz? Ile masz? Dlaczego tak mało?:b rzydal:
Phi
Nie wszystkie warzywa się przechowuje - tak mi się wydaje. W tym sensie piałam. Mówiłam, na warzywach to ja się nie znam
Tak jest z owocami miekkimi - czereśnie trzeba sprzedawać krótko po zerwaniu z drzewa, wiśnie... itd
Akurat cebulę można przechowywać, wiem bo u nas w piwnicy zimowała nie raz.
Stary 2014-01-02, 11:44   #231
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:
Swojej własnej nowoczesnej nie mam.
A Ty masz? Co masz? Ile masz? Dlaczego tak mało?:b rzydal:
Phi
Nie wszystkie warzywa się przechowuje - tak mi się wydaje. W tym sensie piałam. Mówiłam, na warzywach to ja się nie znam
Tak jest z owocami miekkimi - czereśnie trzeba sprzedawać krótko po zerwaniu z drzewa, wiśnie... itd
Akurat cebulę można przechowywać, wiem bo u nas w piwnicy zimowała nie raz.
Nie o mnie mowa. Powiedz jakie owoce hodujesz, ile masz drzew czy co ty tam na tej ziemi masz, bo kazdy twoj post mnie coraz bardziej zadziwia.

---------- Dopisano o 12:44 ---------- Poprzedni post napisano o 12:42 ----------

Zaraz wyjdzie ze masz 2 jabłonki i wielki staw rekreacyjny
Stary 2014-01-02, 11:44   #232
bella_de
Raczkowanie

Cytat:
Nie załamuj mnie. Tak, mój brat stoi na rynku i kiluje te 40 ton. Od tego są Bronisze, cena jest tam niższa, bo to giełda, ale właśnie wozi się duże ilości. Nie dwa worki pod pachą.
A Ty serio chyba małe masz o tym pojęcie. Borówka najlepiej płci z owoców miękkich, tylko trzeba potrafić ją wyprodukować.
Tak, małe pojęcie bo nie zajmuję się rolnictwem zawodowo tylko zupełnie czymś innym.
Widzisz, jest różnica - ode mnie na Bronisze jeżdżą mało rolni - ci co mają dużo owoców muszą sprzedawać hurtowo do przetwórni lub specjalnych firm eksportowych. My na Broniszach sie nie opieramy. Tam trzeba stać i marznąć - tu wszystko masz ładnie na konto i idzie za granicę.
Stary 2014-01-02, 11:48   #233
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:
Tak, małe pojęcie bo nie zajmuję się rolnictwem zawodowo tylko zupełnie czymś innym.
Widzisz, jest różnica - ode mnie na Bronisze jeżdżą mało rolni - ci co mają dużo owoców muszą sprzedawać hurtowo do przetwórni lub specjalnych firm eksportowych. My na Broniszach sie nie opieramy. Tam trzeba stać i marznąć - tu wszystko masz ładnie na konto i idzie za granicę.
więc po kiego grzyba robisz duze inwestycje w niewielki sad?
Stary 2014-01-02, 11:51   #234
bella_de
Raczkowanie

Cytat:
Nie o mnie mowa. Powiedz jakie owoce hodujesz, ile masz drzew czy co ty tam na tej ziemi masz, bo kazdy twoj post mnie coraz bardziej zadziwia.

---------- Dopisano o 12:44 ---------- Poprzedni post napisano o 12:42 ----------

Zaraz wyjdzie ze masz 2 jabłonki i wielki staw rekreacyjny
Policz sobie jaki rozstaw powinien być na ha gruntu i wyjdzie Ci ile drzewek;] na 3,5 ha. Tak orientacyjnie .
Powiem Wam, że Wizaż mnie mocno rozczarował, tylko obrażacie, wytykacie, wyśmiewacie - okropne towarzystwo. Wstydźcie się.
Bywam w różnych miejscach - to okazało się mieć najniższy poziom rozmów. O wyzwiskach i drwinach nie wspominając.
Rozumiem, że bardzo głęboko przeżywałyście okres świąteczny, jesteście bliżej Boga i postępujecie zgodnie z Biblią. Szkoda mi słów na Was

---------- Dopisano o 12:51 ---------- Poprzedni post napisano o 12:50 ----------

Cytat:
więc po kiego grzyba robisz duze inwestycje w niewielki sad?
nie Twoja sprawa, nie będę się tu tłumaczyła
Stary 2014-01-02, 11:53   #235
panna mati_
Zakorzenienie

Cytat:
Przecież tam można halę sobie kupić lub dzierżawić. Ja też się nie zajmuję rolnictwem zawodowo, bo to nie moja działka akurat. Ty serio nie byłaś na Broniszach czy innej giełdzie, jak masz takie pojęcie. Masz tak na konto, a na pracownika Cię nie stać?
Te firmy eksportowe to wiejskie skupy jakby ktoś pytał.

Więc tak na podsumowanie. Myślałaś, że na wizażu to same miastowe, które padną zazdrości o Twoje areały i miliony. I jeszcze będziesz miała zarządcę włości w postaci faceta za miskę zupy.
Nadal ciekawi mnie co Ty tam uprawiasz na tej dzierżawie, że tą ekipę wołasz.
Stary 2014-01-02, 11:56   #236
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:
Wyliczyłam, że mogę 2 000 dac na zycie i TYLE.
Z siebie robię frajerkę a nie z TŻ.
Rzucil mi sie w oczy jeszcze ten fragment. Mimo, że chcialabys zeby pracował, traktowalabys te pieniądze jak SWOJE, ktore z dobrego serca przeznaczylabys na wasze wspolne zycie serio wierzysz, ze nie byloby zgrzytu przy pierwszym większym wydatku? wiekszym niz kupno produktów na obiad

---------- Dopisano o 12:56 ---------- Poprzedni post napisano o 12:53 ----------

Cytat:
Policz sobie jaki rozstaw powinien być na ha gruntu i wyjdzie Ci ile drzewek;] na 3,5 ha. Tak orientacyjnie .
Powiem Wam, że Wizaż mnie mocno rozczarował, tylko obrażacie, wytykacie, wyśmiewacie - okropne towarzystwo. Wstydźcie się.
Bywam w różnych miejscach - to okazało się mieć najniższy poziom rozmów. O wyzwiskach i drwinach nie wspominając.
Rozumiem, że bardzo głęboko przeżywałyście okres świąteczny, jesteście bliżej Boga i postępujecie zgodnie z Biblią. Szkoda mi słów na Was

---------- Dopisano o 12:51 ---------- Poprzedni post napisano o 12:50 ----------

Bo ty po okresie światecznym klepiesz się po brzuszku i z podziwem wzdychasz jaka jestes miłosierna dla tej twojej niedorajdy
Stary 2014-01-02, 11:57   #237
wiolusia00
Zakorzenienie

Cytat:
Rzucil mi sie w oczy jeszcze ten fragment. Mimo, że chcialabys zeby pracował, traktowalabys te pieniądze jak SWOJE, ktore z dobrego serca przeznaczylabys na wasze wspolne zycie serio wierzysz, ze nie byloby zgrzytu przy pierwszym większym wydatku? wiekszym niz kupno produktów na obiad

---------- Dopisano o 12:56 ---------- Poprzedni post napisano o 12:53 ----------

Bo ty po okresie światecznym klepiesz się po brzuszku i z podziwem wzdychasz jaka jestes miłosierna dla tej twojej niedorajdy
Zgrzyt pewnie by się pojawił gdyby jej TŻ postanowił, że on będzie jadł pizze 2 razy w tygodniu na kolacje. Bo przecież to są jej pieniądze, a on na jej utrzymaniu jest
wiolusia00 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-01-02, 11:58   #238
Kalini
Zakorzenienie

Nie wiem czy to pytanie już padło, ale ja je zadam: Po co wam to gospodarstwo? Przy takiej wielkości wystarczy, że pójdzie do jakiejkolwiek pracy i będzie z tego to samo.
Chyba, że mu na tym zależy, a w takim wypadku najlepszy ślub i ubezpieczenie go KRUS-ie.
Kalini jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-02, 11:59   #239
Evet
Raczkowanie

Cytat:

Teraz to i mnie autorko bardzo zaciekawilas. Na Bronisze jeżdżą malorolni? Byłas tam kiedyś? Rozmawialas z ludźmi? 20ha sadu jabłoni to mało? 5ha truskawek też? Z eksportem nie jest tak że przyjeżdżają i zabierają wszystko. Towar musi być dobrej jakości i pasować. Nie każda odmiana jest eksportową. Czesto na bronisxach jest cena 2-3 razy wyzsza. A czasem trafia sie ze nic nie sprzedasz. Stoi i eksport i hurt..
Z pryskaniem to też nie tak kiedy pasuje. Musi być odpowiedni czas i pogoda...

Evet jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-02, 12:00   #240
jesienny_lisc
Zakorzenienie

Przepraszam, że się wcinam, ale czy ktoś zgłosił już wątek do perełek?

I tytuł powinien brzmieć, jak zarobić na chłopaku (bo ani on partner, ani Towarzysz Życia).

Panna Mati - jedyne sensowne posty
jesienny_lisc jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości