|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
| Pokaż wyniki sondy: Druga czesc wątku nosić będzie nazwę: | |||
| Były bąki, kupy i marudzenia, od dziś myślimy co dzieciom dać do jedzenia. |
|
1 | 2,78% |
| Marchew, jabłko i ziemniaczek, niech nam rośnie zdrowo każdy dzieciaczek. |
|
0 | 0% |
| Nasze pociechy poznają nowe smaczki i w miseczkach znajdują marchew, dynię i ziemniaczki. |
|
1 | 2,78% |
| Daj mi tę noc, tę jedną noc! Przespaną noc- tę jedną noc! |
|
3 | 8,33% |
| Mama biega już od rana, chociaz mocno niewyspana! |
|
0 | 0% |
| Skazy, krostki i wysypki- od tygodni męczą wszystkich! |
|
0 | 0% |
| Ach to wszystko trudne strasznie- niech to dziecko wreszcie zaśnie! |
|
1 | 2,78% |
| Gdzieś promocja na pampersy? Wątek nasz wie o tym pierwszy! |
|
3 | 8,33% |
| Uff jak gorąco! Puff jak gorąco! Słuchają maluchy nieustająco |
|
0 | 0% |
| Lokomotywa i kaczka dziwaczka to repertuar dla każdego dzieciaczka |
|
0 | 0% |
| Na pierwszy ząbek czekamy i dietę malucha rozkminiamy. |
|
1 | 2,78% |
| W głos się śmieją dzieci nasze, zaraz będą wciinać kaszę! |
|
9 | 25,00% |
| Mama pokaż cały świat, bo ja nie chce lezeć tak! |
|
11 | 30,56% |
| Zieleń, złoto, jajecznica- w kupie cała okolica! |
|
1 | 2,78% |
| Już marchewka się szykuje, mama dziecku ją gotuje! |
|
2 | 5,56% |
| ostre tutaj są rozmowy, wątek mamy odlotowy! |
|
1 | 2,78% |
| Rozszerzania diety czas - oby kolki poszły w las! |
|
1 | 2,78% |
| Marchew, jabłko dobra rzecz - oby kolki poszły precz |
|
1 | 2,78% |
| mamusie listopad-grudzień. |
|
0 | 0% |
| Głosujący: 36. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#841 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Kupy, bąki,ulewania - WSZYSTKO WARTE OBGADANIA! Mamy XI-XII'13 cz.I
Wyprawiłam Majkę z babcią na spacer to mam chwilkę na kawę i wizaż
![]() Nasza mała glodomorka z okazji 3-miesięcznicy zaczęła wcinać więcej zrobiłam jej jak zwykle 120ml a kna zjadła, bekła i dalej marudzi...dorobilam jej 60ml z czego 20 zjadła. Chyba trzeba 150ml robić Ciekawa jestem ile przybrała, ale nie chce mi się z nią iść ważyć bo ostatnio nie lubi się na dwór ubierać a ten ośrodek jest blisko i jakbym miała ją ubrać a za pięć minut rozebrać i od nowa to na pewno by mi się rozdarła Kupiłam ten śpiworek ![]() Cytat:
Normalnie skaczę z radosci drażni mnie ta kobieta i już kilka dni po jej przyjeździe żałowałam, że ją ściągnęliśmy Ale na szczęście jakoś szybko zleciało i następną sobotę leci ![]() Potem 23 stycznia moja siorka przylatuje na 2 tygodnie, bo ma ferie i specjalnie na chrzciny. Ale ona to luz ![]() Cytat:
mój pierwszy też był taki...drugi już trochę lżejszy, więc jest nadzieja ![]() Super tatuśko ![]() Cytat:
Cytat:
Wymyślają tylko ![]() U nas jest spotkanie organizacyjne 13 stycznia o 19.30 ale tylko jeden rodzic musi być, chrzestni nie
Edytowane przez paulinaizabela Czas edycji: 2014-01-03 o 15:32 |
||||
|
|
|
#842 |
|
Zadomowienie
|
Beatka, Lineczka jubilat pięknie dziękuje.
Wszystkiego Najlepszego dla Liwii, Majeczki i Iguni ![]() Miki znam dziewczynę, która miała usuwany woreczek laparoskopowo, jej córeczka miała wtedy ok. 3 miesięcy. W szpitalu odciągała pokarm, żeby utrzymać laktację, a po powrocie dalej bez problemu karmiła piersią. Dobrze, jakby udało Ci się zamrozić trochę mleczka przed operacją, jej się nie udało bo miała atak i została zabrana na stół w trybie pilnym, więc mąż karmił mała mm. A u mnie dziś jakiś obłęd, Kamilek wstał rano z fochem, dobrze, że mu trochę przeszło jak zobaczył nowy traktorek (jest ich wielkim fanem ), Adaśko obudził się o 8.00 i dopiero teraz odpłynął, a tak to cały czas marudził. Zaliczyłam jeszcze wizytę ciotki i szwagra i padam już, tż dziś też pracuje, więc jeszcze do 20.00 jestem sama |
|
|
|
#843 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale pomimo tego to Natalia mnie dziś obdarzała ślicznymi świadomymi uśmiechami |
|
|
|
|
#844 |
|
Zakorzenienie
|
Moja Majka też ładnie śpi na dworku
![]() A wczoraj dostała nowe smoki z aventu i chyba jej pasują, choć ona pociumka chwilę i wypluwa. Jednak w nagłym ataku płaczu, czy przed jedzeniem jak przygotowujemy butlę sie przydają Też sobie zrobię tą fotoksiążkę A co!
|
|
|
|
#845 |
|
Zakorzenienie
|
Własnie miałam was pytać ile wasze głodomorki wciągają mleka. bo ja ciągle daje 120ml, a wczoraj na noc dałam 150 bo normalnie po 120 płakał, ssał rączkę wiec dorobiłm 30 wtrynił i spał. No i wczoraj zjadł 4x120ml i na noc dałam 150ml, a dzisiaj od 6 zjadł 3x120 tylko no i sie zastanawiam czy on taki głodny był wczoraj bo :
* przespał jedno karmienie, bo akurat wyszliśmy na chwile do apteki a na dworze fajnie spał i potem w domu też spał *potrzebuje wiecej jeść bo ma uż 3 miesiace prawie dzisiaj zjadł tylko 3RAZY bo własnie przesypia kolejne karmienie [ już go ściągłam z balkonu bo chce wyjść z domu, ale on nadal śpi;D] .. ale zaraz go obudze pewnie ![]() Zobacze dzisiaj czy bedzie głodny po tym "spacerze" teraz i po tym późniejszym.. mi sie wydaje ze on już też troche wiecej potrzebuje, bo jakoś tak 3tyg temu to nawet 120 nie zjadał czasami, a od kilku dni nie dość ze całe 120 to jescze wczoraj mu brakłó :p
|
#846 |
|
Zakorzenienie
|
Majce robimy 120ml a często zje 110, 100...czasem tylko full wciągnie. W nocy nieraz mąż robił 150ml to po dluższym spaniu, ponad 6h zdarzyło jej się wszamać 130.
---------- Dopisano o 15:02 ---------- Poprzedni post napisano o 14:59 ---------- Już wróciły ze spacerku...rozpakowałam małą trochę z kombinezonku i śpi dalej w wózku Zdążyłam kuchnię zagarnąć, pranie wstawić i zmywarę, kawkę drugą piję i tyyyyle już tu jestem Godzinka to czasem dużo
|
|
|
|
#847 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#848 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny jak usypiacie dzieci do nocnego snu? No i ile czasu wam przesypiaja ?
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#849 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() przyszedł bujaczek [TŻ wróci to go złoży ] i zamówienie ze smyka i myślałam że mój kot- Rudy- nie wróci bo poszedł w sylwestra i dopiero dzisiaj do domu zlądował, a ja tu już ryczałam że go nie ma
"Nikt mnie nie ostrzegał, że urodzenie dziecka przypomina zakochanie, tyle że w kimś, kto jest znacznie młodszy od mojego męża i ładniej pachnie. Nikt mi nie powiedział, że praktycznie rzecz biorąc, macierzyństwo jest niebezpiecznie podobne do romansu". Nela 5/11/13 Edytowane przez lineczka1989 Czas edycji: 2014-01-03 o 16:46 |
||
|
|
|
#850 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#851 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() przesypia od 6 do 8 godzin [dla mnie to za mało snu ale cóż ]
"Nikt mnie nie ostrzegał, że urodzenie dziecka przypomina zakochanie, tyle że w kimś, kto jest znacznie młodszy od mojego męża i ładniej pachnie. Nikt mi nie powiedział, że praktycznie rzecz biorąc, macierzyństwo jest niebezpiecznie podobne do romansu". Nela 5/11/13 |
|
|
|
|
#852 |
|
Raczkowanie
|
My próbujemy po kąpaniu i jedzeniu odkładać do łóżeczka, ale różnie to bywa, czasem kończy się tak jak wczoraj w naszym łóżku przy cycu i o godzinie 1 w nocy.
A ja mam jeden problem. Zauważyłam jakiś czas temu u naszego synka, że jak płacze to jego języczek dziwnie się układa, w takie serduszko. Trochę mnie to zastanawiało i rozmawiałam dzisiaj ze znajomą i mi mówi że słyszała, że może to być przyczyna za krótkiego wędzidełka pod językiem. Oczywiście od razu zaczęłam szukać czegoś na ten temat. Wyczytałam że w przypadku takiego przyrośniętego wędzidełka, dziecko nie wysuwa języka za daleko, źle łapie pierś i właśnie język podczas płaczu układa się w takie serduszko, czyli środek zostaje a boki się unoszą do góry język na końcu wygląda jakby był nacięty. Zmartwiło mnie to bo właśnie u Mikołaja zauważyłam wszystkie te problemy, przy czym u nas karmić karmimy ale cały czas łapie jakoś płytko tą pierś bo mnie sutki non stop bolą, a to już 6 tyg. Jutro przychodzi położna to z nią porozmawiam, a w środę mamy wizytę u lekarza wiec się więcej dowiemy. Wiem że najlepiej to naciąć jak najszybciej bo potem może dziecko mieć problem z wymawianiem prawidłowym rrr. Bardzo mnie to zmartwiło.
|
|
|
|
#853 |
|
Wtajemniczenie
|
U nas po kąpaniu jest butla i ze spaniem jest różnie czasem zasypia już przy butli, czasem trzeba ponosić chwile na rękach, czasem odkładamy do łóżeczka i zasypia sama po jakimś czasie a czasami wystarczy wsadzić jej smoczek i posiedzieć koło łóżeczka
|
#854 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
MAO - właśnie taki mamy plan, żeby zamowic je od razu do Polski. Poprzednie też było z polskiej strony I miało isc bezposrednio tam. No nic. Wezme sie teraz za allegro.. Cytat:
![]() Cytat:
Ale wczoraj nalałam mleka do kawy I znowu sluz w kupie, I chyba brzuszek pobolewa. Dzidzia myslisz , ze to juz nie za długo trwa? Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#855 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
juz sie zaczelam zastanawiac czy to nie jakis skok Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#856 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie martw sie! To moze potrwac ze 4 miesiace Cytat:
Cytat:
Dzien bez spaceru to cały jest zmierzła Cytat:
|
|
#857 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() A Leon i Nela to rowiesnicy Wysłane z aplikacji mobil nej Wizaz Forum.
|
|
#858 | ||
|
Zakorzenienie
|
Zamówiłam kilka książeczek kontrastowych i wiersze Brzechwy i Tuwima dla Majci z empiku
siorka odbierze jak będą i przywiezie ![]() Cytat:
Po jedzonku zazwyczaj jest rozbudzona to trochę ją trzymam na kolanach, ona się rozgląda i jak jest taka spokojna to odkladam ją do łóżeczka. Ona wtedy sobie patrzy na lampkę, którą po jakimś czasie gaszę i dopiero jak jest ciemno to zasypia Ostatnie 3 noce tak właśnie robimy Jak jest marudna to trzeba ją ponosić i trwa to nieraz długoooooo....a śpi tak 5-6h, później butla i jeszcze ze 3-4h snu. Cytat:
![]() Nieźle zabalował Ania cz oby to nie było to z języczkiem ![]() Majka dalej śpi w wózku Ale mam dziś luuuuuzzzzz |
||
|
|
|
#859 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#860 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#861 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#862 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#863 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
. W środę skonsultujemy z lekarzem bo czekamy na wizytę, ale coś przeczuwam że mam rację niestety.
|
|
|
|
|
#864 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#865 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ma mnie tylko jedną więc od zawsze mnie rozpieszczał. Mama zabraniała a on na wszystko pozwalał ![]() Są tego wady bo jak dowiedział się że jestem w ciąży to świat się mu zawalił i był dla mnie oschły i od samego początku miał dziwne podejście do Damiana bo musiał się z nim mną dzielić Teraz oczywiście zakochany w Jaśku po uszy ale ile ja się przez niego napłakałam w ciąży to moje Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Po kąpieli chwilę się przytulamy w ręczniku i obsychamy przy okazji , później jedzenie, zabawa żeby się Jaśko bardziej zmęczył i jak zmęczony to odkładam go do łóżeczka albo kładę u nas na łóżku, układam na boczku, daję pieluszkę do przytulenia i sam zasypia budzi się w nocy co 3-4 godziny tak mniej więcej
|
||||
|
|
|
#866 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a jak wpisałam email to mam 30 dni na zrobienie Majka dalej śpi już 2, 5h po spacerze ![]() Mleko już czeka, bo pewnie syrena będzie po takim czasie...5h od ostatniego karmienia jest
|
|
|
|
|
#867 |
|
Zadomowienie
|
Kur.czę u nas od kilku nocy jest straszny problem z zasypianiem już nie wiem co mam robić
My się karmimy i piersią i butlą. Na noc zawsze dostaje mm, wcześniej praktycznie odpadał po butelce - a teraz taki płacz że szok i co chwila do łóżeczka i z łóżeczka na ręce i tak w kółko. W łóżku naszym też nie chce leżeć. Wczoraj to myślałam że ducha wyzionę. Jak w końcu zasnał to po 1.5 h wstał znów |
|
|
|
#868 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cieszę się , że mogłam pomóc . Znalazłaś dokładnie taki Sam? Daj pòźniej znać , jAk się sprawuje. Cytat:
Majka usypia przy cycu do pòł godziny I przekładamy się do łòźeczka. Spi około 8h czasem dłużej czasem kròcej.. Cytat:
|
|
#869 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Może spróbuj go dłużej wyciszać? Mój jak jest rozdrażniony to czasem i godzinę potrzebuje w spokoju leżeć koło mnie, albo na rękach- niekoniecznie bujać. Musze mu napiejrw mówić takim spokojnym tonem że już bedzie cisza i spokój [tak, bardzo to nam pomaga takie gadanie choć on tego nie kuma] a potem wystarczy ze jestem obok, on powoli powoli sie wyciszy.. ale czasem wydaje mi sie ze to już a jednak nie. Jak już widzę że oczka ma malutkie to wiem ze to lada chwila no I w jezyku niemowląt piszą ze dziecko jak 2 raz ziewnie to niby chce mu sie spac wiec warto wtedy do niego juz nie mówić, tylko odłożyć[ale przede wszystkim nie mówić].. u mnie sprawdza sie co 10ty raz. ![]() Wróciłam, bylismy godzinkę. było spoko.;d cieplutko starsznie jak na zimę ![]() Wg. chciałam powiedziec ze promocja z pampersami DADA jest do 15tego stycznia tylko! Czy macie jakieś tanie materace do polecenia?potrzebuje zwykły, tani materac taki do dmuchania do spania moze byc 1 osobowy, ale taki co sie nie rozwali jak usiądzie na nim 80kg facet ?
|
|
#870 |
|
Zakorzenienie
|
A ja Wam musze powiedziec, ze moja aparatka zaczyna przechylac sie do przodu I to jej ulubiona zabawa ostatnio. Jak sie jej da chwycic za palce, to probuje sie podciagac.
I tak to dzis wsAdziłam ja do hustawki I poszlam do kuchni. Nie wiem co mnie podkusiło ale zapiełam ja , a nigdy tego nie robiłam głupia Przyszłam po 3 minutach I o mało nie padłam a ta sobie wisi ImageUploadedByWizaz Forum1388771510.139644.jpg Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:51.

zrobiłam jej jak zwykle 120ml a kna zjadła, bekła i dalej marudzi...dorobilam jej 60ml z czego 20 zjadła. Chyba trzeba 150ml robić
Ciekawa jestem ile przybrała, ale nie chce mi się z nią iść ważyć bo ostatnio nie lubi się na dwór ubierać a ten ośrodek jest blisko i jakbym miała ją ubrać a za pięć minut rozebrać i od nowa to na pewno by mi się rozdarła

drażni mnie ta kobieta i już kilka dni po jej przyjeździe żałowałam, że ją ściągnęliśmy 

Najchętniej bym w ogóle z pod prysznica nie wychodziła w takie dni, jednak dziecko mnie do tego zmusza
mój pierwszy też był taki...drugi już trochę lżejszy, więc jest nadzieja 
wczoraj poszliśmy tylko do apteki i po mleko- czyli ok 30 minut nam to zajęlo, przed wczoraj nigdzie nie byłam z małym a dzisiaj wystawiłam go na balkon
... A tak lubiłam te spacery 

KCIUKI DLA ANI