Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW - Strona 98 - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które s± na diecie. Rozmawiamy o zdrowym od¿ywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczno¶æ dobowa diet - musz± one mieæ ponad 1000 kcal.

Zamknij w±tek

Narzêdzia
Stary 2014-01-04, 17:00   #2911
Ervisha
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 88 472
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Cytat:
Napisane przez bzebze Poka¿ wiadomo¶æ
nie nudzi Was ta codzienna owsianka na ¶niadanie?
Ja codziennie jej nie jem wiêc nie

Ksi±¿ki potrzebuj± nowego domu

Ervisha jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-04, 17:05   #2912
Shariana
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 580

Cytat:
Napisane przez fusiacola Poka¿ wiadomo¶æ
wtedy by³oby 1900 - 300kcal (redukcja) = 1600kcal,
tylko, ¿e ja tyjê gdy zbli¿am siê do 1500 kcal

dlatego przychylam siê jednak do wyliczeñ dziennika posi³ków 1650 kcal -300 na redukcjê. przy obecnym 1350 kcal waga minimalnie spada, ok pó³ kg na 3 tyg.
A jak z regularno¶ci± posi³ków? To ma ogromne znaczenie...
Malutko tego. Nie wierzê, ¿e twoje zapotrzebowanie to 1300...
Shariana jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-04, 17:16   #2913
DudiBoy
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 5 640
GG do DudiBoy

Cytat:
100g grochu ma 24 g bia³ka i 45 wêglowodanów to chyba du¿o. Wa¿ê, bo mimo, i¿ jem niewiele to przekraczam dzienn± normê na wêgle korzystam z dziennika posi³ków i tam wpisujê wagê tego co zjem. Moje zapotrzebowanie na kalorie to 1350
To ile Ty tam wpisa³a¶ 10 lat i 1,45m wzrostu?
Mo¿e to twoja podstawowa przemiana materii, bo na pewno nie ca³kowite zapotrzebowanie.

Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
DudiBoy jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-04, 17:39   #2914
fusiacola
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 499

Cytat:
Napisane przez Shariana Poka¿ wiadomo¶æ
A jak z regularno¶ci± posi³ków? To ma ogromne znaczenie...
Malutko tego. Nie wierzê, ¿e twoje zapotrzebowanie to 1300...
jem zawsze o 9:00, 12:00, 15:00 i 18:00

---------- Dopisano o 18:39 ---------- Poprzedni post napisano o 18:34 ----------

Cytat:
Napisane przez DudiBoy Poka¿ wiadomo¶æ
To ile Ty tam wpisa³a¶ 10 lat i 1,45m wzrostu?
Mo¿e to twoja podstawowa przemiana materii, bo na pewno nie ca³kowite zapotrzebowanie.

26 lat i 164 cm wzrostu, po co mia³abym zmieniaæ dane, przecie¿ zale¿y mi na tym, zeby schudn±æ. Naprawdê chcia³abym wiedzieæ gdzie w mojej diecie jest b³±d, ¿eby naprawiæ go a kilogramy zaczê³y mi spadaæ. Próbowa³am zwiêkszaæ kaloryczno¶æ nie raz, ostatnio w drugiej po³owie listopada do 1500 kcal, po 2ch tygodniach przybra³am niemal 3 kg

fusiacola jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-04, 18:13   #2915
dezett
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 405

zasadniczo bezruchowy jad³ospis.
dla mnie to U > P. sama nie wiem w sumie (wahania wagi ogromne).

10.sn. owsianka z 5 ³yzek platków, ³yzki otr±b, z garscia orzechów laskowych, suszonych owoców goji, na szklance mleka 2%, z grubym plastrem twarogu po³tlustego; zielona herbata i polowa grapefruita.
/wcz30 oraj mialam z garscia wloskich, 2 morealmi i kiwi.
14.obiad. 2 filety z dorsza (ponad 150g.), pieczony w folii z polowa peczka koperku i pieprzem ziolowym, lyzecza oleju ryzowego; polowa woreczka kaszy gryczanej, surówka z kapusty pekinskiej, 2 pomidorów i ³yzeczki oliwy z oliwek. /wczoraj jadlam ³ososia z ry¿em brozowym i salatka ze szpinaku i pomidora.
18.podwieczorek. krucha babeczka z budyniem smietankowym, garsc borówek, kawa. /wczoraj nie mialam podwieczorku, zazwyczaj jem jogurt z jablkiem i 10migda³ow duzych
21.kolacja: 2 jajka na twardo, 2 kromki razowca, salatka z: cwiartka avokado, natka pietruszki, rzodkiewkami, ogórkiem zielonym i kie³ami rzodkiewki. / wczoraj 2 kromki rowniez z cwiartka awokado, 50g szynki z indyka, salatka z lyzka kaparów, rzodkiewkami, ogorkiem, pomidorem itp itp i 100g serka wiejskiego. A po 2 h dojadlam kolejne 100g serka wiejskiego z glodu.

---------- Dopisano o 19:00 ---------- Poprzedni post napisano o 18:50 ----------

Cytat:
Napisane przez piotrek1994 Poka¿ wiadomo¶æ
We¼ sobie jakikolwiek kalkulator i wiêkszo¶æ wyników bêdzie zbli¿ona.
np. tutaj http://zdrowezywienie.w.interia.pl/zapotrzebowanie.htm Twoje zapotrzebowanie przy niskim trybie ¿ycia (a skoro æwiczysz rano to zapewne taki nie jest) wynosi 1900 kalorii! wiêc pomy¶l.

no mi z moja waga wyszlo prawie 1700 przy niskiej aktywnosci...

---------- Dopisano o 19:05 ---------- Poprzedni post napisano o 19:00 ----------

Cytat:
Czas wróciæ na w³a¶ciwe tory

R:

1. jaglanka gotowana na mleku 2% z lask± wanilii, z dodatkiem jab³ka, rodzynek, orzechów w³oskich i serka homo o smaku pieczonego jab³ka

2. grahamka z avocado, sa³at± rzymsk±, filetem z indyka, pomidorem i kie³kami cebuli
+ sok ww

3. schab ze ¶liwk± z parowaru
+ 1/3 woreczka kaszy z marchewka, cebulk±, ogórkiem kiszonym, s³onecznikiem, oliw± i koperkiem
+ kapusta kiszona z kminkiem

4. jogurt naturalny z bananem, 6 orzechami laskowymi i odrobin± kakao

5. 2 kromki ¿ytniego razowca z past± z ricotty, wêdzonej makreli i suszonych pomidorów
+ sa³atka z broku³a, pomidorków koktajlowych, jajka na twardo i pomarañczowej papryki z sosem czosnkowym (jogurt, czosnek) i natk±

na ile to R nie oceniam ale podoba mi sie! moje smaki b fajny jadlospis

-nigdy nie jadlam jaglanki, ile sypie sie kaszy na 1porcje?

- filet z indyka kupny? w formie wedliny (jaki kupujesz? ja ost znalazlam jakis "filet z indyka bez wêdzenia" producent Duda? calkiem duzo miesa (90?%) i faktycznie nie czuc chemii.; jeszcze z Tarczynskiego kurczak gotowany albo ostatecznie z Indykpolu "filet specja³". - chociaz i tak najlepszy samorobiony...

- kminek do kapusty? pomaga w trawieniu? ost mam zawsze rewolucje po kappustnych rzeczach.

---------- Dopisano o 19:09 ---------- Poprzedni post napisano o 19:05 ----------

Cytat:
Napisane przez Erena Poka¿ wiadomo¶æ
Jedyny "babol"to na dobr± sprawê du¿a ilo¶æ nabia³u - postaraj siê ograniczyæ go do jednego razu dziennie, a w jego miejsce wrzuciæ np. miêso (widzê ¿e jesz ryby, wiêc chyba nie bêdzie z tym problemu? ), jaja, str±czki.
Druga sprawa - nie bój siê zwiêkszyæ kolacji - spokojnie dodaj dodatkowy chleb, rób sobie jajecznice, nale¶niki, omlety itp. O której najpó¼niej je¶æ? Je¶li nie masz po tym problemu ze snem, ciêzko¶ci na ¿o³±dku itp. to nawet i godzinê przed.
I ostatnia z takich porad "na szybko" - pozwól sobie na desery po obiedzie, bardziej wariackie podwieczorki. Prosta zasada: masz na co¶ ochotê - jesz I jedz zawsze wtedy, kiedy jeste¶ g³odna.

Powodzenia

mam tylko pytanie.. jesli je sie "wtedy kiedy jest sie glodnym" a czasem glod dopada mnie nawet w h po posilku to jest to znak ze ten posilek byl za maly?

---------- Dopisano o 19:13 ---------- Poprzedni post napisano o 19:09 ----------

Cytat:
Napisane przez Poa alpina Poka¿ wiadomo¶æ
Huh, widzê sporo nas tutaj powracaj±cych po d³u¿szej przerwie . Miêdzy jednym a drugim wyjazdem wrzucam jeden w pe³ni domowy jad³ospis i pozdrawiam wszystkich .

U

¦niadanie: Owsianka z kasz± mann± i otrêbami orkiszowymi na mleku z kaw± zbo¿ow± z: pomarañcz±, serkiem homo, orzechami arachidowymi i miodem wielokwiatowym
Do kawy: Pó³ paska ciemnej czekolady z karmelem i kokosem; pasek mlecznej czekolady z karmelem i orzechami laskowymi
Przek±ska: Pó³ kruchej babeczki z kruszonk±, jab³kiem i cynamonem (na wspó³ê z T¯ )
Obiad: Nototenia gotowana na parze; pó³ woreczka ry¿u; marchew z groszkiem
Kolacja: 2 kromki chleba graham z makrel± wêdzon±, rzodkiewkami, mixem sa³at i ketchupem; ma³a kromka chleba jw. z serem z niebiesk± ple¶ni±, pomidorem i mixem sa³at; piêtka chleba jw. z szynk± d³ugodojrzewaj±c±, mixem sa³at i pomidorem

Do picia:
woda ¼ródlana, czarna kawa, herbaty: 2x zielona, owocowa.
jestes wzorem.

Cytat:
Napisane przez Famijana Poka¿ wiadomo¶æ
Dzisiejsze U/P

I Owsianka na mleku 2% (2 ³y¿ki p³atków owsianych, 1 ³y¿ka ¿ytnich, 1 ³y¿ka otrêbów, 2 ³y¿ki p³atków "Zdrowy b³onnik) z 1/2 banana, po³ow± szklanki mieszanki owocow le¶nych mro¿onych Hortex, ³y¿eczka migda³ów, ³y¿eczka miodu

II Activia naturalna (210g) z 1/2 banana- pozosta³o¶æ ze ¶niadania, 2 ³yzkami nasion granatu, 2 ³y¿kami "Zdrowy b³onnik", 1 ³y¿eczk± nerkowców

III 50 g kuskus z suszonymi pomidorami w oliwie i pomidorkami koktajlowymi, 2 p³aty wêdzonego ³ososia (ok. 65g)+ jab³ko

IV Bylam ze znajomymi w centrum handlowym, wiêc zjad³am w North Fish: Grillowany filet z dorsza ze szpianakiem i serem do tego 2 ³ychy mieszanki gotowanych warzyw, 2 ³ychy sa³atki z kapusty kiszonej i 2 ³ychy surówki z marchewki
jakas mala ta owsianka z 2 ³yzek?
i jedzenie w centrum handlowym rz±dzi sie swoimi sprawami, ale ogolnie nie polecam NF

Cytat:
Napisane przez bzebze Poka¿ wiadomo¶æ
nie nudzi Was ta codzienna owsianka na ¶niadanie?
nie, jedyne sniadanie ktore mnie syci na dlugo i podobnie jak Poa wiem ze mnie nie zawiedzie

Cytat:
oceñcie proszê mój wczorajszy R

1) 20 g p³atków owsianych, 20g otrêbów owsianych, 40 g banana
2) 80 g twarogu chudego, 50 g chleb ¿ytni razowy, 20 g szynki, 30 g papryki, kawa
3) krem z grochu i pomarañczy (ugotowane ze 100g suchego grochu, 100g pomarañczy + sól, pieprz, ¶wie¿y tymianek, 10g pestek s³onecznika, otartej skórki pom.)
4) 200g serek wiejski, 20 g pistacji

+ 2 zielone herbaty, 1 herbata pu-erh, woda

wieczorem mia³am w planach pier¶ z kurczaka, ale musia³am zje¶æ poza domem wiêc powtórzy³ siê ser.
B£AGAM NIE POPE£NIAJ MOICH B£EDÓW I NIE WA¯ TYCH PRODUKTÓW!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!
poza schemat.

Edytowane przez dezett
Czas edycji: 2014-01-04 o 18:15
dezett jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-04, 19:13   #2916
DudiBoy
Zakorzenienie

GG do DudiBoy

Cytat:
Napisane przez dezett Poka¿ wiadomo¶æ
na ile to R nie oceniam ale podoba mi sie! moje smaki b fajny jadlospis

-nigdy nie jadlam jaglanki, ile sypie sie kaszy na 1porcje?

- filet z indyka kupny? w formie wedliny (jaki kupujesz? ja ost znalazlam jakis "filet z indyka bez wêdzenia" producent Duda? calkiem duzo miesa (90?%) i faktycznie nie czuc chemii.; jeszcze z Tarczynskiego kurczak gotowany albo ostatecznie z Indykpolu "filet specja³". - chociaz i tak najlepszy samorobiony...

- kminek do kapusty? pomaga w trawieniu? ost mam zawsze rewolucje po kappustnych rzeczach.
No to jest w³a¶nie do¶æ rygorystyczne jak dla mnie R, ale po ¶wiêtach i tak nie chodzê g³odny wiêc nic mi siê nie stanie jak trochê zacisnê pasa

Ja biorê tak jak do obiadu 50g kaszy na osobê.

Indyk w³asnej produkcji, tj. kupiony w Lidlu, upieczony w rêkawie i teraz sobie kroje grube plastry do pieczywa, wiêc bia³ka mam na pewno wiêcej ni¿ z takiej typowo sklepowej wêdliny
A o ile mniej soli

Kninek jak najbardziej do kapusty, szczególnie tej starej i kiszonej.

Dzisiejsza R:

1. jaglanka gotowana na mleku 2% z lask± wanilii, z dodatkiem banana, borówek, mas³em orzechowym i sosem z rozmro¿onych je¿yn

2. grahamka z avocado, filetem z indyka, plastrem koziego sera a la ¿ó³ty, pomidorem i kie³kami cebuli
+ koktajl z mango, szpinaku, mandarynek i kolendry

3. sa³atka z rukoli, grillowanych cukinii i papryki, cienkich plastów surowych pieczarek, quinoa, suszonych pomidorów, z polêdwiczkami z kurczaka i sosem (chudy jogurt, szczypiorek, sok i skórka z cytryny, ³y¿ka majonezu, pieprz)

4. serek homo bez cukru, z jab³kiem, rodzynkami, orzechami w³oskimi i szczypt± cynamonu

5. 2 kromki ¿ytniego razowca z ricott±, gravlaxem, ogórkiem i grubo zmielonym kolorowym pieprzem
+ jajko na miêkko
+ mix bardzo ³adnych i ¶wie¿ych (w ziemi) sa³at z Biedro, z pomidorkami, czerwon± cebul± i oliw±

Edytowane przez DudiBoy
Czas edycji: 2014-01-04 o 19:20
Stary 2014-01-04, 20:37   #2917
l0st
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 25

Co do wypowiedzi Ereny... Du¿a ilo¶æ nabia³u? Dwa mniejsze serki wiejskie, szklanka mleka i trochê jogurtu to DU¯O? Mo¿e mi kto¶ wyt³umaczyc dlaczego?

l0st jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-04, 20:51   #2918
513900e90b83d91c2e26787f916d5639aed43c42
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 2 319

Cytat:
Napisane przez l0st Poka¿ wiadomo¶æ
Co do wypowiedzi Ereny... Du¿a ilo¶æ nabia³u? Dwa mniejsze serki wiejskie, szklanka mleka i trochê jogurtu to DU¯O? Mo¿e mi kto¶ wyt³umaczyc dlaczego?

0,5 kg nabia³u w ci±gu jednego dnia to jest du¿o.
513900e90b83d91c2e26787f916d5639aed43c42 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-04, 20:56   #2919
dezett
Zadomowienie

Cytat:
No to jest w³a¶nie do¶æ rygorystyczne jak dla mnie R, ale po ¶wiêtach i tak nie chodzê g³odny wiêc nic mi siê nie stanie jak trochê zacisnê pasa
to ¿e¶ mi dowalil

Ja biorê tak jak do obiadu 50g kaszy na osobê.

Indyk w³asnej produkcji, tj. kupiony w Lidlu, upieczony w rêkawie i teraz sobie kroje grube plastry do pieczywa, wiêc bia³ka mam na pewno wiêcej ni¿ z takiej typowo sklepowej wêdliny
A o ile mniej soli

Kninek jak najbardziej do kapusty, szczególnie tej starej i kiszonej.

Dzisiejsza R:

1. jaglanka gotowana na mleku 2% z lask± wanilii, z dodatkiem banana, borówek, mas³em orzechowym i sosem z rozmro¿onych je¿yn
jakie masz maslo orzechowe?

2. grahamka z avocado, filetem z indyka, plastrem koziego sera a la ¿ó³ty, pomidorem i kie³kami cebuli pycha!

+ koktajl z mango, szpinaku, mandarynek i kolendry

3. sa³atka z rukoli, grillowanych cukinii i papryki, cienkich plastów surowych pieczarek, quinoa, suszonych pomidorów, z polêdwiczkami z kurczaka i sosem (chudy jogurt, szczypiorek, sok i skórka z cytryny, ³y¿ka majonezu, pieprz)

4. serek homo bez cukru, z jab³kiem, rodzynkami, orzechami w³oskimi i szczypt± cynamonu tak po "mojemu" te podwieczorki zaczynasz

5. 2 kromki ¿ytniego razowca z ricott±, gravlaxem, ogórkiem i grubo zmielonym kolorowym pieprzem
+ jajko na miêkko
+ mix bardzo ³adnych i ¶wie¿ych (w ziemi) sa³at z Biedro, z pomidorkami, czerwon± cebul± i oliw±
ooo wczoraj widzialam wlasnie salate rzymska w doniczce w Biedronce i my¶lê sobie: WTF

O, chyba tez zaczne tak robiæ Bo strasznie mnie irytuje to, ze kupuje po 20deko wedliny a po kilku dniach ona jest ju¿ "sliska".
Kupiles ca³± piers indyka czy sznycle? Ile pozniej to moze lezec w lodowce? (Ew. zamrozic mozna na pozniej ) Mam duzo namrozonego kurczaka moze rozmroze, upieke i bede miala na kanapki. Czy to tak nie dziala jesli juz zamrozilam? (Bo w Lidlu jest "swieze" sprzedawane.)

Jaglanke zrobie w tygodniu
Kminek taki w torebce, nie?

btw. : WYCZERPALY MI SIÊ DZISIAJ BATERIE W WADZE KUCHENEJ !!!! coz za ulga..........
poza schemat.
Stary 2014-01-04, 21:10   #2920
l0st
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 25

Kolejne pytanie je¶li pozwolicie. Dlaczego taka ilo¶æ nabia³u nie jest wskazana? + Jem to na co mam ochotê, przecie¿ nie zjadam codziennie 300g serka wiejskiego, mleko tylko do owsianki czyli te¿ nie codziennie.

l0st jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-04, 21:16   #2921
dezett
Zadomowienie

[1=513900e90b83d91c2e26787 f916d5639aed43c42;4443232 8]0,5 kg nabia³u w ci±gu jednego dnia to jest du¿o.[/QUOTE]
czyli... szklanka mleka 220ml, plater twarogu 30g (?), jogurt naturalny 150g, i np ser zolty ze dwa plastry 30g. to duzo??
poza schemat.
Stary 2014-01-04, 21:16   #2922
Irish lady 28
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 358

R
  1. jajo na miêkko, 2 kromki razowca z twarogiem, chrzanem, ³ososiem wêdzonym, pomidorem, szczypiorkiem, kabanos
  2. 2 plastry sera Gouda + 100g ³ososia wêdzonego w plastrach
  3. podudzie ma³e kuraka zapiekane w folii, surówka z pora, cebuli,marchwi, pomidora, smietana 12% szczeciniecka ..., 2 ziemniaki z koprem, 2 lampki wina ró¿owego

wsta³am o 12, st±d 3 posi³ki.

...ocenicie?
Irish lady 28 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-04, 21:54   #2923
Shariana
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 580

Dzisiaj. Ju¿ na spokojnie, w domku.
Swoj± drog±, fenomen ze mnie... schud³am po tych ¶wiêtach...

I owsianka (4 ³y¿ki p³atków górskich, 1 ³y¿ka otr±b, ok. 125g (1/2 paczki) pó³t³ustego twarogu, 1 suszona figa, 2 suszone ¶liwki i morele, mandarynka, ³y¿eczka kakao, ³y¿eczka pestek s³onecznika), zielona herbata
II jab³ko, gar¶æ mieszanki studenckiej z ¿urawin± i jagodami
III grahamka z mas³em, 1 du¿ym plastrem szynki wieprzowej z czosnkiem, sa³at± i pomidorem
IV 1/2 woreczka kaszy jaglanej; 2 ma³e kotlety drobiowo-warzywne a'la mielone; sa³atka (na ca³o¶æ posz³o 150g szpinaku, 1/2 pomarañczy, 1/4 cebuli, 1/2 ³y¿ki wiórków kokosowych, nieca³e 2 ³y¿eczki oliwy z oliwek i niepe³na ³y¿eczka octu; zjad³am 1/2 z tego); szklanka kremu z selera z grzankami
V kisiel o smaku czarnej porzeczki; ³y¿ka suszonej ¿urawiny; suszony daktyl; ciastko zbo¿owe
VI bu³ka z ziarnami z mas³em i serkiem do smarowania + kie³ki, 2 plastry szynki z kurczaka, pomidor, szczypiorek, ³y¿eczka sosu s³odkiego z chilli; serek wiejski 150g z papryk±, oliwkami, marchewk±; melisa
Shariana jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-04, 21:57   #2924
dezett
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Shariana Poka¿ wiadomo¶æ
Dzisiaj. Ju¿ na spokojnie, w domku.
Swoj± drog±, fenomen ze mnie... schud³am po tych ¶wiêtach...

I owsianka (4 ³y¿ki p³atków górskich, 1 ³y¿ka otr±b, ok. 125g (1/2 paczki) pó³t³ustego twarogu, 1 suszona figa, 2 suszone ¶liwki i morele, mandarynka, ³y¿eczka kakao, ³y¿eczka pestek s³onecznika), zielona herbata
II jab³ko, gar¶æ mieszanki studenckiej z ¿urawin± i jagodami
III grahamka z mas³em, 1 du¿ym plastrem szynki wieprzowej z czosnkiem, sa³at± i pomidorem
IV 1/2 woreczka kaszy jaglanej; 2 ma³e kotlety drobiowo-warzywne a'la mielone; sa³atka (na ca³o¶æ posz³o 150g szpinaku, 1/2 pomarañczy, 1/4 cebuli, 1/2 ³y¿ki wiórków kokosowych, nieca³e 2 ³y¿eczki oliwy z oliwek i niepe³na ³y¿eczka octu; zjad³am 1/2 z tego); szklanka kremu z selera z grzankami
V kisiel o smaku czarnej porzeczki; ³y¿ka suszonej ¿urawiny; suszony daktyl; ciastko zbo¿owe
VI bu³ka z ziarnami z mas³em i serkiem do smarowania + kie³ki, 2 plastry szynki z kurczaka, pomidor, szczypiorek, ³y¿eczka sosu s³odkiego z chilli; serek wiejski 150g z papryk±, oliwkami, marchewk±; melisa
poza schemat.
Stary 2014-01-04, 22:01   #2925
Linn13
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 845

ocenicie moje R ??

1.grahamka z 2 plastrami szynki z indyka, 1/4 papryki, rze¿ucha, 2 ³y¿eczki oliwy + zielona herbata

2. kawa z mlekiem 2%

Æwiczenia: skalpel + pó³ godz rowerek stacjonarny

3. koktajl z banana i ma³ego jogurtu naturalnego

4. kasza gryczana (pó³ woreczka), 2 jajka w koszulkach, do tego sa³atka z mixu sa³at, po³owy pomidora, kilku oliwek, papryki, rze¿uchy, ³y¿ka oliwy + zielona herbata

5. jab³ko i lekki serek wiejski

Do tego 1,5l wody niegazowanej. Wa¿ê 64kg przy 168cm wzrostu
Linn13 jest offline Zg³o¶ do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-01-04, 22:39   #2926
DudiBoy
Zakorzenienie

GG do DudiBoy

Cytat:
Napisane przez dezett Poka¿ wiadomo¶æ
O, chyba tez zaczne tak robiæ Bo strasznie mnie irytuje to, ze kupuje po 20deko wedliny a po kilku dniach ona jest ju¿ "sliska".
Kupiles ca³± piers indyka czy sznycle? Ile pozniej to moze lezec w lodowce? (Ew. zamrozic mozna na pozniej ) Mam duzo namrozonego kurczaka moze rozmroze, upieke i bede miala na kanapki. Czy to tak nie dziala jesli juz zamrozilam? (Bo w Lidlu jest "swieze" sprzedawane.)

Jaglanke zrobie w tygodniu
Kminek taki w torebce, nie?

btw. : WYCZERPALY MI SIÊ DZISIAJ BATERIE W WADZE KUCHENEJ !!!! coz za ulga..........
Pier¶ kupi³em ca³±, ile pole¿y to siê oka¿e, ale pewnie zejdzie szybciutko. Mam jeszcze dwa ¿ar³oki do wykarmienia w domu. A te¶ciu odk±d wyszed³ ze szpitala to chyba siê w koñcu opamiêta³ bo ju¿ go nie nosi, ale za to je za dwóch

Kurczaka pewnie ¿e mo¿esz rozmroziæ i upiec, mro¿enie to przecie¿ sposób przed³u¿enia trwa³o¶æ, potem nadal mo¿esz robiæ z miêsem co zechcesz.

No kminek z torebki, bo sam raczej nie hoduje

Jak bêdziesz robiæ jaglanke to pamiêtaj ¿eby kaszê najpierw kilka razy przelaæ zimn± wod±, a potem wyp³ukaæ w ciep³ej bo inaczej jaglanka bêdzie mia³a taki specyficzny zapach i mo¿e byæ gorzka.

A ta sa³ata to u mnie nie tylko rzymska ale 4 ró¿ne w jednej ziemi, fajna bo przynajmniej ¶wie¿a jeszcze.

---------- Dopisano o 23:39 ---------- Poprzedni post napisano o 23:20 ----------

Cytat:
Napisane przez Linn13 Poka¿ wiadomo¶æ
ocenicie moje R ??

1.grahamka z 2 plastrami szynki z indyka, 1/4 papryki, rze¿ucha, 2 ³y¿eczki oliwy + zielona herbata
- ¶niadanie powinno byæ porz±dne nawet na redukcji a tutaj trochê tego ma³o, szynka? a gdzie indyk ma szynkê? Trzeba uwa¿aæ na sklepowe wêdliny bo maj± mnóstwo zapychaczy, fosforanonów, soli i niestety s± konserwowane

2. kawa z mlekiem 2%
- uwa¿asz ¿e to drugie ¶niadanie, a mo¿e posi³ek przedtreningowy???

Æwiczenia: skalpel + pó³ godz rowerek stacjonarny

3. koktajl z banana i ma³ego jogurtu naturalnego
- ma³a przek±ska, nie wystarczaj±ca po treningu, w dodatku same proste wêgle, czy po treningu nie powinno byæ bia³ko i wêglowodany z³o¿one?

4. kasza gryczana (pó³ woreczka), 2 jajka w koszulkach, do tego sa³atka z mixu sa³at, po³owy pomidora, kilku oliwek, papryki, rze¿uchy, ³y¿ka oliwy + zielona herbata
- redukcja a¿ piszczy, straszny rygor, ju¿ trzeba tego pomidora ca³ego zje¶æ nie zaszkodzi³by Ci, ale ogólnie mo¿e byæ, najlepszy zestaw w tym menu

5. jab³ko i lekki serek wiejski
- to nie posi³ek, dobre na przek±skê ale nie na kolacjê

Do tego 1,5l wody niegazowanej. Wa¿ê 64kg przy 168cm wzrostu
A po co siê g³odzisz? Jest tutaj aby chocia¿ 1000 kcal?
Uwagi wy¿ej.

Edytowane przez DudiBoy
Czas edycji: 2014-01-04 o 22:40
Stary 2014-01-04, 22:48   #2927
Linn13
Rozeznanie

Cytat:
A po co siê g³odzisz? Jest tutaj aby chocia¿ 1000 kcal?
Uwagi wy¿ej.
Wg mnie jest +-1500kcal

"Szynka" - chodzi³o mi o wêdlinê. Pieczona pier¶ z indyka za 79z³/kg mo¿e nie jest a¿ tak nafaszerowana chemi± jak to opisa³e¶.

kawy nie uznajê za posi³ek, ale pi³am j± 2 godz po ¶niadaniu, dlatego nie dopisa³am jej do nr 1.

koktajl wypi³am zaraz po æwiczeniach, a godzinê pó¼niej konkretny posi³ek. Bezpo¶rednio po treningu nigdy nie jestem g³odna - dopiero po chwili, st±d tylko koktajl.

a co do bogatego ¶niadania - czêsto jem owsiankê lub kasze jaglan± z jogurtem naturalnym/owocami/ musli (Sante bez cukru)/ orzechami itd. Dzi¶ by³o inaczej.

Edytowane przez Linn13
Czas edycji: 2014-01-04 o 22:55
Stary 2014-01-05, 09:49   #2928
marma53
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 402

Cytat:
Napisane przez Erena Poka¿ wiadomo¶æ
Generalnie nie bêdê siê czepiaæ, bo jak cz³owieka jelitówa dopada, to je takie rzeczy i w takich ilo¶ciach, w jakich jest w stanie je "utrzymaæ". Jedno pytanie, broñ Bo¿e nie z³osliwe - jak Twój uk³ad pokarmowy przy problemach trawiennych znosi ¶niadanie, w którym jest i jab³ko, i suszone sliwki, i od cholery otr±b? Pytam, bo ja maj±c problemy z jelitami bym po tym nie wysz³a z toalety pó³ dnia z toalety.
Na mnie tak "du¿e" ilo¶ci otrêbów nie dzia³aj± tak, jak dzia³aj± na innych. Potrafiê zje¶æ ca³e opakowanie 200 g suszonych ¶liwek, zapiæ kefirem i nic mi nie jest . W ogóle zauwa¿y³am, ¿e jestem bardzo odporna na wszelkie tego typu rzeczy. Odpowiadaj±c wiêc na Twoje pytanie, znoszê to dobrze .

marma53 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-05, 10:14   #2929
Famijana
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 161

Owsianka w cale nie taka s³aba, p³atki b³onnikowe bardzo j± zagêszczaj±. Zreszt± ja wolê, jak zawarto¶æ ¿e tak powiem p³ywa troszkê w mleku a nie, jak owsianka jest taka, ¿e ³ycha staje
Odno¶cie North Fish, czemu nie polecasz ?
Zawsze wydawa³o mi siê ¿e to zdrowa alternatywa dla fast foodów?
Famijana jest offline Zg³o¶ do moderatora  

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2014-01-05, 10:52   #2930
Unex
bez kija nie podchodz

Wiadomo¶ci: 9 126

Cytat:
wtedy by³oby 1900 - 300kcal (redukcja) = 1600kcal,
tylko, ¿e ja tyjê gdy zbli¿am siê do 1500 kcal

dlatego przychylam siê jednak do wyliczeñ dziennika posi³ków 1650 kcal -300 na redukcjê. przy obecnym 1350 kcal waga minimalnie spada, ok pó³ kg na 3 tyg.
Bo pewnie sobie zajechalas metabolizm takim zywieniem .
Tak myslê, przynajmniej. Zrob jeszcze raz, wylicz zapotrzebowanie, odzywiaj sie czysto, ok 2 tygodnie, a pozniej odemij 200 kcal i obserwuj siebie.

Cytat:
Waga najszybciej spada jak siê j± wypie**oli przez okno

10/06/14

Unex jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-05, 11:09   #2931
Linn13
Rozeznanie

R

1. "owsianka" z 4 ³y¿ek mieszanki p³atków owsianych, ¿ytnich, pszennych i jêczmiennych, 1 ³y¿k± musli z owocami Sante bez cukru - zalane wrz±tkiem + banan, kawa z mlekiem

2. jab³ko

3. chudy rosó³ z makaronem

4. pieczona w piekarniku pier¶ z kurczaka z odrobin± oliwy, gotowane ziemniaki, do tego sa³atka z mixu sa³at, pomidora, papryki, oliwek, kukurydzy i rze¿uchy z oliw±

5. 2 kromki lekkiego pieczywa ¿ytniego z wêdlin± z indyka + papryka

Edytowane przez Linn13
Czas edycji: 2014-01-05 o 11:11
Stary 2014-01-05, 11:24   #2932
fusiacola
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 499

Cytat:
Napisane przez Unex Poka¿ wiadomo¶æ
Bo pewnie sobie zajechalas metabolizm takim zywieniem .
Tak myslê, przynajmniej. Zrob jeszcze raz, wylicz zapotrzebowanie, odzywiaj sie czysto, ok 2 tygodnie, a pozniej odemij 200 kcal i obserwuj siebie.
dziêki za opinie

moj wczorajszy jad³ospis:
nie piszê w gramach, ale kalorii te¿ nie wychodzi wiêcej ni¿ 1350, wiêc pewnie znowu ¼le ju¿ sama nie wiem, pogubi³am sie w tym. Ostatnio wa¿ê siê codziennie, zeby chocia¿ najmniejszy spadek zaobserwowaæ, ale nic w domu jem najwiêcej, a¿ mi mama uwagê zwraca³a ostatnio chyba muszê sobie oddzielnie zrobiæ zakupy na jakie¶ warzywa ¶wie¿e.

1) p³atki owsiane, otrêby owsiane, pó³ banana, kilka malin
2) chleb zytni pe³noziarnisty 1 kromka, twaróg chudy ok 100g, sa³atka (pó³ pomidora, kukurydza z puszki ok 2 ³y¿ki, ¶wie¿e zio³a, odrobina oleju z pestek winogron)
3) tuñczyk w wodzie z puszki, puree z korpieli, sa³atka (ogórki konserwowe, papryka czerwona, cebula, oliwki)
4) jajecznica z 2 jaj i po³ówki pomarañczy na oliwie z pestek winogron, kilka orzechów arachidowych i nerkowców

w ci±gu dnia: 2 zielone herbaty, 1 rumiankowa, woda gazowana, s³aba kawa rozpuszczalna z odrobin± mleka 2%

fusiacola jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-05, 13:56   #2933
Ashira
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 521

Moje 'R'

wczoraj:

¦niadanie: owsianka z 4 ³y¿ek p³atków górskich, 1 ³y¿ka otrêbów pszennych, mleko, kilka migda³ów, mleko, 2 ³y¿eczki domowej ¶liwki w czekoladzie'

II ¦niadanie: sok z marchwi i buraka, mandarynki, orzechy, trochê twarogu

Obiad: makaron razowy z sosem z miêsa mielonego, cebuli, pieczarek, jogurtu i zió³

Kolacja: jajecznica z pieczarkami, cebul± i twaro¿kiem

dzisiaj:

¦niadanie: 2 jajka na twardo, sa³atka grecka z pestkami dyni, kromka ciemnego pieczywa

II ¦niadanie: jogurt naturalny (po raz pierwszy zrobi³am sama jogurt, jest super ) z amarantusem ekspandowanym, jagodami goji, ³y¿k± otrêbów owsianych polane odrobin± syropu z agawy, kawa z musem z dyni i przyprawami korzennymi

Obiad: gotuje siê wege kapu¶niak z kiszonej kapusty, z cebul±, marchwi±, ziemniakami i soczewic±

Kolacja: planujê sa³atkê greck± z kawa³kiem kurzej piersi na parze

Do picia: woda z cytryn± i imbirem, du¿o zielonej herbaty, ze 3 kawy (poza jedn± wpisan±), napar z morwy bia³ej - ponoæ dzia³a jak chrom, dopiero zaczê³am piæ wiêc nie wiem. Chocia¿ mnie do s³odyczy w ogóle nie ci±gnie, bardziej do produktów m±cznych

Dodam, ¿e z powodów zdrowotnych nie wolno mi æwiczyæ. Staram siê chodziæ na spacery i czasem 'pomachaæ' nogami, na nic wiêcej póki co mój krêgos³up mi nie pozwala.

nie perfum a perfumy!tak jak spodnie czy skrzypce a nie spodeñ i skrzypiec!
nie dekold a dekolt!
nie wzi±¶æ a wzi±æ! chyba, ¿e kto¶ musi co¶ zabra¶æ...
bynajmniej ≠ przynajmniej!

Edytowane przez Ashira
Czas edycji: 2014-01-05 o 13:58
Ashira jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-05, 14:01   #2934
teczowa dlolinka 21
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 6 855

Cytat:
R
I owsianka z jajem, jablkiem, mleko 2 %, wiorki kokos, lyzka kakao + kawa
II duza kromka razowca z makrel± wêdzon±, sa³at±, papryk± czerwon±, + ma³a nadziewana papryka szpinakiem, pomidorami i jogurtem nat
III ryz brazowy z sosem do spagetti ( mieso z indyka, lyzka oliwy, troche przecieru pomidorowego, papryka, pomidory, pieczarki)
trening
IV 2 jajka sadzone bez tluszczu, ma³a kromka razowca posmarowana mas³em, do tego szynka z udzca z kurczaka pokrojona ( 3 plastry), 1/2 pomdiora

¦wietna eRka jak Ci idzie?

13.03.2016 II kreseczki

https://mkuchara.blogspot.com/
teczowa dlolinka 21 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-05, 14:04   #2935
mrsambitious
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 8

Próbujê ju¿ po raz n-ty, ale nie poddam siê i nie przestanê, dopóki nie osi±gnê celu
Tym samym przedstawiam swój jad³ospis redukcyjny i proszê ³adnie o ocenê.
Zale¿y mi na zgubieniu jaki¶ 8 kg.

Redukcja

¶: owsianka na mleku z przyprawami (cynamon, imbir, ga³ka), marchewk±, daktylami i syropem klonowym
II¶: twaróg z olejem lnianym, cynamonem i jab³kiem
o: ry¿ br±zowy z warzywami na patelniê i fasol±
p: gruszka
KILLER
k: tost z tuñczykiem y wody i pomidorem
Stary 2014-01-05, 14:10   #2936
teczowa dlolinka 21
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez scandalistka Poka¿ wiadomo¶æ
Witam, czy móg³by kto¶ zerkn±æ?

R

I. Owsianka (z 4 ³y¿ek p³atków) na mleku z jab³kiem, miodem (pó³ ³y¿eczki), wiórkami kokosa (³y¿ka), makiem (³y¿eczka), poppingiem z amarantusa (³y¿ka) i domow± konfitur± malinow± (³y¿ka)
II. Chleb z pestkami dyni (32g) z 2 plastrami szynki (30g), rukol± i keczupem
III. Pier¶ z kurczaka (ok. 120g surowej) duszona w cebuli i szpinaku (z dodatkiem oliwy z oliwek), pó³ woreczka br±zowego ry¿u, buraczki po gruziñsku*
kawa z mlekiem s³odzona 1/2 ³y¿eczki cukru
pomarañcza
IV. Sa³atka: sa³ata (lodowa i mas³owa), rukola, pomidor, czarne oliwki, feta + odrobina oliwy z oliwek z chili; kromka chleba z pestkami dyni (32g)

*ugotowane i potarte buraki z dodatkiem posiekanych orzechów w³oskich, czosnku i natki pietruszki, ocet balsamiczny, sól i pieprz
Twoja eR równie¿ mi siê podoba ile zamierzasz schudn±æ?

13.03.2016 II kreseczki

Stary 2014-01-05, 16:30   #2937
bialaczekoladka
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 4 172

Dziewczyny co powiecie na owsiankê na kolacje przy R?
bialaczekoladka jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-05, 16:47   #2938
Unex
bez kija nie podchodz

Wiadomo¶ci: 9 126

Cytat:
Napisane przez teczowa dlolinka 21 Poka¿ wiadomo¶æ
¦wietna eRka jak Ci idzie?
dziêki, wreszcie z ³atwo¶ci± przychodzi mi komponowanie posi³ków.
Trochê na ¶wiêta i sylwestra pofolgowa³am z jedzonkiem, jad³am jak na U, ale jest ca³kiem ok, pomalutku ci±gle w dol

Cytat:
Waga najszybciej spada jak siê j± wypie**oli przez okno

10/06/14

Unex jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-05, 17:47   #2939
teczowa dlolinka 21
Zakorzenienie

Cytat:
dziêki, wreszcie z ³atwo¶ci± przychodzi mi komponowanie posi³ków.
Trochê na ¶wiêta i sylwestra pofolgowa³am z jedzonkiem, jad³am jak na U, ale jest ca³kiem ok, pomalutku ci±gle w dol
No to gratki, tak trzymaj

13.03.2016 II kreseczki

Stary 2014-01-05, 18:20   #2940
DudiBoy
Zakorzenienie

GG do DudiBoy

A mnie kto¶ oceni?

R:

1. ¿ytnianka na mleku 2% z granatem, jab³kiem, mandarynk±, naturalnym serkiem homo i orzechami w³oskimi

2. grahamka
- jedna po³owa z avocado, sa³at±, indykiem, pomidorem i kie³kami cebuli
- druga z ricott±, gravlaxem i ogórkiem
+ jajecznica z dwóch bia³ek i jednego ¿ó³tka na odrobinie mas³a

3. 2 polêdwiczki z dorsza podsma¿one na skropionej oliw± patelni
+ pêczak
+ szybki ratatuj (w nie za du¿± kostkê: papryka, cukinia, czerwona cebula, pieczarki, bak³a¿an, podsma¿one i uduszone z przecierem pomidorowym)

4. serek wiejski z 2 suszonymi figami, 2 suszonymi ¶liwkami, jab³kiem, orzechami w³oskimi, z odrobin± miodu i cynamonu

5. kremowa kasza jaglana ( z wkrêconymi 2 ¿ó³tkami i pian± z 1 bia³ka) z porem, brukselk±, pomidorkami koktajlowymi, niebieskim serem ple¶niowym i dyni± z mro¿onki

Zamknij w±tek

Nowe w±tki na forum Dietetyka

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2014-04-04 19:07:29

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:05.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.