|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1111 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Już ładnie wierszyki recytujemy ,4 latka mieć będziemy. III-IV. 2010 r.
Cytat:
![]() poza tym, brat tż Ci do tej pory baaaardzo dużo pamagał, teściowa przecież też... Ja nie mam do nich pretensji, mi jest po prostu przykro, że tak do tego podchodzą, nie wymagam siedzenia z dziećmi cały dzień, ale 3-4 godziny raz na ruski rok jak chcę na większe zakupy pojechać. O pozostawieniu na noc to nawet nie śnię, czy o daniu któregoś z nich na cały dzień czy weekend. Jakikolwiek wyjazd tylko z tż - nie ma mowy...ale kiedyś to oni będą potrzebowali pomocy...a ja pamiętliwa jestem. Pomogę, oczywiście, ale też i nie zapomnę wypomnieć.
K & I ![]() Edytowane przez Baobabek Czas edycji: 2014-01-04 o 10:02 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1112 |
Zakorzenienie
|
Bao - Michałem mogę Ci od ręki wymienić ile ktoś się zajmował w całym jego życiu. Dwa lata temu we wrześniu - na noc przyjechała moja siostra bo my szliśmy na wesele siostry Tz. Moi rodzice wzięli Michała na 3dni w lipcu tego roku, potem mój ojciec przyjechał na 2 dni w listopadzie (Michał miał bostonkę a my z tz do pracy), w grudniu moja mama przyjechała na 3dni (Michał miał anginę a my z tz do pracy) i teraz przed świętami Michał pojechał do moich rodziców na tydzień (z czego my byliśmy też tam prawie 4dni tyle że na raty - 2 dni u nich, 2 dni w domu itd). Teść posiedział z Michałem 2 popołudnia. W międzyczasie kilka razy Michał był u brata tz kilka razy ale to transakcja wymienna bo ja często ich dzieci do siebie też zabieram (częściej niż oni Michała)
Na każde zakupy albo jeżdżę sama albo Michał jedzie z nami. Poza tym musimy sobie radzić sami bo jednak moi rodzice mieszkają 40km ode mnie i nie będą jeździć w tę i z powrotem bo coś tam...
#1113 |
Zakorzenienie
|
a ja mam mamę kilometr od siebie. Siostra dwa. Teściowa dwa. Nie narzekam .Ale ja nigdy ich nie wołam do pomocy. chcą to są.
Moje dziecko moja sprawa. dziś siostra chce ją do siebie więc wykorzystania to i jadę z tz na zakupy:-D |
![]() ![]() |
![]() |
#1114 |
Zakorzenienie
|
Bao - może jesteś rozżalona, ale porównaj sobie i zobacz, co to znaczy "mało się zajmować" na przykładzie innych dziewczyn. U mnie ostatni raz ktoś inny zajął się Igorem, jak byliśmy na porodówce. Odtąd nikt za nas nie zajmuje się dziećmi. I też mam o to nieco żalu, żeby była jasność. Ale ja tak sobie myślę, że to, co dzieci dostały od kogoś, to do tego kogoś wróci. Dzieci będą przywiązane do osób, które okazały im troskę, czułość i dały czas.
---------- Dopisano o 12:22 ---------- Poprzedni post napisano o 12:20 ---------- Aż zapomniałam napisać - teraz Kalina ma zapalenie oskrzeli. Ale dzielnie to znosi, katar nieco ją dusi, jednak dajemy radę. I włoski zaczynają się mojej Gwiazdeczce kręcić ![]()
#1115 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ty masz kręcone włosy z natury.? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1116 |
Zakorzenienie
|
Megi dawaj fotki Kalinki i Igusia
![]() Zosia ma chyba z 10 różnych torebek, lubi zarówno małe jak i większe, z zapięciem jak i bez. Najlepiej różowe, fioletowe, żółte, zielone. Ma też jedną małą filcową szaro- czerwoną. Jak zrobisz to daj znać na pewno coś kupimy ![]() Dziewczyny jak czytam o Waszych mamach, to od razu kojarzy mi się matka mojego szwagra. Siostra są 2,5 roku po ślubie, a byli u niej może z 5 razy. Szkoda słów do tej kobiety, ale to musiałabym długo pisać. Ja mam świetnych rodziców, kilka razy zdarzyło się, że sobie coś powiedziałyśmy, ale za chwilę wszystko wyjaśnione i jest ok. Nie pamiętam nawet kiedy się z nią pokłóciłam, zresztą z tatą też. Mój tż tez ma świetny kontakt z moimi rodzicami. Oni sami czasami wyganiają nas na imprezy, a oni bez problemu zostają z Zosią. Wiem, że oni dla nas zrobili by wszystko. Zresztą rodzice tż tez w porządku, teściowa super babka, szkoda że już jej nie ma. Teściu ma ciężki charakter, ale co myślę to mu powiem, a on przyjmuje to do wiadomości i jest ok. Bardzo się zmienił po śmierci teściowej, oczywiście na lepsze, może bał się żeby nie został sam, sama nie wiem. Ja jestem taka, że jak mi coś nie będzie pasowało to nie pojadę tam więcej, np palenie papierosów w domu. Teraz pali na balkonie i jest spokój ![]() Najważniejsze, że dla Zosi super dziadek. Jakby była potrzeba to też bez problemu by został z małą.
#1117 |
Zakorzenienie
|
Zawiesinę do picia dostała.
Ja mam kręcone. A Kalina wygląda mniej więcej jak ja w jej wieku. Bardziej więcej niż mniej. No tylko oczywiście jest ładniejsza ![]()
#1118 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1119 |
Zakorzenienie
|
Bao moim zdaniem dużo sie u Ciebie zajmują, może jakbys bardziej im pokazała że Ciebie to cieszy to oni by mieli pozytywne emocje i chcieli więcej zostawać.
U mnie tesciowa raz małego miala do pilnowania z rok albo 1, 5roku temu i go zgubiła ![]() . Moja mama pierwszy raz zajela się malym 2 tyg temu jak miałam trening. To dwa razy po 1, 5 godziny przez 9 lat ![]() Teraz wsrod znajomych najczęściej dziadkowie aktywni i nie mają obowiązku zajmować się naszymi dziećmi. To jest najfajniejsze we wnukach ze zajmują się jak chcą a nie jak przy dzieciach że muszą. Megi zdrówka dla dzieci.
![]() |
#1120 |
Zakorzenienie
|
Moje na basenie. Pytałam sie o saunę i od 16 roku życia :ekk , maja za gorąco temperaturę i nie wpuszczają dzieci .
Mówiłam wczoraj tz- towi , ze mam prezent dla niego ![]() ![]() Powiedział tylko ze nie jest głupi ( taaaa ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1121 |
Zakorzenienie
|
Nie chcę olewać oliwy do ognia ale dla mnie to jest po prostu niepojęte jak babcie i dziadkowie mogą nie chcieć się zajmować wnukami ,dla mnie to jakiś kosmos.
Moja mama często się zajmuje Mikiem i nigdy ,nigdy nie zrobiła z tego jakiegoś problemu czy wymówek.Dla starszego też zawsze ma czas żeby mu pomóc w lekcjach ,dlatego jak czytam co piszecie to ![]() Odległość też ma wpływ wiadomo ,jak np. dziadkowie mieszkają kilkadziesiąt km no to wiadomo duże utrudnienie ,ale jak są blisko ,na miejscu? Ja wiem że nie muszę ,ale tu nie chodzi o to czy muszą ,tylko dlaczego nie chcą ![]() Teściowa wręcz prosi żebym do niej małego przywiozła na cały dzień ,siostra to samo dopomina się kiedy przywieziemy go na "służbę". Bardzo dobrze rozumiem rozgoryczenie Bao ,można pomyśleć że taki stosunek jak mają do wnuków mieli też do was. Znam też niestety na żywo taką matkę ,to matka mojego kuzyna (moja niby ciocia) co za babsko ,on nawet nie mówi do niej mamo ,jego dzieci nigdy nie powiedziały do niej babciu ,a wręcz najmłodsza córka ucieka jak widzi ją na horyzoncie ,no i tacy ludzie bywają ![]() Jednak jak to mówią co zasiejesz to i zbierzesz po trzykroć Monka wcale mu się nie dziwię że się nie przejął ,że kasa przepadnie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1122 |
Zakorzenienie
|
U mnie tez problemów nie ma z pilnowaniem dzieci , ale oczywiście gdy jest taka możliwość, a wiec my jesteśmy tam ( PL czy TR) albo ktos jest u nas w UK.
Nigdy nikt nie robił problemów, teraz byłam sama w pl to zaoferowała sie nawet kolegi mama , żebym mogła wyjść na klimat, a ona z małym zostanie. Ciotki to samo,młodsza kuzynka mi została ,a ja poszłam na klimat Mama zostaje bez problemu, czasem furczy jak to mama, uważaj itd ![]() Teraz chce ich zabrać na całe wakacje do PL ,a ja nie wiem ![]() ![]() On mowi ,ze sa za mali, zeby poczekać jak bedą mieli naście lat, ale naście lat to dopiero jazda i stres ![]() MEGI fotkiiikkkkiiiiiikkiikkii iii. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ide sie podladuje , bo na rezerwie jade. EDZIA i jak ta mała dzidzia? Wczesniaczek? Mega stres, ciężki chwile i szok ze to juz drugi wcześniak, myślałam ze to bardzo rzadko spotykane. A jak twój mały bandzior ????? Poka fotki ![]() ![]() Edytowane przez monka23 Czas edycji: 2014-01-04 o 17:17 |
![]() ![]() |
![]() |
#1123 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Wyleżałam się w wannie, plecy mnie trochę puściły ![]() ![]() Nie pojechaliśmy na zakupy...za tydzień mam zajęcia na kursie plus kwestowanie na WOŚP, więc też nie pojadę, a potem to już nie ma po co ![]()
![]() |
#1124 |
Zakorzenienie
|
A wg mnie to normalne ze ktoś inny nie chce lub nie może zajmować sie moimi dziećmi. Każdy ma takie prawo. Oczywiście ze jest to przykre bo przecież moje dzieci są najwspanialsze i jak można nie chcieć spędzać z nimi czasu?
![]() Ale tez pamietam jak to było ze mną. Od kobiety samotnej, bezdzietnej wszyscy oczekiwali ze powinnam im pomagać. Nikt sie nie pytał o moje zdanie tylko wszyscy mieli oczekiwania. A ja tez miałam prawo do swojego życia. Ponadto moim rodzicom a potem tacie nikt nie pomagał. Mieszkaliśmy daleko od rodziny wiec chcąc nie chcąc musieli sobie radzić sami. U mnie w domu dzisiaj pogrom. Wszyscy jesteśmy chorzy. ![]()
#1125 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
PoP nie zgodzę się z Tobą , uważam że to nienormalne że dziadkowie nie chcą się zająć wnukami. Uważam że normalne jest to że Bao oczekuje od nich pomocy. Nie porównuj tego do Twojej sytuacji bo to zupełnie co innego ,bo domyślam się że chodziło o pomoc materialną? w tym przypadku chodzi o uczucia jakie powinni mieć dziadkowie i o uczucia Bao ,bo zwyczajnie jest jej przykro i czuje żal ,ze oni traktują ich jak dopust boży. A dla was zdrówka życzę |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1126 |
Zakorzenienie
|
P0P zdrówka!!!
U mnie to nie tak że rodzice nie chcą bo opcja żeby Miśka zostawić jest zawsze. Bawią się dobrze i kochają go. Ale jak nie chce korzystać z pomocy częściej niż muszę. Poza tym odległość robi swoje - bez sensu jest wieźć 40km Miśka żeby gdzieś wyskoczyć...
#1127 |
Zakorzenienie
|
No mega
![]() ![]() ![]() LIBRA a sama nie wiem. U nas wakacje sa krótsze niż u was , bo 5 - góra 6 tyg . Pewnie tydz po przylocie byłabym z nimi , czekałbym na lot powrotny. Potem albo tydz przed wrześniem polecialabym po nich, albo oni z babcia do nas. Lub tez 2 tyg przed wrześniem, albo ja albo oni z babcia , bo nie wiem czy będziemy do Turcji lecieć ![]() Kogiel mogiel, nie moze byc łatwo , zawsze jakieś kombinowanie ![]() POP Zdrowka dla klanu "ksk" |
![]() ![]() |
![]() |
#1128 |
Zakorzenienie
|
Megi zdrówka dla Kalinki
![]() Pop zdrówka dla Was ![]() Bao rozumiem Twoje rozżalenie ale mam wrażenie że widzisz tylko (i porównujesz się) posty tylko tych dziewczyn, którym rodzice pomagają a nie odnosisz się do tych które piszą że pomocy nie mają. Sporo nas tu jest. Na zakupy zawsze zabieramy Zosię i Wojtka ze sobą albo jedzie tylko jedno z nas. Do kina nie chodzimy, nie imprezujemy. Na noc sama nikomu Zosi póki co nie oddam Z jednej strony rozumiem, że ktoś może nie mieć ochoty zajmować się wnukami ale z drugiej strony nie rozumiem, że dziadkowie nie chcą budować fajnych relacji z dzieciaczkami. A jak inaczej to zrobić jak nie zostać czasem sam na sam z maluchem, porozpieszczać go trochę, pozwolić wleźć sobie na głowę, zrobić bałagan z domu, itd. Toż przecież (poza rodzicem) dziadek czy babcia to najlepszy przyjaciel. Jedna z moich babć nie chciała się nami zajmować w żaden sposób. Dla niej byłyśmy (z siostrą) obcymi dziećmi za to chętnie zostawała z moim kuzynem i do tyłka mu właziła bez wazeliny ![]() ![]()
#1129 |
Zakorzenienie
|
Libra. - nie chodzi o pomoc materialną. Chodzi o to ze ja swój wolny czas powinnam poświęcać innym bo i tak nie mam własnej rodziny.
Fajnie jest jak ktoś sam z siebie chce pomagać.
![]() |
#1130 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1131 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Megi czekam na zdjęcia loczków Kalinkowych
![]() |
#1132 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
p.s. jestem przed okresem (na wypadek gdyby to miało jakieś znaczenie...)
![]() |
#1133 |
Zakorzenienie
|
widzę że tu dziś przed okresowa sprawa,
ja też jestem w tej grupie. U mnie jak u Libry- dzwonią i proszą czy dam im trochę Amelkę bo już jej np 3 dni nie widzieli i tęsknią. To jest miłe. Kupiliśmy małej na urodziny króliczka ![]() ![]() nie pisałam wcześniej bo się obawiałam odradzania pomysłu ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1134 |
Zakorzenienie
|
Nataszka - ja bym odradzała. Miałam kiedys króliczka i nigdy wiecej.
![]() Koty i psy są ok.
#1135 |
Zakorzenienie
|
Jestem przeciwniczką kupowania dzieciom zwierzątek w prezencie.
Króliczki uwielbia żona mojego kuzyna. Wszystkie gryzą kable
#1136 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 23:30 ---------- Poprzedni post napisano o 23:30 ---------- Cytat:
a czemu nie na prezent? |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1137 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Moje tez chcieli królika, fajny taki puchaty, ale posłuchalam tych odradzających i zapamiętałam . Mała zadowolona? Edytowane przez monka23 Czas edycji: 2014-01-04 o 22:32 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1138 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
na razie zadowolona bardzo. Ale dystans jeszcze ma, ona raczej z tych co zwierzaka nie męczy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1139 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja tez miałam w domu królika ,miał być miniaturką ![]() gryzł wszystko, hałasował ,nie wiem co on robił drapał się czy co ale tłukł tymi "kopytami" ,śmierdział ,śmiecił i jeszcze sierść brrr NIGDY więcej ![]() napisałam że miał być miniaturką bo po niedługim czasie wywaliłam go do szopy do klatki a ten urósł tam ze 2 kilo jak knur mieliśmy też inne zwierzątka i po doświadczeniach do zaakceptowania są dla mnie tylko koty i psy i pou w telefonie ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1140 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() zobaczymy, może mój będzie wyjątkowy. ---------- Dopisano o 23:49 ---------- Poprzedni post napisano o 23:48 ---------- mój tz miał króliczki i ma dobre wspomnienia więc zobaczymy |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:30.