Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW - Strona 99 - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które s± na diecie. Rozmawiamy o zdrowym od¿ywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczno¶æ dobowa diet - musz± one mieæ ponad 1000 kcal.

Zamknij w±tek

Narzêdzia
Stary 2014-01-05, 18:23   #2941
201612280917
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 1 285
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

R (chcê schudn±æ ok. 10 kg)

1: owsianka (suszone morele, rodzynki, p³atki owsiane górskie i jêczmienne, migda³y, s³onecznik) z mlekiem 1,5%.
2: 3 sztuki macy i dwa kabanosy drobiowe
3: zupa cebulowa - du¿a porcja
4: dwa jajka z ketchupem, pomidor

Nie lubiê za bardzo miêsa, czy mogê na obiad je¶æ tre¶ciwe zupy warzywne? Na przyk³ad krem kalafiorowy, broku³owy, jarzynow±, krupnik?
201612280917 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-05, 18:57   #2942
starsipanowie
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 363

U:
1. jaglanka na mleku ry¿owym z jajkiem, malinami i jagodami
2. pieczona æwiartka z kurczaka, fasolka szparagowa, pieczone ziemniaki
3. sma¿ony filet z pstr±ga, buraczki, roszponka
na deser: kakaowy aramantus z suszonymi daktylami
4. bu³ka ¿ytnia z mas³em, jajkiem na twardo, ogórkiem kiszonym i pomidorkami
starsipanowie jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-05, 19:21   #2943
bialaczekoladka
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 4 172

czyzby tu by³o jakie¶ grono wzajemnej adoracji ?

ile razy probujê uzyskac jakiejs odpowiedzi, nie uzyskuje jej..

s± tez inne osoby ktore s± notorycznie "olewane"

ale polemika nt osob z ed i innymi zaburzeniami która moim zdaniem jest zbedna, czesto ma tu miejsce

Edytowane przez bialaczekoladka
Czas edycji: 2014-01-05 o 19:28
bialaczekoladka jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-05, 19:34   #2944
martus9191
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 4 315

Cytat:
Napisane przez bialaczekoladka Poka¿ wiadomo¶æ
czyzby tu by³o jakie¶ grono wzajemnej adoracji ?

ile razy probujê uzyskac jakiejs odpowiedzi, nie uzyskuje jej..

s± tez inne osoby ktore s± notorycznie "olewane"

ale polemika nt osob z ed i innymi zaburzeniami która moim zdaniem jest zbedna, czesto ma tu miejsce

Co do owsianki Kochana to zale¿y jak j± tolerujesz na noc Niby wêgle s± odradzane, ale w sumie to indywidualna sprawa Porcja zapewne mniejsza, dobrze by by³o dorzuciæ jaki¶ twaróg czy serek wiejski, ale z pewno¶ci± je¿eli bêdzie to w ramach rozs±dku to nie zaszkodzi w diecie Byleby wyrównaæ ilo¶æ wêgli, bia³ka i t³uszczu w ci±gu ca³ego dnia No i nie mieæ problemu ze snem

01.06.2020
62 kg

01.01.2021
54 kg

cel: 46 kg
martus9191 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-05, 19:37   #2945
cukierkowa1
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 97

r z dzi¶, ¶niadanie pó¼no bo pó¼no wsta³am

10;30 owsianka(5³y¿ek)z ³y¿ka manny, ³y¿ka mieszanki studenckiej, pasek czekolady gorzkiej, 3 ³y¿ki wiejskiego, 5 ³y¿ek p³atków kukurydzianych, ³y¿eczka cukru

14;30 po szklance ugotowanego makaronu pe³noz. do miski roso³u i do dwóch skrzyde³ek, ogórek kiszony, trochê surówki z kapusty, chlust sosu jogurtowego

16;30 koktajl: 2 szklanki truskawek, szklanka mleka, ³y¿ka mieszanki studenckiej

18;30 ma³a bu³ka z pestkami z mas³em, domow± drobiow± kie³bas±, pomidor, ogórek

æwiczenia 60minut

20;15 jajko sadzone, pó³ szklanki makaronu pe³noz. pomidor, chlust sosu jogurtgowego

oko³o 1800kcal

Edytowane przez cukierkowa1
Czas edycji: 2014-01-05 o 19:49
cukierkowa1 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-05, 19:51   #2946
Ashira
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 521

Moje 'R' planowane na jutrzejszy dzieñ w pracy

¦niadanie: w³a¶nie zapakowa³am do s³oika owsiankê nocn±: 3 ³y¿ki p³atków górskich, ³y¿ka otrêbów pszennych, 1,5 ³y¿ki amarantusa, ³y¿eczka syropu z agawy, mleko, jagody goji, orzechy laskowe, jutro do³o¿ê na wierzch 2 ³y¿eczki domowej ¶liwki w czekoladzie

II ¦niadanie: jab³ko, twaro¿ek z ogórkiem

Obiad: kotlet mielony (zamiast bu³ki mielone siemiê lniane) z cebulk± i pieczarkami w ¶rodku, do tego sa³atka na ciep³o z fasolki szparagowej (z pra¿onym s³onecznikiem roztartym w mo¼dzierzu z czosnkiem) skropione olejem z orzechów laskowych

Kolacja: kapu¶niak wege (tak siê zastanawiam czy to dobry pomys³, ale pewnie nie bêdê mia³a czasu nic innego zrobiæ)

nie perfum a perfumy!tak jak spodnie czy skrzypce a nie spodeñ i skrzypiec!
nie dekold a dekolt!
nie wzi±¶æ a wzi±æ! chyba, ¿e kto¶ musi co¶ zabra¶æ...
bynajmniej ≠ przynajmniej!
Ashira jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-05, 20:00   #2947
bialaczekoladka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez martus9191 Poka¿ wiadomo¶æ

Co do owsianki Kochana to zale¿y jak j± tolerujesz na noc Niby wêgle s± odradzane, ale w sumie to indywidualna sprawa Porcja zapewne mniejsza, dobrze by by³o dorzuciæ jaki¶ twaróg czy serek wiejski, ale z pewno¶ci± je¿eli bêdzie to w ramach rozs±dku to nie zaszkodzi w diecie Byleby wyrównaæ ilo¶æ wêgli, bia³ka i t³uszczu w ci±gu ca³ego dnia No i nie mieæ problemu ze snem

ooo dzieki

zauwazy³am ¿e s³uzy mi niesamowicie taka kolacja

Najlepsze Promocje i Wyprzeda¿e

REKLAMA
Stary 2014-01-05, 20:10   #2948
martus9191
Zakorzenienie

Cytat:
ooo dzieki

zauwazy³am ¿e s³uzy mi niesamowicie taka kolacja

no to smacznego ;D
dziwi mnie trochê takie popadanie w paranojê: na ¶niadanie koniecznie owsianka, na kolacjê bia³eczko itp. dieta to bardzo indywidualna sprawa i przede wszystkim ma byæ przyjemno¶ci± a nie tortur±

¯eby nie by³o OT moja dzisiejsza leniwa R:

¶n: jaglanka na mleku z suszonymi morelami i s³onecznikiem
2 ¶n: gofr pe³noziarnisty z twaro¿kiem (twaróg, jogurt naturalny, cukier waniliowy) i mandarynk±
ob: tortilla z grillowanym kurczakiem i warzywami (sa³ata lodowa,pomidor,kukurydza) i sosem jogurtowym
kolacja:2 kromki razowca z sa³atk± z makreli. Jab³ko

01.06.2020
62 kg

01.01.2021
54 kg

Stary 2014-01-05, 20:18   #2949
bialaczekoladka
Zakorzenienie

Cytat:

no to smacznego ;D
dziwi mnie trochê takie popadanie w paranojê: na ¶niadanie koniecznie owsianka, na kolacjê bia³eczko itp. dieta to bardzo indywidualna sprawa i przede wszystkim ma byæ przyjemno¶ci± a nie tortur±

¯eby nie by³o OT moja dzisiejsza leniwa R:

¶n: jaglanka na mleku z suszonymi morelami i s³onecznikiem
2 ¶n: gofr pe³noziarnisty z twaro¿kiem (twaróg, jogurt naturalny, cukier waniliowy) i mandarynk±
ob: tortilla z grillowanym kurczakiem i warzywami (sa³ata lodowa,pomidor,kukurydza) i sosem jogurtowym
kolacja:2 kromki razowca z sa³atk± z makreli. Jab³ko
Dokladnie! Przede wszystkim popada siê w rutynê
No i w moim przypadku przy niedoczynnosci i hashi to nie koniecznie wskazane kiedy rano przyjmuje hormony a pozniej ³aduje w siebie owsianke z otrebami i zamiast miec idealne wchlanianie ja usuwam to z organizmu, dlatego ta zmiana na kolacje. Raz ze mnie ciepla owsianka po calym dniu poza domem kiedy zmarznieta wracam, rozgrzewa a dwa to syci bradziej niz bia³kowa kolacja no i po trzcie chyba dopiero po calym dniu jest co oczyszczac z jelit a nie z rana?
Stary 2014-01-05, 20:29   #2950
martus9191
Zakorzenienie

Cytat:
Dokladnie! Przede wszystkim popada siê w rutynê
No i w moim przypadku przy niedoczynnosci i hashi to nie koniecznie wskazane kiedy rano przyjmuje hormony a pozniej ³aduje w siebie owsianke z otrebami i zamiast miec idealne wchlanianie ja usuwam to z organizmu, dlatego ta zmiana na kolacje. Raz ze mnie ciepla owsianka po calym dniu poza domem kiedy zmarznieta wracam, rozgrzewa a dwa to syci bradziej niz bia³kowa kolacja no i po trzcie chyba dopiero po calym dniu jest co oczyszczac z jelit a nie z rana?
to ju¿ zale¿y jak na to Twój ¿o³±dek reaguje osobi¶cie nie przepadam za owsiank±, a ju¿ na noc to wiem ¿e by³aby tragedia za ciê¿kie to to dla mnie, za mocno mnie zapycha i "zmêczy³abym siê" trawieniem tego zamiast odpoczywaæ we ¶nie Ale tak jak pisa³am: indywidualnie, ka¿demu wed³ug potrzeb

01.06.2020
62 kg

01.01.2021
54 kg

Stary 2014-01-05, 20:40   #2951
bialaczekoladka
Zakorzenienie

Cytat:
to ju¿ zale¿y jak na to Twój ¿o³±dek reaguje osobi¶cie nie przepadam za owsiank±, a ju¿ na noc to wiem ¿e by³aby tragedia za ciê¿kie to to dla mnie, za mocno mnie zapycha i "zmêczy³abym siê" trawieniem tego zamiast odpoczywaæ we ¶nie Ale tak jak pisa³am: indywidualnie, ka¿demu wed³ug potrzeb
Wiesz moja owsianka jest relatywnie uboga, 2-3 ³yzki otr±b plus filizanka mleka 1.5, czasami jeszcze odrobina siemienia lnianego no i jak juz sobie dogodze to cynamon albo wiórki, wiec tu jest 200kcal. Moje kolacje s± stosunkowo pozne dlatego tutaj troche obcinam ich kalorycznosc.
Po takiej kolacji czuje sie milion razy lepiej niz po bia³ku, po ktorym czuje sie zapchana i zakorkowana na maksa, czyli dokladnie tak jak Ty po owsiance

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2014-01-05, 20:55   #2952
HulaGirl
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 12 454
GG do HulaGirl

Moje R zaplanowane na jutro

7:00- kromka chleba razowego, troszkê mas³a, polêdwica ze szczê¶liwej ¶winki (w³asnej produkcji), pomidor, papryka
10:00 - owsianka (3 ³y¿ki p³atków owsianych, po ³y¿ce: p³atków ¿ytnich, siemienia lnianego, sezamu), ³y¿eczka miodu, 5 ¶liwek suszonych, oko³o 10 sztuk orzechów nerkowca
14:00 - 40gram ry¿u, pier¶ z kurczaka, du¿a ilo¶æ warzyw na patelniê

40minut æwiczeñ cardio

17:30
- 2 tosty z mas³em orzechowym i bananem
20:30 - 150 gram lekkiego serka wiejskiego wymieszanego z pokrojonym pomidorem, papryk± i cebulk±

oceni kto¶?
Od razu zaznaczam ¿e posi³ek numer 1 jem przed prac±, trochê na si³ê bo nie odczuwam g³odu tak rano i jem z rozs±dku wiêc moim g³ównym ¶niadaniem jest w pracy posi³ek numer 2
HulaGirl jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-05, 21:10   #2953
sideritis
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 016

Cytat:
Napisane przez HulaGirl Poka¿ wiadomo¶æ
Moje R zaplanowane na jutro

7:00- kromka chleba razowego, troszkê mas³a, polêdwica ze szczê¶liwej ¶winki (w³asnej produkcji), pomidor, papryka
10:00 - owsianka (3 ³y¿ki p³atków owsianych, po ³y¿ce: p³atków ¿ytnich, siemienia lnianego, sezamu), ³y¿eczka miodu, 5 ¶liwek suszonych, oko³o 10 sztuk orzechów nerkowca
14:00 - 40gram ry¿u, pier¶ z kurczaka, du¿a ilo¶æ warzyw na patelniê

40minut æwiczeñ cardio

17:30
- 2 tosty z mas³em orzechowym i bananem
20:30 - 150 gram lekkiego serka wiejskiego wymieszanego z pokrojonym pomidorem, papryk± i cebulk±

oceni kto¶?
Od razu zaznaczam ¿e posi³ek numer 1 jem przed prac±, trochê na si³ê bo nie odczuwam g³odu tak rano i jem z rozs±dku wiêc moim g³ównym ¶niadaniem jest w pracy posi³ek numer 2
Moim zdaniem spoko

Ty nie studiowa³a¶ przypadkiem geodezji? Tak mi siê cos kojarzy z w±tku agh-owskiego

sideritis jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-05, 21:21   #2954
Erena
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 119

Cytat:
Wiesz moja owsianka jest relatywnie uboga, 2-3 ³yzki otr±b plus filizanka mleka 1.5, czasami jeszcze odrobina siemienia lnianego no i jak juz sobie dogodze to cynamon albo wiórki, wiec tu jest 200kcal. Moje kolacje s± stosunkowo pozne dlatego tutaj troche obcinam ich kalorycznosc.
Po takiej kolacji czuje sie milion razy lepiej niz po bia³ku, po ktorym czuje sie zapchana i zakorkowana na maksa, czyli dokladnie tak jak Ty po owsiance
Ale... taka owsianka to nie jest posi³ek, co najwy¿ej przek±ska. Musia³aby¶ napisaæ raz jeszcze, co jesz w ci±gu dnia, ale to jednak za ma³o. Mo¿esz sobie spokojnie robiæ "normaln±" owsiankê z p³atków owsianych (i to z 4 ³y¿ki) zamiast otr±b i te¿ bêdzie dobrze
Erena jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-05, 21:27   #2955
bialaczekoladka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Erena Poka¿ wiadomo¶æ
Ale... taka owsianka to nie jest posi³ek, co najwy¿ej przek±ska. Musia³aby¶ napisaæ raz jeszcze, co jesz w ci±gu dnia, ale to jednak za ma³o. Mo¿esz sobie spokojnie robiæ "normaln±" owsiankê z p³atków owsianych (i to z 4 ³y¿ki) zamiast otr±b i te¿ bêdzie dobrze
G³ownie chodzi o to ¿eby zje¶æ co¶ jeszcze jak wracam do domu, a wracam pozno 20-21 i jak poloze siê bez kolacji, ssie mnie z g³odu i nie mogê zasn±æ Dlatego robiê tak± lekk± ¿eby mi sie w brzuchu nie kot³owa³o. No i mam na mysli lekk± bo nie dodaje zadnych orzechów bo mi nie s³u¿± zupelnie, s± dla mnie za ciê¿kieA wiem ze niektórzy ³aduj± do owsianki, orzechy owoce, nabia³ - mi taka forma nie odpowiada.
W ciagu dnia jem ok 1200kcal, stosunkowo ma³o bo ma³o sie ruszam i pracê mam siedz±c±

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-01-05, 21:40   #2956
Erena
Zadomowienie

Cytat:
G³ownie chodzi o to ¿eby zje¶æ co¶ jeszcze jak wracam do domu, a wracam pozno 20-21 i jak poloze siê bez kolacji, ssie mnie z g³odu i nie mogê zasn±æ Dlatego robiê tak± lekk± ¿eby mi sie w brzuchu nie kot³owa³o. No i mam na mysli lekk± bo nie dodaje zadnych orzechów bo mi nie s³u¿± zupelnie, s± dla mnie za ciê¿kieA wiem ze niektórzy ³aduj± do owsianki, orzechy owoce, nabia³ - mi taka forma nie odpowiada.
W ciagu dnia jem ok 1200kcal, stosunkowo ma³o bo ma³o sie ruszam i pracê mam siedz±c±
No to jesz za ma³o. Naprawdê. 1200 kcal z du¿ym prawdopodobieñstwem nie pokrywa nawet Twojej podstawowej przemiany materii (energii zu¿ywanej na takie procesy jak oddychanie itp.), a co dopiero pe³nego zapotrzebowania na kalorie. Fundujesz sobie w ten sposób tylko i wy³±cznie baaardzo zwolniony metabolizm i to, ¿e bêdziesz ty³a nawet od niewiele wiêkszych ilo¶ci jedzenia.

Druga sprawa - nie bój siê je¶æ wieczorem normalnego posi³ku, nie zaszkodzi Ci
Stary 2014-01-05, 21:53   #2957
dezett
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 405

~ pytanie OT: @ owsianki: mam spore skoki cukru, chcia³abym obni¿yæ IG owsianki.
Zawsze wybieram p³atki owsiane gorskie, wsypuje je na gotujace sie mleko 2% (mleko ¶wie¿e, nie uht) i gotuje 2 min, sa jeszcze twardawe wtedy, przelewam do miski, sypie orzechy, bakalie wkrajam owoc i dodaje twaróg.
Zastanawiam siê, czy IG nie bedzie ni¿sze jesli ugotuje ja na niewielkiej ilosci wody a mleko (pogdrzane) dodam na koncu?
W przypadku gotowania p³atków: wrzucac je na wrz±ce mleko/wode?
A mo¿e w ogole nie gotowac tylko zalac woda (ciepla/zimna/wrzatkiem?
)
poza schemat.
dezett jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-05, 21:54   #2958
bialaczekoladka
Zakorzenienie

Cytat:
No to jesz za ma³o. Naprawdê. 1200 kcal z du¿ym prawdopodobieñstwem nie pokrywa nawet Twojej podstawowej przemiany materii (energii zu¿ywanej na takie procesy jak oddychanie itp.), a co dopiero pe³nego zapotrzebowania na kalorie. Fundujesz sobie w ten sposób tylko i wy³±cznie baaardzo zwolniony metabolizm i to, ¿e bêdziesz ty³a nawet od niewiele wiêkszych ilo¶ci jedzenia.

Druga sprawa - nie bój siê je¶æ wieczorem normalnego posi³ku, nie zaszkodzi Ci
Cholera, mo¿e powiem tak, nabawi³am siê 10kg na plus i przyznam ze nigdy nie od¿ywialam sie fatalnie, zawsze swiadomosci o zdrowym odzywianiu jak±¶ mia³am, a jednak skad te 10kg przyby³o. Fakt choruje na tarczyce i inne rzeczy, ale nie s±dze skad az tak mozna przytyc. Zawsze odzywialam siê normalnie, jad³am normalnie w moim domu nigdy nie jad³o siê t³usto, niezdrowo, duzo zupl, sa³atek i surowek do warzyw. No ale z powietrza mi 10kg nie przyby³o.
W tamtym roku odchudza³am siê od sierpnia, jedz±c naprwade racjonalnie, z solidnymi kolacjami, schud³am kilka kg dos³ownie kilka a dieta trwa³a 5 miesiecy, plus treningi.
Stad decyzja o ograniczeniu kcal i ubozszych kolacjach. Nawet siê lepiej czujê po nich, wstajê bardziej wypoczêta. Poprostu widzê ¿e mi s³u¿±. Jak jem wiêcej poprostu nie mam si³ wtedy, jestem obciazana ociê¿a³a, ospa³a.
Stary 2014-01-05, 21:58   #2959
martus9191
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dezett Poka¿ wiadomo¶æ
~ pytanie OT: @ owsianki: mam spore skoki cukru, chcia³abym obni¿yæ IG owsianki.
Zawsze wybieram p³atki owsiane gorskie, wsypuje je na gotujace sie mleko 2% (mleko ¶wie¿e, nie uht) i gotuje 2 min, sa jeszcze twardawe wtedy, przelewam do miski, sypie orzechy, bakalie wkrajam owoc i dodaje twaróg.
Zastanawiam siê, czy IG nie bedzie ni¿sze jesli ugotuje ja na niewielkiej ilosci wody a mleko (pogdrzane) dodam na koncu?
W przypadku gotowania p³atków: wrzucac je na wrz±ce mleko/wode?
A mo¿e w ogole nie gotowac tylko zalac woda (ciepla/zimna/wrzatkiem?
)
IG owsianki bêdzie ros³o Ci wraz ze stopniem rozgotowania p³atków, ilo¶ci± dodanego mleka (aczkolwiek mleko samo w sobie ma niskie IG), dodatkiem owoców. Nie s±dzê, ¿eby ró¿nicê robi³o to czy na mleku je ugotujesz czy mleko dodasz pó¼niej. Najwa¿niejszy bêdzie stopieñ rozgotowania p³atków oraz dodane owoce

01.06.2020
62 kg

01.01.2021
54 kg

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2014-01-05, 21:58   #2960
Erena
Zadomowienie

Wpisz jutro ca³odzienny jad³ospis, wtedy ³atwiej bêdzie co¶ wywnioskowaæ
Stary 2014-01-05, 22:11   #2961
dezett
Zadomowienie

Cytat:
IG owsianki bêdzie ros³o Ci wraz ze stopniem rozgotowania p³atków, ilo¶ci± dodanego mleka (aczkolwiek mleko samo w sobie ma niskie IG), dodatkiem owoców. Nie s±dzê, ¿eby ró¿nicê robi³o to czy na mleku je ugotujesz czy mleko dodasz pó¼niej. Najwa¿niejszy bêdzie stopieñ rozgotowania p³atków oraz dodane owoce
Ew. opcja: zalaæ platki - mam owsiane gorskie, te najgrubsze- wod± (warzatek? czy zwykla woda? mineralna czy przegotowana? ) - odczekaæ ile czasu?
i dopiero zalaæ cieplym mlekiem i dodaæ orzechy/bakalie.
Na surowo chyba nie da siê je¶æ p³atkówo górskich, a jesli gotuje je 3 minuty to sa lekko rozgotowane, co by bylo gdybym gotowala przepisowe z opakowania 5 minut moge sprobowac pogotwac je 2 minuty i zobacze jak na mnie dzialaja i nie dodam owocow..
Bo strasznie mi skacze cukier po opcji: platki wrzucone na gotoujace sie mleko, gotowanie na duzym ogniou 3 minuty pozniej jeszcze z 5-10 minut mija zanim zaczne jesc wiec one dodatkowo namiekaja..... i dodaje jeszcze owoce lub jem je po owisance. i cukier siuuuuuuuuuuuup.
poza schemat.

Edytowane przez dezett
Czas edycji: 2014-01-05 o 22:13
Stary 2014-01-05, 22:18   #2962
martus9191
Zakorzenienie

Cytat:
Ew. opcja: zalaæ platki - mam owsiane gorskie, te najgrubsze- wod± (warzatek? czy zwykla woda? mineralna czy przegotowana? ) - odczekaæ ile czasu?
i dopiero zalaæ cieplym mlekiem i dodaæ orzechy/bakalie.
Na surowo chyba nie da siê je¶æ p³atkówo górskich, a jesli gotuje je 3 minuty to sa lekko rozgotowane, co by bylo gdybym gotowala przepisowe z opakowania 5 minut
Ja jem górskie na "surowo", te nawet lekko ugotowane mi nie podchodz± kompletnie Zalewam je tylko jogurtem naturalnym, chwilê miêkn± i s± ok. Ale wracaj±c do IG to p³atki ogólnie nie s± najlepszym wyborem, maj± okrutnie wysokie IG, mo¿e spróbujesz kasze? Np. jaglana jest pyszna a ma odrobinê ni¿szy IG

---------- Dopisano o 23:18 ---------- Poprzedni post napisano o 23:15 ----------

No i wybieranie i niestety lekkie ograniczenie owoców zw³aszcza tych o wysokim IG

01.06.2020
62 kg

01.01.2021
54 kg

Stary 2014-01-05, 22:21   #2963
bialaczekoladka
Zakorzenienie

Cytat:
Wpisz jutro ca³odzienny jad³ospis, wtedy ³atwiej bêdzie co¶ wywnioskowaæ
Wrzucam to co planujê na jutro

S: jajecznica z dwoch jaj, na ³yzce oliwy ev plus dwa pomidory i porcja oliwek
2S: banan i jogurt naturalny z wapniem 250g
O: ry¿ br±zowy ugotowany z mieszanka chiñsk± na patelnie, wszytsko na oliwie
K: mleko, otreby owsiane, siemie lniane
Stary 2014-01-05, 22:25   #2964
DudiBoy
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 5 640
GG do DudiBoy

Cytat:

Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
DudiBoy jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-05, 22:25   #2965
sideritis
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 016

Cytat:

Strasznie tego ma³o
A leczysz siê jako¶ na tê tarczycê? Moze leki spowolni³y metabolizm.
Uprawiasz jaki¶ sport?

sideritis jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-05, 22:32   #2966
bialaczekoladka
Zakorzenienie

Kurcze podliczy³am faktycznie wyszlo 1100

O ile zwiekszyc kalorycznosc do 1300-1400?

Cytat:
Napisane przez sideritis Poka¿ wiadomo¶æ
Strasznie tego ma³o
A leczysz siê jako¶ na tê tarczycê? Moze leki spowolni³y metabolizm.
Uprawiasz jaki¶ sport?
W³asnie teraz jak patrze faktycznie przyma³o

Jasne ¿e siê lecze, myslê ze leki uratowa³y raczej moj metabolizm.
Sportu nie, ale staram sie cwiczyc i to dosyc intenyswnie w domu robie jakies cardio i chodzê na fitness, a wraz z NR s± kolejne postanowienia
Stary 2014-01-05, 22:38   #2967
dezett
Zadomowienie

Cytat:
Ja jem górskie na "surowo", te nawet lekko ugotowane mi nie podchodz± kompletnie Zalewam je tylko jogurtem naturalnym, chwilê miêkn± i s± ok. Ale wracaj±c do IG to p³atki ogólnie nie s± najlepszym wyborem, maj± okrutnie wysokie IG, mo¿e spróbujesz kasze? Np. jaglana jest pyszna a ma odrobinê ni¿szy IG

---------- Dopisano o 23:18 ---------- Poprzedni post napisano o 23:15 ----------

No i wybieranie i niestety lekkie ograniczenie owoców zw³aszcza tych o wysokim IG
przyzwyczailam sie do tych "cieplych" sniadañ i trudno bedzie mi sie odzyczaic od cieplego mleka no chyba, ze jest lato

Chociaz fakt, surowe platki pewnie sa zdrowsze.. Dla IG wazne jest to ogolnie mowiac, zeby platki byly jak najbardziej twarde, hm.
Ale jak zaleje wrzacym mlekiem to chyba tez wzrosnie IG :/ A dodawanie twarogu? Bo podobno im wiecej bialka tym ni¿sze IG sie robi.

Owoce zwykle jem PO zjedzeni owsianki: cytrusy teraz najczesciej
A kasza jaglana no hm musze kiedys sprobowac.. ale tak samo trzeba ja gotowac itd..
poza schemat.

Edytowane przez dezett
Czas edycji: 2014-01-05 o 22:39
Stary 2014-01-05, 22:43   #2968
martus9191
Zakorzenienie

Cytat:
przyzwyczailam sie do tych "cieplych" sniadañ i trudno bedzie mi sie odzyczaic od cieplego mleka no chyba, ze jest lato

Chociaz fakt, surowe platki pewnie sa zdrowsze.. Dla IG wazne jest to ogolnie mowiac, zeby platki byly jak najbardziej twarde, hm.
Ale jak zaleje wrzacym mlekiem to chyba tez wzrosnie IG :/ A dodawanie twarogu? Bo podobno im wiecej bialka tym ni¿sze IG sie robi.

Owoce zwykle jem PO zjedzeni owsianki: cytrusy teraz najczesciej
A kasza jaglana no hm musze kiedys sprobowac.. ale tak samo trzeba ja gotowac itd..
W sumie to wszystko sprowadza siê do teo w jakim stopni bêdziesz mia³a roz³o¿one cukry I przy gotowaniu po prostu nast±pi to szybciej i intensywniej bo wysoka temperatura bêdzie siê utrzymywa³a trochê d³u¿ej
Tak, twaróg i ogólnie bia³ko i t³uszcze spowolni proces trawienia i wch³aniania ale... czêsto siê zapomina o tym ¿e poziom cukru ro¶nie tak¿e po posi³kach bia³kowo-t³uszczowych tyle ¿e z lekkim opó¼nieniem Tak¿e wszystko sprowadza siê do umiaru i obserwowaniu samego siebie. Musisz po prostu próbowaæ ró¿nych kombinacji i w koñcu znajdziesz to co powoduje najmniejszy skok cukru i jednocze¶nie Ci smakuje

Trzeba ale sama w sobie ma ni¿szy indeks no i mi np. bardziej smakuje. Poza tym ma równie du¿o witamin i zawiera krzem który ciê¿ko spotkaæ w innych produktach

01.06.2020
62 kg

01.01.2021
54 kg

Stary 2014-01-05, 23:25   #2969
HulaGirl
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 12 454
GG do HulaGirl

Cytat:
Napisane przez sideritis Poka¿ wiadomo¶æ
Moim zdaniem spoko

Ty nie studiowa³a¶ przypadkiem geodezji? Tak mi siê cos kojarzy z w±tku agh-owskiego
dzieki za ocene

owszem masz racje studiowalam geodezje
HulaGirl jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-06, 00:48   #2970
scandalistka
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 066

Cytat:
Napisane przez teczowa dlolinka 21 Poka¿ wiadomo¶æ
Twoja eR równie¿ mi siê podoba ile zamierzasz schudn±æ?
Dziêkujê Chcia³abym zrzuciæ 8kg, z 73 na 65kg przy 168cm wzrostu.

R z dzisiaj:

I. Zapiekanki z chleba z pestkami dyni (58g) z koncentratem pomidorowym, szynk± (50g), kukurydz± (³y¿ka) i serem cheddar (22g) + sa³ata z pomidorem i ³y¿k± jogurtu naturalnego
ma³a kawa z mlekiem nies³odzona
kilka pistacji
II. ¦wie¿y ³oso¶ wêdzony (ok. 200g), 1/3 torebki br±zowego ry¿u, ogórki po chiñsku (w sosie sojowym, occie ry¿owym i oleju sezamowym, ten ostatni w ilo¶ciach ¶ladowych)
III. Fasolka szparagowa (ok. 300g) z sosem pomidorowym z dodatkiem oliwy z oliwek
3 mandarynki
IV. Du¿a miska zupy pomidorowej (z marchewk±, pietruszk±, selerem, kalarep±, porem i cebul±) z makaronem (ok. 2-3 ³y¿ki ugotowanego)

Jako¶ mnie tak na pomidory dzisiaj wziê³o.

Edytowane przez scandalistka
Czas edycji: 2014-01-06 o 00:51
scandalistka jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Zamknij w±tek

Nowe w±tki na forum Dietetyka

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2014-04-04 19:07:29

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:28.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.