|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które s± na diecie. Rozmawiamy o zdrowym od¿ywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczno¶æ dobowa diet - musz± one mieæ ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzêdzia |
![]() |
#2911 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 88 472
|
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW
Ja codziennie jej nie jem wiêc nie
![]()
#2912 | |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 580
|
Cytat:
Malutko tego. Nie wierzê, ¿e twoje zapotrzebowanie to 1300... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2913 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mo¿e to twoja podstawowa przemiana materii, bo na pewno nie ca³kowite zapotrzebowanie. Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2914 | ||
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 499
|
Cytat:
---------- Dopisano o 18:39 ---------- Poprzedni post napisano o 18:34 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
#2915 | ||||||
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 405
|
zasadniczo bezruchowy jad³ospis.
dla mnie to U > P. sama nie wiem w sumie (wahania wagi ogromne). 10.sn. owsianka z 5 ³yzek platków, ³yzki otr±b, z garscia orzechów laskowych, suszonych owoców goji, na szklance mleka 2%, z grubym plastrem twarogu po³tlustego; zielona herbata i polowa grapefruita. /wcz30 oraj mialam z garscia wloskich, 2 morealmi i kiwi. 14.obiad. 2 filety z dorsza (ponad 150g.), pieczony w folii z polowa peczka koperku i pieprzem ziolowym, lyzecza oleju ryzowego; polowa woreczka kaszy gryczanej, surówka z kapusty pekinskiej, 2 pomidorów i ³yzeczki oliwy z oliwek. /wczoraj jadlam ³ososia z ry¿em brozowym i salatka ze szpinaku i pomidora. 18.podwieczorek. krucha babeczka z budyniem smietankowym, garsc borówek, kawa. /wczoraj nie mialam podwieczorku, zazwyczaj jem jogurt z jablkiem i 10migda³ow duzych 21.kolacja: 2 jajka na twardo, 2 kromki razowca, salatka z: cwiartka avokado, natka pietruszki, rzodkiewkami, ogórkiem zielonym i kie³ami rzodkiewki. / wczoraj 2 kromki rowniez z cwiartka awokado, 50g szynki z indyka, salatka z lyzka kaparów, rzodkiewkami, ogorkiem, pomidorem itp itp i 100g serka wiejskiego. A po 2 h dojadlam kolejne 100g serka wiejskiego z glodu. ---------- Dopisano o 19:00 ---------- Poprzedni post napisano o 18:50 ---------- Cytat:
no mi z moja waga wyszlo prawie 1700 przy niskiej aktywnosci... ![]() ---------- Dopisano o 19:05 ---------- Poprzedni post napisano o 19:00 ---------- Cytat:
![]() -nigdy nie jadlam jaglanki, ile sypie sie kaszy na 1porcje? - filet z indyka kupny? w formie wedliny (jaki kupujesz? ja ost znalazlam jakis "filet z indyka bez wêdzenia" producent Duda? calkiem duzo miesa (90?%) i faktycznie nie czuc chemii.; jeszcze z Tarczynskiego kurczak gotowany albo ostatecznie z Indykpolu "filet specja³". ![]() - kminek do kapusty? pomaga w trawieniu? ost mam zawsze rewolucje po kappustnych rzeczach. ---------- Dopisano o 19:09 ---------- Poprzedni post napisano o 19:05 ---------- Cytat:
![]() mam tylko pytanie.. jesli je sie "wtedy kiedy jest sie glodnym" a czasem glod dopada mnie nawet w h po posilku to jest to znak ze ten posilek byl za maly? ---------- Dopisano o 19:13 ---------- Poprzedni post napisano o 19:09 ---------- Cytat:
![]() Cytat:
i jedzenie w centrum handlowym rz±dzi sie swoimi sprawami, ale ogolnie nie polecam NF ![]() nie, jedyne sniadanie ktore mnie syci na dlugo i podobnie jak Poa wiem ze mnie nie zawiedzie ![]() Cytat:
![]()
poza schemat. ![]() Edytowane przez dezett Czas edycji: 2014-01-04 o 18:15 |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#2916 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja biorê tak jak do obiadu 50g kaszy na osobê. Indyk w³asnej produkcji, tj. kupiony w Lidlu, upieczony w rêkawie i teraz sobie kroje grube plastry do pieczywa, wiêc bia³ka mam na pewno wiêcej ni¿ z takiej typowo sklepowej wêdliny ![]() A o ile mniej soli ![]() Kninek jak najbardziej do kapusty, szczególnie tej starej i kiszonej. Dzisiejsza R: 1. jaglanka gotowana na mleku 2% z lask± wanilii, z dodatkiem banana, borówek, mas³em orzechowym i sosem z rozmro¿onych je¿yn 2. grahamka z avocado, filetem z indyka, plastrem koziego sera a la ¿ó³ty, pomidorem i kie³kami cebuli + koktajl z mango, szpinaku, mandarynek i kolendry ![]() 3. sa³atka z rukoli, grillowanych cukinii i papryki, cienkich plastów surowych pieczarek, quinoa, suszonych pomidorów, z polêdwiczkami z kurczaka i sosem (chudy jogurt, szczypiorek, sok i skórka z cytryny, ³y¿ka majonezu, pieprz) 4. serek homo bez cukru, z jab³kiem, rodzynkami, orzechami w³oskimi i szczypt± cynamonu 5. 2 kromki ¿ytniego razowca z ricott±, gravlaxem, ogórkiem i grubo zmielonym kolorowym pieprzem + jajko na miêkko + mix bardzo ³adnych i ¶wie¿ych (w ziemi) sa³at z Biedro, z pomidorkami, czerwon± cebul± i oliw± Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. Edytowane przez DudiBoy Czas edycji: 2014-01-04 o 19:20 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2917 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 25
|
Co do wypowiedzi Ereny... Du¿a ilo¶æ nabia³u? Dwa mniejsze serki wiejskie, szklanka mleka i trochê jogurtu to DU¯O? Mo¿e mi kto¶ wyt³umaczyc dlaczego?
![]() Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
#2918 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 2 319
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2919 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
O, chyba tez zaczne tak robiæ ![]() Kupiles ca³± piers indyka czy sznycle? Ile pozniej to moze lezec w lodowce? (Ew. zamrozic mozna na pozniej ![]() Jaglanke zrobie w tygodniu ![]() Kminek taki w torebce, nie? ![]() btw. : WYCZERPALY MI SIÊ DZISIAJ BATERIE W WADZE KUCHENEJ ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2920 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 25
|
Kolejne pytanie je¶li pozwolicie. Dlaczego taka ilo¶æ nabia³u nie jest wskazana? + Jem to na co mam ochotê, przecie¿ nie zjadam codziennie 300g serka wiejskiego, mleko tylko do owsianki czyli te¿ nie codziennie.
Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
#2921 |
Zadomowienie
|
[1=513900e90b83d91c2e26787 f916d5639aed43c42;4443232 8]0,5 kg nabia³u w ci±gu jednego dnia to jest du¿o.[/QUOTE]
czyli... szklanka mleka 220ml, plater twarogu 30g (?), jogurt naturalny 150g, i np ser zolty ze dwa plastry 30g. to duzo?? |
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#2922 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 358
|
R
wsta³am o 12, st±d 3 posi³ki. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2923 |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 580
|
Dzisiaj. Ju¿ na spokojnie, w domku.
Swoj± drog±, fenomen ze mnie... schud³am po tych ¶wiêtach... I owsianka (4 ³y¿ki p³atków górskich, 1 ³y¿ka otr±b, ok. 125g (1/2 paczki) pó³t³ustego twarogu, 1 suszona figa, 2 suszone ¶liwki i morele, mandarynka, ³y¿eczka kakao, ³y¿eczka pestek s³onecznika), zielona herbata II jab³ko, gar¶æ mieszanki studenckiej z ¿urawin± i jagodami III grahamka z mas³em, 1 du¿ym plastrem szynki wieprzowej z czosnkiem, sa³at± i pomidorem IV 1/2 woreczka kaszy jaglanej; 2 ma³e kotlety drobiowo-warzywne a'la mielone; sa³atka (na ca³o¶æ posz³o 150g szpinaku, 1/2 pomarañczy, 1/4 cebuli, 1/2 ³y¿ki wiórków kokosowych, nieca³e 2 ³y¿eczki oliwy z oliwek i niepe³na ³y¿eczka octu; zjad³am 1/2 z tego); szklanka kremu z selera z grzankami V kisiel o smaku czarnej porzeczki; ³y¿ka suszonej ¿urawiny; suszony daktyl; ciastko zbo¿owe VI bu³ka z ziarnami z mas³em i serkiem do smarowania + kie³ki, 2 plastry szynki z kurczaka, pomidor, szczypiorek, ³y¿eczka sosu s³odkiego z chilli; serek wiejski 150g z papryk±, oliwkami, marchewk±; melisa |
![]() ![]() |
![]() |
#2924 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2925 |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 845
|
ocenicie moje R ??
1.grahamka z 2 plastrami szynki z indyka, 1/4 papryki, rze¿ucha, 2 ³y¿eczki oliwy + zielona herbata 2. kawa z mlekiem 2% Æwiczenia: skalpel + pó³ godz rowerek stacjonarny 3. koktajl z banana i ma³ego jogurtu naturalnego 4. kasza gryczana (pó³ woreczka), 2 jajka w koszulkach, do tego sa³atka z mixu sa³at, po³owy pomidora, kilku oliwek, papryki, rze¿uchy, ³y¿ka oliwy + zielona herbata 5. jab³ko i lekki serek wiejski Do tego 1,5l wody niegazowanej. Wa¿ê 64kg przy 168cm wzrostu |
![]() ![]() |
![]() |
#2926 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Kurczaka pewnie ¿e mo¿esz rozmroziæ i upiec, mro¿enie to przecie¿ sposób przed³u¿enia trwa³o¶æ, potem nadal mo¿esz robiæ z miêsem co zechcesz. No kminek z torebki, bo sam raczej nie hoduje ![]() Jak bêdziesz robiæ jaglanke to pamiêtaj ¿eby kaszê najpierw kilka razy przelaæ zimn± wod±, a potem wyp³ukaæ w ciep³ej bo inaczej jaglanka bêdzie mia³a taki specyficzny zapach i mo¿e byæ gorzka. A ta sa³ata to u mnie nie tylko rzymska ale 4 ró¿ne w jednej ziemi, fajna bo przynajmniej ¶wie¿a jeszcze. Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 23:39 ---------- Poprzedni post napisano o 23:20 ---------- Cytat:
Uwagi wy¿ej. Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. Edytowane przez DudiBoy Czas edycji: 2014-01-04 o 22:40 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2927 |
Rozeznanie
|
Wg mnie jest +-1500kcal
"Szynka" - chodzi³o mi o wêdlinê. Pieczona pier¶ z indyka za 79z³/kg mo¿e nie jest a¿ tak nafaszerowana chemi± jak to opisa³e¶. ![]() kawy nie uznajê za posi³ek, ale pi³am j± 2 godz po ¶niadaniu, dlatego nie dopisa³am jej do nr 1. koktajl wypi³am zaraz po æwiczeniach, a godzinê pó¼niej konkretny posi³ek. Bezpo¶rednio po treningu nigdy nie jestem g³odna - dopiero po chwili, st±d tylko koktajl. a co do bogatego ¶niadania - czêsto jem owsiankê lub kasze jaglan± z jogurtem naturalnym/owocami/ musli (Sante bez cukru)/ orzechami itd. Dzi¶ by³o inaczej. Edytowane przez Linn13 Czas edycji: 2014-01-04 o 22:55 |
![]() ![]() |
![]() |
#2928 | |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 402
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2929 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 161
|
Owsianka w cale nie taka s³aba, p³atki b³onnikowe bardzo j± zagêszczaj±. Zreszt± ja wolê, jak zawarto¶æ ¿e tak powiem p³ywa troszkê w mleku a nie, jak owsianka jest taka, ¿e ³ycha staje
![]() Odno¶cie North Fish, czemu nie polecasz ? Zawsze wydawa³o mi siê ¿e to zdrowa alternatywa dla fast foodów? |
![]() ![]() |
![]() |
#2930 | ||
bez kija nie podchodz
Wiadomo¶ci: 9 126
|
Cytat:
Tak myslê, przynajmniej. Zrob jeszcze raz, wylicz zapotrzebowanie, odzywiaj sie czysto, ok 2 tygodnie, a pozniej odemij 200 kcal i obserwuj siebie.
||
![]() ![]() |
![]() |
#2931 |
Rozeznanie
|
R
1. "owsianka" z 4 ³y¿ek mieszanki p³atków owsianych, ¿ytnich, pszennych i jêczmiennych, 1 ³y¿k± musli z owocami Sante bez cukru - zalane wrz±tkiem + banan, kawa z mlekiem 2. jab³ko 3. chudy rosó³ z makaronem 4. pieczona w piekarniku pier¶ z kurczaka z odrobin± oliwy, gotowane ziemniaki, do tego sa³atka z mixu sa³at, pomidora, papryki, oliwek, kukurydzy i rze¿uchy z oliw± 5. 2 kromki lekkiego pieczywa ¿ytniego z wêdlin± z indyka + papryka Edytowane przez Linn13 Czas edycji: 2014-01-05 o 11:11 |
![]() ![]() |
![]() |
#2932 | |
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 499
|
Cytat:
![]() moj wczorajszy jad³ospis: nie piszê w gramach, ale kalorii te¿ nie wychodzi wiêcej ni¿ 1350, wiêc pewnie znowu ¼le ![]() ![]() ![]() 1) p³atki owsiane, otrêby owsiane, pó³ banana, kilka malin 2) chleb zytni pe³noziarnisty 1 kromka, twaróg chudy ok 100g, sa³atka (pó³ pomidora, kukurydza z puszki ok 2 ³y¿ki, ¶wie¿e zio³a, odrobina oleju z pestek winogron) 3) tuñczyk w wodzie z puszki, puree z korpieli, sa³atka (ogórki konserwowe, papryka czerwona, cebula, oliwki) 4) jajecznica z 2 jaj i po³ówki pomarañczy na oliwie z pestek winogron, kilka orzechów arachidowych i nerkowców w ci±gu dnia: 2 zielone herbaty, 1 rumiankowa, woda gazowana, s³aba kawa rozpuszczalna z odrobin± mleka 2%
![]() |
#2933 |
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 521
|
Moje 'R'
wczoraj: ¦niadanie: owsianka z 4 ³y¿ek p³atków górskich, 1 ³y¿ka otrêbów pszennych, mleko, kilka migda³ów, mleko, 2 ³y¿eczki domowej ¶liwki w czekoladzie' II ¦niadanie: sok z marchwi i buraka, mandarynki, orzechy, trochê twarogu Obiad: makaron razowy z sosem z miêsa mielonego, cebuli, pieczarek, jogurtu i zió³ Kolacja: jajecznica z pieczarkami, cebul± i twaro¿kiem dzisiaj: ¦niadanie: 2 jajka na twardo, sa³atka grecka z pestkami dyni, kromka ciemnego pieczywa II ¦niadanie: jogurt naturalny (po raz pierwszy zrobi³am sama jogurt, jest super ![]() Obiad: gotuje siê wege kapu¶niak z kiszonej kapusty, z cebul±, marchwi±, ziemniakami i soczewic± Kolacja: planujê sa³atkê greck± z kawa³kiem kurzej piersi na parze Do picia: woda z cytryn± i imbirem, du¿o zielonej herbaty, ze 3 kawy (poza jedn± wpisan±), napar z morwy bia³ej - ponoæ dzia³a jak chrom, dopiero zaczê³am piæ wiêc nie wiem. Chocia¿ mnie do s³odyczy w ogóle nie ci±gnie, bardziej do produktów m±cznych Dodam, ¿e z powodów zdrowotnych nie wolno mi æwiczyæ. Staram siê chodziæ na spacery i czasem 'pomachaæ' nogami, na nic wiêcej póki co mój krêgos³up mi nie pozwala.
nie perfum a perfumy!tak jak spodnie czy skrzypce a nie spodeñ i skrzypiec! nie dekold a dekolt! nie wzi±¶æ a wzi±æ! chyba, ¿e kto¶ musi co¶ zabra¶æ... ![]() bynajmniej ≠ przynajmniej! Edytowane przez Ashira Czas edycji: 2014-01-05 o 13:58 |
![]() ![]() |
![]() |
#2934 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 6 855
|
Cytat:
¦wietna eRka ![]() ![]()
![]() |
#2935 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 8
|
Próbujê ju¿ po raz n-ty, ale nie poddam siê i nie przestanê, dopóki nie osi±gnê celu
![]() Tym samym przedstawiam swój jad³ospis redukcyjny i proszê ³adnie o ocenê. Zale¿y mi na zgubieniu jaki¶ 8 kg. Redukcja ¶: owsianka na mleku z przyprawami (cynamon, imbir, ga³ka), marchewk±, daktylami i syropem klonowym II¶: twaróg z olejem lnianym, cynamonem i jab³kiem o: ry¿ br±zowy z warzywami na patelniê i fasol± p: gruszka KILLER k: tost z tuñczykiem y wody i pomidorem
#2936 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2937 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 4 172
|
Dziewczyny co powiecie na owsiankê na kolacje przy R?
|
![]() ![]() |
![]() |
#2938 | |
bez kija nie podchodz
Wiadomo¶ci: 9 126
|
![]() Trochê na ¶wiêta i sylwestra pofolgowa³am z jedzonkiem, jad³am jak na U, ale jest ca³kiem ok, pomalutku ci±gle w dol ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
#2939 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2940 |
Zakorzenienie
|
A mnie kto¶ oceni?
![]() R: 1. ¿ytnianka na mleku 2% z granatem, jab³kiem, mandarynk±, naturalnym serkiem homo i orzechami w³oskimi 2. grahamka - jedna po³owa z avocado, sa³at±, indykiem, pomidorem i kie³kami cebuli - druga z ricott±, gravlaxem i ogórkiem + jajecznica z dwóch bia³ek i jednego ¿ó³tka na odrobinie mas³a 3. 2 polêdwiczki z dorsza podsma¿one na skropionej oliw± patelni + pêczak + szybki ratatuj (w nie za du¿± kostkê: papryka, cukinia, czerwona cebula, pieczarki, bak³a¿an, podsma¿one i uduszone z przecierem pomidorowym) 4. serek wiejski z 2 suszonymi figami, 2 suszonymi ¶liwkami, jab³kiem, orzechami w³oskimi, z odrobin± miodu i cynamonu 5. kremowa kasza jaglana ( z wkrêconymi 2 ¿ó³tkami i pian± z 1 bia³ka) z porem, brukselk±, pomidorkami koktajlowymi, niebieskim serem ple¶niowym i dyni± z mro¿onki Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:45.